Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

7. De pedagogische tik

Wat vindt u van de pedagogische tik? Is deze inderdaad van opvoedkundige waarde? Graag plaatsen wij uw mening en ervaringen. Lees ook de column De pedagogische tik.

Reactie voor op de website?

7.1. Zinloos

Zoals elk geweld is ook een pedagogische tik zinloos. Niet alleen is er het gevaar van escaleren, maar ook het gevaar van nadoen, jong geleerd is oud gedaan. Zo ga je niet met elkaar om wil je je kinderen leren, hoe leer je dat als je het zelf doet en nog wel vanuit een machtspositie.

Ook ik herinner me de angst voor een schoppende leraar, en de tikken met de lineaal, en vooral de minachting die je van binnen voelde voor zo iemand.

Als we een vredige wereld willen, zullen we nog altijd bij onszelf moeten beginnen. Mensen moeten elkaar geen pijn willen doen, niet psychisch en niet lichamelijk, en kinderen leren nog altijd het meest van het voorbeeld dat wij ze geven.

Antoinette

Reactie voor op de website?

7.2. Geweld is machteloosheid

Persoonlijk ben ik van mening dat een tik geen pedagogische waarde heeft en alleen gegeven wordt uit onmacht. Wat wil je je kind leren? Als je niet meer weet wat je moet doen, als je je zin niet krijgt, als iemand niet naar je luistert, dan sla je hem? Ik kan me de drang wel voorstellen, met twee onder de twee had ik zelf ook wel eens achter-het-behang-plak neigingen. Maar mijn kinderen nog nooit geslagen. Ik leer ze dat je problemen oplost door te praten of door eerst even af te koelen (in de hoek) en dan te praten. Slaan is geen oplossing. Respect kun je namelijk niet dwingen, slechts verdienen.

Je kunt je kind vanalles willen leren, maar uiteindelijk moet je ze vooral voor-leven.

Pauline

Reactie voor op de website?

7.3. Pedagogische tik zinloos

Ik heb nooit een tik uitgedeeld. Ik tel liever tot tien. Ik zie er ook niets opvoedkundigs aan. Zie het meer als een tik uit onmacht. Ik heb ze vroeger zelf wel gehad en weet hoe vernederend dit was. Deze vernedering zou ik dus nooit mijn kinderen aan doen.

Ik weet ook niet of het nu zo werkt dat als je wel eens of regelmatig een tik uitdeelt, dit echt gaat lijden tot kindermishandeling. Kinderen geestelijk vernederen is natuurlijk net zo erg als die tik. En soms moet je als ouder zelf ook wel eens even afkoelen, dus tot tien tellen.

Jessica

Reactie voor op de website?

7.4. Tik op zijn tijd goed trainingsmiddel

Ik ben zelf moeder van 3 kinderen en heb in hun eerste jaren consequent de pedagogische tik toegepast als middel om ze te trainen tot gewenst gedrag. Het zijn nu gelukkige, evenwichtige, aangepaste jong-volwassenen, die zelf ook helemaal achter de goed toegepaste tik staan. Een klein kind leert veel door pijnprikkels. Hij bijt zijn tong niet stuk of prikt zijn eigen ogen niet omdat dat pijn doet. (lees maar eens over kinderen die geen pijn kunnen voelen!)

En zo leert een klein kind om te komen als je roept, niet aan bepaalde spullen te zitten, en op alle vlakken gewenst gedrag te leren, omdat fout gedrag een pijnprikkel veroorzaakt, door de ouders gedoseerd gegeven op handje of billen. Als je dit de eerste 3,4 jaar goed doet, zal zich later zelden een situatie voordoen waarbij je nog hoeft te slaan.

Het is dus geen straf uit boosheid, maar weloverwogen training van het jonge kind.

Hannie

Reactie voor op de website?

7.5. Hannie

Dit meen je niet! Toch? Het lijkt hier meer op een training voor een hond (ook daar is slaan niet wenselijk). Een kind train je niet, maar voed je op zonder die pedagogische tik! En ook nog consequent een tik geven als ze nog jong zijn, zal dat helpen om te gehoorzamen?

Mijn maag draait om om te lezen dat een kind door pijnprikkels leert te gehoorzamen. Ben je wel goed bij je hoofd! Doet me denken aan die dominee! Die het allemaal zo goed weet. Ik hoop niet dat jij lid bent van die idioot die vindt dat je een baby al kan slaan! Gewoon ziek dit stuk van je!

Jessica

Reactie voor op de website?

7.6. Hannie

Volgens mij ben je je roeping misgelopen als trainster van een puppycursus. Geen wonder dat het nu keurige, aangepaste jong volwassen zijn anders krijgen ze een tik.

Af en toe kan ik mijn kinderen achter het behang plakken, maar een tik geven gaat mij te ver. Stel je voor dat je alleen maar gehoorzame kinderen hebt die alleen maar ja en amen zeggen op jouw commando, dat is toch geen leven.

Alicia

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De pedagogische tik

  1. Zinloos
  2. Geweld is machteloosheid
  3. Pedagogische tik zinloos
  4. Tik op zijn tijd goed trainingsmiddel
  5. Hannie
  6. Hannie
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.