Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

47. Kleine kinderen alleen thuis: kan dat?

Ook ik was een van die moeders die vroeger riep: 'ik zal nooit mijn kinderen alleen thuis laten'. Maar nu (mijn kinderen zijn 4, 3, 3, 2) voel ik me soms gedwongen om het toch te doen. Mijn oudste gaat naar school en eet tussen de middag thuis. Dat betekent voor de andere drie kinderen dat ze 8 keer per dag de rit van school naar huis en andersom maken. Mijn jongste slaapt nog tussen de middag en is vaak net rond half 12 doodop. Als ik haar meeneem heen en weer naar school, kan ze pas om half 2 naar bed. Dat betekent dus twee uur lang een doodmoe en hangerig kind bezig houden. Bovendien wil ze vaak 's avonds niet meer slapen als ze pas om half 2 in bed ligt. De tweeling van drie vindt het inmiddels erg storend dat ze iedere keer in hun spel gestoord worden omdat ze hun grote zus op moeten halen. Ik heb geen auto, en dat betekent dus drie drammende kinderen op de fiets en in de fietskar hijsen en dan al huilend naar school. Geen pretje, zo dag na dag.

Sinds kort leg ik de jongste om half 12 toch in bed en zet ik de tweeling achter de televisie. Dan race ik om 2 voor 12 naar school, hijs mijn oudste op de fiets en als alles meezit ben ik met tien minuten weer thuis. Maar de angst blijft knagen: de jongste blijft wel slapen in bed, maar de tweeling zou van alles uit kunnen halen. En wat nou als er brand uitbreekt? En stel je voor dat mij wat gebeurt terwijl ik op de fiets zit. De buurvrouwen met kinderen op dezelfde school werken bijna allemaal, degenen die niet werken hebben hun kinderen op een andere school. Over en weer burenhulp is dus niet mogelijk. Overblijven zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn, maar ik vind mijn dochter nog te klein om hele dagen naar school te gaan.

Kortom, ik voel me dus gedwongen om ze af en toe alleen thuis te laten (voor maximaal 10 minuten, maximaal 1 keer per dag), maar het zit me helemaal niet lekker. Hoe doen jullie dit: is het verantwoord om je kinderen af en toe heel even alleen te laten, of neem je ze koste wat kost mee?

Reactie voor op de website?

47.1. Het hangt er van af

Dit lijkt me typisch een vraag waarop je niet een duidelijk antwoord kan geven. Het hangt zo veel af van hoe die kleintjes zijn!

Ik heb het zelf wel gedaan: de derde alleen gelaten in de box als ik de andere 2 naar school bracht. Bij de oudste 2 had ik dat nooit kunnen doen, die speelden nooit alleen. Ook als ik even naar boven ging en zij lief beneden aan het spelen waren, kwamen ze onmiddellijk achter me aan.

Ook hangt het er van af hoe lang je de kleintjes dan alleen moet laten, en of de buren thuis zijn die even kunnen gaan kijken als er hard gehuild wordt.

Ook bij de vierde heb ik het nooit gedaan. Dat was toen niet nodig, omdat de andere 3 inmiddels zelf konden fietsen. Toen ik de derde had, had ik twee 'groten' van 5 en 4 die allebei bij mij op de fiets moesten en dan wordt het lastig.

Moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven!

Reactie voor op de website?

47.2. Zelf oordelen

Ja ik vind het ook moeilijk. Toen ik fulltime werkte waren mijn kindjes bij de onthaalmoeder. Zij vroeg al bij het begin of ze eerst Cedric en daarna ook Nicolas eventueel mocht alleen laten als ze nog sliepen en zij haar kindjes van school ging halen op het einde van de straat.

Ik heb er toen geen probleem van gemaakt, ze was op tien minuten terug tenslotte.

Maar toen ik later zelf een jaar thuisbleef voor Carolien en de anderen ook naar school moesten, kon ik het niet over mijn hart krijgen haar alleen thuis te laten. Ik moest immers een drukke baan over en wat als er toch eens iets met mij gebeurde, of als er thuis eens iets zou gebeuren (brand of zo).

Sowieso ben ik er niet voor ze alleen thuis te laten als ze nog kunnen braken na een melkvoeding. Maar dat is gekomen nadat een kindje in mijn directe omgeving in zijn braaksel was gestikt.

Mijn kinderen zijn nu negen en elf en zes. De twee oudsten blijven wel al eens alleen, maar weten hoe ze moeten telefoneren en waar ze ons kunnen bereiken.

Ik denk dat ieder voor zich moet oordelen. Het hangt van je kind en de omstandigeheden af. Soms heb je gewoon geen andere keus.

Reactie voor op de website?

47.3. Het blijft eng, maar went wel

Toen ik alleen mijn oudste had liet ik die nooit alleen thuis. Maar ik had dan ook geen andere verplichtingen. Dus paste ik mij aan zijn slaapritme aan en deed gewoon boodschappen als hij wakker was geworden.

Bij nummer twee begonnen de problemen. Ik sleepte haar mee als ik de oudste naar school bracht. Soms liet ik haar in de auto zitten in de maxi-cosi omdat het weer zo slecht was. Dan rende ik van de parkeerplaats naar het schoolplein en weer snel met zoon terug naar de auto. Of ik trok de jongste uit bed ook al sliep ze net. Op een gegeven moment vroeg ik me af wat slechter was voor het kind: steeds mee moeten of even veilig in bed blijven slapen. Daarna liet ik de baby thuis. Ze is in 2,5 jaar slechts een keer wakker geworden.

Wel vertelde ik altijd als ik haar naar bed bracht dat ik straks even weg was om Duncan te halen. En ik controleerde het gas nog eens extra en de TV ging uit (niet op standby stand). Op haar slaapkamerdeur zat een haakje, dus ze kon wel uit haar (junior-)bed, maar niet uit haar kamer. Maar ze is nooit uit bed gekomen (makkelijk kind).

Nu heb ik er een tweeling bij. En ik moet er echt niet aan denken om voor een kwartiertje 2 babies mee te nemen. Dus zijn ze wakker en is het weer goed: in de kinderwagen en lopen. Slapen ze dan laat ik ze slapen en ga snel met de auto heen en weer. Wel met een briefje bij me met noodnummers en de informatie dat er kinderen thuis zijn.

De andere kinderen willen ook niet altijd meer mee voor een boodschapje. Vooral de oudste (9) niet. Met hem heb jaren geleden al doorgenomen wat hij moet doen als: er iemand aanbelt, de telefoon gaat, er een bekende voor de deur staat (misbruik gebeurt meestal door bekenden), wat het alarmnummer is, wat hij moet doen bij brand, etc. Maar ik vertrouw hem ook, hij zit op de bank en kijkt tv, pakt zelfs geen snoepje op zo'n moment. Dus het hangt ook erg van je kind(eren) af. Als je voorzorgmaatregelen neemt (lucifers weg, traphekje, regels afspreken) en je vertrouwt ze samen thuis dan kan je het voor even wel doen. Je kan ook de telefoon voorprogrammeren zodat ze altijd even opa en oma (bv) kunnen bellen als er iets is.

Reactie voor op de website?

47.4. Ieder moet het zelf weten

Tja, ik deed dat ook wel eens, de kleinste in bed laten om de ander vlug naar school te brengen (5 minuutjes lopen).

Totdat er een paar jaar geleden een appartement in ons gebouw is uitgebrand door kortsluiting in de computer. De bewoonster (moeder van 2 kindjes) was bij haar vriendin die boven haar woonde en de rook zag. Toevallig had ze haar baby op dat moment bij zich want die liet zij normaal thuis als hij sliep om even een kopje koffie te drinken (wat kan er gebeuren, ik woon er toch onder).

Sindsdien laat ik mijn kinderen niet alleen (de jongsten dan, ze zijn 0 en 2 jaar) en neem ze altijd mee, ook al ben ik binnen 5 minuten terug. Ik zou het me nooit kunnen vergeven als er net in die tijd iets zou gebeuren, maakt niet uit wat.

En als je dan je kind even naar school brengt of even vlug een boodschap doet en er gebeurt iets met jezelf (een ongeluk zit in een klein hoekje), wie weet er dan dat je thuis nog een kind alleen thuis hebt? Ik vind dat iedereen het zelf moet weten maar er wel heel goed over moet nadenken...

Reactie voor op de website?

47.5. Per situatie bekijken

Jazeker, ik liet de kinderen ook vaker even alleen. Als ik een (paar) broertje(s) van school of van de peuterspeelzaal moest halen.. snel met de fiets op en neer. De peuter zette ik dan voor de tv, volledig geboeid door geluid en beeld.. soms trof ik hem nog in dezelfde houding aan als waarin ik hem had achtergelaten. Iets te drinken of te snoepen gaf ik nooit, kinderen kunnen zich immers lelijk verslikken. De voordeur ging op het nachtslot, de telefoonhoorn ernaast en de achterdeur liet ik open. O ja, en ook even vragen of er vantevoren nog geplast moet worden.. een keer was er bijna een ongeluk(je) gebeurd door hoge nood en een lastige broeksknoop...

Twee kleintjes alleen thuis gebeurde ook wel, eentje in de box of in de maxi cosi en een voor de TV.

Maar.. je moet het per kind en per situatie bekijken. Op je eigen gevoel afgaan. Niet doen omdat anderen zeggen dat het kan. En langer dan 10 minuten bleef ik nooit weg bij zulke kleine kinderen.

Reactie voor op de website?

47.6. Kiezen tussen twee kwaden

Het zit mij ook nooit lekker, maar soms moet ik wel even snel en dan laat ik D. in de box liggen en alles uit en deuren op slot. Zoals daarnet toen de kleuterjuf belde dat B. ziek was en of ik haar wilde komen halen. Ja, wat moet je dan? Storm en regen buiten, lekke band snel even oppompen, V. voorop zetten en naar school. C. ook meteen meegenomen, B. ook op het zadel en zo de fiets naar huis lopen. D. ligt nog lief te spelen.... ja er kan vanalles gebeuren, maar op straat ook, hoe meer kinderen mee, hoe minder overzicht, eentje kan opeens de straat overrennen, dan liever allemaal veilig op de fiets. Of zoals laatst in de krant, vrouw met twee kinderen op de fiets overreden, kinderen dood, moeder nog in leven....... had ze ze maar thuis gelaten????

Het blijft kiezen tussen twee kwaden, D. verkouden en wel met haar weinige weerstand in deze storm meesleuren? Al met al blijft het behelpen, zeker omdat ik geen auto heb, geen familie in de buurt, en iedereen werkt tegenwoordig.

Reactie voor op de website?

47.7. Als maar iemand mij verwacht

Ik durf kleintjes niet alleen thuis te laten. Niet om wat er met hen thuis kan gebeuren, want die kans acht ik erg klein, maar om wat mij onderweg kan gebeuren. De kans dat er op straat iets gebeurt, waardoor ik niet of niet binnen de enkele minuutjes thuis ben, acht ik redelijk aanwezig. Naar de winkel op de hoek durf ik dus nog wel voor een klein boodschapje, maar naar de slager, waar ik voor moet oversteken, doe ik niet.

