Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

92. Moeten kinderen helpen in de huishouding?

In een groot gezin zijn veel taken, maar vele handen maken licht werk. In kleine gezinnen hoeven kinderen soms helemaal niet mee te helpen. Is dat eerlijk?

Reactie voor op de website?

92.1. Helemaal niet erg

Ik vind het helemaal niet erg, dat kinderen mee moeten/mogen helpen in een groter gezin. Mijn kinderen willen graag meehelpen en daarvoor krijgen ze ook een beloning. Een kleine geldelijke vergoeding, maar wat veel leuker is: meer tijd van ons voor de kinderen zelf.

Nelly

Reactie voor op de website?

92.2. Ieder een eigen taak

In ons gezin (8 kinderen) probeer ik zoveel mogelijk ieder kind een eigen taak te geven die bij de leeftijd past. Dit is meer omdat ik het goed vind voor de ontwikkeling van hun verantwoordelijkheidsgevoel, dan dat het te maken heeft met de grootte van het gezin. Natuurlijk is een afwas van 10 personen groter, dus ze krijgen toch wel met de grootte van het gezin te maken.
Vooral op de middelbare school wordt veel van de kinderen gevraagd, daarom probeer ik zoveel mogelijk de taken aan te passen aan hun bezigheden. In een drukke periode doe ik heus wel een extra beroep op hen, net zoals ik hun taken overneem als zij het eens druk hebben. Maar ik geef er geen financiële vergoeding voor.

Nell

Reactie voor op de website?

92.3. Ieder kind één dag dienst

Ik vind het niet meer dan vanzelfsprekend dat kinderen meehelpen in de huishouding. Of een gezin nou groot is of niet. Op die manier leren ze vaardigheden, die ze zelf later ook weer kunnen gebruiken. Ook bij ons hebben alle kinderen een taak. We zijn met z'n zevenen, dus voor elke dag heeft er één de taak. De oudste op maandag, dan een op dinsdag en zo verder. Mijn man en ik hebben het weekend, zodat de hele week gevuld is. Degene die bij ons de taak heeft, dekt de tafel en ruimt hem weer af, helpt bij het spoelen van de vaat (wij zijn in het bezit van een vaatwasser, dus dat scheelt wel) en verzorgt de huisdieren. Al onze kinderen ruimen hun eigen (gedeelte) van de kamer eens per week op. Als ze veel huiswerk of andere verplichtingen hebben help ik ze natuurlijk.

Jacqueline

Reactie voor op de website?

92.4. Geen rooster, wel zondagcommissie

Natuurlijk helpen kinderen mee in huis (we hebben 4 kinderen), we wonen er toch met zijn allen in? Er zijn niet veel vast verdeelde taken. Het enige wat volgens 'rooster' gaat is de zondagcommissie. Twee personen samen (een ouder met een kind, of twee kinderen) zijn verantwoordelijk voor de boodschappen voor zondag (eten, iets lekkers bij de koffie en later op de dag, lekker ontbijt, etc,) en doen ook de hele dag het corvee: tafeldekken, koken, afwassen, opruimen, koffie met wat extra's; en als het even mee zit bedenkt de zondagcommissie ook wat we 's middags gaan doen samen. Zo komt iedereen aan de beurt voor zijn/haar lievelingshapjes en favoriete uitstapjes/spelletjes.

groetjes, joke

Reactie voor op de website?

92.5. Leren werken doet leven

Jarenlang heb ik in het beroepsonderwijs gewerkt. Daar zag ik dat meiden (16-18 jaar) die gewend waren om thuis mee te helpen met zulk een vanzelfsprekendheid en hoog tempo huishoudelijk werk doen dat ik er jaloers op werd.

Zelf hoefde ik in mijn jeugd niet veel meer mee te helpen dan een dagelijkse afwasbeurt. Nu nog plakt huishoudelijk werk aan mijn handen en schiet niet op.

Mijn 4 kinderen hebben als gevolg van mijn waarneming steeds een taak gehad èn gehouden in huis. Ieder naar eigen kunnen. De oudste is nu 17 en zij heeft hetzelfde als mijn oud-leerlingen. Een gemak van werken en een vanzelfsprekend tempo. Ik geloof echt dat ze daar haar leven lang profijt van heeft.

Keti

Reactie voor op de website?

92.6. Slavenwerk

Wij hebben 5 kinderen en de oudste 2 zijn 14 en 16 jaar. Het gaat om de oudste, die staat zolang te zeuren dat je het haast zelf zou doen. Hij zegt zelfs dat we de oudste 2 kinderen hebben genomen om slavenwerk te doen. De enige taak van de oudste kinderen is de afwas 's avonds en hun eigen kamer bijhouden. Ik zal maar niet zeggen hoe de kamer van de oudste eruit ziet want het is om te huilen. Doordat ik ziek ben, heb ik zelf de energie niet om ook zijn kamer nog eens op te ruimen en dat is toch ook helemaal niet nodig. Zelf was ik 3 keer per dag af dus 's avonds staat alleen de afwas van het avondeten er maar! Als jullie konden horen wat hij ons allemaal verwijt! Er zijn dagen dat ik moeite moet doen om liefde voor hem op te brengen en om aardig te blijven doen.

Sandra

Reactie voor op de website?

92.7. Reactie op slavenwerk

Beste Sandra,

Ik herken je verhaal, al zijn mijn kinderen nog klein en hebben we er nog maar 3 (er volgen nog meer). Voordat de eerste geboren was, hebben we afgesproken dat wij beiden de kinderen van begin af aan zelfstandigheid bij zouden brengen in de vorm van kleine huishoudelijke taken. Hoe klein ze ook zijn, er valt altjd wat te doen.

Hierdoor weten ze op latere leeftijd niet beter dan dat het zo gaat in huis. Wij zullen ook de nodige woordenwisselingen krijgen, maar de taken zitten er dan al ingeburgerd.

Wij hebben de warme maaltijd verschoven naar de middag. Voor degenen die niet thuis zijn, wordt het eten bewaard. Dit hebben we gedaan in verband met de hoeveelheid van de afwas. s'Avonds is iedereen moe en verveeld en wil niemand de afwas doen. s'Middags daarentegen heb je meer energie om het zelf te doen en is s'avonds de afwas in een handomdraai gedaan door een van de kinderen.

Misschien is dit wat voor je.

Ursula

Reactie voor op de website?

