Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

52. Sinterklaas en Kerst

Sinterklaas weer in het land! En de Kerst komt er weer aan! Voor de een een feest, voor de ander een flinke hap uit de portemonnee.

Hoe pakken die grote gezinnen dat aan? Hoe kun je ervoor zorgen dat het een leuk feest is, en betaalbaar! Waar let je op bij het kiezen van speelgoed? En wat is leuk speelgoed voor iedereen?

De kleintjes geloven nog heilig. De groteren niet meer, zij worden al gevraagd Sinterklaas te helpen surprises te maken voor school. Hoe ga je hier binnen je gezin mee om?

Graag uw tips en reacties!

Speciale sint-websites:

Speciale cadeau-ideetjes: Surprise ideetjes:

Reactie voor op de website?

52.1. De leukste houten speelgoed winkel van Nederland

Ik wil iedereen toch even attenderen op de leukste speelgoedwinkel van Nederland: Peter's Pakhuis in zeist. Ze verkopen heel erg veel houten speelgoed, maar ook spelletjes en leuke hebbe dingen van hele goede kwaliteit. De service is altijd goed en correct, ze zullen alle mogelijke moeite doen om te krijgen wat je zoekt. En de prijzen van b.v. brio treinen en spellen zijn in vergelijk met andere winkels echt goedkoper. Een winkel die ik je echt aan kan raden in deze drukke tijd van leuke, maar ook nog verantwoorde cadeautjes zoeken. Ik ben hier goed geslaagd met al mijn sinterklaas inkopen

groetjes Giselle

Reactie voor op de website?

52.2. Onze Sint heet Mamma!

Bij ons weten alle kinderen van jongs af aan, dat Sinterklaas een leuk spel met een historische oorsprong is dat ouderen hebben verzonnen om kinderen te plezieren. Het doet niets af aan de pret (want ze spelen het mee) en het maakt een heleboel zaken eenvoudiger. Want onze kinderen krijgen in verhouding tot de andere kinderen in ons dorp echt veel minder. Ook al hebben we een goed salaris, toch krijgen ze nauwelijks meer dan kinderen van ouders met minder inkomen. Ook omdat er bij ons geen ooms, tantes en oma's zijn die hen iets geven.

Dus alles komt van ons. Dat weten ze, en daarom overvragen ze ook niet. En daarom zijn ze ook niet verdrietig dat de 'Sint" Stephanie een playmobiel droomhuis geeft van meer dan 300 gulden, en dat mijn dochtertje 'slechts' een pop krijgt. (inderdaad, met vlechten). Zij zegt dan gewoon: de mamma van Stephanie heeft meer centjes (wat zo is) en ze hoeft dus NOOIT te denken dat Stephanie liever is en dus daardoor meer krijgt van de Sint. Ik heb dat altijd zo oneerlijk gevonden.

Persoonlijk stoort me dat 'geloven' wel. Over geloven in God kun je in Nederland bijna niet meer praten, maar het geloof in de Sint... is voor velen 'heilig'. En ik ben niet eens een Christen.

Hoe doen wij het:

Wij geven 100 gulden per kind uit. Plus nog wat extra. De kinderen mogen wensen: een 'groot' iets (van ong 75 gulden), een klein iets (van ong 25 gulden) of een ding van 100. Daarbij koop ik voor ieder kind een boek, en twee spellen: een voor de groten en een voor de kleineren. De rest vul ik aan met snoep, kleurboekjes en potloden, klei, en zo. Ik zorg ervoor dat het aantal pakketjes per kind gelijk is (voor de oudsten hoeft dat nu niet meer). Ik maak voor elk kind een gedichtje, waar een gebeurtenis of karaktertrekje naar voren komt.

