Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

42. Onze wens naar een vierde kindje!

Beste ouders,

Wij (27(v) en 32(m)) zijn zeer gelukkig met onze kroost van drie kleine hummeltjes. Twee dochters (17-03-97 en 12-09-98) en een zoon (04-06-2000). Zoals je ziet snel achter elkaar. Onze wens is dan ook altijd geweest (als alles mee zit, want kinderen krijg je, die neem je niet) 4 kindjes en dan het liefste zo snel mogelijk achter elkaar.

Door de (problemen in de) zwangerschap van onze jongste hebben we toch sterk getwijfeld of we het wel moeten doen (ik heb de ziekte van Hashimoto en had last van mijn schaambeen). Je zit dan in een tweestrijd met je gevoel, je hart en je verstand. Ik die tegen iedereen zegt: volg je hart, twijfelt zelf?

Praktisch gezien zit het goed (auto, huis, etc.) maar is het lichamelijk wel voor mij verantwoord? De ziekte van Hashimoto hoeft onder goede begeleiding geen probleem te zijn, maar de onzekerheid die er is wat betreft de pijn in je bekken. Ik moet zeggen dat ik zeer snel hersteld ben. Ondanks de pijn die ik gehad heb is mijn wens en verlangen naar een vierde ontzettend groot.

Mijn omgeving begrijpt hier weinig van. Ze reageren met: 'Je hebt toch 3 gezonde kinderen en je bent zelf weer de oude. Waarom het risico nemen?' Het heeft voor ons altijd vast gestaan dat we graag 4 kinderen willen. Nooit gedacht dat ik daaraan zou twijfelen. De twijfel is er niet meer en we willen in de toekomst ons hart volgen.

We hebben altijd geroepen als we voor een vierde gaan dan laten we de natuur beslissen na de laatste zwangerschap. Maar ja, die is best zwaar geweest dus dan denk je er ook niet zo luchtig over. De andere drie kindjes waren zowat op de maand "gepland". Ik zei dan zou het leuk zijn als hij of zij dan en dan geboren zou worden. En zie daar. Dus bij de vierde zouden we het wel zien. Nu is mijn jongste net 7 maanden. Hij heeft 6 maanden lang de borst gehad totdat hij het niet meer wilde. Nu is mijn menstruatie teruggekeerd. En is de keuze of we het de natuur laten regelen best moeilijk.

Zijn er mensen die tijdens de zwangerschap last hadden van hun schaambeen, bekken en die het toch (zo snel) aangedurfd hebben. Zo ja, hoe is dit bevallen? Hoe hebben jullie het aangepakt. Je hebt tenslotte nog drie kindjes rondlopen.

Wat ik me trouwens ook afvraag is het volgende. Mijn eerste woog 6 pond bij de bevalling, de middelste 8.5 pond en je raadt het al de jongste was een beer van 9 pond. Nu ben ik van allemaal (redelijk) makkelijk bevallen. Maar mijn verloskundige zei me al dat als ik voor vier zou gaan er rekening mee moet houden dat deze nog zwaarder zal zijn. Ik lees regelmatig dat er ouders zijn van 5, 6, 7, of zelfs meer kinderen. Worden de kinderen inderdaad alsmaar zwaarder (betere doorbloeding naar de baarmoeder en placenta dus meer voeding voor de kleine) en hoe overleef je dat. Ik baar me letterlijk zorgen als ik lees gezin met 10 kinderen. Als ze elke keer zwaarder worden.....

Graag (ook) reacties van mensen die net als ons de kinderen snel achter elkaar hebben gekregen. Viel/valt het mee of tegen? Hoe doe je het als je man regelmatig een aantal dagen aan een stuk weg is met naar school brengen e.d.?

Groetjes Cynderella

Reactie voor op de website?

42.1. Ons klavertje vier

Hallo Cynderella,

Jouw stukje over 3 en eventueel 4 kinderen was voor mij erg herkenbaar. Onze kinderen (21-07-95, 29-11-96, 20-08-1998 en 02-11-99) volgden elkaar ook snel op. De reacties van anderen werden bij de derde zwangerschap al beduidend minder positief en bij de vierde waren er zelfs mensen bij die een abortus suggereerden. Hiermee hebben ze mij en mijn man behoorlijk op mijn ziel getrapt.

Hoe dan ook, wij zijn erg gelukkig met ons viertal dat mede door het kleine leeftijdsverschil heel leuk met elkaar optrekt. Ook ik had tijdens mijn zwangerschappen pijn bij het schaambeen en het SI-gewricht (kon mij bijvoorbeeld niet zelf omdraaien in bed, of op één been staan). Bij iedere zwangerschap ontstonden de klachten wat vroeger dan bij de vorige en was de pijn ook heviger. Toch ben ik na iedere zwangerschap, mede door gerichte fysiotherapie, weer goed hersteld.

Voor wat het geboortegewicht van de kinderen betreft, onze kinderen wogen 2820 gr, 4165 gr, 4175 gr en 3550 gr bij een gelijke zwangerschapsduur. Het hoeft dus niet zo te zijn dat ieder volgend kind zwaarder is. Onze oudste en jongste zijn meisjes en de 2 middelste kinderen zijn jongens, dat maakt wel enig verschil.

Natuurlijk is het niet altijd een roze wolk maar wij zijn erg blij dat wij niet naar de buitenwacht geluisterd hebben. Toegegeven het is erg druk en ik heb ook zeker mijn prioriteiten bij moeten stellen; eerst de kids en dan pas de rest, als daar nog tijd voor is.

Onze twee oudste kinderen zitten inmiddels op de basisschool die op 1 minuut loopafstand is van ons huis. Als ik ze naar school breng en de kleintjes slapen nog, dan laat ik ze thuis en neem mijn draadloze babyfoon mee. Op deze manier kan ik zelfs 's middags een uurtje op school helpen met computerles. Kortom, alles wat moet gebeuren, probeer ik zoveel mogelijk te plannen en is er dan nog tijd over, dan komen andere dingen aan de beurt; zo niet, jammer...

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn verhaal; volg je gevoel, niemand anders kan dat voor je bepalen.

groetjes,
Myranda

Reactie voor op de website?

42.2. Ons zestal

Hoi Cynderella,

Wij hebben zes kinderen waarvan de oudste drie in de leeftijd van 15, 12 en 9 jaar. Daarna een poos niets en toen nog een dochter van 1 jaar en een tweeling van 8 weken. De oudste woog 3100 gram, de tweede woog 3450 gram de derde woog 3540 gram de vierde woog 4200 gram en nummer vijf en zes wogen resp. 3260 en 2900 gram. Bij mij werden de gewichten steeds zwaarder. De tweeling woog wel lichter, maar ze hadden toch een prima gewicht en ik droeg wel bijna 13 pond aan kind bij me.

Ook ik kreeg bij de tweede al last van mijn liezen. Bij de derde was het niet zo erg maar bij de vierde weer wel. Na de bevalling van de vierde heb ik nog vrij lang last gehouden van de liezen. Toen de vierde 8 maanden was ben ik zwanger geraakt van de tweeling ondanks dat ik nog borstvoeding gaf. De tweelingzwangerschap was vanaf een maand of zes heel zwaar. Ik had vreselijk last van mijn liezen. Vooral wanneer ik te veel gedaan had. Dan kon ik de volgende dag wel janken van de pijn. Toch had ik een prima bevalling en was de pijn na de bevalling gelijk over terwijl ik bij de vierde er nog een tijd last van had.

Het is dus van te voren niet te zeggen of je kind zwaarder of lichter zal worden en of de pijn erger wordt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes, Marjan

Reactie voor op de website?

42.3. Volg je hart

Ik wil reageren op de wens om een vierde kind:

Beste Cynderella,

Zelf kan ik helemaal geen kinderen krijgen, en de keuze die jij krijgt, lijkt me verschrikkelijk. Toch wil ik zeggen: VOLG JE HART. Wat de buitenwereld ook zegt. Er zijn altijd vrienden die je steunen door dik en dun. Dit even als hart onder de riem

Saskia

Reactie voor op de website?

