Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

81. Dagindeling

Ik heb 4 kinderen waarvan 2 nu naar de basisschool gaan (9 en 4 jaar), en ik heb 2 thuis van 2 en 1 jaar en ik ben in verwachting van ons 5de kindje. Ik zou zo graag dagindelingen willen lezen van andere moeders met een groot gezin. Of die de kinderen zo dicht op elkaar hebben. Want straks heb ik net als kort geleden drie hummeltjes thuis. En ik ben iemand die pas aan leuke dingen toe komt wanneer het huis helemaal aan kant is.

Riekje

Reactie voor op de website?

81.1. Discipline

Een dagindeling van mij is te lezen in het intervieuw op onze gezinspagina. Graag zou ik over enkele knelpunten iets willen zeggen.
 1. De was: Als de dag begint zoek ik door het hele huis de was bij elkaar, en meestal draait voor 9 uur de eerste trommel. In de regel volgen er nog 2 of 3. Was draaien gebeurt hier dagelijks, want als ik het laat liggen wordt het snel onoverzichtelijk. In de zomer hang ik alles buiten, in de winter gebruik ik de droger. Ik ruim de was laat in de middag op en strijk terwijl ik met koken bezig ben.

 2. Het eten: Eten voorbereiden doe ik het liefst in de vroege middag, kinderen vragen dan minder dan later op de dag. Voor het eten hoef ik dan alleen nog maar de pitten aan te zetten.

 3. Boodschappen: We beperken boodschappen doen tot 2 maal per week. Als je met goede lijstjes werkt, is dat een prima systeem. Mijn man neemt de boodschappen mee op de terugweg van zijn werk. Nu de supermarkten langer open zijn, vinden we het handiger dat hij dan zonder kinderen de boodschappen doet.

 4. Poetsen: Het eeuwige struikelblok in ons gezin. Ik kan nu eenmaal niet opschieten met werken als er voor en achter me weer alles omgekiept wordt. Dus hebben we de zaterdag verheven tot nationale poetsdag. De grote kinderen helpen mee, de kleintjes mogen ondertussen een videoband bekijken. Dagelijks houd ik het bij, dweil even, poets de w.c.

 5. Extra werk: In mijn hoofd zit altijd een lijstje van dingen die ik in een verloren uurtje kan doen, b.v. ramen wassen, eens een kast uitruimen. Is iets echt nodig, en heb ik geen verloren uurtjes kunnen vinden, dan doe ik het wel eens in een weekend.

 6. Groot onderhoud: Verven, behangen enz. zijn klussen die we meestal uitstellen tot de vakantie. Ik zie daar buiten de vakanties geen mogelijkheden voor.
Mijn hele systeem vraagt best wel veel zelfdiscipline, maar het is hier nodig om de boel georganiseerd te houden. Toch vraagt het ook wel de nodige soepelheid, in periodes van ziekte etc. gebeurt er duidelijk minder. Maar dan blijkt pas hoe hard die zelfdiscipline nodig is.

Nell

Reactie voor op de website?

81.2. Probleem: een huishoudingplan

Hallo, ik hoop dat iemand me hier mee kan helpen. Ik ben op zoek naar een daplanning, een weekplan en planning voor de grote beurten. Ik bekijk jullie site van tijd op tijd en moet zeggen ga zo door. Ik ben moeder van twee kinderen van 3 en 1 jaar. Wie wil/kan me helpen? Bedankt.

groetjes, rmm

Reactie voor op de website?

81.3. Dagindeling

De dagindeling van de samenleving is bij uitstek een gespreksonderwerp van deze tijd. De laatste twintig jaar is de taakverdeling tussen mannen en vrouwen flink veranderd. Bij een groeiende groep bestaat niet langer een strikte scheiding tussen wie betaald werk doet en wie de zorgtaken op zich neemt. Kijk voor meer informatie op de site Dagindeling.

Reactie voor op de website?

81.4. Ik word moe van het opruimen

Ik zoek een weekplanning of maandplanning. Ik zie het soms niet meer zitten, overal ligt wat. Ik ben met opruimen drukker dan met het schoonmaken. De motivatie is er al lang niet meer. Ik ben geen moeder die iedere keer roept: opruimen. Want ik houd van gezelligheid.

Ik heb 4 kinderen in de leeftijd van 6 tot 19 jaar waarvan de oudste is getrouwd en een zoontje heeft.

Ik zou ook graag wat budget tips willen hebben het is iedere maand toch weer een klus om uit te komen met je geld. Misschien heeft iemand een idee voor een soort huishoudboekje.

Gea

Reactie voor op de website?

81.5. Structuur en flexibiliteit

Sinds de geboorte van nummer twee en drie tegelijk zweer ik bij een vaste dagindeling. Prettig voor de kinderen, die hoeven niet dwars te gaan liggen omdat ze weten dat het nu eenmaal altijd zo is, en erg prettig voor mezelf. En het leukste van een vaste indeling is dat het extra plezier geeft als je er eens van afwijkt. Voor alle duidelijkheid: ons gezin bestaat uit 4 meiden van 4, 3, 3, 2.

Mijn dagindeling loopt (sinds mijn oudste naar school gaat) ongeveer zo:

7.15 opstaan, douchen en kinderen (zichzelf laten) aankleden
7.45 naar beneden, brood smeren terwijl de kinderen nog even spelen, eten, jassen aan en naar school
8.40 weer thuis, de drie jongsten gaan lekker spelen, ik ruim beneden een beetje op. Meestal doe ik net wat nodig is: even stoffen, de keuken een doekje of even door het toilet heen. Ondertussen kan ik ze nog wat begeleiden als ze er met ruzietjes niet uit komen.
10.00 pauze voor de kinderen. Met slecht weer zet ik ze even voor teletubbies met een beker drinken en iets lekkers.

Zelf ga ik naar boven, haal de was af en stop een nieuwe in de machine. Dan boven op de slaapkamers even de stofwisser (ideaal, en geen gesleep meer met de stofzuiger naar boven) erdoor en tegen de tijd dat het programma beneden is afgelopen ben ik er ook weer.

Met mooi weer gaan we om tien uur naar buiten en mogen ze voor het huis spelen. Desgewenst kan ik dan de tuin doen of de ramen lappen. Hoeft dat niet, dan zit ik er gewoon gezellig bij of lees even de post door. Of ik help ze met rolschaatsen of los leren fietsen.