Ik heb wel eens van iemand gehoord, die in het geval er nog een kleintje thuis lag te slapen, een briefje in haar portefeuille deed. Daar wordt in het geval van een ongeval altijd in gekeken.

Nu is er een situatie waarin ik het wel eens gedaan heb. Als de kleinste ziek is en ligt te slapen in het ledikantje en het is vanschoolhaaltijd. Het is zo dat als ik niet binnen een kwartier na de bel bij school ben aangekomen, ze gaan bellen. Eerst naar mijn huis, dan naar mijn of mijn mans werk of naar oma. Dat geeft mij een beetje een gerust gevoel. Op de terugweg is er weliswaar niemand die mij verwacht, maar dan loop ik met de oudsten. Dat ons allemaal tegelijk iets gebeurt, lijkt me al minder aannemelijk. Gelukkig is dit nog niet vaak voorgekomen. De kleintjes zijn niet vaak ziek en de school heeft een continu-rooster, dus tussen de middag hoeft er niet gehaald en gebracht te worden.

Reactie voor op de website?

47.8. Intercom bij de buren

Hallo allemaal,

Wij hebben de kinderen wel eens even alleen thuis, maar alleen als de buren thuis zijn. De kinderen slapen dan in bed of zitten in de box. Als dat niet zo is, dan gaan ze mee of er is oppas in huis.

We hebben een intercom installatie in huis die tevens met een kabel bij de buren is aangesloten zodat ze alles kunnen horen. Verder hebben we in alle ruimtes rookmelders. De buren hebben een sleutel van het huis zodat ze erin kunnen.

Hetzelfde systeem werkt andersom, alleen hun kinderen zijn wat ouder en zijn dus wel eens een avondje alleen met de wetenschap dat wij direct via de intercom geroepen kunnen worden.

We vinden het niet prettig om onze kinderen alleen thuis te laten maar op deze manier zijn we er gerust op, als het maar niet langer is dan voor een kwartiertje of zo. Als 's avonds alles rustig slaapt in bed, dan ligt het weer iets anders voor ons en laten we ze dus wel alleen en vertrouwen op de buren.

Reactie voor op de website?

47.9. Het ligt aan de omstandigheden

Ik heb m'n kinderen regelmatig wel alleen gelaten, het kon vaak niet anders. Mijn echtgenoot was vaak dagen achtereen weg en we hadden twee honden die toch wel uitgelaten moesten worden. Dus toen de oudste nog een baby was, liet ik hem echt wel alleen thuis en in zijn bed wanneer ik 's avonds met die beesten naar buiten ging. En ook wel overdag wanneer het niet zulk lekker weer was. Ook deed ik wel eens gauw een boodschap wanneer hij sliep en het lelijk weer was.

De tweede was een echte slaapkop en die lag vaak nog te slapen wanneer ik de oudste naar de peuterspeelzaal en later de kleuterschool bracht.

De derde, Hagar, kon als baby al gauw niet alleen blijven. Ze sliep overdag bijna niet en bovendien klom ze uit het ledikant en op de vensterbank toen ze amper zeven maanden was. Maar toen ze twee jaar was kon ze best even alleen thuis blijven, ze begreep precies wat er werd gezegd en ze was erg gehoorzaam, ook als je er niet bij was. Ik wees haar waar de grote wijzer van klok ongeveer zou staan als ik weer terug kwam. En dat werkte bij haar.

Onze vierde bracht de eerste zeven maanden slapend door, dus die kon tot die tijd best af en toe even alleen blijven. Als peuter kon ik haar niet alleen laten, ze was zo verschrikkelijk ondernemend. Klom met gemak in de boekenkast en zo. Die liet ik ook niet alleen in de huiskamer als ik boven ging stofzuigen of zo. Later lukte het wel om haar alleen te laten, maar dan met de video aan. Ze had geleerd te blijven zitten waar ze zat totdat het filmpje was afgelopen. Met de vijfde gaf het helemaal geen problemen, dat was en is nog steeds een erg rustig kind.

Naast mijn eigen kinderen had ik ook vaak gastkinderen. Twee baby's en nog een paar peuters tegelijkertijd was geen uitzondering. Ik plande het zo dat de baby's in bed lagen wanneer ik (gast)kinderen uit school moest halen, de peuters nam ik dan mee. Dat ik het zo moest doen kwam niet al te vaak voor, want inmiddels waren er ook grote kinderen die dan toevallig thuis waren en m'n echtgenoot werkte onregelmatig, dus was regelmatig overdag thuis. Voor de duidelijkheid, de ouders van de gastkinderen wisten dat ik zo nu en dan hun baby alleen thuis zou laten. Daar gingen ze ook mee akkoord. Wanneer de baby's sliepen ging ik ook wel eens een poosje met de peuters naar buiten.

Een ziek (jong) kind liet ik niet alleen thuis, zeker niet wanneer het hoge koorts had. Dan probeerde ik het zo te regelen dat de kinderen gehaald en gebracht konden worden door anderen en ik zorgde dan ook wel eens voor een oppas.

Nu was het wel zo dat de buren wisten dat er altijd kinderen in huis konden zijn, ook wanneer ik even weg was. In ons vorige huis hadden we een vaste baby(tele)foonverbinding met de buren, dus even een telefoontje en dan konden de buren horen of er in ons huis geluid was. Die buren hadden ook een sleutel.

En... ik had overal briefjes, in m'n jaszak, in m'n broekzak, in m'n portemonnee en in m'n tas en daar stond m'n adres op en de vermelding dat er in huis kinderen waren die erop rekenden dat ik zo weer thuis zou zijn.

Er kan natuurlijk van alles gebeuren wanneer je even het huis bent, maar thuis ben je ook niet veilig. Ik heb weleens gelezen dat de meeste ongelukken (in elk geval wat vrouwen betreft) thuis gebeuren. Je zult maar van de keukentrap vallen en je niet meer kunnen bewegen en je peuter is lekker aan het rondkruipen. Of wat m'n schoonzus overkwam.. ze gaat even de kelder in en haar dochter van 4 jaar, met Down-syndroom draait de deur achter haar op slot. Dan lag er nog een baby in de box en een peuter kroop rond. En het gasstel stond aan. Dochterlief kreeg de deur niet meer open, de instructies begreep ze niet. Uiteindelijk kwam er hulp van buiten, er was een kelderraam en zo kon er om hulp geroepen worden.

Ik denk dat het heel erg aan de omstandigheden en aan je kind ligt of je het wel of niet even alleen kunt laten. Twee jonge kinderen alleen laten, wanneer beiden in de huiskamer waren, vond ik enger dan wanneer de kinderen in bed lagen. Wanneer er kinderen alleen thuis waren en ik moest kinderen van school halen, dan ging ik zo laat dat de kinderen al helemaal klaar konden staan, zodat ik gelijk rechtsomkeert kon maken.

Reactie voor op de website?

47.10. Kinderen alleen thuis laten kan niet

Ik heb mijn kinderen nooit alleen thuis gelaten, ik had het ook niet moeten proberen want als mijn vader per ongeluk langs was geweest was ik ze kwijt geweest ook. Mijn vader was huisarts en het is meermalen voor gekomen dat hij een jong kind dat hij alleen thuis had gevonden mee naar huis nam. Ik heb het dus van huis mee gekrgen dat kinderen alleen thuis laten niet kan.

Nou heb ik het altijd makkelijk gehad. Toen de oudste naar de lagere school gingen Werkte Ruud daar nog als directeur hij nam ze gewoon mee naar school en weerom. Dan hoefde ik er met de kleintjes niet door. Het schoolbusje dat toen ook reed bracht de kinderen tot de deur.

En nu zijn er grote broers en een zus die ofwel even oppassen ofwel de buiten dingen voor me doen. Ik realiseer me dat dat een luxe positie is maar ik voel me er niet lekker bij als ik weg ben en de kinderen zijn alleen.

Mascha (13) wil nu dit weekeinde bij een vriendinnetje (ook 13) slapen want haar ouders zijn er niet. Ik ben er nog niet uit maar ik neig er naar dat niet toe te staan want echt gerust ben ik er niet over.

Reactie voor op de website?

47.11. Soms is het even niet anders

Moeilijk hoor. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat ik dat nooit zou doen , mijn kids alleen laten. Maar nu, Nina slaapt van 12.00 tot ongeveer 14.30. Dat doet ze steevast elke middag. Rens is echter om 12.45 klaar met school, vroeger sleepte ik Nina slapend en wel de auto in, maar tegenwoordig heeft Ton de auto vaak mee en wordt Nina ook wakker als ik haar optil.

Nu laat ik haar dus wel eens even alleen, geheel tegen mijn gevoel, maar ik weet het dan ook effe niet.

De buurvrouw weet dat ik even weg ben en ook wanneer ik weer thuis zou moeten zijn. Wanneer ik wegblijf weet zij er dus van. Toch vind ik het eigenlijk niet kunnen en voel ik me er best rot onder, maar ja soms is het even niet anders (en dan denk ik maar aan het ziekenhuis, waar Xarah ook vaak tijden lag te slapen zonder dat er iemand direct beschikbaar was).

Reactie voor op de website?

47.12. Heel persoonlijk

Hallo,

Als de kleine een slaapje doet, laat ik haar weleens even alleen om de anderen naar school te brengen of een boodschapje te doen (hier om de hoek). Als ze wakker is, neem ik haar liever even mee, ik vind het gewoon een eng idee om haar in de box achter te laten. Vanaf een jaar of zeven wil ik ze nog weleens alleen thuis laten voor uurtje, maar jonger zeker niet.

Nu heb ik natuurlijk het voordeel dat ik wat oudere kinderen heb die op kunnen passen. Toen ze jong waren liet ik de buurvrouw weleens luisteren met de babyfoon, maar dat gebeurde hoogst zelden, en dan nog had ik geen rust. Ik denk dat het er aan ligt hoe je zelf bent, ik ken moeders die met het middagslaapje van hun kleintje rustig op strand gaan zitten, ikzelf moet daar niet aan denken. Het is allemaal heel persoonlijk denk ik.

Reactie voor op de website?

47.13. Nooit alleen thuis gelaten

Ik durfde het nooit, zelfs niet toen ik nog in een flat woonde en even beneden de post wilde halen. En ook niet in ons vorige huis, we woonden notabene tegenover de school. Ik kon vanuit mijn woonkamer in de kleuterklas kijken. Toch sjouwde ik de kleintjes altijd mee, wat inderdaad hun slaapritme verstoorde.

En nu durf ik nog geen basisschoolkind alleen thuis te laten als niet een van de oudste 4 thuis is. Best wel eens vervelend, vooral als ze ziek zijn, en ze met hoge koorts toch meemoeten naar school om de anderen te halen.

Reactie voor op de website?

