Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

8. Vaste lasten

Hallo, Wij willen graag weten of wij hoge vaste lasten hebben aangezien we nu 1550 euro per maand kwijt zijn inclusief hypotheek en inclusief 200 sparen. Mijn man zijn salaris is maar 1600 euro per maand gelukkig verdien ik ook anders hadden we allang in de schulden gezeten.

Graag wil ik van andere ouders lezen hoeveel zij kwijt zijn alleen al aan vaste lasten.

groeten Wilma mama van 3 kinderen

Reactie voor op de website?

8.1. Vaste lasten

Hoi Wilma,

Ik vind dat een lastige vraag om te beantwoorden. Bedoel je alleen de basisbehoeften (huur, gas, water, electra, verzekering...) of ook de luxe vaste lasten (in ons geval een auto, internet, abonnementen, goede doelen..)?

Ik denk dat een inkomen van 1600 Euro per maand helemaal niet zo weinig is, volgens mij zelfs nog ruim boven het minimum. Misschien moet je eens kritisch naar je aanbieders kijken of het misschien goedkoper kan?

Als je wilt weten wat andere mensen uitgeven die hetzelfde inkomen hebben, kun je alles ook op een rijtje zetten op de site van het Nibud. Je weet dan precies wat je eigen inkomsten en uitgaven zijn en wat anderen uitgeven op dat gebied.

Succes ermee!
Groetjes, Pauline.

Reactie voor op de website?

8.2. Nog meer!

Hallo!

Ja, het is veel, maar bij ons ligt het zelfs nog wat hoger! En dan heb ik het over de basis:

Ik heb het niet over de krant, die hebben we niet, we zijn al overgestapt met een boel dingen (voorheen betaalden we 263 aan gas => wondende tegen zeeland aan en een oud huis), maar dit zijn voor ons echt vaste "lasten"! Beiden een eigen bedrijf en drie kleintje thuis (dus niet naar de opvang, dat kost ons teveel), dus het loopt aardig in de papieren...

Soms word ik er wel eens gek van, hoor! De laatste tijd bekruipt me wel eens het gevoel dat we al onze omzet aan welke factuur dan ook afdragen, en o ja, er moeten ook nog boodschappen gedaan worden. Ik denk dat Wilma het echt over de basis van de kosten heeft, het blijven starre bedragen waar weinig ruimte is om in te manouvreren.

Toch zijn het wel echt de kleinste handelingen in je dagelijkse routine die besparingen op kunnen leveren. Kijk bijvoorbeeld eens naar je apparatuur in huis. We hebben pas via marktplaats een nieuwe koelkast en vriezer gekocht, uit 2003, omdat de oude apparaten zo'n 20 jaar oud waren en dus behoorlijke energievreters waren. Lampen uit als je niet in de kamer bivakkeert. Droger niet gebruiken, alleen in extreme noodgevallen. Zo heb ik voor de grap eens gemeten wat ons waterverbruik was: hoe vaak laat je de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen? Met de kinderen onder de douche of zorgen dat de volgende klaar staat als de ene klaar is scheelt water, opwarming van de ketel, enzovoorts. En als je een dubbele meter hebt: koop desnoods tijdschakelaars om apparatuur na elven te laten draaien, dan kun je ook op tijd naar bed. Telefoons s'nachts opladen. Wassen op 30 graden.

Houd maar eens een week iedere dag om hetzelfde tijdstip je verbruik bij. Je zult zien dat je kritischer wordt. En het heeft ons ieder jaar tot nu toe lagere vaste lasten opgelevert, zelfs met drie kleintjes van (oudste is net 3 geworden) Kun je nagaan hoe de oude bewoners van ons huis tekeer zijn gegaan... wie weet heb je er wat aan! Succes!

Dees

Reactie voor op de website?

8.3. Nog een reactie

Goeie tips Dees! Daar kan ik er nog wel wat bij toevoegen: Leg een met water gevulde petfles in de spoelbak van de wc (scheelt 1,5 liter per spoeling), koop een waterbesparende douchekop en/ of zet de waterkoker op een aantal minuten zodat je niet ongemerkt langer douched. Wij zijn voor telefoon en internet overgestapt van KPN naar Tele2, vergelijk de prijzen ook eens, wie weet bespaar je zo nog wat! Kijk ook eens kritisch naar je verzekeringen; ben je niet dubbel verzekerd?

Wij betalen aan kale huur 470 Euro, energie 140,-, water 70,- (incl gemeentebelasting) en internet en telefoon ongeveer 40,- Daarnaast de zorgverzekering 212,-.

Ik hoop dat je er wat mee kunt.

Groetjes, Pauline

Reactie voor op de website?

8.4. Ha Pauline

Dank voor je reaktie! Aan de verzekeringen zal het in ieder geval niet liggen; mijn vriend heeft een eigen verzekeringskantoor aan huis, dus als dat niet goed geregeld is, dan weet ik het ook niet meer! (Hoewel, bij de loodgieter lekt het thuis altijd ;-)) Jammer genoeg kan ik dat geintje met die petfles niet uithalen, bij ons zit de spoelbak ingebouwd.