92.8. Voor Ursula

Hoi Ursula,

ik begrijp wel wat je bedoelt, maar toen ze klein waren hadden ze er geen problemen mee en deden ze met plezier de afwas. Het gaat erom dat het ze nu te veel tijd kost, want ze moeten nodig naar buiten na het avondeten. Toen ik vervolgens zei dat ze dan niet meer weg mochten na het eten, brak er helemaal een ramp uit want ze hadden daar recht op. De tweede gaat nog wel hoor, die accepteert gewoon dat het erbij hoort en dan ben je weer eerder geneigd om te helpen. Maar het is voornamelijk de oudste die zo rebelleert. Hij staat zeker een half uur in de keuken te mopperen over de afwas (in die tijd had hij klaar kunnen zijn). Het is iedere keer weer een terugkomend probleem.

In een boekje wat ik gelezen heb over pubers stond dat je als ouders een ommetje moet gaan maken na het eten en dat de afwas dan klaar is als je terugkomt. We hebben dat 1 keer gedaan en het was waar, de afwas was klaar maar ze hadden elkaar wel geslagen! Bovendien drinken wij na het eten een kopje koffie.

Sandra

Reactie voor op de website?

92.9. De afwasmachine

Beste allemaal, maar vooral Ursula en Sandra.

Lieve mensen, ook al heb ik maar vier kinderen, ik werk ook vier dagen per week en heb geen werkster. Mijn kinderen helpen niet noemenswaardig veel. Hoe zou het toch komen dat ik het red. Dat ik -nog steeds- me niet 'kapot'voel?

Het antwoord is: invoeren van de Techniek in de huishouding. Mensen geven gemakkelijk geld uit aan een auto of een grasmaaimachine of een electrische boormachine, video's en audio apperatuur, maar schijnen dit bij huishoudelijke taken moeilijk te kunnen.

Als je er geen geld voor hebt, dan telt deze opmerking natuurlijk niet. Maar als je ook maar enigzins wat geld hebt voor een afwasmachine: koop hem. Heerlijk. Dat scheelt een uur per dag aan werk. Jezelf en de kinderen kunnen dat uur aan andere huishoudelijke taken besteden. De afwas drukt niet meer zo zwaar op de maaltijd en de visite. De romantiek van 'het grote gezin dat zingend de afwas doet' gaat in ieder geval bij ons niet op. En er zijn genoeg andere taken te doen. En als je het jaar daarna nog wat geld over hebt: koop een droger. Heerlijk. Ook al kan er niet alles in en slijten vooral sokken vreselijk, al die handdoeken en lakens die in een mum van tijd droog zijn scheelt enorm veel. Niet slepen of ophangen. (wel vouwen en strijken. Daar heb ik nog geen oplossing voor).

En nog een tip: om ramen te wassen en vloeren te dweilen zijn er heel slimme spullen op de markt. Ik doe over een groot raam misschien een paar minuten: streeploos schoon. Mijn dochter wast hier zelfs de ramen mee.

Weet je, ik betwijfel de opvoedkundige waarde van de afwas. Afwassen is gewoon vervelend.

Overigens is 's middags warm eten wel veel gezonder!

Liefs, Anja

Reactie voor op de website?

92.10. Reactie op afwasmachine

Wij hebben het er al vaak over gehad en we zijn van plan om als het even kan een afwasmachine te kopen.Wij zijn in mei dit jaar in dit deze woning getrokken en er moet nog veel gebeuren hier in huis.

Heb je misschien ook een paar tips over het aanschaffen van zo'n apparaat, bijvoorbeeld een bepaald merk wat vooral energie zuinig is en ook niet al te veel water gebruikt. Een nieuwe wasdroger hebben we al gekocht en een hele goede wasmachine staat er ook al.

Alleen mijn man (die nogal vaak geen zin heeft om af te wassen) wil er liever geen aanschaffen i.v.m. de rekeningen. Ook heb ik de nodige schoonmaakatributen in het hok staan, wat je tijd verkort in het schoonmaakwerk.

Ursula.

Reactie voor op de website?

92.11. Tip voor Sandra.

Misschien is het een idee om je zoons tijdens de afwas hun eigen muziek te laten draaien, bv met een casetterecorder, cd speler, walkman etc.

Zelf zet ik altijd een hele oude casetterecorder aan tijdens de afwas, en vroeger bij een vriendin werd altijd de radio aangezet en daar was het altijd gezellig tijdens de afwas.

Als ze ruzie krijgen om de muziek laat ze dan om de beurt kiezen welke muziek erop komt. Wie hierover moeilijk doet slaat een beurt over!

Succes! Groetjes van Ina.

Reactie voor op de website?

92.12. Of je nou afwast of iets anders moet doen

Ik heb drie kinderen van 8, 11 en 14 jaar en de vierde is op komst!

Wij hebben een vast schema met elkaar opgesteld, waarop staat wie kookt, tafeldekt en afruimt, wie de afwas doet en wie afdroogt. Voor iedereen een 'deeltaak' dus. M'n zoon van 14 kookt 1 avond per week en ook m'n dochter van 11 begint nu met eens in de twee weken een maaltijd te bereiden. Natuurlijk helpen we haar nog daarbij. De rest van de avonden zijn verdeeld over mijn vriend en mij. Hij werkt 4 dagen en ik drie dagen per week.

Een afwasmachine lijkt me nog steeds niet nodig. Bovendien wonen we op een bovenwoning in Amsterdam en de keuken staat al vol met de koelkast, de wasmachine en de droger. Wel hebben we een (speciaal daarvoor vervaardigde) radio/cd-speler (van sony) onder een keukenkastje. Dus de kinderen kunnen wel altijd hun favoriete muziek opzetten. Ze zingen trouwens meestal uit volle borst mee!

Doordat iedereen een vaste taak op een vaste dag heeft, is er maar weinig gezeur. En stel dat we een afwasmachine hadden dan zouden er toch nog allerlei andere taken verdeeld moeten worden, wat dan ook weer gezeur zou kunnen opleveren. Ik ben niet zo'n schoonmaker en het is ook niet de favoriete bezigheid van mijn vriend dus dat is nog een probleempje. Maar onze vuilgrens ligt wat hoger blijkbaar. We doen liever leuke dingen voor ons zelf of met de kinderen.

Wat we vooral belangrijk vinden is dat kinderen verantwoordelijkheid leren dragen voor hun omgeving en dat ze leren dat het heel normaal is dat je af en toe je handen uit de mouwen steekt.

Tanja

Reactie voor op de website?