11.00 Ik laat de tweeling kiezen waar ze willen spelen en ga zelf naar binnen met de jongste. Terwijl zij om me heen rommelt, vouw ik de was en kook ik ondertussen warm eten. Dat is bij ons altijd heel eenvoudig: groente en aardappels door elkaar heen als stamppot en desgewenst een omelet of wat vlees. Prakjes zijn gauw klaar, je hoeft er niet bij te blijven staan om te roeren en ze eten het bij ons zonder morren. In de weekenden wordt er bij ons uitgebreider gekookt.
11.45 Op de fiets om de oudste op te halen van school. Als we terug zijn gaan we allemaal aan tafel. Eten, even spelen en dan de oudste weer wegbrengen.
13.30 Gauw de jongste op bed gooien, en eventueel een ander die heel moe is. Vaak zet ik de tweeling even apart op een slaapkamer met wat speelgoed, zodat ze even alleen tot rust komen, ook al slapen ze niet meer. Nog twee voordelen: ze leren zichzelf goed bezig houden en alleen spelen en ik heb even tijd voor mezelf. Als ik het zat ben doe ik niets, anders is het een mooie gelegenheid om een klus te doen waar ik ze niet bij kan hebben.
14.15 Wie wil mag van zijn kamer komen. Zolang de jongste nog slaapt is dit een handige tijd om te knutselen: nu mag de verf, klei of lijm op tafel komen. Ik heb het meeste in huis nu gedaan en heb lekker tijd om ze te helpen.
14.45 De jongste uit bed halen en verschonen want we moeten weer op de fiets naar school.
15.30 Weer terug uit school. Even allemaal wat drinken en eten en dan wordt er overlegd wat we gaan doen. Met mooi weer gaan we erop uit met de fiets of naar een speeltuintje. Met slecht weer mogen ze met speelgoed aan de gang. Soms bouw ik een soort 'apekooien' in de kamer, soms mogen ze met de waterbaan spelen. Ondertussen hang ik op zolder de was even op en stop er eventueel nog een in.
17.30 Tijd voor opruimen en een boterham.
18.00 Sesamstraat
18.15 Tegen deze tijd is mijn echtgenoot terug van zijn werk en neemt de kinderen over (hoera!) Als het nodig is ga ik nu met de auto boodschappen doen. Anders hang ik boven de tweede was op en ruim de andere was op.
18.40 De kinderen liggen allemaal in bed en lezen nog lekker wat voor zichzelf of spelen terwijl wij beneden de boel aan kant maken. Stofzuigen, de afwas en eventuele andere dingen.
19.00 De meiden zijn nu lekker rustig geworden en toe aan slapen. Even knuffelen, en zingen en dan gaan de lichten uit. Wij gaan naar beneden om te eten. Daarna is de avond aan ons.

Twee keer per week gaan de kinderen bij ons in bad. Twee keer 'maar' omdat ze allemaal eczeem hebben en het beter blijkt te gaan als ze niet te vaak in bad zitten. Dat doen we dan 's avonds voor het slapen gaan. Daarna gebeurt ook de luierwas (we gebruiken katoen) en krijgt de douche een grote beurt.

Op zaterdag doen we de grote klussen. De meiden halen zelf (zo goed en kwaad als het kan) hun bedden af en de wasmachine draait de hele dag. Meestal doen we samen alle boodschappen en gaan er dan ook op uit voor bijvoorbeeld nieuwe schoenen. In het weekend nemen we ook uitgebreid de tijd om lekker gezellig aan tafel te eten. Dan is er in ieder geval elke dag een uitgebreid ontbijt en een avondmaaltijd. Op zondag gaan we soms op bezoek, andere dagen zoeken we een leuk uitstapje uit.

De grote klussen aan ons huis (schilderen, pergola bouwen enz.) doen we in de zomer, 's avonds. Gezellig met zijn tweeën, dan ben je ook nog eens samen....

Dit hele schema lijkt misschien erg strak, maar het is meer bedoeld als voorbeeld. Om eerlijk te zijn draaien wij eigenlijk wel op drie verschillende schema's. Als mijn jongste dochter bijvoorbeeld slecht geslapen heeft leg ik haar al in de ochtend op bed en blijft ze na 13.30 gewoon wakker. Maar de indeling in ochtend en middag is er wel altijd. Afwijken is heel vaak noodzakelijk, want in een (groot) gezin loopt het nooit precies zoals je gepland hebt. En daarom blijft flexibiliteit nog het meest belangrijk.

En ik denk dat het allerbelangrijkst in een groot gezin is om niet te hoge eisen te stellen. Is het echt verschrikkelijk als er twee dagen stof ligt op de lampen? Moet je echt elke dag een driegangen-menu? Een supertip die ik ooit hoorde is waar niks staat, hoef je ook niet te poetsen. Geweldig, ik hou mijn huiskamer vrij van tierelantijntjes! En voor Gea: bij ons ruimen de kinderen hun eigen speelgoed op, ik help alleen maar mee. En dat is ook heel gezellig, ze vinden me er echt geen minder leuke moeder om. Maar misschien moet je daar gewoon heel vroeg mee beginnen..

Succes in ieder geval, allemaal!!

Marjolein

Reactie voor op de website?

81.6. Tijd zat?

Wat bij mijn gezin (4 kinderen) het allerbeste werkt is als ik 's avonds een lijst maak met, in volgorde van belangrijkheid, wat ik de volgende dag moet doen. Ik begin dan bovenaan en werk vervolgens het lijstje af. Het lukt me bijna altijd. Terwijl ik heel vaak onverwachts iemand op de koffie krijg, of een belangrijk telefoontje, of noem maar op. Duizend redenen om even niet verder te gaan. Deze lijst maak ik aan de hand van een zesweken schema, waarin alles wat er in huis is, een keer aan de beurt komt.

Verder hebben de kinderen ieder hun eigen taken. In de keuken hangt een schema van de dingen die ze moeten doen en welke dag. De taakjes variëren van kruimels vegen tot prullebakjes legen. Vaatwasser leegruimen en ieder z'n eigen was sorteren in de desbetreffende wasmand (aparte manden, wit, bont, handdoeken). 's Avonds wordt alles geregeld voor de volgende ochtend w.b. tassen klaar, kleding klaargelegd, lunchtrommels klaar etc. Dat scheelt een hoop tijd en stress. De kinderen mogen alleen op woensdag- en vrijdagmiddag spelen met vriendjes of vriendinnetjes. De andere middagen zijn te kort en het scheelt veel heen en weer rijden.
Verder mogen er twee kinderen meerijden met iemand anders naar het kinderkoor.
En voor mijn zoontje met voetballen rijd ik, om de beurt met een andere ouder. Dit soort oplossingen zijn heel simpel, maar schelen tijd.

Verder ben je natuurlijk altijd zo druk als je je zelf wilt maken. Ik heb nog tijd over voor 1 x per week een vrije ochtend (lekker boek lezen, winkelen, etc.). En het eten voor 's avonds bedenken en voorbereiden is altijd nummer 1 op mijn lijst.

Corine

Reactie voor op de website?

