Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

26. Het eeuwige kritiekpunt

Op deze site komt het op verschillende plaatsen aan bod, regelmatig komen er weer reacties binnen met kritiek op het grote gezin. Meestal is de kritiek erg oppervlakking, maar toch is het vervelend steeds weer jezelf te moeten rechtvaardigen tegenover dit soort opmerkingen. Zie bijvoorbeeld ook de column Ja hoor, Daar gaan we weer!

Zometeen laten we de reactie van Hans volgen.

Reactie voor op de website?

26.1. Bewust klein gezin

Met stijgend onbegrip alle positieve reacties over grote gezinnen gelezen. Voor mij is het onbegrijpelijk dat -terwijl steeds duidelijker wordt dat er sprake is van een mondiaal groeiende overbevolking en in Nederland mensen het wel erg "vol" vinden- toch gekozen wordt voor grote gezinnen. Hoe mensen voor zich zelf kunnen verantwoorden meer kinderen op de wereld te zetten dan gemiddeld 1 per persoon (gelijkblijvende milieubelasting) is voor mij onbegrijpelijk. Ik zie egoïstisch gedrag waarbij niet naar de gevolgen voor toekomst -dus ook voor de kinderen in de de grote gezinnen wordt gekeken.Ik kom zelf uit een -erg leuk groot gezin-maar ik vind een groot gezin onverantwoord.

Hans (vader van 2 kinderen)

Reactie voor op de website?

26.2. Voor Hans

Uiteraard wordt Nederland vol. Maar Nederland is ook aan het vergrijzen. Er worden juist te weinig kinderen geboren. Dit betekent dat jij en ik straks geen AOW zullen ontvangen. Iets waar je wel al jaren voor hebt betaald. Als we te vol raken, moeten we dan ook de grenzen sluiten?

Dat hier positief wordt gereageerd op een groot gezin is logisch, heb je bekeken hoe deze site heet? Ik leg het je even uit. Dit is een site voor grote gezinnen. Hier helpen we elkaar positief te blijven! Geweldig dat dit bestaat.

Een kind krijgen is sowieso een egoïstische beslissing, dus ook de twee kinderen die jij kreeg.

Ellen, moeder van 5

Reactie voor op de website?

26.3. Kijk eens wat dieper

Beste Hans,

Dat je Nederland als 'wel erg vol"' ervaart, en daarom een groot gezin onverantwoordelijk vindt, is een rare redenering. Ik kom daar zometeen op terug.

Nog bonter maak je het door te stellen "Hoe mensen voor zich zelf kunnen verantwoorden meer kinderen op de wereld te zetten dan gemiddeld 1 per persoon (gelijkblijvende milieubelasting) is voor mij onbegrijpelijk." Als je zo wilt redeneren, dan vraag ik jou: hoe kun je het verantwoorden dat je een onevenredig groot deel van de rijkdom van de aarde in je bezit hebt?

Ik wil daar graag de volgende 2 stellingen tegenover plaatsen:

Stelling 1: Het grote gezin is de meest efficiente economische eenheid die geschikt is voor opvoeding.

Stelling 2: Het grote gezin is de beste sociale eenheid voor opvoeding: elke andere situatie probeert dit slechts te benaderen.

Om terug te komen op 'wel erg vol"': je moet natuurlijk kijken naar het gemiddelde cijfer over Nederland, en dat bovendien plaatsen in de leeftijdsopbouw van de bevolking. En dan kom je op 2 problemen:
1. de vergrijzing
2. de ontgroening

Je kunt beter daar verstandig over nadenken dan in het wilde weg wat te roepen.

Peter

Reactie voor op de website?

26.4. Bewust klein gezin: voor Hans

Beste Hans,

Wat is egoïstisch, laat iedereen in zijn waarde en let meer op jezelf in plaats van op een ander. Ik ervaar het grote gezin als heel gezellig. Mijn kinderen komen niks te kort, ze hebben ook allemaal een tv, video , computer en noem maar op. Als er een nieuwe gameboy uitkomt, krijgen ze het ook, daar ga ik speciaal voor werken, zodat ze niks te kort komen. Denk ook eens aan de mensen die helemaal geen kinderen kunnen krijgen, voor hun zou het een geschenk zijn om kinderen te hebben, maakt het dan uit hoeveel?

Sorry, maar ik vind jou degene die heel egoïstisch is, en trouwens ook in een groot gezin kun je heel milieubewust zijn hoor. Denk daar maar eens over na.

Marian.

Reactie voor op de website?

26.5. Ouders gediscrimineerd

"Het is een schandaal dat moeders nauwelijks pensioenrechten hebben terwijl ze het belangrijkste - hun kinderen - hebben bijgedragen aan samenleving." Dat vindt het voormalig lid Paul Kirchhof van het Duitse Hooggerechtshof. Ouders verdienen een voorkeursbehandeling, omdat mensen die voor werken en geen kinderen kiezen, hun eigen pensioen kunnen opbouwen. De vergrijzing in Duitsland is alleen tegen te gaan met maatregelen die "jonge mensen in staat stellen hun kinderwens te verwerkelijken". (KNA)

Groetjes, Annelies

Reactie voor op de website?

26.6. Nou, nou

Ik krijg over het algemeen hele positieve reacties op de grootte van mijn gezin, waarom zouden wij voor elkaar bepalen hoeveel kinderen je moet of mag krijgen? Ik vind het totaal niet storend als iemand nou geen of tien kinderen krijgt. Iedereen is vrij in zijn of haar eigen keuzes is mijn mening. Mijn kinderen ervaren het als iets heel positiefs dat ze lekker veel broertjes en zusjes hebben.

Wij gaan met z'n alle een hele zware tijd tegemoet als al die babyboomers over een jaar of 6 met z'n alle de AOW in gaan en wij dat met een relatief klein deel van de bevolking dat moeten gaan betalen.Ik ben juist blij dat er toch nog gezinnen zijn die in deze maatschappij het aandurfen om meer dan de gemiddelde 1.2 kinderen te krijgen zodat Nederland niet instort onder de vergrijzing.

Dat het absoluut niet kwaad kan dat Nederland wat minder druk wordt in de toekomst, ben ik wel mee eens. Maar dan moeten we eerder kijken naar de immigratie naar dit land dan naar het geboortecijfer van de mensen die hier al zijn.

Nikky

Reactie voor op de website?

26.7. Hans: de chinezen achterna?

Ik heb eigenlijk een gekke (niet zo) reactie op Hans zijn stelling.

Mijn overleden schoonvader vertelde me eens het volgende: Buren van hen hebben drie kinderen (ook teveel voor jou grondberekening). Op een dag zei die man tegen mijn schoonvader: Kijk als mijn tweede kind een meisje was geweest, had X (een meisje en derde kind) er nooit geweest. Weet je wat mijn schoonvader antwoordde? "Durf jij nu vertellen aan jullie derde kind, wat je zojuist tegen mij hebt verteld?"

Veel geluk met je "perfect gezin" vanwege een niet zo perfect gezin, maar wel een gelukkig Belgisch gezin,

Leen

Reactie voor op de website?

26.8. Nee hoor, een enorme zegen!

Het kan inderdaad onbegrijpelijk lijken, zo'n groot gezin, maar dan hangt het er wel vanaf vanuit welke levensbeschouwing je het bekijkt. Zelf ben ik overtuigd christen, en zie ik daarom kinderen als een enorme zegening van God. Mensen in de wereld doen net alsof je kinderen 'neemt'. Er is niets schrijnender dan dat! Kinderen ontvang je. Ze verrijken je leven, en ondanks dat het je veel energie kost om ze op te voeden tot verantwoordelijke mensen, doe je dat met liefde.

Wel denk ik dat je echt geroepen moet zijn voor een groot gezin. Als je met twee kinderen zoiets hebt van: "Pfff, meer kan ik echt niet aan, want ik wil nog dit en dat..'" dan denk ik dat een groot gezin geen optie is, omdat een ongelukkige ouder geen goede ouder is.

Mensen zeggen altijd: kijk naar hoe de wereld is, je kunt je kinderen toch geen toekomst geven! Maar dan vergeten ze dat je kinderen de toekomst ZIJN. Ze kunnen helpen deze plaats een betere wereld te maken! En hoe kunnen ze dat beter dan dat je ze met alle liefde, tijd en aandacht hebt begeleid? Ik weet het, de meeste mensen geloven niet meer in God, maar God gelooft nog wel altijd in ONS!

Ik wens alle grote gezinnen - en tevens natuurlijk de kleine gezinnen! - veel zegeningen toe.

Kelly

Reactie voor op de website?

26.9. Natuurlijk

Natuurlijk Hans, laten we anderen lekker gaan veroordelen. Vaak zijn grote gezinnen juist zeer milieubewust. Niets wordt teveel weggegooid! Laat een ieder zijn eigen beslissing nemen over de gezinsgrootte. In mijn ogen zijn kinderen een zegen en is het ontzettend gezellig en warm, zo'n groot gezin!!

Irene

Reactie voor op de website?

26.10. Hoezo egoistisch

Beste Hans

Ik weet niet wat je onder egoistisch verstaat, maar dat woord komt in een groot gezin juist helemaal niet voor. Iedereen moet delen elkaar helpen. Als ouders van een groot gezin moet je een hoop laten (onze keuze, maar wij hebben het er voor over). Straks als jij in een verzorgingstehuis terecht komt wil je ook dat er een verzorger/ster voor je klaar staat en dat je kotsje betaald wordt. Wie gaat dat volgens jou doen, ja juist onze kinderen, waar wij alles van ons voor hebben gegeven (financieel en emotioneel).

Wat het milieu betreft onze vuilcontainer is net zo groot als die van de buren met twee kinderen en de rest van de buurt. Dus ik snap niet wie er nou meer vervuilt wij met ons negenen of de andere gemiddelde gezinnen. Wij leven veel zuiniger en onze kinderen leren het daardoor ook vanzelf, hoe zit dat met jou kinderen?

Ik kom uit een heel klein gezin (1 kind) mijn ouders werkten allebei en dat vind ik pas echt egoistisch, want als kind ben je verdomd alleen als er iets gebeurt in een gezin (overlijden, scheiding enz.).

Ik heb ook vrienden die helemaal geen kinderen willen, die zeggen ook altijd krijg jij ze maar niet iedereen kan dat (opvoeden en verzorgen). Dus dat compenseert mooi. Ik heb er geen problemen mee. Waar ik wel problemen mee heb is met mensen die oordelen over iemand anders zijn levenswijze zonder er goed onderzoek naar hebben gedaan. Je kunt altijd nog een vereniging voor kleine gezinnen oprichten om je ideeen te spuien, maar de grote gezinnen zullen er zeker niet door verdwijnen, ze bestaan al eeuwen in al hun glorie.

Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

26.11. Derde een cadeautje

Mijn derde was een cadeautje: eerste twee kwamen met wat medische hulp dus dit verwachtten we niet. Geen haar op mijn hoofd die er aan dacht abortus te plegen. Ben ik nou egoistisch? hahaha. Zoek het maar lekker uit met je vooroordelen. Wat je ook doet of kiest, er is altijd wel weer iemand die je veroordeelt dus daar trek ik me niets meer van aan.

groeten, Mieke

Reactie voor op de website?

26.12. Vervelende vragen

Hallo,

Vanaf onze derde kreeg ik ook heel vervelende reacties op mijn zwangerschappen en nu ook op mijn aantal kinderen. Ik heb er 5 tussen 6 en 5 maanden. Tijdens mijn 3de zwangerschap heb ik er echt van af gezien. Ik huilde toen veel. Daarna en nu kan ik er beter tegen, maar tijdens de zwangerschappen zelf was ik er toch extra gevoelig voor.

Reacties?

Enz...

Eerst kwetste mij dit, maar nu ben ik daar harder in geworden. Ik probeer iets terug te zeggen of te tonen dat ik heel gelukkig ben (wat ook zo is) en dat mijn kinderen niets tekort hebben. En ik heb veel steun gehad aan een vriendin van mij die 10 kinderen heeft.

Sandra

Reactie voor op de website?

26.13. Re. vervelende vragen

Ja ik ken dat en vooral mensen die denken te weten waarom je er zoveel hebt. Ik vind het zelf niet eens zoveel. En na iedere geboorte de grote vraag, die zelfs de kassiere bij de supermarkt stelt: En komt er nog meer, je hebt nu toch wel genoeg?" Als je zo een vraag al twintig keer in één week krijgt is dat niet leuk meer.

Ik geef altijd als antwoord "ja hoor er komen er nog een heleboel". Ze kijken je dan verbaasd aan maar zeggen in ieder geval niks meer.

Vooral in het begin ben ik altijd zo emotioneel en trek ik me van alles aan, toch jammer dat mensen zo weinig met je blijdschap mee voelen en het nodig vinden om je te kwetsen op een moment dat je al zo door hormonen wordt overspoelt.

Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

26.14. Reactie van Hans op reacties op Hans

Vandaag zag ik pas dat er veelvuldig is gereageerd op mijn inzending van geruime tijd geleden.

Ik wil op een drietal punten reageren.

In de eerste plaats mijn opmerking over de egoistische keus. Deze wordt een aantal keren gerelateerd aan het eigen gezin. Dat is niet wat ik bedoel. Wat ik ermee bedoel is men zich laat leiden door de gedachte dat het hebben van een groot gezin fijn is. Deze gedachte deel ik. Het egoistische is dat met een groot gezin geen rekening wordt gehouden met het lange termijn effect van het hebben van een groot gezin. Het hebben van een groot gezin zal ten opzichte van een klein gezin bijvoorbeeld een groter aantal auto's, huizen, banen met extra beslag op ruimte tot gevolg hebben. Het aantal kleinkinderen zal- gemiddeld- ook veel groter zijn dan bij de (groot)ouders van een klein gezin. Deze gevolgen betreffen alle Nederlanders en niet alleen het grote gezin.

In de tweede plaats dat kinderen goed zijn voor de oude dag i.c wie betaalt onze AOW. Dit is een argument dat ik vaak hoor maar voorbijgaat aan de gevolgen van deze denklijn namelijk het voortdurend verder groeien van de bevolking. Het gaat hier eigenlijk ook egoistisch denken omdat aan de zekerstelling van de eigen AOW wordt gedacht en niet aan het lange termijn effect van deze redenering.

Tenslotte wil ik reageren op Kelly (overtuigd Christen). Ik heb nooit kunnen begrijpen dat juist veel gelovige mensen vaak een groot gezin hebben. God's schepping bestaat toch uit meer dan alleen de mens. Het aantal soorten daalt als gevolg van de overbevolking dramatisch.

groet Hans

Reactie voor op de website?

26.15. Hhet gemiddelde

Zelf hebben we 4 kinderen, 2 "te veel" dus. Maar als ik nu eventjes heel Nederland erbij neem, dan zitten we in Nederland nog echt wel onder de "verantwoorde" grens van 2 per gezin.

De redenatie groter gezin steeds meer belasting, hoeft niet op te gaan. Mijn man komt uit een gezin met 4 kinderen, maar leverde geen 16 kleinkinderen op, maar 6 (is gezien de leeftijd van iedereen definitief), dus nog geen 2 per persoon.

Zowel hij als ik komen uit een autoloos gezin en zijn nu zelf ook autoloos (van de overige 3 zijn er 2 met 1 auto). We nemen ook niet teveel banen in beslag, want wij zijn 1 verdieners.

Wat ik eigenlijk vind is dat je het niet zo zwart-wit kunt stellen door te zeggen dat meer dan 2 kinderen egoistisch is. Er zijn zoveel mensen en zoveel keuzes. De buren, een stel, hebben geen kinderen maar wel weer 2 auto's, ook een keuze. Wij recyclen veel, doen erg lang met spullen en kopen veel kringloop, een andere buur (1 persoon) vindt dat maar weer niets, maar heeft dan weer 0 kinderen.

Als iedereen, iedereen een beetje de ruimte laat dan heb je in elk geval een prettige wereld om in te wonen en dat is ook heel wat waard! Ik vind al die verschillen om me heen erg leuk en leuk om te horen waarom iedereen z'n keuzes maakt.

Anja

Reactie voor op de website?

26.16. Reactie op Hans

Hallo Hans,

Weet je Hans dat de kinderen uit die grote gezinnen er voor zorgen dat jij straks nog A.O.W kunt krijgen. Want je weet toch wel dat we met z'n allen een groot vergrijzingsprobleem hebben.

Groetjes Marian

Reactie voor op de website?