92.13. Taken in huis

Hallo allemaal,

Ook onze kinderen moeten meehelpen in de huishouding. Om de dag doen de oudste twee het afruimen na het avondeten. Eerder deden ze dit samen maar dat gaf zoveel ruzie dat we het maar veranderd hebben in om de dag alleen en dat loopt uitstekend. Ze zijn net zo snel of sneller klaar en hebben de dag erna vrijaf. Wij hebben een afwasmachine en alles kan daarin de pannen en grote schalen moeten ze wel afwassen. Ze doen altijd hun eigen c.d in de c.d speler, zingen uit volle borst mee en laten de keuken keurig netjes achter. Als ze klaar zijn zetten ze de koffie en de waterkoker voor de thee aan (die bij ons overigens altijd klaar staan om zo aangezet te worden) zodat we na het eten met zijn allen nog even gezellig kunnen zitten voordat iedereen aan zijn eigen bezigheden begint. Iedereen is hieraan gewend, zelfs de één na jongste van bijna 3 jaar wil niet naar bed voordat ze een kopje thee heeft gehad.

Groetjes Hilda.

Reactie voor op de website?

92.14. Afwassen, goed geregeld

Bij ons hangt nu een schema. Eerst mochten ze zeggen welke dagen hun voorkeur had om mee te helpen met de afwas, en zo heb ik een schema opgesteld. Ik help zelf iedere avond mee. Nico (11 jaar) staat ook op de lijst, voor de woensdag en de zaterdag: dan eten we altijd simpel en met zulke afwasjes kan hij mooi helpen.

Ze moesten ook allemaal hun handtekening zetten dat ze het er mee eens waren. Zonder handtekening kon er niet geruild worden. Als ze een keer niet willen of er niet kunnen zijn, dan moeten ze van tevoren hun afwasdag ruilen en niet achteraf. Als het plotseling komt dat ze er niet kunnen zijn, neem ik de afwas voor mijn rekening en spreek dan later een vervangdag af.

Ze draaien hun eigen muziek tijdens de afwas. We hebben een open keuken dus we hebben nu wel een hoofdtelefoon op afstand, want anders kunnen de kleintjes geen tv kijken. Dit gaat gelukkig prima en de ruzies zijn verleden tijd!

Sandra

Reactie voor op de website?

92.15. Afwasschema

Hallo Sandra,

Goed idee, de afwasbeurten van te voren ruilen als ze eens niet kunnen. Het komt er nu nog wel eens op neer dat iemand anders de taak, met een slecht humeur, moet overnemen. Ga ik ook invoeren.

Groetjes Hilda.

Reactie voor op de website?

92.16. Opruimen van speelgoed

Hoi allemaal,

Bij ons moeten de kinderen als ze naar school gaan (dus als ze 4 jaar geweest zijn) thuis opruimen. Dat levert elke dag weer een strijd op. Ik moet dan eerst heel erg boos worden voor ze het doen, en dan nog spelen ze weer zodra ik mij omdraai. Ik heb al van alles geprobeerd, maar tot nu toe werkt niet echt iets. Het gaat alleen om het opruimen van hun speelgoed, voor de rest vind ik ze nog te jong om meer te doen in het huis.

Als ze het zelf willen mogen ze dingen doen zoals tafeldekken. Dat vindt onze 2de zoon (ruim 5 1/2 jaar) erg leuk. Wij komen wel eens 's morgens beneden en dan is de tafel al gedekt. Dat vinden we erg leuk van hem en dat zeggen we dan ook.

Dwingen om dingen te doen, daar ben ik erg bang voor (behalve het opruimen van hun eigen speelgoed). Ik heb zelf van jongsaf aan in de huishouding moeten helpen. Dat heeft mij geen goed gedaan.

Vanaf welke leeftijd moeten ze hun eigen kamer opruimen en schoon houden? Hebben jullie nog tips om het opruimen van speelgoed leuker en makkelijker te maken? Ik heb al op alle kisten plaatjes geplakt van wat er in die kist moet, dus een autoplaatje op de autokist enz.

Hartelijke groeten van Judith

Reactie voor op de website?

92.17. Onregelmatige hulp

Ik geloof niet in die vaste taken. Ik ben in mijn eentje met vier kinderen (11, 9, 8, 5) en ik heb geen roosters of vaste taken. Ik laat het helemaal van de buien afhangen en dat werkt prima. Als ik een goed humeur heb en niet te moe ben, vind ik het niet zo nodig dat die kinderen allemaal samen de tafel afruimen of iets dergelijks. Maar als ik moe ben, dan zeg ik dat gewoon en dan zeg ik dat zij nu maar eens even wat moeten doen. "Jongens, ik ben moe, en ik heb helemaal geen zin om de tafel af te ruimen. Doen jullie dat nou eens even voor mij". Zelfde met de honden uitlaten, konijnen eten geven, dingen naar boven brengen etc.

"Waarom vinden jullie eigenlijk dat ik nu alles maar in mijn eentje moet doen?", vraag ik soms als iedereen opstaat van tafel en de rotzooi laat staan. Grijnzen naar elkaar, schuldbewuste blikken, en hulp is het resultaat.

Ik ben niet zo op regels en orde en regelmaat, maar wel op solidariteit en een gevoel van 'samenheid': we wonen hier met z'n vijven; geef mij een goede reden waarom ik moet koken, afruimen, opruimen, etc. en jullie niets hoeven te doen. Die reden is er niet. Maar als ik een hoop energie heb en er geen bezwaar in zie om alles even alleen te doen, doe ik dat gewoon.

Belangrijkste regel: als ik je vraag om iets te doen, dan doe je dat. Zonder mopperen! Dat gaat prima.

Yolan

Reactie voor op de website?

92.18. Afwasmachine

Wij hebben een afwasmachine en 3 kinderen in de leeftijd van 15, 11 en 8 jaar. En weten jullie waar ze nu ruzie om maken: om het inruimen c.q. uitruimen van de afwasmachine!

Ik trek me er niets van aan en doe altijd net of ik gek ben (okee, het is moeilijk met een open keuken), vervolgens doen ze net of ze hem ingeruimd hebben na het eten, kijk ik op het aanrecht staat de helft er nog. En wat er ook gebeurt het aanrecht wordt schoon opgeleverd.

Ook ik krijg voor mijn hoofd dat ik mijn oudste zoon als slaaf behandel, meestal schiet ik in de lach en dat helpt hartstikke goed. Ik heb gemerkt dat als je pobeert het een beetje humoristisch op te lossen, dat het dan meestal wel goed komt.

groetjes Gerda

Reactie voor op de website?

