Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

30. Identificatieplicht voor kinderen van 12

Minister Donner van het CDA, de partij die het gezin zo hoog in het vaandel had (vóór de verkiezingen!), heeft een identificatieplicht voorgesteld voor iedereen vanaf 12 jaar oud. De leeftijd waarop je je kind waarschijnlijk nog niet eens een eigen portemonnee geeft!

Nu kunnen de kinderen tot 16 jaar worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders. Een eigen pas of identiteitskaart voor kinderen vanaf 12 jaar is duur. Is het de bedoeling dat ze deze altijd bij zich hebben? Ik zie het al voor me: regelmatig verlies.

Wat betekent de legitimatieplicht voor het grote gezin?

Graag uw reacties!

Reactie voor op de website?

30.1. Legitimatie voor kinderen

Vanaf ongeveer 12 jaar gaan kinderen naar het VO en moeten zich ook al legitimeren en met 13 jaar gaan kinderen al aan hun eerste krantenwijk beginnen. Dus we waren al verplicht deze bewijzen aan te schaffen. Dure bezigheid ja, de oudste dochter (15) was haar kaart al kwijt geraakt, ze moest zelf een nieuwe betalen (toch 50 euro van haar zuurverdiende centjes...)

Ze mogen hun kaart dus nu niet meer dagelijks mee hebben, die ligt hier in de kast en mocht het nodig zijn dan mogen ze hem pakken. Aan de ene kant vind ik het niet raar om je te identificeren als er iets aan de hand is.

Maar zomaar op straat aangehouden worden en je bewijs te laten zien, gaat wel heel ver. Straks krijgen we nog een chip ingebouwd net als honden..... (er schijnen al ouders te zijn die dit met hun kind gedaan hebben!)

Yvonne.

Reactie voor op de website?

30.2. Persbericht van justitie over identificatieplicht

Lees het persbericht van het ministerie van justitie over het concept-wetsvoorstel voor een algemene identificatieplicht.

Reactie voor op de website?

30.3. Discussie over legitimatieplicht

Toevallig moesten we voor school voor nederlands discussies voeren. Hier is onze stelling met argumenten:

Onderwerp: Legitimatieplicht 12+

Standpunt: De legitimatieplicht voor 12 jaar en ouder is een slecht idee.

Achtergrondinformatie: Identificatieplicht?

Moet in Nederland de algehele identificatieplicht worden ingevoerd? De discussie hierover is opgelaaid na de aanslagen in New York en Washington. Minister Van Boxtel is voorstander van de invoering van deze plicht, zo liet hij onlangs weten. De fracties van VVD en CDA in de Tweede Kamer hadden zich al eerder hiervoor uitgesproken. De PvdA-fractie, die lange tijd uitgesproken tegenstander is geweest, meent nu dat er over invoering ,,te praten valt'', aldus fractielid Van Oven.

Argumenten:

Bronnen:
www.geschiedenis.com
frontpage.fok.nl
www.seniorweb.nl
www.gebladerte.nl
www.Zdnet.be
www.google.nl
www.lycos.nl
www.identificatieplicht.nl
www.leeftijd.nl
www.nrc.nl

Stelling van: Linda, Marjet, en Laura.

Reactie voor op de website?

30.4. Identificatiebewijs voor kinderen

Ik vind het echt niet normaal, want straks raken onze kinderen hun identificatiebewijs kwijt.

Annie

Reactie voor op de website?

30.5. Waarom zo moeilijk doen?

Waarom zo moeilijk doen over een ID-kaart. Het is toch alleen maar makkelijk als je zo'n kaart hebt. Wij wonen vlak bij de grens en onze kinderen gaan regelmatig met clubs e.d. naar Belgie of Duitsland en hebben al hun hele leven een eigen ID kaart. Ja natuurlijk kun je het verliezen, maar dat kun je ook met een buskaart of zwemabonnement. En geen eigen portemonnee hebben op 12-jarige leeftijd is toch niet meer van deze tijd? Bij de opvoeding hoort ook het omgaan met geld en zorgvuldig omgaan met spullen (lees ID-kaart).