26.17. Reactie op Marian

Hoi Marian,

Niet alleen kinderen uit grote gezinnen zorgen voor de toekomstige AOW. Die van Hans en mijn enige kind helpen ook mee.

Anderzijds vind ik het logisch om de pensioensgerechtigde leeftijd te verhogen als mensen ook gemiddeld ouder worden. Die optie wordt ook genoemd in de vergrijzingsproblematiek. De leeftijd van 65 is ooit bepaald toen mensen minder oud werden. Ik heb wel eens de stelling gehoord dat regeringen nooit dachten dat er zoveel AOW-ers in leven zouden blijven.

Ik verwacht dat mijn generatie (1970) ook inderdaad langer zal moeten doorwerken. Misschien niet voor iedereen even leuk, maar het is niet anders. Verder onderschrijf ik Hans zijn mening.

Groeten, Rashida

Reactie voor op de website?

26.18. Aow

Okee, Rashida, ik geloof ook dat onze generatie langer zal moeten doorwerken. Het zou alleen zo jammer zijn als onze generatie nu wel de aow-premies betalen en daar later geen cent voor terug zien omdat deze regeling wordt afgeschaft.

Ellen

Reactie voor op de website?

26.19. Groot gezin onverantwoord??

Hans denkt te simpel. Zo kun je altijd wel een 'schuldige' gaan zoeken voor welk verschijnsel dan ook. Overbevolking? Hans, wat vind je er van dat de grenzen wat meer gesloten zijn nu voor migranten en asielzoekers?

Mijns inziens is het zo dat de overbevolking in Nederland meer te maken heeft voor het alsmaar openhouden van de grenzen dan door de grotere gezinnen. Het migratiecijfer is hier altijd groter geweest dan het emigratiecijfer. Wij hebben gemiddeld nog steeds niet meer dan twee kinderen per gezin, dus neemt de bevolking af. Wat betreft onze migranten, daar kan ik alleen van zeggen dat daar juist wel meer dan twee kinderen gemiddeld geboren worden. Als ik in mijn eigen straatje kijk, wij hebben vier kinderen, dan is er van mijn kant een gemiddelde van twee kinderen per stel, en van de kant van mijn man ook twee gemiddeld.

En dan nog: we werken er zelf voor, en ook nog eens: meer kinderen leveren meer werkgelegenheid op. En inderdaad, het argument hierboven van de mevrouw die stelt dat in grote gezinnen vaak veel milieubewuster omgesprongen wordt is waar: ik gooi weinig weg, en koop regelmatig tweedehandsjes: vaak kleding van gezinnen met een dochter en een zoon, die op deze manier elke keer nog goede kleding weg gooien......

A.D.

Reactie voor op de website?

26.20. Hans wat kraam jij nu voor onzin uit!

Beste Hans,

Met afgrijzing zat ik je ingezonden stukje te lezen, hoe kom je bij deze onzin. Iedereen is toch zelf verantwoordelijk voor het krijgen van kinderen dus ook meer kinderen. Als je zo over de overbevolking inzit waarom heb je dan zelf kinderen genomen? Dat er volgens jou zulke onverantwoordelijke mensen zijn met meer kinderen, zou voor jou een aanleiding moeten wezen om juist het evenwicht weer in belans te brengen en dus geen kinderen te nemen.

Alle grote gezinnen en ook wij met drie kinderen zorgen zelf voor onze kinderen en dat dit de overbevolking stimuleert geloof ik niet in. Ik denk dat jouw probleem in deze in een hele andere aard zit dan bij grote gezinnen. Ik denk zelfs dat grote gezinnen veel meer verantwoording dragen en kunnen dragen dan mensen die dezelfde gedachte hebben als jij.

Uit onderzoek is juist ook nog gebleken dat kinderen uit grote gezinnen beter verantwoording kunnen dragen in hun verder leven, veel minder vaak vervallen tot misdaad, en zeker veel socialer zijn ten opzichten van hun medemens dan kinderen uit kleine gezinnen. Dus ik ben voor grote gezinnen en vind dit zeker niet egoistisch of onverantwoord!

Yvon

Reactie voor op de website?

26.21. Uit onderzoek gebleken?

Met de opmerking "uit onderzoek is gebleken dat..." kan je wel van alles beweren. Ik vraag dan altijd welk onderzoek en waar ik dat dan wel kan nachecken. Dus zet maar neer die gegevens over rapporten, onderzoekers enz.

Dat mensen die uit grote gezinnen komen zoveel beter zijn, betwijfel ik. Mijn ouders komen allebei uit groot gezin en ik vind ze gewoon. Niet beter of slechter dan anderen. Net of dieven, moordenaars en andere criminelen niet uit grote gezinnen komen komen. Yvon, kraam zelf niet zo een onzin uit.

Sara

Reactie voor op de website?

26.22. Kritiek op grote gezinnen

Hoi allemaal,

Ik zit nu een tijdje op deze site en ik vind hem geweldig. Tof dat er best wel veel grote gezinnen zijn. Wij zijn een gezin met 2 kinderen (nog wel) en wij hopen ook op meer gezinnen. Wij hebben 2 dochters 1 van 3 en 1 van 14 maand. Als wij de vraag krijgen over ons gezin dan zeggen wij ook altijd dat we hopen dat we er meer mogen krijgen, en ja ook wij stuiten dan op kritiek zo van kun je dat wel aan, en dat is toch wel erg druk en hoe moet dat dan financieel.

Zelf trekken we ons daar niets van aan, maar financieel ja daar maak ik me wel zorgen om. Ik ben daar namelijk niet zo goed in. We komen altijd te kort. Ook zal er met een derde kindje een nieuwe kamer moeten komen. We hebben een huis met 4 slaapkamers maar mijn man heeft zijn bedrijf (net opgestart) aan huis dus 1 van de kamers functioneert als kantoor.

De zolder zou eventueel als kantoor kunnen functioneren (maar ja een klein zolderraampje en een vlizotrap is ook niet alles). Hoe we dit allemaal zouden moeten bekostigen is voor ons ook een vraag. Maar ja komt tijd komt raad. Voorlopig blijf ik nog maar even aan de pil. Volgend jaar zien we wel weer verder.

Heeft er misschien iemand een tip over hoe ik een goede rentmeester kan worden? Ik wil dit zo graag, voel me namelijk erg falend als moeder zijnde die niet goed met geld kan omgaan.

Groetjes Mira.

Reactie voor op de website?

26.23. Niet zo simpel

Twee puntjes om de discussie wat te nuanceren: Marije

Reactie voor op de website?

26.24. Na ons de zondvloed

Ik adviseer iedereen die nadenkt om meer dan 2 kinderen te nemen het boekje: 'Na ons de zondvloed' van Paul Gerbrands te lezen of te gaan naar de site www.overbevolking.nl. Ons land, onze wereld, gaat ten onder doordat mensen hun persoonlijk belang (de wens om een groot gezin te hebben) laten prevaleren boven het algemeen belang c.q. belang van hun kinds-kinderen. Als je een groot gezin wil, denk dan eens aan pleegkinderen!

Ria

Reactie voor op de website?

26.25. Groot gezin en overbevolking

Graag zou ik jullie willen wijzen op de massieve blinde vlek in jullie groot-gezin bewustzijn.
 1. Een groot gezin leidt tot overbevolking
 2. Overbevolking leidt tot geweld
Ik kom zelf uit een gezin van 10 kinderen en wij hebben ons moeder daar wel kritisch over ondervraagd. En haar antwoord was: "daar stond je toen niet bij stil." Ik vind deze houding voor toen: de jaren vijftig, al dubieus, maar is nu natuurlijk helemaal fout. Het is ook zo, dat haar houding (samen met haar ideeen die ook met het grote gezin verband houden, zoals: de oudsten / meisjes helpen mee in het huishouden) heeft gezorgd voor een blijvende afstand tussen haar en haar kinderen. Wij zijn straks bejaard en als ons land dan 40 miljoen inwoners telt, hoop ik dat jullie de rekening van je kinderen zal krijgen.

 1. Een groot gezin leidt tot overbevolking
  Dat het in Nederland nog meevalt, komt dankzij een heleboel mensen die geen kinderen krijgen, o.a. ook omdat zij vinden dat er in Nederland meer ruimte moet zijn. Zij maken jullie grote gezinnen mogelijk, het is dus NIET zo dat een groot gezin je "eigen" beslissing is.

  Jullie houding werkt vooral rampzalig uit bij andere culturen, omdat het daar massaal wordt gevolgd. De wereld overbevolking is enorm, en deze is mogelijk geworden door onze cultuur en kennis, en jullie gedrag.

 2. Overbevolking leidt tot geweld
  Overbevolking gaat leiden tot een wereldwijde oorlog en massamoord. Je denkt "zal wel", maar het gaspedaal tot op de bodem indrukken is ook plezierig als je maar dronken genoeg bent om niet aan de klap te denken. En net zoals bij hard rijden, is er bij overbevolking altijd een getal te vinden waarbij geen enkele oplossing meer helpt.

  Bedenk dat nood wetten breekt. Steeds meer mensen hebben nog slechts de keuze om te doden, of zelf te sterven (door honger), en zullen kiezen voor het eerste.

  Denk na.

  Er zijn meer aanleidingen tot geweld, en overbevolking is er één van.

Jan

Reactie voor op de website?

26.26. Overbevolking

Het is erg curieus, of eigen complete nonsens, om te stellen dat de tamelijke recente en kleine beweging naar grote gezinnen in onze moderne maatschappij het voorbeeld is voor andere cultuur, volken of landen. Deze andere culturen, volken en landen kennen al eeuwen grote gezinnen, net zoals Nederland een vijftigtal jaren terug. Feit is dat het geboortecijfer onder vreemde culturen dramatisch afneemt zodra zij onder invloed staan van de westerse cultuur of zich in een westers land gevestigd hebben.

Verder is het zo dat de bevolking in Nederland nu nog stijgt, maar de top over enkele decennia zal zijn bereikt waarna de bevolking afneemt. Dit is eenvoudig in te zien als je bedenkt dat het gemiddelde geboortecijfer onder de twee ligt. Dit betekent dat op den lange duur de bevolking zal af nemen omdat twee mensen die overlijden gemiddeld minder dan twee mensen hebben voortgebracht.

Overigens verbetert grote gezinnen de verhouding ouderen/jongeren hetgeen zoals bekend positief is voor de betaalbaarheid van oudedagsvoorzieningen en het intensieve beroep van ouderen op gezondheids voorzieningen. De kinderen van de grote gezinnen nu zullen de oudedagsvoorziening (AOW) op brengen van de bewust kinderloze mensen nu. Ofwel bewust kinderloze mensen kunnen dit zijn dankzij de grote gezinnen. Beiden maken elkaar mogelijk.

De armoede en ellende op de wereld is met name het gevolg van de enorm egoistische verdeling van welvaart en het gebruik van geweld om de rijkdommen van andere landen af te pikken. Dit is totaal onafhankelijk van het aantal inwoners in het westen.

Daarnaast denk dat ik de meeste grote gezinnen een veel kleiner beslag op natuurlijke bronnen leggen dan tweeverdieners zonder kinderen (al is het maar vanwege het veel kleinere inkomen).

Johan

Reactie voor op de website?

26.27. Wat een onzin

Ten eerste is dit een ontmoetingsplek voor mensen met een groot gezin als u er iets op tegen heeft wat doet u dan hier?

Ten tweede is ons land erg aan het vergrijzen en zonder onze kinderen is er straks niemand die u verzorgd in het bejaarden tehuis.

Ten derde betalen we ons nu blauw voor onze kinderen zodat ze straks een goede baan hebben en daarmee bijdragen aan uw AOW (en nee die heeft niet zelf opgespaard u betaald nu voor de bejaarden van nu).

Ten vierde waar haalt u het idiote idee vandaan dat door onze gezinnen geweld zou ontstaan zoiets stoms heb ik nog nooit gehoord.

Misschien heeft u slechte ervaringen van vroeger sneu voor u, maar u moet dat niet botvieren op ons. En ja mijn kinderen helpen mee (de jongens ook hoor). Wij voeden onze kinderen heel goed op en ze zijn gelukkig (dat zeggen ze me keer op keer).

Het is niet verkeerd hoor om elkaar te helpen en je kinderen dat te leren.

U weet zeker niet dat er te weinig kinderen worden geboren in de meeste westerse landen. Verdiep u eerst eens in de materie voordat u iets spuit.

Het spijt me voor u maar ons gezin groeit nog steeds en we zijn daar erg gelukkig mee.

Ik denk genoeg na over al die kinderen die van de ene opvang naar de andere worden verscheept en dan als agressief worden bestempelt triest al die kleine gezinnen met twee verdieners waar kinderen niet meer kinderen mogen zijn.

Ik heb ook kennissen die geen kinderen willen en die zeggen jullie houden het mooi in het evenwicht voor ons.

de groeten Tanja

Reactie voor op de website?

26.28. We hebben meer babies nodig!

Onderstaand artikel verscheen in Time: We hebben meer babies nodig! De boodschap is ernstig, op Europees niveau dringt het besef nu door dat het dalende geboortecijfer een bedreiging is voor de toekomst van Europa. (Zie bij het NIDI voor enige grafieken) Voor het gemak geven we een vertaling:
  Het snel dalende geboortecijfer van het Europese vasteland is een tijdbom die de economische groei en de sociale welvaart bedreigt. Maar wat kunnen regeringen hieraan doen? Hoe proberen landen mensen aan te zetten meer kinderen te krijgen.

  Door James Graff

  Zondag 21 november 2004

  Toen Ester Blandford 18 maanden geleden werd geboren deed de Zweedse staat al het mogelijke om haar komst in de wereld te vergemakkelijken - en haar ouders aan te moedigen om zelfs nog meer kinderen te krijgen. Haar moeder, Theresa, 29, medewerkster bij een kinderbibliotheek in de kleine zuidelijke stad Nyhamnsläge, nam 15 maanden vrij om voor haar kind te zorgen, het grootste deel kreeg ze 80% van haar salaris. Ze werkt nu part-time. De vader van Ester, Christian, ook 29, fysiotherapeut, blijft één dag per week thuis om haar te helpen. Ook hij krijgt 80% doorbetaald de staat voor de dag die hij aan met zijn dochter besteedt. Als Ester ziek is, mogen haar vader of moeder thuis blijven, tot een totaal van 120 dagen per jaar, om voor haar te zorgen - de staat vergoedt het gedorven salaris. Theresa en Christian zouden 4 kinderen willen, en kunnen uitkijken naar toenemende kinderbijslag - van €105 per maand voor Ester tot €190 voor kind nummer 4 - als het lukt zover te komen. Voor Theresa is het ook een geruststelling te weten dat haar baan op haar wacht wanneer ze terugkeert naar de betaalde arbeid. "Ik weet dat ik terug kan keren in mijn baan op mijn oude niveau," zegt ze. "Ik word niet gediscrimineerd omdat ik kinderen opvoed."

  Dankzij deze kostbare steun van de staat is het geboortecijfer in Zweden van het onbeduidende 1,5 kind per vrouw in 1999 tot 1,71 afgelopen jaar - maar dat is nog niet genoeg om de bevolking van Zweden zonder immigratie in stand te houden. En dan is Zweden een succesverhaal. In grote delen van Europa is het geboortecijfer de afgelopen tientallen jaren snel gedaald. West-Europese vrouwen kregen in 1970 gemiddeld 2,4 kinderen. Maar naarmate vrouwen een hogere opleiding nastreefden, hun rol in het arbeidsproces vergrootten, en pas op latere leeftijd aan kinderen begonnen, daalde dat cijfer tot 1,5 afgelopen jaar. In de nieuwe lidstaten van Centraal- en Oost-Europa is de val van het geboortecijfer zelfs dieper. Het gevolg is dat de bevolking van de Europese Unie - inclusief de kandidaatlanden Bulgarije en Roemenië die naar verwachting in 2007 zullen toeterden - zou kunnen teruglopen van 482 miljoen op dit moment tot 454 miljoen in 2050. Tegelijkertijd wordt verwacht dat dat de beroepsbevolking terugloopt met 18% en het aantal 65+ers stijgt met 60%.

