Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

3. Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?

Goeiedag, ik ben een vrouw van 25 en heb twee gezonde jongetjes van 2 jaar en 6 maanden. Graag zouden wij een gezin krijgen met vier kinderen, het lijkt me geweldig en ik kom zelf uit een gezin van 8 personen. Mijn vader verdiende flink wat geld, 2 auto's, 2 huizen dat moest wel ergens vandaan komen. Helaas werd er nooit over gesproken.

Wij hebben een inkomen van netto 1400 euro in de maand. Mijn man werkt fulltime, ik zit nog op school mbo-4. Ik heb uitgerekend dat we dan als ik fulltime werk het dubbele verdienen dus 2800 euro netto.

We hebben nu een huurhuis maar zouden graag een koophuis willen en toch ook wel een auto, is gewoon veel praktischer met een groot gezin. En de levens-standaard van tegenwoordig: kinderen op zwemles, clubjes, attractieparken.... is het allemaal wel realiseerbaar met een modaal inkomen? Ik merk aan mezelf dat ik het toch wel belangrijk vind dat mijn kinderen zich kunnen meten aan andere kinderen, dat kan nu maar kan het ook nog straks met 4 kinderen?

Fulltime werken is leuk maar kosten van de opvang rijzen dan de pan uit en loont het niet om als vrouw zijnde te werken en parttime al helemaal niet of wel? Wat een vragen! Ik zou het fijn vinden als er mensen kunnen reageren over de praktische zaken van een groot gezin. Alsvast hartelijk dank!

Groetjes, Rianne

Reactie voor op de website?

3.1. Modaal inkomen?

Hai,

Ik ben weduwe met 5 jonge kinderen. Ik red het met VEEEEEEL minder.

Ik heb alleen een ANW uitkering, woon in een huurhuis en krijg dus per kwartaal mijn kinderbijslag.

Het is af en toe moeilijk, maar ik wil niet gaan werken voordat ik alle kinderen alle dagen op school heb zitten, dus dat duurt nog wel een jaar of 7. Ik wil mijn kinderen NIET in de opvang doen, dat vind ik het werken niet waard. Nu komen ze elke dag thuis en ben ik er ook ... anders moeten ze een sleutel om de nek, nee, dat NOOIT.

Je vraagt je af of je het met een modaal inkomen zou redden? Het lijkt me wel! Maar je moet er een sport van maken om het te redden, ook met minder!

Succes met je beslissingen en je toekomst!

Chantal

Reactie voor op de website?

3.2. Re: vier kinderen en modaal inkomen kan dat

hallo Rianne,

Is het haalbaar vraag je, dat ligt ook wel een beetje wat je levenstandaard is denk ik. Wij zitten met vier kinderen rond dit bedrag, en het is soms bikkelen. Ik moet zeggen dat ik onzettend blij kan worden als ik het hele gezin voor een leuke prijs weer een heel seizoen heb kunnen kleden (met dank aan de kledingbeurs, en de uitverkoop). Uitjes kun je zo duur maken als je zelf wilt, Het Amsterdamse bos is voor ons een geweldig uitje. Een duurder actractiepark de Efteling is favoriet daar moet zeker voor gespaard worden (broodjes en drinken mee van huis). Ik hou van koken, en pakjes en zakjes komen er hier niet in!! Scheelt in de portomonee. Met dit bedrag moet je creatief zijn,als je elke week naar de kapper wilt en uit eten dan heb je een probleem

Je geeft aan dat je een fulltime baan moet nemen om aan dit bedrag te komen, voor mij persoonlijk zou dat geen optie zijn. Ik werk nu 15 uur in de week en dit is in ons gezin echt het maximaal aantal uren.

Reactie voor op de website?

3.3. Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?

Hartelijk dank voor de reacties!

