Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

16. Hoe groot is het gezin?

Naar mijn mening is een werkelijk groot gezin niet de ideale basis om normen en waarden te leren. Hoe meer kinderen, hoe meer monden te vullen (afwezigheid van de vader) en hoe minder tijd om zich met de individuele kinderen bezig te houden (overbelasting van de moeder.) Het kan zijn dat de moeder hele dagen thuis is, maar de kinderen, die op school zijn, of studeren, hebben allemaal tegelijk, als ze thuis zijn, recht op aandacht, op liefde van hun beider ouders, en op de inzichten die hun ouders verworven hebben. Bovendien hebben ze het recht die inzichten aan de kaak te stellen.

In een groot gezin is er alleen tijd voor algemene aandacht, gezamenlijke maaltijden, met of zonder gebed, en algemene normen en waarden. Kinderen hebben het recht op bijzonderheid, het recht te zijn wie ze zijn, het recht anders te zijn dan een broer of zus en het recht op privé tijd van hun ouders. Hoe groter het gezin, hoe moeilijker dat is.

Netto consequentie: Kinderen uit grete gezinnen moeten te vroeg (als ze tot de oudste 3 behoren) zorgtaken op zich nemen en krijgen (als ze tot de jongste 3,4,5,6,7 behoren) te weinig aandacht van hun ouders ("let jij even op je kleine broertje")

Grote gezinnen, prima, maar dan wel onder voorwaarde dat elk kind, jong en oud, een uur directe ongedeelde aandacht van zijn ouders per dag heeft (zeven kinderen, zeven keer een uur privé tijd) en dat is dan wel het absolute minimum.

Verklaart misschien ook waarom er zoveel kinderen uit grote gezinnen nooit verder komen dan VBO - VMBO. Taalvaardigheid en sparring met ouderen is belangrijk voor de ontwikkeling van intelligentie. Dogma's zijn remmend in dat opzicht.

In een groot gezin moeten beide ouders de tijd hebben hun kennis en hun (sociale) vaardigheden over te brengen op de kinderen. Is daar om wat voor reden dan ook geen plaats voor, dan moet er een limiet zijn aan het aantal kinderen, om de toekomst van die kinderen te waarborgen.

De bijbel is prachtig, maar niet wat kinderen nodig hebben om zich te handhaven in onze maatschappij. Daar is ook en met name de liefde en toewijdeing en vooral tijd van de ouders voor nodig.

Moeder van een groot gezin.

Reactie voor op de website?

16.1. Hoe groot is het gezin

Wat een berg vooroordelen laat je hier los zeg! Dat gaat toch nergens over? Is daar een wetenschappelijk onderzoek naargedaan dan?

Hier gaat het anders hoor. Ik ben een alleenstaande moeder met 6 kinderen. Alle kinderen doen het prima op school (de oudste doet tweetalig gymnasium....), alle kinderen gedragen zich keurig en beleefd (althans bij anderen ;-)) Ik doe mijn best ze allemaal op hun beurt de aandacht te geven die ze nodig hebben en m.i gaat dat me prima af!

En ik heb ondertussen kennisgemaakt met heel wat grote gezinnen en ik ben nog nooit een situatie tegengekomen zoals jij die hier schetst!!

Annelies

Reactie voor op de website?

16.2. Kort door de bocht

Als alles wat hierboven gesteld wordt voor alle gezinnen zou gelden dan waren er geen kinderen meer, niet in grote maar ook niet in kleine gezinnen. Ik lees: "In een groot gezin moeten beide ouders de tijd hebben hun kennis en hun (sociale) vaardigheden over te brengen op de kinderen. Is daar om wat voor reden dan ook geen plaats voor, dan moet er een limiet zijn aan het aantal kinderen." En dan vraag ik me toch werkelijk af of zoiets voor een eerste en tweede kind niet schadelijk is, en waarom voor een derde dan wel?

En "Verklaart misschien ook waarom er zoveel kinderen uit grote gezinnen nooit verder komen dan VBO - VMBO" dat is pure larie. Wetenschappelijk onderzoek heeft allang het tegenovergestelde bewezen.

En ik lees: "een uur directe ongedeelde aandacht van zijn ouders per dag heeft (zeven kinderen, zeven keer een uur privé tijd) en dat is dan wel het absolute minimum" Wellicht is je reactie gebaseerd op een beeld van een eeuw geleden, onderzoek van het SCP heeft uitgewezen dat er nog nooit in de geschiedenis zoveel tijd aan kinderen besteed is, dat geldt OOK voor kinderen uit een groot gezin!