  Kraamafdelingen staan leeg in delen van Letland en Slowakije, en scholen sluiten in het oosten van Duitsland door gebrek aan leerlingen. Duitsland heeft zelfs zo'n geboorteschaarsheid dat haar bevolking zou kunnen instorten van 82 miljoen tot 24 miljoen aan het eind van deze eeuw. Als de trend zich voortzet, suggereerde Wim Kok, de voormalig minister president van Nederland, aan de Europese Raad, dan zullen binnen één generatie de Europese staatsbudgetten opgaan aan de snel stijgende pensioen- en ziektekosten - en de groei van de economie verlammen. Net als Zweden en zijn Scandinavische buurlanden, doen Groot Brittannië, Ierland, Frankrijk en Nederland het relatief goed, met een geboortecijfers boven de 1,7. Toch benadert nergens in de Europese Unie het geboortecijfer 2,1, nodig om de bevolking stabiel te houden. "Een volk dat ouder wordt zonder kinderen, is een volk zonder toekomst," zegt Tiziano Treu, voormalig Italiaans minister van Arbeid en Welvaart, recentelijk mede-auteur van een programma erop gericht om het absoluut minimale geboortecijfer van 1,29 in Italië op te krikken.

  Het probleem sluimert al tientallen jaren, en de regeringen hebben dit beantwoord met schemas om de pensioenregeling te veranderen, de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen, de arbeidsparticipatie cijfers en de immigratie van opgeleide arbeiders te bevorderen. Maar politici waren te bedeesd om bij mensen aan te dringen op het krijgen van meer kinderen. Een laag geboortecijfer "zal een belangrijke invloed hebben op de economische toekomst van Europa," zegt Jonathan Grant, directeur van het kantoor in Cambridge van de onafhankelijke denktank RAND, en eerste auteur van een studie uit het afgelopen jaar naar het geboortecijfer in Europa. "Maar er is een onbalans tussen cyclus van politieke verkiezingen en de algemene demografische cyclus. Dat is een van de redenen waarom politici niet bereid zijn geweest om veel politiek kapitaal hiervoor in te zetten.

  Maar het is niet de enige reden waarom politici op hun hoede waren. In Duitsland, Italië en Spanje hebben nationalistische en fascistische regimes de geboorte van kinderen vaak verwelkomd als een geschenk voor het ras. In vele van de centraal Europese staten zijn de geboortecijfers ingestort de afgelopen 15 jaar omdat vele jong-volwassenen bang waren dat het hebben van kinderen hen een achterstand zou geven binnen hun in toenemende mate meer concurrerende post-communistische samenleving. Heden ten dage is het vragen aan mensen om kinderen voor het vaderland voort te brengen nauwelijks minder aanstoot gevend als te vragen er alles voor op te geven.

  Maar de geboortecijfercrisis heeft inmiddels zo'n verschrikkelijke toestand bereikt dat politici zich hierover beginnen uit te laten. In een brief aan hun EU collega's afgelopen maand hebben de Franse president Jacques Chirac, de Duitse kanselier Gerhard Schröder, premier José Luis Rodríguez Zapatero van Spanje en Göran Persson uit Zweden er bij de Unie op aangedrongen om "nieuwe maatregelen te nemen om Europa's demografie te ondersteunen en beroepsleven en gezinsleven beter met elkaar in overeenstemming te brengen met het doel om stellen toe te staan zoveel kinderen te hebben als ze willen."

  Ron Lesthaeghe, een demograaf aan de Vrije Universiteit van Brussel (V.U.B.), is blij dat het taboe is doorbroken, maar hij stelt, "Het is nog steeds te weinig, en te laat." Immigratie heeft tot dusverre de inkrimping van de bevolking opgeschort in landen als Duitsland, waar het sterftecijfer inmiddels het geboortecijfer overtreft, maar zelfs op een niveau ver boven het huidige niveau zal het een duidelijk effect hebben op de balans op lange termijn tussen de generaties. Uiteindelijk, ook immigranten worden oud (en hun geboortecijfer daalt binnen een generatie na de verhuizing baar Europa). Lesthaeghe waarschuwt dat dit niet snel opgelost kan worden. "We moeten terugkomen op 2 kinderen per gezin", zegt hij. "Maar zelfs als dat lukt, dan nog daalt de bevolkingsgrootte nog tientallen jaren omdat we een oude bevolking hebben, en dus een hoger sterftecijfer."

  Uit de studie van Rand vorig jaar bleek dat landen die investeren in een politiek om het krijgen en opvoeden van kinderen te vergemakkelijken, naar een hoger geboortecijfer neigen dan de landen die dit niet doen. Het schoolvoorbeeld is Frankrijk, dat met 1,89 het hoogste geboortecijfer heeft in Europa na Ierland. "Frankrijk heeft altijd een sterke gezinspolitiek gehad, " zegt de demografe Marie-Thérèse Letablier van het Centrum van Center for Employment nabij Parijs. In zijn huidige vorm, betekent dat dat vrouwen die in verwachting zijn van hun eerste kind een betaald moederschapsverlof met terugkeergarantie krijgen van 16 weken, naast een scala aan toeslagen om ze met alles, van opvoeding tot vervoer, te helpen. De hoogte hiervan stijgt sterk bij het derde kind. Gedeeltelijk vanwege deze politiek had Frankrijk een netto bevolkingsgroei van 211.000 afgelopen jaar, terwijl de gehele EU slechts een netto groei van 200.000 (zonder immigratie).

  Laat de ervaring in Frankrijk zien dat investeren betaalt, Ierland - waar het geboortecijfer afgelopen jaar 1,98 bedroeg, het hoogste in de EU - laat zien dat het toch niet zo simpel is. "Ierland is geen kindervriendelijke plaats," zegt John FitzGerald, hoogleraar Economie aan het Economic and Social Research Institute in Dublin. "Kinderzorg is onderontwikkeld en duur. En wanneer vrouwen tijd uit het arbeidsproces halen om kinderen te krijgen, dan worden zij gediscrimineerd op de werkplek." Als er niet zo'n hoog aantal geboorten waren bij ongetrouwde moeders, dan zou het geboortecijfer in Ierland in de problemen zijn, zegt socioloog Toney Fahey. "In 1980 waren slechts 5% van de geboorten bij ongehuwde moeders; nu worden 1 op de 3 kinderen buitenechtelijk geboren, zegt hij. De Katholieke Kerk speelde een rol bij die verandering. In de jaren '70 en '80 besloot de Kerk dat het hebben van een buitenechtelijk kind minder slecht was dan abortus. "In plaats van hen de les te lezen, werden ze erg behulpzaam voor ongehuwde moeders," zegt Fahey.

  Het lage geboortecijfer in Italië en Spanje, eveneens 1,29, heeft de hoge jeugdwerkeloosheid als oorzaak, de voorkeur voor korte-termijn arbeidscontracten, een chronisch tekort aan betaalbare woongelegenheid voor jonge mensen - en een partijdigheid op de werkplek tegen vrouwen die hun carrière onderbreken om kinderen te krijgen. Barbara Cavuto, 35, een manager van een uitzendbureau in Rome, die 8 maanden zwanger is van haar eerste kind, zegt dat de combinatie van gezin en carrière nog steeds geen realistische mogelijkheid is voor een Italiaanse vrouw. "35 is zo ongeveer de grens waarna het moeilijker wordt om kinderen te krijgen en op te voeden," zegt ze. "Mijn bedrijf is niet onwillig, maar in Italië word je ernaar gekeken of je al dan niet ambitieus bent. En het hebben van een kind wordt gezien als een teken dat je het niet bent."

  Temidden van al het slechte nieuws zijn ook positieve signalen. Bijvoorbeeld, onderzoek van de Europese Commissie suggereert dat in heel Europa vrouwen zeggen dat ze graag meer kinderen willen dan ze feitelijk krijgen. Een manier om dat mogelijk te maken is zeker te stellen dat de doelstellingen van carrière en ouderschap verenigbaar zijn. Dat lijkt gelukt te zijn in landen als Zweden, waar de deelname van vrouwen aan het arbeidsproces hoog is net als het geboortecijfer. Het is een dure oplossing - critici zouden het omkoping tot ouderschap kunnen noemen - aangezien de regering betaalt voor ouderschapsverlof van de moeder en de vader, gezondheidszorg en studiefinanciering. En dat is het niveau van sociale uitgaven dat Europa zich volgens sommigen niet meer kan veroorloven. Maar het alternatief - te weinig jonge mensen om voor de ouderen te zorgen - zou wel eens nog duurder kunnen zijn. In Spanje hoopt Zapatero zijn land richting Scandinavië te kunnen sturen door bedrijven te dwingen voorzieningen voor kinderzorg op te zetten, studiefinanciering, en lange-termijn dienstverband te stimuleren boven korte-termijn contracten. Meer gulle politiek zoals in Frankrijk en Scandinavië zouden hogere belasting vereisen, een afweging die vele Europese regeringen niet bereid zijn te maken.

  "Wat we nodig hebben is een goede mix," zegt Lesthaeghe, "meer beleid gericht op de bevordering van flexibiliteit tussen werk en thuis - kinderopvang, jonger naar school, flexibele werktijden - maar ook een verdubbeling van de immigratie instroom en een hogere deelnamen aan de arbeidsmarkt van oudere mensen en vrouwen." Maar tenzij het aangenamer, meer haalbaar en meer gewoon wordt voor gezinnen om weer uit 2 of meer kinderen te bestaan, riskeert Europa een derde wereld land te worden in de ergste zin van het woord.

Reactie voor op de website?

26.29. Voor wie doe je het?

Mijn moeder deed uiteindelijk niemand een plezier met haar 10 kinderen.

De oudste niet: zij gingen liever studeren in plaats van alvast als 2e moeder te worden ingezet. (Je kunt het niet gelijk over je kinderen verdelen. Gaan je babies zelf hun luier verschonen?)

De jongsten niet: Ik had liever wat meer bomen, herten en konijnen om mij heen in plaats van al die mensen. Bovendien had ik het vage gevoel slechts een knikker in een zak te zijn.

Mijn vader niet: wij waren allang te veel voor hem om nog te kombineren met zijn werk.

En uiteindelijk mijn moeder ook niet: Ze was goed op de lagere school, en had achteraf ook wel wat meer willen leren. Moedermavo was het enige wat ze nog zou halen.

Ik groeide op met het idee dat je het moet doen met de mensen om je heen. Ze zijn er of je dat wilt of niet. Mijn dochter leert nu al dat ze haar omgeving kan kiezen, en dat ze moeite moet doen voor vriendinnen die ze echt aardig vindt. Dat is pas een belangrijke les die ik veel te laat in de gaten kreeg, en ik zal het nooit leren zoals zij.

Mijn 2 kinderen nemen soms een heleboel vriendjes mee en dan zijn er veel kinderen in ons huis met veel gezelligheid. Daarna komen hun moeders ze weer ophalen. Ik ben slecht in contacten maar desondanks zie ik zo veel meer buren als mijn moeder vroeger. Ik had vroeger ook wel met vriendjes en (on)gein wakker willen blijven; maar bij ons was nooit plaats. Mijn moeder had (toen) weinig kontact met de buurt, zogenaamd "geen tijd". Eerder was er een soort rivaliteit tussen haar en andere moeders (de volgende stap hiervan heet "familievete").

Mijn kinderen logeren ook veel bij anderen; dan is het stil in huis. Maar je neemt toch geen kinderen omdat je niet tegen een stil huis kan? Waarom neem je veel kinderen?

Denk eens wat meer aan je kinderen In plaats van aan meer kinderen.

Jan

Reactie voor op de website?

26.30. Voor Jan

Weet je wat me opvalt aan allerlei bijdragen waar geen voorkeur voor een groot gezin uit spreekt? Het grote gezin van toen (30, 40 of 50 jaar geleden) wordt daarin vergeleken met het kleine gezin van nu. Dat is geen eerlijke vergelijking, sowieso is dat vergelijken onmogelijk. Het comfort toen was zowel in een groot gezin, zelfs in het kleine gezin van toen een stuk minder. De huishoudelijke apparatuur was veel beperkter, de noodzaak om de oudste kinderen voor de jongsten te laten zorgen was vaak noodzaak.

Het grote gezin van nu beschikt over een was- en droogmachine, vaak een vaatwasser en is daardoor niet zoveel anders dan een klein gezin. De noodzaak om de oudste kinderen in te schakelen bij de zorg voor de jongsten is nauwelijks aanwezig.

Het grote gezin nu is vaak een zeer bewuste keuze. En ondanks alle nadelen die je beschrijft zie ik toch meer voordelen. In een groot gezin is sociale opvoeding iets vanzelfsprekends, je leert nl al heel jong dat er gedeeld moet worden, dat er meer mensen op de wereld zijn.

Ik denk dat het juist in de wereld van nu wel eens heel gunstig kan zijn om in een groot gezin op te groeien. Hiermee ga ik niet voorbij aan hetgeen jij zegt. Het kan heel goed voorkomen dat een kind in een groot gezin diep ongelukkig is, net zoals dat in een klein gezin kan voorkomen.

Heel veel hangt af van de draagkracht en de capaciteiten van de ouders. Bij het ene ouderpaar past nu eenmaal een groot gezin, bij het andere een klein gezin, en bij een ander misschien geen kinderen. Laten we elkaars keuze respecteren, en zorgen dat we onze keuze, hoe die ook uitvalt, op een goede manier volbrengen!

Nell

Reactie voor op de website?

26.31. Niet iedereen is hetzelfde

Ik kom uit een heel klein gezin en heb enorm slechte ervaringen. Dus het ligt niet aan de hoeveelheid kinderen maar aan de het soort gezin waarin je opgroeit.

Vroeger had je misschien niet vrijwillig een groot gezin, wij kiezen er wel bewust voor. Mijn oudste wordt gewoon wat ze wil, dierenartsassistente, en ze helpt helemaal niet met haar broertjes en zusjes, ze houd meer van dieren. Daarom hebben we ook konijnen, hamsters, degoes, 2 honden en die verzorgt zij grotendeels. Dan heb ik er nog 2 die niet bij de kleintjes zijn weg te slaan en hier gaat alles vrijwillig. Luiers verschonen doe ikzelf.

Misschien konden uw ouders het niet zo goed aan dat is jammer, maar veroordeel anderen dan niet. Toen mijn ouders gingen scheiden, stond ik als kind erg alleen, mijn familie bestaat uit mijzelf en mijn moeder (niet leuk hoor, ik moet alle zorgen voor mijn moeder alleen dragen). Op een verjaardag komt er alleen schoonfamilie, dus ik ben allang blij dat mijn kinderen er zijn.

Mijn kinderen logeren ook met vriendjes over en weer, ruimte is er altijd (en wij wonen in een gewoon rijtjeshuis met ons 9nen), er moet alleen de wil zijn.

Met verjaardags partijtjes heeb we weleens een slaapfeestje en dat gaat geweldig.

Mijn kinderen krijgen minder zakgeld (dat heb je met 1 salaris) maar ze zeggen zelf wat moeten wij nou kopen we heben alles, en dan ben ik super trots op ze.

Nee een kleiner gezin heeft het echt niet beter, ze gaan misschien wel op vakantie maar wij hebben het hier leuk met spelletjes doen, knutselen, voorlezen e.d. en altijd iemand om mee te spelen.

Ik heb enorm veel contacten soms een beetje teveel, door zelf op school te helpen, anderen helpen als eens omhoog zitten om een oppas.

En ik denk dat de meeste gezinnen hier op de site zo zijn. Gewoon gezellige en super sociaal. En ik denk alleen maar aan mijn kinderen, bij alles wat ik doe, ze zijn tenslotte in de meerderheid hier.

groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

26.32. Reactie op Jan

Hoi Jan,

Wat jammer dat jij het zo beleefd heb vroeger, het heeft duidelijk een stempel op jou gedrukt. Ik heb ook geen groot gezin, maar 3, dat is onder velen op deze site niet veel. Ik ben het wel met je eens dat een groot gezin niet altijd in het voordeel is voor de kinderen.

Maar ik geloof ook dat dingen moeten gaan zoals ze gaan en dat je niet te veel moet denken van ik had dit en ik had dat. Je leert uit ervaring. Jouw ervaring was negatief en doe je het zelf anders. Maar mijn oma was vroeger ook een van een groot gezin. Zij sliepen met 13 mensen op de zolder. Ik zeur wel eens over mijn 3 slaapkamers en dat ik er 2 bij elkaar moet leggen. Dan vertelt zij mij dit en dat zegt ze: "we sliepen lekker." Dan zet ze mij aan het denken en dat helpt om er in te berusten. Ik bedoel dus: uit ervaring leert men ook wat we met ons eigen leven doen.

vr groeten Anne

Reactie voor op de website?

