Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

9. Waarom zoveel kids!?

Ik vraag me werkelijk af waarom er mensen zijn die zoveel kinderen willen krijgen (4, 5, 6 of meer). Dan krijg ik dus een antwoord dat ze het zo leuk vinden. Ook dat kan ik niet begrijpen, want financieel krijg je er echt een opdonder van. Is het zo leuk om extreem zuinig te leven? Lijkt me niet. Is het zo leuk om je zoveel te haasten? Lijkt me niet. Is het zo leuk om je eigen wens voorop te stellen ten nadele van je kids? Lijkt me niet.

Kinderen hebben aandacht, liefde en verzorging nodig. Als je veel kids hebt is het moeilijk om 1 op 1 aandacht te geven. Buiten dat kosten kinderen veel geld. Tuurlijk weet ik dat het niet perse nodig is om alle kleding nieuw te kopen en iedereen een eigen kamer te geven. Maar weet je zelf ook hoe fijn het is om dat wel te hebben?

Waarom krijg je zoveel kids? Om jezelf goed te voelen? Kun je je niet goed voelen met 1,2 of 3 kids dan? Dan heb je toch ook al je handen vol en heb je ook een gezellige boel aan tafel. Maar dan kun je je kinderen nog wel genoeg bieden (ook niet iedereen).

Ook heb je dan zelf nog iets wat op een leven lijkt. Een baan combineren met 1 kind is al eens lastig laat staan om dat met 5 kinderen te combineren. Ik snap niet waarom je het jezelf aandoet echt niet.

Heel veel vragen en onduidelijkheden.

Supermam

Reactie voor op de website?

9.1. Daarom

Wij hebben 6 kinderen tussen de 7 en 15 jaar. Financieel is het pittig daarom werk ik sinds 3 jaar ook weer. Ze hebben allemaal een (kleine) kamer, nieuwe kleren en krijgen alle liefde en aandacht die ze nodig hebben. Tuurlijk denk ook wel eens, waar zijn we aan begonnen! Maar we zijn niet allemaal dezelfde familie Doorsnee. Dus Supermam vraag je dit soort dingen niet af, maar doe het zoals jezelf denkt dat het beste is.

Linda

Reactie voor op de website?

9.2. Re: supermam

Nou "Supermam". Heb jij wel genoeg gelezen op deze super leuke site van al deze supermam's en pap's? Ik weet zeker dat jij je antwoord op al jou vragen daarover hier wel kunt vinden.

Supermam van een groot gezin

Reactie voor op de website?

9.3. Waarom zoveel kinderen reactie

Hallo,

Wij zijn dus gezin met 5 kinderen en ik moet eigenlijk lachen om je reactie. Onze kinderen zijn tussen de 19 en de 10, mijn man werkt in de ploegendienst dus onregelmatig, zelf werk ik 20 uur per week buitenshuis. Waarom zouden onze kinderen geen 1 op 1 aandacht kunnen krijgen? Oke die van ons zijn niet van die kleine kroonprinsjes en prinsesjes waarom het hele leven draait.

Worden ze niet minder van, integendeel zou ik juist zeggen. Ieder kind in huis wordt gezien als individu die allemaal de aandacht krijgen welke ze nodig hebben. Dan etape eigen kamer, die hebben ze bij ons inderdaad niet. Is dat zielig? Nee absoluut niet!

Toen ik zwanger was van de jongste en we een kamertje op zolder wilden maken zei onze oudste: het is niet eerlijk, waarom mag ik niet gewoon met Jasper op 1 kamer? De band die het schept, lekker nog even kletsen met je broer of zus, de saamhorigheid heeft tig keer meer waarde dan een eigen kamer.

Onze kinderen zijn inmiddels zo groot dat we kunnen zeggen dat het evenwichtige zelfverzekerde mensen aan het worden zijn die zich bewust zijn dat niet de hele wereld om hun draait.

Ik begrijp mensen hun keuze voor 1 of 2 kinderen , wij kregen met liefde er 5. En kon ik het overdoen , dan kregen we ze weer!

Annemijn

Reactie voor op de website?

9.4. Mooi gezegd

Mooi gezegd Annemijn,

Wij hebben er 'maar' vier en ik voel het precies zo. Heel mooi omschreven.

Amber

Reactie voor op de website?

9.5. Wat kan het je eigenlijk schelen supermom?

Waarom zoveel vragen, waarom niet gewoon leven en laten leven? Ik snap echt niet waar mensen zich druk om maken, interesseert het mij wat waarom en hoeveel kinderen jij hebt? Niet dus.

Antoinette

Reactie voor op de website?

9.6. reactie waarom zoveel kinderen

Hallo, ik ben ook een trotse mama van 4 en zwanger van de 5e. Ik kan je zeggen, ondanks de drukte die wij ook kennen en de financiele dingen die op ons pad komen ,dat ik mij de rijkste vrouw in Nederland voel! Juist door mn kinderen!

Alien

Reactie voor op de website?

9.7. Gezellig

Hoi!

Ik heb zelf maar 1 broer en we hebben, door scheiding van ouders, niet eens onze hele jeugd onder 1 dak gewoond. Ik weet dus zelf wat het is om maar met 2 kids te zijn en zelfs lange tijd alleen. Ik had dus een eigen kamer, lekker groot, voor mijzelf alleen.