En over de zgn. zorgtaken kan ik het volgende zeggen: Ook in grote gezinnen kennen ze wasmachines, droogtrommels en vaatwassers. En omdat de oudste kinderen allemaal op school zitten, juist om dat hoge niveau te halen, worden de zorgtaken netjes door de ouders of de oppas gedaan.

Verder wordt er niemand slecht van af en toe een half uurtje helpen, daarvan word je alleen maar wat socialer.

Nog een vraag: Wat is dat eeuwige vooroordeel toch? Waarom wordt er altijd uitgegaan van een beeld van een eeuw geleden en past men dat toe op het grote gezin van nu?

Kort door de bocht?

Reactie voor op de website?

16.3. Wat een geleuter........

Tja, onmiddelijk al excuses voor mijn titel maar een beter woord kon ik er gewoon niet voor verzinnen. Wij hebben een samengesteld gezin met 9 kinderen. De meeste van deze kinderen gaan geregeld dus een weekend of langer naar de andere ouder. Dat betekent in de praktijk dat de overgebleven kinderen meer aandacht krijgen omdat er veel minder kinderen zijn. En denk je dan dat ze dan gelukkiger zijn? Dus niet.... Ze missen de andere kinderen en kunnen niet wachten tot ze terug zijn. De drie kinderen die mijn man mee bracht uit zijn vorige huwelijk zijn bij ons geplaatst door de kinderbescherming. Deze kinderen kregen alle aandacht en liefde van hun mama, zoals jij dat zo graag ziet. Maar door gebrek aan normen, waarden en structuur ontspoorden ze nu al op zeer jonge leeftijd. Ze wonen nu een half jaar in onze GROTE gezin en het enige wat we krijgen complimenten over de positieve ontwikkeling die deze drie kinderen in een zeer korte tijd hebben doorgemaakt op sociaal emotioneel gebied. De scholen en de voogd staan verbaasd over de supersnelle ontwikkeling en resultaten. Moraal van dit verhaal.....
 1. Aandacht en liefde is niet zaligmakend als daarbij alle andere dingen worden vergeten
 2. kinderen zijn heel goed in staat aandacht en liefde te delen en daar wel bij te varen.
 3. Wij hebben bewezen dat kinderen met grote sociaal-emotionele problemen in een groot gezin waar normale regeltjes gelden gigantisch kunnen groeien in zeer korte tijd.
 4. Nederland zit vol met mensen die alles en iedereen over één kam willen scheren........
Zal ik er dan ook nog even een vooroordeel tegen aan gooien om even op het zelfde niveau te blijven? Je zou moeten willen dat er nog veel meer grote gezinnen zijn, want vast staat dat kinderen uit grote gezinnen socialer zijn dan kinderen uit kleinere gezinnen die nooit hebben geleerd te delen met een ander omdat ze papa en mama en hun speelgoed altijd voor zich alleen hebben gehad...

Miranda

Reactie voor op de website?

16.4. Bijdrage even omdraaien ;-)

Lekker simpel gezegd, kan ik ook, maar dan omgedraaid:
  Een klein gezin is niet de ideale basis om normen en waarden te leren. Hoe minder kinderen, hoe meer hooggespannen verwachtingen van verstikkende ouders.

  Het kan ook zijn dat beide ouders werken en kinderen het daarom met krampachtige "kwaliteits-uurtjes" moeten doen. In een klein gezin worden kinderen zo verwend dat ze niet leren samen te delen of solidair te zijn met anderen. Ze zijn gewend alle aandacht te krijgen en te eisen.

  Netto consequentie: respectloze kinderen die als kleine tirannen op hun wenken bediend wensen te worden en nooit ergens moeite voor leren te doen, daardoor vaker spijbelen, geen school afmaken enz. Kleine gezinnen prima, maar dan wel onder voorwaarde dat ze regelmatig van jongs af aan op opvoedingskamp worden gestuurd om te leren delen en samenwerken en verdragen.

  De Bijbel is prachtig, want daarin staat dat kinderen een zegen zijn, hoe meer hoe beter, en daarin staat dat je je kinderen inderdaad alle liefde en tijd en toewijding moet geven, dus niet als hobby erbij of als last minute bestelling.

Simpel he? Vooroordelen spuien..... en ik doe het niet eens anoniem!

Antoinette

Reactie voor op de website?

