Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

83. De twijfel sluipt binnen: zoveel kinderen zoveel kosten.

De maand september was ten einde. De meeste schoolkosten zijn betaald. Voor ons gezin met 5 kinderen was dit een hele hap uit het budget. Onze oudste dochter ging voor het eerst naar de middelbare school. Startprijs: - 1000 gulden, studietoelage: + 300 gulden. Dit was nog maar voor 1 kind in het middelbaar.

Ik begon me al stevig te ergeren, want wij zijn een gezin met 1 inkomen. Een van mijn vriendinnen die 6 kinderen heeft, zei dat ze blij was dat er 4 van die kinderen pleegkindjes waren, want anders zouden de kosten haast niet te dragen zijn en zou ze mee moeten werken. Mijn andere vriendin heeft 7 kinderen en moet noodgedwongen kinderopvang doen bij haar thuis, anders komen ze er ook niet uit; ze leven wel ruim. Dan lees ik in de sinterklaas rubriek: wij gaan nooit uit eten, ik koop nooit geen dure kado's enz...

De kinderen zijn allemaal nog klein:

  kleine kinderen kleine kosten, grote kinderen grote kosten.
Maar alles moet uit diezelfde pot komen. Als ze klein zijn, zijn ze gauw tevreden. Maar wat later, als ze wat groter zijn dan begint het pas. Dan kan je klussen zul je zeggen, maar waar houdt het op? Hoeveel moet je opofferen? Kan je nog wel eens denken aan jezelf? Moet alles naar de kinderen gaan? Het moet nog wel prettig blijven.

Dus had ik graag reacties gekregen van mensen met grote kinderen. Hoe gaan zij er mee om? Budget? De grote kinderen zelf? De moeders: vinden ze het nog altijd hun grote ideaal. Zouden ze zo weer herbeginnen ? enz...

Ann

Reactie voor op de website?

83.1. Hier gaat het zo

In ons gezin, met 5 kinderen boven de tien, wordt de post schoolkosten steeds groter.

Voor de 2 studerende kinderen betalen we fl.2750,- per jaar per kind aan collegegeld, daarnaast komt er voor ieder kind ruim fl.1500,- per jaar aan boeken- en materiaalkosten bij.

Ze krijgen beiden een beurs van fl.125,- per maand, en een ov-jaarkaart. Na onderling overleg hebben we besloten dat ze het eerste jaar thuis blijven wonen, dit om de kosten zo laag mogelijk te houden. Vooral voor onze tweede is dit zwaar, dagelijks is hij 3 uur kwijt aan reizen. Vooral nu de student die terugkomt op zijn studiekeuze ook de ov-jaarkaart moet terugbetalen, proberen we zonder studieschulden de eerste jaren door te komen.

We moesten even uitzoeken hoe we het best om konden gaan met de kosten die zij maakten. De beurs houden ze zelf, als kleed- en zakgeld. Wat ze tekort komen verdienen ze met bijbaantjes bij. Het collegegeld betalen wij, en in de vakantie nemen ze een baantje om mee te betalen aan het boekengeld.

Onze derde zit op 5 gym, wij betalen nu fl.1507,- per jaar aan onderwijsbijdrage, en daarnaast fl.600,- aan boeken en schoolbijdrage. Onze vierde zit in 2 VWO en ook daar zijn we ruim fl.600,- aan boeken kwijt. Voor de 4 jongsten vraagt de basisschool fl.200,-.

Alles bij elkaar gaat ruim fl.10.000 naar scholen, een post waar niet op te bezuinigen valt. Het hele jaar proberen we toch zo zuinig mogelijk te leven, wat opzij gezet kan worden wordt opzij gezet. Vakantiegeld wordt de laatste jaren aan school besteed.

Ook wij leven van één inkomen, en de komende 16 jaar zullen we zuinig moeten blijven.

Maar het heeft bij mij nog nooit geleid tot twijfel over mijn keuze voor een groot gezin. We hebben de kinderen steeds voorgehouden dat het geld hier niet aan de bomen groeit, en als hun wensen groter zijn dan ons budget toelaat mogen ze zelf bijverdienen.

Voor de studiekosten van de grotere kinderen gebruik ik regelmatig de kinderbijslag van de kleintjes, maar ik maak me toch wel zorgen over straks, als ze allemaal boven de 10 zijn.

Zeker met de huidige politieke ontwikkeling in Nederland, waar alles afgesteld is op het kleine gezin met twee werkende ouders.

Nell

Reactie voor op de website?

83.2. Reactie op Nell

Hallo Nell,

Geven jouw kinderen dan nooit kritiek op het feit dat ze met zoveel zijn. En dat ze moeten bijbaantjes nemen. Mijn oudsten zijn 10 en 12, en zij doen dit wel. En dan voel ik me heel erg schuldig. Daarbuiten mag een kind in Belgie maar vanaf 16 jaar betaalde arbeid verrichten. We kunnen ze voorlopig nog alles geven, maar hoe groter ze worden hoe moeilijker het wordt. Daarbij denk ik dat de regering in Belgie allang aan de modelgezinnen alleen denkt.

Verder kan je nog wel zuinig leven, maar koop je ook nog wel eens iets voor jezelf, doe je nog wel eens iets voor jezelf, je leeft toch ook maar één keer, en soms vraag ik me af of het die opoffering wel waard is.

Door de verschillende verhalen van vriendinnen met een groot gezin ben ik eigenlijk een beetje beginnen twijfelen, terwijl ik vroeger eigenlijk nooit aan later dacht. Verder spelen er wel nog enkele dingen een rol hierin. Ik denk aan het algemene klimaat dat zegt dat moeders met een groot gezin niet mogen klagen want ze hebben het zelf gewild. Maar vrouwen met 2 kinderen en een baan hebben dat toch ook gewild.

hopend op een positieve noot, Ann.

Reactie voor op de website?

83.3. Een tevreden mens is een gelukkig mens

Wat heeft het voor zin om te gaan zitten tobben of je schuldig te voelen? Zelf maak ik me weinig zorgen over de toekomst en schuldgevoelens heb ik ook niet. Mijn kinderen krijgen alles wat ze nodig hebben: goed voedsel, kleren om warm te blijven, spullen voor school. Misschien niet zo lekker, leuk of hip als ze zouden willen, maar ze worden goed verzorgd en alles is schoon en netjes.

Nell heeft gelijk, als ze meer willen moeten ze maar zelf sparen of werken. Ik vermoed dat mijn man toch minder verdient dan andere vaders hier, toch komen we goed rond van dit modale inkomen. Wat moet ik voor mezelf wensen? Hetzelfde als voor de kinderen, nieuwe kleren koop ik als iets echt versleten is, niet omdat iets toevallig uit de mode is, boeken en tijdschriften lees ik uit de bibliotheek, de krant krijgen we van de buurvrouw in ruil voor hulp van onze kant, met andere vriendinnen ruil ik sportkleertjes, speelgoed ed. Make up wordt ik niet mooier van, eerder allergies. Het is zo belangrijk jezelf en je kinderen voor te houden wat echt belangrijk is in dit leven, niet te kijken naar wat anderen hebben, maar dankbaar en tevreden te zijn dat je het zo goed hebt en vooral dat je elkaar hebt. Dat ene vriendje bv. met televisie en computer op z'n kamer die altijd op wintersport gaat? Moeten ze daar jaloers op zijn, waarom is hij dan liever bij ons waar gezelligheid te vinden is ipv. bij zijn moeder en in het weekend bij zijn vader? En het vriendinnetje met 30 barbies, maar waarvan de vader aan kanker is overleden?

Opvoeden betekent niet alleen materieel voor je kinderen zorgen, maar ook ze leren tevreden te zijn met wat ze hebben, zelf verantwoordelijkheid te nemen voor wat ze willen en daar valt leren werken en sparen ook onder. En het besef dat in een gezin het geen eenrichtingsverkeer is van ouders die geven en kinderen die nemen, maar dat ze naarmate ze groter worden zelf ook daarin gaan deelnemen en meehelpen. Mensen worden aan elkaar gegeven om samen iets op te bouwen en te leren leven in liefde, het is niet zo als veel mensen tegenwoordig denken dat de ouders kinderen nemen en die kinderen dus maar alles mogen eisen en krijgen. Ze hebben het leven gekregen, is dat niet het belangrijkste en mogen ze daar niet hun ouders dankbaar voor zijn?

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

83.4. Beste Ann

Beste Ann,

Eigenlijk heb ik onze oudste kinderen nog nooit verwijten horen maken omdat ze met zovelen zijn. Ze vinden het best wel speciaal, en mopperen alleen eens als ze even moeten helpen met opruimen. Het verschil met anderen doet me wel eens pijn, als mijn zoon en zijn vriend iets willen hebben b.v. voor de computer, moet mijn zoon daar een half jaar iedere zaterdag door weer en wind weekbladen voor rondbrengen. Zijn vriend (enigst kind) vraagt het thuis, en papa neemt het dezelfde dag voor hem mee. Maar ik zie ook hoe trots mijn zoon is als hij zoiets zelf bij elkaar verdient. Hoe bewust hij is van prijzen, en hoe zuinig hij zijn zelfverdiende geld besteedt. Het geeft hem een zekere zelfstandigheid, die hij niet zou hebben als wij alles voor hem betaalden.

In Nederland mogen kinderen al eerder bijbaantjes hebben, in beperkte mate al met 14 jaar. Voor hun persoonlijke ontwikkeling vind ik het niet slecht, ze krijgen een bepaalde verantwoordelijkheid, en worden door werkgevers toch anders behandeld dan wanneer ze hier thuis een klusje voor me doen.

Zelf heb ik weinig wensen, ik heb niet echt het gevoel dat ik moet inleveren. Al voordat ik kinderen had was ik een echte huismus, en ik kon en kan nog steeds genieten van het luisteren naar een cd, een wandeling door het bos en allerlei andere dingen.

