Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

1. Verantwoordelijkheid oudere kinderen

Wij zijn een gezellig middelgroot gezin (vind ik zelf) met 5 kinderen. Ze zijn tussen de 11 en 2 jaar oud.

Naarmate de oudste 2 ouder worden worstel ik steeds meer met hoeveel verantwoordelijkheid ik ze kan/mag/moet geven wat betreft het meehelpen in het huishouden en zorgtaken. Je eigen rommel opruimen en niet alleen voor jezelf eten/drinken pakken maar uitdelen en elkaar helpen, staan absoluut op de lijst. Verder ben ik vooral een zorgzame moeder. Het type; wezen jullie maar lekker kind,ik ben van het huishouden en het zorgen.

Toch is met 5 kinderen en een man die 60+ uren werkt een helpende hand stiekem wel handig. Steeds vaker doe ik dan een beroep op de oudste 2, van 11 en 9. Vooral die van 9 is erg behulpzaam en wil de laatste tijd ook steeds meer alleen doen.

Vorige week kreeg ik van hem de boodschap dat hij voortaan alleen wilde douchen. De oudste doet dit sinds een jaar. Mijn zegen heeft hij, en op een af en toe controlerende blik van mij na, doet hij dit keurig volledig zelfstandig. So far,so good.

Nu gebeurde het net dat ik nog met de jongste aan het eten was en dochter van 4 in haar broek plaste. Nou moest ze toch douchen, dus wilde ik dat maar meteen doen, alleen zat ik nog met de jongste aan tafel. Dus vroeg ik aan de de 2e (van 9 dus) of hij met zijn zusje wilde gaan douchen. Dat wilde hij graag en ze vertrokken naar boven. Eenmaal boven kreeg zoon ruzie met zijn oudere broer. Schreeuwen, met deuren smijten. Ik boos naar boven. Vooral boos omdat de "opdracht" douchen met zus uitdraaide op een partij ruzie. Ik mopperde dat ik het zelf wel deed. Maar dat vond zoon niet leuk. Hij wilde het graag doen en volgens hem was de ruzie niet zijn schuld. Dat kan ik niet controleren,maar in goed vertrouwen heb ik het laten gaan.

Ik heb hem het laten doen, maar wel gemopperd dat ik het voortaan maar zelf moet doen als het zo moet, om hem de boodschap mee te geven dat hij het wel serieus moet nemen. Achteraf voelde ik me daar wel een beetje slecht over. Geef ik ze teveel verantwoordelijkheid op deze manier? Zijn ze misschien nog te jong om een jonger broertje of zusje te verzorgen? Of moet het kunnen en mogen ze hun "zorgtaak" wel wat serieuzer nemen? Of had ik had ik de ruzie überhaupt niet als teleurstellende wending hoeven zien?

De oudste doet al veel, vooral uit zichzelf. Die haalt de jongste vaak uit bed en vindt het leuk om voor hem te zorgen. Hij doet ook weleens een boodschap voor me en helpt koken. Puur omdat hij daarom vraagt en dat leuk vindt. Ze moeten hier verder eigenlijk niks.

Ik hoop dat iemand ervaringen en tips voor me heeft. Voor pamperkontjes, stampende peuters en snotneuzen draai ik mn hand niet om. Maar in semi-puberland (de oudste zit al serieus in de puberteit sinds een jaar) en alles wat daarbij komt kijken voel ik me echt een leek!

alvast bedankt.
groetjes Karin

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.