Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

86. Kleding en Kleedgeld

Een groot gezin kleden is een hele uitgave. Hoe pakt u dat aan?

Zie ook de column.

Reactie voor op de website?

86.1. Tweedehands-kleding bij ons nog geen probleem

Mijn oudste dochter is nog maar 9 jaar, dus misschien komen al die kleedgeld-problemen nog. Ik ken ze in ieder geval niet. Wij pakken alles aan wat we gratis aangeboden krijgen. Veelal is het rommel en moeten wij het ook gewoon wegdoen, maar ik merk dat men vaak al dankbaar is dat iemand het aanpakt. Zodra je een keer weigert, krijg je ook niets meer aangeboden.

De kinderen dragen het nog met veel plezier en nog nooit hebben mijn kinderen reakties uit de buurt gekregen dat ze andermans kleren dragen.

Bij bezoek aan de ooms en tantes is het soms wel eens handig om op te letten dat ze een gekregen kledingstuk dragen. Men vindt het altijd erg leuk om te zien dat het niet voor niets gegeven is.

Ik weet nog niet hoe dat moet als ze ouder worden, maar ik denk dat we ze wel een kledingbudget zullen toewijzen.

Ronald

Reactie voor op de website?

86.2. Zelfrespect

In de loop der tijd is mijn mening over tweedehands kleding veranderd. Bij mijn oudste zoon kreeg ik alles van familie en nam dat dankbaar aan. Bij de tweede zoon was dat nog wel te gebruiken maar bij de derde moest ik opeens veel nieuws kopen. Tweedehands kleding is hooguit voor twee kinderen nog goed, maar daarna echt op. Nu vind ik dit niet eens zo erg want het geeft mij een excuus om eens lekker de stad in te gaan. Bij peuterkleding geeft het ook niet zo, maar vanaf een jaar of 7 krijg je inderdaad dat kinderen er door anderen op gewezen worden dat ze hun kleren dragen en dat vind ik niet leuk. Wij wonen in een klein dorp waar zoiets eerder opvalt dan in een stad.

Ik heb dus het aantal mensen waarvan ik kleding aanneem beperkt tot enkele familieleden, vooral een schoonzusje die alles zelf naait en blij is dat het nog gedragen wordt. Maar mensen hier begonnen ons gezin als plaatselijke voddenbaal te zien, en soms was het echt kwetsend als je een zak met kapotte en vieze kleertjes kreeg. Toen heb ik besloten om hier niks meer aan te nemen. Bovendien is het toch zo dat met zoveel kinderen een goed nieuw gekocht stuk kleding veel langer meegaat dan een gekregen stuk dat maar een kind kan dragen. Ik vind het gewoon fijn als mijn kinderen er leuk en netjes gekleed bijlopen, dan koop ik voor mezelf liever wat minder. En onderhand heb ik in de stad zo mijn vaste adresjes waar ik voor lage prijzen toch leuke kleding weet te vinden.

Onze oudste zoon van 14 wil dus beslist niets meer van wat ik uitzoek, dat schijnt allemaal echt niet meer te kunnen, hij kiest liever iets zelf, wat er dan eigenlijk net zo uitziet, maar goed. Sinds hij 14 is krijgt hij een tientje per week op zijn girorekening en moet zelf kleding kopen en ook sparen voor winter of zomerkleding. Hij heeft een dure smaak en vraagt voor verjaardagen ed meestal geld aan iedereen. Hij wil wel graag dat ik meega om te kopen en ik adviseer hem over kwaliteit ed. Maar ik moet zeggen dat dit systeem goed werkt, hij heeft een leuke smaak en is ook netjes op zijn kleren, ik denk extra netjes omdat hij het zelf uitzoekt. Ik heb berekend wat een basisgarderobe ongeveer kost en hoeveel we kunnen besteden en kwam dus op dat tientje, schoenen ed. meegerekend. Veel kinderen van zijn leeftijd krijgen meer, maar duurdere kleding zal ik toch niet voor hem kopen. Als hij 15 is kan hij vakantiewerk gaan doen, als extra bij zijn zakgeld, ze hebben toch 9 weken vrij in de zomer, en dan kan hij zelf bepalen of hij zwicht voor dure merkkleding of toch liever iets anders met zijn geld wil doen.

Ik vind het wel belangrijk om kinderen te leren zich netjes en leuk te kleden, het heeft met zelfrespect te maken en hoe je op anderen wilt overkomen. Ik ben er trots op dat ik complimenten krijg dat de kinderen er altijd leuk uitzien, vooral omdat ik weet dat het me niet echt veel kost. Het zijn geen Oilily kindertjes, gelukkig niet, maar het helpt al als je gewoon een basis kleur per kind kiest bv blauw of rood of groen, voor broeken, schoenen, jassen ed. en dan zorgt dat dat in truitjes of bloesjes wat terugkomt, zodat alles altijd bij elkaar gecombineerd kan worden.

