Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

61. Hoe berg ik al die kleertjes op??

Ik heb, nu ons vierde kind op komst is, een hele praktische vraag: wat is een efficiënte manier om alle kleren van de kinderen op te bergen? En dan bedoel ik vooral die kleren waar de één is uitgegroeid en de volgende nog niet in past. Ze moeten wel bij de hand blijven om regelmatig te kunnen zoeken naar die-of-die broek, maar ik kan natuurlijk niet alles in de gewone kasten kwijt. Zo kom ik soms pas bij iets uit als het al niet meer past, zonde natuurlijk.

Dus ervaren groot-gezin-ouders, hoe doen jullie dat??

Rebecca

Reactie voor op de website?

61.1. Antwoorden van de grootgezinsmanagerslijst

Hieronder een compilatie van de reacties die binnenkwamen op de grootgezinsmanagerslijst.

Reactie voor op de website?

61.2. Opbergen kleertjes

De opbergmethode van alle kleertjes die even overbodig zijn hebben wij als volgt opgelost: onder de bedden van de kinderen hebben we boxen staan waar de kleren in gaan die over een tijdje zouden kunnen passen. De kleren die nog heel lang kunnen blijven liggen, stoppen we in een koffer die verhuist naar de opbergkast.

Marisa

Reactie voor op de website?

61.3. Opbergen kleding

Ik heb de kleding die de kinderen niet meer past en die ligt te wachten op hun kleine zus, ook in dozen op zolder en ik heb het opgeschreven in een schriftje. Dus als ik een broek maat 92 nodig heb, kijk ik in mijn schrift en weet ik welke doos ik kan kijken. Ik zou ook niet te veel bewaren, een sweater van Pocahontas was toen leuk, maar eer mijn jongste hem aankan, weet niemand meer wie Pocanhontas is. Bij wijze van....

Ingrid

Reactie voor op de website?

61.4. Dozen

Hoi!

Ik heb het in kartonnen doosjes, bijvoorbeeld doosjes van kopieerpapier waar een deksel bij zit, of stevige doosjes uit de supermarkt. Daar zet ik dan op welke maat er in zit en of het zomer- en/of winterkleding is. Of voornamelijk T-shirts. De jassen heb ik echter wel in een kast en die liggen gewoon op maat, dus de grootste onder. Want mijn oudste heeft nu maat 116, maar ik heb bijvoorbeeld al winterjassen liggen van 122 en 128. Als ik die voor een paar euro op een rommelmarkt of kledingbeurs kan krijgen en ze hebben een tijdloze kleur of model, dan neem ik ze mee. Op die manier kan ik altijd putten uit voorraad, ook al er eens een jas gewassen moet worden of doornat is van de regen.

Margriet

Reactie voor op de website?

61.5. In hoezen

Ik heb drie kindjes en ben zwanger van een vierde. Ik heb ook lang mijn hoofd gebroken over dit probleem, maar nu gaat het goed. Ik heb een heleboel van die stoffen opberghoezen gekocht (kostten me ong. 3 euro per stuk), je weet wel, waarvan de bovenkant in doorzichtig plastiek is. Op elke hoes kleef ik een klevertje met de naam, zomer of winter en het jaar dat dit kindje deze kleren kan dragen (soms is het wel gokken, maar dan kies ik liever een jaartje te vroeg). Nu kan ik binnenkort weer alle hoezen openen waar op staat zomer 2004 en op elke hoes staat reeds de naam en kan onmiddellijk op de juiste plaats gelegd worden. Ik heb ook al een hoes of 4 gekocht om de winterkleren op te bergen.

We hebben nu ook een nieuw huis gebouwd met een hele grote kelder. Daar komen een hoop planken, om deze hoezen op te bergen (ja, het zijn er veel en ik spaar wel alles wat nog gedragen kan worden, waarom weggooien en dan opnieuw kopen?)

Leen

Reactie voor op de website?

61.6. Opbergen kinderkleren

Je kunt ze inderdaad goed opbergen in dozen, nog handiger is om niet alleen de maat op de betreffende doos te zetten, maar ook het seizoen waar de kleren voor bestemd zijn, zodat je gericht kunt pakken wanneer je ze nodig hebt.

