Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

28. Jongste naar kleuterschool

Ik ben 32 jaar, woon in België maar ben Nederlander. Wij hebben 5 kinderen [12, 11, 6, 3 en 2 jaar]. Nog een paar maanden en de jongste gaat ook naar de kleuterschool. Oh wat zal het eng stil zijn in huis.

VH

Reactie voor op de website?

28.1. Jongste naar school: lang last gehad

Ik ben ook 32 en heb ook vijf kinderen. Drie jongens van 12-11-10 en twee meisjes van 9 en net 5. Ik heb er heel lang last van gehad (en soms nu nog steeds dat de jongste Bowien naar school ging). Ik zou wel tien kinderen willen krijgen, maar ik weet ook dat het een keer afgelopen moet zijn ook vanwege mijn bekkenistabilieteit. Ik werk niet buitenshuis. Niet dat ik me verveel, maar ik heb in augustus 2002 mijn grote hond er bij gekregen. Een grote Munsterlander (hij is mijn 6e kind).

Het spijt me voor het vergelijk maar Rex heeft er echt voor gezorgd dat ik er over heen ben gekomen dat ook Bowien naar school moest. Bowien moest in januarie van 2002 voor het eerst naar school, ik had dus na 11 jaar ineens zogenaamd tijd voor mezelf. Die ik verschrikkelijk vond. Ik had ineens zoveel tijd, maar ook totaal geen tijd, omdat ik de kinderen zo erg miste.

Maar één ding is absoluut waar, als ze uit school komen zijn ze er ook allemaal echt en geniet ik dubbel van hen. Ik weet een hond is geen optie voor iedereen, maar bij mij hielp het echt.

groetjes Maureen

Reactie voor op de website?

28.2. Even wennen

Hoi mama in Belgie,

Ja het zal best even wennen zijn na alle drukte van afgelopen jaren. Maar probeer het van de andere kant te zien: je krijgt de kans om nu met jezelf aan de slag te gaan. Om eens op je gemak om je heen te kijken en dan tot de ontdekking te komen dat het je leuk lijkt om iets te ondernemen. Misschien een baantje, een club, vrijwilligerswerk, internethobby, opleiding/cursus volgen. Meid geloof me, die stilte in huis zal je best gaan bevallen!

Mijn jongste is trouwens ook naar de kleuterschool gegaan maar ik merk er weinig van want ik werk 4 dagen per week.

Sterkte met het gewenningsproces!

Groetjes, Rogine

Reactie voor op de website?

28.3. Dochter van 4 wil niet meer naar school

Hallo allemaal,

Mijn dochter van 4jaar wil sinds een tijdje absoluut niet meer naar school. Ze schreeuwt moord en brand en klampt zich helemaal aan mij vast. Ze doet dan alsof ze ziek is, dus heeft ze opeens buikpijn en hoofdpijn en al dat soort dingen.

Pasgeleden had zij eerst een keertje een leuke ochtend met haar klas, dat ze naar een museum toegingen. Ik zei al wel tegen haar juf dat ze persé niet wilde en dat ze van mij wel thuis mocht blijven, dus of ze mij dan wilde bellen. "natuurlijk, zou ze dat wel doen"..... Toen ik haar ophaalde van school vond ze het allemaal nog prima en was er geen vuiltje aan de lucht. Toen ik haar weer naar school wilde brengen wilde ze niet meer. Ik heb hier zo mijn twijfels bij. Waarom wil ze sinds die tijd niet meer naar school? Ik wist het absoluut niet, maar ergens had ik wel een vermoeden.