Antoinette

Reactie voor op de website?

86.3. Kledingperikelen

Tweedehands kleding is bij ons geen probleem, maar we nemen slechts van een è twee gezinnen kleding over voor onze jongste twee spruiten. Die moeder denk beter na over kleding dan ikzelf en geeft mooie spulletjes. Ik ben weliswaar geen sloddervos (ik moet er voor mijn werk soms representatief uitzien) maar eigenlijk denk ik er niet zo over.Als het maar onopvallend is. Ik moet aan anderen vragen: kan ik zo naar die en die vergadering? Of moet ik dan mijn blauwe broekpak aan?

We discussieren over kleding. Wat is 'merk' en waarom en trap je daarin? Ja hoor, mijn zoon van twaalf trapt erin en heeft nu een 'nike' trui (maar een hoor!). Wordt dan door mijn dochter van 14 op de kop gezeten. Wat een flauwe kul, daar kun je wel twee gewone truien voor kopen!

Met mijn dochter praatte ik veel over het effect van kleding (nu niet meer, we begrijpen elkaar heel goed). Het gaat er bij ons nl. niet om, dat zij hetzelfde mooi moet vinden dan wij als ouders, maar wij hebben bepaalde normen, en als ouders leggen we die inderdaad op.

Kleding van meisjes (en vrouwen) mogen niet sexueel expliciet uitdagen: geen naveltruitjes, leren broeken en rokjes, rode rokjes en kanten topjes enz. En we hebben samen in de stad op jongens en mannen gelet: ze kijken echt naar vrouwen, en naar bepaalde vrouwen en meisjes kijken ze meer dan naar andere. De discussie is dan: wil je dat een man zo naar je kijkt? Wil je dat je aangesproken wordt op je lichaam?

Nou, dat wil ze helemaal niet. Haar vriendin vertelt giechelend dat iemand haar in de kont heeft geknepen, en dat een volwassen man haar aansprak (toen was ze nog pas twaalf.) Maar ze zag er uit..........te mooi. (nu komt natuurlijk de discussie: is een vrouw dan verantwoordelijk dat een man haar aanspreekt?

Nu, wij denken: deels wel. Als jij doet alsof je 20 bent en je bent pas 14, dan kun je het een vent van 24 niet kwalijk nemen dat hij je een colaatje aanbiedt en met je uit wil.

Mijn dochter heeft nu gelukkig geleerd dat ingetogenheid bij ons norm is (zoals bij zovelen). Ze is er nu aan toe om zonder mijn hulp kleding te gaan kopen. Ik weet nu nog niet welk bedrag redelijk is (zodat ik toch nog niet steeds bij moet passen).

En kleding bewaren? Daar wij geen zolder hebben en slechts een vochtige kelder, bewaar ik NIETS.

groetjes, Anja

Reactie voor op de website?

86.4. Dat bedoel ik!

Gelukkig weet Anja onder woorden te brengen met wat ik bedoel hoe je op anderen wilt overkomen. Natuurlijk is het zo dat het een zaak van mannen is of ze wel of niet willen kijken naar vrouwen, maar er bestaat ook nog zoiets als geen aanstoot geven. We zijn wel degelijk medeverantwoordelijk voor de normen en waarden die we graag willen handhaven. Dit geldt ook voor netjes gekleed gaan, als wij vieze kapotte kleren willen dragen, zijn het wel anderen die daartegenaan moeten kijken, en zelf vind ik het ook een naar gezicht. Het is niet zo dat ik me veel aantrek van wat anderen van ons vinden, maar dit is gewoon hoe ik het graag wil hebben.

Groetjes, Antoinette

Reactie voor op de website?

86.5. Ingewikkeld?

Zó doen wij het:

Vanaf 12 jaar krijgen onze kinderen een betaalrekening met pinpas, waarop ik per maand een vast bedrag aan kleedgeld stort. Ze mogen dan zelf hun kleding kopen. Dit helpt ze met 'hoe kies ik mijn kleren en waar koop ik ze?' Als ze in de gaten hebben hoe duur kleding kan zijn, zullen ze ook minder vaak voor dure merkkleding kiezen, of sparen voor iets duurs. Ik geloof trouwens dat je bij het NIBUD informatie kunt krijgen over welk bedrag redelijk is voor welke leeftijd voor wat betreft kleedgeld. Voor de jongere kinderen is het leuk daar naar uit te kunnen kijken, en je kunt dat moment ook aangeven als het moment waarop ze merkkleding zelf aan kunnen schaffen, als ze graag merkkleren willen hebben. Overigens bof ik: daar zit in ons gezin (nog) niemand om te zeuren.