16.5. Vooroordelen

Wat een boel vooroordelen op rij zeg, waar komen die nou vandaan?? Het geeft mij een wat lacherig gevoel, als ik dit lees. Heel in het kort lees ik er dat kinderen uit grote gezinnen aandacht tekort komen, dom zijn en zich naar moeten klussen thuis.

Hier gaat dat anders en in de gezinnen waar ik kom ook, ik ken maar enkele gezinnen waar ik ook denk dat de kids wat meer aandacht zouden kunnen krijgen van de ouders, dat zijn een paar gezinnen waar beide ouders fulltime werken, daar wordt de aandacht echter door anderen geleverd.

In de meeste grote gezinnen is een van de ouders toch geheel of voor een deel thuis. Kinderen die zwaar sloven zie ik er nooit en voor mezelf sprekend, alleen tijdens het koken letten de oudsten even op de kleinen als paps er niet is en dat is zelden, meestens maar 1 of 2 keer per maand, verder ben ik er gewoon voor mijn pinkels.

U heeft een vreemd beeld van grotere gezinnen wat gelukkig weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Het lijkt me namelijk dat in alle gezinnen de maaltijden gezamelijk gebruikt worden en ik zie ook niet waar daar nou mis mee is ;)). Wij begeleiden onze kinderen naar een volwassen leven waarin wij het belangrijk vinden dat ze zichzelf zijn , dat ze worden wie ze zijn. Dat is in mijn ogen belangrijk.

Gr Elly moeder van 6

Reactie voor op de website?

16.6. Enig kind??

Gelukkig was er in ons grote gezin toch ook nog ruimte voor dat buurjongetje, enig kind die zijn aandacht en liefde bij ons zocht!! En hij was de enige niet. Mijn man en ik zuchtten wel eens, wat is dat toch met die ouders die er voor kiezen om maar 1 of 2 kinderen te hebben en er vervolgens niet zelf voor te zorgen. Carriere najagen over de hoofden van hun kindjes.... Zijn ze vrij, dan nog gaan de kindjes naar de kinderopvang want anders hebben ze nooit eens een dagje voor zichzelf, huh?, echt waar en reken er maar op dat dat vooral in deze tijd meer voorkomt dan de situatie die hierboven geschetst wordt...

San

Reactie voor op de website?

16.7. (te) Groot gezin?

Hallo, wat een raar verhaal zeg! Ik zal dan wel helemaal een foute moeder zijn, gescheiden, een nieuwe vriend, een baan van 21 uur per week, 6 kids van 4 tot 18 jaar. Ze doen het prima op school, heb zelfs een hoogbegaafde dochter erbij! Niemand komt hier aandacht tekort. Ik vind het een erg bekropmpen mening die je hier neerzet, en kan nauwelijks geloven dat je zelf ook moeder van een groot gezin bent. Ik hoop niet dat jouw kinderen dit lezen, want uit jouw mening haal ik dat een groot gezin hebben eigenlijk helemaal niet leuk is!!

Brigitte

Reactie voor op de website?

16.8. reactie op: hoe groot is het gezin ?

Ik vind het vreemd dat je ondertekent met "moeder van een groot gezin". Want juist dan zou je beter moeten weten!

Zelf was ik enigst kind en mijn ouders hadden idd zeeen van tijd... maar niet voor mij! Nu heb ik zelf 5 kinderen en ze hebben individueel meer liefde, aandacht, tijd, speelgoed etc dan dat ikzelf ooit heb gehad! En nee, ik was niet zielig, maar wil hiermee aangeven dat het vooroordeel gewoonweg niet op gaat!

Want je kunt het ook omdraaien: Hoe minder kinderen een gezin telt, hoe egoïstischer de ouders en kinderen kunnen zijn / blijven. Lekker kinderen hebben als STATUS en verder niet teveel last en sores ondervinden van het oudersschap! Hoe zat het ook alweer... van die kinderen met een overvolle agenda!? Kinderen leren zo alleen voor zichzelf te leven en hoeven nooit iets voor een ander te doen. Mooi toekomst perspectief!? NOT!

Vroeger werden de jongsten idd vaak opgetrokken door de grotere, maar dat is toch echt een beeld wat al heel lang achterhaald is. Ook grote gezinnen kopen nieuwe, passende kleding per kind, eten bij mcdonnald´s, gaan naar pretparken en dragen geen gebreid ondergoed meer! We hebben zelfs allemaal een eigen bed (niet dat je dat zei.... maar dat zijn ook van die blijvende vooroordelen!).