42.4. De vierde wens is in vervulling

Hallo Allemaal,

Nog hartelijk bedankt voor jullie bijdrage. Ik wilde jullie even laten weten dat de wens in vervulling is gegaan. We hadden verwacht er een maand of 2 a 3 mee bezig te zijn. Gezien de andere zwangerschappen, maar het heeft zo moeten zijn. Het was de 1e keer gelijk raak. Vol verwachting klopt ons hart.

Groetjes Cynderella

Reactie voor op de website?

42.5. Gefeliciteerd Cynderella!

Hoi Cynderella,

Ik wilde je alleen even feliciteren met je zwangerschap. Heel veel succes en geniet er van!

Groetjes, Myranda ("Ons klavertje vier")

Noot redactie: En natuurlijk ook van ons en de anderen de hartelijke felicitaties!

Reactie voor op de website?

42.6. Toch een vierde

Ongeveer 1,5 jaar geleden schreef ik naar jullie website over onze twijfel over wel of geen vierde. Daarom vind ik het leuk nu te melden dat de vierde eindelijk onderweg is. Na een jaar proberen en een miskraam hebben we vandaag gehoord dat de vruchtwaterpunctie goed is.

Wat heb ik dit keer goed gevoeld dat je kinderen krijgt en niet neemt en wat heb ik een bewondering gekregen voor die mensen die de hele medische molen in moeten en/of elke maand maar weer teleurgesteld worden. Ik voel me dan ook de koning te rijk met mijn drie dochters en wat de mensen ook denken, het maakt mij echt niet uit of het een jongen of een meid is, daar ging het ons dus echt niet om. Ik zeg altijd: als ik niet van die leuke meiden (10, 8 en 4) had zou ik niet eens denken aan een vierde.

Kortom, we verheugen ons er enorm op en natuurlijk blijf ik gewoon werken als docente wiskunde, al moet ik toegeven dat ik wel een jaartje onbetaald verlof neem, gewoon om lekker te genieten. Leuk vind ik dat de reakties ontzettend leuk zijn, dit had ik niet verwacht, temeer omdat de meeste vriendinnen al uit de kleine kinderen zijn. Een van mijn vriendinnen vond het zelfs zo leuk, dat ze nu ook zwanger is.

Een nadeel van ouder moeder worden (ik ben 37) is dat je de keus moet maken voor onderzoek. Dat heeft ons veel hoofdbrekens gekost en ook veel twijfels. Gelukkig is ons de moeilijke keus bespaard gebleven nu we weten dat alles goed is en gaan we ongestoord genieten van wat zeker onze laatste zwangerschap wordt. Wel willen we later nog iets met pleegzorg gaan doen, hiervoor hebben we de cursus al gedaan. Iedereen die om welke reden dan ook twijfelt, veel sterkte bij de beslissing, wat die ook wordt.

JanneMarieke

Reactie voor op de website?

42.7. Bekkeninstabiliteit

Bij onze oudste 2 kinderen heb ik bekkeninstabiliteit gehad. De 2e zwangerschap was behoorlijk zwaar. Ik heb de laatste 2 maanden met krukken gelopen en thuiszorg gekregen. Ook nog 5 maanden na de geboorte had ik de thuiszorg nodig.

Door therapie ben ik van mijn klachten afgekomen en durfden we een 3e en zelfs een 4e zwangerschap aan. Ik heb 2 prima zwangerschappen gehad en heb alleen nog vage klachten tijdens mijn menstruaties. Er valt mee te leven. Intussen hebben we 4 prachtige kinderen en kan ik alles met ze doen wat ik maar wil. Veel mensen waren sceptisch toen ik weer zwanger werd van de 3e maar wij waren vol vertrouwen.

Wat het gewicht betreft: Mijn 1e (een zoon) woog 2730 gr., de 2e (een meisje) woog 3800 gr., de 3e (een jongen) woog 3540 gr. en de 4e (een jongen) woog 3570 gr. Het meisje woog dus het zwaarste in mijn geval en juist terwijl ik van haar die zware bekkeninstabiliteit had. Maar het is toch allemaal goed gekomen. Nu weet ik net sinds een week dat ik zwanger ben van de 5e. Ik heb er vertrouwen in dat ik dit ook tot een goed einde zal brengen. Ik ga ervoor!

Mari

Reactie voor op de website?

42.8. Een vijfde?

Lieve Cynderella,

Wij zijn de gelukkige ouders van vier prachtige kindjes. Bij de jongste heb ik ook bekkenproblemen gehad. Ze gaan nu allemaal naar school en bij ons kwam de wens voor een vijfde kindje toen heel sterk. We hebben besloten om ervoor te gaan en inmiddels ben ik dus overtijd. Heel spannend allemaal, ook wat alles nog brengen gaat..... Ik hoop op een reactie van jou terug!

Reactie voor op de website?

42.9. Jij hebt je hart ook gevolgd

Lieve Sas,

Ik wil je nog bedanken voor je steun toen ik destijds voor een moeilijke beslissing stond. Maar nog moeilijker voor jou omdat jou wens nooit in vervulling zou gaan. Ik wil je toch via deze weg heel veel geluk wensen en geniet ervan meid. Want zelfs de stoutste en onverwachte dromen komen uit. Geniet van Randy & Elisa.

Groetjes en ik hou van jou, je bent een vriendin voor de rest van mijn (ons) leven. Op onze vriendschap.

Cynderella

Reactie voor op de website?

42.10. Vier in vijf jaar min 1 uur

Cynderella,

Wij hebben sinds kort 4 kinderen, oudste is van 7 juli 1998, 8.57 en de jongste van 7 juli 2003 (ja hoe krijgt ze het voor elkaar) 7.52 uur. Drie meiden en een zoon. Gelukkig is altijd alles soepel verlopen, dus misschien heb ik wel heel makkelijk praten. Neemt niet weg dat ik tijdens mijn laatste zwangerschap flink last had van mijn bekken (kwam ook omdat ik te lang heb doorgewerkt). Dankzij een fysiotherapeut die samen met een vrouwelijke compagnon een nogal onorthodoxe methode heeft ontwikkeld kon ik 2 dagen later weer lopen. Er heeft ooit een verhaal in Ouders van Nu hierover gestaan.

Vwb geboortegewicht valt er bij ons geen lijn in te ontdekken: 3200 (5 dagen te vroeg), 3650 (bijna 3 weken te vroeg), 3850 (2 dagen te laat) en 3350 gram (1 week te vroeg). Ik zeg te vroeg en te laat, maar ik bedoel natuurlijk gewoon voor of na de uitgerekende datum.

Over hoe je het organiseert: dat valt inderdaad niet mee met zoveel kinderen zo kort op elkaar. Wij werken allebei maar verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we grotendeels vanuit huis werken. Daarnaast hebben we sinds een half jaar een au pair (wat een zegen), maar daar moet je maar net de ruimte voor hebben (en het willen). En ook bij ons komt het wel eens voor dat er 2 liggen te slapen en dat we even snel wegsneaken om de andere 2 van school te halen. Als het even kan laten we de oudste twee overblijven, dat scheelt een hoop rompslomp. Dan is er altijd nog de buikdrager, de draagdoek, dubbele buggy of kinderwagen met plankje enz.

Ik ken ook iemand die 3 kinderen heel kort op elkaar had. Haar man was ook vaak een paar dagen van huis en ik weet dat ze veel burenhulp, andere ouders enz. heeft ingeroepen.

Maar bovenal: wat een rijkdom, of het er nou 3 of 4 of 10 zijn. Wij zijn achteraf (over die 4e was het besluit eigenlijk nog niet gevallen) blij met het even aantal. De oudste 2 vormen een soort twee-eenheid en de jongste dreigde er maar bij te gaan hangen. Zij heeft nu haar eigen maatje en het lijkt wel of ze het weet: ze is het meest dol op de baby van allemaal. Moeilijke afweging heb je te maken. Misschien toch maar gewoon laten gebeuren, dan hoef je er ook geen beslissing meer over te nemen.

Veel succes en als je meer wilt weten over die fysiotherapie dan laat het maar weten!

Claire

Reactie voor op de website?

