Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

37. Kinderverdriet

Iedere keer komt het toch weer terug, plagen, pesten en het verdriet waar de kinderen daar toch weer mee worstelen, oeverloos lijkt het soms, ondanks pestprojecten, leerkrachten die ingrijpen en gesprekken erover.

Cecile kwam weer helemaal witjes thuis, ik vroeg gelijk, is er wat meid en ze rent naar boven, waar ze weg kruipt achter het bed. Met pijn en moeite ons meiske achter het bed gehaald. Vertel het maar moedigde ik haar aan. Nee want dan ben ik een watje snikt ze. Eindelijk komt het verhaal eruit. Ze had een gulden in haar jaszak zitten, vergeten eruit te halen. Op het schoolplein valt hij eruit. Eerst grissen ze dat snel onder Ceciles hand vandaan, laten haar een hele tijd smekend achter hun aan lopen, struikelen, duwen en roepen vervolgens hardop tussen alle klasgenoten in; hier Cecile heb je je gulden terug, zul je wel hard nodig hebben met zoveel armoe en schooiers bij jullie thuis. Zullen we inzamelen voor jullie, vast hard nodig...

Wij halen onze schouders op bij deze onzin, maar Cecile is gruwelijk gekwetst en wil almaar bevestiging dat we geen schooiers zijn, dat het allemaal niet waar is... Het kost me heel wat inspanning om haar te troosten. Ik word er zo witheet van, juist dit onzekere kind die toch al zoveel aanmoediging en stimulans nodig heeft pakken ze weer met deze leeghoofdige opmerking.

Wat kan dat kuddegedrag toch veel kapot maken. Wat wij met moeite opbouwen word zo in één gooi weer omvergeworpen. Houdt het dan nooit op vraag ik me wel eens af? Gelukkig dat onze dochter altijd terug kan vallen op ons en haar broers en zussen, maar hoe vaak lees je niet over de wanhoop van kinderen, die deze slachtoffertjes tekenen voor het leven. Hoe ver moet het nog gaan.

Ik moest dit even kwijt, met op de achtergrond de vreselijke ramp en de talloze slachtoffers in Amerika, dit is klein verdriet, maar ook met een boel inpact. Moeten we juist niet bij de jongeren beginnen?.

Annette

Reactie voor op de website?

37.1. Een beetje onschuldig pesten

Ik ben zelf vader van 3 kinderen en 2 pleegkinderen (broertjes) die nu allemaal naar de middelbare school gaan. Ik heb vroeger in mijn pubertijd regelmatig meegedaan aan een beetje pesten. Ik herinner me dat die kinderen dat zelf uitlokten. Het was nogal onschuldig en na een tijdje begon het slachtoffer zichzelf te verdedigen en waren we het al snel beu.

Ik vind dat men het pesten nogal sterk overdrijft, het komt nu eenmaal overal voor, kinderen deden dat vroeger, ze doen dat nu, en ze zullen dat in de toekomst nog doen. Het hoort er nu eenmaal bij. Het is meestal erg onschuldig.

De gepeste kinderen leren meestal wel voor zichzelf opkomen en worden sterker. Teveel aandacht en klasgesprekken rond pesten maken het meestal erger. Het gepeste kinderen moeten het uiteindelijk toch zelf oplossen.

Filip

Reactie voor op de website?

37.2. Houd het in de gaten

Natuurlijk worden kinderen gepest en is het vaak onschuldig maar het kan zich behoorlijk uitbreiden en dan loopt het vaak uit de hand. Mijn oudste zoon heeft autisme en ontwikkelingsachterstand hij is dus automatisch een doelwit omdat hij soms vreemd doet. De hele zomer is hij getergd, vissen kon hij niet meer omdat alles werd afgepakt of stuk gemaakt. Als hij buiten gaat spelen wordt hij gewoon gestalkt en krijg hij klappen en schoppen. Nu is het zo erg dat zijn keel wordt dichtgeknepen en dat hij stenen en stoken naar zijn hoofd krijgt. Als ik dit negeer zit ik straks met een nog groter probleem. Dus denk ik dat je het beter wel vanaf het begin kan aanpakken.

Andrea

Reactie voor op de website?

37.3. Pesten is wél erg!

Het spijt me helemaal niet om te zeggen dat Filip een niet zo slimme man is (ik hou het netjes). Het is niet "een beetje" en al helemaal niet onschuldig, pesten kan iemand voor het leven beschadigen. Voor verhalen kijk oa op pesten.net.

Plien

Reactie voor op de website?

37.4. Wat bedoel je, Filip?

Het lijkt me dat je 2 begrippen door elkaar haalt, en wel pesten en plagen. Inderdaad, plagen is niet zo'n ramp, het gaat bij plagen om een "spelletje" waartegen je je kunt verweren.

