Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

11. De opvoednavigator

Graag plaatsen we hier uw reacties op de column De opvoednavigator.

Reactie voor op de website?

11.1. De opvoedingsnavigator, ook voor de vaders

Ik mag hopen dat de intuitie van veel ouders zo aangescherpt is dat we de hulpverlening eens in de goede richting sturen. Als ik alleen al hoor en lees dat vele kinderen in de verkeerde instellingen verblijven,denk ik dat het met de intuitie van de hulpverleners ver te zoeken is.

Jammer dat er niets verteld werd over de vaders. Hoe zit dat hier op deze site met de vaders en hun intuitie? En is intuitie iets wat je in je hebt? En heeft iedere ouder dat?

Het zou de Consultatiebureau sieren wat meer af te gaan op de intuitie van de ouders.

Jessica

Reactie voor op de website?

11.2. De vaderlijke intuitie

Natuurlijk hebben vaders ook hun intuitie. Maar dat kun je niet vergelijken met de moederlijke intuitie. De speciale band tussen moder en kind blijft toch iets unieks. Ik kan me voorstellen dat dit op latere leeftijd aan slijtage onderhevig is.

Maar als je je echt in een ander verdiept, daar veel mee bezig bent, dan ontwikkel je vanzelf ook een intuitie. De een zal dat meer hebben dan de ander, maar iedereen ontwikkelt iets. Dus net als de moder zal ook de vader deze intuitie ontwikkelen.

Ik ben het met je eens dat de professionals (zoals het Consultatiebureau) er beter aan doen mensen zelfvertrouwen te geven, zodat ze hun eigen intuitie durven te vertrouwen. Oke, dan hebben ze de professional minder nodig, maar dat zou toch geen argument mogen zijn.

Peter

Reactie voor op de website?

11.3. De opvoedingscanon of KANON

De gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool, René Diekstra, lector Jeugd, hebben in kaart gebracht wat Hagenaars weten over het opgroeien van kinderen, zie: Opvoedingscanon
Er is onderzocht hoeveel ouders weten over de ontwikkeling van kinderen. Het onderzoek veronderstelt dat men de kennis als 'wetenschappelijke' kennis heeft. Het is goed mogelijk dat veel ouders in een geschetste situatie het antwoord weten, maar dat niet in een abstracte vraagstelling.
Waarom zijn dit soort kennisvragen zo belangrijk? Is ouderschap juist niet meer gebaseerd op inlevingsvermogen of test dit onderzoek misschien de kwaliteit van ouders als professionele hulpverleners?

De conclusie zou moeten zijn dat de informatievoorziening en ondersteuning van de ouders kan worden verbeterd, zonder de ouders hierbij te diskwalificeren of de conclusie zou moeten zijn dat er een overleg komt met een vertegenwoordiging van de kant van de ouders die recht doet aan hun speciale rol bij de opvoeding; en niet een bestuurders/professionals overleg waarbij de ouders 'gemedicaliseerd' zijn

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De opvoednavigator

  1. De opvoedingsnavigator, ook voor de vaders
  2. De vaderlijke intuitie
  3. De opvoedingscanon of KANON
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.