Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

66. Een rage........

Ze komen en ze gaan. Wat zijn ze belangrijk, het lijkt wel alsof je je kinderen elk levensgeluk ontzegt wanneer je niet meedoet aan de rage. Durf je zo wreed te zijn, of gun je ze hun pretje? Of vind je dat je in staat moet zijn je eigen keuze te maken, ook al lijkt het wel alsof je helemaal alleen staat. Kortom, hoe gaat u om met een rage?

Zie ook de column.

Reactie voor op de website?

66.1. De uitwassen van onze welvaart

Ja, bij ons doen de drie jongsten, 8, 6 en 5 jaar 'mee' met de Pokémonrage, ze hebben alledrie een pakje met wat kaartjes (8 gld) gekocht, van hun zakgeld. De broers van 11 en 10 nemen op video de TV uitzendingen op. Van iemand kregen we kleurplaten en daar hebben ze op school de blits mee gemaakt, dus flink uitgedeeld. Thuis worden de hele dag die platen gekleurd, overgetekend, uitgeknipt. Als de video aan mag, wordt er volop meegeneuried met het liedje.

Op de computer zit het gameboy spel van Pokémon, mogen ze tijdens hun computerbeurt spelen. De kaartjes zelf worden in een doosje bewaard, overdag meerdere malen bekeken en 's avonds voor het slapen gaan nog eens aanschouwt. Soms bekijk ik ze ook en laat ik me uitleggen wie wat is en waaruit hij of zij geëvolueerd is.. ze kennen de engelse termen al opperbest. Ruilen vind hoogstzelden plaats, 't is meer dat de kaartjes worden vergeleken en gekoesterd.

De Pokémonrage is zo omvattend, dat ik denk dat hij niet zo HEEL erg lang zal duren. Niet zo lang als de flippo's. Voor de grap zeg ik de kinderen ook dat "..er in Amsterdag al een paar kinderen zijn die Pokémon NIET leuk meer vinden..." Dan lachen ze wat en zeggen dat ik niet zo stom moet doen.

De eigenaar van de speelgoedwinkel vertelde me dat de kaartjes nog steeds niet aan te slepen waren. toch wordt er op 'onze' basisschool ook geknikkerd en met flippo's 'geslagen'.

Ik vermoed dat al deze trends de uitwassen van onze welvaart zijn. Kinderen willen geen gewoon speelgoed meer, dat hebben ze immers al. Het moet nu speelgoed met de juiste print zijn... beertje paddington, de teletubbies, de turttles, nijntje, the lion king etc etc en dan nu Ash, Misty, en Pikachu c.s.

Zo ook kleding, rugzakken en andere accessoires. Het jezelf onderscheiden begint al vroeg. En het geeft blijkbaar aanzien als je je kunt veroorloven om je geld te besteden aan allerlei onnutte dingen!

Bernadette

Reactie voor op de website?

66.2. Het gaat aan ons dorp voorbij

Volgens mij gaan de meeste rages wel aan ons voorbij in dit dorp, veel verder dan knikkeren komen we hier niet. Er zit hier namelijk geen winkel waar je deze spullen kunt kopen. De drogist annex postkantoor verkoopt snoep en knikkers en dan heb je het wel gehad voor de kinderen. Ook van Laurens die hier veel is (15) en in Doetinchem op school zit merken we niet veel van rages. Misschien is men hier te nuchter of lopen we wat achter.

Wat hier wel telt is of je een skelter hebt (zo'n grote), of er een vriendje of vriendinnetje bij achterop kan en hoe groot de kar is die er achter zit. Een crossfiets geeft ook meer aanzien onder de kinderen. Momenteel is een giertank achter de skelter populair. Vandaag moet ik er ook een maken voor Jeroen want je kunt niet achterblijven natuurlijk. De platte wagen is nu uit de mode en wordt met een grote emmer en tuinslang omgebouwd naar giertank.

De beoordeling van de kinderen is niet op het uiterlijk van de skelters en aanhangers, de meesten zijn zelfgemaakt, maar op de gebruiksmogelijkheden. En omdat het bijna altijd zelf gemaakt wordt vallen de kosten hiervoor reuze mee. Ook een groot poppenhuis en een winkel zijn erg populair op het moment.

Groeten van Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

66.3. Ook niet bij ons

Ik geloof dat deze rage ook aan ons dorp totaal voorbijgaat, ik heb het weleens op tv gezien en daarom eens kleurplaten uitgeprint voor de kinderen, maar ik ben in het hele dorp nog geen Pokémon tegengekomen.