47.14. Ook nooit alleen thuis gelaten

Ook ik durf nooit de hele kleine kinderen alleen thuis te laten. Toen de oudste drie een stuk jonger waren nam ik ze inderdaad altijd mee met boodschappen doen en met het halen en brengen van kinderen. De vierde slaapt 's middags zeker twee en een half uur maar ik durf nog steeds niet haar thuis te laten om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Wanneer mijn oudste dochter thuis is, en die is vijftien, doe ik het wel, maar wanneer mijn andere dochter van twaalf of zoon van negen thuis is doe ik het ook niet.

De oudste drie kunnen wel makkelijk alleen blijven maar om de verantwoordelijkheid te geven voor een peuter van 15 maanden en over een maand een pas geboren tweeling vind ik wel erg ver gaan. Mijn dochter van 15 jaar past wel eens op de kinderen wanneer deze alle drie in bed liggen met het nummer van familie en mobieltje in de buurt. Daarbij met de avondopenstelling van de winkels is het geen must om overdag boodschappen te doen. Ik vind het trouwens veel prettiger om s'avonds even in mijn uppie boodschappen te doen en met de wetenschap dat mijn man thuis zit.

Reactie voor op de website?

47.15. Kinderen alleen thuis

Wij hebben 8 kinderen die regelmatig alleen thuis zijn. Ze zitten allemaal op 2 of 3 sporten wat inhoudt dat er elke dag wel een of meerdere kinderen weg moeten. Onze oudste word 30 okt 12 jaar en de jongste word 24 nov 1 jaar. Vaak neem ik de twee jongsten mee en ben meestal in 10 of 20 min weer terug.

Door de week zijn er ook vaak kinderen ergens spelen wat dan goed uitkomt. Maar ze kunnen goed alleen thuis blijven. Het is ook een kwestie van vertrouwen in onze kinderen. Want als we ook maar enigzins twijfelden dan deden we het niet. Het is niet zo dat ze met de regelmaat van de klok alleen thuis zijn. Alleen als het niet anders kan dan kunnen onze kinderen goed alleen thuis blijven. En als ze alleen zijn dan ben ik altijd in de buurt, ik zal nooit ons dorp verlaten.

Het is voor iedereen natuurlijk persoonlijk en iedereen kijkt er anders tegenaan, maar voor ons werkt dit prima. We zouden nooit de kinderen alleen laten om b.v eens naar de stad te gaan of verder van huis te gaan. Het is alleen maar voor de clubjes van de kinderen. En die zitten allemaal in ons dorp.

Reactie voor op de website?

47.16. Kinderen alleen thuislaten

Onze jongste is 8 jaar en ik laat ze ook af en toe alleen, als het niet anders kan. Een gsm is dan handig. Ik heb het nummer op een geheugentoets van de telefoon staan. Als het nodig is kunnen ze me dan altijd bereiken.

Reactie voor op de website?

47.17. Kinderen alleen thuislaten? Nooit!

Mijn tweede kleinkind komt er aan en bij toeval ben ik op deze site terecht gekomen. Geen jonge moeder dus, maar een jonge oma. Met stijgende verbazing heb ik geconstateerd hoeveel jonge moeders het aandurven hun soms wel zeer jonge kroost alleen thuis te laten. Met name de tweeling van drie jaar "even" achter de tv zetten, vind ik onverantwoord. Zulke kleintjes kunnen gevaar nog onmogelijk inschatten. Kunnen ze zelf de deur al open doen? Of doet de moeder de sleutel ook nog eens om?

Bijna alle moeders gaan uit van een "ik ben zo terug" binnen tien minuten weer thuis. Maar wat als uzelf slachtoffer wordt van een ongeval en het u niet mogelijk is iemand over de situatie thuis in te lichten? Nee, voor mij staat als een paal boven water. Kleine kinderen alleen thuis? NOOIT!!!! Ik hoop dat mijn dochter zichzelf nooit voor deze keus plaats en een oplossing zoekt die veilig is voor haar kind.

Reactie voor op de website?

47.18. Reactie op de jonge oma

Als onverantwoorde moeder van de tweeling wilde ik toch graag nog even reageren op het stukje van de jonge oma. Ik hoop voor U dat uw dochter zich nooit in de situatie geplaatst ziet dat ze haar kind alleen achter moet laten. Maar in mijn geval, en dat is helaas het geval van vele moeders met mij, is het soms bijzonder moeilijk om de juiste keuze te maken. Die keuze bestaat bij mij uit het meeslepen van twee astma-kinderen door de vrieskou, waardoor ze zeker weer een dag onafgebroken aan het hoesten zijn of ze inderdaad geboeid achter de televisie achterlaten voor tien minuten terwijl ik hun zusje ga halen. Elke keer voordat ik de deur uitstap, herhaal ik met de kinderen de 'regels' die we hebben. Niet de telefoon opnemen, niet de deur opendoen, naar buiten gaan als ze het brandalarm horen en niet ruzie maken, zijn de belangrijkste. Dan laat ik ze oefenen hoe ze zelf met de sleutel de buitendeur moeten openmaken, want die deur doe ik inderdaad op slot. De sleutel blijft aan de binnenkant in de deur zitten. Ik doe ook de poortdeur op slot als ik ga, zodat ze alleen de tuin in kunnen en niet verder (daar hebben ze geen sleutel van). Verder laat ik ze nog even oefenen hoe ze mij op mijn mobiele telefoon kunnen bellen (mijn nummer is voorgeprogrammeerd) en als laatste stop ik dan een briefje in mijn zak met de waarschuwing dat mijn kinderen alleen thuis zijn. Zodat, als ik aangereden mocht worden, iedereen weet dat mijn dochters hulp nodig hebben.

Meer voorzorgsmaatregelen kan ik helaas niet bedenken. Als het ook maar even mogelijk is neem ik de meiden mee en ik vertrek nooit alleen van huis zonder het onaangename gevoel dat er zoveel mis kan gaan. Maar ik kan voor mijn gevoel soms niet anders.

En als laatste denk ik dat de tijden misschien toch ook wat veranderd zijn. Want hoeveel buurvrouwen waren in Uw tijd thuis, en dus ter plekke om even in te springen als U oppas nodig had voor de kinderen? Mijn buurvrouwen zijn in ieder geval niet thuis.

Al met al denk ik dus niet dat ik het etiket 'onverantwoorde moeder' verdien. Jammer dat U er zo over denkt.

Reactie voor op de website?

47.19. Nooit alleen laten

Ik heb het nooit begrepen hoe ouders hun kinderen onder 12 jaar alleen thuis kan laten. Ik heb zelf 4 kinderen en heb ze nooit alleen gelaten tot ze 12 waren en dan zorgde ik dat er iemand was die af en toe ging kijken. Er kan toch van alles gebeuren, het zijn nog kinderen en kinderen hebben toezicht nodig vind ik.

Reactie voor op de website?

47.20. Niet alleen thuis laten

Ik ben vader van 3 kinderen. De oudste, een zoon van 3 jaar, daarna een dochter van 2 en een dochter van 1. Ik zal ze nooit alleen thuis laten.

Mijn vrouw heeft dit wel eens gedaan en daar ben ik heel kwaad om geweest. Als om welke reden dan ook brand uitbreekt of er overkomt jezelf iets, zal je het jezelf nooit vergeven.

Bij mij bestaat het niet dat je een keuze moet maken. Je hebt geen keus. Kleine kinderen niet alleen thuis laten!! Er is altijd wel een moeder of een vader die even je kind(eren) wil meennemen naar school en met een boodschapje kun je wachten totdat je kind zijn slaap uit heeft of een ander weer thuis is.

Jaap

Reactie voor op de website?

47.21. Thuis laten... waarom niet

Af en toe moet je keuzes maken en dan is het thuis laten van de kids een moeilijke maar onafwendbare keuze. Als ze slapen bellen wij in met de mobiele telefoon leggen hem in het huis en blijven verbonden totdat we weer terug zijn. Het geeft in ieder geval een rustig gevoel, en dan zijn die 10 minuten iets relaxter. Als zij niet slapen dan blijft de oudste thuis en nemen we de rest mee.

MvG Fred

Reactie voor op de website?

47.22. Verhuizen

Om van al het gezeur af te zijn of ik mijn kinderen wel of niet alleen moet of wil thuislaten, hebben we het besluit genomen om te verhuizen. Onze kinderen zijn 8, 6, 3 jaar en 5 maanden oud. Dat betekent dat ik nog wel een aantal jaren naar de school heen en weer had moeten rijden. We gaan nu tegenover de school wonen, ideaal!

Ook al verhuizen we maar 1 kilometer verderop, het was te ver om steeds maar te lopen, en het is geen doen met twee kinderen op de fiets waarvan er één een baby is. En nu ben ik in de luxe positie van een auto, maar ook dat is een gezeul de hele dag. En dan kunnen de mensen wel zeggen "als er iets is dan kunnen ze toch wel met iemand mee", maar ze vergeten wel dat het straks om drie kinderen gaat die dan mee moeten rijden.

Straks neem ik gewoon de babyfoon mee naar het schoolplein of, als er een ziek is, kunnen ze zelf naar huis toe lopen. Ik kan niet wachten tot het zover is. En soms is het inderdaad kiezen tussen twee kwaden alleen thuis, of ziek, of niet kunnen slapen, of nat geregend worden, het valt voor veel gewoon niet mee.

Elly

Reactie voor op de website?

47.23. Paar tips

Over kids alleen thuis:

Een 'boodschapje doen' vind ik een kwestie van plannen, maar met schooltijden kan het met zo'n slapertje soms nog niet anders. Hoewel het wel goed te weten is dat het in sommige landen een strafbaar feit is (Amerika, Engeland?). Misschien wat tips:

Succes!

Esther

Reactie voor op de website?

47.24. Laat weten dat je weg bent

Hallo,

Ik ben een moeder van drie inmiddels grote kinderen. Natuurlijk moet je kleine kinderen niet alleen thuis laten! Maar ja,...... soms kan het niet anders! B.v. als je kind(eren) nog ligt te slapen, of eindelijk ligt te slapen en de ander moet naar school en kan niet, om wat voor reden dan ook, met anderen mee of overblijven. Ik heb hiervoor wel een tip: Bel een bekende en zeg hoelang je wegblijft, en bel weer als je weer terug bent. Ben je binnen de gestelde tijd niet thuis, door wat voor oorzaak dan ook, dan is er in ieder geval iemand op de hoogte dat je kind(eren) alleen thuis is. Hij/Zij kan dan noodmaatregelen nemen. Het kan je man zijn of je moeder of een vriendin van buiten je woonplaats, die je even achterwacht laat zijn. Het geef je iets meer rust, als er tenminste iemand weet dat je kinderen alleen zijn. Zij kunnen eventueel iemand alarmeren als je een ongeval zou krijgen.