Wij doen ons best om die vooroordelen van anderen te doorbreken en jij schrijft dan dit "nergens opslaand" stukje tekst!? Erg jammer en niet goed onderbouwd ! Maakt me wel nieuwsgierig naar de samenstelling van jouw "groot" gezin!

groetjes Bianca.B.

Reactie voor op de website?

16.9. Aandacht genoeg

Hallo 'moeder van een groot gezin'.

Ik heb met verbazing uw stukje gelezen, en besloot de mening van mijn kinderen eens te vragen.

- "Komen jullie ook iets te kort?'"

- "Ja!", klonk het uit 3 van de 4 monden tegelijk. "Zakgeld, kleedgeld, een paard..." Die laatste opmerking kwam van mijn eennajongste, die helemaal gek is van paarden en het allerliefst haar eigen paard zou hebben.

- "Maar aandacht, komen jullie ook aandacht tekort?"

- 4 vragende gezichten. "Hoezo?"

- "Nou, ik lees hier op de website een stukje dat jullie eigenlijk een uur onverdeelde aandacht per persoon moeten krijgen van ons."

Ik had toen eigenlijk een foto moeten nemen, want hun gezichten spraken boekdelen! Het bleef even stil en toen barstte het los. Een uur lang? Alsjeblieft niet!!! Wat moeten we een uur lang doen dan, en dat zonder de rest? 10 minuten per dag is wel het maximum hoor! Maar toen zagen ze toch ook een lichtpuntje: als u dan een uur met een van de anderen dat aandachtgedoe doet, mag ik dan zolang de computer?

Ik wil u daarom hartelijk bedanken voor dit stukje, we hebben er als gezin (samen!) heerlijk om kunnen lachen.

O, en trouwens, van onze 4 kinderen zitten er nu 3 op het VWO. En ze zijn alle 4 totaal verschillend.

Jolanda

Reactie voor op de website?

16.10. Wat is er aan de hand?

Moeder van het grote gezin,

Zoals de anderen die al reageren, verbazing alom bij mij. Op de een of andere manier hebt u bedacht hoe het moet in grote gezinnen en poneert dat zomaar alsof dat de enige mogelijkheid is om liefde op je kinderen over te brengen. Wat mij het meest facineert is dat u laat doorschemeren dat geloven wel iets met uw leven te maken heeft. U heeft het over bidden aan tafel en over de bijbel. U zet zich af tegen iets of iemand, zonder dat u echt duidelijk bent.

Wat is uw eigenlijke frustratie zou ik willen vragen? En dat bedoel ik niet sarcastisch. Voelt u zichzelf te kort schieten als moeder van uw grote gezin? Ziet u gezinnen in uw directe omgeving waar het fout gaat? Hebt u afgerekend met uw kerkelijke achtergrond? Wilt u alles in de hand houden...? Wat is er aan de hand?

Misschien zou u uw mening kunnen toelichten. Ik denk dat er achter deze protestbrief, want dat lijkt het wel een beetje te zijn, meer schuil gaat. Ik begrijp dat de anderen fel reageren en ze hebben ook nog wel gelijk, maar ik wil graag ruimte voor een echt gesprek of een discussie hierover.

Een ding wil ik graag alvast kwijt. In de bijbel staat de ultieme liefdesverklaring van God aan mensen. Zonder zijn liefde voor ons zouden wij niet in staat zijn lief te hebben.

Reactie voor op de website?

16.11. Jaloezie?

Moeder van een groot gezin,

Mijn mond viel open bij het lezen van je stukje. Ik dacht dat die mening alleen maar toegedaan was door mensen met 1 of 2 kinderen die met jaloezie kijken naar ons gezin. Omdat er hier altijd reuring is, er altijd vriendjes mogen komen spelen, en er altijd nog wel een plekje aan tafel over is om aan te schuiven. Ik moet zeggen dat ondanks dat ik weet dat mijn 4 kinderen nix te kort komen (behalve dan misschien zakgeld ;-)) dat het me verdriet doet af te worden afgeschilderd als iemand die zijn kinderen verwaarloost omdat er teveel van rondlopen.

Groetjes Janne een hele trotse moeder van 4

Reactie voor op de website?

16.12. Groot gezin!

Hallo moeder van een groot gezin!

Ik wil even reageren op dit belachelijk stukje. Ik kom uit een groot gezin; en mag ik even zeggen dat we met zijn 8ten thuis waren, en allemaal hebben we een geweldige jeugd gehad, en super ouders! We hebben allemaal (!) een HBO/ Universitaire studie afgerond. En allemaal dankzij onze ouders. We hebben niet alleen veel tijd met onze ouders doorgebracht, maar ook met elkaar, zussen en broers. En heus niet strijken, opruimen en koken.