@ Chantal, petje af dat jij alles rondkrijgt in je uppie. Maarja 1400 euro voor ons hele gezin (als mijn man alleen blijft werken), dan zijn we dus met zn 6-en.... onze vaste lasten lopen al richting de 1000 euro en dan hebben we nog niet gegeten. Maarja ik heb wel gekeken naar de kosten voor de opvang, rond de 1000 euro per maand voor 4 kinderen. Dan hou ik dus nog maar 400 euro schoon over, erg weinig pfff.

@ reactie 1.2
Gelukkig heb ik gekeken naar mijn beginsalaris wat ik als secretaresse zou gaan verdienen. ik studeer af als directie-secretaresse, een functie met een gemiddeld bruto salaris van 3000 euro per maand. Jammer dat ik niet in de toekomst kan kijken dan zou ik meteen weten wat verstandig is.

Rianne

Reactie voor op de website?

3.4. Rondkomen met modaal inkomen met 4 kinderen

Reactie op Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?

Rianne,

Mijn vier kinderen zijn nu 17 t/m 23 jaar oud. Het is met jouw man's inkomen nooit mogelijk om leuk te kunnen leven. Als jij erbij gaat werken loont het pas als de kinderen ouder zijn, wanneer je geen opvang nodig heb. Als ze studeren krijgen ze basisbeurs en aanvullende beurs als je weinig verdient. Hiervan wil de overheid echter misschien een lening maken. Als ze klein zijn is het nog een beetje te doen, maar het is niet leuk als je zo zuinig moet leven. Een woning kopen, zal ook niet meevallen voor dat geld.

groetjes, Marja

Reactie voor op de website?

3.5. Reactie op Marja

Ik heb er vergeten bij te zetten dat ik afstudeer als directie-secretaresse. Het gemiddelde inkomen daarvan is €3000 euro bruto, netto zo'n €2000 a €2500 + het salaris van mijn man €1400 netto = minimaal €3400 a €3900 euro netto samen per maand. Is dat genoeg?

Hoeveel geld moet je eigenlijk verdienen om 4 kinderen te kunnen geven wat ze nodig hebben? Dank jullie wel voor het meedenken!!

Groetjes, Rianne

Reactie voor op de website?

3.6. Modaal!

Hoi, mijn man werkt, ik zit thuis na een ongeluk van 5 jaar terug en we hebben drie kids van 9, 7 en 3. En we komen rond en de oudste twee zitten op een sport en de jongste op de peuter.

En we redden het goed per maand. Boodschappen doe ik voor 90 euro in de week, maar nu de jongste glutenvrij eet red ik het net niet.

Maar het is wel zo dat onze ouders af en toe bijspringen. Maar ik vind het goed te doen. En als ik zou gaan werken moet ik minstens 20 uur in de week gaan werken om het er beter van te krijgen en wat schiet ik er dan mee op? Ongeveer 200 tot 300 euro. En een heleboel geregel, mijn man werkt onregelmatig en ik zie het eigenlijk niet zitten om dan ook nog eens zelf onregelmatig te werken.

Ons huwelijk en de kinderen staan hier duidelijk op 1 en dan komt de rest. Enne het brood van de Hema smaakt ons prima.

Ingrid

Reactie voor op de website?

3.7. Verkeerde aannames

Heb ook vier kinderen in de leeftijd 16, 12, 7 en 5. Werk zelf 36 uur (nee dan hoeven je kinderen geen sleutel om hun nek, Chantal). Voor de jongste drie hebben we gebruik gemaakt van kinderdagverblijf en naschoolse opvang. Ondanks dat ons inkomen veel hoger is (samen zo'n 75.000 bruto) heeft die opvang mij nooit meer dan 300 euro per maand gekost (2 kinderen 2 dagen de hele dag en 1 kind twee dagen NSO en vakantieopvang). Ik heb gewoon een goed en gemiddeld duur kinderdagverblijf (Humanitas) De bedragen die hier dus genoemd worden voor kinderopvang kloppen absoluut niet.