Maar weet je, dat is ook niet alles! Ik heb nu zelf 4 kinderen, dicht op elkaar, want de jongste is 5 en de oudste is 10. Ik kan toch iedereen wel aandacht geven, maar ze doen ook veel leuke dingen samen. Daar kan ik van genieten als ik dat zie. En soms ga ik alleen met 1 van de kinderen iets doen en blijft mijn man thuis met de anderen of andersom. Dus als er iets is, dan zorg ik gewoon dat er ruimte is voor super 1 op 1 aandacht. En de oudste is een keer met ons samen uit geweest en toen mochten de andere 3 bij oma logeren.

De jongens hebben een eigen kamer, de meiden delen er eentje. Mochten ze ooit willen, dan hebben we zelfs de ruimte een en ander om te bouwen, zodat ze toch ieder een eigen kamer hebben. Mijn man werkt buitenshuis en ik thuis en overdreven krap leven .... valt wel mee. Natuurlijk zoek ik uit welke super het goedkoopst is en ja, veel kleding koop ik 2e hands. Ook voor mezelf. Soms krijgen we van iemand een zak kleding en dan vinden de meiden het leuk om die samen uit te pakken en uit te zoeken.

Ja, ik heb het druk en ja, ik zou wel eens een week kleding wassen/vouwen/strijken/opruimen willen overslaan, maar de voordelen zijn groter en het zijn er meer :-)

Hartelijke groet, Margriet.

Reactie voor op de website?

9.8. Waarom zoveel kids? Daarom!

Hoi,

Wat goed al die reacties te lezen van onze supermams met lekker veel kids. Ik zelf val onder de categorie hier met weinig kids en dat zijn er vier! Ik ben de gelukkigste moeder op aarde, en ik zou ze allevier voor geen goud willen missen!

Over het financiele gedeelte heb ik me nooit zorgen gemaakt. We hebben ons leven zo ingericht dat de kinderen alle zorg en aandacht kunnen krijgen. Ik werk nu op dit ogenblik niet en ons huis is op 1 salaris gekocht, ik hoef niet te werken! Als ik wil ga ik weer aan de slag als de jongste naar school gaat.

Onze kids hebben elk hun eigen kamer, maar dat weerhoudt ze er niet van om bijelkaar op de kamer te spelen of zelf te logeren. Regelmatig moet ik kids overtillen omdat dat ene bed zo vol ligt. Onze kinderen spelen heel veel samen en we doen regelmatig wat met elk kind apart. Maar dat gaat vaak vanzelf.

Ik geloof ook dat ze de waarde van alledaagse dingen meer begrijpen als ze niet direct alles krijgen wat ze willen. Ik bedoel dat ze er voor moeten sparen of klussen of even moeten wachten. Kan helemaal geen kwaad!

Maar supermams: heel goede reacties! Ik sluit me ook daar bij aan.

Rebecca

Reactie voor op de website?

9.9. Vraag aan Supermom: Waarom?

Supermom,

Waarom heb jij zo *weinig* kinderen?
Waarom vul jij zoveel in over gezinnen met veel kinderen?
Ken je uberhaupt grote gezinnen?
Weet je hoe het eraan toe gaat?
Waarom denk je dat grote gezinnen per defenitie zuinig moeten leven?
Waarom ben jij aan kinderen begonnen? Om je GOED te voelen? (dit is spiegelen van je eigen denken, de vraag die jij stelt dus).
Waarom noem jij je supermom??? Omdat je 1 kind, misschien 2 kan groot brengen? En dat met werken kan combineren?

Heel misschien zeggen de vragen in bovenstaand stukje wel iets over jou. Over jou *on*kunde/ angst om met meerdere kinderen hetzelfde te kunnen bereiken als jij met *veel minder* kinderen bereikt (hebt)! En je dat als een zware taak vindt/ vond!

Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest, vul niet in voor een ander.

Ik heb 5 kinderen, voed ze alleen op, ben weduwe. Kinderen hebben een eigen kamer, ik werk, ben bij alle activiteiten aanwezig (als de kinderen het willen), ik chauffeur, begeleid, doe vrijwilligers werk, ben moeder en gewoon ik, ga soms alleen er tussen uit, ik sport (4x per week, we gaan op vakantie, heb een prachtig huis, lekker inkomen , maar bovenal erg veel liefde en aandacht wat ik uit kan delen en waar we allemaal van groeien. En mijn kinderen doen het geweldig.

En ja ik durf te stellen dat wij als GROOT gezin het uitstekend doen, vaak zelfs beter als de zgn. *koning* gezinnen (pa, ma, jongen, meisje). Zeker op bepaalde vlakken.

Jij jouw keuze, wij de onze.

Marion

Reactie voor op de website?

9.10. Pure jaloezie

Ik kan niet anders zeggen dan dat Supermam, stinkens jaloers is.

Angela

Reactie voor op de website?