Verder moet je bedenken dat een kind, die iets nooit zou doen, het op een keer wel kan doen. B.v. met lucifers of een aansteker gaan spelen of iets ander creatiefs: b.v. even letterlijk in de boekenkast klimmen, omdat daar dat jeugdboek (Abeltje!) staat wat je bewaard hebt om voor te lezen als ze er groot genoeg voor zijn. Of even zelf op het bureau klimmen om de computer aan te zetten. En jij dacht dat ze wel even zoet zouden spelen of tv zouden kijken!

Probeer ze zoveel mogelijk mee te nemen en zorg in je dagplanning dat dat kan. Mocht je onverwacht toch wegmoeten weeg dan je risico's af en zorg voor een achterwacht. Als is er maar iemand is, liefst iemand in de straat, die weet dat er thuis een kind alleen thuis ligt te slapen. Ik noemde maar wat voorbeelden die ondernemende kinderen kunnen gaan doen als ze even alleen gelaten worden, omdat jij even een boodschap moet doen.

Bedenk ook, dat als je kind meenemen zou, je kind ook risico's loopt b.v in het verkeer of in winkels of wat dan ook. Bedenk vantevoren welk risico je het best kan nemen. Gelukkig zijn mijn kinderen nu groot maar ook dan sta je weer voor nieuwe risico's en dilemma's. Leer ermee om tegaan als ze nog klein zijn. Ik herinner me een keer dat het dooide. Mijn oudste zou overblijven, maar was dat "vergeten" en zag mij niet komen en liep met een vriendje mee naar huis. Ze waren nog even op het kanaal geweest maar het ijs was met water dus waren ze er niet zolang gebleven....Okay, hij had moeten overblijven zei de school, maar de school had moeten letten op een 6-jarige die nog niet alleen naar huis mocht. Hij was nog te klein om een keer per week over te blijven. Ik deed dit om zijn broertjes tenminste ook een per week niet te hoeven mee te nemen tussen de middag, zodat ze dan rustig en op tijd aan hun middagslaapje konden beginnen en ik iets meer tijd voor hen had. Een jaar later was hij wel goed in staat om over te blijven en ook meerdere keren per week. Dus soms moet je gewoon nog even wachten.

Ik wens ieder veel sterkte in de afweging van risico's. Soms moet je nou eenmaal tussen twee kwaden de minst kwade kiezen.

pb

Reactie voor op de website?

47.25. Nooit alleen thuislaten!!

Beste ouders,

Het is vreselijk onverantwoord om je kinderen alleen thuis te laten. Een ongeluk is in een seconde gebeurd (rare val, verslikken, stroom). Ook al denk je dat je kinderen met jouw goede voorlichting veilig zijn, je hoort ouders altijd na een ongeluk zeggen: Ik had nog zo gezegd dat ze er niet aan mochten komen. Ook gebeuren er rare dingen in de wereld, een kind kan in een glimp zijn oma voor de deur hebben zien staan en doet dan toch open doen voor een wild vreemde. "sleep" dan liever je kinderen overal mee naar toe voordat je het in het ergste geval nooit meer hoeft te doen.......

Ellis

Reactie voor op de website?

47.26. Kind alleen thuis: heb het nog nooit gedaan

Hallo moeder,

Ik heb twee kids, een van bijna 7 en een van ruim 2.

De jongste heb ik altijd meegenomen naar de basischool om de oudste op te halen. Daarom moest ze soms haar slaapjes wel eens missen of er na doen. Ze was 2 weken en moest al mee (kon niet anders). Nee, ik zou ze nooit alleen thuis laten, een ongelukkie zit in een klein hoekje.

Ik zou dus toch proberen een ander oplossing te zoeken.

met de groetjes van Joke

Reactie voor op de website?

47.27. Kind alleen thuis

Ik heb nog een kindje van 1 jr. en twee schoolgaande kinderen van 9 en 6 jaar. Ik laat mijn jongste wel alleen thuis als hij slaapt, als ik de andere kinderen ophaal of wegbreng. Ik heb wel een brandbeveiliging die rechtstreeks naar mijn mobiele telefoon gaat en ik gebruik de Bebetel van Prenatal. Erg duur apparaat, maar werkt ideaal. Bij geluid werkt het als een babyfoon allen gaat dan de telefoon (evt. Mobiele). Altijd en overal bereikbaar en je kunt er ook mee inbellen om te horen of alles rustig is. Ik doe het alleen als ik binnen 5 minuten weer thuis kan zijn. Het is in ieder geval een heleboel gestress minder en je gaat met een gerust hart weg. Ik denk alleen, als je je er niet lekker bij voelt, moet je het ook niet doen, wat anderen er ook over zeggen.

Heleen

Reactie voor op de website?

47.28. Nooit alleen laten

Ik heb 3 kinderen van 14, 11 en 9 jaar, en ik heb ze toen ze klein waren, nooit alleen gelaten. Ik werk inmiddel,s maar ben toch blij als ik af en toe voor de oudste thuis kan zijn. Ik werk in de schooltijden, dus ben er altijd al ze uit school komen. Ik heb ze altijd overal mee naar toe gesleept. Ik heb immers ervoor gekozen om kinderen veilig en met liefde op te voeden, en een slaapje missen zou erg zijn. Wat een onzin dat halen ze makkelijk weer in, dat kan je toch verzetten naar andere tijden. Als je kind wat overkomt vergeef je het jezelf nooit ook niet voor 5 minuten.

Het is dus wel onverantwoord en geef ik de jonge oma gelijk en het blijkt dat de moeder die zo boos reageert zich niet voor niets aangesproken voelt. Of je nu 3 of tien kinderen hebt, je kan ze niet alleen laten. Mijn jongse van 9 blijft nu soms voor het eerst even 10 minuten alleen en mag dan geen telefoon opnemen en weet haar vader dat ik weg ben. Zij kan hem bellen en verder weet de buurvrouw het ook altijd. Maar dat is alleen in noodgevallen. Voor het 12e jaar moet je een kind niet alleen laten.

Bea

Reactie voor op de website?

47.29. Niet mee eens

Daar ben ik het niet mee eens. Ik vind dat je kinderen moet leren alleen thuis te blijven en dat kan best vanaf een jaar of vijf, zes. Met twaalf jaar gaan sommige meiden al ergens anders oppassen, die moeten dan al wel iets geleerd hebben!

Op zo'n jonge leeftijd heb ik het over enkele minuutjes alleen thuis zijn, niet over een kwartier. Ik leer mijn kinderen alleen thuis te zijn door bijv. een kind wat buiten speelt te gaan roepen. Met die kwajongens die overal kunnen uithangen kan dat best even duren. Of even bij de buurvrouw langs te gaan. Als er iets is dan hoeven ze maar te roepen. De stappen worden opgevoerd naar even een brief posten (om de hoek), een pak melk halen (vijf minuten).

Ze zijn nu 8, 7 en 4 en de oudste twee kunnen prima een kwartiertje alleen thuis zijn. Er gelden dan strenge regels en ze kunnen me altijd bellen (mobiel) en ik kan altijd in een wip weer thuis zijn. Dat doe ik ook met naar school brengen als er een kind ziek is. Wat moet je anders, een ziek kind gaan meeslepen over straat? De andere kinderen kunnen nog niet alleen naar school en de buurvrouw vertrekt 's ochtends al vroeg naar haar werk, en andere opvang is er gewoon niet! Ik voel me er ook absoluut niet schuldig over dat ik ze af en toe alleen thuis laat.

Ik vind het zo'n flauwekul 'wat als er brand ontstaat' en zo. Brand onstaat maar zeer zelden zomaar spontaan, die kans is zo klein. Dat kan net zo goed gebeuren als je beneden bent en je kind slaapt boven. Een slapend kind voor een paar minuten lagen liggen lijkt mij volstrekt risicoloos. De kans dat je op straat wordt aangereden met één hand aan het stuur en het andere onder het hoofdje van je knikkebollende kind is aanzienlijk groter dan de kans dat je slapende kind iets overkomt.

Ellen

Reactie voor op de website?

47.30. Wel en niet

Ik ben voor beide meningen te porren. Klinkt stom maar ik zie in alle argumenten van voors en tegens wel wat. Zelf laat ik de kinderen 5 en bijna 8, even alleen als ik met de hond naar buiten loop. Of een brief moet posten. De oudste mag alleen thuis blijven als ik de jongste naar school breng.

Het brandverhaaltje vind ik erg overdreven. Tuurlijk vergeef je jezelf nooit als het gebeurt. Maar het zou ook kunnen gebeuren als je onder de douche staat, dat er brand uitbreekt en je te laat kan reageren. Ik noem maar wat. En kan een kind van 12 dan niks overkomen? tuurlijk wel, je blijft kwetsbaar, en ook een kind van 12 redt zich niet als er een inbreker komt als je er niet bent. En brand? mijn kind weet dat hij er achteruit kan, komt ie in de tuin van 25 meter. Is ie redelijk veilig. Hoe moet het dan? je kind onzelfstandig houden tot hij 12 is en dan zeggen: ajuu je kan het nou zelf. Ik denk niet dat je kind dan veel vertrouwen in zichzelf heeft. En inderdaad, vroeger waren er veel moeders in de straat ook huisvrouw, nu zijn er veel overdag aan het werk. Ik heb nooit oppas voor mijn kinderen, moet ze overal mee naar toe nemen.

Nogmaals, er is ook veel voor te zeggen dat je het niet moet doen, alleen theorie is makkelijker dan de praktijk. Het zorgt trouwens voor een groot schuldgevoel bij moeders, die al zoveel verplichtingen en zorg en vaak ook schuldgevoelens hebben. Ik denk, kies wat jij zelf verantwoord vindt, waar je geen schuldgevoel bij hebt. Het inbelmobiel-verhaal vind ik trouwens top!! wel duur, maar goeie tip.

Inge

Reactie voor op de website?

47.31. Thuis laten

Ook ik laat de kinderen wel eens alleen thuis, overdag als mijn man op weg is naar huis en de tweeling slaapt. Is er in ieder geval iemand snel thuis. En de oudste van 7 met verschillende telefoonnummers waarnaar ook veel gebeld wordt, want het zelf mogen bellen is machtig interessant. Dit is oa mijn mobiele nummer en het nummer van mijn man's werk, neefje of vriendje wat hij dan ook mag bellen. Dat geef ik wel eerst altijd even aan dat er gebeld wordt en dat hij dan alleen thuis is.

Hij mag van mij de telefoon wel gewoon opnemen en ik geef ook altijd aan hoe lang ik weg blijf en houd mij ook aan die tijd. Laatst moest de tweeling naar de peuterspeelzaal en hij was ziek, dus is het handiger die twee zonder hem weg te brengen dan hem extra te belasten.

Daarnaast vind ik het schrikbarend dat mensen een oppas nemen van 12-13-14 jaar die de verantwoording voor de kinderen krijgt. Als er iets gebeurt is er gelijk grote paniek. Minimale leeftijd voor een oppas vind ik toch 17-18 jaar, of er moet een volwassene direct bereikbaar zijn, zoals de dochter van de buren die de ouders als achtergrond heeft

Petra

Reactie voor op de website?

