Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

54. Speelgoed

Speelgoed is erg belangrijk voor je kinderen. In een groot gezin zul je veel speelgoed hebben. Maar hoe behoud je het overzicht, hoe bewaar al die kleine onderdelen zo dat het compleet blijft? Welk opbergsysteem gebruik je om zo af en toe het huis opgeruimd te laten lijken, en hoe regel je het opruimen?

Kijk ook naar de Column.

Reactie voor op de website?

54.1. En hoe doen jullie het met het speelgoed

Wat ik een groot probleem vind is het opbergen van speelgoed. Wij wisselen nogal eens wat speelgoed naar zolder, om weer ander speelgoed naar beneden te halen, ter afwisseling.

Maar met 4 kinderen in verschillende leeftijden ontkomen wij niet aan veel speelgoed beneden. Hoe berg ik dat overzichtelijk en netjes op. Ik heb niet alles in 1 grote bak want dan ligt in 1 keer de kamer vol, en als ze met iets anders willen spelen moet er eerst opgeruimd worden, maar ik ben toch heel benieuwd naar jullie ervaringen en ik sta altijd open voor tips. Want veel kinderen = veel speelgoed en is toch (in ons geval) vaak rommelig.

Groetjes, Marga

Reactie voor op de website?

54.2. Rommelig

Hoi Marga,

Dat rommelige zal wel blijven ben ik bang, en anders houd ik me aanbevolen voor de "gouden tip". Wat wel scheelt is het gebruiken van kleine mandje. Wij hebben 2 open kasten. Het staat al minder rommelig als je mandjes erin zet, van dezelfde grootte en kleur, èn je kan dan speelgoed beter sorteren. Op een plank staan de puzzels, en we hebben een plank met tekenspullen, en de andere speeltjes zitten in de verschillende mandjes. Er is een mandje autootjes, een mandje McDonalds speeltjes enz.

Het is voor de kinderen redelijk overzichtelijk, ook als het eerst opgeruimd moet worden. Eens in de paar weken kieper ik de mandjes leeg en sorteer het weer beter, de kapotte dingen gooi ik dan ook meteen weg. Voor de duplo hebben we een grote houten bak, die niet omgegooid kan worden, en een klein plastic doosje erin voor de poppetjes, zodat die niet iedere keer helemaal onderin de kist zakken. Boven hebben we een gelijke kist met houten blokken staan.

Het is niet ideaal, maar het werken met mandjes en curver boxen vind ik tot nu toe het beste te overzien.

Succes, en probeer je er maar niet al te veel aan te storen... een kind dat niet kan spelen is veel slechter af dan een kind dat speelt in een wat rommelige omgeving.....

groetjes, Ingrid

Reactie voor op de website?

54.3. Speelgoedzakken

Nog een tip om speelgoed overzichtelijk op te ruimen, en tevens afwisseling biedt.

Naai 7 zakken met een touwtje erdoor zodat je die zak kunt aansnoeren. Maak voor elke dag van de week een zak, en schrijf dit bv op de zak met een textielstift.

Je vult de zakken met allerlei verschillend speelgoed. Hang de tassen op aan een knoppenrek o.i.d., of hang ze uit het zicht van de kinderen en geef ze gewoon elke dag een andere zak.

Is de zak van maandag niet opgeruimd? Dan geen tas van dinsdag! Zo leren ze ook nog eens de dagen van de week.

Ina

Reactie voor op de website?

54.4. Speelgoed oprommelen

Wij hebben hier thuis curver kisten in de kleuren van hun kamer. Ideaal om alles van bijvoorbeeld lego of knex in op te bergen, alle barbiefrullen, en al de rommeltjes bijeen. Ook op school wordt dit systeem gebruikt.

En ze moeten steeds opruimen waar ze mee gespeeld hebben.

Dominique

Reactie voor op de website?

54.5. Veel opruimen of geen kinderen in huis?

Wij hebben met 4 dochters tussen de 0 en zes jaar inmiddels genoeg speelgoed voor een kleine peuterspeelzaal. In de woonkamer staat een grote kast met vakken en laatjes. Daarin staan kratjes, waarin we proberen om soort bij soort te houden. Een kratje muziekinstrumenten, een laatje loco, een kratje lego. De knutselspullen staan hoog, daar kunnen ze dus niet zomaar zelf bij. Op de kamer van de oudste staan ook nog wat zaken waar haar zussen te klein voor zijn, zoals puzzels van veel stukjes of bordspellen. Ook de verkleedkist staat bewust niet in de woonkamer, ze vinden het prachtig om zich te gaan verkleden en iedereen te verrassen met hoe mooi ze zijn.