Maar het zal hier wel gaan over de kosten van al die ID-kaarten. Veel kinderen hebben is nou eenmaal duur, maar dit is toch een eigen keuze, of niet.

Esther, moeder van 1 adoptie en 2 pleegkinderen

Reactie voor op de website?

30.6. Wat als ID kaart van je kind gestolen is?

Heeft iemand ervaring met extra kosten/boete van een gestolen ID kaart van je kind? En wat doe je eraan/tegen?

In febr jl werd mijn zoon slachtoffer van een roofoverval met geweld op straat. Dat was niet de eerste keer, de andere kinderen hebben ook al ervaring. Mes in je rug en afgeven die handel. Toch verzet, dan een klap/stomp tegen je slaap. Portemonnee plus sportpas, plus bankpas, plus schoolpas plus ID kaart gestolen. Gelukkig had hij zijn mobiel thuis om op te laden, die bleef uit handen van de straatrover. Na aangifte bij de politie, en tel contact met huisartspost (na 17.00 uur, letten op verschijnselen van hersenschudding).

Bij de vervanging van alle pasjes merkten we dat we voor de ID kaart een boete moesten betalen. Ook als we een kopie van het proces-verbaal meenamen. Of je je kaart nu door de wc hebt gespoeld of dat hij door roof met geweld is gestolen maakt niet uit. We hebben hier politieke partijen over benaderd maar de wet Identificatieplicht is heel duidelijk: gemeenten mogen dat doen. In ons geval betekent het 26.50 voor de kaart en nog eens 26.50 voor de boete (plus 8 euro voor pasfoto's want alleen foto's met witte achtergrond worden geaccepteerd). Schade 61 euro.

Er zijn 2e kamervragen over gesteld en het antwoord van de minister was dat dit geen boete is, maar extra legeskosten! Het bruinst bakt de gemeente Hoorn het, die rekent maar liefst 32 euro boete, sorry leges, voor een vermiste of gestolen kaart.

We hebben via een politieke partij in ons stadsdeel geprobeerd een beroep te doen op een of andere hardheidsclausule. Maar dat duurt heel lang (net in de periode van nieuwe collegevorming na verkiezingen) en over 6 weken moet mijn zoon naar het buitenland voor een excursie met zijn klas. Hij is 15. Anders hadden we hem nog wel een poosje zonder laten rondlopen, dat is wel strafbaar, maar goed, zolang je geen politie tegenkomt.

Kinderen vanaf 14 jaar zijn in NL verplicht zo'n kaart bij zich te dragen buitenshuis (weer zo'n voorbeeld van een generieke maatregelen vanwege enkele incidenten). Hoeveel jongeren tussen 14 en 18 zijn of worden er nu terrorist? Die enkele zorgen heus wel voor goede vervalsingen van Id kaarten.

Het was te voorzien dat dit onder jongeren die nog per fiets of openbaar vervoer reizen zou leiden tot meer diefstallen/berovingen.

En nee, de dader is niet gepakt. Uit zijn signalement en beschrijving valt volgens de politie op te maken dat het zeker geen zoon van een carriëremoeder is, eerder iemand die bijklust omdat de uitkering van ma te laag is. Dat wordt nl regelmatig door lokale politici beweerd, dat kinderen wel moeten gaan straatroven en drugs smokkelen als bijverdienste omdat de uitkering te laag is. Hoe moet ik mijn kinderen dan nog normen en waarden bijbrengen?

Vanmidag hoorde ik van mijn zoon dat van een klasgenoot van hem ook de ID kaart geroofd is. Ook hij moest de boete, sorry leges, betalen. Ik weet dat zijn ouders het niet breed hebben.

Vandaar mijn oproep: hebben meer ouders ervaring met roof/diefstal van de ID kaart, en moesten jullie ook extra boete, sorry leges betalen of is men in kleinere gemeenten soepeler?

Ik neem het de politiek nog het meest kwalijk. Net als bij het invoeren van een elektronisch dossier voor pasgeborenen per 2007 geldt: voor de 80 a 95% waar niets mee aan de hand is, is het een overbodige, dure en onrust veroorzakende maatregel. En voor de kleine restgroep waar de maatregel voor bedacht is zal het niet helpen, die weten wel weg te komen.