42.11. Hoe is jullie ruimte in huis?

Ik kom er net achter dat ik zwanger ben van mn vierde. Nou woon ik op de derde verdieping en heb maar 3 slaapkamer..... Verders heb ik een zoon van 10, dochter van 8 en nog een zoontje van 2 jaar. Nou is m'n vraag aan jullie: hoe richten jullie de slaapkamers in? Ik zit hier erg mee, help!!!

grt, Mama v 3 kids en ?

Reactie voor op de website?

42.12. Ruimte in huis

Wij hebben 4 slaapkamers te verdelen voor 9 personen en een extra ruimte om huiswerk te maken. Ze slapen bij ons met z'n tweeen op één kamer. De jongste (hij is nu 16 maanden) slaapt nog bij ons op de kamer en gaat straks bij zijn twee jongste zusjes op de kamer, zij willen dit graag. Ze hebben allemaal middenslapers, daar kunnen ze hun spulletjes goed onder kwijt. Zelfs de oudste van 14 jaar wil geen gewoon bed, ze heeft nu een balkon tafeltje aan haar bed hangen voor de wekker en haar boeken. Mijn zoon van 13 jaar slaapt met zijn broertje van 4 jaar op een kamer en dat gaat prima.

Dus met een beetje puzzelen is het ons altijd gelukt om iedereen tevreden te houden.

In ieder geval gefeliciteerd met je zwangerschap en ik wens veel succes.
Groetjes Tanja

Reactie voor op de website?

42.13. Niet zwaarder

Dag Cynderella,

Ik ben moeder van 6 kinderen en nee hoor, ze worden niet zwaarder bij elke volgende zwangerschap. De laatste woogt overigens slechts 2kg950 (ze was wel 10 dagen te vroeg) en mijn zwaarste was de derde, die woog 3kg450. Ik heb ook altijd gemakkelijke bevallingen gehad.

Veel moed nog als je beslist om voor het vierde te gaan!

Lutgard, Belgische mama van 6

Reactie voor op de website?

42.14. Een 4e baby

Hoi Cinderella, ik ben net bevallen van een 4e kindje en ik had net als jij veel pijn tijdens de zwangerschap en dat werd veel erger tijdens de bevalling. Als jij niet de pijn wilt hebben die ik had, dan raad ik je aan geen 4e kindje te nemen!

Alice,

Reactie voor op de website?

42.15. 4 kinderen in 5 jaar en beiden werken

Claire,

Graag zou ik meer willen weten hoe alles gaat in jullie gezin. Wij komen erg overeen met jullie gezinsamenstelling (ook bij ons was het besluit over de vierde eigenlijk nog niet gevallen) en toen ik ook nog las dat jullie beiden werken, ben ik erg nieuwsgierig geworden naar jullie. Ben jij ook nieuwsgierig naar ons dan laat het me maar weten.

Groeten, Esther 3 dochters, en een zoon (tussen juni 1997 en april 2002)

Reactie voor op de website?

42.16. Een vijfde kindje?

Lieve allemaal, wat een herkenbare verhalen. Ik ben de trotse moeder van 4 knullen van 8, 5, 3 en 4maanden. Toen ik zwanger was van de jongste, was ik ervan overtuigd dat het de laatste zou zijn. 4 was goed. Nu ben denk ik daar anders over. Moet er niet aan denken dat het bij 4 blijft, al schaam ik me ervoor zo te denken, want ik heb er immers 4 gekregen! Maar het voelt niet goed. Ik ben bijna jaloers als ik mensen zie of hoor van mensen die wel voor een vijfde durfen te gaan. Ik wil wel, maar mijn man niet. Hij vindt het goed zo. Ik hoop natuurlijk dat hij van gedachten verandert, maar ik denk het niet. Ook vind ik het moeilijk om zo met gezinsplanning om te gaan. Een kindje is een groot geschenk van onze heer en mag/kan je daar nee tegen zeggen? Of is het een excuus van me om hem te overtuigen? Ik weet het niet en heb nog veel te overdenken voor ik de wieg ga opruimen.

groeten Tea

Reactie voor op de website?

42.17. Gefeliciteerd Cynderella en gezin!

Van harte gefeliciteerd met jullie (4e) zwangerschap. Geniet er met volle teugen van!!! En laat de mensen die commentaar hebben maar lekker kletsen want wat is er nou mooier dan kinderen? Nog bedankt voor je tip trouwens "volg je hart" Ga ik nu zeker doen!!!

Nathalie

Reactie voor op de website?

42.18. Wat is het grote verschil tussen 3 of 4?

Wij hebben 3 gezonde jongens van 7-5-2. Ik zit in dubio of we voor een vierde gaan proberen. Een jongen of meisje maakt niet uit. Wie heeft tips die me kunnen helpen met het nemen van een beslissing. Wat is het grote verschil tussen 3 of 4.

Wie kan me helpen!! Pat

Reactie voor op de website?

42.19. Zou het zo weer doen!

Dag Pat,

Wij hebben vier toffe kinderen van 6,5 -5,5 -4 en 2 jaar. Mijn ondervinding is van twee naar drie kinderen gaat als vanzelf, maar van drie naar vier kinderen, ligt toch iets moeilijker. Althans, zo heb ik het ervaren.

Ik had heel sterk het gevoel; als ons vierde kindje geboren was, dat de andere kinderen nog altijd evenveel aandacht van mij verdienden als daarvoor. Ik ben daar in geslaagd, maar gemakkelijk is het soms niet. De oudste drie vormen echt een "groepje" en onze jongste valt er echt een beetje uit; Maar dat zal wel veranderen naarmate ze ouder wordt.

Ik zou mijn vier (b)engeltjes voor geen geld van de wereld willen missen en zou het zo opnieuw doen!!

Trotse moeder van drie zonen en één dochter

Reactie voor op de website?

42.20. Van 4 naar 5

Ik vond de overgang van 3 naar 4 juist veel lekkerder verlopen, terwijl ik er nu vier heb kan ik meer doen dan toen ik drie kids had. Je gaat toch anders de dingen organiseren. We krijgen nu (de oudste is 5) ons vijfde kindje en ik hoop dat deze overgang net zo soepel verloopt.

Groetjes Sunny

Reactie voor op de website?

42.21. Wat moet ik doen?

Wie kan mij zeggen of een vierde kindje financieel veel verschil maakt. Ik heb daar toch zorgen om en denk daarom laat maar, een vierde. Maar inwendig voel ik me dan zo verdrietig, want ik wil het wel. Maarja, je kunt niet alles hebben in het leven.

Ik ben alleen zo bang dat ik later spijt ga krijgen, ik ben nu 36 jaar. Het ergste van alles is, dat ik al een jaar twijfel en alleen daar nog mee bezig ben en nergens anders meer van geniet. Dus bijna een obsessie.

Wie herkent dit, heeft advies en goede raad.
Anneke

Reactie voor op de website?

42.22. re: wat moet ik doen

Hoi Anneke

Ik zit in dezelfde situatie als jij. Wil dolgraag een 4e, ben 37 jaar en bij mij is het al een obsessie geworden. Ik zie alleen maar zwangere vrouwen en denk bij alles wat ik doe: ... die vierde.

Het gezinnetje is niet compleet voor mij. Veel mensen vinden me ondankbaar, egoistisch, niet van deze tijd. Je hebt het financieel nu zo goed, waar begin je aan.

Ik begin helemaal nergens aan want mijn man wil niet en daar kan ik niet mee omgaan. Mijn man ompraten is niet goed, maar hier word ik gek van. Die laat zich ook niet overhalen. Kunnen we niet onze e-mail adressen uitwisselen? Praat veel makkelijker. Hoe denkt jouw man erover?

Ik hoor graag van je,
groetjes Simone

Reactie voor op de website?

42.23. Zo kort op elkaar

Dames,

Jullie kunnen me vast wel wat vertellen over mijn volgende vragen; Ik ben een week of 8 zwanger en heb net een kleintje van amper 7 maanden! Het was niet helemaal gepland, ik werd nog zo onregelmatig ongesteld en het spiraaltje lag al klaar voor als ik weer ongesteld werd.. maar niet dus.

Ik ben wel ontzettend blij, maar ook bang! Zo kort op elkaar. Heb ik straks wel de tijd om van mijn kleintje te genieten als deze zwangerschap zwaarder verloopt dan ik verwacht, of die eerste maanden als zijn broetje of zusje er is.. Ik wilde zo graag nog even helemaal alleen van hem genieten.