26.33. Reactie op: voor wie doe je het

Ik kom zelf uit een gezin van vijf kinderen. Ik heb dit nooit als hinderlijk ervaren. Mijn moeder was en is nog steeds een ouderwetse moeder (inmiddels 79), nog steeds zorgzaam en waar iedereen van het gezin nog steeds graag bij op de koffie gaat. Haar levensdoel was zorgen voor haar kinderen en hopen dat ze goed terecht zouden komen. Dat is haar goed afgegaan.

Vroeger mochten wij altijd vriendjes/vriendinnetjes meenemen en blijven eten was nooit een probleem. Af en toe hadden broers/zussen wel eens mot met elkaar, maar dat hebben mij twee kinderen ook wel eens, dat komt volgens mij overal wel voor.

Ik ervaar een groot gezin dus niet als negatief.

Mary

Reactie voor op de website?

26.34. Voor Jan

Ik ben opgegroeid als enigskind. Dat klinkt misschien als een soort hemel op aarde omdat ik vast veel aandacht en altijd alles heb gekregen... aldus het vooroordeel dat er heerst over enigskinderen. Was het maar zo. Maar evenals dat jij het als negatief hebt ervaren om in een groot gezin te zijn opgegroeid, heb ik het als negatief ervaren om er altijd alleen voor te staan. Beide ouders vaak ziek, mij in feite aan mijn lot overlatend of de zorg latend aan oma. Nu leven zij nog allebei maar ik heb niemand om herinneringen over "vroeger" op te halen en als ze er straks niet meer zijn sta ik er (weer) alleen voor.

Dit heeft zeker een belangrijke rol gespeeld om bewust te hebben gekozen voor een groter gezin (wij hebben 7 kinderen). En omdat die keuze er bewust is gemaakt ga ik er dan ook zo mee om.

Aandacht verdelen is zeker een belangrijk gegeven maar ik denk ook dat je er als ouder zijnde weg voor gelegd moet zijn om voor een groot gezin te kiezen. Als je veel waarde hecht aan voldoende tijd voor jezelf met de nodige luxe, een vakantie op zijn tijd en het liefst in combinatie met een (parttime) baan.. dan is een groot gezin inderdaad niet bepaald iets voor deze persoon.

Maar als je waarde hecht aan de eenvoudige warmte die je kinderen je geven, je tevreden bent met de kleine dingen in het leven en het met minder ook tevreden bent... Ja,want dat ben ik.

En ondanks de ruzies (maar denk je dat in een gezin met 2 kinderen nooit ruzie is? Je zult maar net je broer of zus niet kunnen uitstaan.. jammer maar je kan niet even een andere broer of zus uitzoeken om mee te spelen of je bij te beklagen) en dat we het niet breed hebben, zijn hier eveneens vriendjes welkom, is slapen geen probleem en wie mee wil eten schuift een bord bij... ik draai mijn hand er niet voor om om een aardappel meer te schillen.

Mijn kinderen zijn een stuk zelfstandiger dan de meeste van hun leeftijdgenoten, ze zijn tevreden met wat ze hebben en we doen er alles aan om ze later niet met een gevoel te laten rondlopen van "waarom moesten mijn ouders zo nodig een groot gezin?" Ik hoop dat ze later met plezier terug kunnen denken aan hun jeugd en dat ze de deur naar hun ouderlijk huis altijd blijven terug vinden.

Dus voordat je zegt dat mensen meer aan hun kinderen moeten denken dan aan meer kinderen moeten denken zou je misschien eens moeten gaan kijken bij een groot gezin waar het anders aan toe gaat als in jouw jeugd. Jammer dat je het zo negatief hebt ervaren, maar oordeel niet over elk groot gezin zo hard want het kan echt ook anders...

M.v.g Anja

Reactie voor op de website?

26.35. Voor Jan

Hallo,

Wat me opvalt in je verhaal is dat je spreekt over "kinderen nemen". Kinderen neem je niet, kies je voor, tegenwoordig heel bewust. En als het je gegeven is, krijg je kinderen. Vroeger zal dat misschien anders geweest zijn, dat weet ik niet, ik ben zelf enigskind met zelf nu 4 kinderen, waar ik ontzettend veel voldoening en vreugde van krijg.

Ik vind het heel jammer dat jij het kind zijn in een groot gezin als negatief heb ervaren. Ik heb het niet jammer gevonden dat ik enigskind was, maar als ik zo de verhalen hoor van de grote gezinnen hier en nu naar mijn eigen gezin kijk, weet ik wel dat ik dat zelf ook graag had willen beleven.

Ben ik wel van mening dat niet iedereen in de wieg is gelegd als "grootgezinsmanager", dat moet je aankunnen. Vandaar dat het zo goed is dat er tegenwoordig een keus is. Staat je hart open voor een groot gezin en kan je dat aan, dan ga je ervoor. Is twee genoeg naar je mening dan kan je die keus maken.

Wat ik wel jammer vind is, waar je je vroeger moest verantwoorden wanneer het maar bij 1 of 2 kinderen bleef, tegenwoordig lijkt het wel of je je moet verantwoorden en verdedigen wanneer je kiest voor meer dan 2-3 kinderen. Laat iedereen in zijn of haar waarde en respecteer de keuzes die gemaakt worden. Ik zie liever het geluk dat iemand vind in zijn keuzes, 10 of 2 of misschien wel geen kinderen, als je maar gelukkig bent toch?! Daar gaat het om!!

Irene

Reactie voor op de website?

26.36. Veel te negatief

Hoi Jan,

Jij praat vanuit je eigen jeugdervaringen. Maar tegenwoordig is het toch heel anders? Nu kiezen mensen zelf voor een groot gezin, het is niet iets wat ze overkomt, zoals jouw ouders. En volgens mij staat of valt een gezin met de houding van de ouders. Kinderen voelen of ze gewenst zijn of alleen tot last zijn. En dat zullen ze dan ook onderling naar elkaar toe overnemen, meer onderlinge concurrentie voelen om toch maar die aandacht en liefde van de ouders te kunnen krijgen.

Maar is er in een gezin een liefdevolle blije sfeer, dan is een groot gezin echt heerlijk tegenwoordig. Als ik naar mijn 11 kinderen kijk, de onderlinge betrokkenheid, daar word ik heel warm van. En voor mij als moeder is het heel goed te doen met alle gemakken van de tegenwoordige tijd. Dus heb ik gelukkig de tijd om al mijn kinderen die aandacht te geven waar ze recht op hebben.

Antoinette

Reactie voor op de website?

26.37. Verhelp alleen zijn niet met kinderen

Als je nu veel kinderen krijgt omdat je vroeger als kind zo alleen was, dan maak je dezelfde fout!

Jezelf "vrienden" scheppen omdat je geen vrienden in die eindeloze massa mensen om je heen kan vinden, is absurd! Gezelschap krijg je alleen door gelijkwaardige mensen op te zoeken, en ze voor je te winnen! Juist dit leidt ertoe dat mensen van elkaar verwijderd raken, en uiteindelijk (gewapend) tegenover elkaar komen te staan!

Waarom maak je geen groot gezin door jouw kinderen met andere kinderen (en mensen) om je heen samen te delen? Hou jezelf niet voor de gek: kinderen houden alleen maar van je omdat ze van elke moeder zouden houden! Het is de gemakkelijke oplossing, maar je blijft net zo alleen als toen. Kinderen hebben nooit voor jou gekozen, ze zijn dus niet je vrienden. Werk aan jezelf!

Kinderen krijg je met maar een reden: voor jezelf. Je doet het niet voor je kinderen, het is zuiver egoistisch. Maar denk dan minstens aan de toekomst van je kinderen. Hoe moeten zij (samen) verder als jij je gerief gehad hebt? Hoe dichter de wereld bevolkt is, hoe minder kans op toekomst zij hebben. Als je het nu eens laat bij 2 kinderen en de rest van je energie besteedt om ze een mooie wereld te geven?

Er is geen enkel voordeel wat opweegt tegen het nadeel van overbevolking, al is het nu nog zo persoonlijk.

Jan

Reactie voor op de website?

26.38. Werken aan jezelf

Ook ik behoor tot de gelukkigen die veel kinderen mochten krijgen. Het heeft mij absoluut rijker gemaakt. Ik heb mezelf door deze kinderen beter leren kennen, en leer nog steeds veel van ze.

10 kinderen, waarvan de oudste 17 jaar is en echt niet als tweede moeder hier in huis rondloopt. Luiers verschonen heeft ze nog niet vaak hoeven doen. Ze zit op het vwo en heeft alle tijd om aan huiswerk te besteden. Ook de jongere kinderen krijgen alle mogelijkheden om te studeren als ze dat willen.

Wat betreft de overbevolking: mijn gezin is een compensatie voor de bewust kinderlozen en de mensen die maximaal 2 kinderen hebben. (Ik heb het hier niet over mensen die tot hun grote verdriet geen of niet meer dan 2 kinderen kunnen krijgen) Heel West-Europa loopt gevaar dat er niet genoeg kinderen geboren worden om de bevolking in stand te houden. Laat staan dat er genoeg mensen zijn, die alle zorg voor hun rekening kunnen nemen. (Daar staan elders op deze site wel artikelen over.)

Ik heb niet voor 10 kinderen gekozen, ze zijn mij gegeven en ik ben er blij mee. Als het er meer of minder waren geweest, was het ook goed geweest. En als ze straks allemaal een plekje in de maatschappij hebben verworven, ben ik ook blij. Tot die tijd geniet ik van ze en ben ik soms boos op ze, maar probeer ik ze normen en waarden bij te brengen, zodat ze als fatsoenlijke burgers hun steentje kunnen bijdragen in de maatschappij.

Ik werk aan mezelf door mijn kinderen groot te brengen en ik werk aan mezelf doordat ik vele vrienden en vriendinnen heb, naast mijn kinderen en door mijn kinderen. Ik werk aan mijn vriendenkring, gelijkgestemden, vaak moeders, sommigen met veel kinderen, maar ook met minder of geen kinderen.

En ik gun Jan ook alle geluk van de wereld, met zijn 2 kinderen, met zijn vriendenkring van gelijkgestemden, met het werken aan een betere wereld, met het werken aan zichzelf!

Ada.

Reactie voor op de website?

26.39. Overbevolking niet de schuld geven!

Beste Jan,

Jij maakt je zorgen om overbevolking en problemen die daaruit voortkomen.

Ik maak me zorgen om individualisering, gebrek aan solidariteit, materialisme en alle problemen die daaruit voortkomen, zoals steeds meer kinderen met psychische stoornissen. Blijkbaar leveren welvaart en kleinere gezinnen toch niet de voordelen die je zou wensen.

Makkelijk om overbevolking de schuld te geven van veel problemen, helaas gaat het niet op, en zullen mensen die oorzaken toch meer in zichzelf moeten durven zoeken.

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

26.40. Kinderen

Hallo Jan,

Ook ik ben een moeder van een groot gezin geweest en ik hoop dat ik weer moeder word van een groot gezin. Nee ik heb geen 10 kinderen 'op de wereld' gezet, ik heb het genoegen mogen smaken om andermans kinderen groot te brengen. Omdat ik zelf niet 'verder' ben gekomen dan de 'gouden' zoon die ik nu heb. Hij is er na lang 'proberen' gekomen na 11 jaar en is in een gezin 'gevallen' waar al 7 'broers' op hem wachtten. Wij zijn een pleeggezin en wij hebben met heel veel moed en doorzettingsvermogen de jongens die ons 'gegeven' waren grootgebracht. Deze jongens zijn nu allemaal volwaardig lid van de maatschappij en wij hopen maar een ding dat is dat zij hun kinderen uit pleegzorg kunnen houden, want dat is in principe onze 'opdracht' geweest.

Nu hebben we een nieuwe procedure ingeschakeld om kinderen die letterlijk en figuurlijk het thuisfront zijn ontvlucht om die een 'warme' thuis te geven. Dus nee wij stoppen niet met het opvoeden van sociaal voelende mensen die met 2 voeten op de grond staan in deze maatschappij.

Probeer om ieders visie over kinderen even te relativeren en dan kom je al heel ver hoor.

Bij deze wens ik je en je gezin een heel vreugdevol Kerst en een jaar om na te denken.

groeten Martine (pleegmoeder in hart en nieren)

Reactie voor op de website?

26.41. Klinkt als

Yep Antoinette er zijn meer problemen dan overbevolking. Maar overbevolking komt door grote gezinnen en hoort dus thuis bij jouw vereniging. Martine toffe meid jij doet waar ik over praat (deel je kinderen met andere kinderen)

Nell zegt dat grote gezinnen niet leiden tot overbevolking.

Klinkt als.

Van veel eten wordt je niet dik. Van kanker ga je niet dood. Vrijen zonder condoom is niet levensgevaarlijk. Als je afval op straat gooit wordt het geen troep. Mobiele telefoontjes zijn gratis.

Wat klopt hier niet aan? Net als foute reclame, is het niet compleet:

.. dankzij het dure abbonnement dat je erbij krijgt. .. omdat er mensen zijn die het weer opruimen. .. maar je blijft levenslang pillen slikken als je AIDS oploopt. .. dankzij knappe doktoren die je er weer bovenop helpen. .. als je hard werkt met je lichaam of heel veel sport.

Je negeert ze wel graag, die kleine gezinnen die jij gebruikt om ongestraft een groot gezin te stichten. Waarom geen www.gezin.nl (de website bestaat niet maar helaas is het domein niet vrij)? Voor als je een oma, moeder, broer, zus, zoon of dochter hebt of zou willen hebben.

Reactie voor op de website?

26.42. Volgens de regels

Okee Jan, dan zal ik ook even kort door de bocht zijn: Nee, ik schaam me niet en vind dat ik het recht heb op mijn kinderen.

Overbevolking door grote gezinnen? Wij doen het tenminste volgens de regels: 1 vader, 1 moeder, voor altijd bij elkaar, die hun kinderen in een stabiel gezin laten opgroeien. Maar er zijn veel meer mensen die kinderen krijgen, tieners, alleenstaanden, gescheidenen, hun kinderen hebben veel minder kansen, veel meer problemen op hun bordje.

Zou iedereen eerst zorgen dat hij/zij de kinderen een stabiel gezin had te bieden, dan zou de wereldbevolking al een heel stuk dalen. Ik veroordeel niet hoor, maar wat jij doet, alle schuld bij grote gezinnen leggen, is niet reeel of eerlijk, wees liever blij dat ze nog bestaan.

En misschien moeten anderen juist eens wat beter nadenken voor ze een kind op de wereld zetten. Ik heb groot respect voor mensen die bewust ongehuwd of kinderloos blijven omdat ze de wereld op een andere manier willen verbeteren, maar voor mij geldt: trouwen en kinderen krijgen hoort bij elkaar, juist in het belang van die kinderen.

Antoinette

Reactie voor op de website?

26.43. Ontkennen of oplossen

Jij en ik zien een ballon in de lucht. Jij zegt: Zie je? de aarde trekt kennelijk niet alles aan. Ik zeg: De aarde trekt alles aan, maar de lucht duwt de ballon omhoog. Ben ik nu kort door de bocht?

Als iedereen niet meer dan twee kinderen krijgt, zou de bevolking dan kunnen toenemen? Je bent kansloos als je ontkent dat grote gezinnen de oorzaak zijn van overbevolking.

Je kansen zijn juist veel GROTER dan gemiddeld bij de oplossing van het overbevolking-probleem! Ik heb best ideeen, en dan denk ik niet aan een flauwe oplossing ten koste van grote gezinnen.

Een paar grote gezinnen tenmidden van kleine gezinnen is inderdaad niet erg. Maar dat gaat wereldwijd niet op, en ook in Nederland niet meer altijd: er zijn steeds meer mensen die vanuit hun geloof of achtergrond, of misschien vanuit problemen zoals jij zegt, grote gezinnen krijgen.

Het zou mooi zijn te werken aan een probleem wat misschien “leuk” is voor Nederland, maar van levensbelang voor het arme dichtbevolkte deel van de wereld.

Waarom zet je je niet in voor de oplossing van het (wereldwijde) overbevolkingsvraagstuk. Als anderen een oplossing moeten gaan zoeken, reken dan maar dat dit zal gaan ten koste van jouw grote gezin. We kennen immers al “de vervuiler betaald” en van hier naar “de overbevolker betaald” is niet zo moeilijk.