  (Onze Sofian zit op de brugklas
  Daar gaat ie dan met zijn grote tas
  Net op tijd haalt hij de bus
  opgejaagd door zijn grote zus) enz.
Ze moeten dan boven gaan zitten wachten totdat ik alles klaar maak. Dan komen ze naar beneden, en deel ik, uit naam van de Sint, de cadeautjes uit. Eerst het gedicht, dan het kleine cadeau, dan het grote, enz. Dat gaat heel goed en geeft rust voor ieder kind om alles van elkaar te bewonderen. Daarbij wordt er gesnoept en gedronken. Je kunt dus zeggen dat ik dat alles regel en de kinderen 'ondergaan' dat met stralende ogen. Geen ruzies, geen conflicten, geen jaloezie, heerlijk. Het duurt ong. een uurtje, en daarna gaan ze spelen.

liefs, Anja

Reactie voor op de website?

52.3. Het gaat tenslotte om de gezelligheid

Bij ons begint het feestgedruis eigenlijk op 11 november met die andere Sint (Maarten) dit geeft nog weleens verwarring. Met lampionnetjes mogen ze de buurt langs, bij elke deur een versje en vooral de oudere buurvrouwen zitten daar al op te wachten en geven vertederd wat snoep en fruit aan de kinderen. Thuis wordt alles eerlijk verdeeld en ook mama vergeet dan weer even al haar slanke lijn voornemens, die buik wordt toch nooit meer wat hij geweest is.....

Prompt de volgende zaterdag komt dan Sinterklaas in het haventje in ons dorp aan, de kinderen staan dan al te kleumen en mama te stressen om de kleintjes bij het water vandaan te houden, er is geen hek ofzo. Als hij dan eindelijk komt wordt er wat gezongen, Sint wordt toegesproken door de burgemeester of een ander notabel, iemand die meestal vergeet dat het om de kinderen gaat en maar wat zwetst. Dan klimt Sint op zijn paard en met de fanfare voorop begint de rondgang door het dorp, de Pieten delen zakjes pepernoten uit maar meestal krijgen de kleintjes niks omdat groepen grotere jongeren overal doorheen rennen en iedereen opzij duwen, laat ik het niet merken bij mijn jongens!!!

Dan is er een kindervoorstelling voor kinderen t/m 8 jaar, poppenkast of film oid. Daarna is het donker en is er weer een optocht met lampionnen door het dorp met een auto met luidsprekers met muziek voorop, dus afstand houden ivm de uitlaatgassen.

Eenmaal thuis is het traditie geworden om erwtensoep te eten en mogen ze hun schoentje zetten. Dan vertel ik dat Sinterklaas nu alle andere dorpen af gaat en dus pas over een week weer komt, uiteraard kwam hij eerst in ons dorp.....

Een weekje rust dus, de volgende zaterdag mogen de kinderen tussen 4 en 7 naar het grote Sinterklaasfeest bij papa op het werk. Dit gaat met honderden kinderen tegelijk en ouders mogen er niet bij blijven maar alles is goed geregeld met veel hulpen, na afloop worden er kadoos op leeftijd en geslacht uitgedeeld, mooie kadoos altijd, het afhalen is weer dringen en goed opletten geblazen en dan wil het sommige kinderen weleens te veel worden. s'Avonds weer schoentjes zetten en dan is hij weer een week elders bezet. Op de grote dag zelf komt Sint natuurlijk op school, met feest en wat kadootjes, dan meestal op een paardekarretje. Soms verwarring want er zijn twee scholen dus soms wordt de hulpsint gesignaleerd.