9.11. Supermom

Supermom, ik denk dat je de moeders van grote gezinnen niet begrijpt omdat je het zelf niet aan zou kunnen om een groot gezin te hebben. Dat geeft niet, er zijn genoeg vrouwen die zichzelf al heel druk vinden met 2 of 3 kinderen. Ik toentertijd niet. Nu hebben we 6 kinderen, inderdaad wel eens heftig, maar ik denk niet dat ik met 6 kinderen 2 x zo druk ben dan iemand met 3 kinderen. Wij hebben makkelijke kinderen, die over het algemeen goed met elkaar op kunnen schieten,zijn zelf makkelijk, hebben het gelukkig financieel goed en ik hoef geen baan buitenshuis te hebben.

Ik had als kind zijnde een vriendinnetje dat maar 1 broertje had waar ze ook nog eens niet mee op kon schieten. Dat vond ik zo kaal, eigelijk zielig. Kwam waarschijnlijk ook omdat ik uit een gezin met 8 kinderen kom. Onze oudste dochter heeft nu verkering met een jongen die maar 1 zus heeft. Ze vindt dat wel eens vervelend al die aandacht van die ouders en dat ze alles moeten weten en overal bovenop zitten. Zo zie je maar, mensen verschillen.

Emma

Reactie voor op de website?

9.12. Sorry snap het echt niet

Waarom zou je denken dat ik jaloers ben? Omdat ik het niet begrijp? Ik ben totaal niet jaloers op grote gezinnen en moet er niet aan denken om te ruilen. Ik vind het knap dat jullie zoveel opzij zetten voor een groot gezin. Maar dat is gewoon iets wat ik niet kan snappen. Dat is het verschil van levensdoel denk ik.

Nog iets ik voed mijn kinderen goed op en ben niet onzeker over mijn kunnen. Alleen kiezen wij als ouders ook voor een ruimtelijk eigen leven. We houden van reizen, uitgaan, uit eten en naar pretparken gaan. Dit kost elke maand veel geld en als er nog een kind bij zou komen moeten wij inleveren en dat willen wij niet. Nu genieten wij als gezin van deze luxe dingen en ik wil dit zo houden. Dat is de reden voor ons "kleine" gezin.

@Marion ik vind het bijzonder dat jij dit allemaal kunt bekostigen in je eentje. Tegenwoordig is het hard nodig om met zijn 2en te verdienen en jij zegt dat al je kids een eigen kamer hebben en op sport zitten. Ik vind dat erg knap als je het in je eentje doet.

Ik begrijp waarom mensen kinderen willen. Maar ik begrijp niet waarom mensen zo'n groot gezin op de wereld zetten zodat ze zelf meestal erg op de centjes moeten letten en veel geregel. Ik begrijp gewoon niet waarom iemand zich in zulke situaties manoevreert. Dit zal ik waarschijnlijk nooit begrijpen omdat ik anders in het leven staat.

Ondanks alles heb ik bewondering voor mensen die veel kids opvoeden. No hard feelings.

Supermam

Reactie voor op de website?

9.13. Elkaar in waarde laten

Welke keuze je ook maakt mbt kinderen, het belangrijkst is dat je er zelf achter staat met man/ vriend. Laten we gewoon geen oordelen vellen over andermans keuze en laat een ieder in zijn waarde!

Het gaat erom welke prioriteiten je stelt in het leven en wat je daar voor over hebt.

Maartje

Reactie voor op de website?

9.14. Supermom, echt een ander level!!

(Reactie op 1.12 Sorry, snap het niet.)

Supermom,

We zitten inderdaad op een behoorlijk verschillend level. Wie zegt dat wij zoveel opzij zetten voor een groot gezin? De gedachte dat je iets opzij zet, is in mijn ogen al zo maf.

Ik vind jou woorden vol invullingen zitten. Jij denkt dat over een groot gezin. Waar baseer je dat allemaal op? Jij spiegelt jouw gedachten hierover (invullingen). Nogmaals ken je grote gezinnen? Echt kennen?

Nog een voorbeeld van level verschil (levensdoel). Jullie kiezen ervoor om van *luxe* dingen te doen en ervan te genieten. Volgens mij zit *luxe* niet in pretparken, uit eten gaan, reizen etc. Luxe zit 'm in gezond zijn (en blijven) en samen je kinderen op kunnen voeden en samen van hen te kunnen genieten op alle momenten van hun (en je eigen) leven.

Als je ervaren hebt hoe kostbaar het leven is, zul je alles in willen leveren, wat je nu als luxe ziet, om juist het kostbaarste te kunnen behouden. IK ga in een hutje op de hei wonen als ik daarmee mijn kinderen hun vader terug zou kunnen geven.

Maar nogmaals, een groot gezin hoeft niet in te houden, dat wij niet uit eten gaan, dat we niet reizen en dat we nooit een pretpark bezoeken.

Ik lees weer in de invulling dat je op de centjes moet letten als je een groot gezin op de wereld zet. Hoe kom je daar toch bij? En wie manoeuvreert (= behendig bewegen!) zich in zulke situaties? En veel geregel? Veel regelt zich in een groot gezin juist vaak vanzelfsprekender dan in een kleiner gezin. Altijd iemand om mee te spelen, kinderen zijn er voor elkaar, kinderen kunnen elkaar opvangen, delen is vaak geen probleem etc. etc. Elkaar helpen, leren dat het leven een leerweg is die je samen bewandelt. Dat niet voor niets gebeurt, leren werken etc. (voor niets gaat de zon op)

En nee, je zult het inderdaad (misschien wel) nooit begrijpen, omdat je op een heel andere level staat. Ik wens je toe, dat je een keer de luxe die jij als luxe ziet, kan loslaten. En de andere luxe gaat herkennen.