Daarnaast denk ik dat ook je aanname ook voor het salaris van directiesecretaresse wat hoog is (zeker het netto bedrag, van € 3000,- hou je echt geen € 2500,- over en dit is dan wel een heel goed betalende MBO-studie. Je zult dat bedrag heus wel krijgen maar wel in een fulltime baan waarin je zelf de nodige flexibiliteit ten toon moet spreiden.

In je eerste posting heb je het trouwens over zwemles (hier 36 euro per maand voor ??n keer per week les) als 'levensstandaard'. Ik heb in mijn eigen huishoudboekje de zwemles onder de vaste lasten staan, weg bezuinigen kan niet, lijkt me. Vind het dan ook geen 'levensstandaardding'.

Kortom, gewoon lekker gaan werken, dat is prima te doen en dan verdien je dus ook gewoon dubbel modaal waarmee je prima vier kinderen kunt groot brengen.

Sanne

Reactie voor op de website?

3.8. Voor Chantal: werken en opvang

Chantal, ik neem mijn petje af voor je, dat je het zo weet te redden (was jij ook niet degene die ik laatst in een of ander tijdschrift zag staan?) En ik vind het knap dat je, ondanks je financiele situatie, hebt weten vast te houden aan je eigen gevoel: wat is het beste voor mijn kinderen en mijzelf? Ik vind het wel jammer dat je met je intonatie zo weinig ruimte laat voor een andere keuze (NOOIT opvang, NOOIT sleutel om de nek)...

Wat is er mis met opvang? Heb je daar slechte ervaring mee? Ben je weleens op een kinderdagverblijf geweest? Of bij een gastouder? En op een BSO dan? Weet je hoe het er daar aan toegaat? Of is het vooral een vooroordeel, heb je wellicht een beeld voor ogen van kinderen die hun ouders nauwelijks zien, omdat ze vijf dagen per week 'gedumpt' worden in een vreselijke situatie, waar liefdeloos luiers verschoond worden en nauwelijks respect is voor elkaar. Of staat je wellicht een beeld voor ogen van kinderen die uit school helemaal niemand hebben om op terug te vallen, die een sleutel om de nek hebben (!) en alle dagen maar een beetje zielig op de bank rondhangen om te wachten totdat papa of mama eindelijk eens thuiskomt?

Tja, dat zou ik inderdaad ook vreselijk vinden, als kinderen zo aan hun lot worden overgelaten... brrrr... En toch ben ik zo'n moeder die haar oudste twee kinderen (11 en 10) een sleutel meegeeft, zodat ze thuis een broodje kunnen eten (omdat ze het overblijven op school niet zo leuk meer vonden). En ja: toch 'dump' ik ze met een gerust hart op de BSO (en daarvoor kinderdagverblijf) gewoon, omdat de praktijk gelukkig meestal anders is en er liefdevol voor ze gezorgd werd en wordt.

Wij werken bijvoorbeeld beiden 4 dagen per week. Beiden zijn we 1 dag in de week thuis, mijn moeder komt 1 dag in de week oppassen en onze 4 kinderen gingen twee dagen per week naar het kinderdagverblijf en later naar de BSO. Voor ons werkte dit al jaren heel erg goed: het was voor ons allen een goede balans. Was... want nog niet zo lang geleden zijn we daar wat in gaan schuiven: twee van onze jongens turnen namelijk nogal veel en door andere trainingstijden zouden ze nu na school eerst naar de BSO hebben gemoeten, dan snel eten en dan van 18.15 tot 20.15 gaan trainen. Dat werd ons te gortig. Dus ben ik twee uur minder gaan werken, zodat ik die dag de kids uit school kan halen en ze even thuis kunnen uitrusten, dan om 17.00 uur aan tafel en daarna trainen. Dus nu is er nog maar 1 dag BSO, en voor onze oudste van bijna 12 helemaal niet meer: hij was er een beetje op uitgekeken, neemt liever een sleutel mee en komt uit school zelf naar huis. Daar is hij dan die ene dag van 15.30 tot 17.15 alleen en dat bevalt hem en ons prima. Weer een nieuwe balans dus.