De grotere uitgaven geven me wel eens zorgen, zo is onze auto, na 13 jaar trouwe dienst, aan vervanging toe. Ik hoop dat hij het nog een paar jaar met ons uithoudt, want zonder kunnen we voorlopig nog niet.

Ik realiseer me wel dat wij per persoon misschien meer te besteden hebben dan gezinnen met een minimuminkomen, of gezinnen die van de bijstand moeten rondkomen. Maar ik ben het zeker met je eens dat de overheid teveel alles afstemt op het kleine gezin met twee werkende ouders. Ieder kind heeft recht op betaalbaar onderwijs, of het nu uit een gezin met 2 of 10 kinderen komt. En het is onrechtvaardig dat een aantal kinderen straks de maatschappij in gaat met een enorme studieschuld.

Nell

Reactie voor op de website?

83.5. Zuinigheid

Wij hebben als gezin enige jaren in Afrika gewoond en dat heeft onze kijk op de maatschappij blijvend veranderd. We geven de kinderen een heel matig 'kleedgeld' per maand, ƒ75. en als ze geen baantje erbij willen doen betekent dat hééél zuinig zijn. Een dochter heeft een dure vakantie gespaard door oude kleren van zolder te halen van mijn man en mij en daar heel alternatief mee voor de dag te komen.

Gelukkig kunnen we onze kinderen in de meeste gevallen wel duidelijk maken waarom we deze keuzes maken en,op een bepaalde moeilijke periode in de pubertijd na, staan ze ook wel achter onze visie.

Naast onze 6 kinderen (20-5jr.) onderhouden we nog een pleegkindje in Afrika en weten met hoe weinig zij tevreden is.

Magda

Reactie voor op de website?

83.6. Serieus geld opzij gezet

Beste Nell,

wij zijn thuis met drie kinderen thuis die tot verleden jaar alledrie op universiteit studeerden. We hebben allemaal op kot (op kamers) gezeten, en we zitten er nu nog met twee. Ik heb wel de indruk dat in België het onderwijs heel wat duurder is (het hoger onderwijs dan toch). Voor mijn broer en ik is het inschrijvingsgeld elk 19.000fr (ongeveer 1000 gulden). De boeken, materiaal voor school en dergelijke kost mijn ouders nog eens zoveel per kind (als het niet meer is). Ook ons kot is nog eens 10.000fr per kind (dus nog eens 550 gulden per maand per kind). Als je dat per jaar zou tellen, met eten, busabonnement en algemene kosten erbij, kom je toch al gauw aan 200.000fr per kind per jaar. Dat is dus 11.000 gulden per kind, dus 22000 gulden dat mijn ouders per jaar betalen om ons te laten studeren! En wij zijn maar met drie (nu met twee).

Mijn vader is ook de enige kostwinner in huis en dus hebben mijn ouders sinds onze geboorte serieus wat geld opzij gezet. Toch heb ik de indruk dat het onderwijs in Nederland heel wat goedkoper is dan in België. In ieder geval, dank je ma en pa dat ik MAG studeren.....

Veerle

Reactie voor op de website?

83.7. Zorgen om geld

Hallo allemaal,

Ik heb nog maar twee kinderen en zou er graag meer willen. We gaan gauw aan nummer drie beginnen. Maar het baart mij toch zorgen. Geld is niet het belangrijkste in het leven, maar het is wel fijn als je genoeg heb. Nú ben ik nog niet zo bang, maar, inderdaad, als ze ouder worden en naar school gaan, naar zwemles en andere clubjes. Of moet je ze dat dan allemaal maar onthouden?

Een van ons heeft een bril, wie weet de rest ook straks. Dan misschien een beugel: tandarst kosten. En wie weet wat je in de toekomst nog meer zelf moet gaan betalen.

Je moet er eigenlijk niet bij nadenken. Maar toch doe ik dat, en dan denk ik: "zal ik toch maar bij drie stoppen?" En verder denk ik dat je moet kijken naar waar jij gelukkig mee bent en dan zijn je kinderen dat vanzelf ook hoop je.

Jolanda

Reactie voor op de website?

83.8. De toekomst financieel: ervaringen gevraagd.

Wij willen heel graag nog tenminste één kind erbij (nu hebben we er twee). Ons inkomen is niet bijster hoog. Wel zijn we met alles zeer creatief en zien financieel dan ook geen problemen voor b.v de eerstkomende 10 jaar.

Maar dan, kinderen hebben tegen die tijd meer nodig. De oudste zal tegen die tijd 15 zijn en de tweede 8 jaar. En als, onze wens uitkomt, met twee kids erbij in aflopende leeftijd.

Ondanks dat we nu enigszins op de toekomst zijn voorbereid, financieel heb ik het idee dat je nooit zo ver vooruit kunt zien. We hebben geen notie van hoe "duur" kids tegen die leeftijd zijn.

Wie heeft hier ervaringen mee. Wij willen de kinderen, maar we willen ze ook een daadwerkelijke toekomst (mee)geven (opleiding, cultuur, etc). Alleen je hart volgen? Lijkt me niet juist, maar het verlangen onderdrukken is haast onmogelijk.

Reactie voor op de website?

83.9. Wat weegt zwaarder?

Ik heb nog maar één kindje, maar wil heel graag een groot gezin. Minstens vijf kinderen is onze droomwens, maar financiëel absoluut niet haalbaar.

Ik werk deeltijd met een zeer bescheiden salaris, mijn man werkt voor zijn familiebedrijf, eveneens geen boven modaal inkomen. We redden het nu net iedere maand, en in de toekomst zal onze financiële situatie er zeker rooskleuriger uitzien, maar nooit genoeg om vijf kinderen te kunnen laten studeren. Moet ik mij dan maar erbij neerleggen en onze droom opgeven, alleen voor het geld?

Ik ben er nog niet helemaal uit. Hoe hebben jullie de knoop doorgehakt, want door al die studie-kosten ben ik nu een beetje bang geworden.

Femke

Reactie voor op de website?

83.10. Een vierde kind wel of niet?

Mijn man en ik willen graag een vierde kind, maar wij twijfelen nog. Is het wel verstandig, we hebben nu drie gezonde kinderen, past het straks wel in onze auto, twee kinderen op een slaapkamer kan dat, hoe moet dat straks financieel als ze alle vier gaan studeren? Allemaal zaken waar we over nadenken.

Wie wil met ons zijn/haar ervaringen delen, vooral de financiele kant vinden we belangrijk, wij hebben een maandinkomen van ongeveer   1.588,23. Gevoelsmatig is een vierde kind heel erg welkom, maar is het verstandig? Wie helpt ons meebeslissen?

Alvast bedankt voor je reaktie, die je kunt sturen naar:

Reactie voor op de website?

83.11. Spaarplannen

Wij hebben vier kinderen. Op elk kind heeft mijn man direct na de geboorte een spaarplan geopend. Die keren uit na vijftien jaar, precies dan als het kind gaat studeren en je met enorme kosten komt te zitten.

Daardoor ben ik niet zo heel bang voor de dure jaren, omdat ik denk dat we dat voldoende hebben afgedicht.

Madelin

Reactie voor op de website?

83.12. Blijven bij 1 kid voor de kosten??

Femke

ik ben een moeder van 5 kids en ook ik had de twijfel of ik wel of niet bij 2 kids wou blijven. De vraag werd me evenwel uit handen genomen omdat ik onverwachts zwanger werd van een derde kindje. Toen twijfelde ik geen moment meer en ben ik gegaan voor nog een tweetal erbij. Ondanks de financiele problemen die het grootbrengen van kinderen met zich meebrengt. Ik (wij) leef (leven) van dag tot dag.

Ondertussen zijn mijn kinderen tussen 4 en 12 jaar oud. De oudste gaat nu naar het middelbaar en dat brengt extra kosten met zich mee, maar momenteel slaan we er ons nog behoorlijk uit. Ik weet wel als ze allemaal hogerop willen, we het niet zo gemakkelijk zullen hebben, maar wie weet hoe we er dan voor staan. Het kan zijn dat alles tegen dan op wieltjes loopt, maar het kan ook zijn dat we het finacieel niet zien zitten om ze te laten studeren op een behoorlijke manier. Maar ik denk daar nu nog niet aan. De tijd brengt raad...

Dorine

Reactie voor op de website?

83.13. Financieel, 4 kinderen en nu

Wij zijn een gezin met 3 meisjes en de vierde is op komst. Niet helemaal gepland maar wel heel welkom. Ik zeg al: het is ons kadootje.

Maar nu gaan toch echt andere dingen meespelen. Hoe krijg ik 4 kinderen veilig mee in de auto en hoe gaan we dat financieel redden. Er komt bij ons netto   1.361,34 in de maand binnen. Voor de een misschien heel veel maar ik zie toch wel wat probleempjes opdoemen. Nu ben ik altijd wat negatief als ik zwanger ben, maar toch.

Ik weet dat we het heus wel zullen redden. Maar daarom zijn alle tips en ideeen nog wel heel welkom. En wie heeft nog ideeen over het vervoer. Wij hebben straks kinderen van de leeftijd 6, 3, 2 en 0.

Wie heeft er goeie tips om ze naar school te brengen. Ik kan geen auto rijden, dus alles gaat lopend. Op de fiets en zo'n plankje aan de kinderwagen is voor mij geen optie, want dan kan ik niet recht lopen. Wie o wie komt met de oplossing.

Alvast bedankt
Sandra

Reactie voor op de website?

83.14. Met verbazing lees ik dit alles

Beste mensen.

