Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

58. Hoezo sociale controle...

Wat zou het toch prettig zijn als er weer eens sociale controle zou zijn in buurten. De mensen zijn meer op zichzelf tegenwoordig. Als je iemand nodig hebt, is er niemand. Dus als je inderdaad wel eens snel weg moet, maar er ligt er eentje te slapen, wie kan je dan vragen een oogje in het zeil te houden als er toch niemand is.

Hier is dat een groot probleem, er is echt niemand thuis. Vanmorgen moest ik met een kind naar de tandarts, maar er zou een vriezer gebracht worden net om die tijd. Ik heb bij 6 huizen aangebeld en toen de moed maar opgegeven. Ze zijn niet geweest, dus ik had weer geluk. Maar ik vond het wel heel vervelend.

Yvonne

Noot van de redactie: Hoe is bij u de sociale controle in de buurt? En wat vindt u van deze sociale controle? Graag uw reactie!

Reactie voor op de website?

58.1. Onbekend bekend

In ons dorp met 10.000 inwoners (waar wij beide niet geboren zijn) is een groot aantal mensen voor ons nog steeds een gezicht waar we de naam niet bij kunnen verzinnen. Echter al deze onbekende mensen lijken ons wel te kennen omdat de acht kinderen die in een rijtje door het dorp fietsen of naar school wandelen voor hen een "attractie" zijn.

Deze bekendheid zorgt ervoor dat vele mensen ook een bepaalde bezorgheid uitstralen en vaak met hand en spandiensten bijspringen. "Mijnheer uw kind is gevallen", staat wel weer op, of "Kunt u misschien nog kleding gebruiken?", natuurlijk altijd welkom, geeft aan dat de mensen de bereidheid vertonen om met elkaar te willen leven.

Natuurlijk staat daar tegenover dat ons gezin die uitstraling ook naar andere mensen doorgeeft, middels vormen van vrijwilligerswerk proberen we dat ook zo goed mogelijk in te vullen. In de nabije omgeving zijn altijd mensen bereid om bij te springen. Toen het eerste gebroken ledemaatje zich voordeed had de buurman van drie huizen verder de auto al gestart en bleef de buurvrouw zolang op de zeven ongebroken kinderen passen. Ook nu mijn vrouw gedurende zes weken 3x per week therapie moet volgen om het gemis van een kruisband te compenseren zijn er vrijwilligers (vrienden) bereid om 's morgens om 7.30 uur op de stoep te staan en de zich uitrekkende kroost klaar te stomen voor de inspannende schooldag.

Wij hebben dus misschien het geluk om in een ouderwetse jonge buurt te wonen in een dorp waarbij de bewoners veelal positief reageren op de aanwezigheid van een ouderwets groot jong gezin.

Vader Hans

Reactie voor op de website?

58.2. Goede sociale controle in dorp

Wij wonen in een klein dorpje in Zeeland. Iedereen kent elkaar en alle kinderen kennen elkaar ook. Hier is de sociale controle heel goed. Als de kinderen buiten spelen en er gebeurt iets, is er altijd wel iemand die het ziet. Je past altijd goed op elkaars kinderen.

Als je hier oppas nodig hebt en je belt bij 6 huizen aan, heb je waarschijnlijk bij het eerste huis al succes. Dit is echt heel fijn. Er zijn natuurlijk ook best wel nadelen, maar de mensen leven in zo'n klein dorpje best met elkaar en elkaars kinderen mee.

groetjes van Lily

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoezo sociale controle...

  1. Onbekend bekend
  2. Goede sociale controle in dorp
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.