Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

15. Merkkleding

Eerst een reactie op Provocerende Petra . Volgens mij is het inderdaad niet echt. Sterker nog, volgens mij is zij een man! Zo zakelijk als 'zij' haar verhaal brengt, toch probeert in het tweede stukje naar aanleiding van alle reacties er wat emoties en moedergevoelens in te beschrijven maar het blijft zakelijk en oppervlakkig, alsof het niet echt is. Dit is geen moeder en waarschijnlijk zelfs geen vrouw. Mijn vriend gooit er ook af en toe een ontzettend provocerende stelling in en kan mij dan ontzettend op de kast krijgen maar eigenlijk doet hij dat om de onderste steen van een bepaalde vraag waar hij mee zit, middels een verhitte discussie, boven te krijgen en zich zo een beeld of mening te kunnen vormen.

Eén van die discussies die we ooit voerden en ook een issue dat in deze sessie steeds terug kwam, ging over merkkleding. Ik vond merkkleding onbelangrijk, want het ging om het individu en was dan ook in eerste instantie razend op hem dat hij achter mijn dochter van 13 stond die een paar Puma's wilde hebben van € 100. Ze heeft ze gekregen, na een verhitte discussie waarin ik toch een aantal dingen voor mezelf moest bijstellen.

Merkkleding begint meestal pas op het voortgezet onderwijs belangrijk te worden. Op de basisschool maak je meer de blits met een leuke print of een leuke model, dat ook gewoon af en toe bij de Zeeman gekocht kan worden. Maar op het voortgezet onderwijs komt pas de bewustwording van merkkleding. Kinderen willen er nu eenmaal graag bijhoren, willen niet uit de groep vallen en dat moet je m.i. zeker niet stimuleren maar ook niet tegengaan, omdat dat nu eenmaal bij de sociale ontwikkeling hoort. Het is onderdeel van het proces om je eigen individualiteit en zelfvertrouwen te ontwikkelen. En als het goed is, gaat het over na de pubertijd. Dus mensen die hun hele leven merkkleding belangrijk vinden, en ook voor hun kinderen dus, hoe jong ook, zijn mensen die bang zijn buiten de groep te vallen en dus mensen die hun eigen individualiteit niet geheel hebben kunnen vinden of ontwikkelen en weinig zelfvertrouwen hebben.

Op ebay is trouwens ook merkkleding voor een prikkie te koop. En van Oililly vind ik de naam en de etiketjes heel mooi maar de kleding vaak een beetje clonwsachtig. Voor de Gsus spijkerbroeken ben ik ook wel gevoelig (lekker stoer) maar bij de H&M zijn de spijkerbroeken net zo mooi en stoer en veel goedkoper. Die koop ik dan wel voor mezelf. Mijn dochter verheugt zich al op de aankomende kinderbijslag, want dan gaat ze een Gsus spijkerbroek kopen.

Leven is vallen, botsen, consessies doen, confronteren, leren, nadenken, en bijstellen. Met of zonder geld. Met of zonder kinderen.

Sandra.

Reactie voor op de website?

15.1. Merkkleding

Ik wordt hier soms zo gallisch van! Als je niet oppast laat je je door de samenleving, de omgeving en de reclame zo makkelijk aanpraten dat je je kinderen alleen gelukkig maakt met merkkleding, duur speelgoed en hagelslag van merk X.

Nou wij hebben daar geen geld voor en we hebben ook best weleens zorgen over de financiën. Maar dan gaat het om de echt belangrijke dingen. Als we elkaar nou ook nog gaan aanpraten dat we het als ouders niet goed doen als onze kinderen geen merkkleding dragen, waar zijn we dan mee bezig?

En het erge is dat niet alleen de kinderen elkaar opstoken maar soms lijkt het wel ook nog de ouders! Zijn we met elkaar dan echt zo statusgevoelig en oppervlakkig aan het worden?

Johan

Reactie voor op de website?

15.2. Merkkleding (2)

Johan,

Je hebt helemaal gelijk. Het was bij ons thuis met een puberdochter een tijdje een issue en we zijn wat toegeeflijker geweest dan waar ik eigenlijk principieel altijd voor stond. Maar gelukkig is mijn dochter zelf een nuchtere en reële meid en na wat geëxperimenteer met kleedgeld heeft ze nu zelf ook het standpunt gevormd dat je er ook heel leuk uit kunt zien in goedkopere kleding en dat het gaat om wie je bent en niet om wat je aanhebt. (Tot op zekere hoogte dan want op deze leeftijd is het uiterlijk wel degelijk belangrijk)

Groetjes, Sandra.

Reactie voor op de website?

15.3. Kleding kopen

Hallo allemaal, als moeder van 13 kinderen loop ik steeds weer tegen hetzelfde probleem aan: hoe krijg ik onze kinderen leuk en netjes gekleed? Je herkent het wel, iedereen wil aan het begin van het seizoen iets nieuws of in de uitverkoop. Maar dat kan helaas niet allemaal tegelijk. Hoe lossen jullie dat op?

groetjes

Reactie voor op de website?