Heel anders is het bij pesten. Pesten berust op machtsmisbruik. Dat is geen spelletje meer, bij pesten gaat het om stelselmatig vernederen waartegen niet verdedigd kan worden. Een pester alleen is niets, hij heeft steevast meelopers nodig. De meelopers zijn bang voor de pester en lopen vooral mee om zelf niet gepest te worden.

Pesten gebeurt niet alleen bij kinderen, ook bij volwassenen. Pesten vindt het meest plaats op basisscholen. Een kind wat tijdens de basisschoolperiode gepest wordt kan daar z'n hele leven last van blijven houden.

Het is heel belangrijk dat een kind wat uiteindelijk durft te zeggen dat het gepest wordt, gehoord en gesteund wordt door ouders en leerkrachten. Een type als Filip zal door zijn houding, het gepest alleen maar erger maken. Neem je kinderen serieus Filip, als ouders al niet luisteren, WIE dan WEL???

Roos

Reactie voor op de website?

37.5. Onschuldig pesten???

Over normen en waarden gesproken Filip: dat iets vaker gebeurt en soms onschuldig lijkt, wil voor mij nog niet zeggen dat het acceptabel is. Ik wil mijn kinderen leren dat het nooit, nooit, nooit !!! gerechtvaardigd is om iemand uit te schelden, te slaan of te vernederen.

Wie geeft een ander het recht om zo met zijn medemens om te gaan? Als jij er zo makkelijk over doet, hoe moeten je kinderen dan beseffen wat ze een ander echt aandoen (en zichzelf)!

Antoinette

Reactie voor op de website?

37.6. Pesten: een kind lijdt hier aan

Ik zelf ben nu 18 jaar. Ik kan nog als de dag van vandaag herinderen aan het feit gepest te worden op school. Nee ik lokte het niet uit maar was wel altijd de dupe. Ik ging hierdoor kapot! Ik heb zelfmoord willen plegen maar ik bad tot God of hij mij wou helpen (ik geloof dus) en God hielp me ook.

Ik zal die pesterijen nooit vergeten. Een kind dat gepest is heeft hulp nodig anders staat het bij diegene het hele leven in hun hoofd. In groep 6 was het dus zo erg dat ik mijn leven totaal niet zag zitten en ik zei letterlijk tegen mijn moeder dat ik dood wou (hele schrok voor een bezorgde moeder). Groep 7 ging het beter. Groep 8 was weer een RAMP!!!! Ik werd gepest door meer dan de helft van de klas en reken maar op 18 kinderen.

Goed, de lage school eindigde. Ik ging naar de brugklas waar ik het erg naar me zin had, tot ik op een gegeven moment, doordat ik vaak discussie's aanga, ruzie kreeg. Die ruzie liep slecht af, ik werd in elkaar geschopt. ik heb het inmiddels wel verwerkt maar vergeten doe je het niet!!!

Het 2e leerjaar brak aan. Ik zat met nog een meisje en 14 jongens in de klas. De jongens mochten haar wel maar mij niet en waarom weet ik nog steeds niet. Weer werd ik gepest ik werd voor lijk en dooie uitgescholden omdat ik bleker was dan een gemiddeld mens. Dag in dag uit werd ik gepest ook toen wou ik liever dood zijn. Mijn eetgewoonte ging achteruit. Ik kreeg bijna een eetstoornis, maar mijn moeder greep gelukkig op tijd in. Daar ben ik haar erg dankbaar voor.

Op een dag moesten we naar het lokaal. We liepen een trap op. Een jongen liep achter mij en trok mijn been onder mijn lijf vandaan: klabam daar lag ik, mijn broek en mijn knie waren kapot. Toen hield ik het helemaal niet meer. Ik ben in de 2e vaak ziek geweest (nepziek).

Halverwege de 3e was het pesten voorgoed voorbij, althans dat dacht ik. Het 4e jaar ging ook nog wel goed. Toen volgde 1e jaar spw (sociaal pedagosch werk). Een meisje uit mijn klas praatte vaak door de lessen heen ik ergerde me daar aan en zei dat. In de pauze werd ik in elkaar geslagen door haar. IETS OM NOOOIT TE VERGETEN!

Ouders, praat met kinderen over pesten dat is het beste medicijn tegen de wonden en zoek een oplossing!!

Girlzie

Reactie voor op de website?

37.7. Toevoeging pesten

Wat ik nog even aan mijn vorige bericht wou toevoegen is dat jullie als ouders zijnde hulp moeten zoeken als uw zoon/dochter gepest wordt. Ik weet dat het vreemd klinkt maar doe dit, het is beter voor uw zoon/dochter.

Vele warme groeten,

Girlzie

Reactie voor op de website?