Marion

Reactie voor op de website?

9.15. Waarom zoveel kinderen

Ik kom zelf uit een gezin met 10 kinderen en ik zou heel graag opgegroeid zijn in een kleiner gezin, want elkaar opvoeden als kind is echt niet goed, dan telt heel snel het recht van de sterkste.

Kinderen die elkaar opvangen? Sorry, maar dat werkt echt niet. En hoort dat niet door een volwassene [ouders] gedaan te worden?

En delen ook, dat gaat onder kinderen niet zomaar. Want in een gezin zijn altijd soorten kinderen, het ene kind deelt terwijl een ander kind neemt. Ook daar moeten ouders opletten!

Ik weet uit ervaring dat opgroeien in een groot gezin echt niet zo 'gezellig' is als wordt beweerd, en ik vraag me af: zijn jullie als ouders zelf in een groot gezin geboren?

Muis

Reactie voor op de website?

9.16. Vrienden

Vrienden van ons hebben 5 kinderen, zesde kind is op komst. Na de komst van het vierde kind, konden wij het niet aan als ze bij ons op visite kwamen. Mijn man en ik hebben allebei een ziekte waarbij chronische vermoeidheid een rol speelt. Zelf hebben we 2 kinderen waartussen leeftijdsverschil zit. Maar we trekken het ook niet om daar op visite te gaan.

Ik vind het wel jammer, want ik mocht ze best graag. Alleen hun kinderwens staat, denk ik weleens het contact met anderen in de weg. Dit geldt niet voor alle grote gezinnen, hoor. Maar hier heb ik wel vaker beleefd dat ze het eigenlijk maar amper aankunnen. Als moeder vanwege zwangerschap in het ziekenhuis belandde, was er maar weinig opvang voor handen. Vader kon het naast zijn werk niet echt aan, dus werd een oma opgetrommeld, maar oma kon het op een gegeven moment ook niet meer aan. 1 of 2 kinderen, dat gaat nog wel, maar meer dan 3 kan wat problematisch zijn.

Vroeger als kind kwam ik ook weleens in een groot gezin, 7 kinderen, maar vond ik dat nou echt gezellig? Het was een kakefonie van geluiden en ik was altijd toch wel weer blij als ik thuiskwam en ik rustig in mijn eigen kamer kon spelen zonder de aanwezigheid van een ander kind(ik kom uit een gezin van 3, ieder had een eigen kamer-plekje).'

Maar goed, misschien dat we wel weer meer contact met onze oude vrienden zullen krijgen als hun kinderen weer wat groter worden. Ik denk dat hun vriendenkring momenteel ook vrijwel alleen uit (grote) gezinnen bestaat, of in ieder geval, gezinnen met jonge kinderen, want hun oudste is nog geen 10.

Mieps

Reactie voor op de website?

9.17. Ieder z'n keuze

Ik heb heel lang geroepen dat ik maar 1 kind wilde. Ben zelf als enig kind opgegroeid en heb dat nooit als vervelend ervaren. Maar het is anders gelopen, mijn kinderwens was na 1 kindje nog niet over. Inmiddels is nummer 4 onderweg en zijn we erg gelukkig met ons stel.

Ik vraag niet of een ander het wil begrijpen, ieder zijn keus! Maar wat ik me wel afvraag: als je het toch niet begrijpt (en met jou instelling zul je het ook nooit begrijpen) waarom vraag je dit dan? Had je echt verwacht dat iemand het je uit kon leggen? Of is het gewoon stoken, want dat idee krijg ik wel. Je kunt niet weten hoe het is (tenzij je misschien zelf uit een groot gezin komt) maar je verondersteld wel erg veel.

Nee, mijn kinderen hebben niet allemaal een eigen kamer, de oudste 2 liggen op 1 kamer. Waarom? Omdat ze dat graag willen! We hebben ruimte genoeg om nog 2 slaapkamers te maken maar ze willen samen blijven. Gezellig juist! En wat zuinig leven betreft: die gezinnen zullen er vast zijn maar ook dat is niet overal zo. Onze kinderen hebben nieuwe kleren, schoenen, fietsen, noem maar op. We gaan ieder jaar op vakantie en dagjes uit (pretparken enz) maar ik geloof niet dat dat is waar mijn kinderen en wijzelf ons geluk uithalen! Dat halen we uit ons gezellige gezin, de baby die er straks bijkomt, onze gezondheid en het samen zijn.

Voor jou werkt dat anders, prima! Begrijpen we elkaar niet, geen probleem. Maar ik respecteer jou keuze wel. Geniet van je gezin en maak je niet druk om dingen die je toch niet kunt veranderen.

Esmeralda

Reactie voor op de website?

