Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

55. Opblijven!!!!!!!

Mijn vraag gaat over opblijven. Wij hebben 5 kinderen, die zijn 10, 8, 5, 3 en 1 jaar oud. Als de vakantie aanbreekt, willen de oudsten opblijven. De normale bedtijden zijn respectievelijk half 9, 8 uur en half 8 voor de oudste drie. Als de jongste van dit drietal een keer wat langer op mag blijven, vinden de oudste 2 dat ze hier ook recht op hebben. Dus de ene blijft een uur langer op, en wil de rest dit ook, help!, dus tot 10 uur of half 11. Daar gaat je avond met zijn tweeën.

We hebben geprobeerd om ze allemaal één avond wat langer op te laten blijven. Maar dit gaf felle protesten bij de oudste, die vond dat dit niet eerlijk was want ZIJ was de oudste.

Hoe lossen jullie dit op?

groetjes, Marisa

Reactie voor op de website?

55.1. Het is niet altijd "eerlijk" verdeeld

Ik ken dit probleem (nog) niet uit eigen ervaring, maar wel het verschijnsel dat kinderen zodra ze naar school gaan een duidelijk gevoel voor "eerlijk/niet eerlijk" krijgen, dus allemaal evenveel van dezelfde kleur snoep enzovoort. Maar een heleboel dingen in het leven zijn gewoon niet zo rechtlijnig geregeld: soms zit het de één mee, dan weer de ander.

Natuurlijk bespaar je je als ouder een hoop gezeur door er zoveel mogelijk rekening mee te houden. Maar kinderen moeten toch ook leren dat ze niet allemaal tegelijk hetzelfde nodig hebben?

Rebecca

Reactie voor op de website?

55.2. Zo gegroeid

Ik begrijp uit je tekst dat het bij jullie al zo geregeld is dat de kinderen op verschillende tijden naar bed gaan. Hier gaan de kinderen ongeveer allemaal gelijk naar boven (onze oudste is 11, dan 10, 9, 7, 5, 3 en 1) behalve op de avonden dat de oudste sport, dan komt hij later thuis. De tijd is ook niet altijd vast, die verschilt per avond, maar op gewone schooldagen ligt het voor allemaal op ongeveer half acht. In de zomer wordt het wel vaak wat later.

De grote kinderen lezen in bed nog wat langer dan de kleintjes, of tekenen nog wat aan hun bureau. Ze slapen 2 aan 2, en het heeft nog nooit problemen opgeleverd. Soms mag er 1 kind langer opblijven en dat is dan echt een extraatje. We bakken iets, knutselen of kijken lekker even tv. Ze weten dat ze allemaal wel een keer aan de beurt komen voor zo'n avondje.

Dit loopt prima, maar ik zou niet zo goed weten of je je eigen systeem zoals het nu gaat nog terug kan draaien (als je dat al zou willen natuurlijk). Ik schrijf ook meer omdat ik mijn ervaring wil laten weten. Wel denk ik, net zoals Rebecca, dat kinderen best kunnen leren dat niet ieder regeltje voor iedereen hetzelfde is. Bij het geven van straf of beloning kijk je toch ook naar het karakter van ieder kind? Ik denk dat kinderen dat best kunnen leren, ook al zal het misschien wel even wat volhardendheid van jezelf vergen.

Ingrid

Reactie voor op de website?

55.3. Ook veel positieve kanten

Hallo,

Wij hebben 5 kinderen met een nogal wisselende leeftijd en het opblijven is op schooldagen strak geregeld. De oudste van 15 regelt het zelf. Zolang de schoolresultaten er niet onder lijden heeft hij die vrijheid (gaat al heel lang goed). De tweede zoon van 11 jaar gaat op dagen dat hij sport om 21.30 naar bed. De andere 3 dagen moet hij om 21.00 uur. De andere drie van 8 (m) - 6 (j) - 3 (m) gaan vrijwel gelijk (ze delen nog 3 maanden een kamer). Om 19.30 naar bed, maar het meisje van 8 mag tot 20.00 uur in bed lezen.

Op vrijdag en zaterdag mogen de drie jongsten opblijven tot 20.30-21.00 uur. De jongen van 11 mag tot 22.30 uur opblijven tenzij hij zaterdagmorgen vroeg een honkbalwedstrijd heeft. Dan is het 21.30 uur. Een gapende pitcher in het veld kan niet. Gelukkig ziet hij dat zelf ook in.

Tijdens de vakanties is het natte vingerwerk en bepaalt het weer en het buitenspeelaanbod de tijd. Als we in Frankrijk aan het kamperen zijn, dan is het nog erger, voor 22.00 uur ligt er geen kind plat. Gelukkig slapen ze dan 's morgens langer door.