Ik troost me maar met de gedachte dat mijn zoon flink en sterk is: hij wil geen bureau slachtofferhulp, hij wil dat de dader gepakt wordt. Maar ik denk dat hij dat wel kan vergeten.

Ine

Reactie voor op de website?

30.7. 12 jaar en ouder

Hoi ik ben Melissa, ik ben 12 jaar en zoek al heel lang een krantenwijk voor 12 jaar en ouder. Maar je ziet bijna overal 13 jaar en ouder. Wat is het verschil tussen 12 en 13 jaar? 1 jaartje! Maar sommige kinderen zijn al sneller volwassen. Dus waarom zou een kind van 12 geen krantenwijk mogen hebben en een kind van 13 wel? Want als ik nu naar de bios ga of naar het zwembad of iets anders, dan moet ik altijd meer betalen nu omdat ik een volwassen ben, zeg maar. Ze zeggen 12 jaar en ouder hoort bij de volwassenen. Nou als dat zo is vind ik dat een kind van 12 heus wel een krantenwijkje mag beginnen!

afz:Melissa

Reactie voor op de website?

30.8. Dubbel bestraft

Hallo,

Ik las hier een artikel over een beroving, vandaar deze reactie erop.

Zelf ben ik ook echter met geweld beroofd van mijn tas waar alles inzat o.a mijn id kaart. Na enkele maanden een nieuwe te hebben aangevraagd (omdat ik het financieel niet breed had), is even later mijn id kaart weer gestolen. Ik baal hier behoorlijk van want dat kost je bakken met geld, je wordt als het ware dubbel gestraft. Ik ga vanaf nu een kopie van mijn id kaart meenemen om de bovenstaande redenen.

Ik ben zeker niet van plan iedere keer men portomonee open te trekken voor iets waar ik niks aan kan doen. En kunnen ze er nou echt niks aan doen voor dat soort diefstal en/of roofovervallen??

Patricia

Reactie voor op de website?

30.9. ID voor kinderen geldverspilling

Onze zoon had het geluk dat zijn ID kaart gratis was (behalve die achtelijke pasfoto waar hij natuurlijk volgens de voorschriften op moest staan). Eigenlijk vind ik dat het voor iedereen gratis zou moeten zijn. Wie verzint er nou zo iets! De overheid schijnt het belangrijk te vinden dat een ieder die ouder is dan 14(!) zich dient te kunnen legitimeren. En wie draait vervolgens weer voor de kosten op, de burger die niets op zijn kerfstok heeft.

Ik hoop dan ook dat ze hier in Den Haag eens serieus naar kijken (maak dit gratis). Als je een paspoort aanvraagt en je hebt kinderen betaal je dus per kind plus pasfoto, dit is niet meer te betalen, schandalig gewoon. Moeten hier weer de gewone burgers de dupe worden van de mensen die kwaad willend zijn? En als ik de berichten lees als je geen ID op zak hebt en je wordt door iets lulligs aangehouden en vervolgens ook nog een boete moet betalen omdat je je ID niet bij je hebt (mooi weer en geen jas aan waar anders je ID kaart in zit) daar zakt mij de broek helemaal van af. Kan hier nu echt niets aan gedaan worden?. Ik vind die hele ID kaar een lachertje is toch ook nog te vervalsen net zo als het paspoort.

Jessica

Reactie voor op de website?

30.10. ID voor kinderen geldverspilling

De ID-kaart vind ik totale onzin. Het geeft meteen aan dat wij niet meer in een vrij Nederland leven. Ik vind het nazi-praktijken. Afschaffen. En heeft iemand iets gedaan wat niet mag en hij verdomt het om zijn gegevens af te geven, dan nemen zij die maar mee.