En inderdaad: als je een groot gezin hebt, word je vaak als inzamelpunt voor ouwe troep (kleding, schoenen, kapot speelgoed enzo) gebruikt, zo van: die hebben het vast niet breed met zoveel kinders, en dan zijn wij het ook kwijt. Kunnen anderen een lekker (vals) gevoel van vrijgevigheid aan overhouden. Vandaar dat ook ik me beperk tot een handjevol mensen die ons niet als armoedzaaiers beschouwen (waar halen sommige mensen het toch vandaan?).

Jacqueline

Reactie voor op de website?

86.6. Wel kleedgeld, niet kleedgeld

Wij hebben er geen enkel probleem mee om blij te zijn met zakken kleren. Nu komen die van mijn zusjes of schoonzusje, die heel goed weten dat wij er uitzoeken wat van onze gading is, en het daarna doorgeven aan anderen die weer datzelfde doen. Waar het restje terecht komt, heb ik me eerlijk gezegd nooit afgevraagd. Soms komt smaak overeen, soms ook helemaal niet en gaat de zak na ons gesnuffel linea recta door.

Zo gauw er wat is, snuffelen onze kinderen eraan en ruiken aan de wasmiddellucht van welke tante het komt. Ze vinden het leuk om kleren aan te hebben van hun nichtjes, neef of tantes. En ik ben er wel blij mee dat ze daar geen enkel probleem mee hebben.

Nu hadden de oudste twee kleedgeld. Vanaf hun veertiende, met pas en pincode. De oudste gaat er goed mee om en heeft het nog steeds, aangevuld met eigen zaterdags-verdiend-geld. De tweede gaf zijn geld uit aan snoep en koek en friet en zaken waarvan ik niks weet, maar op was en is zijn geld aan alles behalve kleren. Nu beheer ik het weer voor hem. Hij is niet terug naar af. Hij krijgt zakgeld op zijn rekening met pas en pin, en krijgt zijn kleding gewoon van zijn kleedgeld wat ik bijhoud en wat ik af en toe met hem bespreek. Ik heb niet het gevoel dat het echt aankomt.

Het is een heel verschil hoe het ene kind met geld om gaat en het andere. Ik vind het ook heel moeilijk om daar afspraken over te maken. Maar dat is een zijlijn-onderwerp.

Keti

Reactie voor op de website?

86.7. Ruim kleedgeld

Zelf kreeg ik vanaf mijn dertiende (nu 14 jaar geleden) fl. 300,00 per maand aan kledinggeld. Dit laatste ook letterlijk genomen: kapper, snoep e.d. kwamen voor rekening van mijn ouders. Maar wel werd er, terecht, verwacht dat wij daarnaast vakantiewerk hadden. Van dit geld moesten we dus de kleding betalen en de vakanties met vriendinnen.

Wij waren met ons 4en in huis en konden, uiteraard goed van dit bedrag rondkomen maar hebben daarnaast ook allen gewerkt. Van dit geld en mijn eigen verdiende geld heb ik geen cent overgehouden. U kunt dus nagaan dat mijn jeugd vol onbezorgde lol is geweest. Nou kan dit laatste natuurlijk ook met minder kleedgeld in de maand. Maar ik vind bedragen onder de 150 per maand echt niet kunnen, er vanuitgaande dat dat niet alleen voor kleding is maar ook voor andere uitgaven.

Mijn kinderen krijgen nu 300,= per maand op een spaarrekening omdat ze nog te jong 3 jaar en 2 van 1 1/2. Later geef ik ze een ruim bedrag voor kledinggeld met de zelfde voorwaarden als ik had.

Lisa

Reactie voor op de website?

86.8. Kleedgeld niet nodig

Hai allemaal,

Kleedgeld vind ik niet nodig. De oudsten krijgen 100 gld zakgeld in de drie maanden, en daar moeten ze al het exstra's van doen. Ze krijgen standaard een aantal dingen van ons, daar hebben we lijsten van hangen, en het overige moeten ze zelf betalen. Zo kan ik nog wat schuiven met de kinderbijslag, anders staat het zo vast

groetjes ingrid

Reactie voor op de website?