92.19. Afwassen, BAH!

Hoi allemaal,

Ik ben zo iemand die een hekel heeft aan afwassen, al vanaf dat ik het vroeger zelf kon. Altijd ruzie met mijn zus wie wat deed. Mijn dochters doen het ook, ik baal er stevig van. Ik had een vaatwasser toen ik nog getrouwd was. Nu ben ik gescheiden en hoorde van de kinderen dat papa hem niet eens gebruikte, dus ik nagevraagd (ik had nog ergens recht op!) en ja hoor hij is er bijna, bijna want er zit in dit huis geen aansluiting. Maar binnen een week zal hij worden aangesloten. JOEPIE! Waarom zou ik mijn kinderen kwellen met iets waar ik zelf de grootste hekel aan heb.

Groetje, Yvonne.

Reactie voor op de website?

92.20. Snel zelf doen

Wij zijn een gezin met 3 kinderen in de leeftijd van 3, 7 en bijna 10 jaar. Als taken in de huishouding hebben zij niet zoveel werk. Ze moeten helpen met tafel dekken en afruimen, de afwasmachine inruimen kan ik zelf het beste en mijn man ruimt hem vaak uit. Anders doe ik dat ook zelf. Verder moeten ze hun eigen kamer bijhouden. Voor de rest heb ik de vervelende eigenschap, dat ik het zelf sneller en beter kan. Ik kan vaak niet het geduld opbrengen om ze zelf alles te laten doen. Ik weet dat dat wel beter is, maar zelf werk ik halve dagen en ben dan blij als alles weer wat aan kant is.

Groetjes Anja

Reactie voor op de website?

92.21. Taken in huis

Wij zijn een gezin met vier kinderen(5 in het weekend) en ik herkende heel veel in de discussie over taken...... dacht ik, want toen ik er over na ging denken doen de kinderen eigenlijk wel veel in huis. Ze ruimen de afwasmachine in en uit, ze houden hun eigen kamer op orde laten de hond uit en om de beurt kookt er een op zaterdag.

Wel nuttig zo'n pagina, sta ik weer even stil bij wat ze doen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn kinderen niet meer zo heel jong zijn. Ze varieren in de leeftijd van 9 tot 21.

Astrid

Reactie voor op de website?

92.22. Langzaam afbouwen taken in huis

Ik heb genoten van alle reacties. Heerlijk om te weten, dat je niet de enige bent die "kinderarbeid" laat verrichten, zoals mij zo vaak door mijn schatjes verweten wordt.

Wij hebben thuis de nodige apparaten, die het leven iets aangenamer maken, zoals de afwasmachine en de droger, maar er blijft nog het nodige werk over voor de kids.

Vanaf 5 jaar moeten ze helpen met de tafel dekken, vanaf 5 jaar moeten ze zelf hun bed rechttrekken 's morgens, vanaf 8 jaar zelf hun bed afhalen en opmaken en hun troep opruimen. Vanaf de middelbare school zijn ze zelf verantwoordelijk voor hun kamer. Heel langzaam bouw ik af. Mocht het de spuigaten uitlopen, dat ga ik, na de nodige waarschuwingen, met de vuilniszak aan de slag op de dag, dat de vuilnisophaaldienst langs komt. Als er dan iets weg is, is dat dan jammer. En ... dat werkt (niet meteen hoor, ze zijn hardleers).

Verder, vind ik, dat ze het in vergelijking met mijn jeugd, zeer makkelijk en bijzonder goed bij ons hebben. Helaas zijn zij het daar niet altijd mee eens.

Corry, moeder van 5 kinderen

Reactie voor op de website?

92.23. Taakpunten verdienen

Wij hebben vier kinderen 9, 6, 3, 1. Heel gezellig, maar druk. Ik heb het volgende bedacht. Ik heb een briefje op de keukenkast hangen waar een aantal taken op staan die ze elke dag moeten doen, heel simpel hoor. Bijvoorbeeld, als ze uit school komen, moeten ze hun beker en brooddoos uitpakken en in de afwasmachine zetten, daarna de tas onder de kapstok. 's avonds moeten ze de schoenen onder de kapstok zetten want ik was dat gezoek elke morgen goed zat.

De jassen moeten opgehangen worden aan de kapstok en niet op de grond of op de trap en als ze uit bed stappen moeten ze de pyjama onder het kussen leggen en het dekbed recht leggen. Dit geldt natuurlijk voor de oudste twee. Voor elke 'taak' krijgen ze een punt en na een goed te overzien aantal punten krijgen ze een geldelijke beloning als aanvulling op hun zakgeld. Het werkt fantastisch. In het begin ging het regelmatig mis, maar als de een wel een punt scoort en de ander niet dan balen ze. Dus denken ze er de volgende keer wel aan.

Madeline

Reactie voor op de website?

92.24. Maar binnen twintig jaar....

Ah ja, ook ik word het moe, die eindeloos volle wasmachines en bijbehorende strijk, om nog niet te spreken over vaat en altijd ervoor zorgen dat het huis aan kant is en kinderen gebracht en gehaald moeten worden waar ze moeten zijn (gym muziekschool). Toen ikzelf 8 jaar was kwam ik alleen van school, deed stof af, stofzuigde en zette de warme maaltijd al op het vuur. Als ik dat aan mijn kinderen vertel, zeggen ze dat het de oude tijd is (20 jaar geleden).

In principe geldt bij ons de wet dat ze tijdens de week hun bedden opmaken en helpen bij de avondafwas. Tijdens het weekend zijn ze mee verantwoordelijk voor het dagelijkse stofzuigen en afwassen, en hun kamer deftig oprommelen. De jongste van 5 doet alles met volle overgave en kan als er met mij iets moest voorvallen onverwachts het hele huishouden uitleggen aan papa en ook meedoen. Zij is een meisje en nochthans niet anders opgevoed dan de drie jongens. Ook bij het boodschappen doen kijkt zij naar het voordeligste. De jongens zijn 9, 10, en 11, en vinden hun klus echt kinderarbeid. Het is elke keer hetzelfde gezaag en zelfs al heb IK heel de boel alleen gedaan, dan nog nemen ze er geen attentie aan dat ze hun stoel op zijn plaats moeten zetten of de limonadefles terug in de ijskast moeten zetten.