O, ik heb er nog eentje voor je, al is dat nogal plaatsgebonden: zoek eens naar een groenteboer (zo'n lekker ouderwetse stal) in de buurt. Misschien moet je wat verder zoeken (geen idee waar je woont), maar ik betaal zo'n beetje de helft minder aan groenten en fruit dan in de supermarkt. Veel groenten dezelfde avond blancheren, af laten koelen en de vriezer in. En dan de keramische kookplaat halverwege uitzetten, met de restwarmte kun je behoorlijk wat koken. Scheelt weer energie! En ik koop vaak produkten door de boer zelf geteeld, 35 cent voor een krop sla. En het smaakt nog beter ook.

Ik hoop dat je er wat aan hebt!

Dees

Reactie voor op de website?

8.5. Reactie

Hallo, bedankt voor jullie reakties! Wat ik onder vaste lasten versta is alles wat je MOET betalen, hypotheek, water, gas en electra, gemeentebelasting, verzekeringen etc. Ik vind het allemaal zoveel! Ik hoop dat mijn man nu ook eens wil gaan kijken voor een andere internet provider want dat scheelt denk ik dan ook erg veel!

groetjes Wilma

p.s. ik gebruik eigenlijk al heel veel besparingstips en eerlijk gezegd weet ik ook niet waar ik nog veel meer op kan bezuinigen. Bijv. voor gas en electra betaal ik nu 105 euro per maand (oke we hebben een huis uit 2002 en een tussenwoning).

Reactie voor op de website?

8.6. Waanzin

Ontzettend hoge vaste lasten dus. Wij betalen 450 kale huur maar met huursubsidie maar 228, water 19 gas licht 92, telefoon internet 45, delen met studerende zoon 140 ziektekostenverzekering, geen auto, inkomen 1000ww 300 partimebaan, kindertoeslag bijslag, zorgtoeslag, belastingteruggave 450 is 1750 netto, vaste lasten ongeveer 500 euro want hoef geen gemeentelijke belastingen te betalen. Oudste 2 uit huis een met studiebeurs hbo + stagevergoeding van 350 per maand thuiswonend, een brugklas vwo. Zelf mijn dochter met hbo opleiding en goede baan, woont samen, hij werkt ook, verdienen samen 3500 euro netto per maand, kopen geen huis voorlopig. Ook zoon werkt, huurt appartement, vaste lasten 600 euro per maand, daar komt auto bij, verdient 1600 euro maar werkt veel over omdat hij de weg opmoet.

Wat gaan jullie in godsnaam doen bij werkeloosheid, afbreken sociale stelsel, bij ziekte of scheiding, overlijden partner enz. Eerst sparen, dan huis kopen, doet mijn dochter ook. Ook geen auto, 600 woonlasten, 200 ziektekostenverzekering. Als mijn man geen werk meer vindt heeft hij 2 jaar nog ww, daarna zien we wel, redden het altijd op deze manier. Niemand van ons heeft trouwens een lening of iets op afbetaling gekocht zelfs mijn zoons auto contant betaald. Geen opschepperij maar gewoon goed nadenken wat je doet voor je gezin, die banken lachen zich een ongeluk met al die leningen en hoge hypotheken. Heb ik van mijn moeder geleerd die heeft wel eigen huis gekocht toen ze 46 was en heeft een bruto hypotheek van 300 euro in de maand, eerst gespaard, woning is nu 200.000 euro waard.

Angelique

Reactie voor op de website?

8.7. Voor Angelique

Zo, zo. Tja, als iedereen maar in jouw stramien zou meelopen, dan zou de regering ook niets te klagen hebben over haar brave burgerij, he! Ten eerste begrijp ik de titel 'waanzin' niet. Omdat het in ons gezin er anders qua werk en geld er aan toe gaat, zie ik geen reden om dit als waanzin te bestempelen.

Ten tweede lees ik nergens terug - in geen van de voorgaande stukjes- dat er door iemand extra geleend wordt. Behalve onze hypotheek zijn wij in ieder geval schuldenvrij. Alle euvels ten aanzien van overlijden en dergelijke zijn geregeld, dat doe je als je twee eigen zaken hebt, als eerste.

Ten derde: wij laten in ieder geval niets voorfinancieren door de belastingdienst. Mensen zien dit vaak als een soort inkomen, wat uiteindelijk ook nog wel eens op de schop gaat. En dan piepen een hoop gezinnen wel anders.en ja, wij moeten wel gemeentelijke belasting betalen. Sterker nog: als zzpers hebben wij nergens recht op, behalve de kindertoe- en bijslag. Ooit bedacht dat, terwijl je je stukje schreef, sommige mensen 1 auto echt nodig hebben om klanten te bezoeken, lees: zaken te doen, inkomen te vergaren?

Dank voor de wijze moraliserende lessen, maar je slaat de plank in dit geval en naar aanleiding van het onderwerp nogal mis. Het is inderdaad geen opschepperij. Het getuigt van een bekrompenheid die zijn weerga, noch inlevingsvermogen in andermans situatie, niet kent. Pauline, alles wel?

Met vriendelijke groet,

een blije en zelfstandige Dees

Reactie voor op de website?

8.8. Mevrouw Angelique

Geachte mevrouw Angelique,

Woont u in Nederland? In mijn oren klinkt dit als een nieuw belastingparadijs!

De maximale korting (wettelijk geregeld) op de basisverzekering (lees ziektekosten) is 10%. De minimumpremie, ook vastgelegd, ligt rond de 1000 euro per jaar per persoon. Die 140 euro per maand lijkt mij dus sterk, of u bent ernstig in overtreding en kunt een forse boete van de belastingdienst tegemoet zien.