Jullie hebben zelfs meerdere vrij kort achter elkaar gehad. Hoe is die verdeling gegaan? Daarbij werk ik ook nog 3 dagen. Ook fysiek vraag ik me af of mijn lijf nu wel in goede conditie is.. die heeft eigenlijk nog niet helemaal op kunnen knappen of wel? Help.. ik ben echt wel blij, maar ik hoop dat iemand me begrijpt.

Liefs Maxine

Reactie voor op de website?

42.24. Zo kort op elkaar

Als eerste natuurlijk hartelijk gefeliciteerd met je zwangerschap, niet gepland maar wel een kadootje, tenminste zo zag ik dat toendertijd. Onze Fleur was 4 maanden toen ik zwanger raakte, niet de bedoeling, gaf nog volledig borstvoeding. Ik ging halverwege de maand naar de huisarts voor pilrecept en die zei na bloeddrukopname: "goh wat is die laag, of das gewoon mazzel na je verhoogde bloeddruk of je bent zwanger".

Nou BINGO dus, al voelde dat voor mij ff niet zo. Is geen seconde bij ons opgekomen om het kindje niet te laten komen hoor, maar dit was zo vlug, Fleurtje was nog zo klein, wat overigens voordeel was dat door de zwangerschapshormonen de lichte dip die ik had na haar geboorte (moe, huilerig enzo) direct over was.

De zwangerschap zelf overkwam me wat, was er veel minder mee bezig. De geboorte kwam dichterbij (zwangerschap volgens het boekje) en terwijl Fleur (toen net 1 geworden) beneden in de box speelde werd Jasmijn geboren. En nog ontroert die opname me (staat op video) de verloskundige pakte haar, sprak de woorden: "Het is een dame en hoe heet ze?" Waarop ik antwoorde: "Dit is onze Jasmijn". Een gevoel dat nooit meer weg is gegaan.

Je moet wat dingen bijstellen, makkelijker worden en echjt hoor dat babietje past zich aan. Fleur liep nog niet en als ze viel vanuit staan dan duwde ik mijn pink in Jasmijn haar mondje, legde haar op de bank, trooste de oudste en legde haar daarna opnieuw aan. Fleur was te klein om jaloers te zijn, kortom we genoten!!! Inmiddels zijn ze 15 en 14, heerlijke meiden en Jasmijn, da's nog steeds ons kadootje.

groetjes Annemijn (mamma van 5 kinderen)

Reactie voor op de website?

42.25. Een vierde kindje

Hier wil ik even op reageren. De pijngrens is voor iedereen anders! Zelf had ik bij de eerste een super zware bevalling van twee dagen en werd uiteindelijk een keizersnede. Toen een zwangerschap na anderhalf jaar van 13 weken en die ging mis met alle ellende (want je krijgt gewoon een bevalling dan, omdat de baarmoeder al helemaal klaar is).

Daarna werd ik weer snel zwanger en de bevalling wilde ik toch zelf doen, maar mislukt. Ook weer twee dagen en uiteindelijk met tang en ons kind naar de couveuse, omdat het zolang had geduurd. Ze hadden achteraf, zeiden ze, toch een keizersnede willen doen, maarja zo kan je niet alles van te voren plannen. Verder gaat het goed met haar en we kregen daarna nog twee zoons met keizersnede met een jaarverschil dus vier kinderen in 5 jaar en dat is dus wat je er voor over hebt!

Ik weet ondertussen alles van pijn hebben, maar ga niet tegen iemand zeggen of die nou wel of niet moet kiezen voor nog een kind i.v.m pijn! Wat stelt een bevalling met heel veel pijn nou voor tegen over een kindje wat je zo graag wilt. Dat had ik er echt voor over. Mijn visie is: je komt echt wel weer over die pijn heen. Alleen moet je voor jezelf bepalen wat je pijngrens is en of je dat er voor over hebt!!

groetjes José

Reactie voor op de website?

42.26. 4 kindjes in 2,5 jaar tijd

Hallo moeders (en vaders),

Bij ons gezin zit tussen dochter 1 en 2 een leeftijdsverschil van 14 maanden. Toen ik na dochter 2 aan de pil wilde gaan (ik heb 10 maanden borstvoeding gegeven), dacht ik: laat ik eerst eens een zw.schapstest doen voor de zekerheid en jawel hoor: zwanger. Ik wist niet precies hoe lang en bij ons wordt rond de 10 weken een echo gemaakt om de exacte termijn te bepalen. Mijn man viel bijna van zijn stoel en ik van het bed toen die mevrouw dus heel vrolijk meedeelde dat ik niet 1 maar 2 kindjes verwachtte. De zwangerschap van nummer 3 was dus niet zo gepland, maar nu kwam ook nummer 4 meteen mee.

Achteraf vond ik het wel leuk want mijn man vond 3 kindjes genoeg maar ik heb altijd 4 kinderen gewild. Toch was het evengoed ontzettend schrikken want we hadden al twee hele jonge kinderen. Onze oudste dochter was net 2,5 jaar oud toen de tweeling werd geboren. Er zit 16 maanden tussen nummer 2 en de tweeling. In het begin leef je in een soort van roes (melk geven, luier verschonen, melk geven, luier verschonen).

Nu is de tweeling 2 jaar oud, nummer twee is 3 en nummer een is 4 jaar, en het gaat ontzettend goed met ons. Wel heb ik het zelf af en toe wat zwaar omdat ik me dan druk maak over van alles en nog wat en dat is natuurlijk niet slim. Mijn advies is: Concentreer je op je gezin, blijf de mooie dingen zien en maak je vooral niet druk om je huishouden. Doe wat je kunt en maak je zelf niet gek. Het is zonde om je druk te maken over het wassen van de ramen terwijl je over een tijdje denkt: wat zijn ze al groot, waar is die tijd gebleven?

Heb je alleen maar zitten stressen terwijl je veel beter met je kleintjes kunt spelen.

Misschien heb je niets aan dit stukje, maar ik wilde het toch graag even kwijt.

Groetjes van Karin

Reactie voor op de website?

42.27. Kinderen??

Hoi allemaal.

ik wilde gewoon even reageren op alle leuke stukjes die er staan. Ikzelf ben ook moeder van 2 zoons van 11 en 9 jaar oud. Ik heb de zwangerschappen als prima ervaren, geen onoverkomelijkheden en normale bevallingen. Alleen de oudste is een vrij drukke jongen, en de tweede was een huilbaby. Dramatisch vonden wij dat. Dit heeft ons toen verder doen besluiten om het bij deze 2 te laten.

Wij werken allebei, man in ploegendienst en ik als wijkziekenverzorgster. Ik heb mij nu kunnen specialiseren in mijn vak. Ook erg leuk. Als moeder vond ik het wel een drukke en hectische tijd toen zij klein waren. Nu worden zij al aardig zelfstandig. Nu wordt er dagelijks gesport en worden andere dingen door onze jongens ondernomen. Ook weer een leuke tijd (taxi bedrijf ben je dan af en toe.)

Ik vind het gewoon belangrijk dat iedereen elkaar in zijn waarde laat, welke keuze iemand ook maakt. Repecteer elkaar, dan komen wij een heel eind in deze maatschappij.

groeten Anne-Marie

Reactie voor op de website?

42.28. Van vier naar vijf

Hai,

Ik zou net als jij het even laten bezinken. Maar als je naar een jaar nog zo stevig dat gevoel hebt ben ik toch voorstander om je gevoel te volgen.

Wij hebben sinds kort (zes weken) een vierde kindje en het is me allemaal zo meegevallen en nu ben ik zo blij dat we de beslissing genomen hebben anders had ik haar nooit gekent. Hoe we het financieel redden, ik heb geen idee maar als er drie kunnen eten dan kunnen er vier ook eten.

Heel veel succes met het maken van een beslissing.

Groetjes, mama van vier

Reactie voor op de website?