Thuis loopt de spanning op tot het avond is, we lokken Piet door hard te zingen en meestal wordt er dan opeens op de deur geklopt en gestrooid. Daarna is het tijd om de wasmand te gaan zoeken, die is opeens zoek nl. Als hij gevonden is gaan we eindelijk de kadootjes uitpakken, om de beurt, iedereen krijgt een stuk of vijf kadootjes. Nu moet ik bekennen dat ik even moest slikken bij Anja's verhaal, ik weet niet in wat voor dorp zij woont, maar f 100,-- per kind is voor ons dus niet haalbaar. We houden het bij kleinigheidjes, het plezier zit hem in het uitpakken en de hoeveelheid pakjes, dit jaar doet Oma mee, maar ook die houdt het bij een klein pakje per kleinkind. We hebben ieder jaar veel plezier en echt jaloers op anderen zijn ze nooit geweest, als een ander kind een baby-born krijgt zeg ik dat wij dat niet nodig hebben omdat wij een echte baby hebben. Toch geloof ik niet dat kinderen onderling beseffen welk speelgoed duurder is dan ander. Ik denk dat ik er zelf meer mee zit als ik zie hoeveel andere kinderen krijgen, het steekt soms best wat, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn kinderen net zo tevreden zijn als anderen met het dubbele, het gaat tenslotte om de gezelligheid.

Antoinette

Reactie voor op de website?

52.4. Een feest met spanning

Mijn recept voor een betaalbaar 5-dec. feest is een grote voorraadkast met slot, en een vooruitziende blik. Als ik leuke betaalbare dingen zie, die in het wensenlijstje van de kinderen passen dan koop ik het, ook al is er geen verjaardag of 5 dec in aantocht.

De voorraadkast zorgt ervoor dat ik niet eind november/ begin december nog voor alle inkopen moet zorgen. Wel merk ik dat het ieder jaar moeilijker wordt iets leuks te vinden. Ik vind dat de kwaliteit van het aangeboden speelgoed erg achteruit gaat. Alsof men de aandacht van kinderen probeert te vangen door speelgoed wat weinig ruimte laat voor creativiteit. Vaak zit er al voorgeprogrammeerd lawaai in, en zijn milieuvervuilende batterijen nodig om het speelgoed op gang te houden. Of de kinderen hebben snel genoeg van dit speelgoed, en anders ik wel.

Wat is er dan in mijn voorraadkast te vinden? We hebben gekozen voor een soort constructiemateriaal. Bij ons is dat lego, aanvullingen zijn er in allerlei maten en prijzen. Misschien duurder in aanschaf, maar als ik reken aan speelplezier per uur is het het meest goedkope speelgoed.

Verder mag het knutselmateriaal natuurlijk niet ontbreken. Ook hier is het aanbod enorm, maar het meeste plezier hebben ze nog steeds van papier, potloden, stiften, schaar en lijm.

Daarnaast krijgt ieder kind iets wat voor hem/haar alleen is. Dat kan variëren van een stripfiguur, een pop of een themadoos van de lego. Natuurlijk ontbreken de boeken niet, ze hebben hun favoriete schrijvers. Maar die aanschaf doe ik het liefst in de kinderboekenweek.

De laatste jaren staan er ook regelmatig cd-roms op de lijstjes, het aanbod is enorm. Maar gelukkig zijn er op internet nogal wat beschrijvingen te vinden over de kwaliteit.

Als Sinterklaas aankomt begint ook het schoenzetten, alle kinderen doen mee. Het beeld van 8 schoenen van maat 25 tot ergens in de veertig, roept vertedering op. Het schoenzetten mag 2 keer in de week, ook al mag het bij een ander 8 keer per week!

Het eigenlijke Sinterklaasfeest proberen we steeds anders in te zetten, de ene keer verstopt Piet alles buiten in de tuin, waar de kleintjes met zaklampen moeten zoeken. De groteren spelen het spel trouw mee. De andere keer heeft Piet vanwege het slechte weer de zolder of de garage uitgezocht. Het feest zelf bestaat grotendeels uit het uitpakken van pakjes, die Piet zo in de zak verstopt heeft dat ieder kind om en om aan de beurt komt.

Op school vragen ze surprises, aan de kleintjes wordt dat uitgelegd als helpen van Sinterklaas. Maar omdat ze toch ook ervaring moeten opdoen met het maken van surprises en gedichtjes, hebben wij oudejaarsavond uitgeroepen tot surprise-avond. De kinderen hebben dan meer tijd, omdat het kerstvakantie is. Ieder kind levert een bijdrage op zijn nivo.

Nell

Reactie voor op de website?

