Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

19. Nu ook gekozen voor een groot gezin?

Hoi,

Ik heb een vraag aan iedereen met een groot gezin. Ik wil er zelf ook graag een maar ik vraag me af in deze tijd of het wel verstandig is. Stel, jullie hadden nu ook voor die keuze gestaan, hadden jullie dan toch voor een groot gezin gekozen? Of is het zo dat er altijd argumenten zijn om er niet voor te kiezen? Of, komen er heus wel weer betere tijden? Ik hoor het graag.

Groetjes, Jeanine

Reactie voor op de website?

19.1. In deze tijd?

Hallo, Jeanine

Natuurlijk denk je daar wel eens aan, maar dan geven wij ons als antwoord, wanneer is dan wel de beste tijd om kinderen te krijgen. Dat is als je het goed bekijkt nooit. Vroeger was er een en al armoede met helemaal geen voorzieningen. Ik perzoonlijk vind dat de beste tijd nu is. We klagen wel met z'n allen, maar zo slecht hebben we het (gelukkig) nog niet. We kunnen nog heel veel. Geld is echt niet alles, natuurlijk wil iedereen het beste voor z'n kind, maar dat hoeft echt niet allemaal het duurste te zijn.

Wij zijn een gezin met zeven perzonen, en hebben op financieel gebied behoorlijk wat meegemaakt (niet door ons toedoen) maar ik heb daar heel veel van geleerd, en me bewuster gemaakt van de dingen om je heen. Als je kinderen mag krijgen en ze zijn ook nog eens allemaal gezond dan mag je je handen dicht knijpen, al het andere zegt dan niks meer en overal is een antwoord op en een oplossing voor. Op je vraag of ik als ik het over mocht doen? Dan zeg ik Ja voluit en niemand kan in de toekomst kijken.

groetjes Maureen

Reactie voor op de website?

19.2. Keuze groot gezin

Hallo Jeanine,

De keuze of je wel een groot gezin wilt, gaat meestal heel geleidelijk (tenzij je een meerling krijgt). Als je je eerste kindje krijgt en het gaat je gemakkelijk af en het loopt allemaal lekker, dan zal je eerder aan een volgende denken, dan als het allemaal moeizaam loopt.

Het zwanger raken geeft bij sommige mensen ook nog weleens problemen en deze mensen hebben helaas geen keus.

En was de tijd toen onze ouders/grootouders kinderen kregen zoveel beter als nu? Laat je gevoel en je verstand spreken en je komt er vast wel uit. Succes.

Mary

Reactie voor op de website?

19.3. Blinde vlek voor de toekomst

Over het algemeen ben ik optimistisch, toch kan ik niet begrijpen dat er bij nagenoeg iedereen die ik spreek een blinde vlek is v.w.b. de toekomst. Vooral mensen met kinderen zijn mijns inziens hoogst onverantwoordelijk bezig.

Je hoeft geen statisticus te zijn om te weten dat de wereld zoals die er nu uitziet zich binnenkort zo radicaal zal veranderen dat het krijgen van kinderen een hoogst onverantwoorde keuze is.

Stelt u zich eens voor wat er zou gebeuren als een onverlaat het voor elkaar krijgt om een stad als New York met een atoombom op te blazen. Nu zult u denken: 'het is absurd om dat te veronderstellen', maar zo gek is die veronderstelling niet. Als zoiets onverhoopt mocht gebeuren zal dat de wereld zo dramatisch veranderen dat we ons in alle werkelijkheid af moeten vragen of leven daarna zinvol is.

Bovenstaande heb ik in de meest eenvoudige vorm weergegeven omdat het de werkelijkheid het beste benaderd. Ik ben benieuwd hoe de 'Groot-gezinners daar over denken.

mvg W. van Delden

Reactie voor op de website?

19.4. Ja hoor, daar gaan we weer een keer!

Eigenlijk wil ik hier helemaal niet op reageren, want hier is al verschillende malen over gediscussieerd. Dit is nameljk niet de vraag die Jeanine stelt. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en heeft het recht op eigen keuzes, en als de wereld vergaat dan moet dat maar, dat kunt U ook niet tegen houden, W. van Delden. Dus leef hoe je leven wilt, en geniet zolang het nog kan.

met vriendelijke groet, Maureen

Reactie voor op de website?