Hoe houd je alles bij elkaar, toch door alles een vaste plek te geven? Puzzels mogen niet half afgemaakt opgeruimd, voordat het de doos in gaat, moet het kompleet zijn.

Hoe houd je je huis netjes, nou in ons geval niet. Met regelmaat wordt alles opgeruimd. Dan wordt er geveegd, de kinderen ruimen dan alles wat in hun ogen niet weg mag, maar toch nog voor de veger ligt, op.

Binnen zeer korte tijd ligt het echter volgende speelgoed al weer in het rond. Ach, als je in een toonzaal wilt wonen, moet je of veel opruimen of geen kinderen in huis hebben.

Andrea

Reactie voor op de website?

54.6. Opruimprobleem verplaatst naar kinderkamers

Een paar jaar geleden ben ik ertoe over gegaan om ieder kind zijn eigen spullen op zijn kamer te laten bewaren (in plastic afsluitbare en stapelbare boxen, in lades en kasten). Ik vind dat dit vanaf de kleuterleeftijd wel kan. Ieder kind mag met één ding in de woonkamer bezig zijn. Geen zin meer? Dan opruimen en naar je kamer brengen. Dat lukt niet altijd bij mij, want als je bezig bent in huis, hebben ze toch ineens meer spullen beneden. Het streven naar die orde vind ik al heel wat. Hoe groter ze worden, hoe makkelijker het gaat.

Met lego, houten treinbaan of met auto's spelen neemt al aardig veel ruimte in. In zo'n geval wordt ook de overloop boven een speelplek.

In de woonkamer staan boekenkasten met erg veel boeken van mijn man en mij, maar ook voor de kinderen zijn planken waar hun boeken staan. Bibliotheekboeken apart. Ze kunnen een boek pakken en ergens een lekker hoekje opzoeken om te kijken/lezen. Verder is er in de woonkamer een kast met allemaal muziekboeken van een ieder. Die puilt inmiddels uit en daar moeten we iets anders op bedenken.

Op zolder heb ik een kast van Ikea met A3-laadjes, superhandig voor knutselspullen. En er is een kartonnen map met touwtjes voor grote maten papier. De kinderen mogen van dit alles niet zomaar iets pakken, want dan wordt het al gauw een rommeltje. Ze kunnen het krijgen als ze er om vragen. De lade die ze krijgen moet ook weer ordelijk ingeleverd worden. Papiersnippers worden ook bewaard totdat er echt niets meer mee gemaakt kan worden. (Ieder kind heeft ook een kartonnen "touwtjesmap" met zijn/ haar meest bijzondere teken/plakwerkjes. Die sparen we tot ze groot zijn. De selectie is wel streng, want ze produceren erg veel, maar ze hebben allemaal nog steeds één map die nog dicht kan). Eigenlijk is dat stukje overloop op de zolder mijn "atelier", waar ik zelf schilder (hobby), als er tijd voor is en als er geen wasrek met was hangt (meestal wel dus). Vandaar dat ik er geen rommel duld.

In feite is het opruimprobleem verplaatst naar de kinderkamers. Voor mij scheelt dat in de woonkamer een hoop ergernis. De kinderkamers moeten eens in de zoveel tijd onder handen genomen worden, alles weer eens netjes uitzoeken (samen met de kinderen) en opnieuw rangschikken. Want als moeder roept: ruim even je speelgoed op, dan hebben ze de neiging alles in de dozen en lades te kwakken zonder op te letten waar iets bij hoort.

Bij ons is het ook geen toonzaal, dat kan nu eenmaal niet met een groter gezin. Ik heb wel eens gewenst dat een dag 48 uur moest duren en een week een maand. Een vriendin van mij reageerde daarop met de gedachte dat ook dat waarschijnlijk voor niemand zou helpen...

Jacqueline

Reactie voor op de website?

54.7. Opbergen van kinderspeelgoed

Mijn man heeft vorig jaar een wandmeubel gemaakt. Hij heeft de opbergkisten van Ikea in 3 verschillende maten aangehouden (je hebt van ikea ook kasten maar die zijn klein) Hij heeft van mdf platen 3 kasten gemaakt. Links 2 kasten van grond tot plafond. Je kunt plastic geleiders kopen waar de bakken makkelijk in te schuiven zijn.