De verschillende tijden worden zonder morren geaccepteerd en mijn dochter van 8 maakt er geen probleem van dat de twee anderen van 3 en 6 gelijk met haar gaan. Het langer lezen geeft haar genoeg compensatie.

En hoe ouder ze worden, hoe later ze naar bed gaan, hoe minder tijd voor ons samen overblijft. Maar ... ik ben van mening, dat daar ook veel positieve kanten aan zitten. Het is toch fantastisch het ene moment is je kind nog kind en dan kun je in alle rust met hem/haar discussieren over allerlei zaken. Ik geniet van deze momenten (maar er zijn heus wel eens momenten dat ik ze ergens anders naar toe wens).

Corry

Reactie voor op de website?

55.4. Lezen lezen lezen

Ik heb mijn dochter altijd op tijd naar bedgestuurd maar wel met de mededeling dat ze, zo lang als ze wilde, mocht lezen. Dit deed zij dan wel tot 12 uur, maar ze is altijd fluitend uit haar bed gekomen. Was dit niet het geval dan had ik natuurlijk ingegrepen.

Resultaat: veel gelezen en nu 14 en geen zin meer in lezen (maar dat is cool op deze leeftijd).

Ieke

Reactie voor op de website?

55.5. Vaste opblijfavond per kind

Ik wil hier ook nog even mijn bijdrage aan toevoegen. Onze 9 kinderen variëren in de leeftijd van 0 tot 12 jaar, en bij mij lopen de tijden van het naar bed gaan ook tussen 7 uur en 9 uur. Willen ze nog wat lezen, dan gaan ze een half uur eerder naar bed.

Vier dochters van 4, 6, 10 en 11 slapen samen, soms is het vervelend maar meestal gaat het prima, en slapen de kleintjes, en kunnen de groteren gewoon lezen met een leeslampje aan.

Elk kind heeft zijn vaste opblijfavond (aangepast aan leeftijd natuurlijk), genieten voor ieder kind, extra aandacht, wat lekkers erbij, kortom gezellig met papa en mama en een keertje exclusief. Werkt op zich goed en als we een keertje gewoon met ons tweeen willen zijn kan dit ook en schuift alles gewoon door. En mocht er eens iets tussen komen of veranderen we hierin, dan wordt dat prima geaccepteerd over het algemeen.

Annette

Reactie voor op de website?

55.6. Opblijven

Onze kinderen mogen op Zaterdagavond wat langer opblijven. Ik zeg dan wel duidelijk dat ze op mogen blijven tot ik last van ze krijg. Dus de ene zeterdag gaan ze dan een half uurtje later naar bed en soms is het ook wel half elf. De jongste twee zijn negen. Op deze avond hebben we ook wat lekkers op tafel staan. Dit werkt bij ons erg goed, normaal gaan de twee jongste om half acht naar bed.

Heleen

Reactie voor op de website?

55.7. Opblijven

Bij ons gaat het juist helemaal niet strak. De kinderen gaan naar bed als ze moe zijn. Over het algemeen allemaal redelijk tegelijk. Moet ik een kind 's ochtends wakker maken dan wordt de bedtijd aangepast. Dit weten ze. Gevolg, altijd vrolijke kinderen die 's ochtends uitgerust zijn en 's avonds geen strijd over het naar bed gaan.

In bed lezen mag, maar hoeft niet. De jongste kan nog niet echt lezen en kijkt plaatjes. In de praktijk komt dit maar zelden voor.

Alleen op vakantie dan wordt het bij ons ook erg laat, maar dat wordt in de ochtend gecompenseerd. Dit kan niet als de kinderen naar school moeten. Tussen 19.00 en 21.00 is het stil in huis. Al naar gelang de behoefte van de kinderen.

Groet Maureen

Reactie voor op de website?

55.8. Opblijven-probleem kweken

Ons vijfde kind en zesde kind schelen niet zoveel. Mijn man is dol op dat mannetje van 2 jaar. Vanaf de geboorte ging hij 's avonds niet slapen en wij vonden het wel gezellig. Hij bleef beneden op tot dat hij in slaap viel, want eerder naar bed brengen dan bleef je lopen om hem weer terug te brengen. (Al mijn kinderen klimmen met een jaar hun ledikant uit, spijl of geen spijl)

Toen de zesde geboren was vonden we het nog niet zo erg. We hadden ook de baby beneden om te voeden en ook deze bleef lekker wakker. Maar moederlief kwam na de bevalling niet tot rust. Alle nachtern eruit, 's avonds steed met de twee kleintjes zitten en 's morgens weer voor zessen wakker. Na vijf maanden sliep de kleine door, maar intussen was moe al uitgeput. En ze gaat maar door tot er lichamelijke klachten komen en moe niet meer kan. Bij aanvraag van thuiszorg vraagt men zich af hoe het toch komt dat die kleinen zo laat gaan slapen.