19.5. Negatief beeld over ouders en kinderen

Geachte W. van Delden,

Het moet een vreselijk moment zijn om te beseffen dat "dat het krijgen van kinderen een hoogst onverantwoorde keuze" lijkt te worden. Daarmee heb je eigenlijk alle hoop in de toekomst verloren. Zonder kinderen zal het snel met ons afgelopen zijn.

De wereld heeft inmiddels al menige onverlaat overleefd, denk maar eens aan iemand als Hitler. Maar er zijn natuurlijk heel erg veel meer voorbeelden.

Dus op zich kan het feit dat er wel weer zo'n onverlaat zal opstaan toch niet de reden zijn om de moed op te geven.

Als ouder van een groot gezin zie ik dit heel anders. Wat mij opvalt is dat er zo'n vreselijk negatieve stemming is ontstaan rond ouder en gezin. Als je de beleidsmakers en de experts moet geloven maken ouders er een potje van. Zij krijgen gemakkelijk de schuld van de dingen die verkeerd gaan. Het hebben van kinderen wordt gezien als een hobby, waar je dan ook maar zelf voor moet opdraaien. Etc.

Met deze onderwaardering van gezin en ouder is het niet verwonderlijk dat mensen niet meer zo geneigd zijn een gezin te stichten.

Ouders met een klein gezin voelen zich zo onzeker door gebrek aan ervaring. Door het kleine aantal kinderen wordt kennis hierover niet meer echt doorgegeven van de ene op de andere generatie. In plaats daarvan zijn er experts. Maar die staan vaak niet naast de ouders, of hebben er zelfs een negatief beeld over ouders.

Grote gezinnen bieden nog wel de mogelijkheid om ervaring op te bouwen en door te geven. In grote gezinnen is meestal de keuze voor kinderen heel duidelijk gemaakt. Dat geeft rust.

Het is te hopen dat er snel een positiever beeld ontstaat ten opzichte van ouders en kinderen.

Theo

Reactie voor op de website?

19.6. Gekozen voor een groot gezin? - jazeker!

Wij hebben wel gekozen voor een groot gezin. Maar het valt mij op dat de maatschappij niet verder kan tellen als 4 als ze over een groot gezin praten. Ohhh u hebt er 5!! Jazeker.

En als ik het over mocht doen dan zou ik daar weer voor kiezen. En waarom? Het is een unieke ervaring om in een groot gezin te leven, vaak zijn de kinderen uit een groot gezin socialer dan uit kleine gezinnen (nu sta ik alweer op iemand zijn/haar lange tenen). Ik heb nu een groot gezin omdat mijn man is overleden en dat maakt mij in de ogen van de maatschappij totaal "vreemd". Het enige wat ik zou willen veranderen van de afgelopen jaren is een ander kabinet. Is er ooit wel eens een kabinet geweest dat zo anti-mens en anti-kind maar pro-oud is geweest als nu? En ja, het is moeilijk om rond te komen. We kunnen wat dat betreft beter naar Belgie gaan verhuizen met onze gezinnen. Volgens mij zijn er heel veel mensen die niet beseffen dat ze het later moeten hebben van de kinderen die nu opgroeien.

Mijn kinderen zijn tussen de 18 en 8 jaar en altijd beleefd en behulpzaam (ook buiten mijn gezichtsveld). En als ze een oudere tegenkomen dan maken ze daar ook gezellig een praatje mee. En dan de pret en de ruzie's die ze hebben. Het is goed voor hun ontwikkeling. Natuurlijk stel ik (hoge) eisen aan alle 5, maar ze zijn wel bereid om die na te streven. En ik ben echt geen moeder die de hele dag thuis zit. Met 5 kids kun je zelf ook best heel veel hoor. Ik werk (12 uur) en volg geregeld een opleiding. En dat is zowel voor mij als ook voor hen goed.

Een groot gezin hebben is gewoon niet veel anders als een klein gezin als je dat zelf ook maar in wil zien. Maar het zijn tegenwoordig vaak de ouders/omgeving/maatschappij die met een vooroordeel klaarstaat. Want wees eens eerlijk; vergaat de wereld als onze kinderen geen -mobiel -merkkleding -scooter -eigen tv -eigen pc -enz--- hebben? Echt niet hoor.!!