Als het voor u zo'n opgave is, dan had u eerder aan anticonceptie moeten denken. En sowieso vind ik dat het nogal een persoonlijke kwestie is waar niemand zich mee hoort te bemoeien.

Met vr. gr. Marie

Reactie voor op de website?

16.13. Ongewenste kinderen bij "moeder van een groot gezin?"

Wij hebben vier schatten van kinderen (heel kort op elkaar gekregen, dus heel druk maar ook heel leuk). Onze kinderen hebben vriendjes/vriendinnetjes die alleen zijn of met twee en die minder aandacht krijgen dan onze kinderen! Die ouders willen carrière maken en hebben gewoon geen zin om veel aandacht aan hun kind(eren) te besteden.

Als je kiest voor een groot gezin is dat wel met je volle zin en dan zet je je voor 100 procent in. Onze kinderen krijgen elke dag individuele aandacht, maar of dat nu elke keer een uur is, zoals "moeder van een groot gezin" opdringt?! Ik kijk niet op de klok als ik met mijn kinderen bezig ben hoor!

Iedereen is hier perfect gelukkig en soms willen ze helemaal geen individuele aandacht, zo erg hangen ze aan elkaar. En je vooroordeel dat de papa's van grote gezinnen minder thuis zijn en bijgevolg minder aandacht aan hun gezin kunnen geven, dat slaat ook nergens op. Mijn man is bijna de enige papa op de kinderen hun school die regelmatig de kinderen afzet! Er zijn ook veel kinderen die hem als een vaderfiguur zien (!) omdat ze hem waarschijnlijk meer zien dan hun eigen vader! Dit zijn allemaal enige kinderen. Geef mij dan maar een groot gezin, wij zorgen tenminste nog voor elkaar!

Ik hoop ook dat je kinderen dit stukje niet lezen want ze gaan zich allemaal ongewenst voelen, en dat zijn ze waarschijnlijk ook bij jou. Je moest je schamen.

Reactie voor op de website?

16.14. Re: enig kind?

Ik vind het behoorlijk kwetsend om te lezen dat ouders van enig kinderen alleen maar hun carriëre najagen. Wij hebben ook maar 1 kind, heeft te maken met een erfelijke afwijking die we niet graag aan nog een kindje willen doorgeven. Ik ben van fulltime naar parttime gegaan zodat ik ook nog genoeg tijd met onze zoon kan doorbrengen. Sinds 2 jaar geleden heb ik mijn werktijden nog meer aangepast zodat onze zoon niet zo vaak naar de voorschoolse opvang moet, kan hij langer in bed blijven liggen 's ochtends en dan breng ik hem op die dagen zelf naar school.

Ik ken ook genoeg mensen die meerdere kinderen hebben waar weinig naar om gekeken wordt maar ik weet heel zeker dat het niet voor alle kinderen uit grotere gezinnen telt.

Nely

Reactie voor op de website?

16.15. Ook enig kind

Ik ben ook enig kind en weet je wat ik nog steeds erg vind? De eenzaamheid! Er was altijd 1 ouder thuis en mijn oma woonde naast ons maar dat zijn geen broers of zussen. Ik denk dat niemand het begrijpt, alleen als je het zelf ervaart.

Ik ben nu zwanger van mijn 4e kindje en ik krijg nog steeds tranen van ontroering in mijn ogen als ik zie hoe mijn kinderen met elkaar omgaan.

Nita

Reactie voor op de website?

16.16. Hier nog een enig kind

Ik weet wat Nita bedoeld. Geef mij maar een groot gezin. Hoeveel moeite had ik als kind niet in de omgang met anderen en mijn opleiding is lager als die van mijn kinderen en mijn man (alleen uit een groot gezin). Ik moest als kind altijd maar tussen de volwassenen zijn en niet praten als grote mensen praten (dus eigenlijk altijd je mond dicht houden).

Nee, mijn kinderen hebben altijd iemand die met ze speelt en praat, ze hoeven nooit alleen te zijn en s'nachts als dat enge monster onder hun bed uit komt, kruipen ze heerlijk bij elkaar in bed.

Die vooroordelen voor een groot gezin kloppen niet. Maar als het in deze maatschappij zo doorgaat wordt het hele concept gezin afgeschaft. Wat is een gezin? Kinderen die van half 8 tot 18.00 uur naar school moeten? (naschoolse, voorschoolse en overblijf opvang). Baby's van 6 weken die al in een groep moeten leven (1 verzorgster op 6 baby's) wie het hardst huilt krijgt de aandacht, is je stemmetje te zacht nou jammer dan. Dan maakt het toch echt niet uit of je uit een groot of klein gezin komt.

