Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

94. Hoe houd je het huis bij?

In een groot gezin wordt het huis intensief gebruikt. Dat betekent dat het schoonhouden van het huis extra zorg vereist. Hoe pak je dat handig aan?

Reactie voor op de website?

94.1. Goed plannen

Het huis bijhouden is in mijn geval een kwestie van goed plannen. Iedere dag draai ik ongeveer 2 machines was, 's ochtends 1 en 's middags 1. De vaatwasser draait 's nachts (nachtstroom!). In het weekeend doe ik 1/2 dag de bovenverdiepingen en 1/2 dag de benedenverdieping en de badkamer. Op woensdagmiddag nog een keer de benedenverdieping (want dan ben ik 's middags vrij, op de andere dagen werk ik buitenshuis van 9-15). En als ik tussendoor het een of ander zie liggen, doe ik dat natuurlijk ook. Verder probeer ik kleding aan te schaffen die je zo min mogelijk moet strijken, dat scheelt tijd, bovendien is strijken niet een van mijn hobby's. We hebben een wasdroger en als ik het wasgoed gelijk opvouw, hoef ik het eigenlijk nauwelijks te strijken.

Jacqueline

Reactie voor op de website?

94.2. Het huis houdt mij bij

Ik bedoel hiermee, dat we het huis zodanig hebben ingericht, dat het weinig onderhoud vergt.

Allereerst vaatwasser, droger en wasmachien(natuurlijk) Afwassen en de was bestaan bij ons nauwelijks. 's Morgens voor mijn werk de was erin. Als ik thuis kom in de droger, als de kleinsten samen badderen wordt het opgevouwen. Alleen die strijk! Ik let bij het kopen van textiel erop dat ik niet teveel koop wat gestreken moet worden.

Het huis is verder ingesteld op kinderen. Alle vloeren zijn van hout, parket, tegel of plavuis in kleuren waar je niet veel op ziet. Dus twee keer stofzuigen en een keer per week dweilen beneden, een keer in de twee weken dweilen we boven. Uiteraard met een slimme wisser. Die ook pappa ijverig hanteert. Sanitair, verschonen van bedden en de was houd ik heel goed bij. De rest........

Aan de voorkant van het huis worden de ramen redelijk bijgehouden, maar aan de achterkant: foei. In de zomer doet mijn dochter dat.

We hebben veel speelhoeken en speelgoedkisten, dus de rommel kan daarin. We hebben overal wel wat speelgoed staan, dat maakt ons niet uit.

Een vriendje zei eens, dat onze 'antiek aandoende Ikea kroonluchter' in de keuken leek op die van de 'Adams family" (een Monsterfamilie, kennen jullie die?) omdat er spinnewebben tussen hingen. En warempel, dat was zo. ik heb ze vol trots laten hangen. Spinnen hebben een vrolijk leven bij ons.

Ik vind het bijhouden van het huis op zich niet zo'n groot probleem vanwege onze vier kinderen, maar vanwege het feit dat ik vier dagen per week buitenshuis werk. Dan komt alles op het week-end aan, en daar baalt iedereen thuis wel van en ikke (moeder) het meest. Is het eindelijk week-end en dan moeten we.... En dan maken we ruzie. Stom he. Maar dat is een andere themaclub.

Anja

Reactie voor op de website?

94.3. Huishouden

Ik werk met lijstjes om mijn werk te doen. We hebben 5 kinderen en geen vaatwasser of droogtrommel. We redden het net. Als ik niet met lijstjes zou werken kwam er niets van terecht want ik ben zeer chaotisch. Als ik visite krijg werk ik samen met mijn man even de kamer door en zorgen we dat er geen rommel op grond of kasten ligt maar eigenlijk kan het mij niets schelen. Het is niet vies, het is rommelig, en daar zit ook nog een verschil in!

Sandra

Reactie voor op de website?

94.4. Moeite

Ik heb moeite om het huis zo bij te houden, als ik graag zou willen. Ik ben niet zo makkelijk van 1 keer in de week dweilen, dat wil ik minimaal om de dag doen, kinderen spelen immers op de vloer. Ik heb gelukkig een droger en een afwas- machine.

Ik heb 4 kinderen waarvan 2 nu naar de basisschool gaan (9 en 4 jaar), en ik heb 2 thuis van 2 en 1 jaar en ik ben in verwachting van ons 5de kindje.

Riekje

Reactie voor op de website?

94.5. Vuilgrens

Zoals ik in mijn reactie over het afwassen al schreef, denk ik dat onze 'vuilgrens' vrij hoog ligt. Wij wonen op een bovenwoning en dat scheelt nogal in de hoeveelheid zand en aarde die mee naar binnenkomt. Ook hebben we op het moment geen kat of hond, dus alleen de lange haren van mij en mij dochter vliegen over de vloer.

Ik merk wel dat ik in de loop der jaren een soort routine heb opgebouwd voor wat betreft even klusjes tussendoor doen. Dus 's morgens even een was in de machine en na m'n werk die was in de droger stoppen. Ik probeer het bij twee keer per week was vouwen te houden, en de kinderen vinden het vaak leuk om te helpen, vooral met sokken bij elkaar zoeken (ook mijn zoon van ruim 14).

Een keer in de week stofzuigen is wel maximaal bij ons en ik moet zeggen dat we de houten vloer nooit dweilen...... Dat lijkt heel vies maar we hebben hem behandeld met bijenwas en hij ziet er niet meer brandschoon uit maar er zit wel een soort natuurlijk 'vetlaagje' op waardoor hij niet extreem vies wordt. De wc een keer per week en de badkamer eens per twee weken. Tja, en de keuken is al een jaar niet meer schoon gemaakt. Ik erger me daar wel eens aan en overweeg dan om een 'werkster' te nemen, maar aan de andere kant vinden het we blijkbaar zo onbelangrijk dat het me dan ook weer zonde van het geld lijkt.

Het allerbelangrijkste is denk ik voor ons dat we een schoon huis niet zo belangrijk vinden dat we ons daarvoor over de kop willen werken. Een gezin en een baan en een beetje sociaal leven kost tenslotte al meer dan genoeg energie.

Gelukkig maar dat we geen kinderen hebben die allergisch zijn voor huisstof.......

Tanja

Reactie voor op de website?

94.6. Ook moeite met bijhouden

Net als Tanja heb ik ook moeite met het bijhouden van alles. Het verschil is dat er bij ons wel 2 met allergie voor huisstofmijt wonen (onze 2e dochter en ik). En als je dan ook nog in een te klein huis woont, zodat er altijd wel wat speelgoed op de grond ligt, wat nergens opgeruimd kan worden, is dat een hoop werk!

Ik probeer me te trainen in weggooien, dat vind ik altijd heel moeilijk. Zelfs de kleertjes en speelgoed van de jongste dat ze niet meer wil, blijven vaak toch bewaard. "Toch altijd handig voor visite?", denk ik dan. Maar ja, een volkomen schoon en opgeruimd huis blijft dan wel een illusie!

Groetjes, Jolanda (moeder van 4 dochters, waarvan één met astma)

Reactie voor op de website?

94.7. Huishouden

Hai allemaal,

Het huishouden is hier vaak een van Jan Steen.
Vooral met al die vrije dagen van de kinderen, de woensdag, donderdag en de vrijdagmiddag. Vooral de kleintjes kunnen er wat van. Wat ik op één dag verfraai, plunderen zij in 10 minuten. Dus ik doe wat ik kan en meer niet,

Groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

94.8. Huize Flodder

Hoi Ingrid,

moet je bij ons eens onverwacht langskomen. Ik noem ons huis altijd Huize Flodder. Maar iedereen mag bij ons komen eten en of slapen en het is wel heel gezellig. Soms vliegt het me wel eens aan hoor, krijg je visite en zie je het huis door de ogen van de ander. Maar de laatste jaren heb ik daar weinig last meer van hahaha!

Sandra

Reactie voor op de website?

94.9. Gelukkig niet de enige!

Hai Sandra,

Bedankt,ik dacht bijna dat ik de enige was, en ik probeer het juist niet met andermans ogen te bekijken, want dan krijg ik zo'n kromme tenen. Vooral mijn moeder krijgt een beroerte van mij, vooral omdat ik niet kan tippen aan mijn deftige zus.

Groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

94.10. Nog een medestander in de gezelligheid

Hallo medemoeders,

Wat is het toch fijn om te lezen dat we tegen dezelfde dingen aanlopen. Huishouden bestaat toch voornamenlijk uit opruimen. Ik heb er zelf helemaal geen last van, maar als er dan zomaar iemand binnenstapt, dan denk ik o,ooh, ik had het geloof ik moeten opruimen. Maar, ja, ook hier mag altijd iedereen binnenvallen en is elk kind welkom. Eigenlijk is dat ook veel belangrijker dan een clean huisje.

Binnenkort krijgen we een iets groter huis, wie weet valt het rondslingerende speelgoed dan wat minder op.Ik wil het me ook niet allemaal laten aanpraten door anderen. En wat ik ook wel eens zeg: Als iemand zich hindert aan wat er op de grond ligt, dan mogen ze het best zelf aan kant maken.

Kom op moeders, gezelligheid is veel belangrijker!!!

Gretha

Reactie voor op de website?

94.11. Visite-stress

Leuk om te lezen hoe het anderen vergaat. Over het algemeen hebben we weinig moeite met rommel in ons huis (vijf kinderen), maar als er bezoek komt moet er wel geruimd worden. We spelen het steeds weer klaar om op tijd de boel aan kant te hebben, maar bij een onverwachte inval hebben we echt wel zo'n "oh nee hè" gevoel. "het is wel een beetje een rommel, maar ja...."

"Ach, je ziet tenminste dat er geleefd wordt" zeggen ze dan. Ja, ja........

Ronald

Reactie voor op de website?

94.12. Bij ons hangt op de deur

Wat een genot om te lezen dat de huishoudelijke orde niet alleen bij ons zo loopt. Ik kan er soms behoorlijk gek van worden. Maar goed ik heb een handleiding op mijn deur hangen voor binnenkomende visite. Ik schrijf het hier op mischien ook leuk voor jullie om op te hangen.

