Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

64. Zakgeld???

Gisteren vroeg mijn zoontje van 7 wanneer hij nou ook eens zakgeld krijgt, want iedereen in de klas kreeg zakgeld. Dat had ik helemaal niet verwacht en ik ben ook helemaal geen voorstander van zakgeld. Kinderen bij hem in de klas krijgen wel 10 gulden zakgeld per week als ik ze mag geloven. Nou dat kreeg ik toen ik 15 was.

Kan ik mijn zoon geen zakgeld geven terwijl de rest van de klas zakgeld krijgt? Wanneer is het "normaal" om zakgeld te geven en hoeveel geef je dan????

Ina

Reactie voor op de website?

64.1. Antwoorden van de grootgezinsmanagerslijst

Hieronder een compilatie van de reacties die binnenkwamen op de grootgezinsmanagerslijst.

Reactie voor op de website?

64.2. In de middenmoot

Het zakgeld is dus niet alleen in ons gezin een heet hangijzer. Andere kinderen krijgen altijd meer. Uit de voorgaande reacties blijkt, dat dit dus echt wel meevalt. Onze oudste van 15 jaar krijgt fl 7.50 per week en fl 300.-- kleedgeld per 3 maanden. Onze tweede zoon van 10 jaar krijgt 5.00 per week omdat hij o.a. helpt bij de honkbaltrainingen van zijn broertje en zusje. Onze derde van 8 jaar krijgt fl. 2.00 per week. Onze vierde van bijna 6 krijgt 0.50 per week en zijn zusje van 3 krijgt 0.25.

Echt zakgeld gaat bij ons pas in bij groep 3. Vanaf dat moment wordt ook een bijdrage aan de cadeaus voor verjaardagen gevraagd (afhankelijk van het zakgeldbedrag). Vanaf groep 8 volgt er een kledingtoelage van fl 300,-- per 3 maanden waarvan alleen bovenkleding gekocht dient te worden. Dit om het eindeloze gezeur bij het eindeloze winkelen te voorkomen.

Mijn kinderen zitten in de middenmoot. Ik ga het ze ook zwart op wit laten zien.

Corry, moeder van 5 kinderen

Reactie voor op de website?

64.3. Zakgeld 7-jarige

Ik wil graag weten hoeveel zakgeld een jongen van zeven jaar, die in september naar groep 4 gaat, ongeveer krijgt.

Bedankt voor uw reacties. Vera

Reactie voor op de website?

64.4. Zakgeld in euro's

Wij hebben een dochter van 12, gaat net naar de middelbare school en wil zakgeldverhoging. Nu lees ik hier alles nog in guldens en volgens mij is ook het zakgeld in euro's meer dan in guldens. Wat zou redelijk zijn als ze er ook kadootjes van moet kopen? Dan kan ik zelf eens kijken wat voor ons te betalen is, ze is nl. de oudste van 4 kinders.

Arjanne

Reactie voor op de website?

64.5. Wat weinig allemaal zeg

Ik moest van mijn moeder kijken hoeveel kleedgeld andere kinderen krijgen, nu zit ik even bij zakgeld te kijken, maar ik vind de bedragen wel erg laag. Ikzelf ben 17 en krijg 10 euro per week, ik vind dat zelf wel voldoende, maar al mijn vriendinnen krijgen veeeeel meer, variërend van 12.50 tot 17.50 per week!!

Maar wij zijn dan ook wel wat ouder dan de kinderen waarover jullie praten.

Voor dat meisje dat naar de middelbare school gaat zou ik zeggen 7.50 euro.

Sophie

Reactie voor op de website?

64.6. Weinig!

Ik vind het echt te weinig zakgeld dat jullie je kinders geven. Mijn dochter van 16 krijgt 50 euro in de maand..

Lindy

Reactie voor op de website?

64.7. Zakgeld

Mijn dochters (14 en 12) op de middelbare school krijgen 12 euro per maand. Als ze op een punt komen dat ze denken meer nodig te hebben is het tijd voor een krantenwijkje!

Annelies

Reactie voor op de website?

64.8. Zakgeld

Mijn dochter (13) krijgt 20 euro op haar rekening gestort (automatisch) en daar mag ze mee doen wat ze wil, daarbij krijgt ze van haar vader 50 euro kleedgeld per maand (alleen voor kleding). Mijn zoon (10) krijgt geen zakgeld, hij vraagt er niet om, dus slapende honden wakker maken, nee dus. Maar ziet hij iets leuks in de winkel en mijn portomonnee kan het het aan, zeg ik vaak ja, dus dat compenseert dan wel weer. Oja van pa (ik ben gescheiden) krijgen ze elke week 5 euro zakgeld de man en aangezien ze 1x in de 2 weken naar hem toegaan hebben ze allebei een tientje in handen, waar ze mee mogen doen wat ze willen. En de jongste is pas 2 dus dat is van latere zorg.

Lonneke

Reactie voor op de website?

64.9. Leer kinderen budgetteren met zakgeld

Lees in Elsevier het artikel Leer kinderen budgetteren met zakgeld.
  Hoe eerder kinderen met geld leren omgaan, hoe beter. Niet zo vreemd dus dat ouders hun koters wekelijks een sommetje geld geven waarvan ze hun eigen kleine uitgaven kunnen doen. 'Zakgeld is bedoeld als leergeld,' zegt Gabriëlla Dettonville, werkzaam bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud.