Onze dochter (10) fietst trouwens die ene dag zelf naar de theaterBSO (een paar kilometer verderop), ze krijgt daar anderhalf uur theaterles en zou eigenlijk nog wel een extra dag heen willen.

Zo zie je dat situaties verschillen, meningen verschillen en ook de manier van invullen van werk/prive verschilt. Geweldig toch? Laten we elkaar daarom respecteren en niet denigrerend doen over de keuze die een ander maakt. Alle keuzes zijn goed, want als het goed is, komt die keuze overeen met de beste balans voor jou en je kinderen. En die ligt nu eenmaal voor iedereen anders.

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

3.9. Inderdaad: verkeerde aannames...

Hallo allen,

Ik sluit me aan bij Sanne: er worden heel wat verkeerde aannames gedaan. Jammer dat er meteen gedaan wordt alsof dat in Nederland zo vreselijk kostbaar is (het loont de moeite niet om te gaan werken).

Natuurlijk, als je de prijzen ziet van kinderopvang en buitenschoolse opvang, dan schrik je je een ongeluk! Maar, wat voor het gemak even vergeten wordt: er bestaat ook nog zoiets als een toeslag kinderopvang. En de hoogte van die toeslag is afhankelijk van je inkomen. Voor een reeel beeld zou je je gegevens eens moeten invullen op de site van de belastingdienst onder het kopje toeslagen. Je zult versteld staan wat je dan terug krijgt... en inderdaad: wij verdienen bruto minder dan Sanne en haar partner en hebben voor vier kinderen twee dagen kinderdagverblijf of BSO netto nooit meer dan 250 euro moeten betalen! Nou, met een beetje baantje verdien je echt wel meer hoor!!! Dus financieel gezien weegt werken en kids een aantal dagen naar kinderdagverblijf of BSO echt wel op tegen thuisblijven. Of je daar om andere redenen vanaf ziet, da's een ander verhaal.

Overigens Rianne: jij vraagt of het wel de moeite waard is om als vrouw te gaan werken, maar eh: als partners beslis je toch samen wat de beste balans is tussen werk en prive? Als jullie samen vinden dat er iemand thuis zou moeten zijn voor de kinderen, dan zou het financieel gezien dus logischer zijn dat hij thuis blijft en jij fulltime werkt. Of: je verdeelt het op een andere manier, beiden parttime bijvoorbeeld als jullie er samen maar achter staan!

Wat levensstandaard betreft: als je zou willen vasthouden aan hoe jij het blijkbaar als kind gehad hebt, wordt het hoe dan ook lastig. Maar dat weet je van je huidige situatie ook wel, van 1400 netto per maand kun je veel doen, maar niet alles. Ik denk dat het hoe dan ook belangrijk is om te weten waar je je geld aan uitgeeft. Ik weet niet of je dat nu al bijhoudt? Of je een goed inzicht hebt in vaste lasten, kleding voor jezelf, kleding voor de kids, cadeautjes enzovoorts? Ik heb dat laatst eens helemaal uitgezocht, heb in Excel ook gespecificeerd uit welke middelen (loon, vakantiegeld, kinderbijslag) we welke dingen betalen. Ik moet zeggen: dan kom je al tot een behoorlijk inzicht in waar je pijnpunten zitten! Zo bleek dat we per maand voor ons zessen wel 700 per maand aan boodschappen kwijt waren. Nu letten we wat beter op bij het boodschappen doen (minder chips, vlees enzo) en zijn we 500/600 per maand kwijt.

