Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

53. Wanneer vertel ik het mijn kind

Ieder gelooft op zijn/haar manier in Sinterklaas. Binnen een groot gezin zijn duidelijke verschillen hierin. Hoe ga je om met de wel- en niet gelovigen? Kijk ook naar de column Hij komt, Hij komt...........

Reactie voor op de website?

53.1. Fantasie en werkelijkheid, van alles een beetje.

Ik heb mijn kinderen (er geloven er nog 3) altijd verteld dat de papa's en mama's geld geven aan de Sint, dit om het gevoel niet lief te zijn geweest, de kop in te drukken. Want "waarom krijgt Christien uit mijn klas wel een game boy en ik niet?" is een nare ervaring voor een kind. Dat beide ouders van Christien werken en zij ook nog enigst kind is, dat zie je niet aan de Sint. Want die man is toch zo goed.

Daarnaast maken we het wel een beetje spannend, want dat hoort bij Sinterklaas vind ik. Er liggen een paar dagen voor de tijd misterieuze briefjes in de schoen. Pepernoten waar je ze niet verwacht en gebons op het raam en deuren als het pakjesavond is. Ik heb mijn kinderen nooit echt verteld dat de Sint niet bestaat, wel was er al vroeg de hulpsint, want hij zag er anders uit. Maar stiekumweg hebben ze het zelf ontdekt, ook omdat ik niet dramatisch geheim doe over de cadeautjes.

Soms koop ik iets waar ze bij zijn en dan hebben ze het niet eens door, er wordt dan wel gezegd, "hé mam die heb jij ook gekocht hè?" en later "waar heb je die nu?". Boos waren ze nooit, zeker niet nu ze zelf ook mogen inkopen, voor degene die op hun lootje staat, dat maakt het nog leuker vind ik zelf.

Yvonne

Reactie voor op de website?

53.2. Geloof in Sinterklaas

Ik heb door de jaren heen het verhaal aangepast per kind. Het begon met dat de opa's en oma's en wij zelf geld gaven aan de Sint. Daarna begonnen ze te twijfelen over de leeftijd van de Sint, en heb ik ze verteld, dat net zoals bij de Paus er een nieuwe gekozen wordt als hij overlijd. En het laatste jaar heb ik ze verteld dat wij de Sint hielpen door cadeautjes in te kopen. Eigenlijk was toen de cirkel al rond, alleen het kwartje viel nog niet.

In de maand mei van groep 5 heb ik het verteld. Dit moet je niet in sinterklaas tijd doen. Nu konden ze een half jaar wennen aan het idee en langzaam aan het geheim wennen, die ze voor hun broertjes moesten bewaren. Ze vinden het echt reuze spannend dat ze ook mogen helpen met inkopen. En vergeet vooral het schoen zetten niet, ze vinden het prachtig dat ze die toch mogen zetten.

Je kan alleen niet meer dreigen, van pas op Sinterklaas hoort alles!

Monique

Reactie voor op de website?

53.3. Van de paashaas tot Sinterklaas

Hallo allemaal,

Onze kinderen kennen de helft van het Sinterklaasverhaal. En dat is eigenlijk toevallig een aantal jaren terug ontstaan op de dag voor Pasen.

Wij hebben dan de traditie om eitjes te verstoppen in de tuin of in huis (afhankelijk van het weer). Onze oudste (toen 4 jaar) had ergens iets opgevangen over een paashaas die eitjes zou verstoppen, dus 1+1 was 2. Gevolg: hij zat zo vol met spanning en was zo bang dat de paashaas bij z'n bed zou komen, dat hij totaal niet kon slapen. Tja, en om dat waanzinnige verhaal van die paashaas nou vol te houden, nee, laat maar. Dus hebben we hem verteld dat de paashaas niet bestaat. 'En Sinterklaas dan?' was z'n vraag meteen. Tja en dan???

We hebben hem verteld dat de echte Sint lang geleden leefde en cadeautjes gaf aan arme mensen. En dat de mensen dat zo'n goed idee vonden, dat er hulpsinterklazen kwamen, toen de echte dood ging. 'O, dan heeft iedere hulpsint 7 Pieten, 1 voor de cadeautjes, 1 voor het brengen van het eten, 1 voor..., ' vulde hij aan.

En dat hebben we zo gelaten. Ieder jaar rond Sinterklaas is het weer: 'de echte is allang dood he mam?' 'Ja, dat klopt, dit is eigenlijk een hulpsint' Maar deze hulpsint is wel echt hoor' en zo houden ze zelf het geloof in de goedheiligman in stand. Ben wel benieuwd hoe lang nog. Komende Sint is de oudste 9. We wachten de vragen wel af. En daarna: rond Pasen de andere helft van het verhaal aan de oudste vertellen dan maar?