  Handleiding voor het overleven van dit rampgebied.
  Niet betreden.
  Wanneer betreden onvermijdelijk is, dient u de volgende regels in acht te nemen:
  • Verplaats niets. Breng geen veranderingen aan.
   Elke wijziging in de puinhoop kan gevaar voor instorting, bedelving of overspoeling opleveren.
  • Vermijd lichamelijk contact.
  • Draag beschermende kleding.
  • Het aanraken van de puinhopen kan onontdekte besmettelijke ziekten veroorzaken,alsmede onophoudelijke jeuk.
  • Loop voorzichtig.
  • Er kunnen zich onder de puinhopen nog levende wezens bevinden. Pas op niet gebeten, gestoken of gekrabd te worden.
  • Plaats herkenningstekens.
  • Stippel een route uit, gebruik een kompas en plaats bakens en herkenningstekens om uw veilige terugkeer te garanderen.
  Verzekering.
  • Bij het betreden van dit gebied vervallen automatisch alle eventuele schade- en levensverzekeringen.
  • Binnentreden wordt beschouwd als een oorlogshandeling.
  Proviandering.
  • Neem voldoende proviand mee om in noodgeval een periode van minimaal 14 dagen te kunnen overbruggen.
  • Vergeet niet water en zeep mee te nemen voor bewassing, alsmede voldoende kleding voor verschoningen.
  • Veroorzaak geen overlast.
  • In het ergste geval kunt u geen hulp verwachten. Dus roep niet! Draag uw lot waardig en wacht in stilte op het einde.
Daarbij hebben wij nog het volgende waarschuwings bordje.

Pas op !!!
loslopende kinderen.
Als zij komen:
plat op de grond gaan liggen
en op hulp wachten.
Als er geen hulp komt: STERKTE...

Ik bedoel maar met een gezonde dosis humor valt het de meeste mensen dan toch nog reuze mee.

Nita,
mama van Charlie, Matthew, Kimberley en Domenica
mede verantwoordelijk voor de honden Bronco, Tessa en Tweegy, de katten Speedy en Jubbelina, de konijnen Avonturijn en Mamoeroe, de valkparkieten Parel en Zirkoontje, de hamster Vroempie, en de vissen Bolle, Dikkop, Ukkie en Plakker.
En voor een weekje onze logeerhond Baloe.
Dit gezamelijk met mijn eigen grote beer papa Arnold.

Reactie voor op de website?

94.13. Jan Steen

Haha, wat heerlijk jullie verhalen over het huishouden. Nita, ik vind dat een hele sterke...... echt een idee hiero!!! Wij hebben een best groot huis, met vier slaapkamers boven. Twee grote en twee kleine. De twee kleinste kamers zijn van mijn dochters van 2 maanden en 5 jaar, en de ene grote is van mijn zoon, maar tevens hebben wij er een speelkamer van gemaakt. Zijn bed staat aan de ene kant bijna tegen de muur (raamkant) maar nog net een loopruimte ertussen voorals ik de ramen moet wassen ofzo. Verder hebben we er boorden gehangen, waar puzzels, boeken legostukken etc op staan. Kasten met laatjes voor de playmobiel en auto's etc. Kisten voor de grotere dingen. Ze hebben er een eigen t.v. en video (hoeven ze beneden niet meer te komen zeuren of ze t.v. mogen kijken). Speelgoedkeukentje en dergelijke staan ook allemaal in de hoek. Heerlijk, en ik hou het beneden goed opgeruimd. Je moet er natuurlijk wel de mogelijkheid voor hebben.

Van de week ga ik weer eens met een vuilniszak naar boven om alles uit te zoeken, want sinterklaas nadert alweer, en dan heb ik weer wat overzicht.

Ideaal hun eigen slaapspeelkamer, en komt er eens een logee, dan blazen we het tweepersoons luchtbed op en slapen ze allemaal op die kamer. Ze moeten het zelf wel wat bijhouden, opruimen bed opmaken en zo (stofzuigen en poetsen hoeft natuurlijk nog niet). Maar het is voor ons ideaal. Ondanks de nodige ruzietjes, maar dat heb je overal.

Groetjes regina (25 jaar, moeder van ricardo,7, soraya,5, en suleika, 2mnd)

Reactie voor op de website?

94.14. Astma, huisstofmijt en 4 kinderen over de vloer?

Ik kon erg meevoelen met Jolanda, want in ons gezin van zes zijn er ook drie al bewezen astmatisch, eentje heeft aankomende winter waarschijnlijk ook al medicijnen nodig en ikzelf ben allergisch voor onze kat en cavia. Huisstofmijt is ook bij ons een grote boosdoener, in ieder geval voor manlief, maar hoogstwaarschijnlijk ook voor de kinderen.

Dus hoe houd je dan je huis een beetje schoon? Ons huis is aangepast en dat betekent een gladde vloer (maar heb je die niet sowieso nodig met kleine kinderen), gladde gordijnen en behang en vooral: erg weinig tierelantijnen. Want al het overbodige in de kamer trekt alleen maar stof aan. Verder hebben we dichte kasten, bakken voor al het speelgoed, en de slaapkamers zijn practisch speelgoedvrij. De kleding van alle dames zit in dichte ladenkasten. Het enige waar ik geen afstand van kan doen zijn onze boekenkasten, en daar moet dus regelmatig een doek overheen.

Ik stofzuig boven twee keer per week en de rest van de dagen haal ik de stofwisser door de slaapkamers. Een geweldige uitvinding. Voor beneden geldt dat er dagelijks stofgezogen wordt, ook de bank. Eén keer per week dweil ik de vloer. Stof afnemen doe ik meestal 1 of 2 keer per week, ook weer met die speciale stofwisdoekjes. Dat neemt het stof echt op in plaats van het alleen te verplaatsen. En verder geldt bij ons dat het beddegoed in ieder geval een keer per week op 60 graden moet en de dekbedden een keer per 6 weken (officieel...)

Afwasmachine en wasdroger hebben we wel maar gebruiken we zelden. Strijken doe ik practisch nooit (ik zie er het nut niet van in om een handdoek te strijken). Maar in tegenstelling tot Jolanda vind ik een (te) klein huis een zegen, want er is ook veel minder schoon te maken. En de dingen waar we geen plek voor hebben gaan of weg, of naar opa en oma als reserve (die hebben toch een kast van een huis voor zichzelf).

Ook vanwege de astma en allergie vind ik het wel belangrijk dat ons huis schoon en opgeruimd is. Gelukkig vind ik het ook niet erg om te doen. Het geeft mij een prettig gevoel om 's avonds in een net huis neer te zakken op de bank. Ik hoop alleen dat mijn dochters later (ze zijn nu 4, 3, 3, 2) hetzelfde vinden!!

Marjolein

Reactie voor op de website?

94.15. Bijhouden van het huishouden

hallo mede-grootgezinhouders,

ik dacht ik ga toch ff reageren op dit stukje. Ik moet zeggen dat dat bij ons toch heel aardig op rolletjes loopt. Ik stofzuig en dweil twee keer op een dag en doe drie keer per week alle deuren enz. Alleen die was, dat is en blijft een doorn in mijn oog. De bodem van de wasmand, ik zweer het, die heb ik zelden of nooit gezien. Ondanks droger blijft het een ramp en als ik dan denk "ja, ik zie bijna de bodem", dan is het weekend en dus worden alle bedden verschoond en ja hoor het is weer huilen met de pet op (die daarna dus ook de was in kan!).

Maar ach als die was alles is, iedereen die hier binnen komt vindt het altijd zo keurig. En dat met 4 kinderen, dan mag ik denk ik niet klagen.

Verder probeer ik me zo goed als mogelijk aan een schema te houden, en probeer ik de ramen binnen wekelijks te doen en buiten één keer in de twee weken, al denken onze twee honden daar vaak anders over, wat dus betekent: bijna dagelijks lappen.

En ik heb niet echt een hekel aan het huishouden en ik denk dat dat ook een heel stuk scheelt. Verder vind ik dat je met drie katten een valkparkiet en twee honden zeker tweemaal daags moet stofzuigen ivm de kids.

Nou, ik wens jullie allemaal veel sterkte met het huishouden,

groetjes Wilma

Reactie voor op de website?

94.16. Schema's

Hoe houdt je het bij? Ik heb voor alles een schema: de was: wij hebben 2 wassen per dag: beddegoed en overige 60 graden was: ene week alleen het onderlaken en kussensloop, de andere week ook het dekbedovertrek en doe dan een wit kussensloop eromheen, want dan weet ik waar ik zit in de cyclus en houden de setjes dezelfde kleur. Elk bed, met bijbehorende pyama, heeft z'n eigen dag (we hebben er 5). Verder elke dag een kleur: rode, blauwe, witte 30 graden was.

De slaapkamer van het verschoonde bed wordt gesopt en een stukje van het huis erbij of bv koelkast (1x2wkn), ramen beneden binnen (1xmnd), enz.

Ik ben wel bevoorrecht met de komst van een hulp die eens in de 2 week het sanitair grondig doet en alles nat afstoft (ook de plinten en op de kastjes) en de deuren afneemt. Dit alles in 1 dagdeel. Kost wel 25 euro, maar dan heb je ook wat.

De truc is dus eigelijk: bedenk hoe vaak je iets schoongemaakt wilt hebben, hoe vaak iets gewassen, hoe vlekkeloos de kleding moet zijn, wanneer wil je niets doen, wat kun je evt. uitbesteden en maak voor jezelf een schema dat bij jouw past.

succes ermee

Groetjes Mariana (bijna 4, bijna 7, 8, 10)

Reactie voor op de website?

94.17. Huishouden & vriendinnen

Ik heb mijn moeder en een stel vriendinnen ingeschakeld om een hele zaterdag schoon te maken. Mijn man en 3 kinderen heb ik naar mijn schoonouders gestuurd. Als tegenprestatie voor een schoon huis heb ik gekookt en we hebben het supergezellig gehad. We proberen om dat dus bij iedereen te doen, allemaal samen, allemaal een schoon huis. Ik hoop dat jullie allemaal iets aan deze tip hebben!