52.5. Duur en/of duurzame cadeaus

Hallo allemaal, vooral Antoinette,

Je schrok van het bedrag van 100 gulden dat we per kind spenderen aan cadeautjes, en vroeg je af in welk dorp we wonen. Ik begrijp niet helemaal de relatie tussen het dorp en dit bedrag. Het ligt veel meer voor de hand dat we wellicht wat meer geld te besteden hebben, of het anders besteden.

Ik vind 200 gulden per jaar per kind voor cadeautjes niet eens zo veel. (voor verjaardag en Sint). We kopen als ouders voor onszelf nooit iets. Ook niet voor elkaar.Geen goud, horloges, parfums. We gaan nooit uit eten, nooit naar de bioscoop. Dit is de manier waarop wij ons geld willen besteden.

Sommige cadeaus zijn echt de moeite waard. Zo heb ik geen spijt van playmobiel... wat hebben ze ermee gespeeld. Mijn kleinste dochter is gek op poppen. Ze speelt crêche met ze, en zij is de juf. Mijn oudste vond Barbies leuk.. ze werden gekamd, aangekleed en weer uit enz. En nu: de wens van mijn oudste dochter is een walkman. Zij is dol op muziek, moet anderhalf uur per dag met de bus, dus krijgt ze een walkman (89 gulden). Dan koop ik gewoon geen nieuwe schoenen voor mezelf dit jaar. En mijn zoon is gek op cd rom spellen. Hij puzzelt en denkt erover na, ook al is alles in het Engels.. (ook ongeveer 89 gulden).

Wat voor mij van belang is, is niet alleen de prijs (je moet het natuurlijk wel kunnen betalen), maar vooral de duurzaamheid voor het kind. Geen prullen. Daarom vind ik 'surprises' dus helemaal niks aan. Ik wil ze niet en ik geef ze niet. Door school worden we gedwongen daaraan mee te doen. Het kind geeft een prul van zes gulden en krijgt een prul van zes gulden. En na een dag ligt het in de hoek. En is zes gulden (per kind) weggegooid. Plus een heleboel papier afval en andere rommel. Plus de tijd die je eraan besteedt. Dat deel van de Sinttraditie (die zowel mijn man als ik niet van huis hebben meegekregen) is ons opgedrongen. Ik vind het prima dat anderen daar zoveel plezier aan beleven, maar je moet met de meute mee op dit punt. Om de kinderen niet te kwetsen, doen we er op onze eigen manier aan mee, zoals ik vertelde in het eerste stukje.

Anja

Reactie voor op de website?

52.6. Speelgoed......

Hallo Anja,

Ik ben het met je eens dat je veel meer plezier hebt van duurzame kadoos. Mijn man krijgt in zijn Kerstpakket altijd kadobonnen en die gebruik ik in februari als de helft van mijn kinderen verjaart, om in de uitverkoop speelgoed van te kopen. Zo hebben we nu een berg Duplo bv. waar heel veel mee gespeeld wordt. En de Steffie popjes zijn veel goedkoper en bovendien sterker dan Barbies en wordt ook veel mee gespeeld. Alleen die anorexia-figuurtjes staan me wat tegen.

Op verjaardagen krijgen ze dus duurzaam speelgoed, Sinterklaas hou ik voor de knutsel en teken spullen, en het kan echt heel gezellig zijn om gedichten te lezen en elkaar wat te plagen met surprises. Maar plastic rotzooi die na één dag kapot is of batterij-speelgoed koop ik niet. Voor mezelf hoef ik nooit iets, het enige goud dat ik bezit is mijn trouwring, en uitgaan doen we ook nooit, hebben we ook geen behoefte aan.

Het zal toch wel verschil uitmaken of je een 'klein' gezin met 4 kinderen hebt, of het dubbele aantal. Maar als mijn kinderen dure wensen hebben komt dat er ook meestal wel, ze krijgen dan gewoon een bepaald bedrag voor de verjaardag en vragen aan familie ed. ook geld en meestal komt het bedrag zo bij elkaar, ook krijgen ze vanaf 7 jaar zakgeld, waar ze kleine klusjes voor moeten doen en leren zo om te sparen voor wat ze willen hebben.