Iets voor het nieuwe jaar?

jan

Reactie voor op de website?

26.44. re. voor Jan

Jeetje jan waar slaat dat op "je eigen vrienden maken". Ik ben ook enigst kind en heb zat vrienden, maar vrienden zijn geen familie en hebben niet dezelfde ouders. Ik ben zeker niet eenzaam en vind het gewoon geweldig om een groot gezin te hebben, mijn kinderen hebben elkaar als mijn man en ik er niet meer zijn. Het heeft dus niks met mij te maken maar juist met hun, zodat ze nooit alleen zullen staan in moeilijke tijden en elkaar kunnen steunen en helpen.

Blijkbaar geef jij niet veel om je familie maar je weet dan ook niet hoe het is om zonder op te groeien.

Je mag niet hier de psycholoog uithangen tegen over iemand die anders denkt, want ik denk dat jij degene met problemen bent.

Trouwens ook gek dat jij meer weet dan al die onderzoekers en al die hoge heren in de politiek. Ben je één of andere professor, als dat zo is hebben je ouders het toch niet zo slecht gedaan.

Het feit is dat er teveel ouderen zijn, wat wou je daar aan doen en er komen er zo ontzettend veel nog bij, die willen we toch wel verzorgen of gaan we die aan hun lot over laten? Wie gaat dat doen volgens jou? Wat is jou oplossing daarvoor??

Het lijkt me dat je iets meer over het fenomeen overbevolking moet lezen voordat je het de schuld van de grote gezinnen van nu noemt.

Ik vind dat je niet kunt oordelen over onze motivatie waarom we een groot gezin willen, want je kent ons niet en iedereen heeft zijn eigen ideeen, niemand hier is gelijk en niemand heeft dezelfde redenen.

Ja ik ben enigst kind en werd eerst veroordeeld tot verwend zijn en nu wordt het weer als reden voor mijn geluk genoemd. Nee meneer dat is grootste onzin, ik ben gewoon gezegend met al mijn kinderen en zij met hun broertjes en zusjes en ze zijn door het dolle heen dat er in de zomer nog eentje bij komt (als alles goed gaat).

Ze waren en zijn erg enthousiast en echt niet zielig.

Ik ben een trotse moeder, ik heb hele leuke kinderen en het zijn niet van die hangjongeren. Ze weten dat ze altijd met problemen bij ons terecht kunnen en als ze iets niet met hun ouders willen bespreken (wat ook weer logisch is) dan gaan ze naar hun broer of zus ermee. Ik wou dat ik dat had gehad en ik gun het hun van harte. Dus Jan draai de boel niet om, nee we doen het niet voor ons zelf, nee juist voor hun.

groetjes Tanja (moeder van 7 kids en de 8ste op komst)

Reactie voor op de website?

26.45. Bewust?

Je familie heeft geen speciale eigenschap. Er is niets wat je niet ook met andere mensen kunt bereiken, je hebt daar géén groot gezin voor nodig. Met vrienden kun je meestal meer bereiken, omdat je ze kunt kiezen. Je echtgenoot, bijvoorbeeld, is toch ook als vriend begonnen?

Mijn moeder heeft al haar 10 kinderen in ieder geval wel leren nadenken, vooral door kritiek niet uit de weg te gaan. Haar antwoord op "waarom zoveel" was dat je daar in haar tijd niet bij stil stond. Daar was ik wel boos over, maar nu denk ik dat ze niet echt veel minder nadacht als jij. Jij bent er zo trots op dat je "bewust" kinderen kiest, maar is het niet eerder bewust negeren van het teken aan de wand: de verwoesting van de natuur en ons klimaat?

Met de zeespiegelstijging hebben we over een jaar of twintig nog maar maar een flinke noordwester storm nodig, met springvloed, en we hebben dezelfde problemen als nu in Azie. Word je eens bewust van de smeltende noordpool, het broeikaseffect, en de verdwijnende natuur.

Nadenken mag en boos worden ook hoor, als je het zo voelt. Ik hoop dat je je "eeuwige kritiekpunt" in 2005 in je "sterke punt" kan omzetten.

Jan

Reactie voor op de website?

26.46. Nounou Jan

Zo te lezen schuif jij wel erg veel verantwoording naar de grote gezinnen toe. Allereerst familie-ervaringen zijn wél van belang, dat jouw ervaringen anders zijn hoeft niet te betekenen dat het een algemene regel is. Natuurrampen zijn er altijd geweest, dat ligt echt niet aan die paar grote gezinnen in Nederland.

Mijn advies: Ga eens bij jezelf te rade waar jouw frustraties vandaan komen in plaats van in het wilde weg met beschuldigingen te gooien!

Roos

Reactie voor op de website?

26.47. Egoistisch

Ik vind het op z'n zachtst gezegd vrij egoïstisch om op deze wereld meer dan drie kinderen te zetten. Alles komt in het gedrang; het milieu, de natuur, onze grondstoffen, ruimte om te verblijven en te recreeeren. Puur en alleen omdat mensen meer willen van alles. Dat er dan voor het gezin zelf financiele en/of psychische problemen ontstaan dat mag dan niet het probleem van onze samenleving worden. Daarnaast kan ik mij er enorm aan storen dat gezinnen nog steeds als hoeksteen van de samenleving worden gezien, als alleenstaande heb je weinig rechten. Alles is duurder in de supermarkt, vakanties zijn duurder, pretparkenkortingen zijn er voor jou niet bij en zo zijn er nog een heleboel dingen.

Reactie voor op de website?

26.48. Egoïstisch, hoeksteen (9.47) en Jan (oa 9.46)

Voor de anonieme bijdrage hierboven: voor ons als groot gezin is de supermarkt echt net zo duur als voor een alleenstaande. Digros en Hoogvliet zijn niet zo aardig om kortingen voor grote gezinnen te geven en anders hoor ik dat graag. Als je doelt op bijv. vlees per kilo is goedkoper, vries het dan in. Vakanties? Niet te doen met een groot gezin. Niet dat ik daar niet aan toe ben maar gewoon omdat het niet haalbaar is qua centjes. Pretparkkortingen? Waar dan? Je krijgt bij bijv. de efteling wel groepskorting maar dan moet je met meer dan 20 personen komen. Ik denk niet dat er veel gezinnen met 18 kinderen zijn.

Financiele problemen kan je als alleenstaande ook krijgen en psychische problemen heeft niet met een groot gezin te maken, waar haal je het vandaan? Misschien heb last van je alleenstaand zijn?

Zowel voor Jan als de anonieme schrijver(ster): Ja, (veel) kinderen krijgen is een egoïstische keus maar wat jammer dat er zo weinig respect is voor anderen. Is dit de tendens van het heden?

Dit is de groot gezin site. Misschien moeten jullie een andere site gaan beginnen: neemnietmeerdan2kids.nl. Voor ons grootgezinners is het te laat, gelukkig.

Jammer van het zeuren en afz**ken op deze site, verder vind ik het heerlijk om verhalen te lezen van mede groot gezin ouders en kinderen en de low budget stukjes zijn altijd welkom. Oh ja, anoniempje, die low budget ideeën zijn voor jou misschien ook handig als alleenstaande?

groeten, Ellen

Reactie voor op de website?

26.49. Eilandje

Het valt mij op dat grote gezinnen hier altijd zo naar binnen gekeerd denken. Zo van binnen het gezin leer je delen, leer je discussieren, leer je zus, leer je zo, maar je hebt ook te maken met de samenleving; daar moet je in leven en je aan aanpassen en niet met je grote gezinnetje op een soort eilandje zitten. Het grote gezin wordt gezien als een soort bezit dat je moet koesteren. Het wordt soms zo verheerlijkt om een groot gezin te hebben. Als je de verhalen hier leest zou iedereen meer dan vier kinderen moeten nemen; het wordt erg geromantiseerd. En soms wordt er op een denigrerende manier gereageerd op mensen zonder of met minder kinderen; zo van ach jij hebt geen of maar 1 kind maar wij hebben wel een rijk bezit. Die houding staat mij ook niet zo aan.

Jolanda

Reactie voor op de website?

26.50. Jou beslissing heeft wel gevolgen

Je keuze voor een groot gezin heeft wel gevolg, roos:

Minder mensen -> Meer ruimte -> Meer bomen -> Minder CO2 -> Minder broeikaseffect -> Minder zeespiegelstijging In Azie: Minder mensen -> Meer welvaart per mens -> Meer ontwikkeling en techniek om te waarschuwen tegen zeebevingen.

Het is wel zo, je fiets is simpeler en laat je de gevolgen van je akties direkt merken. Bij de wereld is het ingewikkelder, en het duurt het 20 .. 40 jaar. Wij hebben de gevolgen van de gastarbeiderpolitiek van de jaren 60. Jou kinderen krijgen de gevolgen van de overbevolking.

Veel problemen die niet door overbevolking komen, worden met minder mensen wel gewoon kleiner. Behalve misschien vergrijzing, dus langer werken. Pfoe wie is daar nou bang voor, bovendien langer werken omdat er tekort aan werknemers is? Da’s een STUK beter dan die eeuwige werkeloosheid van nu.

Je zegt dat mijn ideeen door mijn problemen of frustaties komen maar zo zit het niet met mijn ideeen: door gesprek, zoeken en nadenken kunnen die ook best weer veranderen. Ze zitten niet aan mij vast.

Een groot gezin vind ik in deze dagen asociaal, vooral tegenover de natuur, en dat vind je niet leuk. Ik probeer je zover te krijgen dat je er wat aan doet! Daarvoor is het nog steeds niet te laat, ellen. Ook mensen mee krijgen kost nu eenmaal tijd, zie het niet als zeuren van mijn kant. De stukjes moeten ook kort en uitdagend zijn, anders vind ik ze saai

Jan

Reactie voor op de website?

26.51. Wie wil je overtuigen?

Beste Jan,

Je herhaalt steeds dezelfde argumenten, en gaat op geen enkele manier in op de essentie van de reacties die je krijgt. Ik geef je daarom geen inhoudelike reactie, de argumenten staan al duidelijk in de eerdere bijdragen.

Het lijkt er sterk op dat je alleen maar bezig bent met het trekken van aandacht. Dat roept de vraag op waarom je die aandacht van ouders van grote gezinnen zo belangrijk vindt. Het begint nu echt wat genant te worden.

Mijn tip aan jou, Jan: denk eens na over wat je nu eigenlijk wilt zeggen! En probeer dan eens een wat genuanceerdere reactie te geven.

Groet, Peter

Reactie voor op de website?

26.52. Waar wil je naar toe?

Je schrijft: "Een groot gezin vind ik in deze dagen asociaal, vooral tegenover de natuur, en dat vind je niet leuk." Terwijl je in je eerste bijdrage schrijft dat je bewust voor 2 kinderen hebt gekozen omdat je ze dan alles kunt geven wat jij tekort bent gekomen in je jeugd (tengevolge van het aantal broers en zussen).

Juist dat onbeperkt geven en gewend maken om te krijgen, is een enorme belasting voor de natuur!

Verder schrijf je " Ik probeer je zover te krijgen dat je er wat aan doet!". Ik vind dat nogal een domme opmerking, die mag je nader verklaren. Mijn vraag is "Wat wil je dat we er aan doen?"

Mijn eerdere vraag heb je nog niet beantwoord: Welke maatregelen leg je op aan de mensen die onder jouw norm van 2 kinderen per gezin blijven?

Roos

Reactie voor op de website?

26.53. Wie is nou asociaal

jan, ik vind het nogal asociaal van jou om mensen met grote gezinnen verantwoordelijk te stellen voor een aantal grote wereldproblemen. Daarbij komt dat ze enorm tegenstrijdig zijn. Ik vind het ongelofelijk dat jij, een man van de natuur, een voorstander bent voor meer welvaart en technologie. Juist dat is zo funest voor het milieu en ook voor de overbevolking. Hoeveel meer te vroeg geboren kinderen blijven er niet in leven door de technologie? Hoeveel meer kinderen worden er niet verwekt buiten de natuurlijke manier om? En hoeveel mensen worden er niet jaren langer in leven gehouden, juist omdat de techniek het allemaal mogelijk maakt?

En dan kom je ook nog met de zeebeving in Azië aanzetten. Juist door de welvaart en de geweldige techniek, nemen veel mensen een vliegvakantie naar tropische gebieden waar eigenlijk geen mensen horen te zitten. Van nature waren die kustgebieden beschermd met mangrove's, niet voor niets blijkt nu wel weer. En dat brengt nou die welvaart allemaal met zich mee.

Even voor alle duidelijkheid, hier ben ik ook schuldig aan, want ik ben ook maar een mens van deze tijd. En beste Jan, ook jij, ongeacht hoe groot of klein je gezin is.

Esther

Reactie voor op de website?

26.54. Niet te geloven

Hallo Jan, ik vraag me na het lezen van zowel jouw artikel als die van Hans ten dege af wat jullie hier nou eigenlijk komen doen. Ik bedoel, iedereen is vrij natuurlijk om deze site te bezoeken maar zoals al eerder opgemerkt de naam zegt het al dit is een site voor grote gezinnen, en ik kan het niet anders omschrijven dan dat jullie beide hier komen om je frustraties af te reageren en commentaar te leveren wat kant noch wal slaat.

Nou een optie misschien vanaf deze zijde: bezoek dit soort sites niet meer en je hoeft je ook nergens aan te ergeren. Want naar mijn mening is iedereen nog vrij om zelf keuzes te maken over gezinsgrotes en levensstijlen en dus zo ook de genen die bewust kiezen voor een groot gezin net zoals jullie bewust kiezen voor een klein gezin ook daar vallen wij jullie niet op aan. Dus laat iedereen in zijn waarde, dan laat de ander jou ook in je waarde.

groetjes, Wilma een moeder van 4 kids

Reactie voor op de website?

26.55. Raar idee

Ten eerste wil ik zeggen dat ik deze site een geweldig leuk initiatief vind.

Mijn man en ik hebben er bewust voor gekozen om zelf geen kinderen te krijgen (het is immers al vol genoeg in NL) maar om kinderen die het minder goed hebben als wij hier te adopteren!! Het verbaast me hoeveel mensen nog steeds grote gezinnen willen, terwijl iedereen klaagt over hoe vol en hoe druk NL wordt. Waarom zouden we dan niet met z`n allen ophouden met dat kinderen fokken en kinderen helpen die het echt nodig hebben.

Dus ik zou willen zeggen, dat als je nadenkt over een 4e, 5e, 6e kind, je je eerst eens af moet vragen of je op deze manier dan niet heel egoistisch bezig bent. Denk ook eens aan andere kindertjes op deze aarde.

Naar mijn mening is het niet correct om zo egoistisch te zijn zoals heel veel reacties op deze site.

Ik hoop mensen aan het denken te zetten!!

succes ermee Martha

Reactie voor op de website?

26.56. Raar idee

Ten eerste, hebben wij bewust gekozen voor het KRIJGEN van kinderen en niet door ze te FOKKEN. Dat doet me meer aan de dierenwereld denken. En wij hebben wel gekozen voor kinderen van onszelf, dat jullie die keuze hebben gemaakt, dat is jullie keuze. Maar hier in Nederland mag toch iedereen zijn eigen keuzes maken. Wij hebben 4 gezonde kinderen, waarvan de oudste 11 jaar en de jongste is net een jaar, en bij mij begint het weer te kriebelen, ik zou er best nog een kleintje bij willen.

groetjes een "egoistische" moeder van 4 kids

Reactie voor op de website?

26.57. Daar gaan we weer.........

Alweer iemand die geen kinderen wil, maar wel even op deze site van en voor grote gezinnen komt vertellen hoe egoistisch en a-sociaal we wel zijn om een groot gezin te hebben. Brutaal vind ik het, en bovendien hebben we deze discussie net gehad op deze site.

En ach, wat nobel en opofferend om geen eigen kinderen te krijgen, maar wel arme, zielige derde-wereld kindjes liefdevol op te nemen in je gezin. Dan voel je jezelf toch wel mijlenver verheven boven alle ouders van grote gezinnen met eigen kinderen. Uit je toon merk ik tenminste dat je je eigen visie wel helemaal geweldig vindt. Dat is natuurlijk mooi, maar dan vooral voor jezelf, daar hoef je ons toch niet mee lastig te vallen

Maar goed, wij weten echt wel wat we doen, als we een groot gezin hebben hoor, en wij zijn niet egoistisch, dom, kortzichtig of wat maar ook. En ja, ook wij kijken om ons heen, en bekommeren ons om de problemen van anderen, en helpen daar waar dat kan en nodig is. Wat ik mij nog afvraag is dit: hebben jullie wel eens een ouder van een groot gezin in het echt gezien of gesproken?