Groetjes, Christie (mama van drie, een van 12 en twee van 1 jaar)

Reactie voor op de website?

94.18. Overdreven

Vind je het niet een beetje overdreven om 2 maal per dag te stofzuigen en te dweilen? En drie keer per week al je deuren te poetsen? Sorry dat ik het zeg maar het lijkt er eerder op dat je last hebt van smetvrees. Kinderen hiervoor als excuus gebruiken lijkt me onzin, 1 maal per dag stofzuigen is al best vaak en kinderen moeten ook immuniteit opbouwen hoor!

Yvonne

Reactie voor op de website?

94.19. Niet zo belangrijk

Hallo,

Ik wil even reageren op alles van hierboven. Natuurlijk is het belangrijk dat je niet in een vuilnisbelt woont, maar kinderen herinneren zich later alleen de dingen die je met ze heb gedaan, niet dat je een blinkend schoon huis had.

groeten Anne

Reactie voor op de website?

94.20. Huishoudkunde?

Heel leuk om al jullie huishoudelijke perikelen te lezen. Ik knap er van op. Na 28 jaar huishouden vind ik het nog steeds niet leuk. Ik ben best chaotisch en doe liever andere dingen.

Dus heb ik het gevoel dat ik altijd achter de feiten aanloop, dat stoort me wel eens. Maar meestal maak ik het me wel gemakkelijk en het maakt me niet echt uit hoe anderen erover denken. Wat ik zo om me heen gezien heb ben ik een middelmaat rommelaar. Het kan nog erger en dat troost mij. Als er iemand komt die het een rommel zou kunnen vinden zeg ik meestal, geniet ervan als het bij jou thuis beter is.

En als ik nou de hele dag niets zou doen zou ik me schamen, maar er zijn zoveel belangrijke dingen in het leven...

Financieel er beter voor staan heeft wel invloed op hoe je je huishouden kunt voeren. Een gladde vloer is handig, maar als je nou geen geld hebt om je vloerbedekking te vervangen? Opbergbakken leuk, maar als je ieder dubbeltje moet omdraaien zijn opbergbakken luxe. Een oude badkamer maak je niet zo fijn schoon met al die leidingen als een badkamer uit een catalogus. enz.

Wij hebben het heel krap gehad, jaren... en dan is het wel eens ellendig dat je niet de dingen aan kunt schaffen die het huishouden eenvoudiger maken. Koop maar eens dure schoonmaakspullen of opbergspullen. Of je hebt een zeil vol gaten.... maar zoals iemand al zei; het gaat om hoe je het hebt met elkaar onderling. Je kinderen herinneren zich niet die afgedankte gordijnen, maar weten nog dat je wat met ze ondernam en waren er blij mee.

Dat idee van een schoonmaak met meerderen is heel goed. Leuk om uit te voeren. Zelf heb ik een periode met een moeder van een groot gezin om de 14 dagen een ochtend bij haar gewerkt en dan een ochtend bij mij. We kregen er een leuke band door en je kunt dingen eens afmaken. Zo bespaar je je ook de kosten van een werkster. Je zou ook andere dingen kunnen ruilen, iemand die graag poetst inzetten terwijl jij wat kleding naait bijv.

Nog even wat. Soms realiseer ik mij ineens dat, ondanks mijn tegenzin in poetsen en boenen, het toch geweldig is, dat mijn handen zoveel kunnen, dat mijn rug niet zeer doet, dat mijn ogen zien, dat ik lopen kan en niet in een rolstoel zit. Dat ik niet depressief ben enz. Laten we vooral ook dankbaar zijn. Misschien moeten we eens om ons heen kijken naar mensen die een handicap hebben en hen ook een handje helpen. Dat is dankbaar werk, in ieder geval.

Aansluitend op dit laatste... Hoe leren wij onze kinderen het huishouden? Kunnen ze een huishouden voeren als ze de deur uit gaan? Ik denk dat kinderen uit grote gezinnen misschien vanzelfsprekender worden ingezet in huis.

Maar denk je er wel eens aan om ze ook in te zetten bij een ander. Onze kinderen moeten leren dat ze ook wel eens bij een ander bij moeten springen, zie bovenstaande. En dat niet om geld te verdienen, maar gewoon omdat dat nodig is. Dat hoeft niet veel en altijd, en sommige periodes hebben ze het gewoon te druk. Maar er zijn best dingen die ze eens even voor een ander kunnen doen. Band plakken bij de buurvrouw die altijd alleen met de kinderen is. Boodschap doen, de keuken helpen, ramen zemen, enz. Ik vind het leuk als ze eens een beloning krijgen, maar vind het ook heel belangrijk dat ze het vrijwillig leren doen. Hoe gaat dat bij jullie? Ik ben benieuwd naar jullie ideeen erover.

Elizabeth

Reactie voor op de website?

94.21. Smetvrees

Ik weet hoe het voelt om een paar keer per dag te stofzuigen en dat te herhalen, want ik heb het heel erg met kleding te verwisselen en daarbij veel de wasmachine aan het draaien. Dus ik vind het niet gek. Maar ik wil wel verder met je chatten als je ergens mee zit. Wij helpen elkaar. Want dan heb je toch een lotgenoot. Ik hoop dat ik gauw wat hoor.

Groetjes

Reactie voor op de website?

94.22. Opruimen

Ook ik heb moeite met opruimen. Zodra iemand zijn schoenen zoekt, wordt eerst de hal vol gegooid met andermans schoeisel. Wat eigenlijk niet nodig is. Mijn dressoir is vaak een papierpuinhoop. Maar als het er dan een keer is opgeruimd, krijg ik complimenten van mijn kinderen van 8, 7 en 5. Daaronder zitten nog wat kleinere maar die zijn nog te jong om dat door te hebben.

Mijn kinderen zullen zich wel degelijk herinneren dat het fijn is als het opgeruimd is. Helaas blijft het vaak maar bij een dag. Dus Anne, zeg niet te hard dat kinderen daar niet op letten. Bovendien moeten ze ook leren om hun eigen zooi op te ruimen. En daar help ik dan bij. Want alleen opruimen vinden zij ook niet leuk, maar samen wel. En als de zooi is opgeruimd dan zijn we samen blij.

Daniële

Reactie voor op de website?

94.23. Wilma is dit een grap

Dit stukje is toch zeker een grap. Ik geloof er niets van. Of je hebt misschien een piepklein tussenwoninkje. Krijg je af en toe ook eens frisse lucht? Of alleen bij het ramenlappen?

Lea

Reactie voor op de website?

94.24. huishoudkunde.tk

Voor een handig schema kun je kijken op huishoudkunde.tk. Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief en zo krijg je dagelijks een overzicht van wat je 'moet' doen. Ook zijn er allerlei tips over schoonmaken.

Mieke

Reactie voor op de website?

94.25. Bij ons een zooitje?

Bij ons is het soms een zooitje, soms netjes. Het is maar net hoe mijn bui is. En altijd, als ik een luie bui heb komt er onverwachts visite. Dat slordige heb ik niet van een vreemde. Toen ik een jaar of 10 was durfde ik nooit een vriendin mee naar huis te nemen omdat ik me schaamde voor de troep thuis. Kinderen zien het dus wel. Ik zal er dus zeker voor zorgen dat het huis opgeruimd is als mijn kinderen uit school komen. Maar ik schaam me nu niet meer zo veel voor de zooi. Als ze het niet gezellig vinden bij ons dan komen ze maar niet.

Astrid

Reactie voor op de website?

94.26. Lakoniek

Hoi allemaal!

Ik heb weer eens een avondje heerlijk zitten lezen op deze site! Na afloop kan ik vrolijk de slordige kamer inkijken. Ja, het is slordig hier. We werken eraan om het beter voor elkaar te krijgen. Daar zien we wel mogelijkheden voor en ten dele zijn we ook gewoon nog niet klaar met het huis opknappen. Moeilijk vinden we het wel. Vooral ik, omdat ik een perfectionist ben. Hè, een perfectionist die een zootje van haar huis maakt? Ja, juist! Want ik kan nooit iets met de Franse slag doen, heb dus altijd te weinig tijd voor de klussen en begin er daarom ook maar niet aan...

Op mijn slechte dagen kan ik er helemaal van in de put zitten. Maar op mijn goede dagen (daar heb ik er gelukkig nog altijd meer van) kan ik er wel lakoniek over zijn. Wij halen op zulke dagen graag de volgende woorden van Rhett Butler (uit Gejaagd door de wind) aan: Als je moed hebt, heb je geen reputatie nodig! Handig om jezelf voor te houden als je inderdaad een keer de deur openhoudt voor die onverwachte bezoeker.

Groeten van Marianne.

Reactie voor op de website?

94.27. Gezond blijven

Bij mijn (niet al te huishoudelijke) moeder hangt deze spreuk aan de muur:
  Dit huis is schoon genoeg om gezond te blijven en rommelig genoeg om gezellig te zijn...

Hier kan ik me helemaal in vinden. Ik krijg altijd een heel akelig gevoel in een huis waar "geen krant scheef ligt" (aldus mijn schoonvader).

oke, het moet schoon zijn, maar ik wil er ook in leven.

Margriet

Reactie voor op de website?

94.28. Ik geloof niet dat ik jullie toch aanviel

Tjonge jonge wat een reacties ik geloof dat ik ten eerste mijn kids niet als excuus aanvoer, Yvonne misschien dat je het stukje nog eens beter moet lezen. En ten tweede dus, als je iemand bent die graag zijn huis schoon houdt met èn 4 kids waarvan er 1 een ernstige ziekte heeft èn een aantal huisdieren, je direct smetvrees hebt? Nou nee, geen smetvrees. En nee, heb met een gezin bestaande uit 6 personen geen piepklein huisje. En of ik af en toe ademhaal? Ja, niet te geloven hè, maar ook dat doe ik nog en niet alleen tijdens het ramen lappen. Ik geloof dat we het allemaal doen zoals we denken goed te doen.

groetjes Wilma

Reactie voor op de website?