Ik ben blij dat u overal voor spaart, hulde. In uw kostenplaatje vergeet u dat de (netto) vermogensrendementhefffing van 1,2%; boven de vrijstelling. Uw moeder is zeer vermogend te noemen en ik raad u aan om ivm heffing van successierecht (belasting op erfenissen) alvast te gaan sparen. Maar, er geldt een hoge vrijstelling, dus u hoeft zich waarschijnlijk geen zorgen te maken.

Gemeentelijke heffingen betaalt u niet? Afvalstoffenheffing (dat zijn toch gemeentelijke heffingen?) niet?

Hmm, vandaar mijn vraag, woont u in Nederland? Maar de WW verklaart een hoop. Ik ken uw leeftijd niet en ook niet van uw man. Maar de WW duurt tegenwoordig MAXIMAAL 2 jaar en 3 maanden als ik mij niet vergis, nog maar te zwijgen over de sollicitatieplicht. Daarna wet werk en bijstand waarbij u eerst uw eigen vermogen dient aan te spreken.

Ik kan nog wel even doorgaan, maar u schetst wel een hele onwaarschijnlijk rooskleurige financiele positie die voor de gemiddelde Nederlander niet haalbaar is.

Kortom, rekenkundig klopt er helemaal niets van uw verhaal.

Erik (Ja, een man die met verbijstering kennis neemt van uw bijdrage)

Reactie voor op de website?

8.9. Dankzij die 'waanzin'

Maar Angelique als ik jullie inkomenslijstje bekijk maken jullie wel erg veel gebruik van die tegemoetkomingen: huursubsidie, zorgtoeslag, kwijtschelding gemeentelijke lasten, etc.

Sta je er wel eens bijn stil dat dat alleen maar mogelijk is ondat anderen veel meer belasting betalen, en geen teruggaves krijgen?

Om dat nu af te doen als waanzin gaat me een toch wel erg ver.

Roos

Reactie voor op de website?

8.10. Dankzij die waanzin 2

Wij hebben altijd een vaste baan gehad, mijn man fulltime en ik partime, ook mijn kinderen de oudste werken fulltime ongeveer 50 uur per week allebei. Mijn man heeft meer dan 30 jaar gewerkt en is doordat het bedrijf failliet is op straat komen te staan. Omdat hij nu in de 50 is, is het moeilijk om aan een baan te komen, anders ging hij graag gelijk werken. Wij hebben dus nog nooit de hand opgehouden en de ww heeft hij jarenlang voor betaald. Dat wij gebruik maken van subsidies, dat doet een ander ook.

Om terug te komen op de vaste lasten, als je een gezin hebt, moet je geen grote risico's nemen met je financieen, opdat de kinderen hebben wat ze Nodig hebben en zich kunnen ontplooien en studeren, hetzij voor een vak hetzij voor een studie aan hbo of universiteit. Je kinderen zijn prioriteit. Daarmee moet je rekening houden met allerlei omstandigheden. Het is hierdoor dat mijn kinderen gewoon de studie kunnen volgen ondanks dat we nu en ook vroeger niet zo'n hoge inkomsten hadden.

Als het fout gaat met je financieen, trek je je kinderen hierin mee. Dus een hoge hypotheek is niet zo slim vooral als je inkomsten niet echt hoog zijn. Dit kunnen jullie arrogant vinden, maar ik sta wel met beide benen op de grond.

Heel veel mensen hebben zich in de vingers gesneden met hoge hypotheken en leningen vooral de laatste 10 jaar zie ook de vs, executieverkopen, een dubbeltje op zijn kant etc. Zo kun je je kinderen geen toekomst bieden dus. Ben blij dat wij er niet zo voor staan en denk dat mensen die zwaar in de hypotheek zitten en lasten met een jong gezin wel met me willen ruilen, kortom jaloers zullen zijn.

Angelique

Reactie voor op de website?

8.11. Erik

Over de ziektekostenverzekering, omdat we beiden gezond zijn, hebben we een hoog eigen risico. Dat geld staat apart, mocht er iets gebeuren. Mijn man krijgt langer ww omdat hij boven de 50 is, krijgt hij met zijn dienstjaren 31 maanden ww. Of mijn moeder vermogensbelasting moet betalen kan me niets schelen, zit ze nog laag in haar lasten. Successierechten maakt mij ook niet uit het is mijn moeders geld, ze mag er mee doen wat ze wil, al gooit ze het van de brug.Wij hebben haar geld echt niet nodig. Afvalstoffenheffing hoef je niet te betalen als je inkomen laag (ww + baantje ) is, daar worden subsidies niet bijgeteld.

Het is vervelend dat u zo jaloers reageert, onze situatie is echt zoals hij beschreven is, en als dat later nodig is kan ik ook rekenen op de kinderen waar wij een hele goede band mee hebben, en zij natuurlijk op ons.

Het laatste hemd heeft trouwens geen zakken, je hebt alleen behoefte aan wat je nodig hebt.

Angelique

Reactie voor op de website?

8.12. Hypotheek

Na jarenlang kunstmatig de prijzen opdrijven door subsidies, megahypotheken en onderonsjes tussen overheden en handige projectboeren, komt het punt dat de werkelijke waarde weer doorklinkt. Dat exclusieve penthouse met gezamelijke groenvoorziening op tien minuten reizen van het centrum (lees gehorige pauperflat met kaal hondepoepveldje en overvolle tram in buitenwijk) blijkt dan toch geen 2 ton euri waard. Oei.