9.18. Klein gezin

Vooral de vragen van moeder '9' sluit ik me volledig bij aan. Kijk eens in de spiegel supermom! En uit je vragen blijkt niet dat je het wilt begrijpen, wat wil je wel?

Ik heb twee kinderen en ben daar erg gelukkig mee. Voor ons is dat genoeg. Ik ben niet zo zorgzaam ingesteld en kon haast niet wachten tot ze wat groter waren. Verder heb ik graag veel vrije/eigen tijd om naar de sauna te gaan, boeken te lezen, te werken etc. Kortom, bij mij past een groot gezin niet omdat ik ik ben. Zo hoop ik dat iedereen die keuzes kan/mag maken die bij haar passen.

Reactie voor op de website?

9.19. Voor supermam

Voorbeeldje

mijn gezin bestaat uit 6 kinderen, een vriendje van mijn zoon is enigst kind. Maar ik zou never nooit niet willen ruilen met zijn moeder. Wat een verwend nest is dat zeg!

Kinderen uit grote gezinnen weten dingen te waarderen (vast ook niet altijd maar dat is mijn ervaring). Die zijn blij met een "nep" wii ipv een echte.

En als een vriendin van mij weer met een vuilniszak kleding aan komt voor mijn dochter, dan pluist ze hem helemaal uit. En is de koning te rijk (niet dat ze nooit eens wat nieuws krijgen maar vast minder vaak dan verwende kids die maar hoeven te kikken en hup, ze krijgen het!) En een eigen kamer? Wat een flauwe kul! Mijn jongens hadden een eigen kamer en kropen toch iedere nacht weer bij elkaar! Dat was veel gezelliger!

Supermam, sorry maar ik vind dat die naam beter bij mij past :)))

Rika

Reactie voor op de website?

9.20. Snap het niet

Ik snap het gewoon niet dat mensen elkaar niet in de waarde laten. Wat maakt het nou uit wat iemand beweegt om voor een groot gezin te kiezen.

En het gezeur over geld, er zijn zat grote gezinnen die wel genoeg geld hebben om te besteden en er zijn genoeg kleine gezinnen die elke cent moeten omkeren.

Wij hebben momenteel vijf kids en denken over een zesde, maar dat is onze keus en die keus hoef ik aan niemand uit te leggen.

Ik ben het helemaal eens dat het gewoon stoken is, en nog een vragaje wat doe je op een site voor grote gezinnen???

groetjes Linda

Reactie voor op de website?

9.21. Dit moet even van mijn hart

Ik vond 2 kinderen een ideaal. En ja, als ik kon kiezen dan liefst een jongen en een meisje. Mijn man had een andere droom. Hij is kinderpsycholoog en is verzot op kinderen. Hij wou dan ook heel graag een groot gezin. Tja, 4 kinderen vond hij een ideaal. Jongens of meisjes, dat was voor hem om het even.

Man, man, man... 4 kinderen... dat zag ik totaal niet zitten! Stel je voor, ik mama van 4 kinderen. En hoe zou ik al deze kindjes kunnen onderhouden? En hoe zou ik al deze kindjes aandacht kunnen geven? En zouden al deze kindjes even veel liefde kunnen krijgen? Ik somde 1000 en 1 nadelen op. Mijn man bleef maar herhalen dat ik dat echt niet zo mocht bekijken. Maar dat deed ik wel. Ik kon dat eigenlijk niet positief bekijken. Ik vond dat echt een onrealistische keuze.

We kregen een zoon en kort daarop een dochter. Wat was ik gelukkig. Wat een prachtige kindjes! Ons gezin was perfect. Jaren gingen voorbij. En toch, ondanks ons groot geluk, bleef mijn man opsmijten dat hij o zo graag nog 2 kindjes wou. Ik zei radicaal NEE en het gesprek viel stil. Maar op den duur had ik het gevoel dat ik hem iets ontnam. Ik zie mijn man ontzettend graag en ik kon niet anders dan uiteindelijk zijn verlangen volgen.

Met een heel heel bang hartje ben ik begonnen aan een derde zwangerschap... tot, ja tot dat dat kleine manneke geboren werd. Wat een beeldschoon ventje! Hoe kon ik nu zo radicaal NEEN zeggen tegen dat ventje? Als ik dat ventje nu zie lopen. Wat zie ik dat manneke o zo graag. En wat nooit, nooit, nooit zou gebeuren... een jaar later werd ons meisje geboren. Ons vierde kindje... de papa's wens was compleet vervuld.

Maar wat ben ik een gelukkige vrouw! Wat ben ik een gelukkige mama! Zo'n vier schatten van kinderen! Mijn leven is mooi, echt mooi. Hoe kon ik toch zo radicaal tegen vier kinderen zijn? Hoe kon ik zo hard zijn tov een groot gezin? Ik kan, en dat meen ik recht uit mijn hart, mijn ventje alleen maar bedanken. Ja, lief ventje, dank je wel, want door jou ben ik super super gelukkig in een jawel GROOT gezin...

Lizl

Reactie voor op de website?

9.22. Voordelen en nadelen

Alles heeft voordelen en nadelen.

Zo ook veel of weinig kinderen. De vragen die Supermom stelt zijn te belachelijk voor woorden. Inderdaad kunnen die vragen precies omgedraaid gesteld worden.