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Echte hulp kan je van hen dus niet krijgen tenzij ik eens ween. Soms wil ik het bijna perfect doen en staat vrijdagavond alle was en strijk bij (want ze moeten altijd juist die ene broek hebben die niet in de kast ligt) Zaterdagmorgen na hun opruimbeurt steekt de wasmand terug, bomvol. Nochthans moeten ze elke dag de vuile kleren richting mand dirigeren. Mijn man werkt in ploegen en kan dus niet veel doen tijdens de week. Een groot nadeel is ook dat hij niet kan koken.

Je ziet het, ook in anderen huishoudens komt veel op de vrouw neer, we zullen ons daarbij moeten neerleggen. Maar binnen twintig jaar kunnen we onze zin misschien een beetje doen.

groetjes, Dominique ( )

Reactie voor op de website?

92.25. Jong geleerd oud gedaan

Ook wij hebben vier kinderen, en wel vier meiden van 4, 3, 3, 2 jaar oud. En zodra ze bij ons oud genoeg zijn om te begrijpen wat opruimen is mogen (moeten) ze meehelpen. In ieder geval met hun eigen speelgoed, maar inmiddels ook met bijvoorbeeld bedden afhalen, de afwas of ramen zemen. Natuurlijk gaat het bij ons nog allemaal spelenderwijs. Mijn oudste vindt het geweldig om alleen in de keuken te mogen afwassen (voornamelijk plastic). Dat het allemaal niet zo schoon wordt als wanneer ik het zelf zou doen maakt me niet uit, ik juich haar alleen maar toe. En als ik ramen moet zemen dan krijgt de tweeling een spons in handen en mogen ze samen een raam onderhanden nemen. De jongste mag dan nog niet meedoen, want wat een waterballet het dan wordt.... Meestal hebben ze er genoeg van tegen de tijd dat ik bijna klaar ben en kan ik stiekum 'hun' raam nog even nazemen.

Nu de dames (op de jongste na) allen een groot bed hebben mogen ze het zaterdagmorgen zelf afhalen. Voor de jongste leg ik het matrasje op de grond en zo kan ze ook meedoen. In dit stadium betekent al het helpen meestal dubbel werk, maar het principe is er. Mama is er niet als huisslaaf van iedereen die verder aanwezig is, maar we dragen er samen zorg voor dat we in een prettige omgeving kunnen leven. Ook de jongste (net 2!) hangt na buitenspelen zelf haar jas aan de kapstok en zet de schoenen in de kast. Opruimen is bij ons een automatisme geworden. Voordat we aan iets anders beginnen (eten, naar buiten, naar bed) gaat eerst het speelgoed in de kasten en dozen. En als ze alleen boven hebben gespeeld op de slaapkamers, dan zijn die weer aan kant als ze naar beneden gaan. De dames zijn inmiddels zo goed 'opgeleid' dat ik er geen omkijken meer naar heb.

Oh ja, en strijken? Dat beperk ik tot een minimum. Mijn grootmoeder strijkt zelfs haar ondergoed, mijn moeder alleen de handdoeken nog en ik doe niet meer dan alleen een mooie blouze of een leuk kinderjurkje. Want naar mijn idee is een goed gladgestreken handdoek in de kast niet veel minder mooi of bruikbaar dan eentje die gestreken is. En dat bespaart me een heleboel tijd. Als ze straks groter zijn gaan we het takenpakket gewoon uitbreiden. En dan doet ieder maar datgene wat ze leuk vindt. De taken die dan nog over blijven worden eerlijk verdeeld. En als ze erop staan dat de spijkerbroeken gestreken moeten worden, dan mogen ze het zelf doen. Dus ik hoop: jong geleerd, oud gedaan en geen gezeur verder.....

Marjolein

Reactie voor op de website?

92.26. Taakpuntenverdeling

Madeline,

ik vind het idee van die taakpuntenverdeling een idee om uit te proberen op mijn eigen gezin! Ik laat je nog weten hoe het verder loopt.

Dorine

Reactie voor op de website?

92.27. Maak het helpen leuk

Onze oudste 2 kinderen van bijna 8 en 6,5 vroegen een aantal maanden geleden om zakgeld. Zelf vindt ik het niks om zomaar geld te geven, daar leren ze niks van. Na wikken en wegen kwam ik tot een takensysteem. Er hangt een bord in de keuken waarop staat welke taak ze die dag hebben en ook andere wetenswaardigheden worden daarop vermeld. Zoals: naar de kapper, de tandarst, vandaag gym op school, etc. Wij hebben een een zoontje van 4 die waarschijnlijk Adhd heeft (moet nog getest worden) en ook voor hem werkt dit heel verhelderend. Van alle 4 de kinderen hangt een foto + naam op het memobord en daaronder staat wat er voor hen die dag aan de orde is. Zelfs de jongste van bijna 3 jaar kan dan zien waar zijn foto hangt en dat hij naar de oogarts moet die bewuste dag. Ik heb allemaal plaatjes uitgeprint met afbeeldingen van winny de poeh (adhd-site) en ze vinden het prachtig.

De oudste 2 krijgen alleen nog taken zoals: tafel dekken, afruimen, plantjes water geven, op zaterdag hun kamer opruimen en stofzuigen en het gaat prima. Aan het einde van de week krijgen ze 1 euro waarvan 50 cent in hun spaarpot moet en de rest in een potje voor iets leuks te kunnen kopen. (In overleg met ons). Het werkt perfekt.

Ik hoor ze nooit meer mopperen over het meehelpen en de afspraak is dat ze ook tussendoor klusjes blijven doen om gewoon te helpen zonder dat ze er geld voor krijgen. Als ze daar over zeuren gaat het zakgeld ook niet door. Voor wat hoort wat.

Ik kan nu al zeggen dat ze er een stuk socialer door zijn geworden. Ik hoor ze zelden mopperen en ze leren de waarde van het geld veel meer waarderen. Ze weten nu hoeveel ze ervoor moeten doen.

Mari

Reactie voor op de website?

92.28. Meehelpen

Ik vind dat de kinderen best mee kunnen helpen. Zelf heb ik een tweeling van drie en een drieling van 1 jaar oud. De tweeling helpt graag mee, samen 'sjofstuigen' (volgens hun dan), eigen kamer opruimen, baby's helpen.

Vroeger, toen ik klein was (ik ben de jongste van zes kids), deed mijn vader altijd een gulden onderin de afwasbak en dan het water erin. Als jij de afwas klaar had dan had jij lekker die gulden. Zo ging het ook met strijken: onderin de mand lag een verassing (dat kon van alles zijn, geld, een briefje met daarop geschreven dat jij één bepaalde dag zelf mocht kiezen wat je wilde doen), met helpen eten koken mocht je zelf kiezen wat we aten. En ik moet zeggen dat ik er veel van geleerd heb, ik kon al vrij vroeg op eigen benen staan.