Ik zit hier met verbazing te lezen over grote gezinnen. Ik kwam min of meer toevallig op de site terecht. Ik was op zoek naar vragen over kostgeld. Zelf wilde ik vroeger ook graag een groot gezin. Dat zou ik nog steeds willen. Maar... ik heb er vanaf gezien. Ik heb nu twee kinderen, en wij moeten rondkomen van een klein salaris. Ik kan mijn kinderen nog redelijk veel geven. Ze hoeven niet met jaloerse ogen naar anderen te kijken. Toch moet ik nog steeds vaak 'nee' zeggen omdat veel dingen ook niet kunnen. Ik moet er niet aan denken dat ik 5 of meer kinderen zou hebben en dat ik die allemaal 'nee' zou moeten vertellen.

Vroeger, thuis, heb ik (bijna) altijd alles gekregen wat mijn hartje begeerde. Daarnaast reisden wij veel met het hele gezin: daar heb ik veel plezierige herinneringen aan over gehouden. Het is goed voor de geest en je ontwikkeling om andere dingen te zien. Dit zou ik niet kunnen doen als ik meer kinderen genomen had. De bijbel zegt toch ook: "wie gaat er niet zitten om uit te rekenen wat het kost, voor hij een toren gaat bouwen?" Want kosten zijn er altijd, en daar rekening mee houden is verstandig. Oók al zou je graag meer kids willen. Hou je verstand erbij.

Vivian

Reactie voor op de website?

83.15. Eigen bijdrage

Beste Vivian,

Wij hebben ook 5 kinderen, en hoewel geen vetpot, redden we het wel. Ik werk niet, maar ben thuis bij de kinderen, dat wil zeggen als die thuis zijn. En mijn man werkt 32 uur per week.

De kinderen krijgen als ze naar het middelbaar onderwijs gaan   11,34 per maand op hun bankrekening gestort. En dat is voor extra's.

De oudste heeft nu al een paar jaar een baan, daardoor kan hij de dingen die hij extra wil bekostigen. Hij stort daarvan een groot deel op een spaarrekening voor grote onkosten. Zo gaat hij dit jaar op vakantie naar Portugal. Hij wordt in de zomer 17.

De tweede is deze zomer nog te jong maar zal volgend jaar ook een baantje hebben. Tot dan toe past ze regelmatig op. Alle normale dingen zijn voor ons.

Marrigje

Reactie voor op de website?

83.16. Kinderen kosten

Ik had vroeger een droom, 12 kinderen wou ik. Mijn ouders waren hier niet blij mee (ze hadden en hebben het niet zo begrepen op grote gezinnen) en hebben heel veel praktische bezwaren gegeven, waarmee ik, als ik er nu op terugkijk niet blij mee ben, ik was nog maar 14. Het was een droom, en mijn ouders hadden het recht niet om die kapot te maken.

Later heb ik nog dromen gehad, waarvan velen onmogelijk, maar die heb ik nooit aan mijn ouders verteld, en ik heb er nog een tijdje van kunnen genieten. Maar goed, ze hadden gelijk natuurlijk, 12 is zeer moeilijk haalbaar. Toch wou ik er veel, en dat is nu met 4 kinderen toch ook wel zo. Ik moet eerlijk zeggen, we hebben 2 ruime inkomens, die we, hoewel we nog maar 1 kind op de middelbare school hebben, opgebruiken.

Nu ik jullie verhalen lees, en zie hoe jullie het met minder prachtig doen, begin ik na te denken. Ik denk dat ik mijn kinderen ook maar eens zal leren sparen voor iets, met minder tevreden te zijn. Ik en mijn man zijn, ook omdat het zoveel kostte, gestopt bij 4. Terwijl we hoopten op minimum 6. We wilden de kinderen allemaal een ruime studie kunnen betalen. Als ik het nu bekijk, is het misschien beter dat ze daar zelf voor werken. Daar leren ze meer uit.

Nu vind ik dat ik iets te oud ben voor nog een nieuw baby'tje. Ik ben 41, mijn jongste 5. Dit vind ik wel spijtig. Mijn ouders vinden 4 nog teveel, en bekijken 3 als het absolute maximum, en ze doen vaak negatief tegenover ons gezin, wat ik heel erg vind.

Vera

Reactie voor op de website?

83.17. Misschien een onbeleefde vraag.

Ik val gelijk maar met de deur in huis en probeer uit te leggen waarom ik schrijf. Het lijkt mij namelijk erg leuk een groter gezin. En misschien komt er nog wel een derde bij. Maar wat me op dit moment tegen houdt is de vraag: hoe krijg je dat financieel rond. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat je je daardoor laat leiden. Maar je moet het wel allemaal kunnen betalen. Misschien dat iemand me hier antwoord op kan geven. Ddit is niet bedoeld als nieuwgierigheid, maar echt als raad.

groetjes Mirjam

Reactie voor op de website?

83.18. Wat kosten 4 kinderen?

Hallo allemaal,

wij hebben nu drie kinderen Anouk 6, Tom 3, Bas 9 mnd. We willen nu nog een vierde. Wie kan ons vertellen hoeveel meer deze vierde kost.

Groeten, Marcel en Ingrid

Reactie voor op de website?

83.19. Reactie op: wat kosten 4 kinderen?

Wat kosten 4 kinderen?

Mijn ervaring is, dat het vooral meer gaat kosten als de jongste (van de vier) ouder wordt. Na de geboorte heb je nog veel spullen van de oudere kinderen en dat blijft lang zo. Kleding kun je 'doorschuiven' en al het speelgoed wordt lang gebruikt. De eerste jaren kosten nog weinig meer (behalve dan natuurlijk de pampers en de voeding).

Ik vind het nu pas duur worden; onze jongste wordt binnenkort 3 en moet voor veel dingen gaan betalen. Zo kon ze altijd nog gratis mee gaan zwemmen en de meeste attractieparken kostten voor haar ook nog niks.

Dat gaat nu veranderen en dan tikt het echt door hoor, entree voor 6 personen! Zo ook de consumpties; dronken ze eerst uit hun eigen fles/beker (zelfmeegebracht dus) maar nu zijn het steeds 6 consumpties die je moet betalen.

Het is natuurlijk ook zo dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Dus wat het kost? Ik weet het niet!

groetjes, Corien

Reactie voor op de website?

83.20. 4e kind twijfels....

Hallo,

Zoals zovelen van jullie twijfelen mijn man en ik ook over een vierde kindje. Ik heb site helemaal doorgespit maar zie helaas geen reacties op al jullie oproepjes hierover. Dan zou ik mailtje nl. niet hoeven sturen... Maar... mijn vraag is dus ook of jullie mij kunnen/willen helpen aan leuke, enthousiaste maar vooral eerlijke verhalen over hoe jullie de knoop doorgehakt heben w.b. een vierde. Hoeveel extra kost een vierde kindje en hoed redden jullie dat thuis, financieel et. En wat ik ook erg graag wil weten is of het veel drukker is met vier kids..

ik hoop dat jullie mij bestormen met mail. Alvast heel erg bedankt..

Reactie voor op de website?

83.21. Een vierde ?????

Eigenlijk wil ik hetzelfde weten als Marciana. Ook ik zou echt eerlijke reaktie willen ontvangen. Het is moeilijk te zeggen als het toch niet is meegevallen. Maar ook dat is belangrijk om eens te horen. Natuurlijk zijn positieve reakties ook van harte welkom.

Reageren?

Reactie voor op de website?

83.22. Het valt best mee

Wij hebben inderdaad bij de vierde discussie's gehad over waarom en hoe. De buitenstaanders reageren meestal; hoe doe je dat met kamers e.d. Gewoon bij elkaar op de kamer, vinden ze nog gezellig ook. En het hebben van een eigen kamer is toch iets dat niet zo heel lang bestaat. Auto ja dat is wel iets, want je past niet meer met je gezin in een gewone auto, dus daar moet je echt over nadenken (alleen als je een auto hebt natuurlijk). Toevallig heeft iemand in onze woonplaats een leuke oplossing vind ik zelf. Ze hebben een Renault Kangoo en daar kan dus een extra stoeltje achterin gezet worden. Erg handig en je gebruikt hem als je echt met het hele gezin erop uit gaat.

En voor het verdere financiele plaatje: kleding is er in huis, ledikant e.d. ook, dus dat zijn de kosten niet. Ja de eventuele studiekosten. Moet dat het belangrijkste zijn? Je weet niet hoe alles er over 10 jaar uitziet.... toch? Duurder vind ik dus wel meevallen als ik nu terug kijk. Beau is nu 1 jaar en ons vierde kind.

Het valt me erg mee en ja het is drukker en wat wel tegenvalt is die ontzettende berg wasgoed. Maar dat is dus het enige. Beau is echt ons vrolijkstte kindje en een echte charmeur dus ik kan alleen maar zeggen dat een vierde kind geweldig is. Bij de 1e hebben we heel veel gepraat, bij de 2e was het van: oke en slikte geen pil meer, bij de 3e hebben we weer meer gepraat en nam de natuur de beslissing en bij de 4e waren er van mijn mans kant wel veel bezwaren. Maar nu wil hij er nog wel een (tenminste die kant gaat het steeds meer op).

En verder praktische dingen: ja weleens lastig met naar het zwembad gaan. 3 kinderen die nog geen diploma hebben en je komt wel eens een paar handen te kort als er een paar huilen of aandacht vragen. Maar over het algemeen ben ik erg tevreden en wil er alleen maar meer.

Groetjes Nelly

Reactie voor op de website?

83.23. Het financiële aspect

Hoi Heleen en Marciana,

Toen ik een vierde kindje wilde, bedacht ik dat een kinderwens een niet financieel afhankelijke beslissing zou moeten zijn. Toen mijn 4e kindje bij geboorte ook nog een 5e kindje meebracht (een verrassings-tweeling!) bracht dit financieel best veel gedoe mee. Mijn man (nu ex-man) verdiende niet veel geld en wilde niet dat ik werkte. En het was beslist geen vetpot. Toch besliste ik zelfs dat er een 6e kindje kwam.

