Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

84. Omgaan met kritiek van anderen

Ik vraag me af hoe anderen omgaan met negatieve reakties van vooral familie.

Bij mijn eerste kind vond men mij te jong, de tweede kwam er te snel achteraan, de derde moest maar de laatste zijn. Nooit is er echt leuk op gereageerd, het lijkt wel of mensen alleen naar negatieve kanten kijken van een groter gezin.

Hoe vertel je familie en vrienden dat je graag nog een kind wilt en hoe vertel je het grote nieuws als het zover is?

Petra

Zie ook de vragen en antwoorden rond Grote gezinnen taboe, waarin het meer gaat om het soort van opmerkingen dat je krijgt.

Reactie voor op de website?

84.1. Spreken is zilver, maar zwijgen is....

Beste Petra,

Waarom alles vertellen?

Sinds mijn volwassenheid vertel ik mijn ouders wat ik kwijt wil, en mijn familie en vrienden al helemaal niks. Wat hebben zij ermee te maken. Vertellen dat je een kind wilt... waarom. Ik vertelde zelf pas dat ik zwanger was na drie maanden. Hoefde ik een miskraam ook niet te vertellen. En alles aan te horen. Omdat ik geen meelij met mezelf had, hoefde ik al helemaal niks meewarig van anderen.

Je noemt zwangerschap groot nieuws. Maar in een wereld waar duizenden mensjes dagelijks geboren worden is het alleen maar groot nieuws voor jouzelf en je man. En de opa's en oma's. En voor de laatsten is het een mededeling van een beslissing van jullie.

Denk eraan waarom je iets al dan niet vertelt. Om raad te krijgen? Om aandacht te krijgen? Om 'toestemming te vragen' ? Of 'goedkeuring?'

Als je dit alles niet wilt, deel gewoon rustig mee wat jullie beslissing is, en sluit je af voor kritiek. Wil je advies, dan vraag je zelf om raad en kritiek. En dan kun je daar rustig naar luisteren en zaken in overweging nemen.

Anja

Reactie voor op de website?

84.2. Een goede raad

Hallo Anja,

Bedankt voor je reaktie, uit mezelf vertel ik inderdaad niet veel over onze kinderwens. Maar sommige mensen stellen vragen waar je eigenlijk geen antwoord op wilt geven, omdat je weet hoe hun reaktie zal zijn. Het is zo jammer dat zo weinig mensen echt leuk en enthousiast reageren als je zegt dat je nog meer kinderen wilt. Wildvreemden vragen bv.: moeten er nog meer kinderen komen?

Dan zeg ik: Er moet niks, maar het is gewoon de hele toon die erachter zit die me zo tegenstaat. Maar ik zal je raad ter harte nemen en dit alles maar naast me neer proberen te leggen, maar jammer blijft het wel.

Petra

Reactie voor op de website?

84.3. Leef je eigen leven

Hallo,

ik ben Irene en ik heb 5 kinderen. Jarenlang heb ik onmin met mijn moeder gehad vanwege het aantal. Mijn moeder zei dat mijn kinderen verstoken waren van een goede toekomst en ik zou ze niet de aandacht kunnen geven die zou moeten. Ook begonnen mensen in mijn omgeving te zeuren hoe ik ooit in godsnaam hun studie moest betalen. Ik werd het eigenlijk wel een beetje beu.

Het is een heel groot goed om een groot gezin te hebben en ik zie het als een enorme uitdaging om mijn kinderen wel de aandacht te geven die nodig is en ik zal daar in slagen. Ik laat mij niet meer van de wijs brengen door anderen.

Irene

Reactie voor op de website?

84.4. Voorbereiden

Hai Petra,

Ik heb 5 kinderen en zou er graag 6 (of meer) hebben. Om mezelf tegen nare reacties te beschermen, bereid ik mijn omgeving voor op de komst van een eventuele nieuwe baby. Ik ben er heel eerlijk over en vertel links en rechts dat er wat mij betreft nog een welkom is. Het gevolg hiervan is dat ik nog nooit nare reacties heb gehad op mijn 'grote' gezin. Toen ik vertelde dat ik zwanger was van de vijfde reageerde iedereen enthousiast omdat men wist dat ik het heel graag wou. En nare reacties van buitenstaanders hebben mij nooit bereikt.