De prijzen zijn tot absurde hoogte gestegen. Ca tien jaar geleden had je onder een ton in guldens een 2 persoons appartement, hartje centrum Den Bosch. In Zeeland en Friesland en Groningen had je complete vrijstaande huizen met lapje grond voor dat geld. De prijzen zijn kunstmatig opgedreven. Er is een generatie huizenbezitters die in enkele jaren tonnen (guldens) winst opstreken. Winst die vervolgens in veel te dure woningen werdt gestoken omdat je niks anders met dat geld mag doen van de overheid. Met alle geweld moesten scheefhuurders verkassen en woningen voor starters betaalbaar blijven. Dankbaar calculeerde de makelaars de subsidies in. Dubbel inkomen werd dankzij Den Haag de norm, en kassa jongens. Prijzen konden nog verder omhoog. Pertinent geen sprake van afschaffing van de hypotheekrenteaftrek? Hoppa! De overheid keek naar de alsmaar oplopende OZB en zag dat het goed was.

Het instorten van de huizenmarkt is geen gevolg van de recessie. Sommige mensen en instanties hebben gewoon veel minder kapitaal dan ze is voorgehouden. En ja als je dat geld uit hebt staan en je afhankelijk bent van een onrealistisch prijsniveau dan heb je nu een probleem. In een staatsgeleide economie is de ene euro de andere niet. De woningmarkt is van a tot z gestuurd door het rijk!

Angelique

Reactie voor op de website?

8.13. Inkomensondersteuning

Ter informatie, bij de gemeente kun je zelfs inkomensondersteunende regelingen aanvragen. Wat wij NIET doen! Als je als gezin 115% van 1230,32 als netto inkomen hebt, dus 1413 euro netto zonder toeslagen als huursubsidie zorgtoeslag etc (kijk hiervoor eens op toeslagen). Dit houdt in dat je voor schoolkosten 200 euro per kind per jaar kunt aanvragen, als het oudste kind naar middelbare school gaat 700 euro voor een computer, en 150 euro per gezinslid per jaar voor sport of jeugdvereniging het zwembad of muziekschool. Kijk maar bij bijzondere bijstand.

Mijn inkomen is bruto netto omdat ik minder dan een bepaald bedrag per jaar verdien, dus bij toeslagen bruto geteld. Zo zit het systeem in elkaar nou eenmaal. Jullie krijgen daarentegen hypotheekrenteaftrek. Mijn moeder krijgt 2 maal pensioen van mijn vader en van haar 2e man die helaas ook is overleden, beide 40 jaar gewerkt.

Angelique

Reactie voor op de website?

8.14. Conclusie verhaal Anqelique

Naar aanleiding van het zeer beknopte, onvolledige en hiaten vergeven stukje eerder geplaatst(1.6), is het blijkbaar opeens wel mogelijk te smijten met cijfers waar een 'groot gezin' (2 kinderen?) rekening mee dient houden. Het valt me overigens op dat de 4 inzendingen anders geschreven zijn. Hulp gehad, Anqelique? Of zijn mensen die in uw situatie zitten altijd zo goed op de hoogte wat waar te halen valt als het gaat om centen?

Maar ik ben de beroerdste niet. Ik ben blij dat jullie het als gezin zo rond krijgen. Ik blijf echter wel bij mijn punt dat a) deze bijdrage niet slaat op hetgeen eerder besproken. En jaloers kun je alleen zijn op andermans situatie indien deze gelijkgestemd is, dat wil zeggen dat wij ook in de WW zouden moeten zitten met alle tegemoetkomingen van dien. Als dan blijkt dat jullie het beter voor elkaar hebben, dan zou je kunnen stellen dat ik jaloers ben. Nu slaat dat natuurlijk nergens op. Ik verdien namelijk zelf mijn geld en hoef nergens op terug te vallen. Ook niet voor de toekomst van de kinderen. (sterker nog, daarom zijn we allebei voor onszelf begonnen terwijl de kinderen nog erg jong zijn. Zodat we uiteindelijk er met het gezin er op vooruit gaan en dat de bedrijven groeien, met de kinderen mee. Gelukkig gaat dat boven alle verwachtingen!)

De reactie op Erik lijkt mij weer niet getuigen van jaloezie, hoor!! Is het trouwens niet zo dat het verhaal over successierechten op de erfenis slaat? Dat treft jullie dus wel degelijk. Hij wijst in zijn verhaal (mijn insziens) jou op een aantal punten die gewoon niet lijken te kloppen, dus als hij ernaast zit, dan heb je zelf de situatie niet goed beschreven. En ook hij zal in een andere situatie zitten dan de jouwe (he, alweer iemand die niet in het stramien meeloopt!). Misschien kun je wel wat doen met zijn verhaal?

Wat de hypotheken betreft: ik lees de Telegraaf niet, dus alle complottheorieen ten spijt van jouw kant, kun je wel degelijk zelf beslissen wat je bijvoorbeeld met de overwaarde van je verkochte huis doet. Gewoon inlezen, hoor.En niet alleen denken dat de overheid schuldig is aan de prijzen van de huizen. Daarvoor weten we allang dat de wereld wat groter is dan Nederland, en de wereldeconomie daar ook een aandeel in heeft...en jouw verhaal is nogal kort door de bocht gesteld.