Henrieke

Reactie voor op de website?

92.29. Goed zo

Hoi Henrieke,

wat goed dat dat zo werkte! Denk jij dat het voor die pubers van mij ook nog wat is? Misschien alleen als ik er een pakje sigaretten in doe...

groetjes, Brigitte

Reactie voor op de website?

92.30. Beloning

Ik heb 6 kids. Ook bij mij wordt ruzie gemaakt om het vaatwerk. De een ruimt de vaat in de ander uit. Ook bij mij is al gezegd dat ze het slavenwerk vinden. Die het zeggen zijn pas 7 en 8. Inmiddels werk ik met de beloning van iets wat zij leuk vinden om te doen. Bijvoorbeeld om achter de computer te spelen of buiten. Zij hebben mij slim gemaakt, omdat zij altijd mij slimmer proberen af te zijn. Hoe hou je het leuk. Maar ik leg echt geen geld neer voor kleine dingen die ze later zelfstandig moeten kunnen. Voor mij ligt er ook geen euro zomaar waar ik heb schoongemaakt of onder in mijn wasmand.

Daniële

Reactie voor op de website?

92.31. Reactie op: Snel zelf doen

Beste Anja,

Niet doen. Natuurlijk kan je alles beter en sneller zelf. Je hebt ook heel wat jaren meer gehad om te oefenen en bovendien het betere overzicht van een volwassene. Mijn moeder kon ook alles beter en sneller zelf. Ik ben nu 58 jaar en ik griezel daar nog van!

Misschien kunnen jullie samen taken doen in het huishouden. De kinderen hún taak en jij een andere, bijvoorbeeld stofzuigen, wassen, strijken. Dan ervaar je toch reële tijdwinst en krijgen de kinderen de waardering die hun toekomt.

Ik wens je sterkte en vooral succes.
Groetjes, Marijke

Reactie voor op de website?

92.32. Speelgoed opruimen

Ik heb als vader ook vaak ruzie gehad oven het opruimen van speelgoed van de kinderen 7 en 10 (ADHD). Mijn partner heeft MS, zij heeft daar ook geen energie voor. Maar als oplossing is er gekozen voor "goed als jij je speelgoed niet opruimt dan doe ik het wel, maar dan was het dit de laatste keer dat je er mee gespeeld hebt". En haalde een vuilniszak uit de keuken en legde die naast het speelgoed neer en gaf ze nog 1 min bedenktijd zonder iets te zeggen.

Nou, dan zijn ze toch echt wel rap met opruimen. En zo ook als hun kamer een zooitje was. Maar als het een hele maand zonder tegenstribbel opgeruimd was, dan was er een verrassing.

Kinderen moeten kunnen spelen in huis of buiten. Maar het is ook hun taak om hun eigendommen op te ruimen, zodat de ouders in de avonduren ook over een net huis kunnen beschikken of bezoek kunnen ontvangen zonder dat je onderuit gaat van al het speelgoed.

Reactie voor op de website?

92.33. Helpen in de huishouding

Mijn kinderen van 13 en 7 'vergeten' vaak dat ze taken hebben. En dat terwijl er in de keuken een lijst hangt. De taken zijn per week ingedeeld en per kind. Niets bijzonders hoor: om beurten tafel dekken en afruimen; de hond en katten water geven; planten water geven (hooguit 10 in pot)en in het weekeinde moeten ze afwassen. De een op zaterdag en de ander op zondag. Verder moeten ze elke dag lezen en hun kamer opgeruimd houden. Schoonmaken hoeft niet, alleen de spullen een beetje aan de kant.

Wij hebben elke dag hulp in de huishouding die ook voor ons kookt (mijn partner en ik werken allebei hele dagen). Het kleine beetje wat van ze wordt verwacht, schijnt toch een enorme klus te zijn. Het standaard antwoord is steeds: 'oh, vergeten'.

Dat brengt bij ons wel eens enorme frustraties. Heeft iemand tips??

Nancy

Reactie voor op de website?

92.34. Tip

Hallo,

Ha ha ha. Heel herkenbaar voor mij als moeder van drie kids van 12, 13 en 15. Ik heb maar één tip voor je: elke keer weer -vriendelijk doch dringend- aan helpen herinneren, want het schijnt (wetenschappelijk onderzocht!) dat de hersenen van pubers door het groeien op zo'n manier werken dat ze zulke dingen ook inderdaad straal vergeten.

Sandra

Reactie voor op de website?

92.35. Kids helpen een handje

Hoi,

Na het lezen van deze berichten ben ik tot de conclusie gekomen, dat ik het dus echt niet allemaal alleen hoef te doen. Heerlijk!!

Ik heb vier kinderen in de leeftijd 8, 6, 3, 1. De oudste twee hebben me vanavond heel goed geholpen met de vaat. De jongen van drie heeft wat kleine opruimdingen gedaan. Morgen gaan we aan de slag op zolder, dat is hun afdeling met twee slaapkamers en een speelkamer. We gaan opruimen samen! Was ik al van plan hoor, maar toch leuk om dit alles te lezen.

Ik heb een tijdroutines voor ze gehad waar op stond wat ze moesten doen. Dit werkte maar heel kort. Wel heb ik op de deuren een lijst, met hoe op te ruimen, hangen. En als ze opruimen, zet ik sinds kort een timer en dan gaat alles ineens veel sneller. Ze vinden het leuk om tegen de klok te racen en op te ruimen.

Ik vraag me wel af hoeveel ik ze moet laten helpen, buiten hun eigen domein en de vaat dan. Ze brengen zelf altijd al hun bord naar de keuken en soms geven ze de planten water of helpen ze met koken of ramen lappen. Maar dat vinden ze nog leuk. Mag ik bijvoorbeeld ook vragen of ze me helpen met de was opvouwen? Waar stel je de grens en moet het op mijn tijd of hoe doen jullie dat?

Beccie

Reactie voor op de website?

92.36. Huishouden door kids: moeten of mogen helpen?

Hallo allemaal,

Oh, wat herken ik veel in de reactie van Marjolein (jong geleerd, oud gedaan)! Zag wel dat die reactie al uit 2000 komt, dus ik ben heel benieuwd hoe het nu gaat. Helpen de dames nog steeds vrijwillig mee of vertonen ze van die pubertrekjes die in andere stukjes zo duidelijk naar voren komen????

