Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

93. Hoe bied je opgroeiende kinderen voldoende privacy?

Met een groot gezin moet je vaak woekeren met ruimte. Wanneer kinderen gaan puberen, krijgen ze behoefte aan een eigen kamer. Hoe pak je dat aan wanneer de ruimte schaars is?

Reactie voor op de website?

93.1. Voor ieder een eigen ruimte

Voor wat betreft het bieden van privacy voor de kinderen is het bij ons als volgt geregeld: De grote kamers in ons huis zijn in tweeën gedeeld door kasten, zodat de kinders toch een eigen kamer hebben.

Jacqueline

Reactie voor op de website?

93.2. Schending van privacy

Hallo, gisteren heb ik mijn gezin in de gezinnengalerij laten zetten, en daar zijn mijn kinderen op zijn zachts gezegd niet zo blij mee. Ze vonden het stom en ze vonden dat ik het aan ze had moeten vragen. Is dit schending van privacy?

Ik probeerde ze uit te leggen dat ik het vooral voor mezelf gedaan had en ook dat ik door stukjes in te sturen voor Hete Hangijzers, hoop op suggesties hoe ik het beter kan doen met de opvoeding, en gewoon voor een beetje steun omdat ze niet zo gemakkelijk zijn.

Ik heb het ze laten lezen en er is geen woord gelogen over wat ik over ze geschreven heb. Ze weten toch zeker zelf ook wel hoe ze zijn? Ik vind het fijn om te lezen hoe andere mensen dit nu allemaal doen en ik hoop dat er nog veel meer mensen gaan reageren, liefst met ook wat grotere kinderen erbij want dat is toch anders dan een gezin met alleen kleintjes.

Dag, SANDRA

Reactie voor op de website?

93.3. Het voordeel van anonimiteit

Hallo Sandra,

Ook ik heb hier de nodige moeite moeten doen om een beschrijving van de kinderen op de site te mogen zetten. Ze voelen zich kwetsbaar, omdat iedereen, dus ook vriendjes, de site kan lezen. Een foto van de kinderen plaatsen is voor hen absoluut ondenkbaar.

Maar omdat we alleen voornamen plaatsen, blijf je toch iets meer anoniem. Mij gaat het vooral om de tips en de informatie die je elkaar geeft, en niet zozeer om welke naam bij de reactie hoort. Juist daarom is vooral bij de rubriek pubers de anonimiteit zo belangrijk.

En die anonimiteit maakt het mogelijk de site als een uitlaatklep te zien voor de groot-gezin-manager, vooral omdat je in je woon- en leefomgeving vaak weinig herkenning vindt.

Nell

Reactie voor op de website?

93.4. Heel Normaal!

Ik heb zelf geen kinderen, ik ben nu 24 en mijn kindertijd ligt me dan ook nog vers in het geheugen. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik een jaar of 6 was, voordien hoefde ik nooit mee te helpen. Huishouden, dat is vrouwenwerk! Zoals mijn vader redeneerde, hij deed zelf dan ook niets.

Na de scheiding ben ik bij mijn moeder gaan wonen en sindsdien heb ik samen met mijn broer altijd mee moeten werken. En achteraf vind ik dat eigenlijk ook maar heel normaal, we wonen immers met z'n drieën en dan moeten we het ook schoonmaken met z'n drieën. Eerst was het de afwas en de hond uitlaten, later kwamen daar taken bij. Toen zowel mijn broer als ik beiden in de pubertijd waren, hielpen we elke week bij de schoonmaak. Mijn moeder deed de woonkamer en de keuken, mijn broer de badcel en zijn kamer en ik deed de hal plus het toilet, mijn eigen kamer en mijn moeders kamer. Hier waren geen beloningen aan verbonden, mijn moeder had het geld daar niet voor en sowieso vond zij het ook niet nodig.

Het is nu voor mij heel normaal om mee te werken in het huishouden, mijn broer woont inmiddels op zichzelf en dus doen mijn moeder en ik samen het huishouden. Hierdoor heb ik bepaalde vaardigheden die me goed van pas zullen komen als ik straks ook op mezelf ga wonen en een alleenstaande man ben. Het is mij opgevallen tijdens een kamp van school, dat veel van mijn klasgenoten weinig kaas hadden gegeten van de huishouding en dat is eigenlijk wel jammer, want op een gegeven moment moeten ze het toch.

Kinderen kun je dus het beste zo snel mogelijk leren om mee te werken in het huishouden. Jongeren van een jaar of 15 - 16 die klagen over 'slavenwerk' zijn werkelijk niks gewend en kun je beter naar een bijbaantje laten zoeken, dat zal hun dun door het broekje gaan! Het gewoon puberaal gedrag waar je als ouder/verzorger even doorheen moet bijten. Zo'n pubertje geen zakgeld meer geven maar zelf laten werken voor zijn extra geld werkt vaak bijzonder relativerend en dan zullen ze zien dat het echt geen 'slavenwerk' is.

Ron.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe bied je opgroeiende kinderen voldoende privacy?

  1. Voor ieder een eigen ruimte
  2. Schending van privacy
  3. Het voordeel van anonimiteit
  4. Heel Normaal!
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.