Want weet je, eigenlijk ben ik het zat om op "onze" site steeds maar weer te moeten lezen hoe andere mensen die ons helemaal niet kennen menen te mogen zeggen hoe fout wij zijn. En als je de vorige discussie hierover eerst eens even leest, dan weet je hoe wij hierover denken, want we hoeven deze discussie niet nog een keer te voeren, en hoeven wij ons niet keer op keer te laten beledigen.

Johanna ( moeder van 12 en pleegmoeder van 3 kids)

Reactie voor op de website?

26.58. re. Martha

Ten eerste, Martha zet mij het aan het denken. Dat je ons hier gewoon komt uitschelden, dat noem ik dus asociaal. Begin lekker een site voor jezelf en laat ons met rust. Ik ben het helemaal met Johanna eens en het ook zat dat mensen die hier niks te zoeken hebben, alleen maar commentaar komen leveren. Tegen mijn kinderen zeg ik altijd (net als de vader van stampertje uit Bambie): Als je niks leuks kan zeggen zeg dan maar niks. Dat geldt dus voor jou Martha, dat jij en je man geen kinderen willen moeten jullie weten, wat moet je dan op een groot gezin site (misschien toch wat interresse, jaloezie misschien). Wij schelden hier toch ook geen mensen uit die minder als 3 kinderen hebben.

Een beetje respect graag. Ik vind Nederland trouwens helemaal niet zo vol hoor. En wat voor nut heeft het dan als jij kinderen uit de derde wereld hierheen haalt. Of ben jij er zo een die het geweten afkoopt met een beetje geld te sturen.

Jouw keus is jouw keus en de mijne is de mijne. Ik ben zo "egoistisch " om lekker in juli mijn 8ste kindje te krijgen en ik heb geen zin in mensen zo als jij.

groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

26.59. Raar idee

Martha,

Als jij NL te vol vindt, maar wel kinderen wil adopteren, dan groeit de bevolking van NL toch ook? Voor je ons aan het denken wil zetten, zou ik zeggen, denk daar maar eens over! En hoeveel kinderen per gezin mogen er volgens jou geadopteerd worden?

Succes ermee, Groetjes Jeanine

Reactie voor op de website?

26.60. De rare ideeen van Martha

Beste Martha,

Je hoopte dat je met je stukje kon bereiken om mensen aan het denken te zetten over hun grote gezin. Nu, dat is je gelukt.... je hebt me zeker aan het denken gezet. Ik heb vooral gedacht aan het feit hoe gelukkig en gezegend mijn man en ik zijn. Hoeveel we van elkaar houden en hoe fijn het is dat er uit deze liefde vier prachtige kinderen zijn geboren. Deze kinderen zijn een geschenk uit de hemel en gelukkig niet gefokt.

Ik weet niet welke normen en waarden jij je geadopteerde kinderen wilt meegeven in het leven, maar ik hoop dat het vooral ook liefde en respect zijn, want dat laatse ontbreekt een beetje in je mail. Ik respecteer jouw keuze, maar ik kan me niet voorstellen dat mensen BEWUST kiezen om geen 'eigen' kinderen te willen krijgen. Volgens mij zegt dat meer over je zelf en over je relatie.....

Juliette

Reactie voor op de website?

26.61. Vrije keuze aantal kinderen

Ik ben blij, dat ik in een land woon, waar je zelf mag bepalen hoeveel kinderen je wilt en waar het gelukkig niet uitmaakt of je kind een jongen of een meisje is.

Mary

Reactie voor op de website?

26.62. Blond zeker

Ik vraag me serieus af of u geen andere reden heeft dan overbevolking. Wist u dat 84% van de Nederlandse bevolking 50 jaar of ouder is en dat als er geen gezinnen met 3 of meer kinderen zouden zijn, Nederlanders langzaam uitsterven Ik heb er zelf 4 en ben blij dat ik aan de voortzetting van Nederland mag meedoen. En ik ben ook blij dat buitelandse gezinnen zoveel kids hebben, anders hadden we over een jaar of 30 geen mens meer in dit kleine land gehad.

Jackie

Reactie voor op de website?

26.63. Moet toch even van mijn hart

Allereerst, vóór mensen gaan zeggen wat doe je hier dan?, ik kwam hier bij toeval terecht. Ik zocht iets TOTAAL anders via Google.

Nu ik hier dan toch ben vond ik de vele discussies en tips fijn om te lezen, niet alleen kan ik er zélf iets mee maar ik ken ook genoeg mensen die ik blij kan maken met wat eenvoudige tips die ik hier las.

Ik ben zelf een bewust kinderloze vrouw. Dat heeft een heleboel redenen, waar ik nu verder niet op in wens te gaan, maar dat wil niet zeggen dat ik mensen die aan 1 of meerdere kinderen willen beginnen niet begrijp of zou veroordelen.

Mijn keuze voor géén kids is een bewuste, de consequenties daarvan zijn ook bewust genomen en afgewogen.

Het enige wat me stoort hier is dat er maar herhaald wordt dat velen hier aan een groot gezin zijn begonnen zodat IK straks AOW kan trekken.... Héél fijn, dank jullie allemaal wél... het had NIET nodig geweest. Jullie hadden je voor MIJ niet op hoeven offeren... en jullie maken mij ook NIET wijs dat dít jullie motief is geweest om aan meer kinderen te gaan beginnen.

Een ieder met een beetje verstand neemt zelf zijn / haar maatregelen voor de financiele toekomst, spaar me dus AUB uw praat over wát u wel niet voor MIJ over hebt.

Rest mij u allen een zéér gelukkig en gezellig leven met z'n allen te wensen.

Denise.

Reactie voor op de website?

26.64. Wat een verstand zeg, die martha

Hè bah, kan het niet uitstaan, zou niet meer reageren op mensen zoals Martha, maar ja aan de andere kant heb ik ook zoiets van: kan het ook niet over mijn kant laten gaan om uitgescholden te worden. Martha je hebt het er over dat wij moeten nadenken waar we aan beginnen en niet maar zo moeten FOKKEN (wat een woordkeuze) en dat we er beter aan doen om kinderen te adopteren, want Nederland is al zo vol ja en wat maakt het verschil dan van geadopteerde en eigen kinderen. Ik neem aan dat je die kindjes toch ook naar dat al zo volle Nederland haalt?.

Prima hoor dat jullie hebben besloten om geen kinderen te nemen. Is jullie keuze maar laat ons dan onze eigen keuze maken over het aantal kinderen die we willen en gooi ons geen dingen voor onze voeten omdat jij je niet kan vinden in onze levenswijze. En nogmaals, misschien zou je de volgende keer een wat vriendelijkere woordkeuze kunnen nemen.

Wilma

Reactie voor op de website?

26.65. Ieder zijn leven

Ik wilde even zeggen dat ik deze site las hoewel ik zelf maar 1 kindje heb. Heel veel leuke verhalen, maar het lijkt hier bijna wel allemaal discriminerend! En nu heb ik het over beide kanten.

Waarom laten we niet iedereen zijn leven leven. Ik lees hier dat mensen zielig vertellen wat voor een opmerkingen ze naar hun hoofd krijgen omdat ze zoveel kinderen nemen/krijgen. Ik ga toch ook niet op een site vermelden hoe erg ik het vind dat als mensen vragen of ik het er bij 1 hou en ik zeg ja, dat ze zeggen: oo dat vind ik zielig voor je zoon. Get over it. Iedereen heeft toch recht op zijn eigen mening. Boeit mij wat dat ze dat zielig vinden.

Ik vind de zekerheid dat ik mijn zoon in ieder geval alles kan geven wat hij nodig heeft, en ik kan zijn opleiding dalijk betalen als hij ouder is, en voor de rest natuurlijk wat verwennen. Veel belangrijker dan nog een kind nemen en dan niet echt weten waar ik strand. Nu spelen er ook wel meer redenen mee dat ik zelf ook nog veel dingen in het leven wil doen naast het moeder zijn. Was 17 toen ik hem kreeg. Helemaal bewust trouwens.

Laten we niet net doen alsof alleen de grote gezinnen rotopmerkingen krijgen. Dat krijgen gezinnen met 1 kind ook! Voor de rest vind ik dat verhaal over milieu en overbevolking maar belachhhhelijk gewoon. Dat is toch niet iets waar je aan denkt wanneer je besluit om er nog een te nemen/krijgen of houden. Laten we gewoon iedereen laten en niet de een minder laten lijken dan de ander. Ik kom zelf uit een gezin van 5 kinderen, en heb er heeele leuke ervaringen mee! Geweldig gezellig was het. Ik geniet van de verhalen van grote gezinnen. zo ook van die van de kleine gezinnen.

Vriendelijke groeten aan iedereen of ze nou een groot of klein gezin hebben

Tess

Reactie voor op de website?

26.66. Re: ieder zijn leven

Hoi Tess,

Jij zei: "Ik vind de zekerheid dat ik mijn zoon in ieder geval alles kan geven wat hij nodig heeft, en ik kan zijn opleiding dalijk betalen als hij ouder is, en voor de rest natuurlijk wat verwennen. Veel belangrijker dan nog een kind nemen en dan niet echt weten waar ik strand. Nu spelen er ook wel meer redenen mee dat ik zelf ook nog veel dingen in het leven wil doen naast het moeder zijn. Was 17 toen ik hem kreeg. Helemaal bewust trouwens."

Hierdoor krijg ik het idee dat jij van mening bent dat mensen met meerdere kinderen hun kinderen NIET alles kunnen geven wat ze nodig hebben, NIET de opleiding van al hun kinderen kunnen betalen, en NIET hun kinderen kunnen verwennen.

Ik ben zelf opgegroeid in een gezin met 8 kinderen, ik ben de jongste (ik ben 22 jaar). Ik heb altijd gehad wat ik nodig had, er is goed voor mij gezorgd, ik had altijd aandacht van mijn ouders ook al hadden ze nog meer kinderen, én ik kreeg studiefinanciering van de IB-groep dus mijn opleiding hoefde ik niet zelf te betalen. Verwennen kun je je kinderen ook als je er meer dan 1 hebt hoor.

Maar goed... dit was maar even een reactie op dat korte stukje uit jouw mail... ik vind het namelijk 'onzin' (mijn mening dus) dat mensen besluiten geen tweede kind te willen omdat dat kind dan zoveel tekort zou komen. Wat een onzin. Een gezin bestaat in het meest ideale geval in ieder geval uit meer dan één kind, als dat medisch mogelijk is voor de ouders. Dat is alleen maar in het welzijn van het kind. Ik heb VEEL mensen gehoord over hun enig-kindzijn en die verhalen waren niet positief. Mijn moeder was enig kind en heeft erg het contact gemist met broers/zussen.

Voor de rest ben ik het eigenlijk wel met je post eens. Ik snap dat jij ook rotopmerkingen krijgt en het is jouw goed recht om maar één kind te willen. Dat bekritiseer ik niet, maar wel de reden WAAROM. Die vind ik (vanuit mijn oogpunt gezien) eigenlijk onzin.

Groetjes van Suzanna, moeder van Noa (bijna 6 mnd) en a.s. moeder van een tweede (14 weken zwanger)

Reactie voor op de website?

26.67. Hard

Wat zijn veel mensen toch ontzettend hard voor elkaar. Daar schieten we toch allemaal niks mee op. Hoezo overbevolking? Er is echt wel genoeg voor iedereen. We verdelen het alleen verkeerd. Wij hebben van alles veel te veel en zijn nog te beroerd om een tiende van wat we hebben weg te geven. We leven in een ontzettend individualistisch land en ook al lijkt het heel sociaal om te zeggen: Ik wil maar twee kinderen want anders wordt het te vol, dat is niet sociaal. Wie zijn wij om boven dit soort zaken te gaan staan als heersers.

Het is werkelijk allemaal grootspraak. We mogen ons best doen en er het beste van maken en of dat nu in een klein gezin, groot gezin, gezin zonder kinderen is, volgens mij maakt het maar bar weinig uit. Steun elkaar en geef opbouwende kritiek en dit alles uit liefde en niet uit afgunst haat en nijd. Dan maakt het niet meer uit met hoeveel we zijn maar dan hebben we het goed en zal er genoeg van alles zijn. Maak je geen zorgen voor de dag van morgen, morgen mag voor zichzelf zorgen! Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen plagen.

Jorina

Reactie voor op de website?

26.68. Groot gezin, egoistisch?

Met stijgende verbazing lees ik de reacties dat grote gezinnen egoistisch zijn. Waarom? Weet je wat egoistisch is, kinderen nemen en vervolgens mishandelen, kinderen nemen en vervolgens blijven werken. Met te veel drank op achter het stuur kruipen en ongelukken veroorzaken. Hoeveel doden zijn er per jaar door dronken automobilisten? Kinderen nemen en vervolgens echtelijke ruzies uitvechten over het hoofd van het kind. Het is egoistisch als je kinderen neemt en niet bereid bent om je leven in te richten zodat je kinderen optimaal kunnen ontwikkelen.

Kinderen hebben behoefte aan liefde, warmte, een luisterend oor, iemand die ze stuurt en begeleidt op weg naar volwassenheid. Ze hebben het recht om fouten te maken, daar leren ze van, maar ze moeten op hun ouders kunnen vertrouwen dat die hun ten alle tijde zullen liefhebben en zullen sturen.

Dus stop het gezeur over de grote van een gezin, dat is niet belangrijk, maar de kwaliteit van het gezin. Het ene kind is makkelijker dan het andere kind, waardoor opvoeden een vak is wat niet onderschat moet worden. Dus lieve mensen denk daar eerst eens over na of je aan één kind of meerdere kinderen begint.

groetjes van Heleen

Reactie voor op de website?

26.69. Kinderen mishandelen/blijven werken

Dankjewel Heleen,

hier knap ik nou echt van op! Egoïstisch is "kinderen nemen en vervolgens mishandelen, kinderen nemen en vervolgens blijven werken".

En ik voelde me nogal zelfstandig omdat ik de kost voor mijn 4 kinderen zelf verdien nadat hun vader is vertrokken. Nu ben ik volgens jou een egoïst en word in 1 zin gelijk gesteld met iemand die zijn/haar kinderen mishandelt.

Bedankt!!

Willeke

Reactie voor op de website?

26.70. willeke

Sorry als je je beledigd voelt. Het is geenszins mijn bedoeling om iemand te kwetsen. Ik wil alleen duidelijk maken dat het hebben van kinderen iets is waar over nagedacht moet worden. Het maakt niet uit hoeveel kinderen we hebben. Het is belangrijk dat we ons verantwoordelijk naar onze kinderen gedragen.

Ik kom zelf uit een gezin met 5 kinderen en twee pleegkinderen. Ik heb een zeer slechte jeugd gehad, sexueel misbruik, een aan de drank verslaafde moeder die dan zeer agresief werd. Ze drukte oa.haar sigaretten op ons uit. Ik snap nog steeds niet dat zij pleegkinderen kregen. Ook die zijn bij ons thuis mishandeld. Mijn moeder is inmiddels gelukkig overleden.

Mijn man en ik hebben 7 kinderen, uit angst voor herhaling van mijn jeugd rook en drink ik niet. Ik ben er niet zonder meer van overtuigd dat kinderen beter af zijn als hun moeder de hele dag thuis is, maar wel dat het niet goed is voor een kind als beide ouders fultime werken. Soms kan het helaas niet anders en ik wil dan ook niemand veroordelen, ik vraag alleen iedereen om van zijn kinderen te houden.

Wij hebben al een paar keer iemand tijdelijk in huis gehad waar het thuis niet meer ging. Ik ben blij dat we iets hebben kunnen doen al is het altijd te weinig. Ik zou ieder kind met moeilijk heden wel in huis willen halen en met mij denk ik ook vele andere ouders. Helaas kan dit niet we moeten ook realistisch blijven.

Willeke als jij de keus hebt gemaakt om te gaan werken om zo zelf voor je kids te zorgen en het gaat verder goed dan heb ik daar zeer veel respect voor. Helaas is dat niet altijd het geval. Ik hoor steeds vaker dat mensen toch de materiële zaken erg belangrijk vinden, mijn gedachten is dat een kind ook uit een dure merkbroek groeit. En als een kind niet naar het buitenland op vakantie kan wordt het ook echt niet ongelukkig.