37.8. Pesten

Beste Filip, wat te zeggen van die postbode die zodanig gepest werd dat hij zelfmoord pleegde? Ik denk dat de bijbel er ook het een en ander over te zeggen heeft. Of wat jezus zelf erover heeft gezegd. Vaak pesten we ook terug omdat we zelf ook gepest zijn geweest, maar is dat goed daarom? Veel wijsheid hierin gewenst in uw gezin.

Pietje

Reactie voor op de website?

37.9. Reactie op Filip: pesten

Beste Filip,

Ik lees met afschuw dit stukje. Pesten is nooit onschuldig. Het kan een grote schaduw werpen over iemands leven. Zelf ben ik vroeger ook gepest. En dat lokte ik echt niet zelf uit hoor!

Ik gun het geen van je kinderen, maar eigenlijk zouden ze het eens moeten meemaken. En dan ga JIJ als ouder zijnde wel heel anders over het pesten denken. Want aan je kinderen mag niemand komen.

En pesten is heel iets anders dan plagen. Alhoewel teveel plagen uit kan groeien naar pesten. Ik vind dat je je dat wel even mag realiseren.

Mvg Janneke.

Reactie voor op de website?

37.10. Vreselijk

Vreselijk vind ik dit om te lezen. Waarom, waarom moet je iemand pesten? Omdat hij niet dezelfde kleding heeft, niet hetzelfde merkje aanheeft?

Nee, kinderen die gepest worden, worden er niet hard van. Ze worden er onzeker van. Dat is wat pesten doet.

Anoniem

Reactie voor op de website?

37.11. Ook mijn kind wordt gepest

Las het verhaal van Annette en dacht: goh lijkt wel op mijn dochters verhaal. Bij haar gaat het dan niet om 1 gulden, maar ook hier wordt regelmatig gezegd dat we arm zijn (omdat we in een oud huis wonen). Elke dag komt mijn dochter uit school en is weer gepest. Praten op school helpt ook niet echt want in de klas gaat het goed. Maar daar buiten is het een en al ellende. Andere school misschien? Ach ja ze moet nog 1 jaar en dan is ze er vanaf, of dan toch maar die andere school. Heeft ze misschien een leuk laatste jaar? Ik weet het niet meer hoor, wil haar zo graag helpen, maar weet niet hoe of wat.

Maar om haar elke dag zo te zien is verschrikkelijk en geeft ook thuis spanningen mee als ze elke x sjagarijnig thuis komt. Dus ouders let op jullie kinderen en pak ze aan als je merkt dat ze ook pesten

Hami

Reactie voor op de website?

37.12. Pesten

Op de school van mijn zoon is er een pestprotocol opgesteld. Houdt in: een officieel lijkend papier waarop in 10 punten onder elkaat staat waarom er niet gepest wordt. In elk nieuw schooljaar neemt de meester of juf het helemaal met de klas door en als alle kinderen het ermee eens zijn en ze het snappen zetten de kids hun handtekening eronder en komt de "overeenkomst" ergens op een duidelijke plek in de gang te hangen zodat de kinderen erop gewezen worden als ze een fout(je) hebben begaan.

Ik hoor van de leraren dat de kinderen elkaar er al op wijzen en zeggen ho lees jij punt nr 5 eens even. Dus ze leven er wel na.

Ook doen ze het hier zo van bij contatering van het pesten gaan de leraren eerst met de betrokken kinderen praten apart en samen en er zo zien uit te komen. Gebeurt het weer dan worden na schooltijd meteen de beide ouders gebeld van de pester en de gepeste. En zo weten de ouders dat er wat speelt, want kinderen gaan echt niet zeggen: ik pest of ik wordt gepest.

En dan hoop je ook als leraar dat de ouders van de pester met het kind gaan praten en uitleggen dat ze het gedrag niet tolereren. Maarja je hebt er ook ouders bij die zelf "pesters" zijn en het kind niet corrigeren en tja dan ben je wel wat verder van huis en zullen er andere maatregelen moeten worden getroffen natuurlijk.

Wendy

Reactie voor op de website?

37.13. Mijn kind wordt gepest

Ons zoontje van 8 jaar, bijna 9 jaar, is ook vaak gepest op de oude school door een meisje. En ze woont ook nog eens in de buurt. Hij loopt er nog steeds mee, al zitten ze niet meer op dezelfde school, ook al woont hij nu ook niet meer bij haar in de buurt. Hij heeft er gewoon een trauma aan over gehouden. En niemand die iets doet, de school niet, en de ouders ook niet.

Hij kan er met ons wel over praaten hoor, maar het blijft moeilijk om voor hem te kunnen verwerken. Daar hebben we het moeilijk mee. Weet niet hoe we hem er verder mee kunnen helpen dan door te luisteren.

groetjes van Miranda en Henk

Reactie voor op de website?