Succes, Yvonne

Reactie voor op de website?

61.7. Opbergen van kinderkleren

Ik berg ook alles in dozen op, met seizoen en maat erop. Ook selecteer ik goed. Als ik vermoed dat iets niet zal passen in het juiste seizoen of ik vind het niet super leuk meer, dan verkoop ik de kleren en koop voor dat geld weer leukere (tweedehands) kleding.

Ook hebben mijn zussen en ik een soort ruilsysteem, dus kleding verblijft ook dikwijls een tijdje buitenshuis bij een zus, waar het door neef of nicht gedragen wordt.

Margriet

Reactie voor op de website?

61.8. Opbergen kinderkleren

Wat dacht je van doorzichtige opbergboxen? Het kost wel wat, hoewel ze vaak in de aanbieding zijn voor een paar euro. Maar je kunt in elk geval zien wat er in zit.

Annet

Reactie voor op de website?

61.9. Kleding opbergen

Zo doe ik het met onze 4 kinderen: (9,7,5,3)-(j,j,m,j)

Elk kind heeft 1 kast(je) op de kamer met daarin de zomer-en winterkleding. (De kleding van dit seizoen uiteraard daar waar je het makkelijkste bij kan.) Nadert het nieuwe seizoen, dan mest ik elke kast uit en kijk ik wat ik van mijn oudste zoon kan "doorschuiven" naar m'n tweede zoon.

Voor mijn (enigste) dochtertje heb ik nog nooit iets hoeven kopen: dat komt bijna allemaal van een goede kennis met 2 modieuze dochertjes. Wel vaak nog een maat te groot dus dit bewaar ik wel in een koffer "achter de schotten" op zolder.

Mijn allerjongste is weer een jongetje, en voor hem heb ik ook een koffer op zolder met daarin kleren van zijn (veel) grotere broers. Uiteraard bewaar ik alleen die dingen die nog mooi zijn. (Heb echt wel gevoel voor smaak.)

Op de ouderslaapkamer heb ik (gelukkig) een kastenwand waarin ik 4 mooie grote dozen heb gezet. Hierin bewaar ik:

Lijkt ingewikkeld? Valt wel mee hoor! Ik denk dat het het belangrijkste is dat je jezelf een consequent, overzichtelijk systeem aanleert. Het ligt natuurlijk ook aan de verdeling jongen-meisje in het gezin. (I.v.m. kleding doorschuiven.)

Nieuwe kleren koop ik maar 2 keer per jaar en dan ook nog eigenlijk alleen voor de twee oudsten. In de uitverkoop. N.B: ik koop alles een maat groter want ik bewaar het tot het volgende jaar. Gewoon in de eigen kasten, onderop de stapel..... komt zo vanzelf weer boven als ik weer begin met een gezellig karweitje..... kasten uitmesten!!

een verstandige (?) moeder

Reactie voor op de website?

61.10. Opbergen kinderkleding

De kinderen hebben een kast van hoger dan 2 meter. Ik doe winterkleding en/of kleding die ik wil bewaren op de bovenste planken. Eens in de zoveel tijd kijk ik bij die kleding of al iets past (ligt op stapels per maat). Vroeger had ik het achter het schot op zolder in een tas maar dat vergat ik. Daardoor al eens broeken voor jongste gekocht terwijl ik nog 4 in de maat had liggen achter het schot.

Kleding waar ze uitgegroeid zijn of die ik niet wil bewaren geef ik zsm weg aan vrienden met kinderen met die maat of verkoop het via m@rktplaats. Zodat je genoeg plek in kast overhoudt.

Sofrane

Reactie voor op de website?

61.11. Het bewaren van kledij?

Ik heb wel veel opberg tips gekregen maar niet over hoe je ze het best in de dozen stopt, nogmaals in plastiek zakken tegen het schimmelen op bekleuren? Hoe precies?

dank Natalie

Reactie voor op de website?