Nee hoor het maakt niks uit, het gaat er gewoon om wat doen ouders met hun kinderen. Feit is dat er in grote gezinnen meer struktuur is, er regels zijn, elkaar helpen heel gewoon is en mijn kinderen graag geziene gasten zijn. Andere kinderen vinden het geweldig hier, en ouders vinden het fijn vinden om hun kinderen hier eens wat te laten leren over opruimen (breng je eigen bord en beker naar het aanrecht, hang je jas aan de kapstok en doe je schoenen uit bij de deur).

Ik zie echt meer positieve dingen aan het groot gezin. En ik als enig kind heb ik niemand om op terug te vallen. Ik heb honderden vrienden gehad, maar als het echt moeilijk werd gaan die toch hun eigen gang. Mijn man heeft in moeilijke tijden enorm veel gehad aan zijn broer en zussen, daar kan niemand aan tippen. Nee als mijn moeder er straks niet meer is heb ik geen familie meer en dan ben ik blij dat ik nu mijn kinderen en man heb. En op mijn oude dag hoop ik nog heel veel van mijn kleinkinderen te genieten.

groetjes van een trotse moeder van 8 kids

Reactie voor op de website?

16.17. Hoe groot is het gezin

Hallo beste mensen, wat een raar verhaal over grote gezinnen. Ik heb zelf een gezin met 8 kinderen. Daarvan is er 1 een pleegkind, zoals dat genoemd wordt. Maar hier zijn de leeftijden van de kinderen nogal verdeeld. De leeftijden zijn 25, 23, 22, 20, 19, 14, 12, 7. De oudste 5 zijn het huis al uit, en wonen allemaal op zichzelf of samen. Maar wij vormen een heel hecht gezin met normen en waarden.

En er is altijd ruimte voor ze als ze mij of mijn man nodig hebben, op welk gebied dan ook. En ja, soms wordt er een beroep op ze gedaan om even mee te helpen. En wat zeggen de oudsten nu: "god mam, wat ben ik blij dat we afentoe eens moesten helpen, hebben daar een hoop van geleerd". Dus echt, een groot gezin is niet slecht.

Maar 1 ding is zeker, ze zijn er altijd voor en met elkaar. En dat vind je meestal niet in een klein gezin. Daar hebben pa en ma geen tijd om dat deel van een sociaal leven aan te leren.

Zie het hier in het dorp, veel ouders werken de hele dag en de kinderen, als ze klein zijn naar de oppas, en als ze groter zijn hangen ze in het dorp en doen en laten waar ze zin in hebben. En de ouders, die zien niks, zijn te druk met zichzelf en elkaar. Dan maar geen auto of dure vakantie. Maar wel een echt en hecht gezin waar warmte tijd en liefde voor allemaaal is.

groetjes Leonie

Reactie voor op de website?

16.18. In tijden van nood

In tijden van nood leer je je gezin kennen. Het lijkt een ramp als een van de kinderen in het ziekenhuis moet liggen. Maar pas dan zie je de saamhorigheid, ieder doet mee, de grote jongens passen graag een hele dag op hun broers en zusjes ook al hebben ze vakantie, de een kookt, de ander vouwt de was op, een ander doet broertjes in bad, en als ik thuis kom is alles op orde. Het doet me zo goed om te zien. Als alles weer normaal is zijn ze vast weer dwars en zitten elkaar in de haren en zal ik mopperen, maar ik weet nu dat als puntje bij paaltje komt, alle kinderen voor elkaar in de bres springen. Ik ben trots op ze, dit is de kracht van een goed groot gezin !

Antoinette

Reactie voor op de website?

16.19. Trots op mijn grote gezin

Hallo,

Ik ben trots moeder van 4 kinderen. We hebben een "groot gezin" Ze zijn nog jong hoor (2x6 jaar en 2x 3 jaar) dus hebben we nu tropenjaren. Tuurlijk ze zijn wel eens druk en lawaaierig maar ja het zijn kinderen. Ook 2 kinderen zijn lawaaierig en druk. We proberen een aangepaste woning te vinden doordat mijn man ernstige longemfyseem heeft. We stuiten op veel tegenwerking doordat we een "groot gezin "hebben.