37.14. Mijn kind wordt al jaren gepest

Mijn kind is 11 jaar. Ze heeft een jaar langer gekleuterd. Dus ze is ook nog een jaar ouder. Vorig jaar zat ze in een combinatieklas. Ze had daar 1 vriendin van twee jaar jonger. Door kinderen uit haar eigen leerjaar werd ze niet geaccepteerd. Nu zit ze in een nieuwe klas sinds 1,5 week (weg van de oude leerlingen) en de problemen zijn enorm. Er wordt geroddeld en lelijk tegen haar gedaan. Ze voelt zich een vreemde eend in de bijt en gedraagt zich heel onzeker. Ze is gewoon schuw. Op haar uiterlijk is niets aan te merken en ze is redelijk intelligent.

De geschiedenis herhaalt zich. Vroeger werd ik ook gepest en nu zie ik waarom. Het onzeker gedrag. Jezelf altijd minder dan een ander voelen. Te verlegen om tegen negatieve uitlatingen iets terug te zeggen. Ik heb het helaas niet afgeleerd. Op mijn werk heb ik er nog steeds last van. Eigenlijk kan ik moeilijk functioneren in de maatschappij. Erg vind ik dat. En mijn dochter staat misschien wel hetzelfde te wachten.

Ik voel me er schuldig om, want ik sta machteloos. En ik heb het gevoel dat ik die genen aan haar door heb gegeven. Mijn vader is namelijk ook zo onzeker en heeft ook last gehad van pesterijen tot zijn pensioen toe.

De wereld kan je niet veranderen. Dus als je jezelf niet veranderd dan blijft het altijd zo. Ik vind dat mijn dochter daar hulp bij nodig heeft, maar zo'n sova training haalde weinig uit. Ik wil ook niet dat ze een stempel krijgt. Ik weet het echt niet meer.

Machteloze moeder

Reactie voor op de website?

37.15. Kinderverdriet

Ik werd als jonge meid van 12 vreselijk gepest door mijn een jaar oudere zus en haar vriendinnen. Ik was niet weerbaar tegen haar treitereien het ging zover dat ze zonder enige aanleiding mijn handen openkrabde.
Ik heb nu op 57jarige leeftijd met haar gebroken,na een scheiding en haar inmenging ging het mis. Ik gooide eruit wat ik jarenlang verzwegen had,mijn zus en broer die partij van haar trekt vinden mij een fantast,soms denk ik had ik maar weer gezwegen,maar waar was ik dan nu?...

Reactie voor op de website?

37.16. voor kinderverdriet


Jij bent nu wel heel boos op je 1 jaar oudere zus, maar is dit wel terecht? Is het niet een taak van je ouders hun kinderen te disciplineren en hen te straffen als ze zulk gedrag vertonen als je zus?
Zij hebben hun opvoedkundige taak niet naar behoren gedaan door hier niet tegen op te treden, dus kon je zus haar gang blijven gaan. Zij waren toch de eerst verantwoordelijken, dus om nu alle schuld op je zus te schuiven, die toen ook nog een kind was, vind ik niet helemaal terecht.

En het valt te begrijpen, dat je , toen je het emotioneel moeilijk had, zo vreselijk uitviel naar je zus, je had je boosheid jarenlang opgekropt en dan stroom je leeg, ongecontroleerd en vaak te emotioneel.

Hoe nu op te lossen, want ik neem aan, dat je geen jarenlange ruzie wilt met je broer en zussen.
Als je nou eens aan de broer en zus rustig uitlegt hoe e.e.a. kon gebeuren, zonder beschuldigingen aan het adres van je 1 jaar oudere zus. En dat je dan samen naar je 1 jaar oudere zus toegaat om je verontschuldigingen aan de bieden voor je uitval (is nooit goed natuurlijk) en uit te praten hoe jij alles toen ervaren hebt. Misschien ontstaat er begrip, wat haar in staat stelt spijt te betuigen over haar acties van toen.

Ik hoop dat het lukt en je weer samen kunt zijn met je broer en zussen!
Anna

Zie ook de discussie over Pesten op school. Er zijn ook boeken die meer informatie over dit onderwerp geven.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kinderverdriet

 1. Een beetje onschuldig pesten
 2. Houd het in de gaten
 3. Pesten is wél erg!
 4. Wat bedoel je, Filip?
 5. Onschuldig pesten???
 6. Pesten: een kind lijdt hier aan
 7. Toevoeging pesten
 8. Pesten
 9. Reactie op Filip: pesten
 10. Vreselijk
 11. Ook mijn kind wordt gepest
 12. Pesten
 13. Mijn kind wordt gepest
 14. Mijn kind wordt al jaren gepest
 15. Kinderverdriet
 16. voor kinderverdriet

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.