42.29. Vierde kindje

Volgens mij maakt het gewicht niet zoveel uit. Ik heb zelf 4 kinderen en ben nu zwanger van de vijfde. mijn eerste woog 8 pond mijn 2de en 3 de wogen 7 pond en de laatste woog ook 8 pond. Het hoofdje blijft toch altijd 10 cm en als de eerste eenmaal de doorgang heeft gemaakt volgt de rest.

Ik denk alleen wel dat je banden en bekken het zwaarder hebben te voorduren omdat die vaker worden uitgerekt. Maar veel succes in iedergeval.

Erica

Reactie voor op de website?

42.30. 3 jongens en nu een dochter

Hallo allemaal,

Ik moet nog ongeveer 3 weken tot de bavalling, deze zwangerschap was een complete verrassing en eigenlijk niet meer de bedoeling, maarja dan na drie jongens wordt het nu een meisje.

Ook ik heb deze gehele zwangerschap enorm af moeten zien van de pijn, heb nu 3 ochtenden in de week een hulp omdat ik weinig of niks meer kan door mijn bekkeninstabiliteit, ben heel blij als het achter de rug is en ik weet uit ervaring dat je als alles goed gaat en je weer zo n prachtig mensje in je armen hebt ook de pijn van de afgelopen maanden snel vergeten bent.

De jongens zijn 13jaar, 9 jaar en 22 maanden en ik moet je eerlijk zeggen dat ik van de oudste twee ontzettend veel steun en hulp krijg dus dan is het leeftijdsverschil toch wel prettig en gezellig om met hun over andere dingen te praten en hun mee te laten denken over de naam etc.

Iedereen moet in hun eigen situatie kijken of er nog een kindje bij past en niet luisteren naar anderen want die weten het toch altijd beter, luister naar je zelf en naar wat je hart je ingeeft en maak daaruit je keuze.

Veel succes

Esther

Reactie voor op de website?

42.31. Vierde kindje

Hallo iedereen,

ik ben een moeder van drie kinderen twee jongens van 0 en 2 en een meid van 4. We zouden erg graag nog een vierde kindje willen maar twijfelen of dit financieel wel verstandig is. Mijn man werkt alleen en we hebben ongeveer 1700 netto per vier weken (zit de kinderbijslag en belastingteruggave niet bij). We wonen niet duur, de hyp is 400 bruto per maand en we hebben al een mpv auto, dus dat is geen probleem.

De kinderen zijn nu nog klein en we redden het elke maand makkelijk. Maar we hebben geen idee wat ze gaan kosten als ze ouder zijn. Zouden we het gaan redden met ons inkomen en vier kinderen, dat is onze vraag. Wie kans ons helpen met het maken van deze moeilijke beslissing.

muisje

Reactie voor op de website?

42.32. Ik zou zo graag...

Hoi,

Ik heb nu al flink wat onderwerpen gelezen op deze website waaronder een aantal pittige discussies.

Op 01 Januari 2007 ben ik bevallen van een prachtige 3e dochter en aangezien ik dacht dat dit ons laatste kindje zou zijn heb ik haar zelf aangepakt bij de geboorte, de navelstreng doorgeknipt etc... Maar vanaf het moment dat ik haar in mijn armen kreeg en dat kleine hoopje mens zag wist ik het zeker, dit is niet ons laatste kindje!

Het lijkt me heerlijk om een 4 kids te hebben banjeren in huis en "gezellig" (het kan ook niet gezellig zijn!) met z'n alle aan tafel te zitten spelletjes doen en weet ik het niet wat allemaal maar het heeft natuurlijk ook z'n keerzijde.

Wat ik bedoel is dat ik een beetje bang ben voor het financiele gedeelte, we hebben een 7 persoons auto een huis met 5 slaapkamers in een autoluwe straat waar de kids lekker buiten kunnen spelen ...

Hoe doet een groot gezin het financieel als de kinderen willen studeren of hoe doen jullie het met "buitenland / binnenland" vakanties of dagjes uit (die zijn tegenwoordig ook behoorlijk prijzig die fijne pretparken!!) Hebben jullie daar ook tegenop gezien en hoe lossen jullie dat op?

Alvast bedankt!

groetjes Michelle

Reactie voor op de website?

42.33. Wel of geen vierde kindje?

Hoi,

Ik ben een 37-jarige moeder van 3 kinderen van 10, 6 en 2 jaar. Ik dacht na 3 kinderen echt; mijn gezin is compleet! Maar help, de twijfel blijft, hoe weet je nu of je gezin compleet is?

Waarom heb ik dit verlangen nog? Is het omdat de jongste inmiddels naar de peuterspeelzaal gaat en ik anders niks meer om handen heb? Even cru gesteld.

Hoe kom ik er achter of ik echt wil, en dat ik het niet wil om een bepaalde leegte op te vullen.

Soms denk ik: nee, het is goed zo. Dan zijn de kinderen weer eens druk of gewoon, dan denk ik: toch wel makkelijk dat ze groter worden. Maar ja, ik vind het toch moeilijk om afscheid te nemen van die periode.

zijn er meer moeders die moeite hebben met het afscheid nemen van deze zwanger worden, zwanger zijn en baby-periode? En welke beslissing hebben jullie toen genomen? En stel dat je ging voor nog een kindje (als dat al lukte natuurlijk) was het verlangen daarna over?

Mijn man heeft me met Sinterklaas een onwijs lief gedichtje gegeven over nog een vierde kindje. Hij wil wel. Maar wil ik nog wel?

Of wil ik een studie gaan oppakken, weer gaan werken te zijner tijd?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen mijn gedachten op een rijtje te krijgen.

Groetjes, Viertje

Reactie voor op de website?

42.34. Vierde kindje!!

Als er ook maar een deel van je is die de wens voor een kindje heeft, zou ik ervoor gaan. Ikzelf was ook aan het twijfelen, mijn man eerst ook en dat terwijl we eigenlijk allebei altijd een vierde kindje gewenst hebben. In juli op vakantie was ik er zeker van, de tijd van twijfelen was voorbij, het kindje had beslist, ik was zwanger. Nu ben ik er heel blij mee en alle twijfels zijn verdwenen. Ook ik wilde weer gaan studeren en daarna gaan werken, maar daar wacht ik gewoon nog een paar jaartjes mee en ga lekker genieten van ons gezin. Dan maar met wat minder geld. We hebben een grote goedkope auto gekocht en in het huis zijn we aan het puzzelen met de ruimte, maar dit is echt ons wenskindje, net als de andere drie! In maart zullen we het nog een keer beleven, het grootste wonder! Succes en veel plezier allemaal!! Groetjes, AnneKaren.

Reactie voor op de website?

42.35. Help, een vierde

Hoi allemaal.

Sinds een paar dagen weet ik dat ik zwanger ben van de vierde. Ik heb een zoon van 12 jr. dochter van 8 jr. en een dochter van 6 mnd. en ben nu nog maar 5 weken zwanger. In de eerste instantie dacht ik, ik wil liever niet nog een kindje, dus maakte een afspraak bij een kliniek. Maar nu de datum dichterbij komt om het kindje weg te laten halen krijg ik het moeilijker. Ik vind niet dat ik het recht heb om voor God te spelen.

Mijn gevoel schommelt heen en weer. Kan ik het aan? Doe ik de andere kinderen niet te kort? Redden we het financieel wel? Ik ben nu 38 jaar. En de vorige keer was het al zo zwaar met de zwangerschap omdat ik suiker had. Vragen, vragen, vragen, de hele dag door mijn hoofd. Probeer mijn gevoel weg te drukken tot ik zeker weet wat ik wil

Morgen zal ik moeten beslissen. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker het zal worden. Zijn er meer vrouwen met deze ervaring?

mama's moeilijkste keus

Reactie voor op de website?

42.36. Enorme twijfel

Hallo allemaal,

Ook ik twijfel ontzettend over wel of geen vierde kindje. Wij hebben een zoon van net 5, en een tweeling (twee meisjes) van 3 jaar. Lange tijd vond ik het wel prima zo, een zoon en twee dochters, prachtig toch? Maar de laatste tijd begint het wel weer heel erg te kriebelen bij mij. Mijn man weet niet zeker of hij nog behoefte heeft aan nog een kindje, hij vindt het wel mooi zo, maar ik weet ook dat hij dol is op kinderen, en zo "om" zou zijn als ik het echt wil.