94.29. Joh Lea, beetje minder had wel gemogen hoor

Dat je het nou niet eens bent met de manier waarop ik mijn huishouden doe, oké. Maar dat je wat ik geschreven heb af doet als een leugen en mijn stukje nog even aandikt vind ik ronduit heel kinderachtig. Ik zeg tegen jou toch ook niet dat je een viespeuk bent omdat je niet dagelijks doet wat ik doe! Een beetje respect voor een ander kan geen kwaad hoor.

Wilma

Reactie voor op de website?

94.30. Niet overdreven

Wilma,

Ik vind het knap hoor, dat jij dat kunt. Wat ik wel herken is, dat ik graag de bodem wil zien, van mijn wasmand en dat lukt mij ook elke week.

De bedden doe ik anders. De ene week die van mijn man en mij, de andere week die van de kids en dat werkt prima. De deuren die doe ik 1keer in de 2weken ongeveer en dan kijk ik of ze enorm vies zijn. Meestal zijn ze wel aan een schoonmaakbeurt toe, maar ik maak ze niet elke week schoon.

Dweilen doen we hier 1keer in de week, soms 2keer, maar ik stofzuig elke dag. Als lynette gaat lopen, dan zal ik het wel elke dag 2keer moeten doen.

Verder vind ik het niet echt overdreven hoor.

gr. Xandra

Reactie voor op de website?

94.31. Huishouden

Zelf kan ik het onder controle houden als het in mijn tempo ligt, en als ik het ff niet meer aan kan dan doe ik het de volgende dag wel weer. Heb mijzelf al voorgenomen: red ik het strijken voor de avond niet, dan maar de volgende dag.

Jannet

Reactie voor op de website?

94.32. Meer vouwen

Hallo,

Ik begrijp dat je alles graag netjes wil hebben, zo zit ik ook helaas in elkaar. Maar het antwoord is: gewoon vouwen en alleen het broodnodige strijken.

groetjes en succes, Anne

Reactie voor op de website?

94.33. Reactie 3-ling van 2 1/2

Leonie, ik las dat jij zoveel strijkwerk hebt. Nou wij hebben een vierling van dik een jaar, een dochter van 12, een zoon van 9 en een zoon van 3 en ik strijk bijna niets, alleen de luiers die ik gebruik voor het bad en dan ook alleen nog als ik ze in de droger heb gehad en evt een overhemd, als dat nodig is.

Het beddegoed ga ik echt niet strijken hoor. Ik zorg dat al het nodige gedaan wordt en maak me niet te druk over de rest. De kinderen vergen al zoveel tijd.

Petra

Reactie voor op de website?

94.34. Strijken?

Ja die stapels strijk ken ik. Ook al heb ik mijn handen er vol aan, ik heb er gelukkig geen hekel aan. Maar jou wordt het teveel. Zoals gezegd, veel opvouwen en niet strijken.

Nu de zomer weer voor de boeg is, wordt het makkelijker, want je kunt buiten drogen en dat betekent, dat als je je was op een lager toerental centrifugeert, de was nog natter is als je het ophangt en dus ook gladder is op te hangen en gladder droogt. (Binnen is dat met veel was niet bevorderlijk voor de luchtvochtigheid.)

Het is belangrijk was direkt uit te hangen en als je niet na het drogen aan vouwen toekomt het glad in de wasmand te leggen. Theedoeken en lakens ed hoef je niet te strijken, ik doe het nooit. Dan maar een beetje een oneffen stapel in de kast. Het wordt haast meteen weer gebruikt. Er zijn mensen die ondergoed strijken. Nooit doen. In de winter hoeven tshirts ook niet, en alleen de boorden en manch. van overhemdjes.. ze gaan toch ergens onder. Spijkerbroeken glad trekken en gladstrijken voor het ophangen. Aan het lijf strijkt ook veel spul door het dragen glad.

Alleen als je echt netjes voor de dag wilt komen is het wel handig iets glads aan te trekken.

Je kunt er met het aanschaffen van kleding ook rekening mee houden dat je liever niet teveel strijkt (seersucker is ideaal.) Maar soms heb je de keus niet (krijg je veel kleding of moet je zuiniger aandoen.) Maar het loont de moeite om te zoeken naar kleding die makkelijker is.

Als je dan nog teveel strijk hebt. Hang dan een kaartje bij de winkel om te vragen naar een meisje van een jaar of 15, 16 die bij jou een keer in de week wil komen strijken voor een zakcentje. Of zoek iemand in de familie, vrienden, burenkring. Is gelijk gezellig zo een meid over de vloer. Mijn dochters hebben al heel wat gestreken.

Succes ermee. Elizabeth.

Reactie voor op de website?

94.35. Huishouden

Mensen wat ben ik blij met al deze stukjes. Soms heb je het gevoel dat je de enige bent die een rommelig huis heeft. Ik heb vier jongens van 7, 6, 4 en 3 jaar en zelf ben ik best chaotisch. We hebben een klein huis en leven op elkaars lip. Soms zit ik met mijn handen in het haar en denk "O Help", maar nu ik dit lees zijn er gelukkig meer mensen bij wie het er allemaal niet zo piek o bello uit ziet.

Dames bedankt

Groeten Sylvia

Reactie voor op de website?

94.36. Meehelpen of niet?

Ik heb "maar" 2 kinderen van 4 en 5,5 jaar. Wat ze bij ons thuis allemaal doen: Eigenlijk als ik zo kijk schrik er bijna van zoveel ze doen maar eigenlijk MOETEN ze het NIET. Ja je bord en beker naar de keuken brengen en je eigen "rommel"/kamer opruimen maar de rest doen ze echt uit eigen vrije wil. Ik ben bijna bang niemand mij gelooft als dit lees maar het is echt waar.

Natuurlijk zeggen ze ook wel eens nee of waarom moet ik altijd dit of dat. Dan zeg ik het MOET niet, we kunnen het ook samen doen of wat wil je dan wel doen? Want helpen is wel belangrijk vindt ik om ze te leren dat niets vanzelf gebeurt. Ja voor niets gaat de zon op. En het kan ook niet zijn dat 1 iemand alles doet en de rest niets. Eigenlijk gaat het spelenderwijs en misschien komt er een tijd dat ze er net zo moeilijk over gaan doen als ik hierboven lees: al hoop ik van niet uiteraard!

Groetjes Janet

Reactie voor op de website?

94.37. Een schoon huis

Helaas is mijn huis ook nooit echt schoon, wel gezellig. Ik laat wel iedereen meehelpen, maar het leeuwendeel komt toch voor mijn rekening. Ik zorg dat de badkamer en de toiletten wel iedere dag goed gedaan worden, en de was houd ik bij. Gelukkig vind ik de was het leukste van het huishouden, vooral het strijken. Koken vind ik het minst leuk, mijn man kookt dan ook meestal. Na het eten wordt de afwas gedaan, met de hand, en beneden wordt alles goed gezogen. De kinderen helpen allemaal mee. In die tijd ga ik boven met de was aan de slag. Zo zijn we teglijk klaar. Wel zo gezellig.

Mensen die een hekel aan het strijken hebben: probeer het gezellig te maken, je hoeft niet te gaan strijken in een of ander verweg hoekje. En houd het bij. Strijkgoed wat al een paar dagen ligt strijkt minder plezierig. Bedden verschoon ik per twee weken,de ene week boven de andere week de zolderverdieping.

Ik zou alles best wat vaker moeten schoonmaken, maar dan ben ik de hele dag aan het schoonmaken, ik vind andere dingen toch belangrijker. Als iemand het niet wil zien komen ze maar niet. Mijn niet zo schone huis is wel een THUIS.

Heleen

Reactie voor op de website?

94.38. Vele handen maken licht werk

Wij hebben zes dochters (tussen 5 en 12j) hebben een weekplan dat dagelijks doorschuift. In drie ploegen: En 6 (de kleinste) helpt hier en daar. Tuurlijk moet gelet op de tijd die ze ervoor hebben (schoolwerk, kamer opruimen, spelen...) en hoe je ze gemotiveerd houden kan, zelf bijstaan en inspringen waar nodig: het moet geen slavendrijverij worden.

Gregor

Reactie voor op de website?

94.39. Mijn huishoudschema

Hoi hoi allemaal,

Wat leuk om die verhalen te lezen en te weten hoe verschillend mensen hun huishouding doen. Ik zal hieronder ook een bijdrage leveren en vertellen hoe ik het huis schoon houd.

Om te beginnen sop ik de benedenverdieping om de dag, je leeft toch elke dag in je kamer/keuken, dus stof is er altijd wel. De deuren neem ik dus om de dag mee, alleen om de klink, daar zitten meestal de vingertjes. Om de 2 weken doe ik de deuren meestal helemaal. De wc gebeurt hier elke dag, geeft mij een prettig gevoel. Er wordt elke dag beneden gezogen, we hebben 2 hondjes en 1 kat.

De bovenverdieping: De slaapkamers doe ik 1x per week soppen en zuigen, en ook de badkamer doe ik 1x per week. De bedden verschoon ik elke week, ramen worden om de 2 weken gelapt, in de winter doe ik ze buiten meestal om de 3a4 weken.

Dan de keuken: de kastjes sop ik meestal om de 3a4 maanden uit, de koelkast meestal om de 3 weken.

Zo heb ik een beetje mijn schema. En opruimen, dat scheelt een hoop natuurlijk, als je alle dagen de "rommel" opruimt, dan is het makkelijk bij te houden allemaal. Verder kunnen ook je overige gezinsleden er aan bij dragen, zo weet mijn zoontje van 5 dat hij z'n eigen speelgoed moet opruimen, zijn bordje en beker in de afwasmachine zet. Kortom, als je een beetje regel hebt en je aan dat schema houdt, dan is je huishouding een makkie.

Bij mij is het altijd schoon, opgeruimd en fris, mede doordat ik toch dit soort schoonmaakschema heb. Dan houdt het huis zichzelf eigenlijk schoon, echt vuil worden doet het dan niet. Overdag als de kids spelen maakt het me niks uit, kan prima tegen rondslingerend speelgoed, als ze op bed liggen ruim ik het restant op van het speelgoed dat ze "vergeten" zijn en klaar!

Hopelijk heeft iemand er wat aan, je mag ook altijd vragen stellen als er iets onduidelijk is of wat dan ook.