Druk is het met 2 kinderen ook al, als je het niet gewend bent. Ik hoor van sommige mensen dat ik beter met mijn zes kinderen langs kan komen dan een ander met zijn/haar twee kinderen, dus het ligt ook aan hoe je zelf bent. Emotineel en lichamelijk kon ik het makkelijk aan, financieel was heel moeilijk. Dat was 1 van de oorzaken van onze scheiding, mijn man wilde niet hogerop, vond het best zo en dit huwelijk was daar niet tegen bestand. Ik heb nu een man met een toekomst, hij wil wel hogerop en we hebben het financieel heel goed. Ik verdien er ook wat bij en dat is voor de extra's van ons gezin, zoals uitjes, vakantie en sporten.

Als ik het over mocht doen, zou ik misschien toch beter over de financiële dingen nadenken, maar ik zou het toch weer met zoveel kinderen doen. Nu de oudste 2 naar het voortgezet onderwijs gaan wordt het zeker niet goedkoper, maar mocht je het niet kunnen betalen dan zijn er wel ondersteundende instanties.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Groetjes Yvonne

Reactie voor op de website?

83.24. Komt tijd, komt raad

Toen ik, zwanger van de vijfde en zesde, en steeds vragen kreeg zoals: "Waar moet de baby slapen" en "hoe wil je dat doen met vervoer?" en meer van dat soort practische vragen, antwoordde ik meestal wel met:" ik weet het nog niet, heb jij een idee?"

Dat was voor mij nl. helemaal niet belangrijk! Ik wilde dolgraag nog een kind en liet mij niet tegenhouden door praktische problemen. Komt tijd komt raad en zo was het ook. Geen enkel probleem! De problemen zaten in de omgeving die het maar raar vonden dat ik zo makkelijk ben. Kijk, wat mijn omgeving daarvan vindt kan mij ook weinig schelen, zolang de kinderen er geen last van hebben.

Lilian

Reactie voor op de website?

83.25. Zelfstandige kinderen en ouders

Sandra,

Een groot voordeel van een groter gezin is dat de kinderen veel meer verantwoordelijkheid krijgen en dus ook zelfstandiger. De handjes kunnen niet allemaal en altijd worden vastgehouden. Een goede zaak. Je oudste is al 6 en het zou niet goed zijn om haar alle verantwoordelijkheid voor de kleinere te geven, maar zelf naar school gaan kan dan natuurlijk best. Wij hebben de kinderen dicht op elkaar en denken nu over een vierde.

Je hebt wel gelijk, het is niet altijd makkelijk of rozegeur en maneschijn, maar de meeste "problemen" zijn goed op te lossen, niemand staat er helemaal alleen voor in het leven. Er zijn altijd mensen in de buurt die kunnen en willen helpen. Je moet het alleen wel durven vragen. Zelfstandig zijn is niet hetzelfde als alles alleen doen.

Heel veel succes en sterkte met de zwangerschap.

Mian

Reactie voor op de website?

83.26. Geld maakt niet gelukkig

Wij moeten elke maand rondkomen van € 1300,00 met een gezin met 4 kinderen, we hebben een koophuis, we sparen elke maand € 15,00 per kind en ik moet zeggen dat het ons niet slecht afgaat als ik zo eens om me heen kijk naar andere gezinnen.

Mischien scheelt het dat wijzelf nog maar 18(!) waren toen de 1e is geboren. We moesten toen rondkomen van 1200 GULDEN terwijl we allebei ons rijbewijs nog moesten halen, dus dat kwam ook nog eens op een kostenpost van 500 gulden per maand.

We zij nu 10 jaar verder maar ik denk dat juist omdat wij zo begonnen zijn, we altijd heel bewust met geld om zijn blijven gaan en we nu minder moeite hebben met rondkomen dan een ander.

Want ik hoor genoeg gezinnen om ons heen waar redelijk wat meer salaris binnenkomt, klagen over dat alles zo duur is (en dat is natuurlijk ook zo). Dan ben ik blij dat ik een hele week bij mijn kinderen kan doorbrengen, mijn man 40 uur werkt en we zelf (met soms een beetje passen en meten) wel hebben wat we ook echt graag willen hebben.

Ik heb zelfs gemerkt in een tijd toen mijn man veel over moest werken en er elke maand heel wat eurootjes meer binnenkwamen we op zaterdag plotseling van alles en nog wat nodig hadden waar we zonder geld niet eens aan gedacht hadden.

Maar we gaan er ook niet om liegen: geld maakt niet gelukkig, maar ik ben toch blij dat we geen (echte) geldzorgen hebben.

Groetjes van Bianca.

Reactie voor op de website?

83.27. Hoe doen jullie het?

Als ik hier zo de verhalen lees van 3 of 4 kinderen per gezin, maakt mijn hart een sprongentje. Want dat wil ik ook! Maar nu heb ik 1 probleempje. Mijn man ziet dat niet zo zitten. Hij heeft al 1 kind bij zijn ex, en de alimentatie die hij daarvoor moet betalen is behoorlijk. En dat is dus waar hij zijn eigen nogal zorgen over maakt, over het geld.

Dus mijn vraag is: Hoe doen jullie dat? Ik ben zelf al zo ver dat alle inkomsten en uitgave's hier strikt worden genoteerd zodat ik hem kan laten zien hoeveel we per maand te besteden hebben. Maar nog is hij hier niet tevreden over. Hij wil concrete voorbeelden, kan iemand mij hier mee helpen???

Wendy

Reactie voor op de website?

83.28. Hartewens

Als ik jullie verhalen lees, komt de twijfel bij mij weer boven: Nog één kindje????? We hebben 2 gezonde meiden en 1 gezonde jongen, dus van ieder soort wat. Tussen de oudste en de jongste zit 3,5 jaar, dus het is wel een beetje hectisch geweest de afgelopen tijd. Nu is alles weer wat rustiger, en begint het bij mij weer te kriebelen.....

Mijn man ziet het sowieso niet zitten, zijn argumenten: Waar moet het kindje slapen en hoe krijgen we iedereen in de auto? (we hebben een scenic) Geld is eigenlijk niet het eerste waar wij ons dus zorgen over maken. Voor mij blijft het een soort droomwens. Maar wel een waar je beide achter moet staan. Dus hoe nu verder?

Sandra 2

Reactie voor op de website?

83.29. 4e kindje

Wij hebben 3 kinderen (een meisje van bijna 7, een jongen van bijna 5 en nog een jongen van net 2) en willen ook graag een vierde kindje. Mijn vraag is ook of het financieel veel anders wordt dan met 3. Nu is het allemaal nog te overzien, maar ik heb ook geen idee wat het allemaal gaat kosten als ze echt naar school gaan (na de basisschool).

Komt nog bij dat onlangs bij onze oudste (7) de diagnose PDD-NOS (aan een autisme verwante stoornis) is gesteld. Heeft hier ook iemand ervaring mee m.b.t. eventuele erfelijkheid?

Groetjes, Inge

Reactie voor op de website?

83.30. 4e kindje

Wij hebben nu ook drie kindjes van 11, 7 en 2 en over een maand zal nummertje 4 geboren worden. Wij hebben samen een aardig salaris €2500,-- netto maar daarbij ook een flinke hypotheek. De jongste twee gaan straks samen op een kamer, lijkt me geen probleem, zeker gezien het feit dat als de jongste twee echt gaan puberen en behoefte krijgen aan een eigen kamer, de oudste misschien al gaat studeren, of misschien zijn we tegen die tijd allang verhuisd dus niets om me nu al druk over te maken.

Een auto moet er inderdaad een maatje groter maar ook grotere auto's zijn er in alle prijsklasses te vinden.

Schoolgeld straks komt bij ons niet allemaal tegelijk maar daar wordt nu al voor gespaard.

Tenslotte ook bij een van onze kinderen, de oudste is vijf jaar geleden pdd geconstateerd. De kans is dus vrij groot aanwezig dat ook een eventueel volgend kind hier last van heeft. Bij ons tweede kindje is dit niet het geval. De jongste heeft weer wel wat pdd-achtige trekjes maar hij is nog te klein om daar echt iets zinnigs van te kunnen zeggen. Bij PDD raad ik je aan om te kijken of je eventueel volgend kindje met PDD een goede begeleiding in zijn opvoeding kan geven. Denk je dat dat heel moeilijk wordt, doe het dan niet. Wij zien nu zelf bij onze oudste dat hij zich erg goed ontwikkeld dus durfden we het wel aan. Bovendien zijn we met hem nooit vastgelopen of hebben we nooit het gevoel gehad dat we het niet aankonden, zoals ik van sommige ouders op de school voor speciaal onderwijs die hij bezoekt, wel hoorde. Het gaat uiteindelijk niet om het etiketje wat op kind zit maar om het kind zelf, dus volg daarin je gevoel.

Wij zien het in ieder geval allemaal zonnig tegemoet. Het enige vervelende van vier vind ik, dat ik het idee heb dat mensen vinden dat als je zelf zo nodig vier kinderen wilt, je ook maar helemaal zelf voor ze moet zorgen. Hulp wordt minder spontaan aangeboden en als ik een keer klaag over moeheid in de zwangerschap, dan had ik er maar geen vier moeten willen en wacht maar af, straks krijg je het nog veel drukker.

Gevolg, ik zeur nooit meer tegen buitenstaanders, alleen nog wel tegen mijn man. Gelukkig heb ik een makkelijke zwangerschap.

groet Amber

Reactie voor op de website?