En dan eindelijk wel een positief stukje van Anqelique! De inkomensondersteuning. Nogmaals, voor ons gaat die vlieger niet op, maar wie weet hebben andere mensen daar wel wat aan. En kunnen we dan nu weer asjeblieft terug naar het onderwerp: hoe (jonge) GROTE gezinnen elkaar kunnen ondersteunen in de vaste lasten, met handige tips en positieve titels? Want ik laat anders deze 'lieve Mona'-rubriek graag aan me voorbijgaan.

Tot de volgende keer!

Dees

Reactie voor op de website?

8.15. @Dees

Dees, van die tips die je vraagt, bestaan er al genoeg. Overigens, niet alleen de Telegraaf, maar ook het NRC deelt wel degelijk de opvattingen over de huizenmarkt, zoals Angelique die beschrijft. Zij het wat minder kort door de bocht en wat anders geformuleerd. Overbevolking en hoge grondprijzen veroorzaken in Nederland een huizenbubble. In Spanje bijv. is de grond veel goedkoper.

En zo kan ik nog wel even doorgaan met tips, maar die staan dus op die links. Je vaste lasten laag houden is met kleine kinderen een verstandig idee. Ook als je zzper bent, juist dan. je weet immers niet hoe de toekomst voor jou als zzper uitpakt. Bijv. de auto. Het kan voordeliger zijn die niet "in de zaak" te hebben maar eruit te halen en jezelf zakelijke kilometervergoedingen uit te betalen. Wij hebben dat ooit gedaan en het pakte veel voordeliger uit.

Reactie voor op de website?

8.16. Reactie

Jullie hebben niet begrepen waar het om gaat. Je BENT niet je bezit. De ene mens is niet meer of minder dan de andere, of vindt je dat Bill Gates meer is dan een bejaarde die in een krot woont in Moldavie, of mijn ernstig gehandicapte broer die totaal afhankelijk is van andere minder is dan een ander. Het is zo dat 1 op de 6 mensen in de wereld te weinig te eten heeft, talloze zijn op de vlucht, dakloos, kunnen hun kinderen niet naar school sturen. Mijn broer had een florerende zaak, milionair, 48 jaar, hartstilstand, dood geld naar chinese vrouw waar hij 1 jaar mee getrouwd was, die zit nu in China met het geld, maar ik geloof niet dat ze gelukkig is daar. In dezelfde periode hoorde mijn man van zijn ontslag, ging mijn hond dood (17) en mijn moeder naar ziekenhuis voor zware operatie (is nu gelukkig gerevalideerd), ook mijn oom, garagebedrijf, zelfstandige, hartstilstand dood, 3 kinderen, jongste toen 6 jaar, mijn vader schizofreen, alcoholist, toch gewerkt, 56 zelfmoord, deur moeten forceren met politie, kon nog niet eens worden opgebaard en moest worden geindentificeerd door mijn man. Was de enige die naar hem omkeek, begrafenis netjes geregeld met respect, 3 dagen gejankt. Even herstellen net zoals bij mijn schoonvader longkanker, mijn neef 27 jaar, herseninfarct, halfzijdig verlamd.

Je moet ten alle tijden strijden en vechten voor je gezin en familie, en gewoon doorgaan, anders kun je er niet voor ze zijn, het financiele gedeelte is hier een onderdeel van om je kinderen in een zo stabiel mogelijke omgeving op te laten groeien en kansen te bieden. De enige familie is een demente afhankelijke schoonmoeder, mijn moeder die ondersteunt moet worden, mijn gehandicapte broer en verlamde neef en mijn gezin. Je dacht toch niet dat ik enig risico nam op financieel gebied? Heb mijn hele leven al genoeg aan de kop gehad en nu nog. Mijn moeder is hetzelfde jaar vader jong overleden, enige broer hartstilstand, mijn zusje als baby overleden, een gehandicapte zoon, wat levenslang een opgave is, 1e man zelfmoord, 2e man 3 jaar getrouwd, kanker overleden, andere zoon hartstilstand, moeder van haar 3 maal hersenbloeding waarvan laatste fataal, maar ze zit niet bij de pakken neer, is nuchter en doet nog volop mee ondanks dat ze nu niet goed meer kan lopen en andere medische problemen.

Het leven is hard maar de muur is harder, welcome in the jungle. Geen wonder dat we heel goed opletten om het beste uit het leven te halen,in het besef van de tijdelijkheid.

Angelique

Reactie voor op de website?

8.17. Risico

Met andere woorden voldoende geld hebben om in alle behoefte te voorzien en mijn kinderen te laten studeren, waarvan er twee nu klaar zijn is voor mij vrijheid omdat ik dus heerlijk van dag naar dag leef en dat bevalt prima, zonder later uit het oog te verliezen. Als ik dat niet had zou ik me zorgen maken (te veel verplichtingen) nu niet ik leef nu, deze houding is altijd goed voor me uitgepakt ondanks alle tegenslag.

In mijn jeugd hadden we geeneens een douche, centrale verwarming of enige andere luxe, dat was voor vele de norm. Dus ik doe niet mee aan die toestand nu, en je kunt de oudere generatie nu wel belachelijk maken, maar ze hadden in veel opzichten wel gelijk. Dat je instanties de graaioverheid enz moet wantrouwen, daar blijf ik bij. Iedereen wil veel verdienen. En als ze geld tekort komen, halen ze het bij de burgers weg. Er is ontzettend veel gegraaid en denk dat we het in de toekomst moeten bezuren. Verkiezingspraatjes: trap er niet in, uiteindelijk doen ze toch wat ze willen.