Ik ben apetrots op mijn viertal en zal dat altijd blijven. Ondanks dat mijn oudste zoon een handicap heeft en de jongste adhd. Ik weet wel dat ze altijd iemand hebben om mee te spelen. We zien wel wat de toekomst brengt en hoe de kinderen zich gaan ontwikkelen. Ik maak me geen zorgen over kosten, het komt allemaal wel goed. Ik weet wel dat kinderen met meerdere broertjes of zusjes veel sociale zijn en veel beter kunnen delen dan kinderen die alleen zijn. Lang Leve Mijn Grote Gezin!!

Angelique

Reactie voor op de website?

16.20. Vooroordelen

Ik vind vooroordelen sowieso niet goed. Of ze nou gaan over grote gezinnen of kleine gezinnen. Ik denk dat mensen die echt kiezen en/of gaan voor hun kinderen het gewoon goed doen als ouder. Of je nou 8 kinderen hebt of eentje.

Wij hebben zelf een zoontje van 2,5 jaar en we twijfelen nu over een tweede. Waarom? Omdat ik het gewoon heerlijk vind om alleen moeder voor hem te zijn. Ik kan hem alle aandacht geven die ik wil. Ik zelf vind dat nu (nog) prettiger. Ik vind het daarom vervelend dat mensen dan vooroordelen hebben. Mijn zoontje is niet verwend en is wel degelijk sociaal en kan delen. Hij gaat drie dagen per week naar het kdv en kan daar heerlijk spelen met andere kinderen. Dat vindt hij geweldig. En ik heb dan weer gelezen dat juist enigskinderen socialer zijn en meer lijken te bereiken in het leven, omdat ze vroeger beter hun best moesten doen om vriendjes te maken omdat ze alleen waren. Dus ja, overal wordt tegenwoordig wel onderzoek naar gedaan. Laat iedereen toch gewoon lekker zijn gang gaan en zijn of haar gevoel volgen.

Ik denk dat we niet iedereen moeten bekogelen met vooroordelen. Daar zou iedereen een stuk vrolijker van worden.

Groetjes Supermama.

Reactie voor op de website?

16.21. Mama gaat studeren

Wat ben ik blij dat ik deze website vond! Ik ben een Vlaamse mama van 4 kinderen en ik probeer elke dag mijn best te doen om zoveel mogelijk aandacht te geven aan mijn kinderen. Julie is 12 jaar, Tino is 9 jaar en Nico is 6 jaar en die doen ongelooflijk hun best op school met scores als 95% en 98%. Mateo zit nog in de 2e kleuterklas maar gaat ook de goede weg op. Ze zijn alle 4 enorm plichtsbewust en komen voor elkaar op.

Natuurlijk zijn er soms eens spanningen maar ik geniet met volle teugen als ze weer eens zo prachtig samen spelen. En wat is er nog mooier dan van je eigen kind een liefdesbriefje te krijgen met daarop: mama, je bent de beste en liefste van de wereld! En Julie schreef: mama, ik voel je in mijn armen, ik voel je op mijn huid, al schrob ik nog zo hard, je gaat er nooit meer uit. Wel, op zo'n momenten voel en weet ik dat ik goed bezig ben!

Ik vind het ook belangrijk dat kinderen ZIEN hoe mama en papa ruzies of discussies samen oplossen of verzoenen. Viva de grote gezinnen!

Groetjes van Vlaamse Sabine

Reactie voor op de website?

16.22. groot gezin

Een groot gezin dat lijkt mij geweldig! Wij hebben nu 3 kinderen van 5jaar 3jaar en 7 maanden en ik hoop dat ze niet de laatste is. Alleen de reactie's van andere mensen daar kan ik echt boos om worden. bijv. ben je alweer zwanger. of kun je het wel aan.laat ieder in zijn waarde.zelf weet je wel dat je het aankan. en waar een wil is daar is ook een weg.

Reactie voor op de website?

16.23. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen

Geweldig, om deze site te treffen, boeiend om dit te lezen. Ik kom uit een gezin dat meer is dan een klas kinderen, juist nooit een groot gezin willen hebben. Dat 4 kinderen nu al een groot gezin word genoemd, ben ik blij met mijn gezinnetje van 3 kinderen.

Kinderen opvoeden is geweldig, maar als ze in of na de pubertijd hun eigen leven leiden, is het voor ouders accepteren, in hun levenswijze valt zwaar. Maar absoluut geen schuldgevoelens, ik was er 24.00 per dag voor hen, alles gegeven, wat we samen belanrijk vonden.