83.31. Klein gezin in het nadeel

Voor een groot gezin hebt u zelf gekozen. Spijtig genoeg hebben wij maar één kind. Voor ons is het leven even duur als voor jou. Als jij kleding koopt of dergelijk speelgoed kan het meerdere malen gebruikt worden en gedragen. De meeste grote gezinnen die ik ken hebben het beter als met één kind. Wij met één kind kunnen van minder genieten zoals o.a. De Bond, Belastingen enz... Waar ik voor niet eens mee ben is het kindergeld. Waarom moeten wij het met een klein bedragje stellen in vergeleken met jullie. De meeste gezinnen kunnen een nieuwe wagen permiteren en gaan jaarlijks op vakantie. Ik denk dat wij veel erger benadeeld worden dan dan jullie.

Reactie voor op de website?

83.32. Klein gezin in het nadeel?

Hallo schrijver (hoe heet je?),

Ik weet niet welk sprookje je gelezen hebt over grote gezinnen, maar het heeft niet zo heel veel raakvlakken met de werkelijkheid. Of je goed rond kunt komen hangt van je salaris en je vaste lasten af, of je nu wel of geen kinderen hebt. Ik vind het naar voor je dat je maar één kind hebt terwijl je er meer zou willen. Van kinderen wordt je ziel rijk, maar niet je portemonnee hoor. De kinderbijslag is echt niet genoeg om elk kind volledig te verzorgen. Een auto of vakantie koop je er al helemaal niet van.

Groeten, Hanneke

Reactie voor op de website?

83.33. Tjonge Mirjam

Als ik dit lees van jou ben ik heel benieuwd wat voor reacties je krijgt, want ik heb 2 kinderen van 3 en 1 jaar en loop met dezelfde vraag al een poos rond. Kom zelf uit een groot gezin en wil graag van meer kinderen genieten. Maar zit in tweestrijd. We hebben het goed zo, zijn we niet te egoistisch? Hebben we wel genoeg geld daarvoor (klinkt raar he). Kunnen we ze naast de liefde wel genoeg bieden en hoe doe ik dat met oppas?

Wie weet raad, hoe doen jullie dit?

gr Marry

Reactie voor op de website?

83.34. Wat zit jij er compleet naast

Ik heb met stijgende verbazing gelezen wat je hebt geschreven en ik kan niets anders zeggen dan dat je er wel heel erg naast zit. Ik ben een moeder van 4 kids waarvan er 1 middelbaar onderwijs volgt, ik heb geen idee hoe oud je kind is maar laat me je vertellen dat de kosten boven je hoofd uitstijgen tegen die tijd en natuurlijk zijn we heel blij met de kinderbijslag. Maar die vergoedt echt niet alle kosten, bij lange na niet.

En het zeggen van "jullie kunnen spullen vaker gebruiken zoals speelgoed", geloof mij, dat gaat in de praktijk dus echt niet op. Na hooguit 2 kids is onderhand alles aan vervanging toe. Conclusie: nieuwe spullen die moeten worden aangeschaft en dat zijn dus al meerdere uitgaven dan dat je met 1 kind hebt.

Daarbij heb je het over dat wij als groot gezin wel op vakantie kunnen. Nee dus, zijn al enkele jaren achtereen niet op vakantie geweest.

En het rijden in grote auto's, sorry maar daar word je wel toe gedwongen als je meer dan 3 kinderen hebt, alleen al qua veiligheid voor de kinderen.

Ik vind dit soort kritiek heel erg jammer vooral als het totaal niet is onderbouwd, wij vallen mensen die minder kinderen hebben ook niet aan op het feit dat ze maar 1 of 2 kinderen hebben. Laat ons dan ook op onze eigen manier ons leven invullen op de manier die ons het best lijkt en op de manier waarop wij gelukkig zijn met 1, 2, 3, 4 of meer kinderen.

Wilma

Reactie voor op de website?

83.35. Herkenbaar wens/twijfels

Ook hier de sterke wens en de twijfels tegelijkertijd. Immers je wilt ze wel wat kunnen bieden. Kunnen we vier kinderen (of 5) net zoveel bieden als nu 3. Met 3 kinderen binnen 16 maand (1+2) moeten we noodgedwongen wel even gas terugnemen. Fysiek en organisatorisch is het gewoon beter om te wachten. Maar het kriebelt toch al wel weer. Gezien het feit dat ik 35 voor mij het maximum vind om nog weer mama te worden, gaat de tijd met de wens voor eventueel nog 2 wel dringen.

Ook de omgevingsreacties zijn erg herkenbaar. Sommigen vonden 3 al heel erg veel. We kregen een spontane, eeneiïge tweeling, dus wat dat betreft hadden we niks te kiezen (we zijn er erg blij mee en als het aan ons ligt mag er zo weer een tweeling komen hoor!).

Nou ja, in elk geval fijn om te lezen dat we niet de enigen zijn en zoals iemand eerder al zei, komt tijd, komt raad. Een stukje zekerheid willen we de kinderen wel kunnen bieden, maar als je alles zeker weet in je leven dan is er ook niks meer aan, toch?

Groetjes, Astrid

Reactie voor op de website?

83.36. Mijn man ziet het niet zitten......

We hebben alle twee een grote kinderwens, maar mijn man ziet het financieel niet zitten. Hij is erg bang dat we het niet redden in de maand. Hoe krijg ik hem zover dat we alles op de loop moeten laten en dat alles goed gaat komen? Want ik zie het zeker zitten. Dat hebben we hebben we alletwee zelf in de hand, wat er uit gaat

Wie kan mij advies geven?

groeten Angelique....

Reactie voor op de website?

83.37. Reactie: mijn man ziet het niet zitten

Je ziet op deze site genoeg reacties van mensen die uiteindelijk ook niet uitkomen met hun geld, dus ik vind de reactie van jouw man niet zo gek. Zou je man wel kinderen willen, als jullie het financieel beter hebben? Dan adviseer ik je om heel veel te gaan werken en flink te sparen. Zorg voor een behoorlijke financiële buffer. En dan bedoel ik niet een bedrag dat een wasmachine dekt, maar meer een bedrag waar je een behoorlijke nieuwe auto voor kan kopen. Kinderen kosten klauwen met geld en dat wordt alleen maar meer naarmate zij ouder worden.

Marie

Reactie voor op de website?

83.38. Ook enorme twijfel!

Mijn zoontje is 2,5 jaar. Veel van mijn vriendinnen zijn bezig voor een tweede of hebben net een tweede. Ik ben zelf nog best jong als moeder, dus haast hebben we niet. Mijn man vind het wel goed zo, maar ik twijfel soms. Het is nu zo fijn met 1. Mijn zwangerschap was vermoeiend en bevalling geen pretje. En maar niet te spreken over alle na slepen.

Toch krijg ik nu weer het gevoel. zou het een voortplantingsgevoel zijn of zou ik me laten meeslepen in de situaties van mijn omgeving? Ik weet het niet? Mijn man wil het nu zeker niet en voor later weet hij het nog niet, dus wat dat betreft kan ik maar beter stoppen met twijfelen. Want je moet er wel samen over uit zijn.

Maar toch zijn de twijfels er, en ook voor later. Want mochten we er voor gaan, wil ik me daar geestelijk en lichamelijk op voorbereiden. In hoevere dat mogelijk is! Al zou ik eruit zijn, hoe krijg je je man dan weer zover dat hij er aan mee werkt, haha! Voor dat we begonnen met de eerste, wilde hij 3 kinderen. Gelukkig hebben we nu een super leuk mannetje, waar we reuze trots op zijn.

Groetjes een gelukkige moeder met 1 mannetje

Reactie voor op de website?

83.39. 3de kind

Hallo

Ik heb misschien een beetje rare vraag: wij zijn nu de trotse ouders van 2 geweldige mannen. Graag zouden wij een groot gezin hebben. Maar wij zijn heel bang dat wij het financieel niet redden. Mijn man wil nu niet aan een 3de gaan denken voordat hij een beter gevoel heeft over het geld.. kan iemand mij tips geven of zijn er ergens gemiddelden ofzo van hoe duur kinderen zijn??? Wil heeeel graag een 3de maar wil mijn man ook graag helpen..

alvast bedankt!! Bianca

Reactie voor op de website?

83.40. Verstand of gevoel volgen?

Hallo iedereen,

graag willen wij nog een vierde kindje maar weten niet of dit financieel wel verstandig is. We hebben nu ongeveer 1700 euro in de vier weken kinderbijslag niet mee gerekend. We redden ons hier prima mee maar de kinderen zijn nog klein (4, 2, 0 jaar). We sparen al voor de studie later, dus daar hoeven we geen rekenig meer mee te houden. We zitten nu in twijfel of we ons verstand moeten gebruiken of naar ons hart moeten luisteren. Wie heeft vier kinderen en weet of wij het zullen redden met ons inkomen (ben zelf wel van plan als de kinderen op school zitten een paar uurtjes er bij te gaan werken)

moeder van een drietal

Reactie voor op de website?

83.41. Twijfels over 4e kind: ervaring gezocht!

Hallo,

Wij hebben nu 3 kinderen in de leeftijd van 5, 3 1/2, en bijna 2 jaar. (j,j,m) Vorig jaar juli raakte ik in verwachting van een 4e kindje. In die tijd gingen we ook verhuizen naar een woning met 4 slaapkamers. Helaas kreeg ik vlak na de verhuizing een miskraam. Dit viel ons zeer zwaar, omdat ik voor de jongste ook al een miskraam gehad had. (Ik ben nu 28 jaar, daar ligt het dus niet aan)

Mijn man kreeg zijn twijfels na het hele gebeuren. We hebben het even op zijn beloop gelaten, (dwz. het onderwerp nog een kindje uitgesteld), en hebben eerst wat financiele probleempjes opgelost. Nu alles er weer wat rooskleuriger uit ziet, begon ik er gisteren weer over. Mijn man zit nog steeds in twijfel, en ziet behoorlijke bezwaren, zoals toch het financiele plaatje. Ook vraagt hij zich af of de kinderen geen aandacht te kort komen. Verder vraagt hij zich ook af of de kinderen niet allemaal een eigen kamer moeten hebben, straks als ze gaan studeren. De 2 jongens slapen al 2 jaar bij elkaar op de kamer, en dat gaat heel goed.