Groetjes Luus

Reactie voor op de website?

94.40. Hoe doe je dat?

Wilma hoe doe je dat?? Ik heb een zoontje van 3 1/2 maand en ik werk nu drie dagen in plaats van full-time en ik weet niet hoe ik het in moet delen om ook nog eens tijd over te houden voor onszelf. Mail mij eens jou huishoudschema! Want als me dat al voor drie dagen zou lukken, zou mijn man me nog tien keer trouwen, haha!!!

Groetjes Annemarije

Reactie voor op de website?

94.41. Gewoon doen is het beste

Hoi, ik ben Karin, heb 2 kids en woon samen met een hardwerkende man (komt thuis om te eten, slapen, met kids spelen, naar bed te brengen en daarna lekker uitrusten op de bank.)

Niet dat ik het slecht heb. Ik ben full-time huismoeder, en doe de vaatwasser aan als die vol is. De was staat aan als die vol is, wel gesorteerd. Ik droog, vouw en strijk bijna elke dag alles weg. Ook schoonmaken doe ik elke dag wel een uurtje: elke dag stofzuigen en om de dag dweilen. Ik heb 1 kat en 1 hamster, dus stofzuigen moet dan wel elke dag. Keukenkastjes zijn donkerblauw, dus ik zie echt alles, en die doe ik om de dag tijdens het eten-koken met een vochtig doekje. Dan pak ik ook de vaat uit, of ontkalk ik apparaten zoals waterkoker. Opruimen de hele dag beetje door, bedden elke maandag.

Ramen bijna elk kwartaal binnen en buiten en dan ook alle gordijnen in het woongedeelte. In de slaapkamers wel elk kwartaal de ramen, en om half jaar de gordijnen. Matras tijken elk kwartaal naar de stomerij, en elke week luchten.

Tuin elke week, in de zomer en in het najaar verslonst het nogal bij mij in de tuin. Hij is voor de winter in elk geval winterklaar. Auto elke maand wassen

Al met al zien jullie het wel, ik ben een poetsvrouw maaaaar het is bij mij in huis absoluut niet netjes. En ik heb er de grootste moeite mee om alles van een ander op te ruimen. Dus ik wil wel graag een lijst maken waarin de hele maand alles een keer aan bod komt Zoals, de badkamer stofzuig ik wel wekelijks en doe dan ook de kranen en douche vloer/wand goed. Maar het blijft een rotzooi bij mij.

groetjes Karin.

en voor iedereen in de toekomst een relaxt huishouden toegewenst!

Reactie voor op de website?

94.42. Ga je schema toepassen

Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een schema dat bij mijn huishouden past. Zelf een zoontje van 4, wordt binnenkort 5 jaar en twee honden. Ik heb dezelfde instelling. Het huis moet schoon zijn, niet overdreven maar toch schoon. Bij mij liep echter de rommel zo op dat ik dan weer een dag nodig had alles weer in het gelid te krijgen.

Ik ga je schema toepassen en zal je laten weten of het bij mij op deze wijze ook zal lukken.

Bedankt Desiree

Reactie voor op de website?

94.43. Huisstofmijt: ervaring gevraagd

We hebben net gehoord dat onze oudste dochter erg allergisch is voor huisstofmijt. Ik dacht dat ik aardig schoon was, maar sta nu toch in lichte paniek m'n huis te bekijken. Waar te beginnen? En in welke mate? Moet de luxaflex weg? Saneren heet schoonmaken nu...

Maar ik kan niet iedere week alles 'steriel' houden, in een klein huis met 3 kinderen. Nou goed, haar slaapkamer is 'gesaneerd', het kleed en de kussens zijn weg, voor m'n gevoel gaat het niks uitmaken, maar ja, hoe lang duurt dat, voor je dat merkt?

Heeft iemand hier ervaring mee? Helaas kan ik een werkster niet betalen!

groet Marjolein

Reactie voor op de website?

94.44. Mijn huis en de chaos

Hoi allemaal,

ik lees zo af en toe wat mee hier en ben ook lid van de yahoo groep. Zelf is mijn huishouden wisselend en probeer ik er grip op te krijgen via een amerikaanse vrouw en haar systeem. Met ups en downs lukt dat aardig. Ik zelf merk dat als het opgeruimd en schoon is hier, dat iedereen dat lekker en prettig vindt.

Alleen de kids, dat zijn er vier, kunnen nog niet echt zelf de orde houden. Maar dat komt wel. Vanavond hielpen ze me in elk geval met de vaat, en daar ben ik dan heel blij mee. Verder probeer ik dus me aan een schema te houden en routines op te bouwen, zo dat het huishouden wat meer op de automatische piloot gaat.

groetjes en veel schoon- en opruimplezier, Beccie

Reactie voor op de website?

94.45. Gezelligheid

hallo "goedbedoelde" poetsers,

Ik ben een oma van 63 jaar en werk nog alle dagen, óók vroeger met onze vijf kinders. Onthoudt één ding, jullie kinderen zullen later wel zeggen, wat was het gezellig THUIS, maar NOOIT, wat was onze moeder lekker schoon. Geniet maar van ze!!!

Nelly

Reactie voor op de website?

94.46. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan

Wij hebben 4 kinderen..4 5 6 en 9 jaar! dus ook wij hebben van alles te plannen zeker met een eigen bedrijf en ik zelf heb mijn eigen winkel. Het kan allemaal heel makkelijk,zoals bijvoorbeeld 2 wasmachines en 2 drogers aanschaffen, al zijn het tweede hands, dat maakt niets uit!de drogers kunnen weer op de wasmachines dus neemt het minder ruimte in!! zeker weten dat de was snel weg is en je kunt het makkelijker bijhouden!

Plan 1x in de week de grote boodschappen, bestel veel op internet! dit scheelt heel veel tijd

Laat je kinderen alleen op de vrije middagen spelen, dit geeft rust en scheelt heen en weer gevlieg en de omgeving accepteert dit op een gegeven moment wel en je kinderen ook. Die weten niet beter naar verloop van de tijd!!

Bij ons kan een heleboel, ook wat logeren van andere kinderen betreft,maar wel in het week -end of vakantie!

Ga samen het huishouden doen! Maak afspraken en het verloopt allemaal relaxed en er is niemand meer in de stress. In de avond is dit ook wel samen te doen. tenslotte hebben we samen voor 4 kinderen gekozen!

Het blijft goed plannen,maar is goed te doen!!

groeten José

Reactie voor op de website?

94.47. Hoe houd je je huis bij?

Hallo allemaal,

Ik ben een mama van 4 kinderen en ben chronisch ziek. Ik heb cvs en fibromyalgie. Mijn kinderen zijn 14 en 12 en een tweeling van 9 jaar. Hoe houden jullie alles bij? Hebben julie hulp? Ik kan wel niet meer uit werken.

Vriendelijke groetjes,
Mylena uit Belgie.

Reactie voor op de website?

94.48. Reactie op wilma en de mensen die haar afvallen (aanvallen)

Wilma,

Ik heb dan maar 2 kindjes van 3 en 2, maar ik dweil ook 2x per dag! (soms wel 3x) en doe elke dag de deuren beneden! En heb elke dag een lege wasmand (bodem is niets bijzonders hoor ;-)

Ik heb geen smetvrees, maar ook nog 4 honden, en vind het belangrijk dat mijn kinderen niet in het zand of modder (haren enz.) van de honden spelen! Dus heb geen smetvrees, wil gewoon het beste voor mijn kinderen.

En de deuren, die zijn wit, en alles zie je er op, 's morgens neem ik deze af en houd ze bij. Geen vingertjes of hondenvegen. Dit is het eerste wat iemand ziet. Dan kan de rest nog zo schoon zijn, met vieze deuren geef je geen fijne indruk.

Wasmand leeg? Gewoon uit de droger en opvouwen! Weg is weg.

Strijk? Dames hier een tip: neem bij het sorteren van de was een apart stapeltje met alles wat gestreken moet worden, was dit apart. Klop de ergste kreukels eruit, en doe het 15 tot 20 min in de droger, neem het heet uit de droger en hang het strak op (knijpers onder de oksels dan zie je er niets van). Middagje laten staan in je washok of iets.

En kijk nou: het kan zo de kast in. Overhemden doe ik ook zo, maar dan hang ik deze aan een kledinghanger. Makkelijk, kunnen ook zo de kast in!

Vroeger streek ik bijna alles, nu bijna niets meer! Toen ik deze tip van een vriendin kreeg en uitgeprobeerd had, sprong ik een gat in de lucht! Het leverde haar een mooie bos bloemen op. Maar hoop dat het jullie wat ruimte in jullie schema brengt!

Maar goed, ieder op zijn manier. Respect voor iedereen, gewoon lekker lezen. Je leert altijd van elkaar! Wn Wilma, je bent niet de enige poets (dwijl) "freak" hihi ;-)

Karin

Reactie voor op de website?

94.49. Huishouden en kids, honden en katten

jeetje .......

Ik geloof dat ik een slavendrijfster ben. Ik heb 5 kinderen; de oudste is 17, dan een van 15, 13, 11, en 7. Op maandag doet de oudste de tafel dekken en de afwas meteen afdrogen en opruimen. En zo heeft ieder een beurt in de week. De oudste moet elke dag stofzuigen, de een na oudste moet elke dag dweilen na het eten. De middelste moet elke dag de toiletten doen, de een na jongste moet de bovenste verdieping en zijn kamer stofzuigen en de jongste moet de klikos ophalen als ze leeg zijn. Mijn dochters doen zelf hun was in de wasmachine en houden hun kamers bij. De jongste doe ik zelf en de rest van het huishouden.

Zo doet ieder wat en hoef ik niet alles in mijn eentje te doen. Ik ben gescheiden, en ondanks dat ik net geopereerd ben aan borstkanker, helpen mjn kinderen soms onder protest gewoon mee. Omdat we met zijn zessen in dit huis wonen, moeten we het met zijn zessen schoon houden. Mijn kinderen willen katten, oke, maar zelf eten geven en zelf de hondjes uitlaten. Zo leer je ze ook verantwoording voor hun eigen spullen en dieren denk ik.

gr Annelies en allemaal sterkte in de strijd.