Dat wordt ons aangepraat en als ik het mijn kinderen uitleg dan begrijpen ze het. Maar vaak wordt kinderen het waarom niet meer eens uitgelegd omdat men "tegenwoordig" bang is dat hun "tere zieltjes" te zwaar worden belast!! Flauwekul. Mijn kinderen weten dat de "wereld niet bestaat uit" materiele zaken. Voor ons is het menselijk contact belangrijker (en natuurlijk is een schip vol geld leuk). Maar weten veel ouders wel wat nog echt belangrijk is of luisteren /kijken ze teveel naar eigen comfort/wensen om de waarheid nog duidelijk te kunnen zien? Ondanks dat ons levenspad niet over rozen gaat hebben we toch een enorme voldoening in ons leven. Want ik vind geluk niet echt een goed woord, want alleen al om aan geluk te werken moet je de hele dag bezig zijn.

Ja, ons groot gezin geeft ieder lid apart veel voldoening, ook al zijn het vaak maar kleine dingen die daar vor zorgen. En de grootste voldoening komt voor mij als dit kabinet nu eindelijk eens valt. Maar dat is mijn egoïstisch trekje (waar ik best zelf tevreden over ben).

Groeitjes Ria.

Reactie voor op de website?

19.7. Kiezen voor een groot gezin

Je geeft al antwoord op je eigen vraag, Jeanine. "Zelf wil ik ook wel graag een groot gezin" Het is aan jou en aan niemand anders om te beslissen of je daar nou wel of niet voor wilt gaan.

Een groot gezin heb je niet van de een op de andere dag (een uitzondering daargelaten), daar groei je zelf ook in. Dus je hoeft vantevoren ook niet te beslissen; misschien heb je na twee kinderen het gevoel dat je gezin groot genoeg is en misschien krijg je dat gevoel na de zesde of de veertiende?!

Go with the flow!

Ik zou me in elk geval niet laten leiden door die nare-einde-van-de-wereld-scenario's. Afgezien van het beginnen van een gezin, kun je er dan beter helemaal maar mee stoppen en voor de rest van je dagen in bed blijven.

In mijn beleving heeft het krijgen van kinderen met zoveel meer dingen te maken dan alleen maar de keus; wel of niet. Zwanger raken is al helemaal geen vanzelfsprekendheid voor velen. Zwanger zijn verloopt ook niet voor iedereen even vlekkenloos. Een bevalling is in dit hele verhaal relatief gezien snel voorbij, dus dat streep ik weg, maar dan komt 'de opvoeding' nog!

Bij het ene kind gaat het allemaal misschien wel aardig volgens het boekje, maar bij het andere misschien helemaal niet. En dan staan de mensen ook in de rij om er iets van te vinden en om je te vertellen hoe zij het zouden aanpakken. En ook dan ben jij degene die uit al die adviezen, moet kiezen wat bij jou en jouw gezin past.

Voel je niet verplicht om je te moeten verantwoorden, waarom jij voor een groot gezin kiest. Jij vraagt een ander toch ook niet waarom ze kiezen voor bijvoorbeeld twee kinderen?

Die energie kun je trouwens wel beter gebruiken als je straks bij school staat te wachten op je kind, die een vriendje meeneemt naar huis en met een kind achterop en twee achterin het karretje aan je fiets, wat best zwaar fietsten is; met die dikke buik....... (grapje)

Groetjes van Susan

Reactie voor op de website?

19.8. Hoi Ria

In je verder best redelijke reactie ging je inderdaad even op mijn tenen staan (gelukkig was je er ook snel weer af). Ik heb maar één dochter en die is voor zover ik kan "zien" beleefd en "welopgevoed", ten minste ik vind haar lief en anderen vinden dat blijkbaar ook want dat zeggen ze.

"Wat doet een alleenstaande moeder met slechts _een_ kind hier?" hoor ik je tegen je pc-scherm zeggen... Nou, dit is een van de weinige plekken waar ook nog wel eens nuchter over kinderen wordt gedaan, ipv de roze wolk die van sommige andere sites walmt. Bovendien ben ik pas 26 en weet ik niet of ik nog meer kinderen wil in de toekomst. (adoptie/pleeg/biologisch eigen)

Ik persoonlijk hou absoluut niet van de "2-kind-norm". Het is voor mijn geen of één of veeeeel. Nou, geen is nu nogal moeilijk te realiseren he ;-) (achterbehangplakmomenten daargelaten en die zijn spaarzaam sinds Gordon) Over degenen die bang zijn voor de toekomst, niet zeuren maar DOEN. De wereld veranderen gaat niet van gisteren op vandaag. Da's hard werken.