61.12. Bewaren vs. weggooien

Wij hebben 4 kinderen (6jr, 4,5jr, 2,5jr en 1jr) en wij worstelen met de ruimte in ons huis. Mijn man en ik zijn allebei nogal 'van het bewaren'. Wij willen op zolder gaan slapen en zijn nu begonnen met opruimen/weggooien van spullen.

Ik vraag me af hoe andere grote gezinnen omgaan met bijv knutsels van schools. Wij hebben veel speelgoed waar de oudsten niet meer mee spelen en de jongsten nog niet. Hoe houden anderen de woonkamer een beetje bewoonbaar? En kleren het zelfde verhaal: Ik krijg veel kleding van anderen en ik heb daardoor alle maten en seizoenen van mt 74 tot 128 op zolder liggen.

En wie heeft ervaring met van die vacuümzakken? Is dat een handige ruimtewinner? En hoe komen je spullen er later weer uit?

Tips zijn erg welkom!

Inge

Reactie voor op de website?

61.13. Kinderknutsels/ speelgoed/ kleding

Wij hebben 4 kinderen (8, 7, 4 en 2) en dus ook een hele lading kleding/ speelgoed/ knutsels op te bergen.

Knutsels
Alle knutsels mogen bij ons een tijdje tentoongesteld worden (in woonkamer of slaapkamer), verdwijnen dan in hun eigen kast en meestal is er na die tijd niet veel meer van over en gaat het dus weg. Ik heb ook al ergens de tip gehoord om een foto te maken van kind met knutselwerk (als het net gemaakt is) en het knutselwerk na een weekje ofzo weg te doen. Maar ja: dat wil nog niet erg lukken bij ons, lijkt me wel handig.

Speelgoed
Lang leve de rollerboxen die onder bed kunnen! Verder in de woonkamer vooral nog speelgoed voor de jongste 2 (alle duplo in een grote bak; peuterspeelgoed in bakken in de open boekenkast). Verder veel speelgoed in de eigen kamers (heb je meteen ondervangen dat de jongste het speelgoed van de oudste 'verstopt'). Babyspeelgoed hebben we pas verkocht met Koningedag. En alles dus in boxen/ bakken, wel zo duidelijk.

Kleding
Alle kinderen hebben in hun kledingkast twee stapels achter elkaar liggen op de planken. Vooraan de kleren die ze nu passen, achteraan dat wat te groot is (te grote broeken dwars gelegd achter de passende broeken, te grote shirts achter de passende shirts enz.).

Bij de wisseling van de seizoenen gooi ik alle kleren de kast uit, laat ik alle kinderen (beginnend bij de oudste) een of twee setjes passen en meet de rest van de kleren daaraan af. Te klein: doorschuiven naar de kast van het volgende kind. Komt die kast wel erg vol te liggen, dan verdwijnt de stapel 'veel te groot' gewoon (zonder tasjes ofzo) in een doos op de vliering (niet vergeten bij de volgende seizoenswissel tevoorschijn te halen). Is het voor de jongste te klein: meteen weggeven aan vriendin of de zak van Max. tja, het blijft alleen even een klusje he, het uitmesten van die kasten.

Ingrid

Reactie voor op de website?

61.14. Kleding voor 4 kinderen opbergen

Ik heb ook 4 kinderen 9, 5, 3, en 1 jaar. Ik berg de meeste kleding op in dozen. Voor de jassen heb ik heel lang zo'n stoffen opvouwkast gehad (van de blokker) en wat er dan nog over is gaat in van die vacuumzakken die je af en toe bij het kruidvat in de aanbieding hebt. je kunt er heel wat in kwijt en kunt ze dan vacuum zuigen met de stofzuiger. heel handig want het wordt heel plat zodat je 4 keer zoveel kleding op een kastplank kwijt kunt. ik verkoop ook wel eens wat kleding op een kledingbeurs hier in het dorp 2 keer per jaar. Daar koop ik dan ook vaak wel weer wat 'nieuws' voor weinig geld.

School maken we ook blij met een zak kleding per jaar (ze krijgen er geld voor per kilo waar ze dan weer dingen mee kunnen doen voor school). De kleding die mijn jongste zoon straks niet meer aan kan kan echt weg..... dat ruimt weer wat op....