Reactie voor op de website?

94.50. Rommelig maar gelukkig!

Als ik het globaal zo doorlees denk ik dat ik niet zo streng moet zijn voor mezelf. Er zijn vrouwen zoals Wilma die hun huishouden piekfijn op orde hebben. Ik heb daar bewondering voor maar het zou niet bij mij passen.

Ik ben een chaoot, altijd rommelig geweest en hou niet van het huishouden. Het is bij mij nooit superstrak opgeruimd. Dat was vroeger toen ik thuis woonde ook nooit het geval op mijn kamer. Nu ik een gezin heb met 4 kleine jongens (4 jaar, 2,5 jaar en een tweeling van 3 mnd) denk ik neit dat het ooit strak opgeruimd zal zijn in de toekomst. Maar, het is niet vies. En dat is veel belangrijker houd ik mezelf nu maar voor. Ik heb er nl. geen last van dat het hier rommelig is, het is meer dat ik me steeds verdedig t.o.v. mijn omgeving. Dat heeft met mijn opvoeding te maken.

Bij mijn ouders is het altijd netjes. He tis belachelijk dat ik wil voldoen aan de maatstaven van mijn ouders. Eigenlijk wil ik daar ook niet aan voldoen. het is meer dat ik af wil van de gedachte dat ze mijn huishouden min of meer afkeuren. Dat doen ze niet letterlijk maar ik hoor ze denken "oh oh oh".

Dat geldt trouwens ook voor visite. Ik ben in de stress als ik bezoek krijg. Dan moet alles ineens spik en span zijn. Belachelijk! Ik ben gelukkig met mijn gezin. Meer opgeruimd zou erg fijn zijn, maar als een ander er last van heeft blijft hij maar weg.

4 kids, 2 katten, 24 uur werken en een man die 50-60 uur per week werkt, tja een piekfijnhoushouden is wat ons betreft teveel gevraagd maar we zijn wel gelukkig!

Josina

Reactie voor op de website?

94.51. Hulp huishouding

Als grootgezinmanager 9, 8, 7, 6, 3, 11 mnd kwam ik ook tijd te kort om alles elke dag proper te krijgen. Sinds kort heb ik een stagaire lopen van de opleiding gezinverzorging. Dit meisje komt 2 dagen in de week, om te leren/werken. Er zijn geen kosten aan verbonden, alleen af en toe een rapport invullen. Zolang je kinderen thuis hebt, kom je in aanmerking als stage-adres. info bij ROC's of andere zorgopleidingen.

Ik ben erg blij met mijn stagaire, vooral omdat ze erg graag wil leren, en niet te beroerd is om veel schoon te maken. Je kunt natuurlijk de pech hebben dat je een onwillig iemand treft, maar die mag je wegsturen als het niet gaat/ klikt.

Misschien is dit een idee voor moeders met meer werk dan tijd, en geen budget voor een werkster.

Groetjes Carola

Reactie voor op de website?

94.52. Ik mag me troosten dat ik niet de enige ben.

Ik herken mezelf in jullie allemaal. Ikzelf werk 4 dagen in de week en heb een kleintje lopen van bijna 2. Ook ik heb soms moeite om het huis schoon te houden. Ik ben soms drukker met ruimen en wassen dan dat ik toekom aan schoonmaken. En als ik het dan uiteindelijk heb lopen zoals ik het graag wil, en ik draai me om, dan is het weer een zooitje. Dus heb ik dan wel eens het idee dat ik het voor de kat zijn viool doe. Ik doe ook maar wat ik kan. En dan zie ik wel waar het schip strandt.

Eigenlijk wil ik graag een schema maken. En heb dat ook geprobeerd. Maar het lijkt wel of er altijd wat tussen komt! Hoe gek het ook klinkt, het wil dus eigenlijk niet altijd zoals je het wil. En ben inmiddels al zo dat als er iemand langs komt en het is stoffig of rommelig en diegene ergert zich eraan, dan zeg ik rustig: "als het je irriteert ga je gang."

Over het algemeen is het hier altijd netjes en schoon. Ik heb een hele lieve man, maar als ik wat vraag of ie bv de zolder wil opruimen, dan duurt het rustig een half jaar. Maar ik geloof dat het overal hetzelfde is. Als jullie nog tips hebben, het is van harte welkom!

Margriet

Reactie voor op de website?

94.53. Reactie rommelig maar gelukkig

Josina, ik herken mezelf enorm in jouw verhaal. Ik heb ook 4 kids (allemaal meiden, waaronder een tweeling van 1,5 jaar). En een man die ontzettend veel werkt. Het zou fantastisch zijn als het eens allemaal heerlijk opgeruimd zou zijn, maar het lukt mij ook niet. Er liggen hier altijd wel stapel met papieren op de tafel en hoe ik het ook weer opruim een dag later ligt het er weer.

Daarnaast hebben we ook nog een hond en 2 katten en dat zorgt natuurlijk ook gewoon voor de nodige haren. Kan ik ontzettend van balen, niet zozeer voor mezelf maar meer voor het bezoek wat langs komt. Daardoor kun je toch ook minder genieten van je visite. Het huishouden vind ik ook niet leuk, juist omdat je een dag later er niets meer van ziet. Ik probeer wat makkelijker te worden hierin.

Uiteindelijk zijn mijn man en ik heel gelukkig met hoe we leven en met onze kinderen. Dat is het belangrijkste toch!!

Groetjes, Sil

Reactie voor op de website?

94.54. Geen schema

Mijn huis is ook altijd aardig netjes. Er slingert altijd wel wat speelgoed, je moet niet op je buik onder de kasten kijken (stof!!) en ik dweil niet dagelijks. Maar door de twee katten en een peuter en een baby stofzuig ik wel dagelijks.

Ook ik heb wel eens gedacht en geexperimeteerd met een schema, maar dat werkt voor mij alleen maar averechts. Zodra ik 's ochtends op dat schema kijk, zinkt de moed me al in de schoenen, ik vind het werk erdoor eentoniger en saaier worden. Nu heb ik mijn draai gevonden, met ruimte voor flexibiliteit. Sommige dingen doe ik gewoon dagelijks natuurlijk (vaatwasser in en uitruimen, een was draaien en ophangen, stofzuigen, wc kleine beurt; maar niet op een vaste tijd), andere dingen doe ik op momenten dat het mij beter past.

Bijvoorbeeld kids een middagje bij oma? Dan geef ik de badkamer een grote beurt, waarna ik mezelf verwen met maskertje en lange douche in die schone badkamer! Tuinieren doe ik alleen met mooi weer, net als ramen lappen. Bedden verschonen doe ik altijd met vriendlief, hij mag dan het grote tweepersoonsdekbed onder handen nemen. Zo 'modder ik wat aan', maar het is hier altijd schoon genoeg (gezondheid) en gezellig (ook voor onverwacht bezoek). Maar besteed mijn tijd ook veel liever aan een inhoudelijke opvoeding. Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand de kinderen de halve dag in de box neerzette, zodat zij kon poetsen. Ik ben dan toch meer een moeder die uitgebreid gaat kleien, verven, wandelen, naar het bos, boekjes lezen etc. etc. en inderdaad, dan maar wat minder netjes!

Het is in ieder geval een hele verademing dat ik dagelijks mijn eigen ritme bepaal en tijd indeel, zo houd ik meer plezier in het werk en minder sleur! Zo'n beetje eens in het halfjaar houd ik wel grote schoonmaak trouwens, dus het stof onder de kast kan er niet langer dan zes maanden liggen ;) Zijn er meer die juist niet gebaad zijn bij een schema??

Pauline

Reactie voor op de website?

94.55. Goed plannen

Eigenlijk (wat toch een heerlijk woord) moet ik hier helemaal niet achter de pc zitten, maar gewapend met alle attributen, door het huis gaan.

Vanmorgen stond ik onderaan de zoldertrap, en ontving daar de beddenwas van twee bedden, die mijn dochter van 11 afhaalde, en naar beneden stortte. Vanmiddag ga ik dus naar boven met de schoonmaakspullen die ik daar nodig heb. Opruimen doe ik daar niet, ik heb daar geen zin in, want dat moeten ze zelf doen. dus alles wat ik tegenkom doe ik eerst in een grote bak, die ze dan aan het eind van deze of het begin van de volgende dag zelf leeg moeten halen. zo kan ik er snel doorheen.

Volgens mij kom ik elke maand so wie so een keer door het hele huis heen, de ene ruimte meer als de ander, maar als je bijv. je zelf prest om de afwas nooit te laten staan tot de andere dag, dan ben je met de keuken zo klaar.

Mijn tip is; kijk goed naar programma's waar het vuil de deur uitloopt, en daarna naar de tvmakelaar of zo. En realiseer je dan met humor en zelfreflectie, dat je het nog niet zo beroerd doet, maar dat je wel aan de gang moet blijven. Wou je anders dan de hele dag op je stoel blijven zitten? Wat ook helpt is jezelf trakteren op een mooi huishoudding. Of hou je neus eens boven een fles eucalyptusallesreiniger, heerlijk, zo wil je dat je hele huis ruikt...

Zelf heb ik heel veel gehad aan het boek van die schoonmaakdiva's van rtl 4. Niemand kent iemand anders zijn situatie en daaruit volgend motivatie om de dingen te doen zoals hij/zij die doet. dus kijk goed uit met reakties die pijn kunnen doen. scheelt je alweer energie, die je weer gebruiken kunt in het huishouden.

Els

Reactie voor op de website?

94.56. Bij ons gaat het zo:

Mijn dochters waren/zijn altijd te lui om wat te doen. Ik vertik het gewoon om alles in mijn eentje te doen. Ik werk tenslotte ook. Ik heb een schema gemaakt, wat er in de week gebeuren moet. Ik heb hun (6 en 9) gevraagd wat ze van mij kunnen/willen overnemen.

Ze spelen graag op de computer en daar ben ik geen voorstander van. Dus was de oplossing simpel. Voor een klusje krijgen ze een ster. (opplakken op de koelkast via een magneet) en bij een ster mogen ze 4 min. op de computer, met een max. van 5 per dag, wat neerkomt op 20 min. op de computer per dag.