81.7. De mallemolen van een werkende moeder

Tijdens het lezen van de dagindelingen bekruipt me de behoefte om ook eens een willekeurige dag uit mijn leven te beschrijven. Daar gaat ie dan:
6.30 Opstaan, ontbijt maken, brood smeren en tasjes inpakken voor de jongste twee, krantje lezen.
7.00 Oudste twee wakker maken, met hen de dag doorspreken (nog naar de orthodontist? Proefwerk? Met fiets of met de bus naar school? Hoe laat school uit? Wie haalt wie af enz.)
7.30 Jongste twee plus man wakker maken. Brood eten met de jongsten. Dan ga ik douchen (5 min.) aankleden (5min.) Intussen kleden de jongsten zich zelf aan; gaat puberzoon al de deur uit
8.15 In de auto met twee of drie kinderen. Zij gaan in de stad naar school waar ik werk.
8.25 oudste dochter afzetten bij school
8.30 Jongsten brengen naar school. Even naar binnen. Naar werkjes kijken of met de juf praten.
8.45 Stap mijn kantoor binnen. Zet computer aan en werk email af. Check agenda.
9.00 Vergadering. Zit deze voor. Hoor geklaag aan en los problemen op. Maak vervolgafspraken
10.30 Afspraak met iemand die geïnteresseerd is in onze opleiding. Werk aan rapport
12.30 Lunchafspraak
13.30 Stap in mijn auto en vertrek naar opleiding in andere stad voor afspraak.
14.45 Kan helaas dit gesprek niet afronden, want moet de kinderen ophalen. Maak andere afspraak. Rijd snel naar school. Ben 10 minuten te laat :-(
15.10 Kinderen stappen ongeduldig in de auto, plus nog een vriendinnetje dat meegaat.Haal nog oudste dochter op.
15.30 Samen thee met ontbijtkoek. Kleintjes spelen met poppen. Zoontje gaat naar vriendje. Ik ga boodschappen doen
16.30 Aanzet tot koken (Kook altijd vrij uitgebreid). Intussen vouw ik de was en stofzuig de huiskamer en luister naar de verhalen van oudste dochter. Problemen met het studiehuis. Moeder komt haar dochtertje ophalen.
18.00 Eten en de discussies gaan door. Man komt binnen en eet mee.
18.30 Ruimen samen de keuken op. Zetten thee. Kijken even mee naar favoriet programma of geef aandacht aan deze of gene (huiswerk; liedje aanhoren, knutselen of zo).
20.00 Ik breng de jongsten naar boven. Douchen, tanden poetsen, verhalen vertellen of voorlezen.
21.00 Jongsten slapen ongeveer. Ga een half uur voor de t.v. zitten, maar ben dat gauw zat.
21.30 Lezen, muziek luisteren
22.30 Even praten met mijn man
23.00 Slapen
Dit is een doodgewone dag, maar het kan nog erger (Als er kinderen naar muziekles moeten of zo). Heb alleen tijd voor mezelf tussen 21.30 en 22.30. En als ik slaap.

Dit is moederschap van vier kinderen combineren met betaald werk. Eigenlijk werk ik dus altijd van half zeven tot negen uur 's avonds. Is dat niet veertien uur?

Heel veel gaat op de automatische piloot. Ik denk niet na als ik kook of strijk of wat dan ook. Ook boodschappen doe ik zonder lijstje en vergeet niet vaak iets. Anders improviseer ik wel. Ik heb een soort ingebouwde rader, denk ik. Daarom kan ik me concentreren op zaken die er toe doen, zoals letten op de emoties in mijn gezin: wie voelt zich niet goed; en daarop inspelen.of in mijn hoofd al zaken voorbereiden voor mijn werk, zodat ik de volgende afspraken efficiënt kan afwikkelen. Het lijkt wel of er verschillende personen tegelijkertijd in me zitten. Eigenlijk wel griezelig.

Anja

Reactie voor op de website?

81.8. Reactie van pappa

Mijn man las mijn bovenstaande bijdrage en wilde daar graag (en terecht) een aanvulling op zien. Een aantal middagen per week (twee à drie) neemt hij de taken tussen 15.00 en 18.00 over. Dat zijn de dagen dat ik zelf tot 18.00 op mijn werk ben.

Dus denk niet dat hij mij maar laat werken en zelf geen poot uitsteekt. Dat is NIET zo (al doe ik natuurlijk meer, ahum).

Anja

Reactie voor op de website?

81.9. Dagindeling

Ik ben moeder van 4 kinderen in de leefdtijd van 17, 13, 7 en 5 jaar. Ik heb in de loop van de jaren geleerd om niks meer vast te zetten voor de volgende dag. Als ik dat doe of deed, dan liep deze dag chaotisch en niet zoals ik wilde. Nu plan ik niets en doe gewoon wat ik denk of zie, en nu gaat het meestal wel vloeiend. Maar mijn kinderen gaan vóór het werk, dit blijft ook zo als de kinderen groot en uit huis zijn.

Dus moeders, geniet van je kinderen en doe gewoon wat mogelijk is op een dag. MORGEN IS ER WEER EEN DAG (als het goed is). Natuurlijk gaat bij ons ook gewoon de was door en zet ik deze altijd 's avonds aan, en de droger werkt op een tijdklok. Bij ons is de was het belangrijkste onderdeel van het huishouden want de was gaat altijd door. Maar doe gewoon wat je kan dat is meer dan genoeg.

Ria

Reactie voor op de website?

81.10. Heeeeelp

Hallo mede moeders,

Ik ben er moe van. Herhalen, herhalen en nogmaals herhalen. Ik ben moeder van 4 kinderen (9, 8, 4 en 2 jaar) en ik zit niet ver van het punt af het op te geven wat betreft een opgeruimd huis. Ik hoef geen spiegelgladde en schone vloer, maar tenminste een wil ik geen sok hier en een schoen en een broek daar en speelgoed in de keuken.

Mijn kinderen moeten het nu zelf allemaal opruimen. Ik deed het in het verleden, maar ik ben er moe van. Het is hun troep, dus moeten ze het zelf opruimen (vind ik). Maar ook hier wordt ik moe van, want ik moet het zo vaak zeggen en herhalen. Ik moet constant achter ze aan zitten. Nu geef ik ze ieder een taak per dag, maar omdat ik zo achter ze aan zit om het te doen, geef ik het ook op.

Ben ik te zwak? Hun vader is wat dit betreft mijn 5e kind. Die doet net zo hard mee. Ik voel me alleen op de wereld. Mijn man wil dat ik het uitbesteed. Ben ik gek als ik het niet doe? Ik ben van mening dat de huishoudelijke hulp door de bomen het bos niet zal vinden.