Je vroeg ook over sporten en dergelijke, tja, als alle 4 kids een sport willen beoefenen, kan dat inderdaad best prijzig worden. Bij ons worden alle sporten per kwartaal betaald, dus laat ik die vallen onder het potje kinderbijslag (net als schoenen, cadeautjes en de krant). Dat loopt nu gelijk op: dat wat we ontvangen aan kinderbijslag, gaat op aan deze uitgaven. Bij ons turnen onze oudste (11) en tweede (8) zoon ieder 6 uur per week, krijgen we op de gym van onze dochter (10) en jongste zoon (5) korting en zijn we voor allen samen per kwartaal zo'n 275 euro kwijt. Onze dochter en jongste zoon zitten beiden op zwemmen en daar betalen we voor ieder 104 euro per kwartaal voor. Zingen doen ze gratis in een kerkkoortje.

De eindejaarsuitkering van ons samen is ons kledingbudget voor het volgende jaar. Dat komt vrij goed uit, al moet ik eerlijk bekennen dat ik voor mezelf en voor Edwin niet zo vreselijk veel koop. Voor de jongens kan ik natuurlijk een hoop kleding doorschuiven. Maar ze krijgen allen wel een paar nieuwe shirts en broeken.

Het vakantiegeld gebruiken we voor vakantie en voor uitstapjes. We gaan regelmatig met de kids op stap, maar lang niet altijd naar grote parken. Een dagje bos of strand, een lekker stuk fietsen en dan ergens picknicken, naar een pretpark met kortingsbonnen van een of andere actie.

En de investeringen in ons koophuis doen we uit de teruggave inkomstenbelasting (hypotheekrenteaftrek). Da's goed vooruitplannen en inschatten welke lasten er komende jaren te verwachten zijn. En rekening houden met tegenvallers. Trouwens: ook de kosten van aanschaf (sparen) en onderhoud van de auto (per jaar zo'n 1000 euro) betalen we uit de teruggave inkomstenbelasting. De overige lasten van onze Opel Zafira komen uit op 150 per maand (=zonder afschrijving).

Een en ander zal vast nog veel goedkoper kunnen, als je andere keuzes maakt, minder aan sport laat doen of meer tweedehands snuffelt. Voor ons werkt dit prima en we mogen niet klagen: we kunnen behoorlijk aardig doen wat we willen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt zo. Veel succes met jullie keuzes! Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

3.10. Re: Chantal

En toch is de kinderopvang duur, ik betaal maandelijks 1300 euro en daarvan krijgen we 800 terug van de belas. Dus ik betaal zelf 500 euro per maand. Dit geldt voor 2 kinderen voor 2 dagen per week.

Tja de een kiest voor thuisblijven en de ander werkt al dan niet full time. Zelf werken mijn man en ik part time en komt er maandelijks netto 3500 binnen. Hiervan redden we het ruimtschoots met zijn 5en. Indien nodig kunnen we beide weer full time maar dat willen we niet. Zo zijn we er grotendeels voor de kinderen. En eerlijk is eerlijk, ik geniet ook van mijn werk.

Alicia

Reactie voor op de website?

3.11. Reactie op reacties ...

Ik veroordeel helemaal niemand over de opvang of sleutels om de nek. Alleen IK wil dat absoluut niet doen. Ik heb helemaal geen vooroordelen over opvang in welke vorm dan ook, alleen ik kan het mijn kinderen niet aandoen.

Ja, ik was diegene in het tijdschrift. Mijn kinderen hebben dit jaar zoveel voor hun kiezen gehad( remigratie, vader overleden , 3 maand later oma overleden en ga zo maar door), en ik wil ze een zeker (t)huis bieden en niet ook nog eens aan een ander persoon moeten wennen, of opvang.

Iedereen moet doen wat in zijn of haar vermogen ligt, is het opvang of thuisblijven, het is ieder zijn eigen keus.

Ik doe helemaal geen verkeerde aanname, maar gaf alleen mijn mening.

Nogmaals, ik laat iedereen in de waarde, de een kan nu eenmaal veel meer doen met minder geld dan de ander. Zo zal het altijd zijn en blijven. Gelukkig is iedereen anders!