Ik heb wel in mijn achterhoofd: en wat als het nou weer een tweeling is? Dan zouden we er 5 hebben! Maar aan de andere kant, dan zou het gewoon een feit zijn, ons huis is groot genoeg (5 slaapkamers), en bij een vierde zouden we ook al een grotere auto moeten. Soms denk ik ook wel, het wordt nu wel steeds makkelijker, over een klein jaartje zitten de oudste 3 op school, maar dan denk ik ook weer: Juist dan zou ik lekker alle tijd hebben voor nog een keer zo'n klein hummeltje!

En vooral verlang ik er naar om nog een keer zwanger te zijn, de tweelingzwangerschap was zwaar, en ik zou zo graag nog een keer zwanger van 1 kindje willen zijn, maar ja dat ik geen garantie natuurlijk, en ook een eenlng-zwangerschap kan zwaar zijn... en is mijn gezin dan echt compleet, of blijft die twijfel altijd maar bestaan?

Wie heeft er advies voor me?

yvettexx

Reactie voor op de website?

42.37. Mijn groot verlangen naar een vierde kind

Ik, moeder van 3 kinderen (13, 11, 9) ben 36 jaar en wil dolgraag een vierde kind. Mijn man niet. Hij denkt dat een vierde kind niets toevoegt aan zijn geluk, want hij heeft er al drie. Ik wil hem niet overhalen, maar ben hem toch aan het manipuleren. Ik voel me daardoor erg ongelukkig. Op deze site lees je meestal dat beide partners achter het besluit staan. Zijn er ook vrouwen, die ervaringen omtrent deze kwestie kunnen delen? Ik vind het gewoon zo moeilijk om me er bij neer te leggen, maar ben tegelijk ook weer angstig door de vele negatieve reacties die ik van mijn omgeving krijg.

Daan

Reactie voor op de website?

42.38. Kindje beslist?

Volgens mij heb je dan gewoon sex gehad zonder voorbehoedsmiddel. Het kind heeft niet beslist, dat heb je zelf gedaan.

Je moet geen kind willen krijgen om "nog 1 keer zwanger te zijn". Dat is niet de juiste motivatie lijkt me. Je zou eigenlijk alleen een kind moeten nemen als je het kunt betalen. Kan je alle kosten betalen voor studie etc? Of moet het kind later een torenhoge studieschuld aan?

Dat lijken me legitieme voorwaarden of wel of niet voor een kind te beslissen.

Pien

Reactie voor op de website?

42.39. Kort door de bocht

Pien, ik vind jou reactie wel heel kort door de bocht hoor.

Wij verwachten begin volgend jaar ons 4e kindje. Niet de bedoeling, heel gelukkig met onze 3 bengels en we waren niet van plan om nog een 4e te krijgen. Niet gevreeën zonder voorbehoedsmiddel, ik slikte netjes iedere dag de pil en ben ook niet ziek geweest of iets dergelijks. En toch ben ik nu zwanger! Nee, het kindje heeft niet besloten, dat hebben wij gedaan door het te laten komen. Maar we hebben niet gekozen om voor de 4e keer zwanger te raken.

Wat het 2e deel van je bericht betreft: daar ben ik het geheel mee eens. Nog een keer zwanger willen zijn is geen reden om nog een keer zwanger te worden als je niet zeker weet dat je ook financieel, lichamelijk en emotioneel gaat redden. Dat is een overweging die wij wel heel duidelijk gemaakt hebben voor we besloten dat het kan, dat dit kindje mag komen. Financieel en emotioneel is geen probleem, lichamelijk zou het dat door bekkeninstabiliteit wel kunnen zijn tijdens de zwangerschap maar dat gaat (weet ik uit ervaring en goede info) na de bevalling weer over.

Maar je kunt dus ook echt wel zwanger raken als je wél met voorbehoedsmiddel gevreeën hebt!

Esmee

Reactie voor op de website?

42.40. Maar hoe weet je dat je het redt?

Hallo, ( 2okt 08)

Ik ben een trotse mama van 3 mooie jongens, en ben nu zelf 32 jaar. Mijn jongens zijn 5, 3 en 1 jaar. Ook wij hebben beiden de wens voor een 4de kindje.. Maar het financiële houdt mij tegen. Hoe weet je dat je het gaat redden? Bedoel, we doen nu ook wat we willen en vanaf volgend jaar ga ik 1 dagje meer werken (werk dan 3 dagen).

Gaan 2 keer per jaar op vakantie. De oudste doet aan Judo en zit op zwemles en vanaf de middelste in jan 4 wordt gaat hij dit ook beide doen. En dat kan ook. Rijden in een mooie auto en aan de kasten te zien komen mijn jongens niks te kort. Ook tijd en liefde wordt veel aan hen besteed. Ze hebben daarbij ook iedere avond recht op een half uur alleen tijd. Daar valt voorlezen ook onder.

Of we het aankunnen daar twijfel ik niet aan. En we hebben ook nog genoeg tijd voor onszelf en voor elkaar. We zijn een echt team, mijn mannetje en ik.

Maar waarom houd ik het dan tegen? Mijn mannetje is 10 jaar ouder dan ik, en voor hem gaat het wel opschieten zegt hij. Maar ik ben echt aan de twijfel. Hoe weet je of je het financieël red?

Greets

Reactie voor op de website?

42.41. Maar hoe weet je dat je het redt?

Hoi Greets,

Ik denk niet dat dat te voorspellen is. Je kan altijd een terugslag in inkomen krijgen ook al hou je het bij 3 kinderen. Zeker met alle nieuwsberichten die je op het moment hoort over de slechte economie.

Je zou bij jezelf de voors en tegens tegen elkaar kunnen afwegen. Maar ja zoals mijn man altijd zegt. Een kind krijg je niet met je verstand die krijg je met gevoel. Als je over alles te lang nadenkt zouden veel mensen geen kinderen op de wereld zetten.

Dus als je nog een kindje krijgt zou je misschien wat minder op vakantie kunnen gaan. Je zou je uitgaven in een kasboek kunnen bijhouden om te zien waar je (te)veel geld aan uitgeeft.

Succes met je beslissing.

Danielle

Reactie voor op de website?

42.42. ik heb hetzelfde probleem

Ik heb precies hetzelfde probleem heb momenteel 3 kinderen en 3 slaapkamers nu willen we graag een vierde kindje maar geen slaapkamer meer, de twee oudste jongens slapen bij elkaar en de baby in een eigen kamer maar die is zo klein dat er niet nog eentje bij kan.
tips zijn welkom

Wij dachten eraan omzelf naar de kleine kamer te gaan en de twee jongste samen te laten slapen in de grote kamer. maar eerst komt de baby bij ons op de kamer slapen. tips zijn welkom verhuizen is geen optie, dat is te veel geld wat we niet kunnen missen.

Reactie voor op de website?

42.43. Ruim een jaar later

Hallo,

Opeens herinnerde ik me dat ik ooit eens mijn twijfels op deze site had gezet. Misschien leuk om hier te vertellen dat we inmiddels 25 weken zwanger zijn van ons 4e wonder! Het is er deze keer gewoon eentje, en het is een jongetje! Ik ben zo blij dat we onze twijfels overboord hebben gezet, en kijken enorm uit naar ons kleine mannetje!

Succes voor iedereen die nog voor de keuze staat!

Groetjes, Yvette

Reactie voor op de website?

42.44. Vooroordelen

Onze wens naar een vierde kindje komt in vervulling!

Hallo allemaal,

Ik ben de gelukkig moeder van een jongenstweeling van 7 jaar en nog een mannetje van 3. De tweeling is van mn ex partner maar mn huidige partner voed ze al 5 jaar op als zijn het zijn eigen kinderen. Dat wij samen nog een kindje wilden kon men goed begrijpen en iedereen was ook blij voor ons. We wilden zo graag nog een kindje van ons samen, de tweeling gaat samen naar HUN vader, naar HUN opa en oma enz, mijn kleinste zoontje huilt dan heel erg omdat hij ook mee wilt. Na anderhalf jaar erover praten en alle voors en tegens te hebben besproken hebben we er voor gekozen om voor een vierde te gaan! Ons jongste zoontje krijgt ook een "eigen" broertje of zusje en dit is toch voor het leven.