Wij hebben onze kids (8, 7, 4 en 2) ook van jongsaf aan betrokken bij alle huishoudelijke taken die je maar kunt bedenken. Zonder schema's of verplichte taken ofzo, maar op een speelse manier. Ze gewoon betrekken bij wat je doet, vertellen wat je doet en waarom en meestal willen ze dan graag meedoen. Vaak komen ze zelf al vragen: 'mag ik helpen?'

Een van ons aan het afstoffen? Dan het kind ook een eigen doekje aanbieden... 9 van de 10 keer doen ze lekker mee (en al vanaf dat ze kunnen staan) en geen zin: nou, dan niet (doekje even laten liggen, staan ze er na 10 minuten toch weer mee in de hand, omdat het zo gezellig is).

Afwassen doet de vaatwasser voor ons, maar toch blijft er nog wel het een en ander over om zelf af te wassen (een vogelkooi gaat er zo lastig in he, en waar laat je de vogels dan?). Meestal wil er wel iemand 'helpen' en als er erg veel zin in afwassen is, dan haal ik gewoon de vaatwasser leeg.

De kamers dweilen gaat al net zo: toen ze heel klein waren gaf ik ze een (door mij uitgeknepen) dweil en mochten ze voor me uit werken. Ik vertelde dat ze het prachtig deden en dat mama nog even 'het laatste beetje' ging doen. Ook nu vinden ze het nog leuk en mogen ze van mij zelf de dweil in de emmer doen en uitknijpen.

We hebben ze ook al heel jong kennis laten maken met het bereiden van eten: de door ons geschilde aardappels in een pan doen (nog geen water er in!), broccoli in stukjes breken, gehaktballen maken, tafel dekken, vanaf een jaar of drie met een kindermes de paprikaringen in stukjes snijden, komkommer snijden en nu zelfs aardappels schillen (aardappel neerleggen op een bordje, dunschiller in de hand, aardappel tegenhouden met de andere hand en de dunschiller steeds naar beneden laten gaan) en die van 7 en 8: (met hulp) het vlees in de pan omdraaien.

In de tuin hetzelfde verhaal. Samen appels plukken, onkruid wieden (ze tussendoor laten ruiken aan de lavendel), kijken of de besjes al rijp zijn, gras harken, terras vegen. Vanavond na het eten vroeg onze zoon van 4 nog: wanneer mag het gras gemaaid (was een smoes om langer buiten te blijven, maar als het vroeg is, mag hij wel maaien of harken hoor!)

Beccie, dat idee van die 'timer' is natuurlijk briljant: het biedt ze een uitdaging en dat is meestal wat wij ook proberen te doen. Een taakje zoeken wat niet te makkelijk is, maar wat wel binnen de mogelijkheden ligt. Trots dat ze zijn na afloop!

Zo helpen ze bij ons ook allemaal regelmatig mee met de was. De jongste geeft knijpers aan of doet ze terug in de bak en helpt met was sorteren (ik geef aan, hij doet het in de wasmand), de anderen stoppen de was in de machine (onder begeleiding), halen het er uit, hangen de was aan het droogrek (blijven ze leuk vinden), halen het er weer af en helpen ook met vouwen: eerst de makkelijke dingen als handdoeken, washandjes en theedoeken. En hoe meer ervaren ze zijn, hoe 'moeilijker' het te vouwen stuk is.

Eigenlijk spelen wij vooral in op de behoefte van een kind om in gezelschap te zijn en mee te doen. Op die manier is het gezellig, voelen ze zich betrokken bij wat jij doet en gebeurt het ook op het momemt dat jij het wilt (je was zelf toch al bezig). En ze zijn nog trots ook om wat voor 'moeilijks' ze nu weer kunnen. Is het niet geweldig? ;-D

Nou, dat alles neemt niet weg dat er ook bij ons echt wel momenten zijn dat wij willen dat ze 'nu' iets doen, en zij dat echt niet willen of liever 'straks' (na het spelletje/ eten/ tv-programma ofzo). Als 'straks' eigenlijk ook wel kan, laat ik het nog even gaan. Maar kan dat niet: tja, pech dan. Dan maar even zeuren, maar dan moet het toch (we blijven tenslotte wel ouders hè).

Succes in ieder geval en ik ben heel benieuwd naar hoe het straks gaat!

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

92.37. Pubergedrag bij taken in huis

Hoi Sandra,

Ik las je verhaal en wilde er graag op reageren. Om te beginnen kan ik je verdriet begrijpen. Je bent ziek, verwacht een kleine bijdrage in huis en je krijgt dat als antwoord. Ik zou het als ik jou was heel strak aan gaan pakken. Iedereen heeft zijn taken in huis. Iedereen neemt hier ok zijn verantwoordelijkheid voor. Ik zou hier zeker het zakgeld aan gaan verbinden en het feit dat jij ook taken voor hem doet. Hij doet zijn taken niet? Dan jij ook niet voor hem (kleding wassen, koken, enz) Ik denk dat jullie zoon niet inziet wat jullie allemaal voor hem doen en dit zou ik hem zeker duidelijk maken! Heel veel sterkte!

(p.s. nog 1 belangrijk ding, probeer het niet persoonlijk aan te trekken wat jullie zoon tegen jullie zegt, het is pubergedrag waarbij hij zijn grenzen aan het opzoeken/verleggen is)

Marieke

Reactie voor op de website?

92.38. Huishouden met 4 kids - 2 jaar later

Hallo allen,

Ik kwam bij het doorspitten van de site nog een stukje van mezelf tegen uit 2007 (85.36). Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en zijn onze kids 10, 9, 7 en 4. In de loop van de tijd is er toch wel een en ander veranderd in de manier van huishouden. Uiteraard zijn we doorgegaan met de kinderen betrekken bij de huishoudelijke klusjes; maar (zoals ook in andere stukjes al naar voren kwam): de kids willen op een gegeven moment zoveel andere dingen, dat meehelpen in huis een beetje naar de achtergrond verdween.

We hebben het er toen eens met de kids over gehad en zeiden: we leven hier met ons zessen, we maken het met ons zessen vies, dus moeten we het ook weer met ons zessen schoon maken. Nou, dat waren ze wel met ons eens. Wat ze echter niet zo goed wisten was welke dingen nou precies wanneer en hoe vaak moesten gebeuren. Tijd dus om daar helderheid in te brengen!