Veel plezier erbij! Paulien

Reactie voor op de website?

19.9. En daar rekening mee houden

Tsja, als ik rekening moet houden met alles wat er kan gebeuren kan ik zelf niet eens leven. En inderdaad is het wel zo dat er veel gebeurt, maar dat is altijd nog zo geweest en niet iets van de laatste paar jaren. Ik heb zelf 3 kinderen en een 4e op komst. En zo ik wil gewoon een groot gezin wegens de gezelligheid en zo, en niet anders. Ik heb nix te maken met wat er "misschien" gebeuren gaat, met iedere situatie kun je omgaan zoals je zelf denkt dat goed is. Als u uw eigen geluk tegen staat in het nemen van kinderen is dat uw keuze, maar ik vind het belachelijk.

Nive

Reactie voor op de website?

19.10. van Delden, ik hoop dat u dit leest!

W van Delden,

Als u zo weinig vertrouwen heeft, en dat is op zich best gegrond als je alle gebeurtenissen nagaat, dan zou ik als ik u was, de Bijbel er eens op naslaan. Daar staan ALLE vragen MET de Antwoorden in!

Dan ziet u dat alle dingen die gebeuren, en die nog moeten gebeuren, allemaal in Gods hand zijn. En dat de mensen zo zijn is enkel en alleen door de zonde. Wij zijn zelf de oorzaak van alle ellende.

Ik ben godsdienstig opgevoed, en in deze tijden mag je daar toch houvast aan hebben. Ook staat er in de Bijbel dat kinderen KRIJGEN, (en dus geen kinderen NEMEN) en hebben een grote beloning is.

Ik hoop dat u mijn raad opvolgt, en dat u anders tegen al deze dingen aan zal kijken. Dan zult u ook meer vertrouwen hebben in het leven!

Als u verder nog wat wilt weten dan sta ik graag voor u klaar!

Hartelijke groeten van Mirmar.

Reactie voor op de website?

19.11. Hebt u de zorg over 4 kinderen?

Is 4 kinderen een groot gezin? Zijn de fulltime moeders drukker dan moeders die werken en géén groot gezin hebben? Kun je je niet zo druk maken als je wilt? En alles zo duur/goedkoop mogelijk doen, dus als je bewust leeft moet dat geen probleem zijn!

Ik ben de oudste van een gezin met 9 kinderen, super gezellig, hecht en je leert delen en veel meer sociale vaardigheden!

groot gezin = géén probleem!!

Woutera

Reactie voor op de website?

19.12. 4 kinderen en werken

Vier kinderen is op zich geen groot gezin als je alles goed op de rit hebt zitten. Onze kinderen zijn "normaal" zonder aparte problemen. Wij hebben ze wel heel zelfstandig opgevoed en geven ze daar ook de ruimte voor (het mag weleens mis gaan en ze gaan natuurlijk ook van alles uitproberen) maar til daar niet te zwaar aan dat hebben we zelf ook gedaan.

Mijn man werkt full time en ook ik werk 20 uur vast in de zorg maar in praktijk werk ik gemiddeld 28 uur per week en vaak nog meer. Het vergt een goede planning en iedereen heeft zo zijn taken in ons gezin Ook al hebben bewust vier kinderen we konden 20 jaar geleden niet weten dat het zo duur zou zijn. We proberen zo goed mogelijk onze aandacht te verdelen komen kijken naar wedstrijden, optredens, rijbeurten, etc, etc. Maar 100% kan nooit.

Soms vind ik dat ik er te weinig ben maar de kinderen vinden dat absoluut niet. Ze zeggen vaak al die overdreven aandacht zou ik niet willen sommige ouderen blijven aan het bellen waar je bent en wat je doet ze vertouwenen hun eigen kind niet. Dus oke dan maar. Verder zijn we gezond en kunnen en mogen werken er zijn er genoeg die die keuze niet hebben dus als het weleens erg druk is denk ik daar maar aan.