47.32. Kind alleen thuis

Mijn zoon van 9 blijft wel eens alleen thuis, regelmatig eigenlijk. Hij wil niet altijd meer mee, wij hebben hem heel zelfstandig op gevoed. Als voorbeeld: mijn dochter moet straks naar de dokter, mijn zoon krijg ik dan echt niet meer mee. Als het niet anders kan past hij ook wel eens op mijn dochter van twee.

Ik vind dat je je kind al vroeg moet leren om zelfstandig te zijn. Mijn zoon fietst ook wel alleen naar de scouting, een ritje van 10 minuten. Mijn man is vrachtwagen chauffeur en is de hele week van huis, soms nog wel langer. Je moet op je eigen gevoel af gaan, goed naar je kind kijken en als je het niet vertrouwt, niet doen!

Groetjes Petra

Reactie voor op de website?

47.33. Kind alleen thuis

Mijn dochters van 11 en 8 en mijn zoon van 9 blijven regelmatig alleen thuis. Ik werk fulltime en heb geen oppas voor hen na school, dit willen ze ook niet. Mijn kinderen zijn vrij zelfstandig en mijn dochter van 11 zorgt een beetje voor haar zusje van 8. Het gaat altijd prima. Ze doen hun huiswerk en ruimen een beetje op. Als er iets is mogen ze altijd bellen naar mijn werk (dit doet mijn dochter van 8 wat vaker). Hun oma komt na school weleens langs om thee met ze te drinken, ze treft nooit vervelende dingen aan. Ik vind het prima gaan zo en zal niets willen veranderen al was het wel heel erg wennen in het begin om dit te doen. Mijn dochter van 4 gaat overigens wel naar de BSO.

Vebus

Reactie voor op de website?

47.34. Je kent je kind

Hallo

Ik ben moeder van drie kinderen 10, 8 en 5. Alle kinderen zijn wel eens alleen thuis geweest. Vooral tijdens halen en brengen van de groten. Ik ben inderdaad een keer bijna platgereden door een auto die om mij heen ineens afsloeg en mij gigantisch afsneed. Gelukkig ging het goed maar dan nog gelukkig was het kind dat thuis was niet betrokken bij het ongeluk. Die lag lekker veilig thuis in de box of in bed. Na dat voorval heb ik de oudste zoveel mogelijk lopend gebracht en gehaald. Dan loop je toch minder risicos al ben je ook wat langer onderweg.

Mijn kinderen keken altijd op als ik er weer was. Ben je er nu al weer. Soms hadden ze het niet eens door dat ik al weer thuis was zo druk waren ze dan aan het spelen. Ze hebben zelfvertrouwen opgebouwd. Een paar jaar geleden vatte een knuffel vlam. Hij hing te dicht bij een lampje. Mijn dochter die toen een jaar of vijf was heeft resoluut de knuffel gepakt en onder de kraan gehouden. Toen is ze naar beneden gegaan om het te vertellen. Gelukkig heb ik hele gemakkelijke kinderen die niet de boel afbreken als ik er niet ben.

Gezina

Reactie voor op de website?

47.35. In Engeland

Ik woon sinds twee jaar in Engeland en gisteren heb ik gehoord dat ik ongeveer een misdaad bega als ik mijn tweeling even alleen thuis laat. Ik doe dit bijvoorbeeld als ze liggen te slapen en ik even mijn oudste van vier bij een buurmeisje ophaal. Ik deed het regelmatig toen mijn oudste nog bij de kinderopvang om de hoek zat, ik hem weg moest brengen of ophalen en de tweeling nog zo klein was dat ze weinig meer konden dan liggen. Ik had ze dan of in hun ledikantjes of in twee aparte boxen. Vanaf dat de ene helft van de tweeling weleens met z'n been vastzat tussen de spijltjes van de box heb ik ze alleen nog maar alleen gelaten als ze aan het slapen zijn.

Nu heb ik te horen gekregen dat je in Engeland kinderen onder de twaalf niet alleen in huis mag laten, maar na wat zoeken op het internet kom ik er achter dat daar geen wet voor bestaat. Het is in dit land 'not done' dat je baby's of peuters alleen thuis laat. Ik ben het vooral eens met de mensen die zeggen dat je met kinderen in het verkeer ook, en misschien nog wel een groter risico neemt dan wanneer ze thuis in hun bedjes liggen te slapen.

Gea

Reactie voor op de website?

47.36. Wat als...?

Wat gaan jullie allemaal doen als er een inbreker in jullie huis komt in het halfuurtje ofzo dat jullie weg zijn? Kan jullie kind dan ook bellen om te zeggen dat het bang is?! Hoe zelfstandig en verstandig het kind wel is, als het gezag van de ouders eventjes weg is, doet elk kind wel eens iets dat eigenlijk niet mag: "niemand ziet het".

Als je kind ligt te slapen en je bent voor een kwartiertje weg, maar juist als jij de deur dichtslaat wordt het kind wakker, ligt het daar wel mooi een kwartier te huilen!

Reactie voor op de website?

47.37. Kind alleen thuis

Nooit je kinderen alleen thuis laten of ze nu 2,3 of 5 zijn! Mijn oudste van 5 is rustig en te vertrouwen. Ik ging de jongste van 3 naar bed brengen om 18.30 's avonds. Toen ik beneden kwam stond hij met een scherp mes in z'n hand. Ik schrok verschrikkelijk toen ik 'em in de keuken zag staan. Hij slikte tabletjes van de dokter en hij wilde me alvast helpen het tabletje te halveren...

Heeel onschulding en goed bedoeld maar het er had makkelijk in die korte tijd wat kunnen gebeuren. Kinderen doen dingen in een opwelling. Je besteklade is zo open of ze klimmen ergens op. Ik moet er niet aan denken. Liever met problemen je kinderen mee op de fiets dan dat je een kind moet missen door je eigen stomme schuld.

Ik snap het probleem maar doe het niet, als er wat gebeurt (brand ofzo) zal je het jezelf nooit meer vergeven!

Sharon

Reactie voor op de website?

47.38. Kind alleen thuis

Hallo

Ik heb al een tijdje de discussie met mijn man over de leeftijd waarop je je kind alleen thuis kan laten. Hij denkt dat we gewoon boodschappen kunnen gaan doen als de kleine (bijna 7 maand) in haar bed ligt. Ik kan en wil niet gaan boodschappen doen als zij niet mee kan.

Hij vroeg wanneer ik haar dan wel voor een boodschap alleen thuis zal laten. Ik vind dat ze dan een jaar of 10 moet zijn. Of zit ik helemaal verkeerd?

Heidi

Reactie voor op de website?

47.39. Kind alleen thuis

Er zijn honderdenéén redenen om je kind niet alleen thuis te laten. Het is onverantwoord. Er kan brand uitbreken, niet alleen bij jezelf, maar ook bij je buren. Je kan een ongeluk krijgen en niemand weet dat je kind alleen thuis is. Je kind kan het benauwd krijgen en in het ergste geval stikken.

En waarom zou je je kind alleen thuis moeten laten? Boodschappen doen kan uitstekend met de kinderwagen. Als je een comfortabele kinderwagen hebt, kan je kindje ondertussen in de wagen slapen. De wagen dient meteen als een soort van transportkarretje voor je boodschappen. En is het slecht weer, geen probleem. Er bestaan hele goede regenhoezen. (Ik had indertijd een Bébécomfort en daar hadden ze speciale hoezen voor met regenkap. Was wel wat prijzig, maar mijn kind zat wind en waterdicht.)

Marie

Reactie voor op de website?

47.40. Zoon van 8 moet op zusjes van 5, 2 en 4 maanden passen?

Mijn zoontje van 8 jaar moet bij zijn vader regelmatig een uur op zijn halfzusjes van 5, 2 en 4 maanden jong passen. Zijn vader gaat dan boodschappen doen, 5km verderop met de auto. De zusjes van 5 en 2 zijn echte druktemakers. Ik ben het hier niet mee ens, evenals vrienden en collega's van mij. Mijn ex verklaart mij voor gek. In zijn omgeving vindt iedereen (ook zijn vrouw) het normaal. Wat vinden jullie ervan?

Esther

Reactie voor op de website?

47.41. Ligt aan de situatie

Hallo,

Ik vind niet dat je er een leeftijd aan kunt verbinden. Het ligt aan een paar dingen of je een kind of kinderen alleen thuis kunt laten. Of een kind het zelf aandurft of er toch wat angstig voor is, of er buren thuis zijn die in noodgevallen kunnen optreden, of je zelf telefonisch bereikbaar bent, hoe lang je weg bent, enzovoort. Het ene kind van tien is het andere niet.

Maar een slapende baby alleen thuis laten, heb ik nog nooit gedaan, of het was met de babyfoon en de sleutel bij een buurvrouw.

Sandra.

Reactie voor op de website?

47.42. N.a.v. kind dat moet oppassen

Esther, ik ben het helemaal met je eens. Een kind van 8 jaar heeft zelf nog oppas nodig. Ik vind het belachelijk. Die ex en zijn vrouw zijn geen kinderen waard. Dus als ik jou was, liet ik mijn kind niet meer bij hun.

Marie

Reactie voor op de website?

47.43. Kind alleen thuis

Onze zoon was 8 jaar en bleef alleen thuis als ik boodschappen ging doen. Een rustige, verstandige jongen, die mij desnoods mobiel even belde als dat nodig was. Inmiddels past hij dan ook even een uurtje op in de vakantie, als ik boodschappen moet doen en zijn zusje van 1 jr. ligt te slapen. Maar onze dochter, die laat ik niet thuis. Zou in paniek raken als er wat gebeurd. Is speels en 9 jaar. Bekijk het dus per kind.

Liesbeth

Reactie voor op de website?

47.44. Kind alleen thuis, uur lang

Hallo, mijn vrouw laat ons zoontje van 8 maand wel eens alleen thuis. Alleen laatst heeft ze hem een uur alleen thuis gelaten, terwijl hij lag te slapen. Ze heeft geen buren ingelicht en zelfs geen briefje bij zich. Ik heb haar al vaker verteld dat dit echt niet kan. Maar ik kom blijkbaar niet over. Misschien kan iemand hier haar overtuigen.

Reactie voor op de website?

47.45. Reactie op jonge oma

Feit 1: Kinderen in de schoolleeftijd zijn nou eenmaal leerplichtig

Feit 2: De meeste jongere kinderen hebben nou eenmaal hun slaapjes nodig,

Feit 3: Beter (chronisch) zieke kinderen kunnen soms nu eenmaal niet over straat, ook miet met een goede kinderwagen en de allerbeste regenhoes.

Feit 4: Hoe goed je het ook plant, je komt altijd in de knoei, en je doet het nooit helemaal goed, en er heeft bovendien altijd wel iemand wat aan te merken.