Ik maak me werkelijk bezorgd over de mensen hier in Nederland, mijn kinderen werken bij de voedselbank zaterdags vrijwillig en het gaat niet goed in Nederland. Dit zal aankomende jaren alleen verslechteren, dus mijn stukjes zijn een wake up call hoewel ik wel meen dat er veel mensen besodemieterd zijn door banken, overheid, projectontwikkelaars. Mensen denk na, met een gezin moet je niet voor een gat te vangen zijn. Dus ik let goed op en vraag gewoon huursubsidie, zorgtoeslag, kindertoeslag etc aan.

Als je weinig inkomen hebt in Nederland, heb je altijd 1230 bijstand per gezin. Maar omdat je dan een hele stapel extra's kunt aanvragen heb je een goed leven. Als je zelf oplet vaak beter dan een werkende alleenverdiener Dat is het systeem. Ken een gezin: zit 25 jaar in de bijstand, alles betaald, de vaste lasten, krijgen 500 euri netto van de gemeente, 128 zorgtoeslag (maximaal) bijzondere bijstand, langdurigheidstoeslag en eens in de 5 jaar wasmachine of koelkast etc. Leven als God in Frankrijk, die gaan echt niet werken. Je moet zorgen voor elkaar, je familie en gezin gaan voor alles en dan is dat eigen huis of bezit niet van belang. Dus geen risico's nemen.

Angelique

Reactie voor op de website?

8.18. Leven als een God in Frankrijk

Angelique, in je laatste bijdrage schrijf je dat een gezin in de bijstand leeft als een God in Frankrijk. Het lijkt me duidelijk een oppervlakkig oordeel van buitenaf. Het lijkt me vreselijk om elke maand weer afhankelijk te zijn, je ziel en zaligheid (papieren meenemen, zelfs controles aan huis) bloot te leggen, op je knieeen voor een wasmachine. En ik ben dan ook dankbaar dat ik geen bijstand nodig heb. Maar ik zie genoeg mensen om me heen die in de bijstand zitten en het (vooral emotioneel) erg moeilijk hebben. Dus leven als een God in Frankrijk..? Bezint eer ge oordeelt.

Pauline

Reactie voor op de website?

8.19. re @Dees

Hallo,

Dank voor de verwijzingen, al moet ik wel bekennen dat ze allemaal al bekend zijn bij ons... jaja, je zult weten dat er niet iedere maand een loonstrookje binnenkomt, hoor! Ach, aan de andere kant: het is een tak van sport. Wij hebben ervoor gekozen om met een jong groot gezin het anders aan te pakken dan anderen, in de hoop er op de langere termijn er meer uit te halen.

Ik ga - in tegenstelling tot anderen- niet mijn hele familiegeschiedenis en financien- hier tentoon spreiden, ook niet bijster interessant. Het enige wat ik wil zeggen is dat we hier in ieder geval minder binnenkrijgen dan met een uitkering. Dus af en toe is het hier heel creatief koken, boekhouden, enzovoorts! Maar daar werk je zelf voor en we zien mogelijkheden om uit te breiden. De kinderen zullen er geen boterham minder om eten.

Daarbij hebben we afspraken kunnen maken met mijn ouders (ook zelfstandig ondernemer en niets te klagen) over het reilen en zeilen van de kinderen. Ik los dit liever zo op dan bij de overheid aan te kloppen, als het nodig blijkt te zijn. En gelukkig hoeft dat niet. O ja, de auto staat al op prive, we schrijven inderdaad de kilometers.

En het allerleukste is van twee eigen bedrijven: KEI- en KEIHARD werken vanuit huis (met meer uren dan dan je voor een baas werkt hoor!) maar wel de kinderen op zien groeien. Zowel papa als mama krijgen alles mee. Dat vind ik al een unieke situatie. ik zou het voor geen goud willen missen! En ja, ik ken de mening van het NRC, het enige wat ik wil zeggen is dat ik het soms zo zat ben dat mensen niet verder kijken dan hun neus lang is en daarom gelijk maar daarbij bedenken dat wij niet goed voor onze kinderen zorgen. Daarom kom ik graag op dit forum: iedereen heeft weer een andere ervaring met kleine kinderen en vaak haal ik er veel uit, en met plezier.

In hoeverre het realistisch is om terug te grijpen naar situaties van 30 jaar geleden of meer, dat weet ik niet. Persoonlijk vind ik het leuk om mijn oma over dat soort dingen eens te horen praten, maar zij is gelukkig de eerste die toegeeft dat sindsdien alles zo veranderd, dat er niet zo heel veel te vergelijken is. (behalve met moestuinen: die heb ik ook om in levensonderhoud te voorzien en ik leer waanzinnig veel van haar. Dus sommige dingen veranderen niet echt...; )) Moesten we niet eens een nieuwe topic starten voor zzpers en kinderen? Zit er al een tijdje aan te denken, dus wie weet waag ik binnenkort een gokje met een column... want 1.15 (helaas stond je naam er niet bij) in hoeverre hebben jullie met kleine koters en eigen bedrijf dingen aangepakt? Daar ben ik namelijk wel benieuwd naar!

Met vriendelijke groet,

Desiree

Reactie voor op de website?