Doe ik iets verkeerd, heeft iemand tips? Ben ik de enige die de kinderen inzicht wil geven dat een opgeruimd huis positieve energie geeft? Ben ik raar? Help.

Renie

Reactie voor op de website?

81.11. Opgeruimd huis?

Ook ik vraag het me al jaren af: hoe kan ik mijn huis redelijk opgeruimd houden. We hebben vijf kinderen (8, 6, 4, 3, 1), het huis slibt dicht van alle spullen en binnenkort zijn er weer vier van de vijf jarig en komt er nog meer spul bij. Vandaag zijn de scholen weer begonnen, dus kan ik weer heel wat opruimen, en dat werd tijd.

Maar... je moet niet kijken naar degenen die alles netjes en op regel hebben, maar naar degenen die een nog grotere troep weten te produceren! Dat geeft een tevredener gevoel. Zelf zou ik ook wel een PR-medewerker (PR=puin ruimen) kunnen gebruiken.

Carla

Reactie voor op de website?

81.12. Hulp voor opruimen

Beste Renie,

Iets aanleren is makkelijker dan iets afleren. Je schrijft dat je hiervoor zelf 'hun troep' opruimde. Logisch dat je kinderen dan niet gewend zijn om opruimen als een deel van het spelen te zien. Maar je doet het zo gek nog niet hoor. Je hebt tenslotte het probleem te pakken, nu alleen nog er vanaf zien te komen. Je vraagt wat tips; ik zal proberen er een paar te geven. Ik zou zo snel mogelijk beginnen met de twee jongsten.

Wat je man betreft ken ik het probleem natuurlijk niet goed genoeg om tips te geven. Maar hier zal het toch herhalen, herhalen worden, maar NIET toch zelf doen. Als hij de asbak niet leegt, terwijl je dit wel een paar keer gevraagd heb, dan wordt ie gewoon vol, voller, volst. Als jij het huishouden doet en hij werkt (?) kan hij wel wat van jou verwachten maar jij ook zeker van hem. Z'n eigen dingen, jij kan kleren uithangen en wassen maar sokken en onderbroeken kan hij toch echt zelf naar de wasmand brengen hoor.

Als laatste nog even over een huishoudelijke hulp. Heerlijk natuurlijk, maar dan wel voor het huishouden. Niet om speelgoed van de kinderen op te ruimen want dat moeten ze echt zelf leren. Op school wordt dat ook van ze verwacht en als ze later een baan willen houden is hebben leren opruimen heel erg prettig voor hen. Het lijkt namelijk prettig voor hen als jij het voor ze doet, maar dat is maar tijdelijk. En als je een huishoudelijke hulp in armen neemt, ga dan niet in de vrijgekomen tijd speelgoed opruimen maar je kinderen begeleiden in het zelf opruimen.

Als het opruimen een beetje lukken wil, dan zou ik beginnen met wat huishoudelijke taakjes te geven. Met de jongsten kan je dat het best meteen al doen. Dat kan klein beginnen maar ze leren zo wel dat niet alles vanzelf gaat. Dus die van twee kan zelf z'n pyjamaatje onder het kussen doen (zelf even optillen) en die van vier kan dat al zelf (wel even vragen of het pyjamaatje er al onder ligt) en voor het eigen dekbed openleggen is een kind snel groot genoeg. Ook hier geldt dat je in het begin zal moeten helpen maar laat ze er wel mee kennis maken.

Enneh... alleen op de wereld? Nou, niet wat opruimen betreft hoor! Hopelijk heb je wat aan m'n tips.

Succes!
Mien

Reactie voor op de website?

81.13. Reaktie op werkende moeder

(Reactie op De mallemolen van een werkende moeder)

Hallo Anja,

heel leuk om jou dagindeling te lezen en zo heel veel te herkennen. Wij hebben ok 4 kinderen in de leeftijd van 1 t/m 10. Dus ook van alles wat te ondernemen. Zelf werk ik 2 dagen vast en mijn man 5 dagen onregelmatig + weekend dienst (1x in de 4 weken). We hebben met elkaar een leuk en gezellig gezin, waar wel eens ge-ren en gevlieg heerst, maar ook rust en toch ook wel tijd voor mezelf.

Gr. Cobien

Reactie voor op de website?

81.14. Dagindeling van Elske

De dagindeling van Elske geeft een strak weekoverzicht.

Reactie voor op de website?

81.15. Wel of niet georganiseerd?

Hallo!

Ik ben Margriet en ik heb 4 kinderen in de leeftijd van 1 t/m 6 jaar. Ik heb soms het gevoel dat mijn huishouden niet al te best is georganiseerd. Maar misschien lijkt dat maar zo en hebben anderen dat ook. Net als de was: iedere keer als je maar denkt dat het einde wel in zicht is, ligt er weer een hoop op je te wachten. Ik ben gewoon benieuwd hoe anderen dat allemaal ervaren. Ik hoor het wel.

Groetjes van Margriet.

Reactie voor op de website?

81.16. Spelen?

Hallo, mede-opruimsters!

(even voor de duidelijkheid, ik heet ook Margriet, maar ik ben een andere dan die hier boven staat).

Al die dagindelingen en zo zijn heel mooi en handig, maar wat mijn probleem is, is dat ik een peuter van 2,5 jaar heb rondlopen, samen met haar 16mnd. oude zusje, die niet echt rustig gaan spelen. Vooral de 2,5-jarige is gewoon steeds heen en weer aan het draven. Bovendien verstoort zij het spel van de ander.

Als ik eventjes de kamer verlaat, is er meestal iets gebeurd. Bijvoorbeeld de aarde is uit een bloempot of ze gooit boeken uit de kast, zet de video aan enz.

Hoe kun je dan nog aan je huishoudelijke taken toekomen? Gelukkig slapen ze wel 's middags, maar dat is maar een paar uurtjes per dag en dan ben ik vaak ook al best moe van die intensieve ochtend.

Heeft iemand hier goede tips voor? Of moet ik gewoon wachten tot het over is. De oudste twee (9 en 7) vinden soms ook dat ik altijd maar bezig ben en dat er te weinig tijd voor hen overblijft.

Margriet.

Reactie voor op de website?

81.17. Zeuren en nog eens zeuren

Hallo,

Dit klinkt af en toe erg leuk wat er hierboven allemaal staat, maar ik voel me echt een grote zeur in plaats van moeder als ik elke dag alles honderd keer moet herhalen (ruim je tas op, hang je jas op de kapstok, moet je niet douchen denk, tanden poetsen, schoenen aan doen we moeten weg). En dan: o ja was ik vergeten.

groetjes Andrea

Reactie voor op de website?