86.9. Wel kleedgeld!

Onze dochter van 14 krijgt 100 gulden in de maand kleedgeld en dan betaal ik 2 keer per jaar mee voor schoenen en 1 keer per jaar voor haar winterjas. Verder hebben we afgesproken dat ik zorg dat haar sokken op peil blijven en 1 keer in de drie maanden iets van mooi ondergoed. De rest, ze heeft een dure smaak, moet ze voor werken en dat doet ze ook. Al het seizoenswerk pakt ze aan en ik moet zeggen dat ze leuke kleren koopt. 300 gulden sparen per maand kunnen wij ons niet veroorloven, dat zou een aanslag van 1500 gulden op het gezinsbudget zijn en dat vind ik erg veel geld en ook een beetje overbodig. Mijn ouders hebben voor mij niet gespaard en ik spaar niet voor mijn kinderen! Doen ze zelf maar! Komt wel bij dat wij de schoolopleidingen zelf kunnen betalen als dat nodig is. Deels door de leeftijdspreiding en deels omdat het niet allemaal leerberen zijn.

Sandra

Reactie voor op de website?

86.10. Goed voor de economie

Voor Lisa,

Per maand fl.300,- kleedgeld is een mooi bedrag voor een dertienjarige, maar al zou ik miljonair zijn dan nog zouden onze kinderen zo'n bedrag niet krijgen.

Voor onze economie zal zo'n bedrag gunstig zijn. Het meeste zal opgaan aan mode-artikelen. Maar of het kind er veel van leert, betwijfel ik. Het bevordert niet zijn zelfstandig zijn. Van zowel het minimum jeugdloon, als van een studiebeurs zal het nooit zoveel overhouden voor kleding.

Mijn doel van het geven van kleedgeld is niet ze een enorme luxe aanleren, maar ze de kunst van het rondkomen met geld bij te brengen.

Nell

Reactie voor op de website?

86.11. Kleed- en zakgeld

Graag zou ik willen weten wat een redelijk bedrag is voor kleed/zakgeld per maand voor kinderen van 16 en 14 jaar. Die van 16 werkt ook en verdient met haar seizoensbaan heel goed. Wij hebben een gezin met 5 kinderen (16, 14, 10, 3 en 1 jaar) en werken beide.

Onze kinderen (de oudste twee) krijgen nu een maandelijks bedrag voor zak/kleedgeld en betalen daar hun uitstapjes, persoonlijke spulletjes en kleding van. Contributie voor de sportvereniging, sportkleding, vakantie's, schoolreizen, schoolspullen, kapper e.d betalen wij allemaal. Ze krijgen 175,00 en 150,00 per maand. Wat is bij andere gezinnen een normaal bedrag?

Hilda

Reactie voor op de website?

86.12. Kleedgeld

Onze dochter van 14 krijgt 140 gulden zak- en kleedgeld in de maand en dan betaal ik mee met haar schoenen, 2 paar in het jaar en met haar winterjas. Verder hebben we afgesproken dat ik meebetaal met haar bh's. Zij redt het hier makkelijk van en ik moet zeggen dat ze leuke dingen koopt waardoor ik genegen ben om af en toe ook eens wat leuks te kopen. Zij probeert in haar vakanties ook zoveel mogelijk te werken om aan geld te komen en omdat ik weet dat het ook anders kan, stimuleer ik haar om te doen wat ze wil met haar geld!

Sandra

Reactie voor op de website?

86.13. $$ Hoeveel? $$

Hoi!

Wij zijn twee zusjes van 15 en 17 jaar en willen graag even kwijt dat als wij minder dan FL 100,- kleedgeld zouden krijgen, we echt niet rond komen. Wij vinden FL 150,- tot FL 175,- wel een goed bedrag maar zonder een winterjas en schoenen (behalve als we nog een extra paar willen) er van moeten betalen.

AC & SupaFly

Reactie voor op de website?

86.14. Gebruikte kleding

Hallo,

Wij zijn een gezin met 5 kinderen. Leeftijden van bijna 7 tot 5½ maand. De oudste 3 zijn jongens, daarna volgt een meisje en de jongste is ook een jongen. Ik ben 28 jaar en mijn man is bijna 34 (november).

Ik ben erg blij met af en toe een zak met kleding, alleen zijn er hier niet zoveel mensen met kinderen. Wij wonen in een klein dorp tussen Groningen en Drachten en ik heb wel eens gevraagd aan deze of gene, maar onze kinderen vallen telkens buiten de boot als het om kleding gaat. Er zijn wel wat kinderen van dezelfde leeftijd als de onze, maar die zijn veel kleiner dan onze kinderen. Dus het is meestal zo dat ik wel eens een zak met kleren uitleen, maar zelf niet zo vaak kleding krijg.