Anja schreef eerder dat haar kinderen in vergelijking tot andere kinderen in hun dorp veel minder krijgen. Omdat ik f100,-- per kind veel vind vroeg ik me dus af in wat voor welvarend dorp zij dan woont. Ik merk in ons dorp nl. niet zo dat andere kinderen zoveel meer krijgen, misschien wat duurdere spullen maar toch niet gauw boven de f100,--. Het scheelt natuurlijk wel of er familie meedoet. Wat dit betreft worden kinderen uit kleine gezinnen ook meer verwend door Opa's en Oma's.

De moeder van mijn man heeft 37 kleinkinderen en begint dus maar nergens aan, verjaardagen onthouden heeft ze allang opgegeven. Omdat al onze familie verder ook ver weg woont, krijgen onze kinderen wat dat betreft wel minder dan andere kinderen in het dorp.

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

52.7. De jus van het feest

Eigenlijk vind ik Sinterklaas een ingewikkeld feest. In essentie vind ik dat het, zeker met 'ongelovigen', meer gaat om het plezier van de surprise en het gedicht dan om elkaar te fêteren met kado's Maar toch ben je er daar niet mee want de kinderen verwachten toch een zinnig kadootje.

Voor het eerst hebben we dit jaar kunnen afspreken dat we lootjes trekken en alleen voor de 'getrokkene' een kado kopen een surprise en een gedicht maken. Niet meer iedereen voor iedereen zoals de voorgaande jaren gebruikelijk was.

Wij als ouders doen gewoon mee met het lootjes trekken. Voor mij als moeder betekent het dat ik niet meer zelf voor iedereen meer wat hoef te bedenken, maar ook dat ik niet meer samen met de twee jongsten de hele rij af hoef te verzinnen. Zij kunnen dat niet alleen en het betekende altijd heel wat hoofdbrekens om tot tevredenheid van ieder kleine kadootjes te verzinnen. Want f 100,- vind ik waanzinnig veel voor een Sint-kado.

Wij, als ouders, zijn nooit hoger gegaan als f 30,-. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat er van de beide opa's en oma's een gelijkwaardig bedrag bijkwam. Maar ook als dat wel eens een jaar niet zo was gaven wij niet meer uit.

Ik heb me er nooit iets van aangetrokken wat andere kinderen kregen. Ook toen onze kinderen nog wel 'geloofden' hebben zij nooit gedacht dat zij minder lief waren. Mijn verhaal was dat _ik_ met Sint had overlegd dat het zo genoeg was, zodat hij ook bij andere kinderen nog wat kon brengen. En dat bij kinderen die veel kregen vast de vaders en moeders een steentje hadden bijgedragen. Mijn jaarlijks overleg met Sint was werkelijk heel erg geacepteerd. Vragen als "komt hij dan langs en wanneer" en plannen om wakker te blijven tot Sint kwam overleggen waren heel gewoon.

Mijn afspraak met Sint was ook dat we onze eigen pakjes vast bewaarden. Dat voorkwam de schok als kinderen eens iets 'ontdekten'. En nu, nu zijn kamerdeuren op slot, liggen kamertjes vol met dozen, koperdraadjes, watten, crêpepapier, touw en zindert het huis weer van de geheimzinnigheid.

Het is een traditie die is meegekomen van mijn ouderlijk huis en ik ben daar hel blij mee.

Keti

Reactie voor op de website?

52.8. Kadootjes

Hoi allemaal,

Voor ons is sinterklaas altijd een traditie geweest, wat ik persoonlijk erg leuk vind. We hebben vroeger ook altijd sinterklaas gevierd. Nu vieren we het met onze kinderen (4), de 5-de doet niet echt mee omdat hij nog maar 7 maanden is. Hij krijgt natuurlijk ook wel wat maar toch niet zoveel als de rest omdat we al zoveel babyspeelgoed hebben.