Rechts 1 kast en ertussen planken voor de boeken en een bureaublad waar 2 kinderen aan kunnen zitten. Afspraak is dat kast beneden (van ikea soort trap model) mogen bakken in. Als iets van boven naar beneden komt moet eerst een bak naar boven.

We hebben dus bakken met duplo, lego, knex, poppenkleren, kralen, dino's, etc.

Sofrane

Reactie voor op de website?

54.8. Betaalbaar speelgoed

Beste ouders,

Voor grote gezinnen zal de aankoop van speelgoed een heet hangijzer zijn. Bij veel zaken zijn leuke goedkopen spullen te koop, als je maar vaak genoeg even binnenloopt (Kruidvat, Zeeman e.d.).

Bij Toyfreaks kunt u nu ook terecht voor betaalbaar speelgoed. Écht leuk en trendy speelgoed; denk aan bestuurbare kleine helikopters, mooie poppen, of zeer voordelige pliws-rolschaatjes.

Kijk eens op onze internetsite: www.toyfreaks.nl.

Reactie voor op de website?

54.9. Waar laat je het speelgoed

Hallo, wij hebben (nu nog) een klein gezinnetje met twee kinderen. Maar zelfs met twee onder de twee hebben we nu al bergen speelgoed (veel cadeautjes). Daarom de vraag aan de experts (jullie dus als grote gezinnen); waar laat je al dat speelgoed?! Wij mesten het regelmatig uit en geven wat weg, maar wat doe je met de rest?

Hoe deel je het handig in zodat kleintjes het zelf ook kunnen opruimen en terugvinden? Wat is de ideale kast? Laden of planken? Open of dicht? Zoontje is gek op Duplo, puzzels, blokken, auto's, buitenspeelgoed, ballen, boekjes, blokkenkar, hobbelpaard... Op het moment zit alles in diverse dozen, manden, bakjes, zakjes, in de box en in een speelgoedbankje, maar regelmatig ligt alles doorelkaar en overal op en onder. Onze huiskamer wordt steeds vaker meer een soort Ballorig in plaats van een gezellige leefbare kamer! Ik mis gewoon een inloopkast ofzo...

Kortom, ik ben heel benieuwd hoe grote gezinnen hun speelgoed opruimen! Alle tips en trucs zijn welkom. Alvast bedankt voor de reacties,

Groeten, Pauline (mama van Tygo bijna 2 en Sofie bijna 6 maanden).

Reactie voor op de website?

54.10. Opbergen speelgoed

Hoi pauline,

Wij hebben langs 2 wanden van de slaapkamer een plank gemaakt, die zo hoog is dat tussen plank en plafond precies een grote doos (met deksel) past. Zo staan er wel 12 dozen op, met een sticker aan de voorkant(waar op staat wat er in zit).

In elke doos zit wat anders, zoals: een doos voor barbiespullen. Een voor klei en stempelspullen. Twee met duplo, een met poppekleding, een met lego, een met pantoffels enz. Er komen hooguit 2 dozen tegelijk van de plank.

Ik hoop dat je wat aan deze tip hebt. We hebben er veel plezier van.

Groeten Liesbeth.

Reactie voor op de website?

54.11. Speeltafels met opbergmogelijkheid

Reactie op Speelgoed

Laatst zag ik in een tijdschrift een artikel over kinder-speeltafels waarin je speelgoed op kunt bergen. Ze zijn er in kleine en grote afmetingen zag ik op hun website: Junktrunk Lijkt me erg handig met name voor grotere gezinnen. Ik denk dat dit de oplossing is voor rondslingerend speelgoed zoals lego, playmobil etc. Dat krijgt namelijk een vaste opbergplek onder het openklapbare tafelblad en als de tafel gesloten is, is het een gewone tafel

Saskia

Reactie voor op de website?

54.12. Ikea is erg handig

Wij hebben de kasten met bakken bij ikea gekocht, op de bak de naam van het speelgoed of plaatje/ foto als de kids nog niet kunnen lezen. De kasten staan in de gang, ook aantal met deur ervoor en planken erin voor de spellen/ boekjes etc en groter speelgoed wat niet in de bakken pas. Lade erin gemaakt en daarin de kleine bakjes met deksel voor knutselmateriaal etc. Alles heel overzichtelijk vind ik. Om te veel gerommel te voorkomen is de afspraak een bak per kind per keer en wil je wat anders dan eerst de andere bak opruimen. Werkt prima. We hebben wel redelijk grote gang maar hij staat aan een kant vol met de kasten, dus af en toe bij verjaardagen ruim ik hem uit zodat nieuw speelgoed er weer in past.