Ik ben altijd blij als ik wat krijg, vooral voor onze dochter van 2½. Daar moet ik elke keer nieuwe kleren voor kopen. Nu ook voor onze jongste zoon. Omdat ik meestal de kleren van de oudste doorschuif, slijt het erg snel. Uiteraard krijgen ze allemaal wel eens nieuwe kleren, maar ze zitten met de maten zo dicht bij elkaar dat ik de kleren gewoon laat liggen, alleen op de stapel van onze 2de of 3de zoon neerleg. Ik vind het nogal prijzig om steeds nieuwe kleren te kopen voor allemaal.

Dus ben ik heel erg blij als ik eens een zak met kleren krijg. Mijn broers hebben wel kinderen waarvan de oudste 1½ jaar ouder is, maar hij heeft dezelfde maat als onze oudste. Verder hebben wij alleen jongere neven en nichten.

De hartelijke groeten van Judith.

Reactie voor op de website?

86.15. Samen een winkeltje

Hoi Judith,

Ik kan begrijpen dat je het prettig vindt om kleding te krijgen, wij krijgen ook vaak spullen die voor een ander niet meer bruikbaar zijn. Zelf hebben we 7 kinderen, 4 jongens, en 3 meisjes. Ze kunnen redelijk veel van elkaar dragen, maar er moeten toch ook wel dingen bijgekocht worden. De bedragen die je voor nieuwe kleding neertelt vind ik ook vaak afschrikwekkend.

Zoals gezegd, wij krijgen regelmatig iets, geven ook weer dingen door als niemand bij ons het past. Vooral mensen met 'maar' 1 kind zijn vaak blij als je de kleding wil hebben. Ze kopen makkelijk kleding voor hun kinderen, maar het wordt vaak weinig gedragen. Ik laat regelmatig merken dat ik blij ben met die spullen, een kaartje of een zelfgebakken cake.

Als er niet zo'n circuit is waar je inzit is dat heel jammer, en het scheelt je op jaarbasis gewoon heel veel geld. Misschien is het een idee om eens op rommelmarkten rond te kijken. Mijn zwager komt daar regelmatig, en hij loopt daar met een lijstje maten van de kinderen rond, (hij heeft zelf geen kinderen) en koopt vaak de leukste dingen voor echt heel weinig geld. Veel truien met bv. Looney tunes prints, of dingen van Disney. Dit zijn vaak ook kwalitatief goede spullen. Laatst hadden we echt drie grote tassen vol, voor nog geen 25 gulden. Daar heb je nog niet eens zo'n nieuwe trui voor.

Ook zijn er hier in Sliedrecht (het middelgrote dorp in zuid-holland waar ik woon) 3 winkeltjes voor tweedehands kinderkleding. Je kan daar goede tweedehands kleding inleveren, en als het verkocht wordt is 70% voor degenen die de kleding inleverde, en 30% voor degene die het winkeltje runt. Misschien een idee om alleen of met een paar andere moeders zoiets op te zetten. (je woont een beetje te ver om in het circuit opgenomen te worden. Succes, hopelijk vind je een leuk adres...

Ingrid

Reactie voor op de website?

86.16. Een winkeltje

Hoi Ingrid

Wat een leuk idee van dat winkeltje. Alleen heb ik een vraagje. Als je een winkeltje wilt beginnen heb je toch papieren nodig (zie de Kamer van Koophandel) en de ruimte om alles op te kunnen bergen. Nu hebben we wel ruimte maar geen papieren.

Op de rommelmarkt kijk ik ook nog wel eens naar kleren maar vind meestal alleen maar hele oude kleren, of het is niet mooi meer. Dan laat ik het liever liggen. Ik probeer wel eens iemand te vragen om kleding, maar wil ook niet dat de mensen zeggen "dan had je maar niet zoveel kinderen (moeten) nemen".

Wat ik nog wel eens op de rommelmarkt koop, is speelgoed. Daar gaan we voor naar Zeewolde (meteen een bezoekje brengen aan mijn moeder), want dat is een jong dorp met veel gezinnen met jonge kinderen (wel ouder als die van ons). En er zit goed speelgoed tussen en goedkoop.

Voor kleren ben ik nog steeds aangewezen op de uitverkoop. Maar daar kun je ook wel goedkoop aan kleren komen.

Judith

Reactie voor op de website?