Soms blijven er dus wel sterren over. Die mogen ze ook inwisselen voor Lego, dan geldt: 1 ster - 3 legoblokjes.

Resultaat: Minder frustratie, huis is schoon en opgeruimd en zij dragen op een positieve manier bij aan het huishouden! Ze krijgen er een tenslotte een beloning voor!

Danielle

Reactie voor op de website?

94.57. Danielle

En wat moeten ze nu van jou elke dag gaan doen om die sterren te verdienen? Triest dat je ze op deze manier beloont, 1 ster drie legoblokjes! En dus 5 klusjes om een paar rot minuten op de computer! Waar ben jij mee bezig! Zes en 9 zijn ze! Hallo nog kinderen geen slaven! Kijk dat ze hun eigen dingen opruimen oke. Grotere klussen zijn echt voor oudere kinderen. En ja het huis is schoon, maar wat een beloning zeg! Echt belachelijk, ik zou er niet trots op zijn, ik zou me doodschamen om mijn kinderen zo te behandelen. Arme kinderen met een moeder die het zo belangrijk vindt dat het huis schoon en opgeruimd is en vergeet dat kinderen nog kinderen mogen zijn!

Ik hoop dat je snel stopt met die stomme sterren uitdelen. Ik denk dat jouw kinderen erg gefrustreerd zijn door jou stomme regels die je hebt gemaakt, denk nu zelf maar eens goed na hoe absurd je sterren beloning is als jij die zou krijgen hoe zou jij je dan voelen? Ik zou woedend worden.

Jessica

Reactie voor op de website?

94.58. Jessica toch!

Hallo Jessica,

wat een rare reactie geef je op het schema van Danielle. Wat concludeer jij toch veel uit de korte omschrijving van Danielle. Ik vond het juist leuk en praktisch aangepakt.

Het lijkt wel alsof jouw reactie alleen maar iets over jou zegt. Uit het bericht van Danielle leid ik niet af dat haar kinderen gefrustreerd zijn. Ik krijg eerder het gevoel dat jij gefrustreerd bent en dat nu op Danielle afreageert.

Of zit ik er nu ver naast?

Peter

Reactie voor op de website?

94.59. Peter

Ik zie twee kinderen voor me die klusjes (geen idee welke klusjes) voor hun moeder doen om dan beloond te worden met, als ze geluk hebben, 5 sterren verdienen, waarmee ze dus kunnen kiezen uit of 20 minuten op de computer of als er nog sterren over zijn, dus minder op de computer per ster die er dan overblijft 3 lego blokjes krijgen. Ik snap werkelijk helemaal niets van de beloning die Danielle geeft. Ik vind belonen voor klusjes niet erg maar deze beloning vind ik gewoon te karig!

Ik hoop dat Danielle uitleg zou willen geven wat voor klusjes ze haar dochters laat doen en waarom ze kiest van zo weinig minuten per ster en hoe zit dat met die lego blokjes?.

Peter wat vond je zo leuk aan dat schema? De sterren zijn leuk bedacht maar wat er aan vast zit vind ik persoonlijk minder "leuk". Dit heeft niets met frustatie en afreageren te maken ik vind het eigelijk gewoon zielig voor haar dochters dat ze voor een klusje (wat dat dan ook moge zijn) zo weinig terug krijgen. Dat maakt mij eigenlijk boos en verdrietig toen ik het las. En Peter hoe zou jij het vinden om per klus 4 minuten op de computer te mogen? 20 minuten zijn zo voorbij toch?

Danielle geeft zelf al aan dat ze geen voorstander is van de computer, haar kinderen zijn er dol op, want ze spelen er graag op, dat schrijft ze zelf. Dus wat doet Danielle ze zegt dat als ze een klusje gedaan hebben ze wel 4 minuten minuten op de computer mogen. Als er 2 of wel 5 klusjes gedaan zijn mogen ze dus 20 minuten per dag op de computer. Ze weet dat haar dochter die klusjes maar al te graag doen al is het maar om even op die computer te mogen. Het is jammer dat Danielle niet tien minuten per ster geeft dat zou redelijk zijn, dan zouden ze dus als ze 5 sterren behaald hebben per dag bijna een uur op de computer mogen.

Haar kinderen zijn vast al blij met die 20 minuten dat ze op die computer mogen, maar het staat niet in verhouding van 5 klusjes. Ik denk dat haar dochters die klusjes doen om computertijd te krijgen en niet met het idee een positieve manier van bijdragen aan het huishouden. Zeg dan als je niet je klusjes doet dan geen computertijd vandaag.

Jessica

Reactie voor op de website?

94.60. Reactie Jessica

Beste Jessica,

De antwoorden op de vragen geef je zelf in je email. Je begint met op te merken dat je geen idee hebt wat de klusjes inhouden. Maar desondanks weet je wel dat de beloning te laag is.

Dat komt omdat je niet uitgaat van Danielle's normen en waarden in haar opvoeding. Danielle vindt te lang achter de computer geen goed idee, dat gevoel heb jij waarschijnlijk ook. Alleen ga jij uit van een langere tijd waarvan jij vindt dat het redelijk is om achter de computer te zitten, en komt daardoor op een andere waardering voor de sterren.

Dat je uit zo weinig informatie dergelijke conclusies weet te trekken, betekent voor mij dat die conclusies meer over jou zeggen dan over Danielle. En dat schrijf je zelf ook: "Dat maakt mij eigenlijk boos en verdrietig toen ik het las."

Ik denk dat je zo'n maatregel alleen volledig kunt begrijpen als je een beeld hebt van de gehele opvoeding. En dat je vooral moet proberen objectief te blijven.

Peter

Reactie voor op de website?

94.61. Peter

En jij hebt een volledig beeld van de gehele opvoeding van Danielle? Natuurlijk hebben we hier allemaal andere normen en waarden (zou saai zijn om die niet te hebben). Ik weet ook niet hoe jij je kinderen beloont bijv. Ook weet ik niet over jouw waarden en normen.

Dat ik boos ben over die 4 minuten, ja dat heeft alles te maken dat ik 20 minuten per dag vooral voor een kind van 9 nogal kort vind. Ze mogen van mij echt wel langer dan een uur hoor, helemaal geen problemen mee. Andere normen. Maar ook jij geeft geen antwoord op mijn vragen aan jou. Jij hebt het alleen maar over normen en waarden die Danielle zou hebben en dat ik andere waardes aan die sterren zou geven. Maar hoe zie jij dat dan? Daar lees ik niets over. Jij kent Danielle toch niet! Laat ze dat lekker zelf aan me uitleggen hoe zij dat ziet en het hoe en waarom!.

Jessica

Reactie voor op de website?

94.62. Klusjes doen

Danielle, ik vind het een goed idee van je om de kinderen te belonen voor de klusjes die ze moeten doen.

Jessica, ik zal het je nog sterker vertellen, mijn kinderen (12, 11, 10, 8 en 4) moeten ook klusjes doen (tafel dekken, afruimen, vaatwasser in en uit ruimen, hun kamer opruimen) en ze krijgen er niks voor omdat kinderen moeten leren dat het heel normaal is dat iedereen binnen het gezin hun eigen taken heeft. En voor bepaalde klusjes krijgen ze wel wat (pad sneeuwvrij maken oid). Onze kinderen vinden zichzelf echt niet zielig hoor.

Sylvia

Reactie voor op de website?

94.63. Sylvia

Voor die klusjes die jij opnoemd krijgen ze hier ook helemaal geen beloning. Het is hier vanzelfsprekend dat ze die klusjes hier doen(soms met tegenzin). Hier mogen ze gewoon op de computer. Hoeven naast hun vaste klussen niets te doen om die computertijd te verdienen of die lego blokjes. Het verschil is dat ze hier "gewoon" die klusjes doen zonder dat er hier wat tegenoverstaat.

En wat krijgen ze van jou dan voor bepaalde klusjes? Als wij een avond weg zijn krijgt hier ook een van 16 of 18 jaar oppasgeld. Dat is ook het enigste wat ze hier kunnen (geld) verdienen buiten zakgeld en kledinggeld om. De oudsten (18, 16 en 13 hebben een t.v en computer op hun kamer, de tweeling van 8 hebben dat nog niet). Een t.v en computer staat beneden. Door de week mag de t.v beneden pas om 17 uur aan.Dit om te voorkomen dat ze te vaak en te veel achter de de t.v en de computer zitten. Oudsten zijn vaak laat thuis en hebben dan nog huiswerk en of sport.

Als hier veel speelgoed beneden is van onze tweeling van 8 moet dat wel opgeruimd zijn als de t.v aangaat om 17 uur. Geen punt is zo op hun kamer, mag de t.v aan. Het gaat mij meer om het tijdslymiet wat er tegenoverstaat. Zoveel sterren (klusjes) en in mijn ogen zo weinig minuten op b.v de computer dat stoort mij.

Nogmaals het gaat me niet om die klusjes maar wat er tegenover staat vind ik nogal karig. Dat vind ik dan weer zielig. Die 20 minuten op de computer voor een 9 jarige voor 5 klusjes per dag (wat dat al moge zijn) vind ik "zielig" voor haar dochter! Sylvia 20 minuten per dag is wel erg weinig voor een negenjarige vind jij dat niet dan?

Jessica

Reactie voor op de website?

94.64. Re: klusjes en belonen

@ jessica; ik denk dat dat het verschil is. Jouw normen en die van iemand anders.

Ik vind het persoonlijk wel meevallen. Mijn kinderen van 12 en 9 en 6 mogen (buiten schoolwerk) een half uur per dag op de computer. Sinds enkele weken heeft de oudste een tv op haar kamer. Volgens een heleboel mensen is dat "nu pas, ze zit al in de brugklas!" PC op de slaapkamer vind ik niet nodig dus komt er niet. We hebben een WII als ze wat anders willen (ds o.i.d) sparen ze er zelf maar voor.

TV mag bij ons dan weer veel eerder aan maar op doordeweekse dagen, niet meer na het eten. We eten van kwart over 5 tot kwart over 6. Sesamstraat word opgenomen en mogen de jongste drie om kwart over 3 kijken. Hierna wil een van de oudste 3 vaak nog wel iets zien of even op de WII. De oudste kijkt nu GTST en heeft daarom een tv gekregen.

