Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

31. Herrie 's morgens vroeg

Hoi,

Wij hebben vier kids (7, 6, 1 en 0 jr) en de oudste twee moeten zichzelf wassen, aankleden en hun schooltas klaarmaken. Dit doen ze over het algemeen wel maar ze maken er enorm veel herrie bij. Ze rennen achter elkaar aan, lachen, gieren, brullen, praten erg luidruchtig, stoeien of maken ruzie.

Dit begint al om 07.00 uur (eerder mogen ze niet van hun bed af). Mijn man werkt in de ploegen dus die ligt vaak te slapen en er ligt nog een kleintje op bed. Zelf lig ik dan vaak te voeden.

Nou hebben wij dus nog maar twee van die gasten rondlopen. Ik vraag me dan ook af hoe dit in een echt groot gezin gaat, waar er nog meer broertjes en zusjes zijn om mee te stoeien of ruzie te maken?

Groetjes Marielle

Reactie voor op de website?

31.1. Stel niet uit tot morgen ....

Hallo Marielle,

Ik kan me goed voorstellen wat er bij jullie in de ochtend gebeurt, maar ik verzeker je dat het ook anders kan.

Al naar gelang ons gezin naar vier kinderen groeide leerde ik steeds beter hoe ik problemen een stapje voor kon blijven. Je schrijft wat je kinderen 's morgens allemaal moeten doen, maar ik ik ben van mening dat veel van die dingen al in de avond kunnen worden gedaan. Ja, ik herinner me heel goed hoe moe ik soms was en hoe blij ik was wanneer het kinderbedtijd was, maar toch is het de moeite om s' avonds wat langer te werken en de ochtenden wat prettiger te maken.

In bad gaan of douchen kan best in de avond. De schooltassen kunnen dan ook ingepakt worden en de kleren voor de volgende kunnen ze er vast naastleggen. Zelfs nu onze kinderen groot zijn hebben we nog steeds de gewoonte om 's avonds laat nog even de tafel te dekken voor het ontbijt. Toen mijn jongste nog een baby was en oudere kinderen na school zwemles, muziekles, balletles enz. hadden en ik ze daarbij moest halen en brengen stond ik hier 's middags (terwijl de kleine een dutje deed) al aan het eten te werken en de tafel te dekken.

Ik voel met je mee, maar het is de enige manier om in die jaren orde op zaken te houden.

Annemieke

Reactie voor op de website?

31.2. Herrie 's morgens vroeg

Beste Marielle,

Ook wij hadden last van het probleem van herriemakende kinderen 's morgens vroeg.

Wij hebben vier kinderen, een zoon van 17, een dochter van 16, een zoon van 13 en een dochter van 11.

De twee oudsten hadden bijna nooit ruzie en waren vrij rustig maar de twee jongsten zaten elkaar bijna elke morgen ruzie te maken op het moment dat ze zich moesten aankleden en wassen.

We hebben geprobeerd ze apart naar boven te laten gaan maar dat werkt niet altijd want soms zijn ze dan gelijk klaar met eten en er is dan niet zo veel tijd meer over om te wachten tot er een klaar is met wassen en aankleden.

Het probleem heeft zich eigenlijk vanzelf opgelost toen de zoon van 13 naar het voortgezet onderwijs ging. Zijn school begint op een andere tijd dan de school van de jongste dus ze lopen elkaar bijna nooit meer in de weg.

Ik weet dat dit noch een aantal jaren duurt maar een troost is dat het een keer over gaat.

Veel sterkte, Jan

Reactie voor op de website?

31.3. Herrie

Ook zo herkenbaar!

Sinds kort leg ik ook kleren 's avonds vast klaar (scheelt 's morgens al 20 minuten!) alleen het gezeur al, daar ben je vanaf. Ook heb ik de regel dat ze pas naar beneden mogen als ze aangekleed zijn, tandenpoetsen moeten ze 1 voor 1 naar boven. Dit scheelt een grote bekvechterij boven!

De oudste zet ik bovendien een kwartiertje voor de tv als beloning als hij helemaal klaar is. Nou, er is veel veranderd hoor! enig minpuntje: het stampen op de trappen is nog niet minder geworden. En ik vind dat echt heel vervelend voor de buren. Iemand nog tips hiervoor? Tapijt ligt er al..

Inge

Reactie voor op de website?

31.4. Drukte om andermans leven

Iedere leefvorm heeft voor- en nadelen. Het is leuk van deze site dat mensen elkaar helpen. Het is niet alleen leuk, het is een prachtige en positieve toepassing van internet. En daarom is kritiek op grote gezinnen hier niet op zijn plaats.

Groetjes, Marijke (vrijwillig kinderloos om niet-egoïstische motieven)

Reactie voor op de website?

31.5. Tandenpoetsen

Een reactie op Inge: Niet helemaal een tip tegen stampen op de trap, maar misschien toch een idee waar je iets aan hebt: zet ook in de keuken een beker met tandenborstels en tandpasta neer. Iedereen kan tandenpoetsen zodra hij klaar is met eten, je hoeft er niet voor naar boven en dat scheelt ook nog eens veel tijd. Bovendien heb je zicht op wat de kinderen doen...

Annita

Reactie voor op de website?

31.6. Herrie 's morgens vroeg

We hebben negen kinderen en zijn zwanger van de tiende en kunnen meepraten over de herrie 's morgens vroeg. Ik werk in de verpleging en op die dagen ga ik er om 4.00 uur of 5.00 uur uit. De jongsten worden dan wakker van mij en drinken beneden een kopje thee mee. Als ik wegga, moeten zij naar boven om zich aan te kleden. We hebben afgesproken dat ze 's morgens boven fluisteren.

En het werkt echt, zolang je het zelf ook maar consequent volhoudt. Ook die van drie begint als hij wakker wordt te fluisteren. Dit ging niet van de een op de andere dag, hoor. Daar hebben we wel een paar weken over gedaan want ook bij ons werd het te gek.

groetjes Elisabeth

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Herrie 's morgens vroeg

  1. Stel niet uit tot morgen ....
  2. Herrie \'s morgens vroeg
  3. Herrie
  4. Drukte om andermans leven
  5. Tandenpoetsen
  6. Herrie \'s morgens vroeg
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.