Hoe gaat dat als ze tiener zijn? Wie heeft hier ervaring mee? Alvast bedankt,

groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

83.42. De komende vijftien jaren

Mijn 4 kinderen zijn nu allemaal groot en ik zou er geen enkele van kunnen wegdenken. Alles bij elkaar genomen heb ik geen spijt van een groot gezin in een tijd waarin we wel heel erg in de minderheid zitten, maar, gezien je daarom vraagt, zal ik wel mijn eigen ervaringen met je delen en er geen doekjes om winden.

Tussen mijn oudste en jongste kind zitten 11 jaar, wat heel wat meer is dan het geval zou zijn bij jou mocht je binnenkort weer zwanger worden. Het voordeel was een adempauze tussen alle kinderen, maar het nadeel was dat ik op een gegeven moment zowel een puber als een kleuter had. Tegen die tijd had ik wel geleerd dat je zowel pubers als kleuters beter een stapje voor kunt zijn, zodat confrontaties zoveel mogelijk vermeden worden!

Wat je vooral voor lief zult moeten nemen is het feit dat pubers steeds later naar bed gaan en dat kleine kinderen heel vroeg wakker worden. Je houdt weinig tijd voor jezelf over. Overdag heb je het druk met de kleine en 's avonds gaat de grote steeds later naar bed. Ik zou er dus geen al te grote illusies op na houden dat een baan voor jou er ook nog bijhoort. Wanneer de jongste naar school gaat dan heb je die enkele uren rust overdag echt nodig, tenzij je vindt dat de boog altijd gespannen hoort te staan.

Wat slaapkamers betreft, ik was blij met 5 slaapkamers, want de volgorde hier was jongen-meisje-jongen-meisje. Het leeftijdsverschil tussen zowel de twee meisjes als de twee jongens is aanzienlijk. En aandacht? Volgens mij kwam de derde wat te kort. Met de twee oudsten groeide ik mee en alles was nog nieuw voor me. Wat die twee deden was daarom ook altijd het interessantste. Bij de derde begon het wat te vervelen. Maar de vierde en jongste heeft uiteindelijk veel gehad. Ze kwam 5 jaar na de derde en dat werd Mama's troetelkindje. En ook waren er altijd groter

Anna

Reactie voor op de website?

83.43. De komende 15 jaar (verder)

Dit antwoord schijnt afgekapt te zijn, dus voeg ik er de rest aan toe. Het ging nl. over de tienertijd en daar was ik nog niet mee klaar. Zoals ik al zei, deze jongste had altijd veel gezelschap van de oudere kinderen. Ze leerde er goed en slecht van (zoals bij ongepaste t.v. programma's zitten). Altijd had ze de ambitie om al ouder te zijn. Als kleuter wilde ze bij "de kinderen" horen en als puber probeerde ze zich als student te gedragen enz. De tienerjaren waren niet altijd gemakkelijk, vooral financieel gezien. Maar het fijne van een groot gezin is dat je nooit al te lang over een van je kinderen zit te piekeren. Mocht er een zijn die je zorgen baart, dan is er ook weer een andere die het juist heel goed doet op dat moment.

Het nest raakte geleidelijk wat leger, maar als de eerste vertrekt en er nog 3 over blijven, dan treur je daar ook weer niet al te diep over. En tegen de tijd dat de laatste vertrekt heb je wel zo lang in de kinderen, de herrie en de rommel gezeten, dat je al heel snel de voordelen van een leeg nest ziet. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik merk dat mijn kinderen onderling veel contact hebben en dat de ene de andere altijd bereid is te helpen.

Maar, bezint eer gij begint. Het is een heel lange ruk tussen de geboorte van een kind en de dag waarop dat kind in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien!

Anna

Reactie voor op de website?

83.44. Meningsverschil over een 4e

Hallo,

Ik kwam al surfende op deze site terecht. Na wat lezen durf ik mijn vraag wel te stellen. Ik hoop dat jullie antwoord kunnen en willen geven. Ik hoop dat ik daarmee mijn gedachten wat meer kan ordenen.

Mijn partner en ik hebben een meningsverschil over wel of niet een 4e kindje. Ik zou zo ontzettend graag willen dat het soms bijna letterlijk pijn doet in mijn lichaam. Met 4 kindjes zou mijn gezin echt af zijn. Maar mijn partner wil absoluut niet. Hij vindt het mooi zo en zegt dat het financieel zo prima te doen is, maar dat een 4e weer extra kosten ed met zich mee brengt. Ik denk daar niet zo moeilijk over, wat dat betreft geef ik mijn gevoel voorrang. Waar er 3 zijn, kunnen er ook 4 zijn. Maar ja, daar sta je dan .......... beide met de rug tegen de muur.

Hebben jullie ook zoiets meegemaakt? Hoe gingen/gaan jullie daarmee om? Wat doe je in zo'n situatie?

Bedankt voor jullie antwoorden.

Moeder van 3.

Reactie voor op de website?

83.45. Meningsverschil reaktie

jan 2010

Hallo moeder van 3,

Weet niet hoe lang geleden je dit hebt geschreven en of je hier nog leest. En of de beslissing al is genomen?

Maar wij hebben ook dit 'probleem'. Alleen andersom. Mijn man wil heel graag en ik twijfel erop los. Ja het kan dames.. hihihi. We hebben nu 3 mooie mannen en met de nodige kinderdingen redden we het nu prima zo! We sparen voor later, kunnen doen wat we willen, en doen best wel eens iets te gek. Maar nog een kindje, dan zijn we compleet, we hebben altijd gezegd er 4 te willen. Maar waarom? Nog een erbij lukt prima, vind het niet te druk en over aandacht hebben ze niet te klagen.

Maar hoe weet je zo zeker waar er 3 zijn kunnen er ook 4 zijn? Dat is nl ook een punt van mijn man. Hoe weet ik of we het financieel aankunnen? Omdat het ons nu makkelijk af gaat? Tuurlijk wil ik best wat inleveren op de luxe. Maar hoe weet je of je nu genoeg spaart voor later hun studie? Hoe kun je zeggen dat ze niks te kort zullen komen, als je er nog 1 bij mag krijgen? Hoe krijg je dat geregeld op je werk, weer een kindje dat eens per jaar ziek is. En je hebt niemand buiten je partner waar je terug op kunt vallen? Wat zijn dan jullie argumenten om het dan wel te doen?

Mijn man wil mij graag overtuigen, misschien dat jullie hem kunnen helpen.

Bedankt

Reactie voor op de website?

83.46. Waar maken jullie je druk om

Na dat ik bijna alle reacties heb doorgelezen, denk ik toch bij mijzelf: waar maken jullie je druk om?

Je kan het allemaal nog zo mooi "plannen", maar zoals in mijn geval, je komt er een keertje anders voor te staan dan gepland.

Mijn man is zopas overleden en nu moet ik rond zien te komen met een Anw en half wezenpensioen. Ik heb 5 jonge kinderen, 8mnd tot 10 jaar, maar ik maak me niet druk om de financiële toekomst van mijn kindjes.

Ikzelf heb ook altijd moeten werken voor mijn studie, ik ben er niet slechter van geworden. Mijn kinderen gaan dat dan ook maar doen, ze willen nu al, maar ja, mag nog niet he Mijn "taak" voor mijn kinderen is dat ik ze als zelfstandige, respectvolle mensen de wereld in kan sturen. Daar heb je niet veel geld voor nodig.

En op vakantie? Ja hoor, ik kijk gewoon naar een last-minute vakantie, stap met de kinderen in de auto en rij naar een camping in Frankrijk. Dat staat vast. Met of zonder mijn liefhebbende echtgenoot, dat ben ik aan mijn kindjes "verplicht".

Jullie maken het jezelf allemaal te moeilijk. Kijk hoe het leven op je afkomt en pas je daar op aan.

Je kan je hakken wel in het zand zetten, maar daar krijg je alleen maar grijze haren van.

Mocht je contact willen opnemen, dat is geen probleem.

gr. Chantal

Reactie voor op de website?

83.47. En zo is het

Reactie op Een tevreden mens is een gelukkig mens

Antoinette,

helemaal mee eens, wij zijn nu met z'n 5-en. (3 kids, 7jr,4jr en 3mnd). Een groot gezin lijkt mij erg leuk. En de kinderen leren wij nu ook al dat ze niet alles kunnen kopen wat ze willen. De oudste krijgt nu bijna één jaar zakgeld 0,50 per week en zo spaart ze, krijgt ook geld voor rapport, verjaardag en vakantie. Af en toe een kleinigheidje voor de kids doen wij wel. Maar ze zijn ook heel blij met nieuwe schoenen, kleding en fietsen. Dus eigenlijk niet zo veel eisend...

Tuurlijk willen kids meer als ze zien dat anderen het ook hebben. Maar wat mijn moeder mij geleerd heeft zal ik mijn kinderen ook bij brengen. Er zijn altijd mensen die het beter hebben, maar er zijn er zeker meer die het minder hebben. Een goede gezondheid en liefde geven en krijgen dat is geluk.

Marloes

Reactie voor op de website?

83.48. Toekomstvraag: opleidingkosten, hoe doen jullie dat?

Hallo.