Ik probeer het altijd onder de 200 gulden te houden, wat tot nu toe wel lukt. Dus geen 200 per kind maar 200 voor het hele gezin. Wij kopen voor onszelf ook altijd wel een kleinigheid, want we hebben wel gehad dat de kinderen zeiden: "hé, papa en mama hebben helemaal niets gekregen". Dat vonden ze zo erg dat we voor onszelf voortaan ook een kleinigheidje kopen.

Nu hebben we een tip gekregen van een ander groot gezin (de schoonouders van mijn broer) dat, als de kinderen nog jong zijn, gewoon een wat duurder stuk speelgoed koopt, de verpakking los maakt en er kleinere pakjes van maakt. Bijvoorbeeld, je koopt een emmertje lego. Daar zitten allemaal aparte zakjes in, rood bij rood en geel bij geel enz. Nu halen we de zakjes eruit en pakken het apart weer in. Zo krijgen ze veel kadootjes (en daar gaat het om bij kleine kinderen).

En meestal zitten er 4 kleuren in zo'n emmertje dus alweer 4 kadootjes + nog wat exstra raampjes of wat anders, en heb je algauw 5 of 6 kadootjes. 2 jaar geleden hebben we een grote doos duplo gekocht van 200 gulden, een rails met trein. We hebben de rails per 5 stuks verpakt, met als resultaat dat we een wasmand vol met kadootjes hadden. Alleen onze dochtertje heeft 2 pakjes duplo gekregen en nog een pop en buggy. Toen hebben we wel iets meer uitgeven, maar het was de moeite waard, want ze spelen nu nog met de trein en rails, het ligt soms door de hele kamer. Dus misschien een tip voor andere grote gezinnen, vooral met lego en duplo kun je het doen omdat dat nogal duur is.

Veel plezier met het pakken en een gezellige sinterklaasfeest, Judith.

Reactie voor op de website?

52.9. Waarom Sinterklaas? Daarom!

Ik ben inmiddels 1 jaar en heb 2 broertjes van 10. Sinds vorig jaar geloven zij ook niet meer in Sinterklaas, toch doen wij nog steeds aan sinterklaas, gewoon, voor de gezelligheid. Mijn ouders kopen voor iedereen cadeautjes (ook voor elkaar) en ik en mijn broertjes kopen ook voor iedereen 1 cadeautje, gewoon iets leuks, waar je wel wat aan hebt, tussen de 2 en 5 euro. We krijgen helemaal geen heel dure cadeau's, gewoon kleinigheidjes (fotolijstje, mooie vulpen, fotoalbum, vaasje, kaars, klokje, kettinkje, iets voor je kamer etc.)

Ik ben niet anders gewend en ben er gewoon altijd hartstikke blij mee. Veel kinderen uit mijn omgeving krijgen gewoon allemaal 1 groot cadeau en klaar. Ik vind daar persoonlijk niets aan, voor mij is Sinterklaas echt vooral voor de gezelligheid, ik heb liever een paar kleine cadeautjes met een grappig gedichtje, dan dat je in 1 seconde klaar bent....

Sendy

Reactie voor op de website?

52.10. Hoe kom ik aan het geld..

Hoi allemaal,

Elk jaar doen wij aan sinterklaas. Ik (ondertussen 19 jaar) heb nog steeds plezier aan het kopen van cadeautjes en het maken van gevatte, grappige gedichtjes over het kado over de persoon zelf. Mijn broers (15 & 16) beleven er nog net zoveel plezier aan als ik..ook is het nog steeds even gezellig als vroeger, de ene keer viert oma het mee de andere keer een vriendin, of je surprises maakt is aan jezelf, niet elk jaar heb ik genoeg fantasie om er weer een te maken, een andere keer maak ik er voor ieder een.