Eigenlijk zijn hier nooit echt rages, alleen de flippo's van een paar jaar geleden. Ik vermoed toch dat het leven hier wat gemoedelijker is dan in een stad, men beoordeelt elkaar niet op dit soort modeverschijnselen gelukkig, dus de kinderen leren het ook niet.

Antoinette

Reactie voor op de website?

66.4. Van weinig veel maken

Ik doe niet mee met de Pokémonrage, waar je hier dus wel gek van wordt. Op school mogen ze ook niet meer in de klas en er is regelmatig ruzie over en dan mogen ze de rest van de week ook niet meer mee naar school.

Sifra en Naara intresseert het niet zo en het maakt ze niet uit dat ze geen kaartjes mogen kopen van mij. Yoram doet er wel aan mee, maar hij doet het op zo'n manier dat het hem geen geld kost. En mij dus ook niet. Hij weet van weinig altijd veel te maken. Ook op de koninginnemarkt en zo.

Groetjes Alice

Reactie voor op de website?

66.5. Binnen de perken houden

Bij ons doet alleen de oudste "actief" mee aan de Pokémonrage. De rest heeft een incidentele kaart om te koesteren. Natuurlijk houden wij de boel wel binnen de perken en mag hij niet maar raak kopen!

Hier worden ook Pokémontoernooien georganiseerd, dus is het niet alleen een kwestie van zoveel mogelijk kaartjes zien te bemachtigen, ik vind wel dat dat uitmaakt. Maar hij mag wel meedoen, ik kan zelfs erg meevoelen met zijn enthousiasme... Jammer dat we er geen chips voor hoeven te eten :o)

Groetjes van Anneke

Reactie voor op de website?

66.6. Wel van hun eigen zakgeld

Onze 3 oudste kinderen hebben in hun lagere schooltijd wel meegedaan met rages zoals de flippo's e.d. Pokémon zegt me nu niet zo veel, de enige die in de Pokémon-leeftijd zou kunnen zitten is Yoram en hem hoor ik er nog niet over. Ze mogen hier op zich wel meedoen met rages, maar ze moeten het van hun eigen zakgeld doen.

Arjan

Reactie voor op de website?

66.7. Pokémonrage

Onze zoon van 11 zit in de Pokémonrage, sterker nog ik verdenk hem ervan er zelf een te zijn. Wij worden er in ieder geval stapelgek van.

Ook wij wonen in een dorp, dus het maakt niet zoveel uit of je in een dorp of in de stad woont, het gaat er maar net om wat ze oppikken van de televisie. Zelfs onze oudste van 15 vindt het nog prachtig om mee te doen. Ze mogen van ons geen kaarten kopen, maar die van 11 heeft voor zijn verjaardagsgeld een game-boy spelletje van f. 79,00 gekocht. Dat kun je ze toch niet verbieden.

Op internetsites kun je GRATIS de gameboy-spellen laden zodat ze toch een spelletje kunnen doen. Ach en voor de rest, het wordt weer mooi weer, dus het gaat wel weer over, straks willen ze toch alleen nog maar naar buiten en dan vloeit zo'n rage vanzelf weer weg.

Gerda

Reactie voor op de website?

66.8. In principe niet

Onze kinderen doen in principe niet mee aan rages. Zeker niet met Pokémon. Buiten alle principiële bezwaren die ik er tegen heb, stuit het mij ook erg tegen de borst dat het nogal wat geld kost. Als je leuk speelgoed voor kinderen maakt en het is dan zo duur (bv. Furby) dan creëer je problemen. Met de flippo's hadden ze geluk, een opa at veel chips, maar ik ga zelf niet extra kopen om die ragespullen te kopen. Het is op school ook niet zo heel erg gelukkig.

Jacqueline

Reactie voor op de website?

66.9. In bescheiden mate

Wij wonen in een groot dorp, en hier steekt de Pokémonrage de kop wel op. Toen het pas tot me doorgedrongen was wat het was, hield ik het erg af, maar de felbegeerde kaartjes moesten toch gekocht worden. Afgesproken is toen dat ze ieder een pakje van hun eigen geld mochten kopen ook al vond ik het erg duur, maar ja, het is toch hun zakgeld... ook al houd ik wel een vinger aan de pols.