86.17. Weinig kleedgeld maakt creatief

Ik vind dat de bedragen die hier genoemd worden voor kleedgeld best hoog zijn. Mijn oudste twee kinderen, een zoon van 14 en een dochter van (bijna) 16 krijgen ieder f 250,- kleedgeld per kwartaal. Daar betalen ze ook schoenen en jassen van. Samen met mijn dochter heb ik alle kledingwensen op een rij gezet en uitgerekend wat dat per jaar kost. Aan zakgeld krijgt mijn dochter per maand f 30,- en mijn zoon f 22,50. Mijn dochter verdient regelmatig wat bij met babysitten (wij wonen in een kinderrijke buurt) en mijn zoon doet wel eens wat klusjes voor buren (auto wassen, tuin opruimen enz). Ze vinden niet dat ze geld tekort komen.

Mijn dochter koopt graag merkkleding. Vaak blijft die lang mooi en gaat dus lang mee. Verder loopt ze zonder problemen in een dure zelfgekochte merkbroek met een tweedehands gekregen trui.

Ik denk dat een kind best jong mag leren dat geld een keer op is. Ik vind ook dat je voor jezelf ongeveer net zoveel geld moet overhouden als de kinderen te besteden hebben. Als een moeder tien jaar met haar jas moet rondlopen terwijl haar dochter elk jaar een nieuwe koopt zit er iets scheef in de gezinssituatie. Daarmee geef je je kinderen geen goed voorbeeld. Ik leg mijn kinderen uit wat kleding kost en hoeveel wij als gezin aan kleding willen besteden. Daarvan krijgen zij hun deel. Ik vind het belangrijk dat je kijkt naar wat je te besteden hebt en niet naar wat andere kinderen krijgen of wat alles kost, daar kunnen kinderen alleen maar van leren.

Overigens betalen wij wel het lidmaatschap van clubs e.d.

Ellen.

Reactie voor op de website?

86.18. Kinderen moeten zelf kiezen

Hallo allemaal,

ik hoor het jullie allemaal graag zeggen. 'Mijn dochter/zoon krijgt zoveel kleedgeld per maand, week..' Ik ben nu 21 jaar en ik krijg nu pas kleedgeld. Voordien was dit helemaal niet nodig.

Wij zijn met drie thuis en mijn moeder heeft ons nooit verboden boven een bepaald bedrag te gaan. Niet dat we mochten kopen en blijven kopen, dat niet.. Ze heeft ons gewoon bewust gemaakt van het feit dat kleding nu eenmaal veel kost en dat je niet steeds kan kopen wat je wil. Een t-shirt hoeft niet veel te kosten en het moet niet van een bepaald merk zijn om mooi te zijn.

In de familie zijn wij de oudsten en dus kregen wij geen kleren van neefjes of nichtjes, al onze kleren gingen immers naar hen. Ikzelf zou absoluut geen probleem hebben met het dragen van tweedehandsekleding (ik ga nu naar zo'n winkels omdat je daar meestal leuke spulletjes vindt), maar ik vind niet dat je een kind kan 'opdringen' deze spullen te dragen. Uiteindelijk draag je de kleren die je zelf leuk vindt en spijtig genoeg de kleren die je vriendjes of vriendinnetjes leuk vinden. Het heeft volgens mij geen zin je kinderen, wanneer ze op school hierdoor gepest worden, te vertellen dat die andere kinderen niet weten wat ze zeggen of zo.. Kinderen op jonge leeftijd en zeker tieners zijn beïnvloedbaar door vrienden. Zo ook met kleding. Kinderen moeten zich ook goed voelen en dit heeft te maken met de kleren die ze dragen én hoe de omgeving hierop reageert. Daarom denk ik dat het belangrijk is om kleren te dragen die ze zelf kunnen uitkiezen. En ik weet niet hoe de rommelmarkten er bij jullie uitzien, maar bij ons zijn de kleren die je daar vindt, absoluut niet meer om aan te doen.

Maar goed, het bedrag dat je je kinderen geeft. Als ik goed kan tellen is 200 gulden ongeveer 4000fr; Ik gaf nooit zoveel geld uit aan kleren. Dan moet je elke maand al een nieuwe broek kopen en elke maand een nieuwe pull. Mijn moeder ging met mij om de paar maanden winkelen voor ongeveer 10.000fr (ongeveer 500 gulden) en daarmee kwam ik ruim toe. Toen ik later met vriendinnen ging winkelen, werd de grens een beetje verlegd. Ik denk dat je door een vast bedrag elke maand te geven, je ze niet leert omgaan met geld, maar je ze het leert uitgeven.

Nu koop ik regelmatig kleren en heb ik een vast bedrag in de maand, maar ik heb steeds geld over omdat ik gewoon nooit de gewoonte gekweekt heb om elke maand iets uit te geven aan kleren.

Veerle

Reactie voor op de website?