Wat ik mij dan afvraag. Grote gezinnen. Wat als ze allen goed kunnen leren, wat ieder ouder hoopt. Een goede opleiding ben je duizenden euros voor kwijt. Wat als je er 4 of meer hebt lopen en beetje dicht op elkaar. Mijn ouders hadden met mij geluk. Ik was vrij snel. Examens gedaan, ik wil werken en leren. Ik was zo klaar met school. Toen werd ik Door een stichting bij mijn woonplaats uitgenodigd dat zij mij een stageplek en werkplek aanboden, betaalden zij mijn opleiding. Zelfs reiskosten. maar ja, stel ze kunnen universiteit doen, of anders..

xx

Reactie voor op de website?

83.49. Moeilijk te voorspellen

Het is sowieso raadzaam om heel bewust met het budget om te gaan, en de kinderen dat ook te leren. Studiekosten veranderen regelmatig. Het is niet te voorspellen hoe die kosten zich ontwikkelen. Maar er zal altijd een optie zijn om studiekosten tegen een voordelig tarief te lenen.

Roos

Reactie voor op de website?

83.50. Twijfels van omgeving maken me zo onzeker

Hallo..

Kort geleden ben ik onverwacht zwanger geworden van ons 4e kindje. Voor ons was het een hele grote schok. Ik was echt klaar met 3 en had ook de spullen weggedaan die ik voor mijn jongste niet meer nodig had. Zoals kinderwagen, maxicosie en easybase. Na lang denken hebben we besloten dat dit kindje erbij mag komen, want in eerste instantie wilde mijn man graag een abortus. Nu zijn we eraan toe om het aan de omgeving te vertellen. Die van verder af die ik niet goed ken, feliciteren ons meteen. Maar zoals mijn vaders reactie, dat was schrikken. Nee toch! Tuurlijk. We wonen klein. 3 is druk en in onze familie komen echt grote gezinnen niet zo voor. Kwa ruimte komt het goed. De kleine komt bij ons slapen eerst tot we een ander huis hebben. Hij liet zelfs doorschemeren dat hij abortus ook de beste oplossing vind. Met: wees blij met wat je al hebt. Grr..

Wat was jullie ervaring met het vertellen aan familie enz van een groot gezin? Schrokken ze? Ik voel me er zo rot over. En schuldig. Deze kleine is straks net zo mooi en lief als de andere 3 en hoort gewoon welkom te zijn. Ik wil kunnen genieten.

Fiona

Reactie voor op de website?

83.51. Reactie op Fiona / twijfels omgeving

Hoi Fiona, ik was destijds onverwacht zwanger van de vijfde en had ook die gevoelens die jij nu hebt. We hadden al 4 jongens en ik was bang voor alle negatieve racties. En ja bij vertellen: kwamen die reacties ook! Gaan jullie door voor een meisje..... enz enz. zucht. Wij hadden deze zwangerschap niet gepland en waren blij met onze 4 jongens, oh wat was t moeilijk om te vertellen. Maar..... het was ons gelukje.. het was nl een gezonde baby en de zwangerschap ging goed en......... het was een meisje!

Wij zijn blij dat het ons is overkomen, wij hadden anders nooit met ons volle verstand voor een vijfde durven kiezen en nu is het ons overkomen. Geweldig! 5 gezonde kinderen! En dat stralen wij ook uit. Wees trots op jouw grote gezin en laat anderen lekker kletsen....

gr Cis

Reactie voor op de website?

83.52. dank je. geniet van jullie 5 kinderen!

Hallo.

Inderdaad. Reacties van anderen doen mij veel verdriet. Mijn schoonfamilie weet het nog niet, maar dat zie ik dan ook erg tegenop. Mijn moeder zei gister nog tegen me dat ze nachten wakker ligt. Dat ik niet door heb hoeveel problemen dit ons gaat opleveren. Weet je wel hoeveel een kind kost als ze maar de middelbare school gaan? Duizenden euro per kind!! Ja tuurlijk schoolboeken fiets spullen etc zullen niet mals zijn maar hallo! De oudste is 6. Wij willen voor alle kinderen 3000 euro opzij zetten voor als ze naar die school gaan op evt goede voorzet van vervolgopleiding. En wat als ze niet goed leren of toch de universiteit kunnen doen? Tja.. De laatste kost extra, maar dan mogen ze zelf ook wel een baantje zoeken. Mijn man heeft een loonbedrijf en hij hoopt dat onze zoon hem gaat opvolgen. Mooiere toekomst kunnen we hem niet geven, moet hij wel willen natuurlijk.. En ja. Ik ben heel blij met alles. Maar 1 jongen en 2 meisjes hoop ik stiekum op een zoon. Kwa pittigheid ook. Wat was mijn zoon makkelijk en mijn jongste dochter bij de geboorte al een dramaqueen. Toen krijsen. Kleertjes aan een ze was stil. De verloskundige zei. Ze wou gewoon haar kleren aan. Ze is nu 15 maand maar wat ze niet wil laat ze weten. Poeh.. haha.. nu word het makkelijker. Maar ze heeft bv en hekel aan de buggy. Krijsen erin. Lopen kan ze niet. Nu ben ik al op zoek naar een 3in1 kinderwagen met stepje.. geen combi meer. Misschien zit de wandelwagengedeelte beter voor dr.. als de kleine geboren word is ze 1 jaar en 10 maand ong.. heerlijke dame, dat wel, maar doet zeker wat ze wil. Haha.. ook voor mijn zoon is een broertje het leukst. Na 2 zusjes beide kanten 2 nichten en tal aan vriendinnetjes is dit wel leuk. Maar ook een meisje bij ons is welkom!!

Reactie voor op de website?

83.53. 82-voor Fiona

Ik ben, gewenst en gepland, zwanger van de vijfde. Net als Cis hebben wij bij elk volgend kind uitgestraald en uitgedragen dat wij het helemaal zien zitten en er blij mee zijn. Als mensen alsnog commentaar hadden lachte ik ze gewoon uit. Toen iemands eerste reactie was hoeveel slaapkamers we dan hadden, antwoorde ik met 2. We hebben er 5, maar wat maakt dat nou weer uit?! Daar geef ik niet eens serieus antwoord op.

Om opmerkingen dat het druk of duur is moet ik ook grinniken. Die opmerkingen komen vrijwel altijd van mensen met 1 of 2 kinderen. Hoe kunnen die nou weten dat 4 of 5 druk is? Zij hebben hun leven toch heel anders ingericht en zijn druk met andere dingen. Mijn schoonzus denkt/vindt ook dat het bij ons druk is. En ik vind op mijn beurt dat zij het belachelijk druk hebben. Allebei een fulltime baan, 2 kinderen, beiden 2 keer per week sporten, zoveel connecties/ vrienden te onderhouden dat ze elk weekend wel een verjaardag of feest hebben en de kinderen bij opa en oma logeren. Elke maand samen 2 dagen op citytrip, zonder kinderen, om bij te komen van alles, anders kunnen ze het niet aan.altijd stress. Ze klagen constant.

Wij leiden een totaal ander leven en ik zou me kapot vervelen met maar 2 kinderen. En dan oordelen zij dat wij het druk hebben??? \ Nee,dat kan ik absoluut niet serieus nemen. Ieder z'n ding, ieder z'n manier. Voor een ander onmogelijk te beoordelen dat het niet te doen zou zijn. Dat een ander het niet zou willen of er zelfs niet aan moet denken is een tweede. Maar zelfs dat vind ik niet aardig om te zeggen.

Er nemen dagelijks mensen beslissingen over dingen waar ik niet aan moet denken.maar ik hoor mezelf al tegen mn broer zeggen dat hij gek is als hij die dure lease-auto neemt die hij helemaal niet nodig heeft. M'n vader heeft laatst een huis gekocht, waar ik never nooit zou willen wonen. Maar hij wel,dus zeg ik; gefeliciteerd!

Fiona; jij moet je niet schuldig voelen, dat zou je vader moeten doen. En ws doet hij dat ook wel als hij dat prachtige kleinkind straks in zn armen houdt. Laat je niet kwellen door de reacties, jullie kleintje hoort er straks ook helemaal bij. Geniet ervan!

Karin

Reactie voor op de website?

83.54. Dank je. Geniet van jullie 5 kinderen!

Hallo.

Inderdaad. Reacties van anderen doen mij veel verdriet. Mijn schoonfamilie weet het nog niet, maar dat zie ik dan ook erg tegenop. Mijn moeder zei gister nog tegen me dat ze nachten wakker ligt. Dat ik niet door heb hoeveel problemen dit ons gaat opleveren. Weet je wel hoeveel een kind kost als ze maar de middelbare school gaan? Duizenden euro per kind!! Ja tuurlijk schoolboeken fiets spullen etc zullen niet mals zijn maar hallo! De oudste is 6.

Wij willen voor alle kinderen 3000 euro opzij zetten voor als ze naar die school gaan op evt goede voorzet van vervolgopleiding. En wat als ze niet goed leren of toch de universiteit kunnen doen? Tja.. De laatste kost extra, maar dan mogen ze zelf ook wel een baantje zoeken. Mijn man heeft een loonbedrijf en hij hoopt dat onze zoon hem gaat opvolgen. Mooiere toekomst kunnen we hem niet geven, moet hij wel willen natuurlijk..

En ja. Ik ben heel blij met alles. Maar 1 jongen en 2 meisjes hoop ik stiekum op een zoon. Kwa pittigheid ook. Wat was mijn zoon makkelijk en mijn jongste dochter bij de geboorte al een dramaqueen. Toen krijsen. Kleertjes aan een ze was stil. De verloskundige zei. Ze wou gewoon haar kleren aan. Ze is nu 15 maand maar wat ze niet wil laat ze weten. Poeh.. haha.. nu wordt het makkelijker. Maar ze heeft bv en hekel aan de buggy. Krijsen erin. Lopen kan ze niet.