15.4. Kleding kopen

Ten eerste vind ik merkkleding niet echt belangrijk. Maar voor kinderen kan dit geheel anders zijn. Kinderen horen tegenwoordig overal over merkkleding en schoenen. Ik heb vier zoontjes van 13 - 12 - 10 en 4 jaar oud. Heel veel kleding koop ik via markplaats. Leuk, nog erg goed, goedkoop en vaak ook nog eens merkkleding. Hiermee maak ik mijn zoontjes blij want in de winkel is dit niet te betalen. Het maakt hun niet uit of het tweedehands is en ook al zou het geen merk zijn ook geen probleem. Gelukig heb ik ze zo kunnen opvoeden met deze instelling die tot nu toe nog werkt.

Hoe het straks zal gaan als ze iets ouder zijn zien we dan wel weer. Wel schoenen koop ik nieuw van nike, dit gewoon omdat ik ze zelf ook mooi en goed vind. Met deze schoenen doen ze gauw al een half jaar en met schoenen van bv de bristol maar 2 maanden. Dus hier geef ik toch wel iets meer aan uit.

Wij hebben een minima uitkering en daarom vind ik marktplaats een echte aanrader!

groetjes Mary, een moeder van vier zoontjes

Reactie voor op de website?

15.5. Merkkleding vs. Zeeman

Hoe kunnen ouders die nog NOOIT de Zeeman of Wibra van binnen hebben gezien nu weten wat voor kleding daar hangt én een ander die het draagt daar op beoordelen? Ik heb liever 20 verschillende shirts in mijn kast van een "onbekend" merk, dan 2 van een onbetaalbaar merk en daar nog zuinig op moeten zijn ook nog!

Rebella

Reactie voor op de website?

15.6. Merkkleding

Heel herkenbaar, dit verhaal. Pubers zijn voor een groot deel onzeker over hoe ze er uit zien, of ze wel geaccepteerd worden en hoe ze 'vrienden' kunnen zijn van de populaire mensen in de klas.

Soms helpt het hen in hun zelfvertrouwen als ze een paar stukken Merk kleding hebben en de rest van de garderobe aanvullen met wat gewone dingen. ze kunnen ook leren werken en sparen voor iets bijzonders.

Wij geven de jongere tieners geen kleedgeld, omdat gebleken is dat ze daar niet mee om konden gaan. eentje spaarde alles op en liep erbij in vodden en de ander gaf alles uit aan 'niksigheidjes' zoals de McDonalds.

Succes met de gesprekken.

Miep (moeder in een samengesteld gezin van 7 kinderen van diverse vaders en moeders)

Reactie voor op de website?

15.7. Ik heb geen merkkleding nodig

Ik ben een meid van 15 en ik vind merkkleding helemaal niet nodig. Bij mij op school is het ook helemaal niet belangrijk, in ieder geval niet bij de mensen met wie ik omga. Er zijn wel mensen die alleen merken dragen, en dat moeten ze vooral doen als zij dat mooi vinden, maar zij dragen het dus niet omdat dat móet ofso.

Tuurlijk vind ik het heel belangrijk om er leuk uit te zien (zoals bijna alle mensen van mijn leeftijd) maar dta hoeft voor mij zeker niet met merkkleding, ik heb liever veel kleding dan duur! En ik krijg zonder ook zat complimentjes over dat ik er leuk uit zie, om mijn kleding en niet om t merk

Hermien

Reactie voor op de website?

15.8. Kleedgeld is leren met geld omgaan.

Waarom zou je je kinderen geen kleedgeld geven? Ze moeten toch ook leren omgaan met geld?
Maarten

Reactie voor op de website?

15.9. Zoveel mensen zoveel wensen

Wij hebben een dochter van 12, sinds ze naar de middelbare school gaat krijgt ze kleed/zakgeld. We hebben daar samen afspraken over gemaakt over wat ze er allemaal van moet doen. Dat vonden we ook belangrijk dat er voordat er begonnen werd met kleed/zakgeld ze wist wat de bedoeling was, we zijn daar in overleg samen uitgekomen.

Nu hebben wij onze dochter ook echt bijgebracht dat kinderen met merkkleeding niet per defenitie leukere kinderen zijn. Zo heeft ze een vriendin die alleen maar merkkleding draagt maar heel onzeker is. Zelf is ze wel zeker van zich zelf en we hebben haar laten inzien dat je bent wat je uitstraald en dat als je een goed zelfbeeld hebt en dat uitstraald dat je dan nog wel in een vuilniszak kan rondlopen en er dan nog goed kan uitzien. Belangrijkste wat we haar ook mee hebben gegeven is dat ze niemand op zijn uiterlijk mag beoordelen.

Dit is natuurlijk niet iets van de laatste jaren maar daar moet je al vroeg mee beginnen. Wij redeneren het is maar goed dat iedereen een andere smaak heeft want anders zou dat betekenen dat iedereen in dezelfde kleren zou rondlopen en iedereen trekt dat gene aan wat die mooi vind. Dus al vind je het niet mooi, dan hoef je daar niets over te zeggen want dan moet je ervan uitgaan dat die persoon het wel mooi vind anders zou die dat vast niet aan doen. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als andere je op je kleding zouden afwijzen.