Jonge ouders, u hebt de kinderen nog niet groot, zei mijn moeder ook! Ik weet nu ook drommels goed wat ze ermee bedoelde, zo voel ik het nu ook. Onze kinderen zijn 25, 23 en 19 jaar oud.

Ingrid

Reactie voor op de website?

16.24. Wat een onzin!!

Wat een onzin allemaal. Natuurlijk heeft elk kind recht op genoeg aandacht van zijn/haar ouders. Sommige ouders vinden dat al moeilijk met 2 kinderen hoor!! En er zijn ouders die dat met 5 kinderen ook kunnen. Niet elk kind heeft op het zelfde moment in zijn leven de aandacht van zijn ouders nodig. Blijf als ouder goed naar je kind kijken en je weet waar er aandacht nodig is en waar niet! Elke dag je ouders op je lip lijkt me als kind ook vreselijk!

En dat kinderen een lagere opleiding hebben als ze uit een groot gezin komen. Waar staat dat? Is daar onderzoek naar gedaan? Misschien komt het wel omdat ouders een lager niveau hebben? Ik vind dat wel erg makkelijk om te zeggen. En je kunt niet alle grote gezinnen vergelijken. Ook kleine gezinnen kampen met dezelfde dingen als grote gezinnen!

Ellen

Reactie voor op de website?

16.25. Miranda jij leutert ook!

Miranda, jij leutert er ook aardig op los. Ik ben zelf enig kind en heb wel degelijk leren delen! Ik heb altijd zeer veel vriendjes en vriendinnetjes gehad en nog steeds. Omdat je als enig kind op jezelf bent aangewezen, leer je JUIST vrienden maken en ga je vanzelf wel een keer delen omdat je merkt dat daardoor het contact met anderen leuker erop wordt.

Ik vind het dus complete onzin wat jij zegt in je laatste alinea en alleen maar omdat je je aangevallen voelt op je grote gezin.

Iedereen mag een mening hebben maar ga die niet verkondigen als een feit. Ik kan namelijk jouw zogenaamde feitjes zo van tafel schuiven.

Nu jij weer.

Lesley

Reactie voor op de website?

16.26. @Lesley

Je moet wel de tekst goed lezen voordat je commentaar levert! Miranda schrijft toch dat ze om op hetzelfde niveau te blijven er zélf maar een vooroordeel tegenaan gooit. Hiermee wil ze alleen maar aangeven hoe stompzinnig het is om uberhaupt hier een vooroordeel over te hebben.

Leontine

Reactie voor op de website?

16.27. De uitzondering is de regel

Reactie op Wat een onzin!!

Ik ben zelf geen moeder van, maar dochter uit een groot gezin. Ik heb wel degelijk het gevoel dat ik niet genoeg aandacht heb gehad. Ik kom uit een gezin van zes kinderen en ik ben nr 5. Toen ik ongeveer acht was is mijn moeder weer gaan werken. Ik vond dat toen nooit erg. Ik kon doen en laten wat ik wilde, want niemand lette echt op mij. Ik was altijd het lieve zorgeloze meisje. Nu pas merk ik hoe slecht de band is die ik met mijn moeder heb. Ik kan me de laatste keer dat we samen iets leuks hebben gedaan niet eens herinneren.
Mijn moeder is een lief en zorgzaam mens. Dat terzijde.

Ik begrijp de schrijver van deze tekst dus wel. Sterker nog, ik ben het met hem eens. Er staat ook niet dat het niet kan, een groot gezin met aandacht voor iedereen. Maar er bestaat wel een risico. Maar ach, zo heeft elke samenstelling wel wat.

r

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe groot is het gezin?

 1. Hoe groot is het gezin
 2. Kort door de bocht
 3. Wat een geleuter........
 4. Bijdrage even omdraaien ;-)
 5. Vooroordelen
 6. Enig kind??
 7. (te) Groot gezin?
 8. reactie op: hoe groot is het gezin ?
 9. Aandacht genoeg
 10. Wat is er aan de hand?
 11. Jaloezie?
 12. Groot gezin!
 13. Ongewenste kinderen bij "moeder van een groot gezin?"
 14. Re: enig kind?
 15. Ook enig kind
 16. Hier nog een enig kind
 17. Hoe groot is het gezin
 18. In tijden van nood
 19. Trots op mijn grote gezin
 20. Vooroordelen
 21. Mama gaat studeren
 22. groot gezin
 23. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen
 24. Wat een onzin!!
 25. Miranda jij leutert ook!
 26. @Lesley
 27. De uitzondering is de regel

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.