Groetjes Nadet
onze kinderen zijn 22 20 16 14 jaar en studeren de komende jaren nog (zeggen ze)

Reactie voor op de website?

19.13. 5 kids

Wij hebben 5 kids in de leeftijd van 10 jaar tot 5 maanden. We wilden altijd 3 kids, maar later nog eentje en toen nog maar eentje en nu is het wel klaar. Mijn man werkt altijd full time (had wel perioden dat hij of iedere woensdag, of om de week op woensdag vrij was), had in de avond serieuze nevenactiviteiten en ik was zelf interimmanager. Heel lang full time, later 28 uur per week.

Met 4 kids liep het spaak. Moest ze op 3 adressen afhalen (creche, bso junior en bso senior), eten koken even spelen, douchen/bad en naar bed en dat zo 4 dagen per week. Met de huishoudelijke hulpen wilde het ook niet vlotten. Had vaak nog werk voor mijn job te doen in de avond, schoonmaken, zaken regelen. Paniek als er een kind ziek was, etc. Allebei beremoe.

En toen besloten dat ik voorlopig thuis blijf en alles regel. En het gaat prima. Gelukkig heeft mijn man een prima salaris en hebben we veel gespaard. Dus geen geldzorgen. Ik wil parttime in het middelbaar onderwijs gaan werken als de jongste naar school gaat. En verder nu natuurlijk hartstikke druk met de kids, huishouden, etc. Kom weer meer aan mijn creatieve kant toe en volg zelfs een cursus hiervoor. Begeleid mijn oudste met zijn citos met gekocht en zelf samengesteld materiaal. Heerlijk.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. En natuurlijk heb ik ook baaldagen. Als het weer slecht is, de kids binnen ongedurig worden, een aantal gebroken nachten achter de rug, etc. Maarja... ook toen ik werkte had ik wel eens baaldagen hoor. Dat is nou eenmaal het leven. Ik ben superblij met en supertrots op mijn grote gezin.

Sjani

Reactie voor op de website?

19.14. De brief van Malthus van Volthe

Beste redactie,

Via uw web-site kwamen we er achter dat we niet de enige waren die bijgaande dreigbrief hadden ontvangen. Dank daarvoor!

Hoewel we nu om de domheid van de brief kunnen lachen, vonden we het in eerste instantie niet zo grappig. In een kraamtijd leef je toch een beetje in een cocon en als je dan tussen alle gezellige felicitatiepost zon rare brief vindt, komt dat rauw op je dak vallen. Ik heb de brief ingescand, zodat jullie deze eventueel op de web-site kunnen zetten. Op die manier worden toekomstige ontvangers gerustgesteld en wellicht dat het bij kan dragen aan de ontmaskering van deze "wereldverbeteraar." (Wel dom om nu juist grote gezinnen aan te schrijven, want al die kinderen zijn toch al geboren. Je kan beter vroeger beginnen, zou ik denken.)

Ik zou het zelf wel prettig hebben gevonden als in een kopie van de brief op internet had gevonden. Kennelijk had de brievenschrijver haast, want de datum is niet ingevuld, maar het poststempel is van 12 juni 2010 en vermeldt s Gravenhage (en niet Volthe, of een buurgemeente in Twente).

Hartelijke groet, Carole

Reactie voor op de website?

19.15. Dreigbrief

Wat een domme brief en ook nog slecht geschreven. Degene die dit geschreven heeft is niet slim. Maar wat ik me afvraag: heb je ook aangifte gedaan?

Groetjes, Sylvia

Reactie voor op de website?

19.16. Ook wij twijfelen over wel/ geen groot gezin

Reactie op Keuze groot gezin

Heeey super Mama's en Papa's

Ten eerste wil ik even kwijt dat ik enorm veel respect heb voor jullie.

Mijn man Remco en ik hebben nu 2 zonen eentje van 15 maanden en eentje van 2jr-10mnd. Ze schelen dus 1,5jr. Dit vinden wij met fases pittig. Toch zijn wij enorm verliefd op het beeld van een groot gezin maar realiseren ons ook dat de realiteit niet elk moment even rooskleurig is.

