Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

85. Gezelligheid

Als je aan iemand vertelt dat je een groot gezin hebt, dan is al snel de reactie: "dat zal wel gezellig zijn". Soms vraag je je wel eens af of het niet te mooi voorgespiegeld wordt. Graag uw reacties!

Zie ook de column over de Teletubbies.

Reactie voor op de website?

85.1. Toch wel gezellig...

Ik vind een groot gezin echt wel heel gezellig. Als je zo met z'n allen aan tafel zit, of lekker een spelletje doet, kun je soms echt denken "wat gezellig toch." Kneuterig he?

Soms kun je ook wel eens gek worden van het onderlinge gekibbel en gebakkelei, maar voor mij hebben de leuke kanten toch de overhand.

Miranda.

Reactie voor op de website?

85.2. Wat is 'gezellig'?

Beste mensen,

Meer dan twee kinderen wordt een trend, lees ik. Nooit geweten dat ik tot 'een trend' zou behoren. (zie bijvoorbeeld het artikel Meer mensen kiezen voor 3e,4e of 5e kind op de media-pagina). Een groot gezin is gezellig. Daarom willen mensen meer kinderen. Het is gezellig, het is 'leuk'.

Toen ik mijn man pas kende, kon ik hem een Nederlands woord heel moeilijk uitleggen. Dat was het woord 'gezellig'.

Als ik 'gezellig' de kaarsjes aanstak, vroeg hij of het licht stuk was. Als ik 'gezellig' voor onze gasten hapjes klaarzette, vroeg hij of ik geen tijd had gehad om fatsoenlijk eten te maken. Een groot gezin 'gezellig'? En dat als reden om veel kinderen te krijgen? Hij als de oudste van tien kan zich daar niet veel bij voorstellen.

Voor ons is een groter gezin een thuishaven. Een groep mensen opvoeden die op elkaar kunnen rekenen.. Broers en zussen zijn -als ze dat zelf willen- een groep mensen waar je op kunt terugvallen. Wij kunnen als we oud zijn -als dat nodig is-, ook op een groep mensen terugvallen. Die club is nl. in mijn buik gegroeid en door ons opgevoed.

Een groot, goed functionerend gezin voorkomt dat mensen zich als een stofje in de wind voelen. Ze kunnen hun identiteit verankeren een omgeving. Ze kunnen hun emoties delen met een grotere groep intimi. Ze leren dat gedeelde vreugde echt dubbel is en gedeelde smart inderdaad de helft. En ze leren letterlijk te delen. En ze leren ook te 'vechten' voor hun plaats in de rij, in een veilige omgeving.

En gezellig? Als ik met mijn jongste dochter zit te praten onder het genot van thee en koek. Of als ik met mijn oudste naar de stad ga en naar haar tevredenheid kleding koop. Of met mijn samen met mijn man een herfstwandeling maak.

Maar als we met zijn allen naar de stad gaan, of met zijn allen een wandeling maken, of met zijn allen rond de tafel zitten te kletsen: nou, dan vind ik het eigenlijk helemaal niet zo gezellig, maar gewoon erg druk en soms oervervelend.

Anja

Reactie voor op de website?

85.3. Hollandse gezelligheid?

Als er tegenwoordig wat meer ouders hun best zouden doen om thuis voor wat "hollandse" gezelligheid te zorgen, dan zouden er veel minder kinderen op straat gaan zwerven of zelfs in de criminaliteit belanden. Ik versta hier ook onder dat de ouders zoveel mogelijk samen met de kinderen doen, niet de vrouw thuis om voor de uitgebreide maaltijd te zorgen en vader met zijn vrienden op stap, maar echt het hele gezin bij elkaar, en daar ontbreekt het volgens mij nogal eens aan.

Marian

Reactie voor op de website?

85.4. Gezelligheid

Een groot gezin is onvoorstelbaar gezellig. Zelf kom ik uit een gezin met acht kinderen, ben de oudste. Toen ik wat jonger was, schaamde ik mij vaak voor ons grote gezin. Vooral als de deuren van de auto open gingen en er maar geen eind leek te komen aan de stroom kinderen.

Nu ben ik trots, apetrots zelfs. Mijn moeder is onze bindende factor, zij liet altijd alles uit haar handen vallen als er een kind uit school kwam om vervolgens naar de verhalen te gaan luisteren met, jawel, het kopje thee. Nu we allemaal wat ouder zijn geworden beseffen we pas wat dat haar gekost moet hebben, en aan haar hebben we het te danken dat we onderling zo'n fantastische verhouding onderling hebben. Als er wat met een van ons gebeurd staat de hele familie op de stoep, géén uitgezonderd. Alle feestdagen brengen we met het hele gezin door, we hebben een fantastisch gezin. Dit klinkt allemaal heel idylisch,maar het is echt waar.

Allemaal hebben we ontdekt dat je voor gezelligheid en warmte onderling jezelf in moet zetten. Maar je krijgt het dubbel terug, en dat is een prachtige ervaring.

Mede daarom heb ikzelf inmiddels vier kinderen, heerlijk. En wat ik heb geleerd heb van mijn eigen moeder, breng ik nu in praktijk. Veel kinderen bij elkaar hoeft niet per sé gezellig te zijn. Je maakt het zelf, door aandacht voor het kind te hebben en de band onderling te stimuleren en te begeleiden. En dat dat werkt heb ik zelf mogen ervaren.

Madelin

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Gezelligheid

  1. Toch wel gezellig...
  2. Wat is \'gezellig\'?
  3. Hollandse gezelligheid?
  4. Gezelligheid
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.