Ik hoop dat ik een beetje heb kinnen duidelijk maken wat ik bedoel.

Groetjes Heleen

Reactie voor op de website?

26.71. Heleen

Dankjewel voor je uitleg. Het is een heel aangrijpend verhaal. Ik snap heel goed wat je bedoelt maar je begrijpt mij nog niet volledig. Ik heb niet echt een keuze om te gaan werken. Ik zal wel moeten omdat ik geen recht op bijstand heb en mijn ex alle mogelijke moeite doet om onder de alimentatie uit te komen.

Sommige keuzes zijn dus minder vrij dan je in eerste instantie zou denken maar ze staan los van het feit dat ik verschrikkelijk veel van mijn kinderen houd!!

Sterkte, Willeke

Reactie voor op de website?

26.72. Wij hebben twaalf kinderen!

HallOw allemaal,

ik ben joanne(13 jaar) Ik kom uit een gezin van twaalf kinderen. En ik vind het echt erg(!!) hoe mensen reageren op grote gezinnen! Mijn vader zit in het onderwijs en mijn moeder werkt niet. Maar we redden het best hoor. Gewoon een rijtjeshuis. Alles er op en eraan. En het is echt ontzettend leuk. Ik ben er ook wel TROTS op!!!!!

groetjes Joanne

Reactie voor op de website?

26.73. "Eigen" kinderen

Juliette,

"Je schrijft: ik kan me niet voorstellen dat mensen bewust geen eigen kinderen willen. Dat zegt meer over jullie en jullie relatie."

Ook ik ben zo'n moeder. Mijn kinderen zijn erg eigen, maar komen niet uit mijn buik. Ik vind dat iedereen vooral moet doen wat hij of zij zelf wil, maar adoptie was ook voor ons een bewuste keuze. Kennelijk is dat raar? Het zorgt er in ieder geval voor dat veel ouders zich nogal defensief opstellen.

De drang om zelf kinderen op de wereld te zetten heb ik gewoon niet, de drang om voor veel kinderen te zorgen wel. En net zo min als anderen dat soms van mij begrijpen, vind ik het lastig om me voor te stellen dat mensen niet ook kiezen voor pleeg of adoptie kinderen (naast zelf gebaarde kinderen, weet even geen andere omschrijving om duidelijk te maken wat ik bedoel).

Ik begrijp het niet, maar dat wil niet zeggen dat ik het veroordeel. Volg allemaal gewoon je eigen hart.

Marjo

Reactie voor op de website?

26.74. Groot gezin en toekomst

Hans,

Ik denk echt na over jouw (en die van vele anderen) argumenten tegen het hebben van een groot gezin. (Ik heb vijf kids) Als de keuze om meer dan twee kinderen te krijgen puur en alleen een economische zou zijn, dan hebben jij en die anderen misschien gelijk.

Maar bekijk je het hele grote plaatje dan zijn al die argumenten alleen gebaseerd op de economische situatie van nu. Niemand heeft ooit goed kunnen voorspellen hoe de economische toestand voor een volgende generatie zal zijn. Daarbij zijn grote gezinnen een uitzondering. Mensen die kiezen voor één of twee kinderen hebben die keus in de meeste gevallen niet om maatschappelijke economische redenen gemaakt. Maar omdat dat voor hen persoonlijk teveel tijd, energie en geld in beslag zou nemen. Die steken tijd, energie en geld liever in andere dingen. Er zijn nu eenmaal ook mensen die een leegte zouden ervaren zonder hun grote gezin en het als hun levenstaak, vervulling zien om een groot gezin voort te brengen.

En kom niet met argumenten dat die vervulling een egoïstische zaak zou zijn, want zo ken ik er nog wel meer. Dan zouden we met z'n allen al onze luxevoorwerpen moeten wegdoen en ons geld schenken aan arme gebieden over de hele wereld.

Ik durf te beweren dat het maken van wel of niet meer kinderen, altijd alleen afhangt van je eigen persoonlijke overwegingen, verlangens, gevoel. Iemand die vindt dat het economisch nadelig is, nu of op lange termijn, maar toch nog een kinderwens heeft (het nog niet af vindt) zal toch gaan voor nog een kind, omdat die persoonlijke overweging veel belangrijker is dan de maatschappelijk/ economische.

En zo hoort het ook. De economie is er voor ons. Niet andersom.

En nogmaals, niemand beperkt het tot één of twee kinderen in dienst van de maatschappij. (Dat zou eng zijn zeg, doet me vaag ergens aan denken). Al had elk echtpaar de wens veel kinderen voort te brengen, dan zou de regering (de mensen die wij kozen om onze belangen te behartigen) het economisch/maatschappelijk stelsel daar aan aan moeten passen.

En de overweging dat het voor je kinderen persoonlijk moeilijker zal zijn in de toekomst, waarom? Ze gaan allemaal naar school. Hebben allemaal dezelfde kansen. Hebben allemaal te eten, en hebben het allemaal warm. Ze hebben net zoveel plezier op een camping in Nederland of zelfs aan de plaatselijke recreatieplas dan aan het zwembad van een hotel in Turkije. Misschien wel meer plezier, want ze hebben elkaar. Ze zijn net zo blij, of blijer met iets nieuws dan kids met minder broers en zussen. Als je het ze zou vragen, zouden ze voor geen goud hun familie in willen ruilen voor meer dingen, meer snoep, meer kleren en meer vakanties verder weg.

Het hebben van wel of niet veel kinderen moet een persoonlijke wens zijn. Ieder het zijne, voor alles is iets te zeggen en nog meer van dat soort cliché's. Het is menseigen om de situatie van je buurman kritisch te bekijken en daarbij voor het gemak maar een klein deel van alle overwegingen mee te nemen maar het zou eng zijn om eerst je buurman om advies te vragen voor je bepaalde keuzes maakt in je leven.

Ik kan nog wel even doorgaan. Maar het komt er op neer dat de economie er voor moet zorgen dat wij kunnen eten en ons ontwikkelen en als dat moeilijker wordt, moeten er in de samenleving o.a. in economische sfeer zaken veranderen en niet andersom. En als je de westerse economie onder de loep gaat nemen en bekijkt in een heel groot plaatje, krijg je een heel andere discussie (die veel verder gaat dan rechts of links).

Sandra

Reactie voor op de website?

26.75. Egoïstisch? Ja, ik wel

Heb nu sinds een paar weken deze site ontdekt en ben vol belangstelling alle discussies gaan lezen van voor- en tegenstanders van een groot gezin. Heb me oprecht afgevraagd of ik dan niet goed bezig ben.

Ik ben er uit.
Ik bèn egoïstisch.

Ik heb heel egoïstisch vijf kinderen op de wereld gezet. Ik ben trots op ze, ben trots op mezelf, vind het mijn persoonlijke uitdaging om ze op te laten groeien tot gezonde, gelukkige volwassenen. Ik beleef enorm veel plezier aan ze, heb lol met ze en koester mezelf in ons warme, gezellige en liefdevolle nest. Hoe ze het later rooien, zoeken ze zelf maar uit. Ik kan wel iets willen of verwachten maar ze gaan uiteindelijk toch hun eigen weg. Meer doen dan nu mijn liefde en verzorging geven kan ik niet.

De hele samenleving mag aan mijn kinderbijslag meebetalen, het is toch een geven en nemen.

Overbevolking? Ik kijk naar buiten en zie niemand op de straat of stoep voor mijn huis, drie kinderen spelen in het parkje achter ons huis. Er kunnen er nog met gemak 50 bij. Overbevolking merk je vooral in de files, op koopavond in het centrum, als je de telefoniste van de energiemaatschappij aan de lijn wilt krijgen. Maar of minder mensen dan werkelijk iets op zou lossen?

Jongens, echt, wees niet bang. Als er straks te weinig mensen zijn om onze oudedagsvoorziening op te hoesten, heb ik hier nog wel wat belastingbetalers en consumenten in spé. Vijf heb ik er in de aanbieding. Sorry dat het er niet meer zijn.
Alsjeblieft. Maar ze zijn nu eerst nog lekker van mij.

Sandra.

Reactie voor op de website?

26.76. reactie op 13.21

Alleen voornaam, geen achternaam of mailadres. Ook ik struikel over de bewering dat bewezen zou zijn dat kinderen uit grote gezinnen socialer, minder crimineel, etc zouden zijn. Dat onderzoek is er niet geweest, en het is ook niet hard te maken, omdat je dan eerst zou moeten definieren wat dat inhoudt. Tel je "witteboordencriminaliteit" ook mee? Zwart werken? Belasting ontduiken? En wat is sociaal?

Persoonlijk ben ik erg blij dat mijn ouders er 3 kregen en geen 5, zoals mijn moeder wilde. Want wij drieen kwamen al heel veel tekort. Nee, geen merkkleding (dat kregen we ook niet), maar liefde en aandacht. Mijn partner is de jongste van 7. Ook hij had het gevoel een nummer te zijn in de drukte en het kabaal. Mijn schoonmoeder zei onlangs eerlijk dat ze in deze tijd geen 7 kinderen meer had gekregen. Dat is natuurlijk een hele dubbele boodschap, want wie van de 7 had er dan niet moeten zijn? Toch vond ik het moedig dat ze dit hardop zei. Ook oudere tantes vertelden me over hun boosheid en wanhoop als ze weer zwanger waren. Eenmaal was ik echt geschokt, toen een tante meldde dat ze het 'niet zo'n drama vond" dat een van haar pasgeboren baby's overleed, "want het volgend jaar lag er toch weer een in de wieg".

Gelukkig is dit nu heel anders, maar de loftuitingen op het "generatieverdrag" vat ik niet zo. Nogmaals, gezinsgrootte was vroeger geen vrijwillige zaak. Veel mensen hebben ook in die tijd rancune jegens de kerk (r-k en prot) gekregen. Ik gun ieder zijn geluk, maar de lofzang op het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen uit grote gezinnen valt nergens hard te maken. Omdat de vorige generaties vaak niet vrijwillig voor een groot gezin kozen, maar het hen overkwam. Dit maakt een goede vergelijking met nu onmogelijk.

Ineke

Reactie voor op de website?

26.77. Kinderen nemen

Ik kan het niet laten om ff te melden dat je kinderen niet neemt! Als je geluk hebt krijg je gezonde kinderen. En die moet je met respect behandelen. Het belangrijkste is wel dat de kinderen gewenst zijn. Dat moet tegenwoordig toch geen probleem zijn. Veel of weinig maakt niet uit wel de liefde die je kinderen geeft.

Groeten Wilma

Reactie voor op de website?

26.78. Wat een onzin!

Ga langzaamaan écht stuiteren hier...

Geweld ontstaat wellicht enkel door deze onzinnige klets! - Meer is het niet!

Ik hoef niet in herhaling te vervallen. De juiste argumenten worden hier al uitvoerig aangehaald en gemotiveerd. Mensen weten vaak helemaal niet waar ze over kletsen en volgens mij is het enkel directe of indirecte afgunst!

Meneer en Mevrouw met dat eventuele éne kind -of misschien die tweede ook nog-. In de koopwoning met maarliefst twee auto's en 3 buitenlandse vakanties per jaar - als voorbeeld -, menen ons te moeten vertellen hoe het moet? Nou, laat mij daar oprecht van maken: hoe het vooral niet moet!

Wij zien onze kinderen als een verrijking en u wellicht als iets wat een ander ook heeft en wat u daarom ook moet hebben? Bent u er ook zo een die zijn kids dumpt bij deze of gene omdat er wel gewerkt moet worden om alles te bekostigen wat u zichzelf wenst te geven? Wij leren onszelf en onze kinderen met eindeloos veel liefde, totaal iets anders!

In ons gezin is er ruimte voor dat echte harmonieuze leven. Niet de stress omdat dit moet en het enkel zo mag. Omdat iemand anders het zo zegt of iets meer heeft dan jij?! Onze kinderen zijn nooit alleen in deze inmiddels zo verrotte wereld.

Het gezin is de hoeksteen van de samenleving.

Bij grote gezinnen is er nog tijd om er werkelijk IETS van te maken en wordt er geen onzin uitgekraamt over zaken die kant nog wal raken!

Besef dat u volstrekt niet weet waar u het over heeft! Onze kinderen (5) komen niets te kort! Vriendjes van onze kinderen zeggen enkel door hetgeen zij kunnen zien, dat wij financieel RIJK moeten zijn!!

Wij zijn dan ook niet te beroerd om te werken voor ons doel en verder te kijken dan onze neus lang is! Wij genieten en u gaat enkel de strijd aan omdat u denkt alles beter te weten?!

Wij denken nu serieus na over een 6e kindje... Ik zal daarvoor - op eigen kosten - vruchtbaarheidsbehandelingen moeten ondergaan. Ik moet lichamelijk écht knokken voor een kindje als resultaat! U kunt dus wel nagaan wat wij er allemaal voor over hebben en dat kost de gemeenschap geen cent!

Wij hebben onze andere kinderen om hun mening gevraagd, of ze het wel een goed idee konden vinden. Hadden we beter niet kunnen doen! Ze houden er nu niet meer over op en zeuren ons bijna de oren van het hoofd!

Ik stop mijn betoog maar... tegen dovemansoren praten heeft toch geen effect!

Mensen: Doe vooral wat uw hart ingeeft! Zolang u weet wat u doet en zorgt voor het goede in u en uw gezin, is het geweldig!

Laat iedereen in zijn waarde! Oordeel niet over anderen, veroordeel daarover enkel uw zelf!

JS

Reactie voor op de website?

26.79. Financiën

De mevrouw die om een tip vroeg hoe om te gaan met haar budget, wil ik aanraden om alle vaste lasten eens op een rijtje te zetten. Die vervolgens zoveel mogelijk te spreiden, zodat ze niet de ene maand, om maar iets te noemen, 1000 euro aan vaste lasten betaald en de volgende maand 500 euro. Zo heb ik nog wel wat tips, maar dan zal ze contact met mij moeten opnemen.

c.v

Reactie voor op de website?

26.80. Het echte leven

Het lijkt er aardig op dat er maar weining mensen zijn die eerlijk over hun kinderen kunnen zijn, op welk vlak dan ook! Behalve Petra die zegt waar het op staat, jullie andere moeders kunnen het zo mooi brengen, van liefde overwint alles in een gezin. Nou naar mijn mening kijken jullie te veel naar soaps! In het'ECHTE LEVEN' is het wel degelijk zo dat je eerst kijkt naar je financieën voordat je maar lukraak doorfokt. Het is gewoon een kwestie van egoisme. Straks moeten jullie kinderen studeren en dan zeg je: waar moeten we het vandaan halen? Ik zeg maar zo: met liefde koop je geen eten voor je kinderen.

Vroeger was het zo dat de mensen zoveel kinderen kregen omdat het een kwestie van gebrek aan inteligentie en anticonceptiemiddelen was. Maar in deze moderne tijd vind ik het normaal dat je er bewust voor kiest. Om een lang verhaal kort te maken, is het zo dat je gewoon genoeg geld moet hebben om je kinderen een goede toekomst te geven en ja zeker ook eens eruit met je man! Je inversteert al genoeg van jezelf in je kinderen elke dag.

Ikzelf heb 3 jongens, van 12, 10, 4 jaar. Maar ik zeg eerlijk dat het vreselijk moeilijk is om ze in gareel te houden, en ik ben van mening dat mensen die zeggen "o ik ken die problemen niet", die liegen dat ze barsten! Kijk maar naar die opvoedprogrammas, dat zegt toch genoeg hoe de werkelijkheid is!

En mensen die zeggen "wij leven van de liefde", die zijn gewoon jaloers op de mensen zoals Petra. Moet je eens kijken, als zij de loterij winnen, zeggen ze dan ook "ik hoef het niet, want liefde is genoeg voor mijn kinderen?" Denk daar maar eens over na voordat je wat zegt.

succes, Sheila.

Reactie voor op de website?

26.81. jan

Beste Jan,

Hetis mij duidelijk dat jij helemaal niet weet waar jij het over heb en dus eigenlijk ook geen recht van spreken heb. Er mag dan overbevolking zijn op de wereld, maar dit geld meestal voor derde wereld landen in Afrika en Azië.