Een weekje of 2 geleden viel hetzelfde voor. Toen werd ik gevraagd of ik wilde meerijden voor de klas van Joleyn en ook weer mee wilde rijden terug en dan mocht Joleyn wel bij mij in de auto. Prima, dat leek me een prima idee. Dus tot het moment dat we in de bibliotheek waren (daar werd een verhaaltje verteld) ging alles nog goed. Ze had van mij de zekerheid gekregen dat ze bij mij op schoot mocht en dat ik niet weg zou gaan. Toen we in de bibliotheek waren zocht ik een stoel op en ging hierop zitten en vóór ik het wist werd Joleyn bij mij weggehaald en bij de andere kindjes op de stoel gezet: "het is niet de bedoeling" (zei haar juf) "dat de kinderen bij hun moeder gaan zitten" Dus Joleyn wéér krijsen. Daarna gingen we met zijn allen naar boven en gingen we naar een volgend verhaaltje luisteren. Ik stond dus klaar om Joleyn mee te nemen aan de hand naar boven, maar ook dit keer mocht het niet, terwijl andere moeders dit wel mochten (dit kreeg Joleyn dus ook haarfijn mee!)

Boven aangekomen dacht ik weer dat ze wel bij mij op schoot mocht, omdat ze zo ontiegelijk zat te huilen, maar nogmaals, ook dit keer mocht het niet en moest ik kiezen om achteraan te zitten en me niet met Joleyn te bemoeien, of weggaan!

Ik was woest! Ik heb dus gezegd, dat ik het heel erg vreemd vind hoe het liep...

Sindsdien snap ik dus dat Joleyn niet meer naar school toe wil gaan. Zou ik ook niet willen. Haar vader vindt dat de juf gelijk heeft, terwijl ik het helemaal niet met haar juf eens ben. (haar vader en ik zijn gescheiden) Nu heb ik volgende week een gesprek met die juf, op aanraden van die juf en wat ook nog zo is. Die juf woont bij mij in de straat, schuin tegenover mij. Ze kijkt me sindsdien ook niet meer aan.

Is dit nu normaal, dat een kind van 4 jaar zo wordt behandeld op school? Of doe ik iets totaals verkeerds? Wat zouden jullie in mijn situatie doen?

Alsjeblieft help me!
groetjes Xandra

Reactie voor op de website?

28.4. Niet meer naar school

Het zegt mij al genoeg over die juf, dat zij jou niet meer aankijkt. Waarschijnlijk behandelt ze je kind ook zo in de klas. Bepaalde juffen denken dat zij het beter weten, wat goed is voor een kind dan de moeder. Spreek haar aan op haar kinderachtige gedrag en maak haar duidelijk, dat zij moet zorgen dat je kind met plezier naar school gaat. Als je er niet met de juf uitkomt, probeer dan met de directeur van de school tot een oplossing te komen.

Mary

Reactie voor op de website?

28.5. Niet meer naar school

Hai Mary,

Ik heb vandaag een gesprek met haar juf en ik heb gisterenavond met haar vader een gesprek gehad, om te horen of we dezelfde opvoeding (ongeveer) geven.

Ik voed haar dus op een andere manier op dan mijn ex (haar vader) en dat is dubbel lastig. Hij is harder dan ik. Als zij bv. niet wil tandenpoetsen laat ik haar links liggen en dan komt ze vanzelf uit eigen wil weer terug en dan help ik haar alsnog. Hij gaat gewoon door met tandenpoetsen bij haar, of zij nu wil ja of nee. Dit doet haar juf ook. Dus wat dat betreft is Joleyn liever bij mij dan bij haar vader. Ze probeert bij mij allerlei dingen te verzinnen om thuis te mogen blijven, terwijl ze dat bij haar vader nooit doet. Als ik haar wegbreng naar school wordt ze bijna hysterisch als ik haar achterlaat en dat doet ze niet als mijn ex haar wegbrengt (wij hebben co-ouderschap).

Dus misschien snap je hoe lastig het is? Mijn middelste (Sylvia van 8jaar), die had vorige week last van ontstoken ogen en Joleyn ook. Sylvia was er echt ziek van en Joleyn niet (zei mijn ex). Sylvia vertelde aan mij dat Joleyn graag naar huis had gewild want ze had hoofdpijn gehad en voelde zich niet lekker (had koorts). Van de juf had dat niet gemogen (stom mens). Toen ik dit tegen mijn ex vertelde, toen zei hij dat Joleyn dit niet tegen hem verteld had en ook Sylvia niet. Inhoeverre dit allemaal waar is weet ik niet, maar mijn dochters vertrouw ik (natuurlijk) meer dan mijn ex.