Ik ben gelukkig thuis, dan wel met heel weinig geld. Ik ga pas aan het werk als al mijn kinderen 5 dagen per week op school zitten. Ik kan het gewoon niet met mezelf rijmen dat ik mijn kinderen nu in de opvang zou doen.

Nogmaals, ik heb geen commentaar op wie dan ook!

Chantal

Reactie voor op de website?

3.12. Reactie modaalinkomen

Reactie op Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?

Hallo Rianne,

Wij hebben een eigen huis, een auto, 3 kinderen en huisdieren.Mijn man werkt full-time en ik ga per 1 september minderwerken want ik trek het niet meer allemaal. Kwa financieen moet ik ipv minder meer gaan werken willen wij ons hoofd boven water houden maar jah... als je het niet meer op kunt brengen en er toch wel depri van wordt. Als ik dit allemaal van te voren had geweten dat wij zo zwaar kwamen te zitten had ik nooit voor ons derde kindje gekozen, ok nu ze er is wil ik haar niet meer kwijt wat het is een schat maar dan was het leven een stuk goedkoper geweest denk ik zomaar.....

Mijn man en ik wilde ook graag 4 kinderen maar bij ons is dat nu echt niet meer aan de orde dus denk hier heel goed over na: het klinkt goed hoor dat je full-time wilt gaan werken maar of het in de praktijk haalbaar is...

Wilma

Reactie voor op de website?

3.13. Reactie vaste lasten

Ik begon dit hoofdstuk omdat ik graag van mede ouders wilde weten hoe die het allemaal geregeldt hebben, jammer dat het onderwerp onder tussen zo uit zijn verband getrokken is. Ik hoop dat er nog ouders zijn die mij goede tips kunnen geven.

Wilma

Reactie voor op de website?

3.14. Niet realistisch

Reactie op Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?

Met 4 kinderen ga je toch niet fulltime werken, dan zie je ze nooit. Beetje zielig om ze 5 dagen in de week bij anderen te laten. Waarom wil je ze dan? 2 dagen opvang is vermoeiend genoeg voor ze. Mijn gezin bestaat uit 2 volwassenen en 1 kindje van 16 maanden. Ik ben helaas mijn baan kwijt en moet dus al spaargeld inleggen voor de lasten.

Schrijf eens alle kosten op die je hebt en gaat krijgen. Zie je gelijk of je het red met 4 kinderen. Je wilt een koopwoning en een auto. Kosten zijn dan: Hypotheek, verzekeringen (zorg, inboedel, brand, auto, uitvaart), gemeente- water- wegenbelasting, tv/internet/telefoon/mobiel, opvang/BSO, energie, sparen voor je kinderen en onvoorziene zaken, boodschappen (incl. luiers, voeding, verzorgingsproducten ed), kleding, sporten/recreaties ed. Niet vergeten dat een koopwoning verbouwingskosten meebrengt (die altijd blijven). En met 4 kinderen en 2 volwassenen je een 7-zitter auto nodig hebt. In 2012 krijg je geen kinderopvangtoeslag zonder baan, dus of thuisblijfmoeder worden en rondkomen van 1 salaris. Of toch werken. Vergeet niet dat je niet gelijk een topsalaris krijgt als je net van school bent en je nog wel een baan moet vinden.

Miranda

Reactie voor op de website?

3.15. Hoe doe je dit?

Reactie op Modaal inkomen?

Lijkt me onmogelijk. Ik heb een inkomen van 2400 euro netto en red het net. Ik ga nooit met vakantie en heb een oude auto uit 1990 die ik zelf onderhoud en heb geen luxe. Moet er wel bij zeggen dat 2 van mijn 3 kinderen boven de 18 zijn. Dus geen kinderbijslag meer en mijn zorgkosten zijn ook hoger omdat je dan kinderen als volwassenen moet berekenen. Daarbij heb ik geen recht op sociale huur en andere toeslagen buiten de zorgtoeslag van 35 euro per kind, maar moet in de vrije sector huren. Reken daar alle overige kosten bij dan snap je wat ik bedoel. Voor de studie en kleding, stappen hebben ze een bijbaantje.