Het biedt gewoon ook heel veel ander vermaak, ze tekenen er heel veel van. Mitchell heeft meegedaan met een ontwerpwedstrijd en gewonnen, dus hij mocht naar de voorpremiere van de film en heeft ervan genoten. Ik zie er niet zo heel veel kwaad is, zolang het geen grof vermogen kost, en ze er elkaar de h.... niet voor inslaan. Op school is het niet verboden, het verloopt allemaal nogal gemoedelijk, er wordt gespeeld en geruild. En dan maakt het toch niet zo heel veel uit of ze nou knikkeren of Pokémon kaartjes ruilen. En knikkers kan je ook in veel verschillende prijsklassen kopen.

Afgelopen week waren we op vakantie en ze hadden zelf een spelletje verzonnen (vraag me niet de exacte spelregels) maar ze hebben de hele vakantie staan touwtje springen met een oude waslijn en zo'n ansichtkaart waar ze alle 150 (!) opstaan. Een brilletje hebben ze dus nog niet nodig, ze zagen al die figuren met de naam erbij prima staan.... en hun contitie is ook weer op peil, met al dat gespring. Misschien is het ook was laks van mijn kant, maar ik kan me er niet zo druk om maken...

Ingrid

Reactie voor op de website?

66.10. Zonde van het geld

Onze kinderen wilden natuurlijk ook meedoen met deze nieuwe pokemonrage. Wij hebben uitgelegd waarom we dat niet willen. Net als bij voetbalplaatjes, flippo's (die lagen nog vers in het geheugen) en nu dus de pokemonplaatjes. Er zullen ongetwijfeld nog nieuwe rages volgen. Reken maar dat ze volgend jaar op straat te vinden zijn (net als nu de flippo's).

Het is dus zonde van het geld. Je kunt beter voor iets sparen waar je wat langer wat aan hebt. Bovendien heb ik ze de belachelijkheid van het bedrag van slechts kartonnen kaartjes kunnen laten inzien.

Leonora

Reactie voor op de website?

66.11. Onzin

Ik vind pokémon leuk jullie moeten gewoon niet zeuren als wij het leuk vinden! Hierbij delen wij u mede dat dit volkomen belachelijk is, pokémon is te gek!

boze en beledigde groeten
de chatclub pokemonavondpartys on pokehotel

Reactie voor op de website?

66.12. RAGE, dat gaat geld kosten ...

Tja, de barbies, Pokémon, je komt er als ouders tegenwoordig bijna niet meer onderuit.

Ik heb héél lang NEE gezegd tegen Pokémon-kaartjes, totdat onze oudste dochters zowat de enigen waren, die ze nog niet hadden en het echt zielig begon te worden. Mondjesmaat mogen ze nu, van hun eigen zakgeld of ingeleverde Konmarkarretjes (ze zijn wel slim) Pokémon-kaartjes kopen. Onze oudste dochter van 10 heeft voor Sinterklaas een COLOR-Gameboy van Pokémon gevraagd, maar na lang beraad hebben we besloten dáár van af te zien; We vinden het gewoon te duur! Barbies zijn ook niet goedkoop, maar daar spelen ze áltijd mee!

Ik vind de commercie ook afschuwelijk, al die Bart Smits met hun verschrikkelijke reclames voor speelgoed, het één is nog lelijker en duurder dan het andere! Ik zoek het dit jaar in andere speelgoedzaken, het wat duurzamere speelgoed, of een ouderwets spel, dat doet het ook altijd goed, want ik vind dat je als ouders niet altijd mee hoeft te gaan in die rages en dat kun je je kinderen best uitleggen hoor. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoontjes, ik vind mijn kinderen daar nog veel te jong voor.

Het is natuurlijk allemaal heel persoonlijk, wat is je smaak op het gebied van speelgoed, wat vind je belangrijk? Ik persoonlijk hou niet zo van Herriemetbatterijengevuldeplasticspeelgoed, en ik vind het allemaal véél te duur en meestal gaat het snel kapot. Tot slot verdienen de Grote Namen er volgens mij veel te veel aan.

Veronica

Reactie voor op de website?

66.13. Gek word je ervan!

Hoi Veronica en alle anderen natuurlijk,

Ik word er ook wild van af en toe, die reclames. Het nare is dat de helft van wat men laat zien, niet waar is. Een baby-pop die kan poepen en plassen, wat er niet bij wordt gezegt dat het een ellende is die troep en dat het niet zo soepel gaat. Je moet de pop ongeveer doodslaan voor er een poepbroek komt, hoezo zinloos geweld... En de action man die met helicopter op verkenning gaat. De animaties snapt een kind niet. Die denkt dat die heli zelf vliegt en als die het dan zelf moet doen is dat toch een teleurstelling.