Reactie voor op de website?

64.10. Zakgeld

Tot nu toe krijgen onze kinderen (11 en 13) nog geen zakgeld. Als ik de gemiddelde bedragen hier lees, heb ik ook iets van "waar gaan we dat vandaan halen"? Ze zeuren er ook niet echt om, en ze weten heel goed dat niet altijd alles mogelijk is op financieel gebied. Daar staat tegenover dat we ze heel bewust proberen bij te brengen dat plezier hebben niet van geld afhankelijk hoeft te zijn.

Johan

Reactie voor op de website?

64.11. Zakgeld

Ik krijg 5 euro per week en zelf vind ik het erg weinig, ik ben al 13 en moet alles alvoor me zelf kopen ik krijg wel kleedgeld en ik weet dat dat een boel geld is namelijk 85 euro maar alles is tegenwoordig erg duur en ik heb een dure smaak. Ik moet ook alle kadootjes en alles wat ik wil zelf kopen.

Sacha

Reactie voor op de website?

64.12. Zakgeld

Wij hebben 5 kinderen, de oudste is 11 en zit in groep 8, de jongste is 3. Tot nu toe hebben ze nog geen zakgeld gehad. Als de oudste volgend jaar naar VWO gaat, krijgt zij E 20,- per maand, waar ze haar(prepaid) telefoon van moet betalen, kadootjes voor d'r vrienden, evt versnaperingen etc. Maar tot nu toe is ze erg zuinig, verjaardagsgeld, rapportengeld, nieuwjaar (van opa en oma's) wordt keurig in de spaarpot gedaan.

MVG Wendy

Reactie voor op de website?

64.13. Zakgeld/kleedgeld

Ik zou zeggen, als je 5 euro per week zakgeld krijgt en 85 euro kleedgeld per maand, en je vind dat nog niet genoeg, misschien is het dan tijd om een krantenwijk te zoeken. Ten slotte komt die 90 euro per maand ook niet vanzelf aanwaaien, dat zal ook door een ouder/ouders verdiend moeten worden.

Jolanda.

Reactie voor op de website?

64.14. Zakgeld

Ik ben 12 en ik krijg ook zakgeld en kleedgeld.

Ik krijg 60 euro per maand. Dat is zakgeld en kleedgeld in een. Mijn jongste zusje van 9 krijg ook gewoon zakgeld, nog geen kleedgeld.

Ik begrijp bet dat als je hele klas zakgeld krijgt, dat jij dat ook wilt. Ik denk dat voor een 7 jarige 5 euro per maand voldoende is, daar kunnen ze wat leuks voor kopen.

Iris

Reactie voor op de website?

64.15. Zakgeld voor alle leeftijden opgeschreven

Hallo,

Hieronder staan de beste bedragen om je kind te geven als zakgeld ik vind zelf dat je je kind vanaf je 6e zakgeld kan geven. Zo leert het kind al vroeg omgaan met geld.

6 jaar: per week 20 t/m 50 cent
7 jaar: 50 cent t/m 1 euro
8/9: 1 t/m 1,20
10/11 1,20 t/m 2,20
11/12 2,20 t/m 5 euro ( vanaf 12 jaar het beste al kleedgeld!)

Vriendelijke groet, Anoniem

Reactie voor op de website?

64.16. Zakgeld

Onze oudste is 6 en krijgt 1,50 per week. Voornamelijk ook om te leren dat je niet altijd kunt kopen wat je ziet, dat er soms gespaard moet worden voor dingen.

Persoonlijk vind ik een kind pas zakgeld geven als het naar het voortgezet onderwijs gaat rijkelijk laat. Vandaar dat wij er voor gekozen hebben om met 6 jaar hier mee te beginnen. Dochter van 4 en zoontje van anderhalf krijgen geen zakgeld.

Esmeralda

Reactie voor op de website?

64.17. Zelfde bedrag

Mijn kinderen krijgen op de basischool allemaal 5 euro per maad. Dat stort ik automatisch op hun rekening (het wordt dan niet versnoept of zo). Als ze naar de middelbare school gaan wordt het 15 euro per maand. Ze kopen dan ook zelf beltegoed en kadootjes en versnaperingen op school.

Jetje

Reactie voor op de website?

64.18. Kleedgeld en zakgeld

Ik krijg 100 in de maand, maar daar moet ik wel alles van betalen....

Laura

Reactie voor op de website?

64.19. Ouders zoeken onafhankelijk advies over zakgeld

Lees bij het Nibud: Ouders geven massaal zakgeld, maar zijn op zoek naar onafhankelijk advies hierover.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zakgeld???

 1. Antwoorden van de grootgezinsmanagerslijst
 2. In de middenmoot
 3. Zakgeld 7-jarige
 4. Zakgeld in euro\'s
 5. Wat weinig allemaal zeg
 6. Weinig!
 7. Zakgeld
 8. Zakgeld
 9. Leer kinderen budgetteren met zakgeld
 10. Zakgeld
 11. Zakgeld
 12. Zakgeld
 13. Zakgeld/kleedgeld
 14. Zakgeld
 15. Zakgeld voor alle leeftijden opgeschreven
 16. Zakgeld
 17. Zelfde bedrag
 18. Kleedgeld en zakgeld
 19. Ouders zoeken onafhankelijk advies over zakgeld

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.