Samen hebben we allerlei klussen bedacht die zoal gedaan moeten worden. Vervolgens hebben we bedacht of dat nou iedere ochtend (bijvoorbeeld vaatwasser uitruimen, dieren verzorgen), iedere avond (bijvoorbeeld was afhalen, tafel dekken), 1 keer per week (eigen kamer opruimen, dweilen, stofzuigen) of 1 keer per maand (auto wassen, ramen lappen) zou moeten gebeuren. Dat leverde een mooie lijst op. Wekelijks print ik die lijst uit en hang hem op de koelkast. Als iemand nu iets heeft gedaan, kan hij/zij dat afvinken op de lijst. Ik moet zeggen: het werkt goed! Uiteraard zijn er momenten dat wij als ouders ongeveer weer alles doen, dan roepen we weer: denken jullie aan ook weer aan de ochtendtaken? De lijst dient dan als handvat voor de dingen die gedaan moeten worden.

En ach: soms merk ik dat opruimen en schoonmaken toch in een eigen ritme terecht komen. Zo is de zondagochtend bij ons nu schoonmaakochtend. Na het ontbijt gaan we aan de slag, worden alle losse spulletjes uit de woonkamer en de keuken verzameld en op de tafel gelegd (zodat iedereen z'n spulletjes er uit kan halen en op kan ruimen), wordt er gestoft, gezogen en gedweild en blinkt het huis je daarna weer tegemoet. De eerste paar keren hebben we de kids flink moeten aansporen om mee te helpen, maar de laatste weken gaat dat eigenlijk vanzelf en gaat iedereen spontaan aan de slag. Geweldig om te zien hoe trots ze daarna zijn! En heerlijk dat alles weer is opgeruimd en schoon gemaakt!

En door de week? Nou ja, dan hebben we de gewone dingen als was, vaat, aanrecht bijhouden en vloer vegen... Het spelen en opruimen gaat nu in fases: dan wordt er bijvoorbeeld drie dagen intensief met Playmobil gespeeld (en dat mag dan best even blijven staan). Als ze daarmee klaar zijn, wordt dat weer opgeruimd (vaak door hen zelf, want ik weet toch niet meer precies welk poppetje nou van wie is). Dan weer wordt er een paar dagen intensief geknutseld of met lego gespeeld en zo gaat het hier verder... Dus nee: 's avonds is niet altijd alle speelgoed weer opgeruimd; maar eigenlijk vind ik dat ook niet zo erg... als het van tijd tot tijd (wekelijks, dus) maar weer eens is opgeruimd en schoongemaakt...

Tja, zo zie je maar hoe dingen in de loop van de jaren veranderen... Hoe gaat het bij jullie allen inmiddels????

Ik ben benieuwd naar reacties!

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

92.39. Huishoudelijke taken

Ik heb dan wel geen groot gezin (twee tienerdochters) maar ik heb de dames als toen ze jong waren duidelijk gemaakt dat ze niet in een hotel wonen. Dat houdt bij ons in dat iedereen (mijn vriend incluis) zijn eigen was strijkt, zijn eigen kamer opruimt, de wasmachine weet te bedienen, ik kook meestal en dat houdt dan in dat de dames en mijn vriend om beurten de tafel dekken en de vaat opruimen. Stof afnemen en stofzuigen doen we samen en mijn vriend is verantwoordelijk voor het schoonmaken van de kattebak en het verzorgen van de vuilnis. Ik hoef me dan verder alleen nog maar te bekommeren over het schoonmaken van sanitair, keuken en ramen. Aangezien ik ook dagelijks van acht tot drie werk vind ik dit een prima verdeling. Mijn kinderen hoeven echt niet te sloven..... maar ik ook niet! En als moeders eens een een keertje zo ziek is dat ze écht haar bed niet uit kan, dan draait het huishouden gewoon door!

Mara

Reactie voor op de website?

92.40. Herkenbaar gevoel

Reactie op Slavenwerk

Als mama van 5 kids herken ik veel van deze verhalen. Mijn 2 oudste (14 en 13j) verwijten mij geregeld dat ik een beul ben en een slavendrijver. Ondertussen doet de middelste van 11 stilaan ook mee. Oke, ik ga niet uit huis werken en zit de hele dag thuis. Maar er is geen moment dat ik eens iets voor mij zelf doe. Het enige dat ik van de kids vraag is: opdekken, afruimen, de afwasmachine legen of vullen, en de droogkast legen of vullen, en dan help ik meestal nog mee. Voor hun kamer staan de twee oudste er alleen voor. Deze kamers zijn een echte bio hazard. Ik durf de deur niet meer te openen, bang dat er ondertussen monsters op zitten ;D

Maar niets baat, straffen, dreigen iets te ontnemen, noem maar op. Onlangs heb ik de ergste kamer onderhanden genomen. Van 9u tot 14u heb ik er aan gezeten en het antwoord dat ik kreeg was "heb ik dan geen privacy meer". Op dat moment heb je zin om ze buiten te trappen. Maar ja, nog geen 3 dagen later lag ze er reeds weer belabberd bij. Daar sta je dan he als ouder, pppfff.

Maar ik ben blij dat ik zie dat ik niet alleen ben. Bedankt voor jullie steun! xxx

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Moeten kinderen helpen in de huishouding?

 1. Helemaal niet erg
 2. Ieder een eigen taak
 3. Ieder kind één dag dienst
 4. Geen rooster, wel zondagcommissie
 5. Leren werken doet leven
 6. Slavenwerk
 7. Reactie op slavenwerk
 8. Voor Ursula
 9. De afwasmachine
 10. Reactie op afwasmachine
 11. Tip voor Sandra.
 12. Of je nou afwast of iets anders moet doen
 13. Taken in huis
 14. Afwassen, goed geregeld
 15. Afwasschema
 16. Opruimen van speelgoed
 17. Onregelmatige hulp
 18. Afwasmachine
 19. Afwassen, BAH!
 20. Snel zelf doen
 21. Taken in huis
 22. Langzaam afbouwen taken in huis
 23. Taakpunten verdienen
 24. Maar binnen twintig jaar....
 25. Jong geleerd oud gedaan
 26. Taakpuntenverdeling
 27. Maak het helpen leuk
 28. Meehelpen
 29. Goed zo
 30. Beloning
 31. Reactie op: Snel zelf doen
 32. Speelgoed opruimen
 33. Helpen in de huishouding
 34. Tip
 35. Kids helpen een handje
 36. Huishouden door kids: moeten of mogen helpen?
 37. Pubergedrag bij taken in huis
 38. Huishouden met 4 kids - 2 jaar later
 39. Huishoudelijke taken
 40. Herkenbaar gevoel

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.