Alsof opgroeien in een kleiner gezin geen nadelen heeft. Zou er zo een stuk meer kunnen noemen dan supermom ziet bij grote gezinnen.

Ikzelf vond het altijd geweldig om vroeger voor mijn zusjes te zorgen. Ik vond het juist leuk om met meer kinderen te zijn en nu nog. Mijn man komt uit een gezin met maar 2 kinderen. Kan je wel vertellen waar het gezelliger is om kerst te vieren.

Leven en laten leven blijft uiteindelijk het enige zinnige in de discussie groot gezin of klein gezin. Danielle

Reactie voor op de website?

9.23. Reactie op Supermam

Reactie op Waarom zoveel kids!?

Ik vind jouw vraag "waarom mensen zoveel kinderen willen?" nogal brutaal. Aan iemand die "maar" twee kinderen heeft wordt toch ook niet gevraagd "waarom" diegene 2 kinderen heeft en niet meer! Ik vind dat ieder dat voor zich zelf moet uitmaken.

Ik zelf heb vier kids waarvan de 3e en de 4e een tweeling is. Mijn man en ik werken allebei, Dus wij zijn niet afhankelijk van anderen. wij zorgen zelf voor de kinderen, er is altijd één van ons thuis als de ander werkt, dus geen buitenschoolse opvang. Niemand kan mij verwijten dat ik 4 kinderen heb, het zijn onze kinderen en wij zijn blij met ze!

L.S.

Reactie voor op de website?

9.24. Probleem?

Reactie op Waarom zoveel kids!?

Ik kom zelf uit een gezin van 10. Tot op heden hebben wij 6 kinderen mogen krijgen. En ja, een groot gezin heeft zijn voor- en nadelen.

Opvallend is dat sommige op het eerste gezicht nadelen, vaak juist voordelen blijken te zijn! Delen met elkaar, praktische zaken aanpakken, omzien naar elkaar, met weinig middelen veel weten te bereiken, enz.

En als U vraagt waarom zoveel kinderen? Dan is mijn vraag, welke van onze, stuk voor stuk bijzondere kinderen, hadden wij dan moeten missen?

Ruben.

Reactie voor op de website?

9.25. Reactie

Ik lees al een tijdje mee op deze site, omdat ik het gewoon leuk vind om te lezen hoe het er in grote gezinnen aan te gaat. Zelf ben ik alleen en dat vind ik helemaal niet leuk. Daarom heb ik altijd gezegd dat ik meer dan één kind wil. Die wens lijkt in vervulling te gaan, want ik ben momenteel 12 weken zwanger van de tweede (mijn 1e is 1,5). Altijd heb ik gedroomd van vier kinderen, maar mijn man vindt dat te veel. Uiteindelijk hoop ik dat er dan in ieder geval 3 komen.

Wij hebben niet super veel inkomen en ik moet 3 dagen blijven werken om de hypotheek (rijtjeshuis) te kunnen betalen. Daardoor hebben we wel veel kinderopvangkosten (gelukkig betaalt de belastingdienst ook mee). We vragen ons ook wel af of meer dan twee kinderen financieel haalbaar is. Als ze klein zijn vallen de kosten wel mee, maar wat als ze naar de middelbare school gaan of willen studeren? Daar maak ik me dan zorgen over. Misschien zijn dat wel dingen om me nog geen zorgen over te maken?

Ik vind die grote gezinnen leuk en ben benieuwd hoe jullie moeders, die werken het combineren en of jullie je ook zorgen maken over de toekomst of dat ik het los moet laten en te veel beren op de weg zie? Ik hoop dat jullie mijn vraag niet brutaal vinden ik wil het gewoon graag weten van ervaringsdeskundigen.

Manuela

Reactie voor op de website?

9.26. Twee kanten van het verhaal

Ik ben een moeder van vier kids. Ons vierde kindje is gekomen omdat mijn man toen, zelf ook een kindje wilde. Helaas ben ik er alleen voor komen te staan en dan ineens is het hebben van vier kindjes niet meer zo fraai. Echt, ik ben dol op mijn kinderen en voel veel warmte en liefde als we met zijn allen om te tafel een spelletje doen maar ik begrijp de mening van Supermam ook.

Mijn oudste drie zijn vorig jaar bij hun vader in Amerika gaan wonen, om dat deel van hun leven ook te leren kennen, nu woon ik dus slechts met 1 kindje en dan ook nog eens om de week. Ik zie nu het verschil in wat ik kan geven als ik maar 1 kindje had, en dan heb ik het niet over kleding en spullen. We hebben ineens zeeen van tijd voor elkaar, lekker er op uit zonder gepuzzel en gepieker. Ikzelf kom ook helemaal tot rust, voel me daardoor zelfs een leukere en betere moeder.. Het is echt een luxe..

Ik ken beide kanten van het verhaal dus vind dat ik hier ook eerlijk over mag oordelen.

Petra

Reactie voor op de website?

9.27. Reactie op twee kanten van het verhaal

Ik heb zelf ook 4 heerlijke kinderen maar moet eerlijk toegeven dat ik het heel erg zwaar vind! Dat heb ik niet kunnen inschatten toen het verlangen er was om een groot gezin te stichten. Het leek mij vooral heel erg gezellig en leuk.