Patricia

Reactie voor op de website?

15.10. Hoeveel sets kleding zijn nodig?

Om merkkleding geven wij niet, wel moet het voordelig en toch van goede kwaliteit zijn. Een klein deel dat nog goed is wordt doorgegeven en ik koop wat ik verder nog leuk vind.

Echter: ik koop elk seizoen veel meer kleding dan er echt nodig is. Hoeveel sets kleding heeft een opgroeiend kind nodig?

Heleen

Reactie voor op de website?

15.11. Is dat nu echt zo erg?

Ik heb ook even de discussie zonder Petra gelezen en ik kan me niet aan het idee ontrekken dat er ook gewoon veel reageerders jaloers zijn. Ik heb zelf geen kinderen, hoef ze ook niet. Ik vind mezelf met 34 al te oud om er nog aan te beginnen, maar ook ik zou geen kinderen krijgen als ik geen geld had.

Ik wil geen geldzorgen, kopen bij de wibra of zeeman. Ik wil ook gewoon kleine nikes voor mijn kind. Daar werk ik hard voor. Ook kostgeld en kinderen samen op 1 kamer, zou bij mij niet voorkomen. Maakt mij dat een mindere moeder? ben ik minder omdat ik mijn kids zou willen geven wat ik kan?

Ik las net een reactie dat Petra kinderen voor zichzelf heeft gekregen, ter glorie van zichzelf. Is dat niet altijd zo dan? Je krijgt geen kinderen voor het kind zelf. Dat zou mooi zijn. Je krijgt kinderen om gedeeltelijk je eigen ego te strelen, aan je biologische driften te voldoen. En kinderen in een groot gezin, ik ben er niet zo van overtuigd dat het zo goed is voor kinderen om samen met veel broers of zussen op te groeien. Heb daar ook wel over gelezen, kinderen missen vaak de aandacht, de 1 op 1 aandacht.

Ik zal wel reacties krijgen in de trant van: ik trek me van niemand iets aan en ik doe het goed en we zijn zo overgelukkig in de bijstand. Dat is prima. Ik geef enkel mijn mening en ik respecteer een ieder die wel wil leven met weinig geld en kinderen, echt. Dat moet de discussie niet zijn. Maar ik kan me wel wat voorstellen bij Petra haar posting, zo ongelijk heeft ze niet. Het leven is nu eenmaal makkelijker als je geld hebt.

Pien

Reactie voor op de website?

15.12. Voor Pien

Beste Pien,

Mag ik vragen waarop jij je reactie baseert? Waarom denk jij dat je het grotere gezin alleen in de bijstand tegenkomt? Volgens mij berusten je uitspraken vooral op vooroordelen, vooroordelen die nergens op gebaseerd zijn.

Dat jij hoge eisen stelt aan materie mag je niet tot norm verheffen voor iedereen.

Roos

Reactie voor op de website?

15.13. @Roos

Ik zeg toch nergens dat je grote gezinnen alleen in de bijstand tegenkomt? Dan lees je het verkeerd. Zo bedoel ik het niet. Er zullen genoeg mensen die niet in de bijstand zitten. Ik hoop het voor ze tenminste, bijstand is 3 keer niks. Vreemd dat je trouwens alleen daarop reageert en meteen maar zegt dat al mijn uitspraken op niets gebaseerd zijn dan vooroordelen. Jij doet precies hetzelfde :)

Maar goed, een mening is een mening en persoonlijk en daar valt amper over te twisten.

Als je nog echt inhoudelijk echt op mijn vorige reactie in wilt gaan lees ik het wel.

Pien

Reactie voor op de website?

15.14. Geven en ontvangen

Hoi Pien,

Ik zie dat zo anders als jij. Kinderen/mensen worden ook aan elkaar gegeven, als broers en zussen, ouders en kinderen. Tegenwoordig lijkt het alsof kinderen alleen rechten hebben en ouders plichten, vroeger was het andersom trouwens, ook niet ideaal.

Mens word je als je leert delen en geven, niet alleen ontvangen, en het maakt je ook tevredener en gelukkiger.

Natuurlijk moet je in de basisbehoeften kunnen voorzien voor je kinderen, maar al die materiele extra's maken een kind niet gelukkiger of tevredener omdat het teveel op zichzelf gericht raakt en alles vanzelfsprekend vindt.

Groetjes, Antoinette

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Merkkleding

 1. Merkkleding
 2. Merkkleding (2)
 3. Kleding kopen
 4. Kleding kopen
 5. Merkkleding vs. Zeeman
 6. Merkkleding
 7. Ik heb geen merkkleding nodig
 8. Kleedgeld is leren met geld omgaan.
 9. Zoveel mensen zoveel wensen
 10. Hoeveel sets kleding zijn nodig?
 11. Is dat nu echt zo erg?
 12. Voor Pien
 13. @Roos
 14. Geven en ontvangen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.