8.20. Ha Pauline!

Hee, leuk dat je er weer bent... verrassend he, hoe een gesprek over vaste lasten opeens zo kan uitpakken! Tja. Was de bijdrage van thuisonderwijs ook van jou? Ik wil ook wel wat meer weten in het geven van ondersteundende vakken voor de basisschool, dus ik volg het met interesse.

En heb je nog wat mazen in de wet voor de uitgaven kunnen vinden? Ik weet niet waar je woont, maar mijn schoonouders wonen in de buurt van Duitsland. Deze nemen regelmatig waspoeder, luiers, ed voor ons mee, daar de accijnzen op dit soort produkten veel lager liggen.(in NL bekend als millieu-accijnzen) Dat scheelt enorm! Of dit voor Belgie geldt, dat weet ik niet. Laat maar horen als je wat hebt!

Dees

Reactie voor op de website?

8.21. Ja die ook

@Desiree, ect super dat jullie dat kunnen combineren. Waar haal je de tijd vandaan?! (Nog meer dan bij een baas!!). Met twee kleintjes om me heen (ruim 2 jr en 10 mnd) ben ik een groot deel van de dag kwijt aan zorgen en huishouden. Doe wel wat vrijwilligerswerk, maar dan komt er iemand om op de kids op te passen, want ik kan ze niet meenemen. Zou zelf ook graag meer tijd thuis hebben voor andere dingen, maar hoe doe je dat? Word je niet constant afgeleid door gillende peuters, poepluiers, papjes en hapjes? Ik namelijk wel, zo ongeveer bij alles wat ik doe. Tsja en 's avonds is er nog maar een uurtje of 3 a 4 over voor het voor mij bedtijd is.. Dus hoe kom ik dan aan die ruim 40 uur? Hoe dan ook, tips zijn van harte welkom!!!

@Dees; Hoi! Ja, dat was ik ook. Ben heel nieuwsgierig (zie ook bovenstaande) hoe andere mensen het allemaal regelen thuis/ met school en werk, vandaar de vragen. Mazen in de wet.. daar kan ik je niet echt aan helpen ben ik bang. Naar Duitsland is niet extreem ver, maar ik denk toch niet dat het voor ons uit kan.

Groetjes! Pauline

Reactie voor op de website?

8.22. Voor pauline

Hahaha, soms vraag ik mezelf ook af hoe ik het doe... het huishouden loopt hier constant achter, hoor! Wat betreft werk: ik lever aan de nautische tak, als ik een bestelling binnenkrijg, dan versturen we het. Een dag in de week ga ik op klantenbezoek en dan neemt papa de honneurs waar. Meestal werk ik letterlijk in de eetkamer, die aan de huiskamer grenst, dus de kinderen zien me wel de hele dag. Dan tekenen ze aan tafel terwijl ik achter de compi zit. En mijn vriend zit achter op kantoor.

We hebben ze wel geleerd om zo stil als muisjes te zijn als de telefoon gaat. (de jongsten worden dus nu al door broer en zus opgevoed dat ze niet mogen gillen, hoef ik dat niet te doen, hahaha). Meestal gaan de allerkleinsten mee achter naar kantoor, die staan dan gewoon op onze bureau's. En voor de rest hebben we een speelzolder gemaakt, die aan het kantoor grenst, dus zijn de kinderen in de buurt. Zo leren ze en passant ook nog wat van ons werk. En tussen de telefoontjes en bezoeken door doe ik het huis(be)houden. Mijn vriend en ik rauzen meestal samen door het huis, want waar geleefd wordt, komt troep, ook door hem, dus hij draagt heel veel bij. Voor de rest pak ik meestal in de ochtend de taken in 2 uur op. En wat niet gedaan is, jammer dan!

s'Avonds komt het neer op je administratie, belastingen, mailings, dus alles wat er om je eigen toko hangt. En ik maak me niet zo druk meer als het wat minder schoon is. Je kunt niet alles! En in een oud huis zoals de onze, zie je na twee dagen echt niet meer dat ik op mijn knietjes heb gelegen om de vloer te dweilen, dus dat geeft smokkelruimte. (O, ook nog zo'n besparing: schoonmaken met gewone azijn in je water. Maakt hier veel beter schoon en kost praktisch niets.) Badkamer neem ik af met een vochtige hydrofielluier van de jongste, dan glimt alles weer en vind ik het best. De kinderen moeten wel hun eigen speelgoed opruimen, maar dat doen we met een liedje of zo. En als ik er echt zin in heb (ahum, dan is het echt nodig), dan doe ik de grotere taken s'avonds laat.

Toen bij ons de oudste twee (ze waren toen 2 maanden en 13 maanden) nog zo klein waren, gebeurde er nog minder, hoor. Dan ben je inderdaad de hele dag bezig met de verzorging. Maar soms luister ik gewoon even niet meer. Dan is mama bezig voor haar werk en die 4 minuten wachten ze maar netjes. Omdat ze eigenlijk niet veel beter weten, accepteren ze dit vaak genoeg wel. Overigens, gaat jouw oudste (nog) niet naar de creche? Geeft ook speelruimte! Voor de rest: als ik wat wil doen voor de leuk (dus in de tuin werken of iets dergelijks), dan gaan ze mee naar buiten en daar maar aan de slag. Ik neem ze wel vaak mee op sleeptouw, want anders kom je inderdaad nergens meer aan toe! Dag voor mezelf: dan is papa er. (wanneer was dat ook al weer voor het laatst? hhhhmmmm....)