De moeder van de peuters die wel eens voor de tv worden gezet, is een lieve zorgzame moeder, die het beste voor haar kinderen wil. Daarom komt zij op deze site, als het haar niet kon schelen zou zij niet op deze site kijken, toch? Dat zij boos wordt is geen teken dat zij fout zit, maar het is een teken van onmacht en frustratie, dit soort problemen zijn nu eenmaal niet perfect op te lossen, dat is op zich al frustrerend genoeg, maar als er dan ook nog kortzichtig gereageerd wordt!

Ik ken de betreffende moeder niet, maar ik kan me haar reactie goed voorstellen. Haar boosheid is geen teken dat zij iets niet goed doet, maar eerder een teken van frustratie en onmacht; het blijft ook voor haar een kiezen tussen twee kwaden. En daar heeft zij het vast al moeilik genoeg mee, net als vele anderen is een bevestiging dat het een heel moeilijke kwestie is, precies waar dit topic over gaat dus.

En oma, iedere moeder zoekt een oplossing die veilig is voor haar kind, alleen is die er soms gewoon niet. Dus moet ze het doen met de oplossing die zo veilig mogelijk is voor haar kind. Vandaar dat we elkaar om raad vragen. De tijden zijn veranderd, het is niet meer zoals vroeger, helaas, jonge oma.

Helene

Reactie voor op de website?

47.46. Kind alleen laten

Ik laat mijn jongste dochtertje doorslapen als ik mijn oudste dochtertje naar school brengt of haal. Ik ben tussen de 10 en 15 minuten weg en fijn vind ik het niet, er spookt van alles door mijn hoofd.

Inbegin toen mijn dochtertje naar de basisschool ging haalde ik mijn jongste uit bed of zorgde ervoor dat ze wakker bleef totdat we weer thuis waren, maar mee moest ze! Maar helaas, dit werkte niet, ze was helemaal van slag en haar ritme kwijt en ze kreeg haar rust niet meer. Ik kon niet meer anders dan snel heen en weer.

Ik ben fulltime moeder en heb ook altijd gezegd: ik zal mijn kinderen nooit alleen thuis laten, echt nooit! Onverantwoord vond ik het maar.

Het kan gewoon niet anders, je moet de goede keuze op dat moment maken wat het beste is voor je kind.

Laura

Reactie voor op de website?

47.47. Briefje

Beste Laura,

Ik kan heel goed snappen dat het niet altijd lukt om je jongste kind mee te slepen. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn man onze 3 schoolgaande kinderen naar school brengt. Maar als dat niet zo kon, dan denk ik dat ik hetzelfde deed als jij. Mijn schoonmoeder nam altijd een briefje mee: "Nog een kindje alleen thuis" samen met haar adres. Mocht haar wat overkomen, dan konden mensen lezen dat er nog een kindje thuis was. Misschien kan je het ook vertellen aan een aardige buurvrouw, die weet er dan vanaf. Altijd een lekker idee! Gelukkig gebeurt er niet zo snel wat...

Groetjes Sarianne

Reactie voor op de website?

47.48. Ik had ook een briefje mee

Deed ik ook hoor een briefje in mijn zak met het adres en dat er kinderen thuis lagen te slapen. Ik zorgde er wel voor dat er geen wasmachine droger e.d aanstond als ik wegging i.v.m brand gevaar.Soms kun je niet anders als je kleintjes thuis hebt en je kinderen (vooral tussen de middag) naar en van school moet halen. En als het niet al te ver is kan dit best. Zeker als de kinderen die thuis diep in slaap zijn en je zeker weet dat ze normaal gesproken ook niet wakker worden.

Wat kan er nu gebeuren, in het ergste geval een paar inbrekers (moet je niet aan denken, de kans is wel erg klein). Eigenlijk zou het het mooiste zijn dat alle basisscholen een continu rooster zouden hebben zou heel wat van deze stress schelen.

Jessica

Reactie voor op de website?

47.49. Laat je kind nooit alleen

Wat er allemaal kan gebeuren, als je je kind alleen thuis laat. Denk nog even aan de brand boven het Chinees restaurant in Zeeland. 4 kindjes zijn daarbij verbrand. En bij jou hoeft er geen brand uit te breken, maar je hebt ook nog buren.

Je kind alleen thuis laten is alleen maar eigen belang. Ik heb het nooit gedaan, maar ik moest mij wel in allerlei bochten wringen. Maar dat had ik graag voor mijn kinderen over.

Koop gewoon een degelijke kinderwagen, waarin je kind kan slapen. Dan kun je het kind altijd meenemen als je naar school moet. Maar dat zal wel te veel moeite zijn, want de meeste moeders van tegenwoordig weten niet meer wat lopen is. Veel te vermoeiend. Luie types die liever "Sonja-bakkeren" dan bewegen. Als een kind je te veel moeite is, begin er dan niet aan.

Truus

Reactie voor op de website?

47.50. Er kan van alles gebeuren

Hallo ik wilde toch even reageren, Ik heb zelf ook kinderen die nog klein zijn, maar ik neem ze altijd mee. Het idee van wat er kan gebeuren, je moet er niet aan denken! Ze kunnen stikken of in paniek raken, er kan brand uitbreken, niet alleen bij jezelf! En je hebt nu eenmaal kinderen, dus tja. p> groetjes Tassie

Reactie voor op de website?

47.51. Voor Truus

Beetje kort door de bocht Truus, niet iedereen woont op loopafstand van school. En al lukt het mij zelf wel om 4x op een dag 1,5 km achter een kinderwagen te lopen, de kinderen redden dat echt niet tussen de middag, op en neer en dan ook nog eten.

Gelukkig heb ik een lieve buurvrouw waar standaard onze babyfoon staat (en de hare bij ons) maar die heeft niet iedereen ;-( Ik ben het helemaal met je eens dat het link is om een kindje alleen thuis te laten, maar denk niet dat iemand dit voor de lol doet. Ik hoef overigens niet te Sonja Bakkeren ;-)

Joleyne

Reactie voor op de website?

47.52. Re: kind alleen laten

Misschien ook niet de ideale oplossing die ik nu aandraag maar is het niet mogelijk het schoolgaande kind te laten overblijven? Dat scheelt al een keer heen en weer lopen naar school. Blijft alleen het 's ochtends brengen en 's middags weer ophalen nog over waarbij eventueel een jonger kind wakker gemaakt moet worden.

Nejada

Reactie voor op de website?

47.53. Kind alleen thuis laten?

Ik wil graag wat tegengas geven, want ik heb mijn tweeling regelmatig alleen gelaten toen ze nog babies waren. Ik deed het om diverse redenen. Ik was een jonge moeder (23) met een veel te vroeg geboren tweeling. Ik stond er helemaal alleen voor, geen hulp van moeder (200 km verderop), geen hulp van schoonmoeder (moeilijk tussen ons) en man de hele dag aan het werk.

Ook hij was jong (22 jaar) en bezig met geld verdienen voor ons gezinnetje. Toen onze tweeling thuiskwam na een lange ziekenhuis periode was ik eerst natuurlijk erg blij. Dit sloeg om in totale wanhoop, want ik redde het eigenlijk niet alleen. Tweemaal acht voedingen per dag. Heel veel was, visite en nog een huishouden te doen. Een van de jongens was een huilbaby, maar destijds wist ik niet dat het bestond. Ik werd werkelijk gek van hem. Ik werd erg gespannen en zenuwachtig en ik schreeuwde tegen de babies.

Het is mijn redding geweest om af en toe even een frisse neus te halen buiten. Als ze veilig in hun bedje lagen (slapend of krijsend) dan ging ik af en te een blokje om buiten of een kleine boodschap doen. Zelfs in de supermarkt hoorde ik nog het baby gekrijs in mijn hoofd. Maar het luchtte mij wel enorm op. Thuisgekomen waren ze dan toch in slaap gevallen en kon ik een beetje tot rust komen.

Het blijft knagen, maar ik heb er geen spijt van. Er kan altijd iets gebeuren. Onze jongste kroop als baby helemaal oonder zijn dekbedje. De eerste keer dat ik hem daar rood aangelopen en nat van het zweet onder vandaan haalde, ben ik enorm geschrokken. Ik was gewoon thuis, heb niets gemerkt. We woonden zelfs op een flat, aalles gelijkvloers. Hij had kunnen stikken terwijl ik "gewoon" thuis was.

Desire

Reactie voor op de website?

47.54. Bebetel

Hallo,

Sinds kort laat ik op vrijdagmiddag, als ik mijn dochter naar de psz breng, mijn zoontje slapen in zijn bedje. Hij ligt er dan net een half uurtje in en wordt dus ook echt niet wakker. Ik heb een bebetel met bewegingsmelder en in iedere kamer hangt een rookmelder. Ik ben ook net als de anderen binnen 10 minuten weer terug. 's-middags als ik haar om 3 uur weer moet halen en mijn zoontje nog niet wakker is, haal ik hem wel uit z'n bedje omdat hij dan voldoende heeft geslapen (2,5 uur) en het risico heel groot is dat hij toch wakker wordt. Ik zie ook echt niet hoe ik dit op een andere manier op moet lossen want de jongste moet toch slapen?

Als ik mijn dochter om 1 uur eerst zou brengen samen met mijn zoontje, dan ligt hij op z'n vroegst om 13.15 op bed en moet er dan om 14.45 weer uit. Hij heeft dan echt veel te weinig geslapen. Hoe zou ik dat anders moeten regelen met die slaapjes dan als ik hem mee wil nemen naar school? Straks bijvoorbeeld op de basisschool? Om 12.00 vrij en om 13.00 weer op school zijn.

De derde is nu op komst, die zal zich het eerste jaar nog aardig aanpassen door 2x onder schooltijd te slapen, maar daarna gaat die toch ook naar 1 slaapje per dag. Ik zou niet weten hoe dit anders moet? Ook hier allemaal werkende buurvrouwen. Wel een auto, maar geen parkeerplek op school en met de fiets ben ik sneller omdat ik binnendoor kan.

Ik ben benieuwd hoe mensen die hun kinderen "meeslepen" die slaapjes oplossen.

groeten, Susan

Reactie voor op de website?

47.55. Ik kan het heel goed begrijpen.

Ik kan de moeders die hun kleintjes even thuislaten heel erg goed begrijpen...

En Desire, je zal misschien niet zulke reacties op jou stukje krijgen maar ook jou kan ik begrijpen. Liever even op adem komen en daarna weer voor 100% er voor de kids zijn dan helemaal doordraaien (bij wijze van)

En even wat anders:

ALS er een inbreker komt en ik ben er wel, denk je nu echt dat hem dat wat bomt? Met messen en pistolen tegenwoordig, ik denk het niet...

ALS er brand uitbreekt en ik slaap...heb ik dat ook niet snel door, zelfs erger ik kan doorslapen en gewoon stikken door de rook, er is dan ook niemand die mijn kindje komt redden.

ALS mij kind zichzelf doet stikken door iets wat uiteraard niet mag maar goed (denk aan touw, dekentje enz) heb ik dat ook echt niet door hoor als ik sta te stofzuigen...