Maar waar ik mij aan loop rot te ergeren is, dat vaak scholieren die niets crimineels hebben gedaan zich moeten legitimeren. En de criminelen die mogen lekker rond blijven lopen. En ook dat gedoe met die pasfoto's. Pasfoto's van schoolfoto's mochten al niet gebruikt worden en nu moet je een soort boevenfoto laten maken. Nederland begint al een echte politiestaat te worden voor zijn eigen inwoners. Allerlei criminele oostblokkers komen hier ongestoord de grens over, jatten alles wat los en vastzit en vertrekken weer geruisloos. Nergens worden zij gecontroleerd. En als er eentje wordt opgepakt, heeft hij vaak geen papieren of ze zijn vals.

Marie

Reactie voor op de website?

30.11. ID kaart

Onlangs is er bij mij ingebroken en er zijn 3xID kaarten gestolen en mijn rijbewijs. Ik moet overal een boete op betalen ipv dat ik alles gewoon in mijn bezit had en gewoon in huis. Ik moet 3x55 euro betalen en voor het rijbewijs moet ik ook een boete betalen Ik heb het zeker niet breed. Ik moet rondkomen van 930 euro per mnd met 3 kinderen, ik kan dat allemaal niet missen.

Nou moet ik naare de sociale dienst om een aanpassing van mijn inkomen aan te vragen. Dat kan dus nu niet omdat ik nog geen ID kaart heb. Mensen weten niet wat ze mensen aandoen.

vr gr Marja

Reactie voor op de website?

30.12. Diefstal Id-kaarten uit woning

U geeft aan dat de Id-kaarten uit de woning zijn gestolen. Heeft u een inboedelverzekering? Zo ja, dan zou ik even informeren naar de polisdekking.

Gerda

Reactie voor op de website?

30.13. Gelukkig een I.D op zak

Onze zoon van 14 en zijn vriend werden laatst aangehouden. Er was daar in de buurt iets gebeurd. Zij leken op de verdachten? En moesten zich legimenteren! Zij kwamen van huis en wisten natuurlijk van niets. Even later werden er nog drie jongemannen aangehouden die er ook niets mee te maken schenen te hebben. Gelukkig hadden onze zoon en zijn vriend een I.D op zak, want anders hadden ze natuurlijk een boete gekregen.

Eigenlijk zijn wij als ouders ook nog eens pissig op de politie die zomaar kinderen aanhoudt die zogenaamd verdachten zouden kunnen zijn. Een belachelijke situatie dus en als onze zoon toevallig zijn I.D niet op zak had gehad en daardoor een boete had moeten betalen, dan waren voor ons helemaal de rapen gaar. Hebben jullie ook zulke rage dingen mee gemaakt?.

Jessica

Reactie voor op de website?

30.14. Onzinnige reden voor het tonen van ID kaart

Het was vanavond weer raak. Onze zoon van vijftien en een vriend van nog net geen veertien werden aangehouden door de politie omdat ze zich gingen opwarmen in een portiek waar een kachel stond. Waarschijnlijk hebben mensen van die flat waarin ze stonden de politie gebeld. Ze moesten hun ID kaart laten zien. Waarvoor, denk je dan, ze stonden al weer buiten. Die vriend had natuurlijk geen kaart omdat hij nog geen veertien was. Onze zoon werd aangesproken van is dat echt je achternaam? Wij hebben een bijzondere achternaam. Er werd nog even hierover met het buro gebeld. Onze zoon zei ook al tegen de agenten dat staat toch op de kaart! Er werd ook nog even gezegd dat ze een boete riskeren van 75 euro, maar omdat ze nog geen zestien zijn zou dit de helft zijn. Onze zoon zei: "maar voor wat krijgen we dan een boete? Voor het staan in een verwarmde portiek van een flat waar niet opstaat verboden voor ombevoegden?" Toen dropen ze af, die agenten. Hij moest alleen niet zo brutaal zijn.

Nou vraag ik je: is dit stom of is dit stom. Eingelijk geen enkele reden als je in een portiek staat dat de politie naar je ID vraagt. Maar goed dat hij hem bij zich had. Anders hadden ze natuurlijk wel dat bonnenboekje getrokken. Dit is nu al de tweede keer dat hij om een onzinnige reden zijn ID moet laten zien.

Jessica

Reactie voor op de website?