In Europa hebben we juist een tekort aan kinderen en kunnen we er wel wat meer gebruiken. Mensen zoals jij, die zogenaamd bewust bezig zijn met bevolkingsvraagstukken en dergelijke, nemen vaak maar twee kinderen omdat zij vinden dat de wereld overbevolkt raakt, terwijl zij dan niet begrijpen dat dat dan geld voor andere delen van de wereld.

Als wij niet meer kinderen krijgen zal het in de toekomst erg slecht gaan met Europa, zowel op economisch als sociaal vlak. Er zijn trouwens zat artikelen die dit bevestigen en ook op Europees niveau begint het door te dringen dat als we zo doorgaan het helemaal fout gaat.

Daarom ben ik blij dat er nog grote gezinnen bestaan en wens hun dan ook al het geluk toe.

Marjolein

Reactie voor op de website?

26.82. Reactie op 13.47

reactie op 13.47,

Weet je wat egoistisch is? Die denkwijze van jou. Het feit dat jij het nou zo goed heb, is omdat vorige generaties dat allemaal hebben opgebouwd.

Wie denk je dat er straks voor jou zorgt als je oud bent? juist: de generaties die achter jou zijn gekomen. Als er geen kinderen meer waren, zou jij niet van je oude dag kunnen genieten, dus wat nou egoistisch?

Het is egoistisch als je alleen maar aan je zelf denkt. En ik wed daarbij dat er zat alleenstaanden zijn die geen kinderen willen omdat ze zogenaamd dan hun luxe zouden kwijt raken. Over egoitisch zijn gesproken...

Marjolein

Reactie voor op de website?

26.83. Al Gore syndroom?

(reactie op Vrekje plant zich vrolijk voort)

Over voortplanten gesproken. Moet je vooral niet naar die gratis film van Al Gore gaan. Bedenk je je wel tien keer als je dat je nageslacht aan wil doen. Over doemdenken gesproken, helpt hij je wel op de goede weg als je nog twijfels hebt over het wel of niet nemen van je nageslacht? Kan nog leuk worden als de nieuwe generatie hem echt serieus gaat nemen. Sterven we nog uit ook. Krijgen de dieren weer de aarde voor zichzelf. Misschien begint de evolutie dan weer opnieuw en het is te hopen voor Gore dat we het niet weer verpesten.

Laat je niet gek maken, volg gewoon je gevoel Plant je voort als jij dat graag wilt! De aarde vergaat nog steeds niet (ook al gebruik je geen katoenen luiers). Ook wij hebben hier wel over nagedacht toen wij begonnen aan kinderen. Toen wij 15 jaar geleden besloten hadden om kinderen te krijgen, vroegen wij ons ook wel af: in wat voor wereld zetten wij onze kinderen?

En ja de aarde warmt op maar niet omdat er kinderen geboren worden. Maar omdat al jaren de volwassenen de wereld vervuilen en niemand hier op tijd iets aan gedaan heeft. Ondanks alle studies naar dit probleem gaat de vervuiling maar door. Helaas is het nog niet mogelijk om op korte termijn hier iets aan te doen (Ik snap nog steeds niet waarom dan wel niet).

Dus een oproep aan alle toekomstige wereld burgers en jongeren: geef je ouders op hun donder zodat de wereld waar in jullie zullen moeten gaan leven leefbaar is voor jullie en jullie kinderen. En begin bij jezelf met een schoner milieu! De angst die we voor de toekomst, voor onze aarde hebben maken we toch wel zelf. En we kunnen er met z'n allen er wel een leefbare aarde van maken, als we maar willen! En ja dat kost geld, nou en! Als hiermee de aarde gered zou kunnen worden zou dit toch mooi zijn.

We weten het wel hoe het zou moeten maar we doen het nog steeds niet voldoende om de schade beperkt te houden.

Jessica

Reactie voor op de website?

26.84. Ophouden met dat AOW argument & grote gezinnen zijn het beste

Ik vroeg me ook altijd af hoe dat zou gaan met de AOW in de toekomst tot ik dit boekje las: THE UNDERCOVER ECONOMIST van Tim Harford. Hij doet daar haarfijn uit de doeken dat er nu ook zat mensen zijn die niet werken, en afhankelijk zijn van de overheid voor hun inkomen. Het gaat prima: er is voldoende draagvlak voor. Dat zal in de toekomst ook zo zijn. Dus meer dan 1 a 2 kinderen krijgen ivm de oude dag: niet nodig.

Mijn man en ik zijn begonnen aan wat wij hopen dat een groot gezin zal worden. Om de simpele reden dat wij verwachten dat wij en onze kinderen daar gelukkig van zullen worden. Wat betreft overbevolking: We hopen ook 1 of 2 kids uit andere landen te kunnen adopteren. En die zullen ook gelukkig en gezond opgroeien dankzij het feit dat ze in een groot gezin opgroeien.

Priscilla

Reactie voor op de website?

26.85. Groot gezin

De brutaliteit van de mensen om te vragen is het geplant, ongelukje? Waar heb je zin in, schaamteloos.

Jonas

Reactie voor op de website?

26.86. Zucht

Keuzes maken in je leven. Dat begint al erg vroeg en daarmee blijf je je hele leventje bezig. Zo ook ik, mama van 2 kinderen. En, zoals ik het nu hier lees, hebben mijn man en ik een KLEIN gezin.

En ik ben een van de gelukkige die dus zelf de keuze kan maken (zwanger worden gaat gelukkig zonder problemen) en adoptie kan inderdaad ook. Wordt het een groot gezin of blijft het een klein gezin? Grappig eigenlijk dat zo'n kleintje HET verschil maakt, haha. Ik krijg ook volop de vraag: en ben je klaar of komt er nog eentje? Wat een vragen zeg! En grappig dat ze dan vragen of er nog eentje komt want meer dan 3 dat zal toch niet.

Hoe maken jullie keuzes? Hoe doet men het om mij heen? Wat vind ik daar van. Uit wat voor een gezin kom ik zelf (2) en mijn man (2)? Er zijn inderdaad veel kinderen in de wereld die een gezin zoeken: adoptie, pleegzorg, milieu.. vol Nederland? Ik kom hier volop argumenten tegen om wel of niet voor een groot gezin te gaan.

Naast het verstandig om gaan met zo'n prachtige keuze weet ik gelukkig dat ik bij het maken van een keuze niet alleen verstandelijk maar maar er komt ook veel gevoel bij komt kijken. Je eigen pad bewandelen, de goede afslagen nemen, daar gaat het om. En natuurlijk is het erg leuk om elkaars meningen te lezen op deze site, maar elkaar veroordelen voor de gemaakte keuzes is wat ik hier juist veel tegenkom.

Veel plezier met het maken van ieders keuze in het leven,
Simone, mama van 2

Reactie voor op de website?

26.87. Reactie op 'zucht'

Toevallig zat ik vanmiddag op een verjaardagsfeestje waar een vriendin van me klaagde (ze heeft twee zoontjes) dat ze zo zat was van de vraag; en wanneer gaan jullie voor een meid?! En dat terwijl ze op medische basis niet kan gaan voor een derde kindje. Pijnlijk dus. En ook onzinnig, want ze is erg blij met haar 'mannen'!

Toch moesten we ook erg lachen, want toen er even daarna een kennis bij kwam zitten die constateerde dat ik twee kids heb (een jongen en een meisje), hoorden mijn vriend en ik voor de zoveelste keer; ah, jullie zijn dus compleet, van elk wat!

Kortom, heb je er twee van hetzelfde geslacht, dan 'moet' je nog even door voor het andere geslacht en heb je een jongen en een meid, dan ben je zogenaamd 'klaar'. En dat terwijl wij helemaal niet uitsluiten dat ons gezin ooit een groot gezin mag worden!

Tsja, de mensen om je heen hebben altijd wel wat op te merken, of je gezin nou groot of klein is ben ik bang! Dus Simone, maak je vooral niet te druk over de mening van de mensen om je heen. Die is, zoals je kunt lezen in mijn ervaring, meestal nogal oppervlakkig!

Pauline

Reactie voor op de website?

26.88. Hans

Het aantal alleenstaande mensen neemt alleen maar toe. Zelf heb ik 4 kinderen waarvan 3 inmiddels volwassen. Het zijn echter wel de enige in de familie, mijn broer is inmiddels overleden op 48 jarige leeftijd, kinderloos en mijn andere broer is ernstig verstandelijk gehandicapt. Mijn man, enig kind, mijn moeder heeft ook geen broers of zussen. Van de 100 gasten op onze bruiloft 27 jaar geleden zijn er nog een handjevol over. Ook mijn moeder is blij met ons want wij zijn enige familie ook mijn schoonmoeder heeft buiten ons alleen een nichtje.

Iedereen heeft gelukkig het recht om zelf te beslissen in verband met kinderen (mits het mogelijk is) en moet een ieder in de waarde laten wat die keuze ook is. De kinderen komen hier over het algemeen niks tekort. Wat zeggen mensen als hans dan over al die kinderen in de wereld die onder slechte ook erbarmelijke omstandigheden te wereld komen? Die vaak geen kans hebben op een redelijk normale jeugd, opleiding etc. We hebben de jeugd van nu later hard nodig omdat ze de volwassenen van morgen zijn.

Mijn oudste kinderen leveren nu een positive bijdrage aan de maatschappij. 2 werken, een loopt stage en ze werken ook nog in hun vrije tijd voor de voedselbank. Ze dragen dus verantwoordelijkheid,. Als iedereen een klein gezin zou nemen of helemaal geen kunnen we het hier over een paar generaties opdoeken. Ben ontzettend blij en trots op mijn kinderen en ze grootbrengen is een hele taak die mensen zonder kinderen of 1 of 2 vaak onderschatten ook financieel.

Angelique

Reactie voor op de website?

26.89. Ja veel gevoel

Ik wilde zoals uit mijn vorige reactie bleek graag een groot gezin, maar er is iets mis met mij. Het lijkt op ADD. Ik word erop getest. Ben er wel verdrietig om, omdat we zo gelukkig zouden kunnen zijn, maar het niet zijn door mijn stoornis. Ik ben bang dat ik het op een kindje zal moeten houden omdat mijn geduld schromelijk tekort schiet. Ik wil ons kleine mooie jongetje echt gelukkig maken, maar moet je je voorstellen dat een elf maanden oude baby zijn groentjes geven mij al tot het uiterste drijft...

Helaas ben ik niet in de wieg gelegd voor de job van grootgezinsmanager. Ik ben er verdrietig om, maar ik kan dit niet nog een kindje aandoen. Ik moet er eerlijk over zijn. Dus petje af voor de mama's die het redden met zoveel kids en blij dat ze er nog zijn. Laat jullie de kop niet indrukken dames en heren met grote gezinnen!

Priscilla

Reactie voor op de website?

26.90. @Leen

Reactie op Hans: de chinezen achterna?

Je reactie raakt kant noch wal. Wat heeft dat met de discussie te maken?

Ik ben ook voor kleinere gezinnen... tien minderen in deze tijd is idioot... tenzij je alles zelf kan betalen, dus geen beroep hoeft te doen op uitkeringen etc. Mensen die al in de bijstand zitten en dan ook nog maar kind achter kind krijgen, dat kan niet, ga dan werken.

pien

Reactie voor op de website?

26.91. Ria 24.24

Nou, ik heb even gekeken op die site. En wat wil je hier nu mee zeggen? Dit is gewoon een stichting die zegt dat ze "strijdt" tegen de overbevolking, maar vraagt wel geld hiervoor! En wat doen ze nu helemaal. Dat wordt mij absoluut niet duidelijk.

Ik kan je vertellen dat volgens de cijfers van het CBS iedere dag ongeveer 500 kinderen worden geboren maar er gaan daar tegenover ook iedere dag 370 mensen dood! Gemiddeld vestigen zich gemiddeld 400 immigranten zich in Nederland en vertrekken er 305.

Ik vind dat hele geneuzel over overbevolking nergens op slaan en ik vind het al helemaal belachelijk om daar grote gezinnen mee lastig te vallen. Mensen get a life! p> Leontine

Reactie voor op de website?

26.92. Wel of geen groot gezin

Zelf ben ik moeder van 6 kinderen in de leeftijd van 13, 11, 9, 7, 6 en 1 jaar en zwanger van de 7e..... Ook mijn kids komen niks tekort en zijn al gelukkig met het allerkleinste. En dan moet ik zeggen dat dat vandaag de dag niet vaak meer voor komt. Waar is het tevreden kind gebleven? Altijd maar meer en beter willen hebben dan een ander. Ook ik krijg veel kritiek op mijn grote gezin, zeker nu ik woonachtig ben in Spanje, want daar is het helemaal raar. Maar zou er voor geen goud een willen missen. Ze krijgen alle liefde van de wereld en geven dat ook door aan elkaar.

Graag zou ik zien dat er niet meer zoveel opmerkingen gemaakt zouden worden over het hebben van een groot gezin. Het is de keus van ieder voor zich en laat elkaar in hun waarde. Ik veroordeel een ander ook niet.....

groetjes van een trotse moeder

Reactie voor op de website?

26.93. Wel of geen groot gezin

Ik reageer even op 25.92. Je hebt helemaal gelijk! Waar bemoeit een ander zich mee?! Gefeliciteerd van af mijn kant. Ik zelf heb 5 en ik vond het al moeilijk om het elke keer te vertellen (en waarom eigenlijk?) Wat doe je in Spanje, het klinkt wel spannend!

Hartelijke groet.. Sylvia

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Het eeuwige kritiekpunt

 1. Bewust klein gezin
 2. Voor Hans
 3. Kijk eens wat dieper
 4. Bewust klein gezin: voor Hans
 5. Ouders gediscrimineerd
 6. Nou, nou
 7. Hans: de chinezen achterna?
 8. Nee hoor, een enorme zegen!
 9. Natuurlijk
 10. Hoezo egoistisch
 11. Derde een cadeautje
 12. Vervelende vragen
 13. Re. vervelende vragen
 14. Reactie van Hans op reacties op Hans
 15. Hhet gemiddelde
 16. Reactie op Hans
 17. Reactie op Marian
 18. Aow
 19. Groot gezin onverantwoord??
 20. Hans wat kraam jij nu voor onzin uit!
 21. Uit onderzoek gebleken?
 22. Kritiek op grote gezinnen
 23. Niet zo simpel
 24. Na ons de zondvloed
 25. Groot gezin en overbevolking
 26. Overbevolking
 27. Wat een onzin
 28. We hebben meer babies nodig!
 29. Voor wie doe je het?
 30. Voor Jan
 31. Niet iedereen is hetzelfde
 32. Reactie op Jan
 33. Reactie op: voor wie doe je het
 34. Voor Jan
 35. Voor Jan
 36. Veel te negatief
 37. Verhelp alleen zijn niet met kinderen
 38. Werken aan jezelf
 39. Overbevolking niet de schuld geven!
 40. Kinderen
 41. Klinkt als
 42. Volgens de regels
 43. Ontkennen of oplossen
 44. re. voor Jan
 45. Bewust?
 46. Nounou Jan
 47. Egoistisch
 48. Egoïstisch, hoeksteen (9.47) en Jan (oa 9.46)
 49. Eilandje
 50. Jou beslissing heeft wel gevolgen
 51. Wie wil je overtuigen?
 52. Waar wil je naar toe?
 53. Wie is nou asociaal
 54. Niet te geloven
 55. Raar idee
 56. Raar idee
 57. Daar gaan we weer.........
 58. re. Martha
 59. Raar idee
 60. De rare ideeen van Martha
 61. Vrije keuze aantal kinderen
 62. Blond zeker
 63. Moet toch even van mijn hart
 64. Wat een verstand zeg, die martha
 65. Ieder zijn leven
 66. Re: ieder zijn leven
 67. Hard
 68. Groot gezin, egoistisch?
 69. Kinderen mishandelen/blijven werken
 70. willeke
 71. Heleen
 72. Wij hebben twaalf kinderen!
 73. "Eigen" kinderen
 74. Groot gezin en toekomst
 75. Egoïstisch? Ja, ik wel
 76. reactie op 13.21
 77. Kinderen nemen
 78. Wat een onzin!
 79. Financiën
 80. Het echte leven
 81. jan
 82. Reactie op 13.47
 83. Al Gore syndroom?
 84. Ophouden met dat AOW argument & grote gezinnen zijn het beste
 85. Groot gezin
 86. Zucht
 87. Reactie op \'zucht\'
 88. Hans
 89. Ja veel gevoel
 90. @Leen
 91. Ria 24.24
 92. Wel of geen groot gezin
 93. Wel of geen groot gezin

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.