Ik heb echt het gevoel dat ik constant mezelf voorbij loop. Ze hebben allemaal een verschillende aanpak nodig. En vragen allemaal op verschillende momenten aandacht van mij. Het ergste is nog wel dat ik dus niet altijd een gezellige lieve moeder kan zijn voor ze. Voor mijn gevoel ben ik altijd moe.... dus ik begrijp heel goed wat je bedoelt Petra!

Ik zie wel dat mijn kinderen wel leren dat niet alles om hen draait (dit in tegenstelling van sommige vriendjes) en dat ze leren delen. Ze groeien zelfstandiger op. En nu ze ouder worden kunnen we ook heel veel lol hebben met elkaar.

Dus ja, het is zwaar en pittig en vraagt veel van je. Je moet zelf eigenlijk niet te veel willen en dat is soms moeilijk.

Sofie

Reactie voor op de website?

9.28. Ik heb er 5

Mijn man en ik wilden eigenlijk maar 3 kinderen. De derde zwangerschap bleek een tweeling te zijn, dus toen hadden we er vier. En toen raakten we per ongeluk nog een keer zwanger en vonden we een vijfde toch ook nog wel leuk.

Ik zou ze nu alle vijf voor geen goud meer willen missen. Het is heel gezellig en onze kinderen hebben ook al vroeg geleerd te delen. Ik denk dat het ook wel goed is voor de sociale ontwikkeling van een kind. Ze leren samen te spelen.

Els

Reactie voor op de website?

9.29. 4 kids

Ik kom zelf uit een gezin met 2 kinderen, had altijd alles wat mijn hartje begeerde en uiteraard een eigen kamer. Mijn man komt uit een gezin met 4 kinderen en toen ik daar voor het eerst thuiskwam, vond ik het zo gezellig. Altijd wat te beleven.

Toen wij zelf aan kinderen begonnen, hebben we tegen elkaar gezegd dat we er graag vier zouden willen. Na de geboorte van ieder kind hebben we gekeken of die wens er nog steeds was, en ja....inmiddels hebben we er vier tussen de 7 en 1.5 jaar. De jongste 2 delen een kamer en kleding wordt van kind op kind doorgegeven.

Het is inderdaad druk en je hebt niet tijd om altijd 1 op 1 aandacht te geven, maar onze kinderen krijgen heus die 1 op 1 aandacht wel en de tijd die je aan 4 kinderen besteedt is niet automatisch 4 maal de tijd die je aan 1 kind zou besteden. Onze kinderen vinden het ook heerlijk om in hun eentje bij opa en oma te gaan logeren, maar na 1 of 2 dagen volop aandacht is het toch ook wel heel fijn om weer terug te komen in ons hectische gezinnetje.

Mijn man en ik werken allebei fulltime (5 dagen). De opvang is goed geregeld en opa en oma springen bij als er weer eens een kind ziek is (dat gebeurt gelukkig niet veel). Veel tijd voor mijzelf heb ik inderdaad niet, maar daar heb ik zelf voor gekozen. Eens in de 2 weken ben ik voor mijn werk een avond in het buitenland....dat is mijn avond om even bij te tanken, daarna kan ik er weer tegenaan.

Sociale contacten staan even op een laag pitje (je leert je echte vrienden kennen), maar de meeste van onze vrienden zitten in een zelfde situatie met werk en kleine kinderen (al zijn dat er meestal 2). Als we ergens op bezoek gaan, zijn we inderdaad een hele invasie. Een vriendin van mij (ook 4 kinderen) verwoordde dat mooi door te zeggen dat wij een van de weinige gezinnen zijn, waar ze zonder schroom durft te vragen of ze mee kunnen eten....

Ieder zijn eigen keuze, onze keus is voor 4 kids en daar ben ik nog steeds zeer gelukkig mee.

Sandra

Reactie voor op de website?

9.30. Voor- en nadelen van 3 naar 4 kinderen.

Hallo Allemaal,

Wij zijn Selina en Johan, we zijn beide 31 jaar jong. Wij hebben nu een gezin met 3 kinderen. Onlangs ben ik ongepland zwanger geworden van de 4de. We hebben een dochter van 10 en 2 zoontjes van 3 en 5 jaar. Nu wilde ik eigenlijk vragen of dat er veel verandering is als je van 3 naar 4 kinderen gaat. BV verzekeringen,andere auto en dergelijke gewoon de dagelijkse dingen maar ook uitjes en dingen waar ik misschien op dit moment nog helemaal niet over nagedacht heb. Ik vind het heel moeilijk om het in te schatten... Wat zijn de dingen waar ik aan moet denken als je een 4de kindje erbij krijgt,veranderd er veel?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!

Selina

Reactie voor op de website?