Ben ondertussen 7 weken zwanger en heb al degelijk een buik! (is dit wel normaal?)

Stom dat mensen negatief reageren en zelfs van instanties. Mijn oudste zoontje wordt op het moment onderzocht door unit taal en toen ze me belde nam mn vriend op, hij zegt mn vriendin ligt even te rusten want ze is zwanger. Zegt ze tegen mij ik wist niet dat je alweer zwanger bent, hoe moet ik dit opvatten? Voel me best rot nu dat ze zullen denken, waarom nog een kind, met de tweeling gaat het al niet goed. Voel me niet meer zo happy op het moment zoals ik was vantevoreen, waarom toch die vooroordelen, of misschien neem ik het zelf verkeerd op? Heeft hier nog iemand ervaring mee?

Ben benieuwd! Groetjes Amber

Reactie voor op de website?

42.45. Jammer

Met trots kan ik vertellen dat we 4 kinderen hebben tussen de 7 en 5 maanden. Mensen zijn inderdaat veroordelend. Maar laat je geluk niet afnemen, het is jullie wens, keus en het zijn jullie kinderen waar jullie zelf voor zorgen (neem ik aan). Als je je eigen gezin aankan is het goed. Wat anderen ervan zeggen en vinden, niks van aan trekken.

Heb ik ook gedaan hoor, ik durfde amper te vertellen dat ik van de 4e zwanger was. En mensen vragen gewoon of het een ongelukje was. En als ik dan zeg dat het niet zo is: het is toch wel de laatste? Ik zeg dan altijd: we zullen wel zien, de jongste is nog geen 4. Zo brutaal en onfatsoenlijk! De 4e hebben we bewuster overwogen dan de eerste.

Nu denk ik: waarom maakte ik me zo druk. Maar als je zwanger bent en er zelf heel blij mee bent, wil je graag die blijdschap delen. En als dat dan niet echt lukt valt het erg tegen.

Heel veel geluk met en tijdens je zwangerschap en daarna natuurlijk ook.

groetjes Conny

Reactie voor op de website?

42.46. Re @ twijfel....

Welkom in mijn scheepje. Blijf nog met twijfels zitten, terwijl de wens er wel erg sterk is. Manlief wil hem liefst vanavond nog vervullen. Over de buitenwerleld maak ik me niet zo druk, moet het toch zelf doen. En mijn mannetje en ik willen heel graag! Kletsen en oordelen doen ze nu ook. Dus waarom niet mijn hart volgen. De financiele kant dus.

Ps ik ben dus Greets, alleen is dat bedoelt als groetjes in het engels.. hihihi

Moontje

Reactie voor op de website?

42.47. 4e kindje reacties erg positief

Hoihoi

We zijn nu 16 weken in verwachting van ons 4e kindje! We hebben 2 jongens (8, 6 jr) en een meisje (3 jr). We hebben ook lang getwijfeld over wel of niet een 4e, totdat ik plots zwanger bleek! Helaas is dit toen met 6 weken misgegaan. Maar voor ons was het nu zeker we wilden graag een 4e kindje!

Ook wij waren bang voor de reacties van de omgeving vooral van de familie en werk. Maar iedereen is hartstikke enthousiast! Ik kon mijn oren bijna niet geloven na al het geen ik hier gelezen had! Wij genieten met volle teugen, al is het natuurlijk wel zwaar een 4e zwangerschap, gelukkig hoef ik geen kindjes meer te tillen. Heb altijd veel last gehad van mijn bekken, maar momenteel gaat het nog erg goed!

Susan

Reactie voor op de website?

42.48. Gevoelsmatig ja, verstandelijk nee

Mijn gevoel zegt zo duidelijk dat ik een 4e kind wil. Ik heb 3 jongens in de leeftijd 2 4 en 6. Bij elke zwangere vrouw of kinderwagen word ik jaloers. Maar wij hebben 3 actieve jongens en af en toe wordt het me veel te druk. Die was, de troep en mijn werk. Nu doe ik nog een opleiding en heb dus nog even de tijd voor de beslissing. Ga je voor gevoel of voor verstand?

Annemiek

Reactie voor op de website?

42.49. Vierde kindje slaapkamer

Hallo allemaal,

Ik loop tegen het volgende aan. Ik heb op dit moment 3 kinderen dochter van 12, zoon van 10 en nog een zoontje van 1. We willen heel graag nog een vierde.

Nadeel is we hebben maar 4 slaapkamers en willen eigenlijk niet verhuizen. Als we voor de vierde gaan zullen er dus 2 op 1 slaapkamer moeten, alleen weet ik niet hoe. De 2 jongens 10 en 1 jaar de baby en de onze nu jongste of de 2 oudsten dochter en zoon.

Hoe zouden jullie dit doen? Ik hoor het graag.

Gr Hieke

Reactie voor op de website?

42.50. Slaapkamer voor 4 de kindje

Hallo, ik heb zelf 3 kinderen en 3 slaapkamer. Wij hebben de jongste meisjes samen op een kamer gedaan, en een tussenwand geplaatst van gips. Hebben ze tog een slaapkamer.

gr Antoinette

Reactie voor op de website?

42.51. Bekkeninstabiliteit

Reactie op Bekkeninstabiliteit

Ik ben zelf zwanger geraakt van onze tweede toen onze oudste net een jaar was. Bij hem had ik al last van mijn bekken, maar bij de tweede is dat veel heviger geworden. Vanaf 12 weken zwangerschap had ik last van bekken en stuitje en nu onze jongste een is, heb ik nog steeds erg veel fijn.

Ik zou heel graag van jullie horen welke therapie bij jullie geholpen heeft en of er iemand baat heeft gehad bij een osteopaat. Ik heb fysiotherapie gehad, maar de klachten zijn nog lang niet weg. Gaan ze ooit over en zouden ze erger worden bij een volgende zwangerschap?

Karin H

Reactie voor op de website?

42.52. Bekkeninstabilliteit

Hallo Karin,

Ik heb ook bekkeninstabilliteit gehad, met mijn tweede kind was het zo erg dat ik soms op slot stond, en ik heb een tijdje in de rolstoel gezeten. Toen ik zwanger was van mijn derde heb ik een tijdje cesar therapie gedaan (heel veel oefeningen). Daar werd ik slechter van. En daarna heb ik therapie gevolgd bij iemand die gespecialiseerd was in het (fysio)bekken. Ik hoefde maar twee oefeningen te doen, en als ik dan weer op slot stond kon ik er zelf uitkomen. Wel handig met toen een baby en een peuter. Ik heb een fijne zwangerschap gehad.

Heb in totaal 5 kinderen gekregen. Het blijft een beetje een zwakke plek. Elke dag wandelen in een rustig tempo is heel goed. Verdiep je erin wie gespecialiseerd is in het bekken. Tip: mensen met reuma, met name Bechterew, weten vaak wel een goede; misschien even bellen met de vereniging.

Laat je het nog even weten? Groetjes Anne-Mae

Reactie voor op de website?

42.53. Wel of geen vierde

Hallo allemaal,

Hier ook hele erge twijfel. Ik ben 38 jaar en ik en mijn man hebben 3 kinderen van 13, 8, en de jongste van 2,5. En het kriebelt ontzetten. Ik was vorig jaar spontaan zwanger, maar dat liep mis. Ik had een mola zwangerschap, heel verdrietig. Maar nu sta ik voor de keuze: ga ik nog voor de vierde, ja of nee? We zijn nu 9 mnd bezig en we mogen voor iui (intra-uterine inseminatie) gaan.

Ik ben gewoon thuisblijfmoeder, en mijn man werkt fuul time. Maar geen vetpot, hoe doen jullie dit? We hebben wel al een grote auto, een ouwe vw bus. Dus dat zit wel goed. En een kamer is zo gemaakt. Ik zit meer met de kosten van alles.

Ik hoop op jullie reactie.

groetjes van een moeder van nu nog 3 kindjes, Annemieke

Reactie voor op de website?