81.18. Werkschema gevraagd

Beste lezer,

Ik heb moeite om mijn werk te verdelen over de week, kunt u mij een voorbeeld van een werkschema geven? Op dinsdag en donderdagochtend werk ik, verder ben ik thuis. Kunt u mij helpen?

met vriendelijke groet: Corina

Reactie voor op de website?

81.19. Reaktie werkschema

Kijk eens op www.Huishoudplaza.nl.

Succes, Dick

Reactie voor op de website?

81.20. Iedere dag een huishoudtaak met tips in je mailbox

Wil je iedere dag een huishoudtaak met tips in je mailbox, meld je dan hier even aan.

groups.yahoo.com/group/Huishoudtaak/

Marian

Reactie voor op de website?

81.21. Eindelijk hoop op een opgeruimd huis

Mijn huis is net als mijn innelijk een complete chaos. Mischien komt er met de taken orde in mijn huis.

Geneviewe

Reactie voor op de website?

81.22. Pluk de dag

Zelf ben ik moeder van drie kinderen met een man die veel op zakenreis is. Maar ik kan het eens zijn met de reactie van een van de moeders. Op de eerste plaats ben ik moeder en wil genieten van mijn kinderen. Voor je het weet zitten ze op school en heb je tijd zat. Het hoeft niet altijd opgeruimd te zijn. Ik heb een huis om in te leven het is geen tentoonstellings ruimte. De kinderen zijn erg zelfstandig en doen veel zelf.

Verder heb ik geen schema en doe de dingen gewoon zoals ze komen. En dat werkt over het algemeen prima.

Marie Louise

Reactie voor op de website?

81.23. Huishoudschema en dagtaken

Iedere week een huishoudschema en elke maand een maandschema (Dit is meer voor mensen die buitenshuis werken). Ook kan je elke dag een huishoudtaak krijgen.

groups.msn.com/Huishoudmail

Reactie voor op de website?

81.24. Dagtaken

Ik zou weleens willen proberen, om dagtaken dagelijks bij te houden. Zodat dan het huishouden beter georganiseerd zal zijn.

Nadia

Reactie voor op de website?

81.25. Lijst van huishoudschema

Hallo,

Heeft u een lijst van een huishoudschema op dagbassis, weeklijks en op lange thermijn. In de vorm van opsomming zodat we taken kunnen toe wijzen en verdelen onder alle gezinsleden Mvg Robinne

Reactie voor op de website?

81.26. Huishoudschema en dagindeling

Hallo allemaal, ik ben moeder van 3 kinderen en heb nog wel een tip die ik toepas nadat ik hem ergens had gelezen: gewoon elke dag 's morgens het hele huis doorlopen op rotzooi en speelgoed en dit opruimen. Dit kost je gemiddeld zo'n 15 minuten per dag maar als je dit echt trouw doet levert het zoveel op, je huis ziet er gewoon netjes uit!

En voor het speelgoed: voorkom dat je kinderen zoveel speelgoed hebben. Onze kinderen krijgen niet al te veel, en eens per jaar zoeken we alles uit en verkopen we spullen waarmee niet gespeeld wordt en het geld dat we daaraan overhouden mogen ze sparen.

Renate

Reactie voor op de website?

81.27. Georganiseerd huishouden

Ik merk hier in de buurt nogal eens dat het blijkbaar overkomt alsof mijn huishouden wel strak georganiseerd verloopt. Haha, niks is minder waar! Geen vaste dag-, week- of maandschema's, geen vaste indeling. Nou ja, de oudste 2 naar school brengen en halen en de slaaptijden van de jongste liggen redelijk vast maar verder...

Ik laat mijn kinderen wel zelf opruimen, was in de wasmand doen, bedden openslaan en bordjes en bekers ed opruimen. Ze zijn 6, 4 en anderhalf dus de oudste 2 in ieder geval kunnen best veel zelf. De jongste nog niet, maar als hij zelf een kist met speelgoed op z'n kop kan zetten kan hij hem ook wel weer opruimen hoor!

In het huishouden doe ik iedere dag wat nodig is en als het niet lukt is er altijd morgen nog. Koken doe ik iedere dag, niet heeeeeel uitgebreid maar wel steeds verse groenten, gezond eten. Over een tijdje krijgen we er een vierde kindje bij maar ik kan me niet voorstellen dat het dan veel drukker wordt dan dat het nu is. Ben ik zo naief dan? Of gewoon te makkelijk?

Esmeralda

Reactie voor op de website?

81.28. Je moet soms kiezen

Het is niet simpelweg een kwestie van een dagschema aanhouden. In wat voor een huis woon je? Modern met weinig spullen? Oud en bewerkelijk met van alles waarvan je niet graag afstand doet? Heb je naast je huishouden nog veel andere interessen die paparassen en/of knutselmateriaal meebrengen waarvoor weinig ruimte is? Hou je een grote tuin bij en hoe doe je dat met een kleintje dat aan je been gaat hangen? Woon je in een grote stad waar je altijd veel tijd kwijt bent om je te verplaatsen?

En daarbij komen nog de leeftijden van de kinderen. Als ze allemaal klein zijn en vroeg naar bed gaan dan is het nog te overzien, maar wanneer ze ouder worden (en er ook nog kleintjes zijn), meer bezittingen verwerven, hier en daar soms gehaald en gebracht moeten worden.... Tja, waar blijft dan de tijd om altijd orde te houden? Wat worden dan je prioriteiten? Persoonlijk zijn dat het eten en goede verzorging van de was zodat iedereen er presentabel uitziet. Plus 2 rustige uurtjes helemaal voor mezelf!

Esmeralda, het is fijn om te horen dat alles zo van een leien dakje gaat, maar ik vrees dat er ook bij jou na verloop van tijd een beetje wanorde zijn intrede zal doen.

Annemieke

Reactie voor op de website?

81.29. Reactie op Annemieke

Dat is juist wat ik nu al probeer te zeggen! Het is nu af en toe al chaos maar ik maak me daar niet druk om. Het is schoon (toch in ieder geval altijd op zicht) en wat ik nu niet kan doen komt morgen wel... En het is hier ook niet altijd opgeruimd en dergelijke maar moet je dat willen als je kinderen hebt?

Vandaar dat ik ook zeg dat mensen dat denken maar dat het helemaal niet zo strak en op rolletjes loopt hier! Maar ik wil dat ook niet, als de kids lekker kind kunnen zijn en gezond zijn en de boel er een beetje presentabel uitziet ben ik tevreden! En dat zal zo blijven als nummer 4 er bij komt. Ik hoef geen schema's en indelingen, het loopt niet altijd goed maar het loopt wel!

Maar omdat hier zoveel mensen om indelingen en schema's vragen vraag ik me af of ik dan zo makkelijk ben of te naief?

Esmeralda

Reactie voor op de website?

81.30. Dit zijn mijn oplossingen

Hallo allemaal,

Ik heb alle stukjes gelezen. en wil graag mijn oplossingen voor enkele problemen delen.