9.31. Onvoorspelbaar maar wel gezellig

Beste Selina en Johan,

Allereerst gefeliciteerd met de zwangerschap. Het is moeilijk te voorspellen hoe het allemaal gaat lopen. Maar omdat je inmiddels ervaring hebt met het opvoeden gaat het opvoeden meestal vanzelfsprekend. Er zal inderdaad een grotere auto moeten komen. Aan verzekeringen heb je geen extra kosten. En ook bij uitjes zijn de eerste jaren geen extra kosten omdat ook de vierde de eerste jaren gratis mee kan. Aan de aanschaf van spullen zijn geen extra kosten omdat je de meeste dingen al hebt.

Maak je gebruik van kinderopvang, daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Een extra slaapkamer is meestal niet nodig omdat jonge kinderen nog graag samen op een slaapkamer slapen. Verder verandert er eigenlijk niet zoveel.

Roos

Reactie voor op de website?

9.32. Waarom niet?

Reactie op Waarom zoveel kids!?

Ik ben zelf moeder van maar 2 kids, heb ook geen behoefte aan een gigantisch gezin. Maar misschien nog een derde. Wie weet. Maar ik zelf kom wel uit een groot gezin... Ik vind hier nogal wat assumpties in de vraag voorbij komen. Dat er geen individuele aandacht zal zijn, geen geld, egoïsme een rol speelt, dromen van de ouders geen ruimte meer hebben, etc.

Als kind uit zo'n gezin kan ik in ieder geval zeggen dat dit echt niet perse het geval hoeft te zijn. Ik kan natuurlijk niet spreken voor alle gezinnen. Maar die waar ik uit kwam echt niet. Mijn ouders waren geweldige ouders, mijn moeder heeft veel individuele aandacht aan ons kunnen besteden, maar ook veel leuke familie dagen. Geld was gelukkig nooit een zorg, mede omdat mijn vader een goed lopend bedrijf had (en dus ook zijn dromen daarmee na leefde) maar alsnog liepen we niet perse in nieuw nieuwe kleren. We liepen vaak in elkaars kleding. De ene groeide er uit, maar de kleren waren nog goed. Waarom zou je ze dan weg werpen? Gewoon weer aan bij de volgende. Als iets leerden we spullen meer waarderen. De één zijn rommel is de anders rijkdom. We hadden allemaal een eigen kamertje en waren daar ook blij mee.

Ik zelf vraag me juist wel eens af of ik mijn kinderen niet te kort doe om ze geen groter gezin aan te bieden... Ik vind het zelf wel leuk zoals het is. Maar zoveel als dat ik aan mijn familie heb gehad... Tot de dag van vandaag als ik ergens mee zit, hoe onbenullig ook. Ik kan naar mijn broers toe en zij bij mij. Als mijn ouders er niet meer zijn hebben we elkaar nog een lange lange tijd. Natuurlijk kan je ook een sterke band met mensen buiten je gezin vormen. Maar er is niemand zo gebonden aan je als de genen waar je mee groot wordt.

Appelflap

Reactie voor op de website?

9.33. Zucht... Eigenlijk is je vraag vervelend, wat maakt het uit.

Oke ik zit dit toevallig te lezen, waarwchijnlijk is dit bericht ook al 100jaar oud.. Maar toch, ik ben nu zwanger van de vierde, ja ik vind het spannend omdat er tussen de jongste en de baby net 5 jaar zal zitten.. Tussen de anderen zit 2 jaar en 2,7 jaar... Bewuste keuze nu hoor. Financieel... Niet over nagedacht.. We mogen niet klagen, kamer, geen probleem, dure kleding.. Nooit gedaan... Het enige waar wij aan dachten... "we moeten een andere auto anders passen we niet met zn allen erin...." aandacht, met ieder kind heb ik 1 op 1 en mijn man ook. Ze spelen lief en leuk en hebben ook wel eens ruzie, in het begin speelde ik vaak politieagente maar ik laat het ze inmiddels vaak zelf oplossen... De oudste is nu 9 en de middelste bijna 7. Lijkt me heerlijk... 4 kinderen! Can't wait... Maar weet je, je vragen... Een groot gezin is duidelijk niet voor jou weggelegd, mijn mening.

Samantha

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Waarom zoveel kids!?

 1. Daarom
 2. Re: supermam
 3. Waarom zoveel kinderen reactie
 4. Mooi gezegd
 5. Wat kan het je eigenlijk schelen supermom?
 6. reactie waarom zoveel kinderen
 7. Gezellig
 8. Waarom zoveel kids? Daarom!
 9. Vraag aan Supermom: Waarom?
 10. Pure jaloezie
 11. Supermom
 12. Sorry snap het echt niet
 13. Elkaar in waarde laten
 14. Supermom, echt een ander level!!
 15. Waarom zoveel kinderen
 16. Vrienden
 17. Ieder z\'n keuze
 18. Klein gezin
 19. Voor supermam
 20. Snap het niet
 21. Dit moet even van mijn hart
 22. Voordelen en nadelen
 23. Reactie op Supermam
 24. Probleem?
 25. Reactie
 26. Twee kanten van het verhaal
 27. Reactie op twee kanten van het verhaal
 28. Ik heb er 5
 29. 4 kids
 30. Voor- en nadelen van 3 naar 4 kinderen.
 31. Onvoorspelbaar maar wel gezellig
 32. Waarom niet?
 33. Zucht... Eigenlijk is je vraag vervelend, wat maakt het uit.

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.