Ik ben ook benieuwd hoe het vanmiddag gaat mnet haar juf. Zij zit nu in groep 1-2 instroom. Ik denk dat het zowiezo goed is dat ze volgend jaar in een andere groep komt met een nieuwe juf, die haar wel snapt en in haar waarde laat.

Inderdaad, wat je als laatste schrijft, dat was ik al van plan. Ik wacht eerst dit gesprek af en dan kijk ik wat ik verder nog zou kunnen ondernemen.

groeten en alvast bedankt, Xandra

Reactie voor op de website?

28.6. Dochtertje van 4 niet meer naar school

Hoi Xandra

Ik heb met ingehouden adem jouw verhaal zitten lezen. Maar ik vind dit echt niet normaal hoe deze jufvrouw met jou dochtertje omgaat, zij moet haar juist op haar gemak stellen. Kan je niet vragen of zij in een andere klas mag. Mijn buurvrouw had ook zo iets met haar dochtertje, die was al sinds zij twee-en-half was zindelijk, zij komt op die school bij die ene juffrouw en na een tijdje ook steeds huilen en ze begon ook weer in haar broek te plassen. Toen kwam de vakantie eraan en kreeg zij te horen dat ze een andere juffrouw kreeg, het kind was dolgelukkig, en nu al weer 4 weken droog. Dus het had wel degelijk met die juffrouw te maken. Zeg gewoon alles tegen die juffrouw wat je dwars zit,.

Ik wens je er erg veel sterkte mee, en dat je kleine meid het maar gauw naar haar zin mag krijgen op school.

groetjes Yvon

Reactie voor op de website?

28.7. Niet meer naar school

Hoi Xandra en anderen,

Ik vind dat in dit verhaal de juf en ex wel erg als boeman worden afgeschilderd. Dit terwijl het op mij juist overkomt alsof Xandra in tegenstelling tot haar ex en de juf geen grenzen naar haar dochter toe stelt. Als je kind niet naar school wil, dan praat je daar naar mijn idee over met de juf en zoekt zo naar een oplossing. Tegen het kind zeggen dat het wel thuis mag blijven, geeft alleen maar onduidelijkheid want waarom vandaag wel en morgen niet. Je vergroot op die manier het probleem en het kind komt in een voortdurende strijd en blijft zeuren om thuis te mogen blijven want die mogelijkheid zit er immers in. Tegelijkertijd geef je het signaal af aan het kind dat de school en de juf inderdaad vervelend zijn want anders zou het niet thuis mogen blijven.

Oftewel ik denk niet dat het de juf is die eens flink de waarheid gezegd moet worden en zou dan ook met een andere insteek zo'n gesprek ingaan.

Amber

Reactie voor op de website?

28.8. Niet meer naar school

Ik ben het gedeeltelijk met Amber eens. Je dochtertje weet precies hoe ze jou moet aanpakken, maar andersom is dat niet het geval! Zo snel mogelijk weer naar school zou ik zeggen, want hier krijg je straks nog meer problemen mee [wat als ze straks verplicht moet?].

Wel denk ik dat het verstandig is om als het mogelijk is op een andere school helemaal opnieuw te beginnen [vertel daar direct over je thuis situatie].

Die juf is, waarschijnlijk omdat ze de overbuurvrouw is, te persoonlijk bij jullie gezin betrokken vooral omdat jouw ex het met haar eens is. Wat ik overigens niet erg professioneel vind.