En voor de rest: we noemen het hier niet voor niets Huize Helahomaar. Goed, het is hier niet altijd zo blinkend schoon als bij andere dames, maar ja, de rekeningen moeten ook betaald worden. En daarbij: van een beetje stof gaan de kinderen niet dood. Ik ben liever thuis aan het werk met de koters eromheen dan dat ik ze verbied om in een bepaalde kamer te spelen, want die heeft mama dan net schoongemaakt. ( wat hier in ons dorp echt heel veel voorkomt!!!)

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het nu 11 uur in de avond is bij dit schrijven en ik net klaar ben met het uitmesten van de speelgoedkast. Maar ja, dat is even niet anders... overmorgen wordt onze derde 1 jaar oud en dan komen alle dames van de blinkende huizen hierheen, dus dan kun je niet achterblijven, he? ;-)

Dees

Reactie voor op de website?

8.23. Bewondering!

Zo, dat klinkt allemaal goed zeg en dan toch ook nog puf voor dit forum, haha! Mijn huis is ook niet netjes of schoon hoor! En ik ben nog wel gestopt met werken voor geld.. Mijn oudste gaat trouwens sinds drie weken naar de peuterspeelzaal, maar da's maar een ochtend in de week (duur!). In die uren krijgt dochtertje extra aandacht (oefeningen ivm spreidbeugel of babymassage)en doe ik een vergeten boodschapje.

De kleintjes 'staan'op tafel? Hummm misschien verwen ik mijn kids ook wel teveel met aandacht. Ben echt veel 'actief' bezig met opvoeden. De jongste dus een beetje uitdagen, laten tijgeren (en er voortdurend achteraan, want anders zet ze het op een gillen omdat ze vast zit), samen boekje kijken etc. Op mijn arm in de tuin en dan dingen aanwijzen vindt ze ook heerlijk. De oudste vindt het heerlijk om samen te lezen, te spelen, te knutselen. Samen maken we dagelijks een wandeling (speeltuin, supermarkt..) Eens per week samen peutergymmen (gaat de jongste gewoon mee).

En als ik het huishouden doe, moeten ze even 'alleen spelen', dan gaat de jongste met wat speelgoed in de box en de oudste speelt zelf of 'helpt' mij. En dan doe ik nog wat vrijwilligerswerk een dag in de week (dan heb ik oppas). Sporten, administratie van onszelf en ontspanning zoals fora schrijven, een boek lezen doe ik 's avonds. Af en toe tuinieren doe ik ook, gaan de kids mee naar buiten inderdaad. Zou echt niet goed weten hoe ik dit allemaal zou moeten combineren met een eigen bedrijf.

Spreek ook heel regelmatig af met vriendinnen. Ben bang dat dat (en hobby's, sporten, tijd voor vriend... er dan niet meer van komt) Misschien als de kids wat ouder zijn en naar de basisschool gaan? Het lijkt me wel een uitdaging! Heb dus echt bewondering voor hoe jullie het doen!

Pauline

Reactie voor op de website?

8.24. Valt wel mee, hoor!

Haha, dank je wel, maar wat jij wel wat meer hebt dan ik, is dat ik er weliswaar ben, maar af en toe echt bezig ben! Dus inderdaad zit er soms wel eens een verschil tussen kwantitatieve aandacht en kwalitatieve aandacht, en dat vind ik zelf wel eens jammer. Hoe zeer ze er ook in meegroeien, voor kleintjes van drie jaar en jonger is het soms toch moeilijk te bevatten dat mama er wel is, maar eigenlijk af en toe ook niet. (Gebeurt wel echt heel weinig, maar van die 100 keer sta ik 1 keer niet direct klaar en dat knaagt dan toch.) Dus wat dat betreft is het hier hier ook niet zaligmakend, hoor.

Aan de andere kant: ik hoef gelukkig niet buitenshuis te werken, dus het is nog te overzien. Wat heeft je jongste? Je had het over spreidbeugels, is er iets met de heupjes? Dat vergt ook natuurlijk meer tijd... O ja, de kleinsten zitten lekker comfortabel in kun wipstoeltje, die dus op het bureau staan. Ik zie ze al letterlijk de hele dag op die tafel staan, hahaha! Afspreken met vriendinnen schiet er bij mij wel eens in, ook doordat we verhuisd zijn en veel vriendinnen hebben (nog) geen koters. Dat is dan toch iets wat je wel mist. Maar hier in de buurt nu een leuk stel opgedaan, al zit je dan tot over je oren in de kinderpraat, terwijl het af en toe ook zonder kan. Maar morgen/vandaag gaan bijna alle telefoons eruit, we nemen een vrije dag op eigen kosten en niemand die er over kan vallen, de taart staat klaar, want we gaan lekker Anastasia's eerste verjaardag vieren!

Dees

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Vaste lasten

 1. Vaste lasten
 2. Nog meer!
 3. Nog een reactie
 4. Ha Pauline
 5. Reactie
 6. Waanzin
 7. Voor Angelique
 8. Mevrouw Angelique
 9. Dankzij die \'waanzin\'
 10. Dankzij die waanzin 2
 11. Erik
 12. Hypotheek
 13. Inkomensondersteuning
 14. Conclusie verhaal Anqelique
 15. @Dees
 16. Reactie
 17. Risico
 18. Leven als een God in Frankrijk
 19. re @Dees
 20. Ha Pauline!
 21. Ja die ook
 22. Voor pauline
 23. Bewondering!
 24. Valt wel mee, hoor!

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.