Ron

Reactie voor op de website?

3.16. Hoe ik dit doe??????

Ik las even wat reakties.
Wij doen het nu al een aantal jaar op 1 salaris, ik kan niet veel werken ivm een ongeluk (helaas veroorzaakt door een ander) en hebben nu drie kids, 11, 9 en bijna 5. En we redden het elke maand weer. Het salaris zit onde de 1900 euro en we hebben een koophuis. Soms begrijp ik het niet.....we eten echt niet aan het einde van de maand droog brood.......of wat dan ook. Hoe doen jullie het dan? Van 2400 euro of meer...ik zou dan een schip met geld overhouden aan het einde van de maand.

Ingrid

Reactie voor op de website?

3.17. Hoezo onmogelijk?

Mij lijkt het ook onmogelijk dat het onmogelijk is. Met 2400 euro netto zijn wij ook stinkend rijk!

Wij doen het met alles bij elkaar opgeteld van 1950 euro en dat is ruim voldoende. Mn man klust ook bij, en ik af en toe ook, en als we daarmee een goede maand hebben komen we ook wel aan de 2500 euro, maar daar leven we dan ook van als koningen. Als er mensen zijn die daar dan net van rondkomen dan gaan mijn wenkbrauwen toch wel omhoog.

Als onze wens voor een vierde is uitgekomen en de jongens groter worden zal het voor ons ook wel wat minder ruim worden,maar dan is t nog prima te doen. Nu gaat er nog aardig wat geld op aan impulsinkopen en weekendjes weg,dagjes uit. Daar kan flink op bezuinigd worden en dat hebben we er ook wel voor open. Voor ons gevoel smijten we nu met geld en als dat niet meer kan omdat het nodig is om onze kinderen van te voorzien is dat zeker geen straf. Beide fulltime werken lijkt me ook niet realistisch, maar parttime is goed haalbaar, en je man kan in de toekomst misschien ook wel een beter betaalde baan vinden.

Karin

Reactie voor op de website?

3.18. Afhankelijk van de uren en dagen die je maakt

Wij hebben 2 jonge kinderen 1 en 3,5 jr oud. Zij gaan allebei naar de kdv. Ik werk 20 uur p.w. maar verdeeld over 4 dagen. Tevens reis ik een uur naar het werk en een uur terug dus. Ik ben management assistent en verdien 1400 euro bruto, netto 1180 p.m. obv 20 uur. Echter, omdat ik 5 uur werk en 2 uur reis heb ik in principe 7 uur opvang nodig per dag. Geen enkele kdv wil hieraan het is of halve dag (5,5 uur) of hele dag (11 uur). Ik betaal per maand tegen de 800 euro aan uit eigen zak voor de opvang van mijn beiden kinderen - de rest wordt vergoed in belasting toeslagen.

Na mijn reiskosten geld, houd ik van mijn salaris dus een karige 380 euro over. Mijn partner verdient onregelmatig aangezien hij timmerman is maar gemiddeld komt hij met 1200 euro netto p.m. thuis. Het is wel te doen maar ik moet eerlijk bekennen dat vakanties en uit eten dingen zijn die wij bijna tot niet meer doen. We kunnen het gewoon niet vooroorloven. Nu houden wij wel van lekker eten thuis, dus lekker koken, nette kleren voor de kinderen en onszelf (tsja je moet wel als management assistente).

Dus mijn advies is als je parttime werkt kies dan voor bijv. 2/3 hele dagen p.w. dan kom je het beste uit qua toeslagen en houd je dus nog wat meer over van je salaris. Kinderen zijn leuk maar je eigen leven moet ook leuk blijven moet je maar bedenken.

Veel sterkte m.