86.19. Langzaam opbouwen

Ons gezin bestaat uit twee volwassenen en vijf kinderen. De oudste zoon van 15 jaar krijgt fl 300,-- kleedgeld per 3 maanden. Voor dat bedrag hoeft hij alleen zijn bovenkleding te kopen. Pyama's, ondergoed sokken e.d. koop ik voor hem. Bij zijn winterjas, als wij het met zijn aankoop eens zijn, willen we wel bijspringen, maar verder vinden wij, dat hij het met dat bedrag moet zien te redden. De eerste keer ging het goed mis. Hij kocht een paar dure Nike's van fl 250,-- en een T-shirt. En toen was het op. Hij hoopte dat wij wel zouden bijspringen, maar (het was moeilijk hoor) we hebben voet bij stuk gehouden. Dus liep hij met stinkend dure schoenen en geen winterjas. Het heeft wel geholpen. Zijn broer van bijna 11 jaar krijgt vanaf groep 8 ook kleedgeld, maar ik ga de eerste keer wel met hem mee op zijn verzoek.

Verder hebben wij bij ons in het dorp een tweedehands kledingwinkeltje waar ik zelf het e.e.a. heenbreng en het nodige weer vandaan haal, vooral voor de drie jongsten. Ook krijg ik van twee vriendinnen kleren, daar wij precies omgekeerd kinderen hebben gekregen. Ik een dochter, zij een zoon, ik een zoon, zij weer een dochter. Dit werkt wederzijds en tot ieders tevredenheid. Mijn man heeft hier zeer veel moeite mee, maar zolang de kinderen er niet mee zitten, ga ik hier mee door. Voor mijn zoon van bijna 11 krijg ik van een kennis kleding (veel merkspullen) die haar zoon van 12 niet meer past. Hij heeft er geen moeite mee en de dingen die hij niet wil dragen, doe ik zonder problemen weg. De oudste heeft dit nooit gewild. Verder ga veel op koopjesjacht en koop ik soms dingen in de uitverkoop, die pas een seizoen daarna passen.

Maar er komt een dag, dat ze het allemaal zelf willen regelen en dan .... We hebben de oudste al geadviseerd een baantje te gaan zoeken, daar wij zijn koopgedrag c.q. smaak werkelijk niet kunnen financieren. Gelukkig is hij na zeer vele verhitte discussies tot de conclusie gekomen, dat dit echt het enige is dat erop zit. Ik kan niet zijn dure merkkleding financieren en de rest daarom in tweedehands kleding laten lopen, want als het aan hem ligt, heeft hij aan fl 600.-- per 3 maanden alleen voor kleding nog niet genoeg.

Corry

Reactie voor op de website?

86.20. Zelf maken

Je kunt ook op kleedgeld besparen door zelf kleding te maken. Heb je tips nodig? DeLappenmand.nl is een internetwinkel voor modestoffen en patronen.

Reactie voor op de website?

86.21. Weinig!

Als ik dit lees vind ik dat ze allemaal wel heel weinig krijgen! Ik ben 16 en krijg   204,20 per maand kleedgeld en dat gaat meestal ook op, een beetje Helly Hansen-jas is al 500 piek en een Oxbow-trui of een paar goeie Nikes 300. Als ik te weinig heb en ik moet echt wat hebben betalen mijn ouders het meestal omdat ze het ook mooie spullen vinden.

Mzl Donny

Reactie voor op de website?

86.22. Hoeveel kleedgeld?

Onze dochter van 14 krijgt momenteel   34,03 kleedgeld per maand. Vanaf dat ze naar het voortgezet onderwijs ging. Ze moet hier alles van betalen, jas, schoenen en kleding voor schoolgym. En ze doet het uitstekend.

Maar ze zou graag wat meer willen en heeft ook het idee dat leeftijdsgenootjes meer geld krijgen:   45,38. Wij hebben vijf kinderen en 1 inkomen. Hoe doen jullie dat in vergelijkbare situaties? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Reactie voor op de website?

86.23. Veel

Ik vind 204 euro ofzo veel te veel voor kleedgeld per maand. Je kunt ook goedkopere kleding kopen, het hoeft niet altijd het duurste van het duurste te zijn. Misschien ben je enigst kind en kunnen je ouders het doen maar als er meer kinderen zijn is dat gewoon al niet te doen. Je hebt toch niet elke maand een jas nodig, als ik zoveel geld per maand aan kleding zou hebben zou mijn kast uitpuilen.

Als je later zelf moet werken voor je geld, zul je zien dat je niet meer zo veel geld aan kleding kunt uitgeven, of je moet een mega baan hebben en geen andere dure onkosten.

Valesca

Reactie voor op de website?