Als deze school zo'n iemand in dienst heeft, iemand die ook nog eens in plaats van een goed gesprek je negeert, ben ik bang dat een andere klas weinig zin heeft. Leerkrachten zijn naar ouders toe vaak 1 front. Hier spreek ik uit ervaring [ex-leerkracht]! Helaas kan dat soms niet anders. Dat zal alleen ten nadele van jouw dochter en jou werken.

Het aller belangrijkste is de verhouding tussen jou en je dochter. Werk daaraan!

sterkte Joan

Reactie voor op de website?

28.9. Niet naar school

Werkelijk onbegrijpelijk hoe een docent reageert op een kleuter die net naar school gaat. De situatie klinkt onveilig en biedt weinig vertrouwen aan de moeder. Ik zou als moeder geen rust meer hebben als mijn kind op school zou zitten. Kleuters moeten wennen aan school. Daarbij mag de ouder best zijn kind helpen. Ik ben het dan ook niet eens met het 'boeman' verhaal. Ik zou het bespreken met de docent en uitleg willen hebben over haar handelswijze voordat ik ervoor zou kiezen mijn kind er weer heen te brengen. Dat gesprek zou naar tevredenheid moeten verlopen.

Carola

Reactie voor op de website?

28.10. Niet meer naar school.

Hou alsjeblieft de gang van zaken op school goed in de gaten wat betreft je eigen kind! Mijn zoontje van 6 jaar heeft dankzij 1 van zijn twee juffen een ontzettende rottijd gehad in de onderbouw. Er is absoluut niets van een veilige vertrouwde omgeving opgebouwd. Hij plaste ook weer sinds anderhalf jaar overdag in zijn broek terwijl hij sinds zijn tweede droog was. Hij deed uitspraken als: Het is daar (en dan bedoelde hij school) echt niet leuk hoor!

Hij werd samen met een vriendje alleen op het schoolplein achtergelaten en mocht niet naar binnen omdat hij door de plassen op het schoolplein had gelopen. Dat is toch gewoon superonverantwoord! Wat als hij was weggelopen? Ik denk wel eens, had hij dat maar gedaan.

Toen de juf mij vervolgens zag aankomen riep ze Sem en zijn vriendje binnen en zei dat ze maar voor de klas op de grond moesten gaan zitten omdat ze de klas niet in mochten van haar. Wat een kleuterjuf. En dit is nog een van de minst erge voorvallen. Wat hier is gebeurd wens je niemand toe, zeker je eigen kind niet! Mijn zoon heeft, heel begrijpelijk, een hekel aan school. Nu al.

Na de vakantie krijgt hij een nieuwe kans op een hopenlijk kindvriendelijke andere school! Zelf ben ik notabene ook juf in een onderbouw en ik zou mij kapot schamen wanneer ik zoiets op mijn geweten had. Sem's juf zegt alleen maar dat het allemaal aan hem ligt en dat zij niks fout heeft gedaan. We zullen zien.

Wat mij wel heel zwaar valt is dat je met zo'n klacht nergens gehoord wordt. Ja, bij het bestuur van diezelfde school, maar die houden toch hun eigen personeel de hand boven het hoofd en dat vind ik eenn zeer slechte zaak. Zeker voor eventuele volgende "slachtoffertjes", want die komen er bij deze juf zeker!

Kristel

Reactie voor op de website?

28.11. Niet naar school willen

Beste Xandra,

Ik heb het echt met je te doen. Ik zie dat helemaal voor mij hè. In die bieb en dan moeten toekijken hoe jouw kleine huppie moet huilen. "Echt niet" zou ik gezegd hebben! Ik had mijn meid opgepakt en maar eens gekeken wie mij daar van af zou houden!

Laat ze maar eens voelen dat jij het als moeder heus wel weet. Wat maakt dat hun nou toch uit dat jouw dochter even wat meer aandacht van haar mama nodig heeft? Het arme kind heeft nogal wat voor haar kiezen gekregen met de scheiding en zo. Laat ze toch, zou ik zo zeggen! Jullie moeten allemaal hetzelfde doel hebben toch? Dat ook jouw dochter met plezier naar school zal gaan! En dat die juf dan nog haar hoofd gaat omdraaien en niks zegt?! Belachelijk! ~ Zegt ook meer over haar dan over jou hoor!