Zo hebben wij onlangs afgesproken dat we een volgende zwangerschap nog maar even parkeren omdat we het ook wel even fijn vinden als ons leven weer wat "makkelijker" wordt en we zoveel praktische voordelen zien, als we het bij 2 kids houden..Zoals: 1) We hoeven geen grotere auto 2) mijn moeder kan de opvang blijven doen 3) We hebben meer geld per maand te besteden 4) We hebben meer aandacht voor 2 kinderen als voor 3 of 4....Maar eigenlijk zijn dit allemaal overwegingen die heel rationeel zijn (behalve overweging nr 4)...

Kan iemand ons vertellen hoe de overgang van 2 naar 3 kinderen is en of het net fijn is om de kids snel achtereen te krijgen of met wat meer tijd ertussen? Ik denk ook wel eens aan een "tweede leg"...Hiermee bedoel ik, dat we dan nu nog even 3 jaar wachten en dan proberen weer 2 kindjes te krijgen.

Ik hou heel veel van onze lieve jongens, maar ik hou ook van afspreken met vriendinnen en sporten. Is dat allemaal nog wel mogelijk met meer als 2 kinderen en werk en huishouden?

Welke karakter eigenschappen moet je als vadere en moder bezitten om dit geregeld te krijgen? Ik ben namelijk nogal een controle freak, maar kan qua huishouden dingen goed loslaten...

Is er ook nog ruimte voor je relatie, of staat die volledig in het teken van het gezin?

Ook zijn we zo bang dat we misschien een ziek kindje ofzo krijgen...Alsof we niet dankbaar genoeg zijn voor onze twee kindjes die wel al hebben.. En dat we hiermee misschien ons hele gezin ontwrichten...Herkennen jullie dit? Nou zou ik absoluut niet minder houden van een ziek kindje!!! Begrijp me niet verkeerd... Maar het zou wel invloed hebben op het hele gezin.

Wij verdienen momenteel 3200 euro netto...Met alle vaste lasten zitten we op 2000euro (heel dure, veilige hypotheek) en we hebben per maand ongeveer 1200 om van te leven (Boodschappen, tanken, uitstapjes, kadootjes, kleren)Is dit te doen met 3 of meer kids?

Ik heb nog zoveel meer twijfels en vragen!!!

Hoop dat jullie kunnen helpen

Groetjes Germaine

Reactie voor op de website?

19.17. Ik wil dolgraag een vierde kindje

Ik zit hier misschien niet goed, maar hier zijn mensen met een groot gezin.

Ons gezinnetje noem ik niet echt groot en tegenwoordig zie je het ook steeds vaker. Wij hebben 3 kindertjes in de leeftijd van 5 , 2,5 jaar en 8 maanden.

Nu heb ik altijd al een groot gezin gewild en minimaal 4 kindertjes. Voor mijn man was 2 kindertjes genoeg en uit eindelijk is hij overstag gegaan voor een derde, maar op de voorwaarde dat hij zich daarna zou laten helpen. Dit heeft hij nog niet gedaan, maar wil het wel graag laten doen, omdat ik niet tegen de pil kan en de condoom geen optie is voor ons, want dan is de kans op een vierde aanwezig. Maar mijn wens naar een vierde kindje is heel groot, daarom dat het nog niet gedaan is omdat ik het tegen hou.

Ik kan de wens voor een vierde kindje niet uit mijn hoofd zetten, ondanks dat we afgesproken hebben dat we er over 1,5 jaar de beslissing nemen voor wel of geen sterilisatie. Ik dacht hier vrede mee te hebben, maar voor hem blijft het gewoon een dikke nee, dus wat maakt die 2 jaar nog uit.

Er zijn momenten dat het me zo aanvliegt en andere momenten ben ik blij en tevreden zoals het is, want het is toch een groot rijkdom 3 gezonde kindertjes en ik ebn ook erg blij met ze en eht is niet zo dat ik doodongelukkig ben las er geen vierde bij zou komen, maar er msit nog niet. Ik had gehoopt het complete gevoel te hebben na de geboorte van onze jongste, en dat was de eerste 2 maanden ook wel zo, maar nu is dat weg.

Het is gewoon niet eerlijk naar hem toe omdat ik een belofte gedaan heb en daar hoe ik me niet aan, want ik wil toch nog erg graag een vierde. Maar hoe zet ik dit van me af. Zoals nu is de wieg weg de box laag en kunnen de eerste babyspullenw eg, maar ik kan het gewoon niet. Van hem mag het zo allemaal weg, maar ik kan er geen afstand van nemen en we hebben alleen een vochtige schuur waar ik het in op kan bergen en daar wordt het ook niet beter van.