Reactie voor op de website?

3.19. reactie 2.18

Reactie op Hoezo onmogelijk?

Je kan misschien beter gaan voor een gastouder. Dan hoef je vaak geen extra uren te betalen maar alleen de uren die je echt afneemt. Dat scheelt een hoop in kosten wat je dan weer voor andere dingen kan gebruiken.

angenent

Reactie voor op de website?

3.20. reactie 2.18

Reactie op Afhankelijk van de uren en dagen die je maakt

Inderdaad een gastouder. Afhankelijk van de gastouder, betaal je alleen die zeven uur en betaal je ook niet tijdens vakanties of vrije dagen. Daarbij je oudste is bijna vier, dat scheelt alweer de helft. En je moet het werk nu maar zien als een investering in je toekomst. Nog even de tanden op elkaar.

ann

Reactie voor op de website?

3.21. Belastingdruk hoger als eenverdiener

Reactie op Hoezo onmogelijk?

Beste Rianne,

Ik wil je nog meegeven dat in Nederland de eenverdieners enorm worden gepakt. Je kunt beter met z'n tweeën 2400 euro bij elkaar verdienen dan alleen. Dus bijv jij 1000 euro netto en je man 1400 euro netto.Degene die alleen 2400 euro verdient houdt veel minder over dan mensen die dit met z'n tweeën doen. Dit is een keuze van de overheid om zoveel mogelijk vrouwen aan het werk te krijgen, kort door de bocht gezegd. Denk niet dat belastingpolitiek neutraal is. Vrienden van ons hebben 4 kinderen, 5e op komst. Zij werkt niet buitenshuis, haar echtgenoot heeft berekend dat hij een paar duizend!! euro extra aan belastingen kwijt is. Je moet als vrouw 5000 euro of meer per jaar verdienen wil je man als toeslagpartner in aanmerking komen voor allerlei belastingvoordelen! (of andersom als de vrouw werkt moet de man minimaal 5000 bij elkaar sprokkelen) Die 5000 euro moet te doen zijn. Dus neem in ieder geval een klein baantje al breng je post rond.

Verder nog een opmerking over diegene die denken dat je met 2400 euro schatrijk bent. Ja dat kan als je woonkosten laag zijn. Maar wij wonen in een dure stad, hebben ons huis gekocht precies op de top, wonen gewoon in een rijtjes huis maar zijn al ruim 1000 euro netto aan hypotheek kwijt... dus nog geen gas water licht etc. Dan redt je het echt niet hoor met 1950 euro netto. Verder vallen we net buiten alle toeslagen. Geeft niet hoor, hebben we niet nodig. Kunnen we ook niet goedkoop huren sociale huurwoning tot 650 euro hier. Vrije sector woning kost al gauw 900 euro of meer voor een kleiner huis dan we nu hebben dus we kunnen beter blijven zitten waar we zitten. We redden het heus maar we zijn niet schatrijk. Ik ben echt benieuwd naar de woonkosten van degene die dat zeggen en of men ook nog toeslagen krijgt.

Martina

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?

 1. Modaal inkomen?
 2. Re: vier kinderen en modaal inkomen kan dat
 3. Vier kinderen en modaal inkomen, kan dat?
 4. Rondkomen met modaal inkomen met 4 kinderen
 5. Reactie op Marja
 6. Modaal!
 7. Verkeerde aannames
 8. Voor Chantal: werken en opvang
 9. Inderdaad: verkeerde aannames...
 10. Re: Chantal
 11. Reactie op reacties ...
 12. Reactie modaalinkomen
 13. Reactie vaste lasten
 14. Niet realistisch
 15. Hoe doe je dit?
 16. Hoe ik dit doe??????
 17. Hoezo onmogelijk?
 18. Afhankelijk van de uren en dagen die je maakt
 19. reactie 2.18
 20. reactie 2.18
 21. Belastingdruk hoger als eenverdiener

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.