Ik ben hier nieuw dus stel mezelf eerst eens voor: Ik ben moeder van 2 kindjes van 3 en 2, (ondanks 2 miskramen bijven we hopen op meer wondertjes) en bij ons gezin horen nog 4 honden, waarvan 3 grote!

Ook hier is structuur en regelmaat belangrijk, Naast het zorgen voor de kinderen heb ik ook nog de zorg voor 4 honden.

Mijn oplossingen voor het opruimen:

Wij hebben alles per thema in een kist zitten, deze kisten staan in de bijkeuken (blokken, auto's, treinen enz) Ze mogen 1 kist uitzoeken om mee te spelen, willen ze een andere dan ruimen ze eerst (met een beetje hulp) de eerste kist op. Dit werkt prima en scheelt heel veel troep en uitzoekwerk

Dan hebben ze beiden nog een mand met hun favoriete speelgoed in de woonkamer, hier spelen ze door de dag mee (poppen, dino's enz). 15 min voor het eten (of andere activiteit) spoor ik ze aan om op te ruimen en zeg waarom. Herhaal dit iedere 5 min. dan waarschuw ik de laatste 5 min, opruimen of prullebak! En daar gaan ze. Soms niet en dan pak ik een vuiliniszak in doe de troep (speelgoed) hierin. Moet je eens opletten. Als ze het echt te bond maken gaat de zak voor een dag in de garage. HET WERKT!

Mijn man kan ook nog wel eens chaotisch zijn. Ik las dat iemand hier een groot probleem mee had. Mijn stelling: wat niet in de wasmand ligt word niet gewassen. Jammer maar dan doe je maar een vieze trainingsbroek aan. Ook dit helpt. Schoenen niet opgeruimd? Dan doe ik het, maar zet ze wel zo weg dat hij goed moet zoeken (hihi heel gemeen, maar ben zijn moeder niet, maar zijn partner). En ook dit helpt (bij mijn man iig, die ruimt nu zelf op).

Werkschema? Tja, eigenlijk heb ik dat ook, niet op papier maar uit automatisme.

Komt er iemand op de koffie, ga ik gewoon door met was vouwen! Mijn vriendinnen weten dit en zetten zelf een bakkie, schuiven aan de keukentafel waar ik sta te vouwen. En weet je wat, vaak doen ze ff de sokken bij elkaar als ze kletsen (en dit vind ik een rotklusje), dus erg fijn. Is de was klaar dan heb ik tijd voor nog een bakkie en schuif ook fijn aan.

Mocht me nog iets te binnen schieten, dan meld ik me weer!

Fijne dag, en geniet van jullie wondertjes!

Karin

Reactie voor op de website?

81.31. Praktische dagindeling

Hallo mede-ouders!

Ik heb met veel plezier veel bijdragen gelezen en ben blij met de echt uitgeschreven beschrijvingen van een dag, liefst met tijden erbij. Ik heb een gezinnetje met 3 kids (8, 5, 2 jaar) en man, maar heb nog nooit een prettige dagindeling gevonden waarbij ik aandacht heb voor iedereen. Heb het idee dat er ook ruimte is voor mij en rust, en dat het huishouden gewoon doorgaat.

Ik heb altijd het gevoel dat ik bezig ben met alle hapjes, maaltijden, luiers, helpen bij kleine dingen enz.. en gewoon aanwezig zijn. Vandaag was ik even 5 minuten de kamer uit en vervolgens was de kamer een bende door de kleinste, de twee ouderen keken toe en gingen door met iets anders....

En morgen begint de school weer. De ochtendspits vergt altijd zoveel duw- en trekwerk dat ik even na half negen meestal verdwaasd voor mij uit zit te kijken op de bank, het nieuws van de dag probeer te volgen en erg opzie tegen de rest van de dag..... Meerdere dingen tegelijk doen is dus niet mijn talent. Wie kan mij nog meer praktische tips geven?!

Mandy

Reactie voor op de website?

81.32. Dagindeling

Hallo,

Ik heb 2 meiden van 4 en 6, en ik wil graag mijn huishoudsysteem met jullie delen.

1x per week alles grondig, badkamer poetsen, vloeren van boven naar beneden stofzuigen en dweilen (en dan ook alles aan de kant) spinnewebben met de stofzuigen, bedden verschonen, keuken poetsen.

Voor de rest begin ik smorgens als de kids naar school zijn vanaf de zolder opruimen, evt. doekje overal afnemen. Was aanzetten, was opvouwen, heb alles al gesorteerd over 4 manden. De meiden hebben op zolder hun eigen speelhoek, dat zoek ik even uit en ruim op als dat nodig is, maar vaak doen ze dat zelf.

Mand met handwas (vlekken) neem ik mee naar beneden. Dan ga ik verder met de slaapkamers, opruimen, was opruimen in de kast, ramen opzetten, bedden opmaken of uit het raam hangen, kleding voor de volgende dag klaar leggen. badkamer opruimen, na gebruik maak ik alles droog met de handdoek.
Door naar beneden gang opruimen, jassen tassen van de vorige dag ruim ik op in manden. (heel handig en staat nog leuk ook) Keuken opruimen en doekje erover heen, vaatwasser zet ik altijd in de loop van de ochtend aan. kan meteen al onbijtspullen erin. Salon tafel afnemen. En dan tijd voor koffie!Haha.

Het kost je wel meteen een uur, maar alles is opgeruimd! Mocht er onverwacht iemand op de koffie komen, dan is je huis netjes. alles is overzichtelijk en dan kan je met de grote klussen beginnen. Even stofzuigen beneden of boven, wc schoonmaken (om de dag grondig andere dag met hygiene doekje erdoor) even 2 keukenkastjes meenemen of de ramen lappen, deuren afnemen.

Maar vind het ook belangrijk om de kinderen aandacht te geven, wat vandaag niet kan, komt morgen wel.

Mijn man sport savonds 2 uur en dan doe ik de kids naar bed en ga dan nog dingen doen. (als ik energie heb) Gisteravond: toilet grondig met chloor, pad voor geveegd, onkruid weghalen, ramen voor lappen en kozijnen afnemen en nog de handwas.

Elk seizoen kussen en dekbedden wassen, matras hoezen wegbrengen naar de stomerij. Ik heb een grindvloer, dus elk seizoen schrob ik die met heet water en de waterstofzuiger. Tja, strijken doe ik buiten in de tuin, lekker in de zon, of in de woonkamer; vind ik gezelliger dan op zolder. Wij ruimen alles op wat we gebruiken en dat scheelt echt veel! Gebruik ook veel manden voor alles.

Zo probeer ik het huishouden op rolletjes te laten lopen.