We kopen voor iedereen wat kleine kadootjes, een lampje, lijstje, etui, boekje, en natuur de altijd terugkeerende chocolade letter! Het zenuwachtige gezing voor de Sint en voor deur wachten tot zwarte piet op het raam klopt en de zak voor de deur ploft is er natuurlijk niet meer bij, sterker nog, nu speel ik elk jaar zelf voor zwarte piet bij de buren. Ik heb dit feestjarenlang met veel plezier gevierd, dat doe ik nu nog steeds, en ik hoop dat ik het nog heel lang kan blijven doen!

groetjes Sandra

p.s. iemand nog goeie tips voor surprises???

Reactie voor op de website?

52.11. Bij ons nog maar twee Sint gelovigen

Daar stonden we vanmorgen weer in de haven van Scheveningen. Zonnetje erbij en twee nog sterk gelovige jongetjes van vijf. Heerlijk die snoetjes weer te zien toen de boot weer de haven binnen kwam. Op bepaalde plekken kun je de boot haast aanraken als hij voorbij vaart. Voor de kinderen weer een spektakel om te zien hoe die grootte boot weer binnen wordt gehaald. In de middag in het centrum naar de optocht wezen kijken.

Ik geniet alleen al omdat onze tweeling het weer helemaal geweldig vind. Dit jaar wilden de heren geschminckt en wel de optocht bekijken. Er stonden natuurlijk heel veel kinderen langs de route, onze twee pietjes vielen wel erg op en kregen veel aandacht van de pieten (helaas niet van de Sint want die keek weer net de andere kant op, volgens mij had Americo ook wat haast). Maar dat mocht de pret niet drukken.

Vanavond een schoen gezet, water en een appel voor Americo. Zo lief dat ze ook aan het paard dachten. Deze week maar eens een tekening opsturen naar de Sint. Ekstra postzegel erbij en de TGP zorgt dat de Sint hem krijgt en je krijgt ook een briefje terug. Werk van vele mensen die de Sint helpen bij het beantwoorden van de vele brieven van de kinderen.

Ik wens ieder een weer een hele gezellige tijd toe.

Jessica

Reactie voor op de website?

52.12. Voordelig digitaal speelgoed bestellen

In Duitsland bij: My toys
Maar ook in Nederland bij Fokkido
En voor bordspellen naar Wilma's spellenwinkel

Reactie voor op de website?

52.13. Boek over het verlies van geloof in Sinterklaas

Boekentip voor ouders "De shock van Sinterklaas". Van Riekje Boswijk-Hummel. Misschien nog tweedehands te krijgen. Wat gebeurt er met een kind als hij van zijn geloof in Sinterklaas afvalt? (Misschien in deze Generatie Einstein tijd een pietsie gedateerd).

Reactie voor op de website?

52.14. Waar kan ik speelgoed kopen

Reactie op Onze Sint heet Mamma!

Een goed adres om leuk en betaalbaar speelgoed te kopen is FunandPlay. Op deze site is er een groot assortiment lego, duplo, playmobil en megablocks. Voor vele leeftijden en elke prijsklasse!

Reactie voor op de website?

52.15. Goedkope playmobiel

Reactie op Sinterklaas en Kerst

Zie www.Kelcha.nl

Reactie voor op de website?

52.16. Toys

De webshop www.A-toys.nl heeft alle A-merken speelgoed in het assortiment.

Reactie voor op de website?

52.17. Sint kado

Wij geven ongeveer 50 euro per kind (zijn allemaal onder de 6) en bij Van Craenenbroek heb je ook leuke spullen. Ook bij kruidvat is er wel voor de kleintjes leuke dingen te koop. Ik kijk al in oktober uit naar kadootjes, zo heb je niet alles tegelijk en ik vind de gezelligheid belangrijker dan overladen worden met kadootjes. Knutselspullen halen we bij action. Chocolade melk en letters. Liedjes zingen. In heel veel winkels heb je kleurplaten, die halen we op en bij diverse supermarkten kan je de schoen zetten.

Fijne sint.