42.54. 4e kind

Mijn vier kinderen zijn nu 18,20,22 en 24 jaar. Ik heb er geen minuut spijt van dat we er 4 hebben gekregen. Wel zou ik er in deze tijd misschien wel anders over denken, want ik ben blij dat ze bijna afgestudeerd zijn. Ik denk dat het in de toekomst erg moeilijk wordt, aangezien de studiefinanciering erg minder zal worden en nu willen ze ook nog boetes van 3000 euro geven voor studievertraging. Het gaat mijns inziens niet de goede kant op. Het valt niet meer mee straks denk ik om alles te bekostigen.

Marja

Reactie voor op de website?

42.55. Als je in mijn schoenen stond wat zou je doen?

ik heb 2 gezonde kinderen jongen van zestien en een meisje van zeven allebei met iui zwanger geworden. Nu ben ik 46 jaar en spontaan zwanger geworden. Het is ongelooflijk terwijl het niet zou kunnen. Mijn man is chronisch ziek, heeft veel pijn en heeft veel medicijnen. Ons gezin is heel druk en chaotisch.

Iedereen zegt dat ik een abortus moet laten doen, mijn man zegt dat het heel moeilijk zal zijn op deze leeftijd en dat ik het niet aan kan. Ik heb vroeger een abortus gehad en daar heb ik nu nog spijt en verdriet van. Volgende week moet ik beslissen wat ik doe, want dan ben ik zeven weken zwanger.

Als je in mijn situatie zou zitten waar zou je dan voor kiezen? Wie o wie heeft er advies voor mij? Help!

Anita

Reactie voor op de website?

42.56. Abortus?

Heftig!

Ik ben zelf 44 jaar en heb drie kinderen.

Wanneer een gespecialiseerd arts zou kunnen aangeven dat je lichaam gezond genoeg is om nog een zwangerschap te dragen, en testen zouden aanwijzen dat het kindje gezond is...., dan zou ik zelf nooit voor een abortus kiezen (ongeacht de mening van mijn omgeving).

In dit stadium zou ik de beslissing laten afhangen van artsen/specialisten. Ik zou dus de aankomende week me storten op medisch advies, en niet wat familie, buren, vrienden zeggen.

Overigens een druk/chaotisch gezin, zou voor mij geen reden zijn om een abortus te plegen. (wie heeft dat niet) Daar zou ik last van blijven houden, mezelf kennende.

Sterkte met je beslissing.

Lotte

Reactie voor op de website?

42.57. Anita/onverwachts zwanger op 46

Hoi Anita, wat overweldigend moet dit nieuws voor je zijn, maar eigenlijk ook wat een wonder.............2 kinderen door iui en nu zomaar onverwachts zwanger.....

Ik sluit mij volledig aan bij Lotte en zou ook overgaan tot testen en prenataal onderzoek enz. Bepaalde onderzoeken, zoals bijv. (vroege) vlokkentest kan al vrij vroeg in de zwangerschap plaatsvinden en dan heb je voordat je vergevorderd zwanger bent al de uitslag. (syndroom van down, andere afwijkingen enz.)

Als alles goed blijkt met het kindje kan je misschien beter een weloverwogen beslissing nemen en ook ik zou de chaos in huis niet als leidraad nemen.............

Maar het is jouw keuze (en niet die van de familie, vrienden, kennissen enz.) Veel sterkte gewenst de komende tijd.........

gr van een 44 jarige moeder van een (ook best wel chaotisch) gezin met 5 kinderen.

Reactie voor op de website?

42.58. Voor Anita

Zo'n haast hoef je niet te nemen met een beslissing hoor. De kans dat een zwangerschap wordt uitgedragen op je 46ste is heel wat kleiner dan wanneer je jonger zou zijn. Je hebt een risico van 50 tot 75% op een spontane miskraam op jouw leeftijd.

Dus met deze wetenschap in het achterhoofd, lijkt het me raadzamer rustig af te wachten hoe een en ander gaat uitpakken. En ben je met 13 weken nog steeds zwanger, dan is er nog tijd genoeg om te besluiten tot eventueel een abortus mochten jij en je man dit willen.

Heel veel sterkte!
Anna

Reactie voor op de website?

42.59. re: Als ik in je schoenen stond....

Hoi Anita,

ik kan me goed voorstellen dat je hier van schrok en dit moet verwerken. Ik ben 40 jaar en heb 4 jongens en heb veel commentaar gehad van de mensen, maar dat was na een paar maanden over. Wij genieten van onze zoons, ook al is het best druk (ik ben zelf chronisch ziek). Maar de liefde die je er voor terug krijgt is het allemaal waard. Ik zou niet kunnen leven met het idee dat ik nog een kindje had kunnen hebben, maar het weg heb laten halen.

Ik wens je heel veel sterkte in je beslissing. Ik hoop dat je een goede keus maakt en dat we je hier nog eens terug zien op de site.

Ik leef met je mee!
Groetjes, Hendrika

Reactie voor op de website?

42.60. In de schoenen van Anita staan?

Lieve Anita,

Ik sta niet in jouw schoenen, maar heb een jaar of wat terug gedacht in dezelfde situatie te zitten als jij nu... nou ja.. bijna gelijke situatie. Ook ik heb ooit eerder een abortus gehad en daar nu nog spijt van. Daarom heb ik voor mezelf besloten: DAT NOOIT MEER!!

Dus toen ik opnieuw zwanger bleek te zijn kreeg ik het wel even warm en koud tegelijk. Helaas..ik had niets te kiezen, ik raakte het kindje spontaan kwijt. En ondanks dat ik verstandelijk wist dat het beter was... toch deed het me zeer!

Dus als ik nu in jouw schoenen zou staan... en ik kon het lichamelijk goed aan.. dan zou ik het kindje met open armen ontvangen!

Sterkte!
Just me

Reactie voor op de website?

42.61. Anita

Je kunt ook hulp vragen bij Siriz, zij geven o.a. hulp aan mensen bij een onbedoelde zwangerschap. De website is: www.siriz.nl.

Groetjes van Johanna.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Onze wens naar een vierde kindje!

 1. Ons klavertje vier
 2. Ons zestal
 3. Volg je hart
 4. De vierde wens is in vervulling
 5. Gefeliciteerd Cynderella!
 6. Toch een vierde
 7. Bekkeninstabiliteit
 8. Een vijfde?
 9. Jij hebt je hart ook gevolgd
 10. Vier in vijf jaar min 1 uur
 11. Hoe is jullie ruimte in huis?
 12. Ruimte in huis
 13. Niet zwaarder
 14. Een 4e baby
 15. 4 kinderen in 5 jaar en beiden werken
 16. Een vijfde kindje?
 17. Gefeliciteerd Cynderella en gezin!
 18. Wat is het grote verschil tussen 3 of 4?
 19. Zou het zo weer doen!
 20. Van 4 naar 5
 21. Wat moet ik doen?
 22. re: wat moet ik doen
 23. Zo kort op elkaar
 24. Zo kort op elkaar
 25. Een vierde kindje
 26. 4 kindjes in 2,5 jaar tijd
 27. Kinderen??
 28. Van vier naar vijf
 29. Vierde kindje
 30. 3 jongens en nu een dochter
 31. Vierde kindje
 32. Ik zou zo graag...
 33. Wel of geen vierde kindje?
 34. Vierde kindje!!
 35. Help, een vierde
 36. Enorme twijfel
 37. Mijn groot verlangen naar een vierde kind
 38. Kindje beslist?
 39. Kort door de bocht
 40. Maar hoe weet je dat je het redt?
 41. Maar hoe weet je dat je het redt?
 42. ik heb hetzelfde probleem
 43. Ruim een jaar later
 44. Vooroordelen
 45. Jammer
 46. Re @ twijfel....
 47. 4e kindje reacties erg positief
 48. Gevoelsmatig ja, verstandelijk nee
 49. Vierde kindje slaapkamer
 50. Slaapkamer voor 4 de kindje
 51. Bekkeninstabiliteit
 52. Bekkeninstabilliteit
 53. Wel of geen vierde
 54. 4e kind
 55. Als je in mijn schoenen stond wat zou je doen?
 56. Abortus?
 57. Anita/onverwachts zwanger op 46
 58. Voor Anita
 59. re: Als ik in je schoenen stond....
 60. In de schoenen van Anita staan?
 61. Anita

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.