Groetjes, Francisca

Reactie voor op de website?

61.15. Hoe berg ik mijn kleertjes op

Hoi,

Ik doe het ook allemaal in zakken. En de kousen en ondergoed in de dozen van het papier. og schoe dozen.

Veel succes,

Myla

Reactie voor op de website?

61.16. Prettig georganiseerd

Hallo Rebecca,

Even een tipje, ik doe het als volgt. Bij mij is alles gesorteerd op maat. Zo zit het in plastic bewaardozen. Zo heb ik een doos met een groot etiket '62' erop, een doos met '104-winter' etc. Als één van de kinderen aan een nieuwe maat toe is, pak ik gewoon desbetreffende doos erbij en kan de inhoud zo de kleerkast in.

De kleren die te klein zijn, verdwijnen weer in diezelfde doos met een nieuwe sticker erop. Ik stapel de dozen op in een kast met de stickers naar voren, zodat ik in één oogwenk het overzicht heb. Dit heb ik altijd een heel handig en grootgezinsvriendelijk systeem gevonden. Mijn schoonzus neemt het ook over, volgens haar is het ideaal.

Wat ik niet meer nodig heb, gaat trouwens meteen naar mensen toe die het kunnen gebruiken. Ik ken twee aanstaande ouders die dolblij zijn met onze babykleertjes.

Zo blijft een groot gezin leuk en is het huishouden prettig georganiseerd. Dat geeft rust en ruimte, en maakt dat het je niet boven het hoofd groeit! Succes!

Kelly

Reactie voor op de website?

61.17. Georganiseerd

Op de website van Anskekun je een folder met opruimtips downloaden.

Reactie voor op de website?

61.18. Kleding op naam

Ik heb drie dochters (7-3-1,5) dus het doorschuiven is dan helemaal geen probleem. Ik heb zes plastic dozen (drie hoog voor kleding en drie laag voor schoenen) met daarop de naam van elk kind. Ieder voor- en najaar kijk ik in de kast; wat kan ze nog doordragen in bv winter, wat is te klein etc. Alles wat te klein is gaat dan in de doos van de volgende dochter. Ik sorteer niet op maat want maten verschillen per merk te veel van elkaar en dan blijkt het alweer te klein te zijn bijvoorbeeld. Zij moeten dan even alles doorpassen als ik "hun" doos tevoorschijn haal om te kijken wat qua maat nu past.

Ook schrijf ik op een lijstje waarmee hun garderobe nog aangevuld moet worden en die stop ik mijn tas. De kledingkast uitruimen en dozen uitzoeken doe ik zo ongeveer twee weken voordat de winkels het nieuwe seizoen gaan etaleren. (Dus zomer en winterkleding) Dan weet ik al wie hoeveel shirtjes/broeken in de kast heeft liggen die voor het komend seizoen bruikbaar zijn. Als ik dan in de winkel ben en zie wat leuks dan kijk ik wie het nog nodig heeft en vookom ik dat dochter nummer 3 tig shirtjes heeft en maar 4 paar sokken of andersom.

Met schoenen werkt het net zo.

Voordat ik het trouwens in dozen stop bekijk ik kritisch wat nog wel en niet doorgegeven kan worden. Dochter nr 3 hoeft niet alleen maar in doorgegeven kleding te lopen, soms zijn shirtjes verwassen, vlekken die er niet goed meer uitgaan etc.

Maaike

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe berg ik al die kleertjes op??

 1. Antwoorden van de grootgezinsmanagerslijst
 2. Opbergen kleertjes
 3. Opbergen kleding
 4. Dozen
 5. In hoezen
 6. Opbergen kinderkleren
 7. Opbergen van kinderkleren
 8. Opbergen kinderkleren
 9. Kleding opbergen
 10. Opbergen kinderkleding
 11. Het bewaren van kledij?
 12. Bewaren vs. weggooien
 13. Kinderknutsels/ speelgoed/ kleding
 14. Kleding voor 4 kinderen opbergen
 15. Hoe berg ik mijn kleertjes op
 16. Prettig georganiseerd
 17. Georganiseerd
 18. Kleding op naam

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.