Ingrid

Reactie voor op de website?

53.4. Het grote Sint-geheim deel 2

Ja, en nu is het dan zover: de kruidnoten liggen weer in huis, de kelen zijn al weer schor gezongen voor de eerste keer schoenzetten en inderdaad: de oudste is 9 geworden. We hebben een aantal weken getwjfeld: wel zeggen, niet zeggen... hoeveel weet hij eigenlijk zelf al?

Hij begon zelf steeds meer vragende mededeingen te doen: "De echte Sint is allang dood" (die kenden we al...); "sommigen zeggen dat de papa's en mama's de cadeautjes kopen" en dat dan het liefst aan tafel met de andere kids erbij. Het werd dus tijd...

Ik heb hem apart genomen en gevraagd wat hij dacht: "wie zorgen er nu voor de cadeautjes?" Zijn antwoord: "Ik denk mensen, de mensen die zich als Zwarte Piet verkleden; die kopen de cadeautjes en geven het aan Sinterklaas". Tja, dat had gekund natuurlijk. Maar wat nu: verder vertellen of zo laten? Toch maar verder en nu het hele verhaal?

En je zag het ratelen in z'n koppie: "oh, dus jullie doen een cadeautje in de schoen?" en "dan zat jij aan de computer voor die brief die in mijn schoen zat!"; "dus ik hoef geen verlanglijstje in mijn schoen te doen, ik kan het gewoon aan jullie vragen", enzovoorts.

Ik heb hem benadrukt dat dit een geheim is van de grote mensen en de grote kinderen en dat hij het niet aan anderen mag vertellen. Toch hebben we niet kunnen voorkomen dat hij onbedoeld zijn vriendje heeft ingelicht. Hij is voorzichtig gaan polsen of vriendje het al wist, toen die "ja" zei, heeft hij alle ins en outs besproken met zijn vriendje. Die braaf knikte, maar eigenlijk verbijsterd was, want hij wist toch nog niet alles.

Oeps, de volgende dan toch maar in de zomer inlichten?

Overigens maakt hij er toch nog weer z'n eigen verhaal van. Hij kwam een beetje verward thuis: "sommigen zeggen dat Sinterklaas helemaal niet bestaat, maar dat is natuurlijk niet zo: hij bestaat wel!" Tja..... iemand nog tips?

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

53.5. Augustusmaand is een prima maand om het geheim te vertellen

In de Sinterklaastijd is het voor de gelovige kinderen moeilijk om aan te nemen dat het sinterklaasgebeuren niet echt is. En ook al gun je je kinderen het geloof in de Sint, je kunt beter rekening houden met de omgeving. Het is voor een kind niet leuk om in een klas van 30 kinderen de enige gelovige te zijn. Vooral als de leerkracht besluit dat het tijd is om de klas in te lichten i.v.m. de surprises. Augustus leent zich prima om te starten met voorbereiden, ook het moment dat de eerste speelgoedfolder door de brievenbus valt is nog een geschikt moment. Maar wacht niet tot eind november/begin december.

Reactie voor op de website?

53.6. Wel of geen herkenning

Hallo! Ik heb afgelopen 5 december PIET gespeeld (samen met SINT) voor kinderen die eind dit jaar 9 worden. Het was dan ook reuze spannend of ze mij nog steeds niet zouden herkennen; ik ben een heel goed bekende van ze! Twee jaar terug gaven ze PIET totaal geen aandacht tijdens het SINT en PIET bezoek bij hen thuis. Dit jaar, zo bleek, hadden ze mij echter eens goed bestudeerd! En ja hoor, na een tijdje vroeg er eentje of ik soms Monique was? Ik reageerde verder alleen als PIET en heb niks gezegd.

Toen ik echter na ongeveer een uur afschmincken terug bij de kids als gewoon Monique kwam riepen ze beide: er was hier een PIET die SPREKEND OP JOU LEEK! Ik reageerde gewoon dat ik dat wel super tof vond dat er dus een Spaans Pietje dubbelgangster was en.... de kids berustten er weer in!

Ik heb genoten maar ben er zeker van dit dit wel de allerlaatste keer was dat we ze voor de gek konden houden. Geweldig feest SINT & PIET, een gigantisch kinderfeest!

groetjes, Monique (PIET)

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Wanneer vertel ik het mijn kind

  1. Fantasie en werkelijkheid, van alles een beetje.
  2. Geloof in Sinterklaas
  3. Van de paashaas tot Sinterklaas
  4. Het grote Sint-geheim deel 2
  5. Augustusmaand is een prima maand om het geheim te vertellen
  6. Wel of geen herkenning
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.