Yvonne

Reactie voor op de website?

54.13. Lego héél laten?!

Wie heeft er een goede tip voor mij: onze 2 jongens bouwen heel graag en veel Lego. Dit mag niet terug in de opruimdoos want dan gaat het kapot. Ik zoek nu dus een opruimtip waar de jongens hun Lego-bouwwerken netjes in/op kunnen bewaren zonder dat ik me er aan stoor! Ik word niet goed van die chaos in de woonkamer!

Judith

Reactie voor op de website?

54.14. Lego probleem

Bij mijn ouders is ook altijd heel veel lego. Mijn moeder heeft een groot (bed)laken, waar de (klein)kinderen op kunnen bouwen. Er mag per keer een ding bewaard worden. Met het opruimen worden de 4 punten bij elkaar gevouwen en gaat dit in een curverbak. Het laken blijft dus om de blokjes, de volgende keer het laken uit elkaar vouwen en weer verder bouwen. Er is nooit een probleem met de vele blokjes die bij elkaar geveegd moeten worden.

groeten Hiltsje van der Wiel

Reactie voor op de website?

54.15. Opruimen

Ik las net mijn berichtje van, inmiddels alweer, een jaar geleden! Inmiddels hebben we inderdaad een leuke speelgoedkast (Ikea) met mandjes. Verder een deel naar boven ook in een Ikea kast, om mee af te wisselen.

Terwijl ik de tips nog eens doorlas, valt het me op dat het speelgoed zo strikt gescheiden wordt bij veel van jullie. Handig bij het opruimen, maar is dat wel positief voor de creativiteit? Ik weet nog dat ik vroeger van Duplo een huis voor mijn Barbies bouwde en nu is mijn zoontje zo ver dat de Duplo (dezelfde trouwens ;)) gecombineerd mag worden met de treinbaan en de garage. Hij maakt dan bijv van Duplo de autowasstraat en daar kunnen de treinen ook best door ;) Ook haalt hij er dan graag nog wat wcrollen etc bij. Het geeft wel 'rommel', maar ik vind het wel veel creatiever (dan bijv. een barbiehuis, kant-en-klare huisjes naast de treinbaan etc.). Hoe gaan jullie daarmee om? Creativiteit de vrije loop laten, of in het kader van de rust en reinheid toch liever gescheiden houden?

Overigens bewaren wij Duplo bouwerken ook, die mogen op het speelkleed blijven staan. Hoorde ook van moeders die daar de vensterbanken of een heuse vitrinekast voor gebruiken Mocht je kind echt moeilijk afscheid kunnen nemen, is misschien een digitale foto een idee, die je dan in een speciaal mapje op de computer bewaart. Kan je samen nog eens terugkijken naar alle bouwwerken :)

Inmiddels zijn mijn kindjes bijna 3 en 1,5 en zoals verwacht.. nog meer speelgoed! Ik overweeg nu serieus om wat strenger te selecteren (vooral nu er weer een verjaardag voor de deur staat). Ik vind nl dat overdaad schaadt, dus niet Duplo en lego en playmobiel en knex en click-its en megablocks en en en... Wij hebben nu Duplo en megablocks (die laatste cadeau gekregen) en op zolder staat lego klaar, voor wanneer ze te groot worden voor de Duplo. Maar dus niet alles tegelijk bereikbaar voor de kinderen.

Hoe staan jullie trouwens tegenover electronisch speelgoed/ batterijen vervangen/ computerspelletjes op jonge leeftijd? Ik wil niet dat mijn kids overprikkeld raken, maar je ontkomt er bijna niet aan! Hoe leer je kinderen in deze tijd nog dat matigheid een deugd is?

Groetjes Pauline

Reactie voor op de website?

54.16. Hoe blijf je consequent met opruimen

Reactie op Opruimprobleem verplaatst naar kinderkamers

Ik lees een aantal reacties van moeders die heel duidelijk zijn in wanneer er met wat voor speelgoed gespeeld gaat worden.

Zijn jullie kinderen dan zo lief dat ze daar ook echt na luisteren en hoe krijg je dat voor elkaar. Ik heb 7 kinderen onder de 12 en ze houden allemaal van spelen. Ik roep elke dag wel een keer dat ze de kamer op moeten ruimen maar ik heb zoveel andere dingen waar ik ook druk mee ben dat ik echt niet alles onder controle kan houden qua speelgoed gebruik. Het is geen puinhoop want met een half uur is alles weer netjes, maar ik wil zo graag dat ze of met de lego spelen, of met dit of met dat... maar nu willen ze niet meer met de lego spelen want het is te veel om het daarna ook weer op te ruimen... in hun ogen.