Maar nogmaals geen zin is geen zin!

Succes iedereen. groetjes. Mary Ann

Reactie voor op de website?

81.33. Hulp bij organisatie huishouden

Hallo allemaal,

Elk persoon is anders, elk gezin is anders. Zo is elke dagindeling en elk huis dit ook. Voor persoonlijke hulp bij uw huishouden, kunt de hulp in roepen van een professional organizer, zoals mijzelf.

Mijn bedrijf heet ElleBeau en ik help mensen bij het organiseerd raken. Soms is het alleen een kwestie van samen een dagindeling uitvogelen, soms een betere indeling van het huis. Het maakt niet uit wat, maar ook u kunt organiseerd worden. Kijk eens op www.ElleBeau.nl of de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers, waar ElleBeau ook lid van is: www.NBPO.nl.

groeten

Reactie voor op de website?

81.34. Mijn dagindeling

Heb vijf kinderen van 13, 10, 8, 6, 5. Diana

Reactie voor op de website?

81.35. Ik ben gestopt met het "herhalen"

Heel herkenbaar vond ik bovenstaande: dat je je zo'n zeur voelt, die de hele dag maar blijft roepen "Opruimen!!!" Dat bedacht ik me tot voorkort ook een paar keer per dag. En daar ben ik nu dan ook mee gestopt.

Ik heb er twee oplossingen voor bedacht, die bij mij goed werken:

 1. Hoe makkelijker opruimen wordt, hoe eerder ze het doen. Met mijn "drie mannen" (man plus twee zoontjes) moet het vooral van grote afstand ergens in gegooid kunnen worden. Dan heb ik de meeste kans dat het ook uitgevoerd wordt. Voorbeeld: Het eeuwige twistpunt van schoenenrommel in de gang is sinds kort opgelost. Ik heb het schoenenrekje vervangen door een grote mand. Iedereen kan zijn schoenen er van afstandje in kiepen, in plaats van het netjes op een rekje te moeten zetten. Nooit geweten dat dat zo'n verschil is, maar het werkt. (en zo'n Seasons-achtige mand staat nog leuk ook.) En de kledingkasten en speelgoedkasten heb ik flink uitgemest. Nu er minder in ligt, vindt iedereen het veel prettiger om zijn spullen er fatsoenlijk in terug te zetten... en doet het dus ook eerder.

 2. Ik loop niet meer de hele dag door te herhalen, maar op vaste tijdstippen. Bij binnenkomst in huis meteen met z'n allen schoenen uit en jas aan de kapstok. En de hele dag niet opruimen, maar voordat je naar bed gaat, in tien minuten tijd alles opruimen. (Het helpt om zelf even mee te gaan doen of taken te verdelen 'jij de blokken, ik de auto's). Zo loop ik niet de hele dag frustraties op te bouwen, maar beperkt dit tot hoogstens tien minuutjes. En deze vaste routine hebben ze snel genoeg geleerd.

 3. En ja... dan nog hun eigen was in de wasmand gooien. Dat deed niemand hier. En ik ergerde me er wild aan. Tot ik ergens de huishoudtip las "wat minder dan drie minuten kost, moet je meteen uitvoeren." Dat heb ik toen op mijzelf betrokken. Sokken en ondergoed verzamelen kost mij minder dan drie minuten, dus dat doe ik dan nu maar meteen zelf, 's ochtends vroeg (of 's avonds voor het naar bed gaan). Scheelt een hoop gemopper en het is tien keer zo snel klaar!
Nou, hopelijk heb je hier wat aan,

groetjes Lydia

Reactie voor op de website?

81.36. Heeeeeeelp

Reactie op Heeeeelp

Ik ben een soort gelijke moeder van 3 kinderen en een man die eigenlijk ook nog kind is. Ook ik word moe van het herhalen en weet eigenlijk niet meer waar ik moet beginnen, ben der ook mee opgehouden. Eens gaan ze inzien wat een vrouw allemaal doet als de man thuis komt van zijn werk en op de bank ploft, terwijl vrouwlief gewoon maar doorgaat. Ik doe het tegenwoordig zo, na het eten is mijn dag ook om en doe ik niks meer, morgen weer een dag.

Petra

Reactie voor op de website?

81.37. Hoe run je een huishouden met 4 jonge kinderen?

Beste ouders,

Mijn naam is Erica ik ben 33 jaar, getrouwd met Rudy, moeder van 3 kinderen,(jongen 4, meisje 3 en jongen 1)en zwanger van onze 4e telg (verwacht in mei). Ik heb altijd een groot gezin willen hebben, en ben dankbaar dat het ons gegund is. Mijn man is veel van huis, dus huishouding en opvoeding rust op mijn schouders. En daar zou ik graag wat tips of adviezen over krijgen:

Ik heb helaas geen hulp/klankbord in mijn omgeving dus echt allle hulp is welkom, sites, roosters, maakt niet uit. Ik zou zo graag een beetje willen genieten mn gezin, maar ik verdrink er voor mijn gevoel in. (een overdosis aan zwangerschaps hormonen zal ook een bijdrage leveren aan dit gevoel) Ik weet dat het anders kan, ik weet alleen niet hoe.

Graag hoor ik van iemand!
Vriendelijke groetjes,
Erica

Reactie voor op de website?

81.38. Reactie huishouden runnen

Het verdrinkingsgevoel is voor vele moeders met een koppeltje jonge kinderen bekend. Dat komt ook omdat de kinderen nog klein zijn en nog veel zorg nodig hebben. Naarmate de kinderen groter worden gaat dat over.Houd dus moed en weet dat het er gewoon een tijdje bij hoort.

Het is ook belangrijk om een moment voor jezelf te nemen en voldoende rust krijgen helpt ook.( ga op tijd naar bed) Als de oudste op school is kan je een moment voor jezelf nemen als de jonste slaapt. Je dochter laat je iets kiezen om mee te spelen en je geeft de opdracht dat ze je niet mag storen tot .... en dat wijs je op de klok aan.

Ook is het belangrijk dat je bedenkt dat jullie de opvoeders zijn en dat gezien de leeftijden van je kinderen, jullie bepalen wat de regels zijn en dat de oudste daar niet over mag discussieren.

Ik ben begonnen met het afhalen van het bed op verschoondag als taak toen ze zo'n 5 jaar waren. Verder betrek je ze bij alle werkzaamheden als ze met iets kunnen helpen. Bijvoorbeeld eigen bord naar de keuken brengen, vast je knuffels van het bed halen voor het verschonen. En dan bedank je ze als ze het hebben gedaan. Geef ze een compliment als ze je helpen. Vertel ook dat het voor een zwangere moeder soms zwaar is en dat je blij bent met hun hulp.