Nu ben ik al op zoek naar een 3in1 kinderwagen met stepje.. geen combi meer. Misschien zit de wandelwagengedeelte beter voor dr.. als de kleine geboren word is ze 1 jaar en 10 maand ong.. heerlijke dame, dat wel, maar doet zeker wat ze wil. Haha.. Ook voor mijn zoon is een broertje het leukst. Na 2 zusjes beide kanten 2 nichten en tal aan vriendinnetjes is dit wel leuk. Maar ook een meisje bij ons is welkom!!

Fiona

Reactie voor op de website?

83.55. Reactie op Karin voor Fiona

Beste Karin, ja wat erg he, dat mensen dat zeggen! Dat vind ik ook altijd zo erg .Als ik weer zwanger was: ik moet er niet aan denken. Als ik vertel dat ik vijf kinderen heb: "ik moet er niet aan denken!" Als ik vertel dat ik 4 jongens heb: ik moet er niet aan denkem! En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik vind het erg onaardig klinken als iemand zo iets zegt en zou ook zelf nooit zo iets zeggen tegeniemand. Iedereeen is anders en dan feliciteer je toch gewoon iemand of laat je merken blij te zijn voor een ander! Waarom moet iemand de zelfde zienswijze en leefstijl hebben? Het gaat om wederzijnds respect voor elkaar.

Ik heb altijd het gevoel dat jaloezie een rol speelt. En inderdaad bijna altijd van mensen met 1 of twee kinderen. Ja en dat gezeur over druk! Ik zeg dan altijd: ik hou van druk! Ik houd niet van een saai rustig leven! Wie zegt dat dat mij gelukkig maakt? Echt fijn deze site, die herkenning heerlijk!

Cis

Reactie voor op de website?

83.56. Ik feliciteer iedereen met een zwangerschap

Ik vind het ook erg vervelend. Wij zijn van die mensen die het iedereen naar hun zin maakt en dan komen wij. Anderen teleur stellen zou zeker niet mogen. Mijn schoonfamilie weet het nog niet. Dinsdag de eerste echo.. wel een late maar bewust gedaan omdat onze oudste dochter dan weer naar school gaat. Intussen groeit de kleine mooi..

Als iemand tegen me zegt dat diegene weer zwanger is feliciteer ik hun meteen. Ik heb het wel wat buitenstaanders verteld maar die feliciteren mij ook. Familie zijn teleur gesteld. Ik denk dat ik tzt ook gewoon een app laat uit gaan met het nieuws. Niet overal zitten met rare blikken en me te moeten verantwoorden Hoe dom we bezig zijn omdat er tegenwoordig zulke goede anticonceptie is.

ik denk nu dat er een reden is dat de kleine bij ons komt. Met de jongste 2 heb ik er 6maand om moeten wachten om zwanger te worden. En deze 3 weken.. als hij zijn kans afwachte om bij ons te mogen zijn. Dit heb ik zelf ook nooit gedacht zo.

Hoe oud zijn jou kinderen karin?

fiona

Reactie voor op de website?

83.57. voor fiona

Onze kinderen zijn 8,5 , 7 , 4 en 2. De vijfde wordt binnen 4 weken verwacht. Laat je nog weten hoe je echo was?

karin

Reactie voor op de website?

83.58. Echo was goed

Hallo Karin.

De echo was goed. Bewoog zelfs al. Zo mooi. Ik was wel iets verder heen. Ik ben van 16maart naar 1maart gegaan. Hihi.. nu dus 13.4 dagen. Mn zoon is 8maart jarig. Word hij 4. Dus ik zei al. De verjaardagen vieren we straks mooi tegelijk. En misschien zelfs mn jongste dochter erbij van 22 april en dan vieren in een speeltuin. zij was 10 dagen overtijd. Dus ik wacht gewoon af straks hihi..

12 oktober 20wk echo.. ik ben benieuwd..

Xx

fiona

Reactie voor op de website?

83.59. voor fiona/echo

Fijn te horen dat de echo goed was! Nu gaan genieten van de zwangerschap!

gr Cis

Reactie voor op de website?

83.60. 82.Fiona,gefeliciteerd!

fijn dat de echo er goed uitzag! bij deze dan officieel van harte gefeliciteerd!ik wens je een prettige zwangerschap toe.
onze 2 jongste kinderen zullen ook dicht op elkaar jarig zijn. onze dochter word dinsdag 2,en sinds gisteren heb ik voortekenen dat nummer 5 een dezer dagen geboren word.
maar dat loopt allemaal wel los.we mogen blij zijn dat we wat te vieren hebben zeg ik altijd maar!

karin

Reactie voor op de website?

83.61. Luie moeder naar actieve moeder

Succes vast voor de bevalling. Geniet ervan als de kleine er is!

Vraagje. Ik ben nu een tijdje thuis van mijn werk. Mijn zoon van 3.5 gaat 1 ochtend naar school nog. Dat gaat vanuit de creche waar hij eerst op zat. Toen ik werkte ging hij 2 dagen naar een gastouder en 1 dag naar de creche. Nu dus niet meer nodig. Ik merk wel aan hem laatste week dat hij zich wat verveelt. Snel chagarijnig. Soms zelfs beetje agressief tegen de oudste. Ik wil hem wat meer uitdaging geven met oog op leren, oefeningjes.. puzzelen interesseert hem niet zo. Tellen gaat hem ook moeilijk af.

Wat kan ik eraan doen dat hij weer wat zen word? In de creche werd altijd veel gedaan met hem. Bij de gastouder ook genoeg kindjes. Nu moet ik alles alleen doen.. ik vind hem te oud om voor die laatste maandjes nog even naar de psz te sturen. Bovendien heb ik hem vaak genoeg gemist vorig jaar..

fiona

Reactie voor op de website?

83.62. Kinderen komen daar zelf wel uit

ik moest wel lachen om je titel Fiona. waarom ben je lui? omdat je niet werkt of omdat je actiever wil zijn met je kind?

in de eerste plaats ben ik van mening dat je kind entertainen de verkeerde handeling is als hij zich verveelt. hij moet juist zelf zn brein prikkelen om zich te vermaken, interesses uit te vinden en ook eens rust te pakken als hij niks te doen heeft/weet.

in de 2e plaats denk ik dat zijn gedrag meer te wijten is aan zijn leeftijd dan aan verveling. onze 4 jarige is het afgelopen jaar ook erg drakerig,is meer aan het donderjagen dan hij echt speelt en word snel boos op zn broers en ook op mij als ik hem corrigeer. sinds juni gaat hij naar school, dus heeft hij weinig tijd om zich te vervelen,maar zijn gedrag word er niet minder om. eerder meer,door overprikkeling.

ik bemoei me er niet mee door hem te entertainen,ik stel alleen duidelijke grenzen. en werkelijkwaar elke keer als ik denk dat hij zich nooit meer zal vermaken begint hij opeens poeslief te spelen. zelfs met zn broer die hij 5 minuten ervoor nog aanvloog.

daar komt je zoon dus echt zelf wel uit!probeer je er niet te druk om te maken, jij hebt er ws meer last van door hem proberen te helpen dan dat hij er zelf last van heeft!

ik ben inmiddels zaterdag bevallen van telgje 5.

karin

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De twijfel sluipt binnen: zoveel kinderen zoveel kosten.

 1. Hier gaat het zo
 2. Reactie op Nell
 3. Een tevreden mens is een gelukkig mens
 4. Beste Ann
 5. Zuinigheid
 6. Serieus geld opzij gezet
 7. Zorgen om geld
 8. De toekomst financieel: ervaringen gevraagd.
 9. Wat weegt zwaarder?
 10. Een vierde kind wel of niet?
 11. Spaarplannen
 12. Blijven bij 1 kid voor de kosten??
 13. Financieel, 4 kinderen en nu
 14. Met verbazing lees ik dit alles
 15. Eigen bijdrage
 16. Kinderen kosten
 17. Misschien een onbeleefde vraag.
 18. Wat kosten 4 kinderen?
 19. Reactie op: wat kosten 4 kinderen?
 20. 4e kind twijfels....
 21. Een vierde ?????
 22. Het valt best mee
 23. Het financiële aspect
 24. Komt tijd, komt raad
 25. Zelfstandige kinderen en ouders
 26. Geld maakt niet gelukkig
 27. Hoe doen jullie het?
 28. Hartewens
 29. 4e kindje
 30. 4e kindje
 31. Klein gezin in het nadeel
 32. Klein gezin in het nadeel?
 33. Tjonge Mirjam
 34. Wat zit jij er compleet naast
 35. Herkenbaar wens/twijfels
 36. Mijn man ziet het niet zitten......
 37. Reactie: mijn man ziet het niet zitten
 38. Ook enorme twijfel!
 39. 3de kind
 40. Verstand of gevoel volgen?
 41. Twijfels over 4e kind: ervaring gezocht!
 42. De komende vijftien jaren
 43. De komende 15 jaar (verder)
 44. Meningsverschil over een 4e
 45. Meningsverschil reaktie
 46. Waar maken jullie je druk om
 47. En zo is het
 48. Toekomstvraag: opleidingkosten, hoe doen jullie dat?
 49. Moeilijk te voorspellen
 50. Twijfels van omgeving maken me zo onzeker
 51. Reactie op Fiona / twijfels omgeving
 52. dank je. geniet van jullie 5 kinderen!
 53. 82-voor Fiona
 54. Dank je. Geniet van jullie 5 kinderen!
 55. Reactie op Karin voor Fiona
 56. Ik feliciteer iedereen met een zwangerschap
 57. voor fiona
 58. Echo was goed
 59. voor fiona/echo
 60. 82.Fiona,gefeliciteerd!
 61. Luie moeder naar actieve moeder
 62. Kinderen komen daar zelf wel uit

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.