30.15. Eenmalig gratis

Onze dochter wordt volgend jaar 14. Ze kreeg een brief van de gemeente dat het kabinet eenmalig GRATIS de ID kaart verstrekt. Daar moet natuurlijk wel weer een pasfoto op, die we wel weer moeten laten maken. Helaas is de schoolpasfoto natuurlijk weer niet goed voor op de ID kaart. Hoe is het bij jullie is hij ook gratis?

Jessica

Reactie voor op de website?

30.16. ID-kaart kwijt

Hoi, ik ben 15 jaar en ben m'n ID kwijt. Maar als ik dus naar de politie ga, moet ik meteen een boete betalen, of kunnen ze ook nog wachten of iemand anders het vindt en terug brengt naar bijv. dus het politiebureau? En hoe duur kost een nieuwe ID kaart? Want er stond ergens dat het 30euro kost voor een nieuwe, maar dat er ook nog 'administratiekosten' bovenop komen, of zit dat er al bij in?

Nicole

Reactie voor op de website?

30.17. Eens

hallo

ik ben Niels en ben 12 jaar, ik ben het eens met Melizza, ik vind ook dat volwassenen van 12 jaar een eigen krantenwijk mogen, en wat Melizza zegt is waar, mensen van 12jaar zijn kleine volwassenen die vaak nog dubbel zo hard kunnen werken ook!

Niels

Reactie voor op de website?

30.18. Raad: geen leges identiteitskaart

Gemeenten mogen per direct geen leges meer vragen voor een identiteitskaart.

Gelezen op Teletekst:

  ***************************************
  Gemeenten mogen geen extra geld vragen voor de aanvraag van een identiteitskaart. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een slepende kwestie.

  Volgens de wet mag er geen belasting worden geheven op documenten die de staat verplicht stelt. De Hoge Raad stelt nu dat een identiteitskaart een zuiver verplicht document is. Burgers hoeven alleen drukkosten te betalen.

  Bij een paspoort of rijbewijs zijn er individuele belangen, dat is niet het geval bij de identiteitskaart, staat in het vonnis. De leges voor een id-kaart verschillen per gemeente; maximaal kost hij 43,89 euro.

Reactie voor op de website?

30.19. ID-kaart niet meer gratis

Gelezen op Teletekst:
  ID-kaart vanaf 22 sept niet gratis

  Vanaf morgen moeten mensen weer voor een identiteitskaart betalen. Minister Donner komt daarvoor met een spoedwet. Alleen mensen die al een kaart hebben aangevraagd,krijgen hem nog gratis.

  De ID-kaart was gratis sinds de Hoge Raad bepaalde dat de overheid er geen geld voor mag vragen. De Raad gaf als reden dat de overheid geen geld mag vragen voor diensten die niet in het individuele belang van de burger zijn.

  Sinds hij gratis is,worden er duizenden ID-kaarten per dag aangevraagd. Voorheen waren dat er duizenden in een week. De ID-kaart gaat weer maximaal 43,89 euro kosten en voor kinderen 9,22 euro.

Reactie voor op de website?

30.20. Kamer steunt betalen ID-kaart

De Tweede Kamer steunt het plan van minister Donner van Binnenlandse Zaken om mensen weer voor een identiteitskaart te laten betalen. Lees verder hier.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Identificatieplicht voor kinderen van 12

 1. Legitimatie voor kinderen
 2. Persbericht van justitie over identificatieplicht
 3. Discussie over legitimatieplicht
 4. Identificatiebewijs voor kinderen
 5. Waarom zo moeilijk doen?
 6. Wat als ID kaart van je kind gestolen is?
 7. 12 jaar en ouder
 8. Dubbel bestraft
 9. ID voor kinderen geldverspilling
 10. ID voor kinderen geldverspilling
 11. ID kaart
 12. Diefstal Id-kaarten uit woning
 13. Gelukkig een I.D op zak
 14. Onzinnige reden voor het tonen van ID kaart
 15. Eenmalig gratis
 16. ID-kaart kwijt
 17. Eens
 18. Raad: geen leges identiteitskaart
 19. ID-kaart niet meer gratis
 20. Kamer steunt betalen ID-kaart

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.