Daarom jouw regels mijn regels, zolang de kinderen het goed vinden is het toch prima?

Ingeborg

Reactie voor op de website?

94.65. Huishouden

Reactie op Visite-stress

Huishouden is denk ik, een kwestie van bijhouden. Ik woon in een groot huis, en dat scheelt. Vroeger toen we nog met z'n tweeën waren, was het vuiler, we woonden in de binnenstad in een klein huis. Nu groot en op de ruimte.

Ik was meestal in de nacht en vouw het 's avonds op. De vaatwasser staat in de nacht aan en ruimt mijn man in de ochtend op. Ik heb 4 wasmanden, en ruim het op als ik tijd heb. We hebben 5 kinderen van 6 tot 15 jaar. De oudsten maken hun eigen kamer schoon, en moeten elk 1x per week beneden stofzuigen. Tussendoor doe ik het ook 1x. Bovenverdieping en badkamer 1x per week en soms snel nog een keer met en fles en doekje,anders met sop. Wc 1 á 2x pwk. Ik ruim de hele dag door een beetje op en laat (probeer ik) de kinderen hun eigen rotzooi op ruimen.Elke week heeft een kind de weekbeurt om de tafel te dekken en af te ruimen(de oudste twee alleen en de andere 3 samen). De oudsten zetten het ook in de vaatwasser. Tussen de middag ruimt ieder zijn eigen bord en beker op + nog twee dingen. Spullen die naar boven moeten liggen standby op de trap. Bedden verschonen om de week, mijn man doet dat en ik was de boel in het weekend.

Kadootje voor verjaardagen, en voor Sint koop ik het hele jaar door, die bewaar ik in een mand. Hetzelfde met kleding, ik koop ook kleding vooruit,bij de kringloop en het leger des heil. Ik weet alle kringlopen in de buurt en soms doen we een rondje op Zaterdag met de kinderen, mogen hun wat speelgoed mee. Ik neem dan pakjes drinken en wat lekkers mee. Maar dat doen we ook met andere uitstapjes! Laatst met al dat ijs, wilden de kinderen bij een koek en zopie tent warme chocomelk (1 euro) met een koek van 0.50 ct. Ik heb gezegd, kom over 5min maar thuis, en had ik ook warme chocomelk mét slagroom en een gevulde koek!

Huishouden is gewoon bijhouden, opruimen is het sleutelwoord.

Groetjes Anne-Mae

Reactie voor op de website?

94.66. Ook een opgeruimd huis

Hallo!

Ik ben moeder van bijna 8 in de leeftijd van 14 en 10 maanden. Ook hier is het alijd netjes, daar houd ik van. De kinderen hebben ook dagelijkse klusjes die gewoon gedaan worden, geen beloningsschema oid, ze doen het gewoon!

Ik was dagelijks, dweil dagelijks, zorg dat ik hetaanrecht en de tafels netjes houd, het sanitair dagelijks en de kinderen moeten iedere woensdag en zondag na het eten hun slaapkamers uitmesten.

Ik doe ook regelmatig de grotere klussen, gewoon verstand op nul en doen, van uitstel komt afstel en ik wee van mezelf dat ik een veel aangenamer persoon ben als het huis toonbaar is!

Succes allemaal! (dat kunnen we wel gebruiken he haha)

Mamvanbijna8

Reactie voor op de website?

94.67. Ook een schoon huis?

Hallo allemaal,

heb vanavond voor t eerst op deze site jullie schrijfsels zitten lezen, de 1 is gelukkig met andere manieren van werken als de ander, ieder mens is ook uniek! en heeft zijn eigen mate van schoon zijn en opgeruimdheid om zich gelukkig te kunnen voelen

ik ben zelf moeder van 5 zonen in de leeftijd van 12 jaar tot 3 jaar en ben in blijde verwachting van een tweeling!

onze oudsten helpen ook mee met tafel dekken en afruimen , eigen bed openleggen en afhalen als t tijd is om te verschonen.

ook hebben zij de taak om ieder zaterdag ochtend hun eigen kamer op te ruimen en te stofzuigen en om de week ook met een vochtige doek het bureau en de vensterbank

ze mopperen wel eens , maar vragen ook regelmatig of ze nog iets kunnen doen, of willen helpen met eten koken of iets bakken.

zelfs onze jongste van 3 helpt vrijwillig mee de afwasmachine ui truimen, moet k in ieder geval wel snel zijn met borden en glas aanpakken , daar ik anders wel snel door mijn servies heen ben!!!

groetjes en veel succes,

een redelijk tevreden moeder

Reactie voor op de website?

94.68. Kinderen aan t werk zetten

Ik was pas bij iemand op bezoek die de kinderen per dag een aantal klusjes liet doen en daarmee 50 ct per dag liet verdienen. Als een taak niet goed gebeurt, moeten ze het dubbele (een euro dus) van die dag teruggeven. Op een deur hing een schema met per naam de klusjes en op welke dag die klusjes gedaan moesten worden.

Ditzelfde toegepast in m'n eigen huishouden met kids en het werkt! Geen half afgerafelde taken meer en geweldige hulpen die hun eigen zooi opruimen. Vb schema

kind 1: tafel afruimen, douchen en nagels knippen, gang en trap opruimen, huisdier verzorgen (eten geven), schoenen en jassen netjes opruimen. Alles gedaan? Dan je centjes. Iets half of niet gedaan? Dubbele teruggeven

Majim

Reactie voor op de website?

94.69. Kinderen helpen mee

Reactie op Hoe houd je het huis bij?

Wij hebben 7 kinderen in de leeftijd van bijna 1 jaar tot ruim 11. Naarmate het gezin groter werd, liepen we er tegen aan dat we het beter moesten organiseren. Rond de geboorte van de zesde kregen de oudste 3 een briefje op hun kamer waarop stond dat ze 's avonds moesten kijken of er op hun kamer nog iets viel op te ruimen en 's morgens moesten ze hun bed opmaken en rondslingerende was in de wasmand doen.

Dit scheelde al een hoop. Nu hebben we sinds de geboorte van onze jongste een schema voor de oudste 4. Het hangt in de keuken maar ook op hun slaapkamer. Er zijn 's morgens en 's middgas of 's avonds klusjes en die rouleren tussen de kinderen per dag.

's morgens de vaatwasser leegruimen om half acht, tafeldekken, brood smeren, tassen pakken, eigen kamer opruimen. 's middags is dat voor het eten kamer en keuken opruimen, tafeldekken, gang opruimen en na het eten tafel afruimen en zuigen. Als een van de oudste twee meiden de gang moet opruimen moeten ze na het eten vaak ook meehelpen met het naar bed brengen van de jongsten, want mijn man is 's avonds heel vaak weg voor zijn werk. Zaterdag hebben ze ook karweitjes, bijv. de auto van binnen opruimen en zuigen, de schoenen poetsen, de trappen dweilen, de keukenkastjes van buiten boenen... De karweitjes zijn wel afgestemd op de leeftijd en het rooster wisselt af en toe. En ik doe ook echt niet moeilijk als er sneeuw ligt of zo, dan laten we alles even los. Het werkt erg goed bij ons. Alles loopt nu veel beter en sinds het schema er hangt mopperen ze ook niet meer als ze iets meten doen. Het hoort er nu gewoon bij. En ik heb meer tijd om even te helpen met een spreekbeurt of iets te overhoren.

Sterkte allemaal! Groeten, Jolien (35), moeder van Janny (ruim 11), Marijke (bijna 10), Arie (ruim 8), Agnes (net 7), Hanna (ruim 4), Tjalling (bijna 3), Thirza (bijna 1) Rubriek: kwesties - Discussie: 201297b

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe houd je het huis bij?

 1. Goed plannen
 2. Het huis houdt mij bij
 3. Huishouden
 4. Moeite
 5. Vuilgrens
 6. Ook moeite met bijhouden
 7. Huishouden
 8. Huize Flodder
 9. Gelukkig niet de enige!
 10. Nog een medestander in de gezelligheid
 11. Visite-stress
 12. Bij ons hangt op de deur
 13. Jan Steen
 14. Astma, huisstofmijt en 4 kinderen over de vloer?
 15. Bijhouden van het huishouden
 16. Schema\'s
 17. Huishouden & vriendinnen
 18. Overdreven
 19. Niet zo belangrijk
 20. Huishoudkunde?
 21. Smetvrees
 22. Opruimen
 23. Wilma is dit een grap
 24. huishoudkunde.tk
 25. Bij ons een zooitje?
 26. Lakoniek
 27. Gezond blijven
 28. Ik geloof niet dat ik jullie toch aanviel
 29. Joh Lea, beetje minder had wel gemogen hoor
 30. Niet overdreven
 31. Huishouden
 32. Meer vouwen
 33. Reactie 3-ling van 2 1/2
 34. Strijken?
 35. Huishouden
 36. Meehelpen of niet?
 37. Een schoon huis
 38. Vele handen maken licht werk
 39. Mijn huishoudschema
 40. Hoe doe je dat?
 41. Gewoon doen is het beste
 42. Ga je schema toepassen
 43. Huisstofmijt: ervaring gevraagd
 44. Mijn huis en de chaos
 45. Gezelligheid
 46. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan
 47. Hoe houd je je huis bij?
 48. Reactie op wilma en de mensen die haar afvallen (aanvallen)
 49. Huishouden en kids, honden en katten
 50. Rommelig maar gelukkig!
 51. Hulp huishouding
 52. Ik mag me troosten dat ik niet de enige ben.
 53. Reactie rommelig maar gelukkig
 54. Geen schema
 55. Goed plannen
 56. Bij ons gaat het zo:
 57. Danielle
 58. Jessica toch!
 59. Peter
 60. Reactie Jessica
 61. Peter
 62. Klusjes doen
 63. Sylvia
 64. Re: klusjes en belonen
 65. Huishouden
 66. Ook een opgeruimd huis
 67. Ook een schoon huis?
 68. Kinderen aan t werk zetten
 69. Kinderen helpen mee

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.