86.24. Uitrekenen van kleedgeld

Niet iedereen kan en wil evenveel aan kleedgeld en zakgeld uitgeven. Mijn kinderen krijgen nog geen kleedgeld en maar een beetje zakgeld (13 jaar 2 euro en 11 jaar 1.50, 8 jaar 0,50 cent). Wat betreft zakgeld, willen ze meer dan gaan ze maar folders rondbrengen. Voor extra klussen in huis wil ik ook wel extra geld geven. Ik betaal wel entree (meestal geen eten en drank, dit moeten ze zelf betalen of van huis meenemen) en kadoos.

Als ze tezijnertijd kleedgeld krijgen, ga ik er eens voor zitten en schrijf op hoeveel kleding ik hun zelf in een jaar zou kopen. Hier zet ik dan de bedragen bij die ik voor de diverse kledingstukken wil uitgeven. Dit bedrag optellen en delen door 12 (maanden). Wel moet je ze een eerlijke start geven en zorgen dat ze bij het begin geen achterstand in de kleding hebben. Ze zullen dus moeten leren sparen en plannen.

Lea

Reactie voor op de website?

86.25. Kleedgeld

Mijn kinderen zijn nog te jong voor kleedgeld, maar in mijn omgeving hoor ik daar regelmatig mensen over. Misschien is het een idee voortaan in een schriftje bij te houden, wat je per jaar of seizoen aan kleding uitgeeft, gespecificeerd naar de personen van het gezin, inclusief sokken en ondergoed. Je zult schrikken, wat er ongemerkt uitgegeven wordt en zal beseffen, dat heel veel kinderen veel te weinig kleedgeld krijgen.

Reactie voor op de website?

86.26. Te veel

Hai Hilda. 150 per maand is echt te veel voor een 14jarige, vooral omdat ik weet dat het gemiddelde kleedgeld voor een 14 jarige 50 euro is met zakgeld erbij. Nou moet ik toegeven dat het aan de lage kant is, maar 100 euro zou al meer dan genoeg zijn. Een maand is kort en ik neem aan dat uw kinderen al kleding en schoenen enz hebben, Dus elke maand 150 is echt veel te veel. 175 voor uw dochter is een goed bedrag omdat ze het uitgaan er ook van moet betalen.

Reactie voor op de website?

86.27. Basisgarderobe

Ik ben op zoek naar een lijst van een basisgarderobe voor een 13 jarige jongen. Wie heeft zoiets of weet een site waarop dit te vinden is?

Margaret

Reactie voor op de website?

86.28. ff normaal

Ik vind als mensen raar over merkkleding gaan doen, dat ze dan een beetje raar zijn, het is gewoon mooie kleding en moet je in je waarde laten. Als je het niet mag/ kan betalen dan moet je niet zo over merkkleding praten.

groeten Laslie

Laslie

Reactie voor op de website?

86.29. Tweedehands kleding sites

Er zijn ook heleboel tweedehands kleding sites en vele hebben ook nieuwe spullen voor niet veel geld het enige waar je om moet denken is de verzendkosten en als het pakketpost word dat je zorgt dat je aan het gewicht zit.

En op deze site staan 4 winkeltjes die hun bestellingen bij elkaar doen ook handig www.apeldoornsewebwinkels.nl.

Barbara

Reactie voor op de website?

86.30. Kledinggeld en hoeveel

Wij hebben nog 2 kinderen in huis. Zijn zijn 19 en 16 jaar oud. Wij zouden graag overstappen naar kledinggeld. Hoeveel geven jullie aan jullie kinderen, inclusief/ exclusief zakgeld. Ook graag reacties van jongeren.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Kleding en Kleedgeld

 1. Tweedehands-kleding bij ons nog geen probleem
 2. Zelfrespect
 3. Kledingperikelen
 4. Dat bedoel ik!
 5. Ingewikkeld?
 6. Wel kleedgeld, niet kleedgeld
 7. Ruim kleedgeld
 8. Kleedgeld niet nodig
 9. Wel kleedgeld!
 10. Goed voor de economie
 11. Kleed- en zakgeld
 12. Kleedgeld
 13. $$ Hoeveel? $$
 14. Gebruikte kleding
 15. Samen een winkeltje
 16. Een winkeltje
 17. Weinig kleedgeld maakt creatief
 18. Kinderen moeten zelf kiezen
 19. Langzaam opbouwen
 20. Zelf maken
 21. Weinig!
 22. Hoeveel kleedgeld?
 23. Veel
 24. Uitrekenen van kleedgeld
 25. Kleedgeld
 26. Te veel
 27. Basisgarderobe
 28. ff normaal
 29. Tweedehands kleding sites
 30. Kledinggeld en hoeveel

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.