Gr, Petra

Reactie voor op de website?

52.18. Sinterklaasviering

Een geweldige tijd vind ik dit. Onze kinderen (7, 5, 3 en 1.5) geloven allemaal nog. We vieren Sinterklaas samen met mijn ouders en mijn broer en als we eind november bij de andere oma langs gaan, heeft de Sint vaak daar ook nog iets gebracht.

Ze mogen van ons best vaak hun schoen zetten, maar de Sint komt ongeveer 2 a 3 keer per week. De beste man heeft het ook zo druk. In de schoen zit dan meestal wat lekkers, maar heel soms ook wel een klein cadeautje van 1 of 2 euro.

Het bedrag wat we uitgeven verschilt erg per jaar. Soms geeft de Sint een groot cadeau dat voor alle kinderen samen is, zoals de schommel vorig jaar of een grote doos van lego. Verder houdt de Sint ook van nuttig cadeau's. Een nieuwe trui, een schooltas of nieuw ondergoed zitten er vaak tussen. Die cadeautjes zorgen er in ieder geval voor dat alle kinderen hetzelfde aantal pakjes hebben (ongeveer 5). Papa en mama krijgen ook cadeau's, niet zo veel als de kinderen en meestal nuttige zaken. Dit jaar weet ik dat de Sint nieuw beddengoed en nieuwe mokken heeft gekocht.

Vorig jaar had ik mijn ouders en broer op rantsoen gezet. Niet meer dan 1 pakje per kind, want het aantal pakjes liep de hand uit doordat zowel mijn ouders als mijn broer voor alle kinderen een aantal pakjes had.

Sint koopt de cadeautjes het hele jaar door en erg veel via internet. Voor mijn werk kom ik regelmatig in het buitenland en ook daar kijk ik rond en bestel ik via internet.

Verder knutselen we veel rond Sinterklaas. We hebben allerlei kleurplaten (uit winkels en van internet), van strijkkralen kan je heel leuke pietjes maken, we maken een verlanglijstje (een zak uit papier knippen en uit alle speelgoedfolders de gewenste dingen knippen en opplakken) en we bakken uiteraard zelf kruidnoten.

Veel plezier allemaal,

Sandra

Reactie voor op de website?

52.19. Digitaal lootjes trekken

Digitaal lootjes trekken? Zie: www.lootjestrekken.nl.

Reactie voor op de website?

52.20. Lowbudget Sinterklaas vieren zo doe je dat!

Zodra eind augustus de eerste pepernoten opduiken en half september de speelgoedgids op de deurmat ploft weet je het zeker: het heerlijk avondje komt er weer aan! Sinterklaas is voor kinderen een van de hoogtepunten van het jaar, maar bezorgt veel ouders in deze financieel lastige tijden hoofdbrekens. Want hoe graag je het ook zou willen, soms is het behoorlijk lastig om aan je taken als hulpsint te voldoen. Daarom hebben wij deze pagina in het leven geroepen, vol met tips om met een beperkt budget toch een leuk Sinterklaasfeest te vieren.

Lees de tips bij www.uitmetkorting.nl

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Sinterklaas en Kerst

 1. De leukste houten speelgoed winkel van Nederland
 2. Onze Sint heet Mamma!
 3. Het gaat tenslotte om de gezelligheid
 4. Een feest met spanning
 5. Duur en/of duurzame cadeaus
 6. Speelgoed......
 7. De jus van het feest
 8. Kadootjes
 9. Waarom Sinterklaas? Daarom!
 10. Hoe kom ik aan het geld..
 11. Bij ons nog maar twee Sint gelovigen
 12. Voordelig digitaal speelgoed bestellen
 13. Boek over het verlies van geloof in Sinterklaas
 14. Waar kan ik speelgoed kopen
 15. Goedkope playmobiel
 16. Toys
 17. Sint kado
 18. Sinterklaasviering
 19. Digitaal lootjes trekken
 20. Lowbudget Sinterklaas vieren zo doe je dat!

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.