Janneke

Reactie voor op de website?

54.17. Reactie op speelgoed opruimen

Mijn manier om het netjes en makkelijk te houden is: minimaliseren. nauurlijk wil je afwisselend speelgoed hebben, maar ze hoeven niet EN lego, EN duplo, EN bricks, EN clicks. Die laatste 2 heb ik onlangs de deur uit gedaan, want daar werd nagenoeg niet meegespeeld. Lego en duplo word wel veel gebruikt, maar daarvan hebben ze slechts een kleine bak. Als ze iets bouwen gebruiken ze hooguit een handvol blokjes, waarom moeten ze dan een ton vol hebben?

Het is ook in hun eigen belang. Als ze de bak dan een keer omgekiept hebben (wat officieel niet mag, maar nu eenmaal weleens gebeurt) zijn ze ook sneller klaar met opruimen. Hetzelfde met het keukentje. Hartsikke leuk al dat namaakvoedsel en 14 deligpannenset, maar hier vermaken ze zich uitstekend met 2 pannen, een fluitketel, een pollepel, een spatel en een 4 persoons serviesje. Verder hebben ze een bescheiden bak voertuigen met parkeergarage en een houten treinbaan.

De oudste 2 hebben op hun kamer hun eigen speelgoed wat echt van hun is en dat blijft op hun kamer en moeten ze zelf opruimen voor ze naar bed kunnen. De 2e is gek op playmobil en heeft een boot en een kasteel. Zn oudere en jongere broer mogen daar ook wel mee spelen, maar dan op hun slaapkamer en weer netjes terugzetten als ze er klaar mee zijn.

Hier werkt het zo goed. Het ligt hier wel steeds bezaaid met speelgoed omdat onze jongste van 1,5 in de "alle-bakken-omkiep-fase" zit, maar omdat het aantal bakken en de inhoud ervan te overzien is, is er net overheen te stappen en is het in 3 minuten ook weer opgeruimd. Het babyspeelgoed is hier nagenoeg allemaal de deur uit, want onze mop van 1,5 speelt ook vermakelijk met de duplo, autootjes en keukenspulletjes van de grote broers. Grote bouwwerken maken ze hier op zolder. Daar kan het ook gerust blijven staan en kan de kleinste het niet slopen.

Tot slot nog een reactie op het vervangen van batterijen: batterijverslindend speelgoed als bv het carsvliegtuig en afstandsbestuurbare auto doe ik niet direct als ze leeg zijn, dat vreet me veel teveel batterijen. Het vliegtuig is ook leuk als hij niet echt rijd, en des te groter is de lol als hij het wel weer doet. Ander speelgoed zoals de laptop, piano, ed... daar gaan de batterijen maanden van mee. Als die dan leeg zijn worden ze wel meteen vervangen.

Karin

Reactie voor op de website?

54.18. Reactie op speelgoed opruimen

Hoi

Wat wij doen is veel opvouwbaar speelgoed nemen. Bij ons zijn ze graag buiten bezig, maar zelfs de grootste dingen zijn tegenwoordig opvouwbaar.

Glijbaan? De Feber Water Slides kun je zo opvouwen. Steppen? Ook opvouwbaar. Loopauto's, driewielers, speeltafels, bolderkarren. Je kunt het niet verzinnen, of het is opvouwbaar tegenwoordig.

Tenminste, als je de goede winkel weet te vinden. Wij halen ons speelgoed meestal bij www.buitenspeelgigant.nl. Ook voor binnen. Zij hebben heel veel opvouwbare dingen.

Dat scheelt heel veel plek.

Kevin

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Speelgoed

 1. En hoe doen jullie het met het speelgoed
 2. Rommelig
 3. Speelgoedzakken
 4. Speelgoed oprommelen
 5. Veel opruimen of geen kinderen in huis?
 6. Opruimprobleem verplaatst naar kinderkamers
 7. Opbergen van kinderspeelgoed
 8. Betaalbaar speelgoed
 9. Waar laat je het speelgoed
 10. Opbergen speelgoed
 11. Speeltafels met opbergmogelijkheid
 12. Ikea is erg handig
 13. Lego héél laten?!
 14. Lego probleem
 15. Opruimen
 16. Hoe blijf je consequent met opruimen
 17. Reactie op speelgoed opruimen
 18. Reactie op speelgoed opruimen

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.