De kinderen hebben bij jou ook nog de leeftijd dat ze "op de mat" (of een ander time-out-plekje) kunnen. Houd je je niet aan de regel, dan waarschuwing, niet luisteren, dan waarschuwen dat ze op de mat moeten als ze niet doen wat je zegt en dan bij de derde keer naar de time-out-plek. Daar moeten ze zoveel minuten dat ze aan jaren oud zijn blijven. Gebruik een kookwekker.

Laat je ja, ja zijn en je nee, nee. Wijk er zelden van af.

En vooral er zelf een leuke dag van maken. Praat postief met je kinderen en over je kinderen. Geef ze complimenten. Maak plezier met elkaar, geniet van de leuke momenten en benoem die ook naar de kinderen toe. Spreek met een ik-boodschap: "Ik wil dat jij nu even je schoenen in de gang zet, dan kunnen we er niet over vallen"

En vooral geniet van het nu (!) met je kinderen, knuffel en wees blij met ze!

Els

Reactie voor op de website?

81.39. Loslaten

Wij zijn een gezin met 7 kinderen, bijna allemaal basisschoolleeftijd.

Hoe ik het doe? Ik heb geen schema's. Kinderen en man gaan voor op het huishouden. Ik zie gewoon per dag hoe het gaat en ik kies regelmatig voor een verplicht dagje vrijaf, dat mag best ;-). Ik heb drie wassen op een dag waarbij plasbeddengoed zit, die ik niet elke dag allemaal doe maar door een ideaal washok lekker uit zicht blijft (gigantische wasbakken en tassen zetten de was ook opgeruimd uit zicht).

Douchen gaat hier ook 'maar' 2x per week 's avonds (is beter voor de huid idd, bij ons ook de motivatie). Haren knip ik zelf.

Kinderen staan om 6:30 op (wekkers) zodat ze de tijd hebben om rustig op te staan. Opstaan doe ik zelf ergens rond 7:15 en uur later vertrekken we naar school. Kinderen dekken zelf de tafel volgens takenlijst en smeren zelf brood voor school (behalve de jongste dan).

Er is altijd wel wat op te ruimen. Kinderen ruimen zelf hun kamer op. En 's avonds ruimen zij ook de woonkamer op. Taakjes voor hen zijn verder: vaatwasser of tafel dekken of afruimen, met zn tweeen. Verder doe ik t huishouden. Manlief werkt fulltime.

Meeste mensen vinden t hier erg netjes. t Is maar net ook hoe je je huis indeelt en hoeveel spullen je hebt.

Eten: 's winters vaak stampotten. Pan aardappels zijn in 10 min.geschild, erg makkelijk eten, goedkoop en gezond. (tip: bouillonblokje in het water erbij, erg lekker) 's Zomers vaak rijst met groente of macaroni.

Tips:
-Heb zoveel mogelijk kasten die dicht zijn, zodat de rommel uit zicht blijft.
-Gooi regelmatig speelgoed weg, beperk de hoeveelheid tot een minimum: kinderen hebben weinig nodig om zich te vermaken.
-Doe 1x per week alle boodschappen (scheelt tijd)
- Wees geen slaaf van je huishouden
- loslaten, maak je niet druk over waar je niet aan toe bent gekomen, morgen weer een nieuwe dag met nieuwe troep. Jij ziet meer troep en viezigheid dan een buitenstaander.Jekkers

Maj

Reactie voor op de website?

81.40. Huishouden is niet het belangrijkste

Ooit gelezen en zo leuk: Je kind zal zich later niet herinneren of je bed was opgemaakt, maar wel dat heerlijke moment dat mama een warme chocolademelk met hem deelde.

Nada

Reactie voor op de website?

81.41. Opgeruimd huis

Reactie op Opgeruimd huis?

ik ben mama van 5 kinderen van 6,5,4,3 en 2 jaar. ik heb een man die alleen thuis is op de ochtend tot 8 uur en zondag de ganse dag. deze dag doet hij dingen met de kinderen en is het mama rustdag die heb ik echt nodig. bij ons heb ik lijsten voor elke leeftijd klusjes en die moeten ze doen om een maand uitstap te verdienen ze moeten 20 stikkers hebben om te gaan. daar tegen spullen krijgen ze altijd veel te veel: we hebben daarom afgesproken met familie dat we aan het begin van het jaar een lijst geven van wie wat nodig heeft en daar mogen de kinderen ook iets opzetten van speelgoed en we spreken met elkaar af wat we geven zo houd het een beetje rommel in de hand.

Natasja

Reactie voor op de website?

81.42. Poetsvrouw

Reactie op Heeeeeeelp

Idd. Poetsen uitbesteden. 1 x per week poetsvrouw inhuren en ervoor 1 middag besteden aan opruimen. De dag nadat de poetsvrouw is geweest, thuisblijven en genieten van het opgeruimde ne schone huis. De rest van de week er beetje proberen doorheen te kijken. En af en toe idd je kids toch laten bewegen tot meehelpen. Bij ons krijgen ze er zakgeld voor. De een doet de vaatwassers in de ochtend legen, de andere moet de was laten draaien, nog een ander moet 1 x per week middags stofzuigen (woonkamer en keuken), en de ander moet het glas en papier wegbrengen.

Maaike

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Dagindeling

 1. Discipline
 2. Probleem: een huishoudingplan
 3. Dagindeling
 4. Ik word moe van het opruimen
 5. Structuur en flexibiliteit
 6. Tijd zat?
 7. De mallemolen van een werkende moeder
 8. Reactie van pappa
 9. Dagindeling
 10. Heeeeelp
 11. Opgeruimd huis?
 12. Hulp voor opruimen
 13. Reaktie op werkende moeder
 14. Dagindeling van Elske
 15. Wel of niet georganiseerd?
 16. Spelen?
 17. Zeuren en nog eens zeuren
 18. Werkschema gevraagd
 19. Reaktie werkschema
 20. Iedere dag een huishoudtaak met tips in je mailbox
 21. Eindelijk hoop op een opgeruimd huis
 22. Pluk de dag
 23. Huishoudschema en dagtaken
 24. Dagtaken
 25. Lijst van huishoudschema
 26. Huishoudschema en dagindeling
 27. Georganiseerd huishouden
 28. Je moet soms kiezen
 29. Reactie op Annemieke
 30. Dit zijn mijn oplossingen
 31. Praktische dagindeling
 32. Dagindeling
 33. Hulp bij organisatie huishouden
 34. Mijn dagindeling
 35. Ik ben gestopt met het "herhalen"
 36. Heeeeeeelp
 37. Hoe run je een huishouden met 4 jonge kinderen?
 38. Reactie huishouden runnen
 39. Loslaten
 40. Huishouden is niet het belangrijkste
 41. Opgeruimd huis
 42. Poetsvrouw

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.