Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

36. De tolerantie voor buiten spelende kinderen

Tot mijn verbazing las ik weer in de krant dat er een kinderdagverblijf wat aan de geluidsoverlast moest doen van huilende en spelende kinderen. Waar zijn we nu mee bezig! Mogen kinderen al niet meer buiten spelen omdat ze te veel lawaai zouden maken! Hier in onze wijk was het al een probleem om op een veilige plek een speeltuin neer te zetten. De omwonenden wilden vooral rust en geen spelende kinderen. Ga op een hutje op de hei zitten voor rust. Het is al erg genoeg dat kinderen niet meer veilig op staat kunnen spelen! Dan is er een plek waar ze veilig kunnen spelen willen een aantal omwonenden het niet want ze willen rust! Zij wonen wel in een wijk waar dus veel kinderen wonen maar vinden hun eigen rust belangrijker (toen hun kinderen jong waren was er ook geen speeltuin dus nu ook niet). Die speeltuin is er wel gekomen.

Hoe lossen jullie dit op? En vinden jullie ook niet dat buitenspelende en dus ook schreeuwende kinderen maar maar weinig worden getolereerd?

Jessica

Reactie voor op de website?

36.1. Niet zo kort door de bocht

Dat mensen geen kinderdagverblijf voor de deur willen hebben hoeft niet te betekenen dat ze geen spelende en huilende kinderen tolereren. Daar kan ik persoonlijk heel goed tegen. "Leven en laten leven" hoort het motto te zijn.

Kinderen die bij mooi weer na school en in de vakantie buiten spelen zijn er altijd geweest en wij zelf zijn ook kinderen geweest. Maar bij een kinderdagverblijf wordt er van de vroege ochtend tot de avond, 52 weken in het jaar, gekomen en gegaan, er zijn tientallen kindertjes die daar veel te lange uren doorbrengen in het gezelschap van veel te veel leeftijdgenootjes en die huilen omdat ze zich niet door hun eigen ouders kunnen laten troosten. En dat is een verdriet dat mensen die juist heel veel van kinderen houden en veel tolereren liever niet aanhoren.

Annemieke

Reactie voor op de website?

36.2. Helaas zeer herkenbaar

Helemaal mee eens, Jessica! Ook waar ik woon (aan een speelplein notabane) wordt er doorlopend door bewoners geklaagd over het feit dat mijn kinderen herrie maken. Overal worden ze weggestuurd en speelgoed wordt afgepakt. Als ik vraag wat er aan de hand is hoor ik dat ik mijn kinderen beter op moet voeden of ergens anders moet laten spelen.

Het is gewoon een speeltuintje!!! Mijn kinderen hebben nog nooit iets kapot gemaakt en zijn beleefd. Ik probeer mijn kinderen waarden en normen bij te brengen maar ben inmiddels zover dat ik ze "verbiedt" zich te laten wegsturen.Een redelijk gesprek oeren of een compromis proberen te sluiten is ook niet gelukt. Laatst liep mijn zoontje met een bal in zijn handen alleen maar langs een tuin en toen werd hij al aangesproken. Tegen zoveel onredelijkheid kan ik niet op, laat staan een kind!! Ga dan verhuizen als je niet tegen kinderen kan en blijf niet aan aan speeltuin wonen!

Gelukkig is het een probleem wat overal steeds meer voorkomt. Het ligt dus niet per defenitie aan mijn kinderen.

Yvonne

Reactie voor op de website?

36.3. Overlast kinderdagverblijf

De mensen die klagen zijn waarschijnlijk werkloos of bejaard. Als je de hele dag bezig bent, dan heb je dat niet in de gaten. En trouwens het is waarschijnlijk alleen overdag. Aan het eind van de dag worden de kinderen weer opgehaald. En in het weekend zijn de meeste kinderdagverblijven gesloten. Werkende mensen zijn niet thuis en huismoeders hebben hun eigen kroost dat lawaai maakt.

Marie

Reactie voor op de website?

36.4. Buitenspelende kinderen

Ik heb het hier natuurlijk niet alleen maar over buitenspelende en schreeuwende kinderen (zie de tolerantie voor buitenspelende kinderen) van een kinderdagverblijf. Ik noemde dit als voorbeeld wat in de krant stond. Wat mij opvalt dat buitenspelende kinderen met al hun lawaai weinig meer worden getolereerd. Dit baart mij zorgen over de tolerantie naar kinderen die buiten spelen en nu eenmaal lawaai maken.

Ik blijf erbij dat kinderen gewoon veilig buiten moeten spelen en ja dit geeft lawaai. Een drukke weg geeft meer lawaai maar dat terzijde, mensen schijnen dit minder erg te vinden dan spelende en soms ook schreeuwende kinderen te horen.

Ik kan mij van vroeger ook niet herinneren dat er zooooon probleem gemaakt wordt van die zogenaamde overlast van buiten spelende kinderen. Ik vraag mij dan ook af hoe dit nu komt, iedereen is toch kind geweest en heeft buiten kunnen spelen en schreeuwen en werd daar vroeger een probleem van gemaakt? Ik dacht van niet, ik krijg echt het idee dat dit iets van deze tijd geworden is van de ikke ikke samenleving walgelijk gewoon. Waar gaan we naar toe? Als kinderen weggestuurd of kommentaar krijgen dat ze nergens meer kunnen voetballen e.d.! Hoe ziet het er dan uit als onze kinderen volwassen zijn en hun kinderen buiten spelen?

Jessica

Reactie voor op de website?