Zo kan ik nog wel doorgaan, en natuurlijk blijft het eng en moet je geen uren weg gaan, maar soms is het zo praktischer. En voor de moeders die hun kids meenemen ook prima toch, geen enge toestanden thuis elukkig, alleen weer meer kans om geschept te worden door een auto. En zo blijven alle risico's het hele leven aanwezig en ontkom je er niet aan helaas.

Groetjes Kirsten

Reactie voor op de website?

47.56. Nooit.

Nooit en te nimmer zou ik mijn kinderen alleen thuis laten, ze zijn nu 4 en 6 jaar oud. Ik vertrouw ze daar ligt het niet aan maar weet een kind wel wat 't moet doen als er brand bij de buren uitbreekt? Nee het is allemaal idd heel gemakkelijk voor mama maar ik zal het nooit en te nimmer doen. Een kind is daarbij ook nog eens een kind als ze toch ineens het gasfornuis erg interessant vinden en jij denkt dat hij of zij leuk aan het tv kijken is. Je hebt ervoor gekozen en vind dat je tot hij of zij een jaar of 14, 15 is zorg moet dragen dat een kind niet op zichzelf aangewezen is. Sorry dat ik zo hard overkom maar ik kan het gewoon niet begrijpen wat veel ouders doen. Ik laat ze zelfs nog niet alleen buiten spelen zit er gezellig bij. Kijk naar een Madeleine Mc Cann. Hoe kan je in godsnaam je kind in een hotelkamer alleen laten neem het dan mee in een buggy samen uit samen thuis toch. Nogmaals sorry voor degene die het wel doen maar ieder zijn mening natuurlijk.

En ik vind dat JONGE OMA helemaal gelijk heeft dat geklets met het kan echt niet anders daar geloof ik niet in je hebt zelf de beslissing genomen kinderen te krijgen en anders zorg je er maar voor dat er iemand kan oppassen of had je er geen 2de of 3de bij moeten krijgen ik weet het het klinkt allemaal zo lullig van me, maar ik blijf er ook bij een kind onder de 15 kan en mag absoluut NIET ALLEEN THUIS GELATEN worden. Hanneke

Reactie voor op de website?

47.57. Re: Nooit

Nou Hanneke het hangt er natuurlijk wel van af hoelang je weg blijft. Onze oudste kinderen passen hier regelmatig op hoor. Onze zoon van 11 past wel even op een tweeling van 5 als ik even(een half uurtje) boodschappen ga doen. Ook de twee van 14 en 16 passen hier wel een avondje op,zodat wij als ouders iets leuks kunnen gaan doen in de avond. En over het buiten spelen,ik weet niet waar jij woont,maar onze kinderen spelen zonder dat ik er bij zit op het pleintje en ik ga daar natuuurlijk regelmatig even kijken. Ze zijn bijna 6 en willen helemaaal niet meer dat ik er bij zit.

Wat een onzin om te zeggen dat als je voor kinderen hebt gekozen je ook voor een oppas moet zorgen. Ik ben blij dat onze eigen kinderen,ook al zijn ze 11,14 en 16 regelmatig kunnen oppassen. En ja ik vind het makkelijk om te vragen aan hen om even op te passen als ik even weg moet en de jongsten niet mee willen,al is het maar voor een boodschapje. Nou je komt je zelf nog wel tegen met het vertrouwen van je kinderen en de boze buitenwereld.

Denk je nu echt dat je kind van 6 zit te wachten op een toeziend oog van jou als hij of zij aan het buitenspelen is?. Of het moet echt gevaarlijk zijn waar jij woont. Jij staat zeker ook in de vakantie al vroeg naast je bed om bij de kinderen te zitten als ze wakker zijn. Nou wij niet hoor,wij smeren wat brood voor ze elke avond, dat ze dan lekker op kunnen eten en wij slapen lekker uit. En niets enge dingen doen hier,met gasfoornuis e. d. Onze tweeling van bijna 6 geven zelfs de katten te eten. Het is maar waar ze gewend aan zijn en hoe je ze opvoedt.
Ook met onze oudste kinderen gedaan en nooit problemen gehad. Je kunt dit wel gemakszucht noemen maar zo zie ik het niet.Het is ook een vorm van zelfstandigheid en vertrouwen. Je hebt zelf toch ook een en leven. Ook al heb je kinderen.
Jessica

Reactie voor op de website?

47.58. Alleen thuis laten, maar hier nog een tip.

Hoi iedereen. Ook ik laat en liet mijn jongste wel eens alleen in bedje liggen als ik ff snel de andere naar school toe bracht en nog breng. Ik kreeg ooit van iemand een hele goeie tip, stop als je de deur uit gaan altijd een duidelijke aanwijzing bij je dat je thuis nog een baby hebt liggen.

Stel je voor dat ook jij eens aangereden wordt, en buiten bewustzijn een paar uur later in het ziekenhuis wakker wordt, dan weten de omstanders dat je er nog eentje thuis hebt liggen. Daar wordt dan best wel voor gezorgd. Ik hing daarom dan ook altijd een speen aan mijn sleutel van huis, die ik alleen gebruikte als er thuis nog iemand in bedje lag. Zodat als er iets mocht gebeuren ze de sleutel zo hadden gevonden, en het is geen moeite om een kaartje in je zak te stoppen met deze info. GR,,Mariska.

Reactie voor op de website?

47.59. 15 jaar, pas alleen thuis?

Persoonlijk heb ik mijn kleintje ook nog nooit alleen thuis gelaten en ben dit ook niet van plan. Als je weet dat de oudere kids opgehaald moeten worden (Deed ik als ik weet dat ik nog weg moet) kun je hele kleintjes ook vast in de kinderwagen te slapen leggen in de huiskamer, die slapen dan wel door tijdens de wandeling.

Maar goed, even een reactie op Hanneke 'een kind onder de 15 niet alleen thuis laten'?? Als ze 16 zijn kunnen ze naar het MBO, mogen ze brommer rijden, sigaretten kopen en bier drinken. Is die overgang dan niet een beetje erg groot als ze tot die tijd amper alleen zijn thuis gelaten? Dan hebben we het nog niet eens over sex, drugs, roken etc! Ik vind ook dat je die hele kleintjes beter niet alleen kunt laten, maar een kind moet ook leren zelfstandig worden en voor zichzelf zorgen, dat is goed voor het zelfvertrouwen en het zelfbeeld! Natuurlijk is het per kind verschillend wanneer ze waar aan toe zijn, maar denk maar zo; als ze 11 zijn gaan ze voor het eerst op kamp en met tientallen kinderen en enkele juffen, zullen ze zichzelf toch ook meer moeten redden!

Groetjes, Pauline.

Reactie voor op de website?

47.60. zelf doen en stapsgewijs loslaten....

Hallo allen,

Tja, wat is wijsheid en wat niet? Waar het volgens mij om draait is: zelf doen (kind) en loslaten (ouders). En ja, dat gaat niet van de ene op de andere dag en gelukkig hoeft dat ook niet. Want zeg nou zelf: het leven met een kind bestaat toch steeds uit kleine stapjes ontwikkelen en loslaten? Je bent toch niet continu bij je kind? Je kind ligt in bed als jij in de huiskamer bent, je kind speelt in de kamer en jij verschoont boven de bedden, je kind speelt in de tuin terwijl jij binnen bent, je kind gaat naar school, speelt bij vriendjes terwijl jij er niet bij bent, fietst een rondje door de straat.... Op enig moment gaat je kind zelf naar school, zelf naar sport, zelf naar vriendjes en op enig moment zal ook jouw kind alleen thuis willen en kunnen blijven.

En wanneer is jouw kind nou toe aan weer zo'n stapje en kun jij weer een beetje loslaten?Tja, jij weet zelf het beste wat bij jou en je kind past. Je weet zelf heel goed welke verantwoordelijkheid jouw kind kan dragen en dus weet je ook heel goed of jouw kind wel of niet alleen thuis kan blijven en hoe lang dan...

Want ja, dat verschilt dus per kind, per situatie en ook per buurt waarin je woont. Ga je goed met je buren om? kan een kind daar aankloppen als er iets is? Is je kind groot genoeg om zelf de deur te openen als het naar buiten moet (brand, enge zaken, onveilig gevoel)? En als het kind dat kan, kun jij er dan zeker van zijn dat het daar verstandig mee omgaat? Rent het kind niet zomaar de straat op en laat het niet allerlei mensen binnen? Gaat jouw kind niet allerlei fratsen uithalen? Weet je kind hoe jij te bereiken bent? ben je lang weg? Houden de buren een oogje in het zeil?

Veel dingen die meewegen bij de beslissing een kind al dan niet alleen thuis te laten. En ja: jij als ouder weet best hoe de situatie is, hoe jouw kind meestal reageeert enzovoorts.... Dus: in sommige situaties zullen ouders hun kind korte tijd alleen kunnen laten, in andere situaties zullen diezelfde ouders wellicht besluiten dit niet te doen. Als het goed is, neem je tenslotte als ouder de beslissing die het beste bij jou, je kind en de situatie past en dat kan best een andere beslissing zijn dan die van andere ouders of zelfs van jou zelf, waar het een ander kind betreft, of een andere situatie.

Met dit in mijn achterhoofd, kan ik me dus heel goed iets voorstellen bij alle reacties die hier al staan. Zowel de reacties: 'ja, hoor kan wel, met enige veiligheidsmaatregelen', maar ook de reacties: 'nee, dat kan niet!'

Een ding is zeker: eens zijn onze kinderen volwassen en eens zullen zij dus op eigen benen moeten kunnen staan. Het lijkt mij wel handig als die kinderen daar een beetje op voorbereid zijn door ons als ouders. Best handig om kennis en vaardigheden te hebben ontwikkeld en ervaringen te hebben opgedaan. Nog handiger als dit gebeurt onder het toeziend oog van ouders. En zou het nou niet geweldig zijn als die ouders dan weten/voelen wanneer hun kind toe is aan zo'n nieuw stapje op weg naar zelfstandigheid? En als ouders dus op die manier hun kind stapsgewijs kunnen loslaten?

Dus lieve ouders: op naar zelfstandigheid, waarbij onze kinderen steeds verder onder onze vleugels vandaan zullen kunnen en mogen komen!

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

47.61. Kind (11) alleen thuis

Ik heb bovenstaande stukjes aandachtig doorgelezen...

Wij (mijn vrouw en ik) worstelen met het feit of we onze dochter (bijna 11) alleen thuis moeten kunnen laten. Ze zit nu 3x per week een middag op de BSO, maar heeft het daar niet meer naar haar zin, omdat ze de oudste van het stel is en zo ook haar huiswerk daar niet goed kan maken (teveel lawaai). Graag zou ze alleen thuis willen zijn en dit is iets wat voor ons gevoel misschien ook wel beter zou zijn.