Dit zagen we niet als een probleem, maar dat was het natuurlijk wel. Vanaf dat moment zijn we bij velen te rade gegaan. Inmiddels liggen beiden nu ook voor achten op bed. En opblijven daar doen we voorlopig niet meer aan.

Daniële

Reactie voor op de website?

55.9. Rot!

Ik zou een lijstje gaan maken. Kijk, de jongste gaat bijvoorbeeld om 8 uur naar bed. Dan mag hij bijvoorbeeld tot 9 uur boven tv kijken, dan gaat hij slapen. En dat doe je met alle kinderen. Houden ze zich er niet aan de tijd dat ze nog onder: zitten gewoon van de tijd aftellen de tijd die ze aan het rekken zijn.

Levi

Reactie voor op de website?

55.10. Opblijven oppaskinderen

Hoi,

Ik pas weleens op bij een gezin waarvan de ouders best een beetje streng zijn. Pas kwam ik doordeweeks rond 19 uur, de jongste van 7 lag al op bed en de andere twee waren al in pyama beneden. Hun moeder zei, toen zij vertrok, dat het meisje van 10 om half 8, en het jongetje van 12 om 8.15 naar bed moest. Dat deed ik dan ook ongeveer, maar ik vond het wel erg vroeg voor hun. Ze gingen toen gewoon zonder zeuren mee naar boven, maar volgens mij hadden ze het best fijn gevonden als ze bij mij nog wat hadden kunnen opblijven.

Nou zat ik me af te vragen: moet ik me in het vervolg bij oppassen gewoon aan de bedtijden van hun ouders houden, of kan ik met haar overleggen of ze, al ik oppas, niet wat langer mogen opblijven? Wat zouden jullie doen?

Debby

Reactie voor op de website?

55.11. Reactie op opblijven

ik ben het helemaal eens met de eerste reactie. onze oudste hoeft pas rond 20:45/21:00 naar bed. dat is vrij laat voor een kind van bijna 8, maar hij is niet moe en doet het er goed op.dus dan vind ik het prima. de andere kinderen hebben hun slaap hard nodig anders zijn ze smorgens niet wakker te krijgen en heb ik huilerige zombies in huis. de bedtijden voor hen zijn: 19 uur(14 mnd en 3,5)) en 19:15 (6).

nou heeft zoon van 3,5 weleens geen zin om al naar bed te gaan en/of speelt nog lekker, en zoon van 6 vraagt ook weleens om opblijven. met het weekend of in de vakantie vind ik dat geen probleem en mogen ze wat later. MITS ik geen last van ze heb. maar dat is geen vrijbrief voor de oudste om nog later naar bed te mogen. hij mag elke dag al later, dus hij heeft niks te klagen.

Debby: ik vind het lief van je dat je meedenkt met de kinderen, dat ze het misschien leuk vinden om nog even op te blijven. maar wellicht hebben de ouders er goede redenen voor om "streng" te zijn. zijn ze smorgens anders niet wakker te krijgen, of zijn ze echt wel moe als het hun bedtijd is. doet me denken aan de eerste keer dat ik op de zoon van onze vrienden pastte. zijn bedtijd was 19:30, maar hij werd pas na het eten hier gebracht, dus vond het sneu om hem een uur later al naar bed te doen. onze oudste kon toen ookal goed opblijven,dus die hoefde ook nog niet perse naar bed. om 19:45 hoorde ik een plof en lag oppaskind op de grond. hij was in slaap gevallen en van de stoel gerold.met opblijven deed ik hem dus duidelijk geen plezier haha.

maar je kan het natuurlijk overleggen met de ouders. misschien houden ze zich aan de tijd omdat ze jou verder niet tot last willen zijn, maar als je aangeeft dat je het juist leuk vind dat ze het geen probleem vinden. hier gaat de 2e ook weleens later naar bed bij de oppas,omdat hij voor het slapengaan nog om een spelletje bedeld. ik vind het prima. de ouders van jou oppaskinderen misschien ook wel.

groeten, karin

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Opblijven!!!!!!!

 1. Het is niet altijd "eerlijk" verdeeld
 2. Zo gegroeid
 3. Ook veel positieve kanten
 4. Lezen lezen lezen
 5. Vaste opblijfavond per kind
 6. Opblijven
 7. Opblijven
 8. Opblijven-probleem kweken
 9. Rot!
 10. Opblijven oppaskinderen
 11. Reactie op opblijven
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.