Marrigje

Reactie voor op de website?

84.5. Doe wat je wilt, kletsen doet men toch

Ik had zelf graag nog minstens 1 kindje gewild. Mijn man wilde niet en dus gebeurde het niet..... Heb hier steed meer spijt van en ben nu te oud.

Karin

Reactie voor op de website?

84.6. Steun omgeving

Wij hebben 4 kinderen, 13, 11, 4, 2 jaar, en zijn daar heel gelukkig mee. Vanuit onze omgeving heb ik nooit iets negatiefs gehoord. Mensen vinden het heel leuk voor ons. Een nadeel vind ik wel dat ik bij niemand terecht kan om eens te praten als het tegenzit. Als ze om de beurt ziek zijn ofzo. Ik krijg dan al snel de reactie: je hebt er toch zelf voor gekozen. Toen ik nog 2 kinderen had kon ik bij andere moeders mijn verhaal wel kwijt. Nu doe ik dat bijna niet meer, doe net of alles goed gaat. Dat is wel jammer.

Sonja

Reactie voor op de website?

84.7. Omgaan met kritiek van anderen

Hallo, ik heet Claudia en heb ook 4 kids 9, 6, en een tweeling van 4. Ik woon in Sicilië en heb tot mijn 13de in Nederland gewoond. Ik wou zeggen dat ook ik heel veel nare reacties krijg van mensen. Dat ik veel kinderen heb, zeggen ze. Of: "zeg nou eens eerlijk, hoe doe je dat nou economies met al die kinderen?" Of: "hebben jullie geen tv thuis?", enz.

Ik ben er echt beu van maar sinds ik internet heb heb ik gezien dat ik niet de eenige ben met 4 (of meer kids)ik wou zeggen geniet er maar van ik ben zelf dolgelukkig met mijn prachtige kids ik zou niet anders willen.groetjes uit sicilie van een trotse moeder. Claudia

Reactie voor op de website?

84.8. Tja

Hallo Petra

ik ben zelf een moeder van 24 we hebben een zoon van bijna 4 een dochter van 16 maanden en ik ben nu 18 weken zwanger van nummer 3. Wij willen een groot gezin 5 kinderen (als het haalbaar was dan hadden we er wel 7 gewild). En ook ik krijg die commentaar terwijl het pas nummer 3 is. Mensen denken altijd dat ze alles mogen zeggen. Ik was blij dat ik zwanger was en het eerste was: "stoppen jullie hierna? jullie lijken wel konijnen!" Dat zijn geen leuke dingen om te horen.

Ik zeg niets meer tegenwoordig, ook niet hoe wij dit financheel gaan doen (want dat wordt veel gevraagd). Dat gaat een ander niets aan. Als iemand zwanger wil worden, dan vraag je toch ook niet: wnaneer stop je? Ik laat iedereen lekker kletsen en heb het er met niemand over.

Didi

Reactie voor op de website?

84.9. Leuke kinderen

Hoi Petra!

Jouw stukje is heel herkenbaar voor mij, al bij mijn derde zwangerschap kreeg ik scheve gezichten. Al snel maakte het me écht niets meer uit wat anderen zeiden. Als je niet teveel verwacht dan raak je ook niet teleurgesteld. Wat ik wel graag wilde is mensen in en verkapte vorm laten weten dat ze zich met hun eigen zaken moesten bemoeien. Al verschillende vriendinnen met meer dan drie kinderen hebben veel gehad aan mijn reactie die ik geef op ongezellige gezichten:

"Waarom er nou nóg eentje bij moet?, Tja, die van míj zijn zó leuk... dáár lust ik er wel 15 van!!" (en dan zeggen met de overdreven nadruk op 'mij'!!) Jammer inderdaad dat het zo moet gaan... dat ben ik helemaal met je eens!

Groetjes Louise

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Omgaan met kritiek van anderen

  1. Spreken is zilver, maar zwijgen is....
  2. Een goede raad
  3. Leef je eigen leven
  4. Voorbereiden
  5. Doe wat je wilt, kletsen doet men toch
  6. Steun omgeving
  7. Omgaan met kritiek van anderen
  8. Tja
  9. Leuke kinderen
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.