Tja en zo zijn er meer van die voorbeelden te noemen. En ik geef toe, ik ben hartstikke schuldig, ik koop het soms ook nog. Soms ben ik heel verstandig en zeg nee tegen die onzin, maar toen mijn zoontje met zijn verjaardagsgeld een hele set van action man wilde kopen kon ik geen duidelijk argument geven waarom hij het niet mocht. Dus het staat te pronken in zijn kamer.

Het enige wat bij ons zijn geld waard is, zijn de Walt Disney videobanden. Want die kijken ze werkelijk grijs. In de zomer niet, maar dan zijn ze toch meer buiten.

De oudste (13) wilde een mobiele telefoon... Daar ik me al erger aan volwassenen die zo'n ding te pas en te onpas gebruiken. Maar goed, als ze 16 is hebben we nu gezegd. Het is toch belachelijk dat een kind tussen de 10 en 16 jaar zo'n ding heeft. Die zijn toch vaak genoeg thuis om even naar een vriendje te bellen. Ik wil best met mijn tijd meegaan hoor, maar soms kan het ook erg overdreven worden. De oudste wist niets anders, waarschijnlijk heeft ze alles al.

Waar zijn we mee bezig, zit ik net te bedenken. Of eigenlijk waar zijn alle reclamemakers mee bezig. Ik moet zeggen, ik schep er zelfs genoegen aan om reclame te kijken tegenwoordig, maar ik kan relativeren waar het om gaat. En kinderen niet. De invloed is te overdadig. Ik denk dat de minister daar eens wat aan moet doen. Maar dat zal wel niet gaan. Dan toch maar weer overstag, al is het maar een klein beetje.

Yvonne

Reactie voor op de website?

66.14. Kritische blik op rages

In verschillende van bovenstaande reacties lees ik dat mensen in het begin tegen de pokémonkaartjes waren, maar later toch overstag gaan omdat ze anders de enige zijn die niet meedoen aan die rage. Dat vind ik vreemd, we moeten ons niet zo laten beïnvloeden door wat iemand anders doet.

Anderen vinden dat zij hun kinderen niet kunnen verbieden dat zij pokémonkaartjes van hun zakgeld kopen. Dat lijkt mij niet. Je kan toch regels opstellen waar het geld wel en niet aan uitgegeven mag worden.

Verder staan ouders naar mijn mening te weining stil bij de invloed van Pokémon & bijbehorende kaarten.

Hildebrand

Reactie voor op de website?

66.15. Pokémon verbannen

Na de zoveelste ruzie om een pokémonkaartje heb ik alles wat ervan in huis was weggegooid! Vanaf het moment dat deze rage opkwam zag je dat kinderen niet meer met elkaar speelden, maar alleen de kinderen zagen staan die pokémonkaarten bij zich hadden. Wij hebben twee kinderen en ook die hadden alleen maar ruzie over de kaarten, wie het meeste er van had, hoeveel je moest ruilen om een bepaalde kaart te krijgen, enz. Gek werd je ervan!!

Niet alleen is pokémon verbannen, maar alle rages die nog niet begonnen zijn komen er bij ons niet meer in, ook niet "Dragonball" die nu in opkomst is. Ik heb de kinderen uitgelegd dat het zonde van hun en ons geld is en dat we liever een goed stuk speelgoed of een leuke playstationspel voor ze kopen (ook daarop geen pokémon!!).

Het viel niet mee in het begin, maar nu ze er zelf ook aan gewend zijn doet het ze niet zoveel meer. Wat de nieuwste "rage" betreft (Dragonball), als ze bij anderen zijn, kijken ze nog wel eens naar de tekenfilm, maar thuis hebben ze het er niet over. We hebben een huis vol rust en kinderen die weer gewoon spelen met anderen om wie ze zijn!!

Max

Reactie voor op de website?

66.16. Toch wel leuk die Pokémon

Er is van alles tegen Pokémon te zeggen, maar ik zie wel dat mijn kinderen er erg veel plezier van hebben. Omdat het ook een tv-serie is, is het leuk dat ook de jongsten er aan mee kunnen doen, op hun manier. Ik ben wel blij dat mijn kinderen niet alleen verzamelen. Ze spelen met de kaarten het spel, maar ik weet ook dat veel kinderen niet een weten dat het een spel is.