Zijn er hier vrouwen die hetzelfde gevoel hebben en die er over willen praten.

HIer zal het echt bij 3 kindjes blijven denk ik.

Reactie voor op de website?

19.18. Twijfel over groot gezin


Ik heb enkele jaren geleden al eens geschreven over deze kwestie. Ik ben moeder van een inmiddels volwassen gezin van 4 kinderen, gelukkig allemaal gezond. Ik kan me dat verlangen nog levendig herinneren en ik kan er nu ook bij zeggen dat het nog steeds had toen er al 4 kinderen waren. Je moet de zaak echt op lange termijn beschouwen en je verlangen eens even opzij zetten. Waar twee of drie kunnen eten daar kunnen er misschien ook wel meer eten en ergens een bedje of stoel bijschuiven kan ook en de kleertjes doen nog wel eens dienst, maar dat is denken op korte termijn. Zal ik jullie eens wat vertellen waarvan jullie rechtop zullen gaan zitten? Onze jongste is is nu 26 en mijn man inmiddels 69 (ik ben zes jaar jonger). Die lieve man werkt nog steeds 4 dagen in de week (met plezier en in goede gezondheid) maar dat is niet weggelegd voor iedereen. De twee oudsten bedruipen zichzelf volkomen. De derde tot nog toe ook, maar die heeft besloten volgend jaar een aanvullende opleiding van 1 jaar te doen zodat hij hopelijk een aanstelling zal krijgen (met Frans) op een basisschool.
Ik hem beloofd dat we zonodig wat geld zullen bijschieten want als ouders willen we graag zien dat hij iets gaat doen wat hij graag en goed zal doen. De vierde rondt momenteel een MA af op een kunstacademie (met financiele steun van thuis) en wat de toekomst brengt weten nog helemaal niet.

Wij zijn jong getrouwd, werkten beiden en zijn jong begonnen met de aankoop van een huis. We hebben er vaak krap bijgezeten, maar niets of niemand heeft me er ooit toe bewogen om er een tweede inkomen bij te verdienen terwijl er thuis al meer dan genoeg te doen was en mijn man al lange uren maakte. Denk bij dit alles eens heel goed na. De toekomst van de kinderen van vandaag is niet zo rozig als die van ons indertijd en ouders kunnen nog jaren lang daarover in de zorgen zitten. Ik zou het allemaal graag nog eens overdoen, maar raad jullie aan te bedenken dat het over meer gaat dan de praktische overwegingen van vandaag.

Annemieke

Reactie voor op de website?

19.19. Wens naar een groot gezin, wie helpt mij met nadenken?

Goededag,

Ik ben een jonge vrouw van 22, woon in Utrecht en denk diep na. Ik heb altijd al interesse gehad in het helpen van kinderen. Ik heb vele documentaires bekeken van pleeggezinnen en gezinshuisouders. Ik heb hier interesse in. Mijn probleem is enkel dat ik geen woning heb, en als ik kijk naar hoe het gaat met de woningnood in Utrecht denk ik dat ik die ook niet snel zal vinden. Kunnen jullie mij helpen om te bedenken hoe ik kinderen kan helpen waarbij ik ook kan wonen? Misschien weten jullie iets wat ik over het hoofd heb gezien.

Vriendelijke groet,
Marilynn

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Nu ook gekozen voor een groot gezin?

 1. In deze tijd?
 2. Keuze groot gezin
 3. Blinde vlek voor de toekomst
 4. Ja hoor, daar gaan we weer een keer!
 5. Negatief beeld over ouders en kinderen
 6. Gekozen voor een groot gezin? - jazeker!
 7. Kiezen voor een groot gezin
 8. Hoi Ria
 9. En daar rekening mee houden
 10. van Delden, ik hoop dat u dit leest!
 11. Hebt u de zorg over 4 kinderen?
 12. 4 kinderen en werken
 13. 5 kids
 14. De brief van Malthus van Volthe
 15. Dreigbrief
 16. Ook wij twijfelen over wel/ geen groot gezin
 17. Ik wil dolgraag een vierde kindje
 18. Twijfel over groot gezin
 19. Wens naar een groot gezin, wie helpt mij met nadenken?

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.