Tuurlijk er kan altijd wat gebeuren. Maar dat kan ook op de BSO. Ik sta er trouwens van versteld hoevaak ik van mijn dochter hoor dat ze iets MOET doen op de BSO. Je MOET nu naar buiten gaan want het is mooi weer, kunnen ze dat niet zelf bepalen? Tevens het feit dat men de kinderen op de BSO ook gewoon aan de overkant laten spelen (er hoeft maar 1 gek te zijn, die ze meeneemt, of erger...) zitten mij niet lekker en laten mij doen besluiten om haar met 11 jaar thuis te laten blijven na school.

Mijn dochter is heel wijs. Maar toch... aan de andere kant: Is 11 jaar toch nog niet wat te jong?

Marco

Reactie voor op de website?

47.62. Moeilijk te zeggen

Het is moeilijk om daar een ja of een nee op te antwoorden. Het hangt van je dochter af maar zeker ook van de buurt waarin jullie wonen. Het ene kind van 11 kan best even alleen zijn, terwijl het andere kind in paniek raakt als het in een onverwachte situatie komt. Woont er iemand in de buurt die een oogje in het zeil kan houden of waar ze naar toe kan gaan als er iets is?

Ik geloof dat ik het prettiger zou vinden als er iets geregeld zou worden met iemand in de buurt of met een vriendinnetje. Is er een mogelijkheid voor het regelen van een gastouder?

Succes met het nemen van de beslissing. Ik begrijp jullie worsteling maar vooral ook het standpunt van je dochter.

Roos

Reactie voor op de website?

47.63. Uit Australie

Heel interessante discussie die je hier in Australie gewoon niet zou kunnen hebben. In sommige "states" is het ook onwettig nu om je kind onder 12 jaar alleen thuis te laten.

Voor mij is het dus eigenlijk nogal een verademing om zoveel reakties te lezen van ouders die het wel regelmatig doen.

Ik liet mijn dochter als baby soms ook gewoon even slapen in haar bedje om op het einde van de straat naar de winkel te gaan. Ik ging dan met de auto (vlugger en nauwelijks verkeer) zodat het mij welgeteld 8 minuten kostte van het moment dat ik de voordeur dichttrok tot ik weer binnen stond. Zelfs als ze in die tijd zou wakker geworden zijn, vind ik 8 minuten huilen nu niet zo vreselijk.

Nu is ze bijna 5 en geef ik haar de keuze of ze 's morgens en 's avonds mee wil om met de hond te wandelen en/of naar de lokale superette te gaan of liever thuisblijft. Ik vertrouw haar volledig als ze thuisblijft. Ik heb ook speciaal daarvoor een walkie-talkie gekocht zodat we altijd in contact kunnen blijven. Of ik neem gewoon mijn gsm mee. Ik doe de deuren niet op slot omdat het dan voor haar te moeilijk is om ze open te doen en de kans dat iemand zomaar in ons huis probeert binnen te lopen is zo belachelijk klein dat ik me er geen zorgen over maak.

Ikzelf wandelde soms alleen naar school toen ik 6 was, een rit van 3km langs een park en over een voetgangersbrug en verscheidene keren oversteken!

Als je niet kan leven met de wat-als-en, dan neem je je kinderen gewoon altijd mee. Maar ik vind het volledig onnodig om andere mensen te gaan beschuldigen van egoisme en luiheid omdat ze beslissen dat hun kinderen veilig genoeg zijn in die omstandigheden.
Lin

Reactie voor op de website?

47.64. Niet alleen thuis kun je plannen

Reactie op Kind alleen thuis

Mijn kinderen zijn 19, 17, 15 en 11, dus je zou denken, dat probleem heb je gehad. Nee dus.

Ik heb de kinderen toen ze jonger waren, nooit alleen thuis gelaten. Ik legde ze vaak slapend of niet in de kinderwagen rond 12.00 uur en ze sliepen vaak nog en soms niet als ik weer thuis kwam en tijdens het weer opnieuw naar school brengen en halen. Conditioneren noemen ze dat ook wel. Uiteindelijk pakten ze hun rusttijd wel. Zo kon ik nog even blijven in de klas om te kijken naar de geweldige kunstwerken van de kinderen. Ik vond het een veilig gevoel om ze bij me hebben, je weet maar nooit wat er kan gebeuren tijdens je afwezigheid. Nu ze ouder zijn, kunnen de oudsten best wel een tijdje oppassen op elkaar, maar dan nog stel ik regels en geef ik wel of geen toestemming voor de komst van vrienden en ik check dat ook af en toe.

In de loop van de tijd zie je zelfs dan nog niet alles, door het foute gedrag van kinderen die te vroeg aan hun lot worden overgelaten, omdat ze het volgens hun ouders best allemaal kunnen. Onze pubers mogen nu veel meer dan wij vroeger, maar zonder overlast te bezorgen en op overbevolkte feestjes zijn wij gewoon thuis ergens op de achtergrond en uiteraard voor hun uit beeld. Kinderen zijn een geschenk en je moet op ze passen en ook loslaten om ze normen en waarden bij te brengen, zodat ze ooit zelfstandig ook goed kunnen functioneren. En da's verrekte moeilijk soms, maar de moeite waard.

Henriette

Reactie voor op de website?

47.65. Ruimtebewaking

Reactie op Kleine kinderen alleen thuis: kan dat?

Hallo, ik ken het probleem, maar ik gebruik voor die gevallen een telefoon die ruimtebewaking heeft. Zodra de kleine in bed ligt, zet ik de telefoon doorgeschakeld naar mijn mobiel. En als hij wakker word of er veel geluid is, gaat de telefoon automatisch naar mijn telefoon bellen en ik hoor dan of hij huilt. Het is natuurlijk niet echt helemaal perfect maar ik weet wel of hij wakker is of niet. En dat is wel een prettig idee. Ik kan altijd de buurvrouw bellen of ze even kan gaan kijken.

Misschien is dat een idee om het knagende gevoel iets minder te maken.

groetjes Bieke

Reactie voor op de website?

47.66. Gemakzucht

Reactie op Reactie op de jonge oma

Wel vreemd dat iemand beweert dat kinderen met astma door de vrieskou slepen slecht zou zijn. Het is bekend dat in het bijzonder vrieskou gezonder is dan de vaak zeer vervuilde binnenlucht. Ik proef heel vaak gemakzucht en niet willen aanpassen aan het hebben van kinderen en de vele verantwoordelijkheden.

Oh ja ik heb 4 kinderen waarvan er 3 astmapatient zijn. Nooit de aanvechting gehad om mijn kinderen alleen te laten. Ik demp geen put als het kalf verdronken is.

Maria

Reactie voor op de website?

47.67. Vanaf welke leeftijd alleen thuis?

Mijn kinderen zijn nu 9, 7, 5 en 3. Mijn oudste was 4 toen ik 'm voor het eerst alleen thuis liet om zijn broertje van de creche te halen. Ik zal niet meer dan 10 minuten weg geweest zijn en de creche zat aan de overkant van de straat.

Bij mijn tweede haalde ik het niet in mijn hoofd om hem alleen thuis te laten met 4. Hij zal een jaar of 6 geweest zijn toen hij voor het eerst alleen thuis bleef. Ik had wel uitgebreid vantevoren geoefend met de telefoon en hij kon mij in geval van nood bereiken. Mijn nummer 3 is onlangs voor het eerst een kwartiertje alleen thuis geweest. Ook met haar heb ik eerst het telefoonritueel afgewerkt. De kinderen weten dat ze wel de telefoon mogen opnemen, maar dat ze niet de deur mogen opendoen.

Inmiddels zet ik de oudste drie regelmatig thuis af als ze van de BSO komen en ga ik alleen door naar de creche. Ze zijn dan ongeveer 15 minuten alleen thuis. Vorige week was er iemand aan de deur, waarschijnlijk een collecte of iets dergelijks, maar die hebben ze voor een dichte deur laten staan. Het is een kwestie van vertrouwen en het ene kind (en de ouder) is daar eerder aan toe dan een ander.

Groeten,

Sandra

Reactie voor op de website?

47.68. Briefje

Reactie op Zelf oordelen

Als ik toch even alleen op pad moest om een boodschapje of een kind te halen van school had ik standaard een briefje in mijn portemonne dat er kinderen alleen thuis waren op (adres).

Verder waarschuwde ik altijd even een buurvrouw als ik wat verder weg moest, zodat ze in de gaten hadden als (ik niet thuis zou komen of het huis gaat de fik in of.....)

Anneke

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kleine kinderen alleen thuis: kan dat?

 1. Het hangt er van af
 2. Zelf oordelen
 3. Het blijft eng, maar went wel
 4. Ieder moet het zelf weten
 5. Per situatie bekijken
 6. Kiezen tussen twee kwaden
 7. Als maar iemand mij verwacht
 8. Intercom bij de buren
 9. Het ligt aan de omstandigheden
 10. Kinderen alleen thuis laten kan niet
 11. Soms is het even niet anders
 12. Heel persoonlijk
 13. Nooit alleen thuis gelaten
 14. Ook nooit alleen thuis gelaten
 15. Kinderen alleen thuis
 16. Kinderen alleen thuislaten
 17. Kinderen alleen thuislaten? Nooit!
 18. Reactie op de jonge oma
 19. Nooit alleen laten
 20. Niet alleen thuis laten
 21. Thuis laten... waarom niet
 22. Verhuizen
 23. Paar tips
 24. Laat weten dat je weg bent
 25. Nooit alleen thuislaten!!
 26. Kind alleen thuis: heb het nog nooit gedaan
 27. Kind alleen thuis
 28. Nooit alleen laten
 29. Niet mee eens
 30. Wel en niet
 31. Thuis laten
 32. Kind alleen thuis
 33. Kind alleen thuis
 34. Je kent je kind
 35. In Engeland
 36. Wat als...?
 37. Kind alleen thuis
 38. Kind alleen thuis
 39. Kind alleen thuis
 40. Zoon van 8 moet op zusjes van 5, 2 en 4 maanden passen?
 41. Ligt aan de situatie
 42. N.a.v. kind dat moet oppassen
 43. Kind alleen thuis
 44. Kind alleen thuis, uur lang
 45. Reactie op jonge oma
 46. Kind alleen laten
 47. Briefje
 48. Ik had ook een briefje mee
 49. Laat je kind nooit alleen
 50. Er kan van alles gebeuren
 51. Voor Truus
 52. Re: kind alleen laten
 53. Kind alleen thuis laten?
 54. Bebetel
 55. Ik kan het heel goed begrijpen.
 56. Nooit.
 57. Re: Nooit
 58. Alleen thuis laten, maar hier nog een tip.
 59. 15 jaar, pas alleen thuis?
 60. zelf doen en stapsgewijs loslaten....
 61. Kind (11) alleen thuis
 62. Moeilijk te zeggen
 63. Uit Australie
 64. Niet alleen thuis kun je plannen
 65. Ruimtebewaking
 66. Gemakzucht
 67. Vanaf welke leeftijd alleen thuis?
 68. Briefje

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.