Ik wens jou en jouw meiden alle goeds! Veel sterkte en ga maar lekker op jouw gevoel af!

JS

Reactie voor op de website?

28.12. Niet naar school willen

Beste Xandra,

Als je dochtertje van 4 jaar echt niet naar (kleuter)school wil, als het haar van slag maakt, en je begrijpt waarom dat zo is, dan zie ik geen reden om haar gewoon voor een tijdje helemaal van school te halen! Als je niet werkt en de mogelijkheid hebt tenminste, laat haar toch gewoon een tijdje lekker thuis, en zoek dan op je gemak naar een andere school, of klas. Het mag, want een kind van 4 is nog niet leerplichtig.

In de Verenigde Staten b.v. gaan kinderen pas op hun 5e of 6e voor het eerst naar school (fhankelijk van hun geb. datum), en dan in het begin met halve dagen. In Nederland lijken de ouders m.i. staan te springen om het kind de dag na de 4e verjaardag voltijds weg te brengen. Thuishouden is hier echt taboe. ik begrijp dat niet.

Zelf heb ik twee kinderen, waarvan een in groep 1, die is ook pas vier, maar ze wil echt graag naar school. Maar ik heb me er altijd aan geergerd dat de structuur en systematiek van school (of b.v. hoe die vervelende juf denkt met jou en je dochtertje om te kunnen gaan), dat dat voor vanzelfsprekend wordt aangenomen door veel ouders. Stel je kind's welzijn voorop!

Karin

Reactie voor op de website?

28.13. Kunst van het leven, hoe om te gaan met emoties

Ik ben moeder van een groot gezin: 3 jongens en 3 meisjes. De jongste zit nu op 5 VWO. Wat ik geweldig vind is te zien hoe al de kinderen tot verantwoordelijke volwassenen uitgroeien. Ikzelf ben ook meegegroeid en dit heb ik niet in de laatste plaats te danken aan Art of Living. Dit is een organisatie die cursussen verzorgt, die je simpele technieken leert om tot jezelf te komen en je hoofd met al die malende gedachten, stil kan krijgen. Onze kinderen hebben de speciale jeugdcursus gevolgd. Resultaat is dat ze beter met emoties en situaties om kunnen gaan en zo meer concentratie, zelfverzekerd en mentaal sterker zijn geworden zodat ze nu ook makkelijker keuzes kunnen maken en verantwoordelijk zijn voor de dingen om hen heen.

Noor

Reactie voor op de website?

28.14. Xandra hoe is het nu

Hallo,

Zoekend op internet kwam ik bij je verhaal Xandra. Ik zit in precies dezelfde situatie met een juf. Mijn jongste kinderen hebben ook nog dezelfde! Toen ik haar vragen ging stellen over hoe het ging adviseerde zij mij een andere school te zoeken. Nu heb ik net dat advies ook zien langskomen maar wij zijn net nieuw op deze school door een scheiding. De kinderen hebben dus al het een en ander meegemaakt. Moet ik nu na 3 maanden een andere school zoeken? Mijn jongens zitten ook in de kleuterklas.

Ik ben erg benieuwd hoe het je is vergaan en wat je hebt besloten.

Hartelijke groeten, Alice

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Jongste naar kleuterschool

 1. Jongste naar school: lang last gehad
 2. Even wennen
 3. Dochter van 4 wil niet meer naar school
 4. Niet meer naar school
 5. Niet meer naar school
 6. Dochtertje van 4 niet meer naar school
 7. Niet meer naar school
 8. Niet meer naar school
 9. Niet naar school
 10. Niet meer naar school.
 11. Niet naar school willen
 12. Niet naar school willen
 13. Kunst van het leven, hoe om te gaan met emoties
 14. Xandra hoe is het nu

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.