Een paar van mijn kinderen zijn hoogbegaafd, dat betekent dat je toch anders bent dan de meeste kinderen in je klas. Gelukkig worden ze op school heel goed begeleid, en geeft het verder geen problemen. Toch hebben wij besloten om de Pokémon-rage te sponseren (geen kind kan dat zelf bekostigen). Als je al anders bent, is het soms een goed idee om gewoon mee te kunnen doen met de rest. Maar ze moeten wel samen doen met de verzameling.

En omdat het een spel is, zijn de kaartjes na jaren nog steeds bruikbaar. Dit in tegenstelling tot spaarstickers en Flippo's, die liggen nu alleen maar in de weg.

Wij doen trouwens heel bewust vrijwel nooit aan rages mee. Daar hebben de kinderen eigenlijk nooit moeite mee. Zoals zovaak: het is nou eenmaal niet anders. We moeten nadenken over wat we met ons geld gaan doen, en domweg achter de massa aanlopen, daar houden we niet van.

Marjolijn

Reactie voor op de website?

66.17. Rages

Ook mijn zoontjes van 9 en 10 houden erg veel van pokémon. Ik en mijn man hebben al van bij de eerste rage die bij onze kindere opdook besloten dat we een aantal spullen van de rage zouden kopen voor de kinderen als verjaarsdagcadeau, beloningen (héél flink bij de tandarts,dokter), en als compensatie voor taken in het huishouden (auto wassen, afwassen, afdrogen). En héél soms gewoon als extraatje. Wat we dan kopen zijn dingen in de rage waar we absoluut niet mee inzitten dat ze ze ook hebben. Bij pokémon is dat nu pokémonspelletjes op playstation en gameboy (die playstation en gameboy hadden ze toch al) en de pokémonkaarten (het spel dat je hiermee kan spelen vinden we wel goed). Dus géén video's hiervan (ze kunnen de afleveringen gewoon opnemen) en géén rugzakken, knuffels, schooltassen, schoolgerief, kaftpapier, kledij (deze dingen kan ik zonder pokémon erop veel goedkoper, en vaak ook heel leuk, krijgen. Als ze dit toch willen, mogen ze hun zakgeld hier best aan uitgeven. Maar juist de dingen die wij niet kopen zijn het duurste, dus meestal geven ze hun zakgeld uit aan snoep, ander speelgoed, nog meer pokémonkaarten of ze sparen het.

Julie, moeder van: -Evert(14j) -Jesse(10j) -Jean(9j) -Marie en Sarah(5j)

Reactie voor op de website?

66.18. Nee hier komt het er niet in

Ja ik heb nu nog geen weerstand van mijn zoon want die is bijna 4 maar als hij wel in die leeftijd komt dan heeft hij pech. Klinkt hard, maar hij moet ook maar leren dat je niet aan alles mee kan doen. Wij hebben ook geen tv, dus hij zal ook niet snel weten wat het is.

Didi

Reactie voor op de website?

66.19. Reactie op (prepaid) mobieltje

Zelf ben ik heel blij met de (prepaid) mobieltjes voor de kinderen. Deze worden meegenomen naar school (althans de oudste, 12 jaar, die het middelbaar onderwijs volgt. Verder fietsen, verdere vriendjes, even laten weten, mam hier ben ik. De ander van 10 krijgt de zijne mee als ik vind dat het nodig is. Tuurlijk spelen ze in het begin met zo'n ding. Ach, welke papa is ook niet uren bezig geweest op zijn nieuwe speeltje, letterlijk als een klein kind?! Trouwens, ik zelf ook! Voor de rest volgen ze géén rage, hype or whatever. Misschien omdat de tv bij ons niet de hele dag aan staat. Ik weet het niet. Tuurlijk zien ze e.e.a. bij vriendjes, maar het lijkt ze niet echt te boeien.

Mirjam

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Een rage........

 1. De uitwassen van onze welvaart
 2. Het gaat aan ons dorp voorbij
 3. Ook niet bij ons
 4. Van weinig veel maken
 5. Binnen de perken houden
 6. Wel van hun eigen zakgeld
 7. Pokémonrage
 8. In principe niet
 9. In bescheiden mate
 10. Zonde van het geld
 11. Onzin
 12. RAGE, dat gaat geld kosten ...
 13. Gek word je ervan!
 14. Kritische blik op rages
 15. Pokémon verbannen
 16. Toch wel leuk die Pokémon
 17. Rages
 18. Nee hier komt het er niet in
 19. Reactie op (prepaid) mobieltje

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.