36.5. Buiten spelende kinderen

Toen ik kind was, jaren zestig waren overal "landjes", stukjes braakliggend terrein. Je kon er lekker ongestoord spelen, zelfs fikkie steken, denk aan de kerstbomen. Deze plekken zijn allemaal vol gebouwd. Ook konden wij gewoon op de weg spelen, de meeste mensen hadden geen auto. En de stoep was behoorlijk breed, maar die is in de loop van de tijd ingekort voor de parkeerhavens. Nu moeten de kinderen zich vermaken op dit hele kleine stukje stoep.

Marie

Reactie voor op de website?

36.6. Veel plezier in de vakantie met het buitenspelen

Ja mensen de zomervakntie komt er weer aan! Nou kinderen lekker buiten spelen, ballen en schreeuwen! Die zeurkousen die er niet tegen kunnen gaan maar lekker zes weken op vakantie. Hebben wij geen last van elkaar.

namens alle buitenspelende kinderen

Reactie voor op de website?

36.7. Buitenspelende kinderen

Ik heb jaren tegenover een schoolplein gewoond en vond het altijd gezellig, al die vrolijke kinderstemmen.

Maar onze school krijgt wel eens klachten van omwonenden, ze hebben er last van. Ook is het een keer gebeurd dat tijdens de gymles de bel ging, of de kinderen niet zo wilden gillen bij het gymmen, dat was zo'n lawaai (natuurlijk stonden ook de ramen open).

Kinderen mogen wel gezien maar niet gehoord worden, toch?

Het is ook gebeurd dat we een voorspeelavond hadden bij de muziekschool op een bloedhete avond. Maar de ramen mochten niet meer open omdat omwonenden er last van hadden. Let wel: die muziekschool zit daar al jaaaaaren. Ramen toch open betekende een boete van een paar duizend euro. Jannek moest als laatste spelen en was daar bijna niet meer toe in staat, door de hitte.

Conny

Reactie voor op de website?

36.8. Binnen spelende kinderen is ook al een probleem!

Ja Conny dat bedoel ik dus! Waar zijn we nu toch mee bezig! En wie zijn dan die mensen die bij jou op school lopen te klagen over schreeuwende of nog erger muziekspelende kinderen? En wie heeft die boete dan bedacht? Zeker de gemeente waar mensen werken die geen kinderen hebben die lawaai maken!

Laat me niet lachen, belachelijk gewoon om regeltjes in te stellen dat bewoners stil/rustig kunnen wonenen? Ga op een hutje op de hei zitten als je rustig en stil wilt wonen. Waarom zou een gemeente maar steeds boetes moeten innen bij een school of een ander onderkomen waar geluid is te horen van kinderen? Zeuren en zeuren klagen en klagen ik word hier echt niet goed van!

Jessica

Reactie voor op de website?

36.9. Onderzoekje

Ik ben bezig met een klein onderzoek naar de beperkingen die worden opgelegd aan spelende kinderen. Mijn persoonlijke bevindingen zijn dat er teveel geregeld wordt in het spel van een kind, het leukste spelen was in mijn jeugd de dingen die er niet voor bedoeld waren, een omgevallen boom of rondslingerend afval. Ook de regels en boete's hierboven genoemd zorgen ervoor dat ook ouders een remmende factor worden voor het spel van hun eigen kind.

Voor verdere voortgang van mijn onderzoekje zou ik graag het originele artiekel bemachtigen waar Jessica haar bericht op gebaseerd heeft.

mvg Juriaan

Reactie voor op de website?

36.10. Re het bewuste artikel

Best Juriaan

Het artikel stond in de Telegraaf. Ik denk van 3-7 2007 het kan iets daarvoor zijn geweest dat weet ik niet meer. Ook SBS 6 Hart Van Nederland heeft het in het programma gehad. Het ging volgens mij om hetzelfde kinderdagverblijf dat ook werd genoemd in de krant. Het zal ook wel rond die datum zijn geweest. Ik hoop dat je het kunt vinden. En laat ons eens lezen wat er uit jou onderzoekje is gekomen.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.11. Meer speelplekken voor kinderen

Kinderen moeten kunnen bewegen vooral buitenspelen is weer belangrijk. Want de kinderen zijn of worden te dik. Er zullen meer speelplekken gemaakt moeten worden door de gemeentes. Ik ben benieuwd naar het protest dat de gemeente daar weer op zal krijgen. Nog meer herrie van buitenspelende kinderen. Mijn zegen hebben alle kinderen naar wat meer speelplekken waar ze vooral weer veilig kunnen spelen.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.12. Huilende kinderen

Beste mensen,

Ik woon al jaren naast een kinderdagverblijf, en geef toe dat dat soms wat lawaaierig is. Ik heb daar nooit echt moeite mee gehad, maar sinds dit jaar zitten er een paar huilbaby's tussen die ook nog eens de andere kinderen aansteken. Dit komt er uiteindelijk op neer dat, bij mooi weer, het merendeel van de tijd bestaat uit een enorm jankconcert, dat is werkelijk geen harden.

Ik wil alleen gezegd hebben dat alle geluid grenzen heeft en dat je niet alles van omwonenden kan verwachten (zelfs bij het personeel slaat de paniek soms toe).

Rob

Reactie voor op de website?

36.13. Waarom zouden die kinderen zo huilen?

Ik zou het ook onverdraaglijk vinden. Het is niet omdat ik geen kinderherrie kan verdragen, maar dit dagelijkse verdriet dat ouders (met aanmoediging van beleidmakers)hun onmondige kinderen aandoen zou me door merg en been gaan. Het is klaarhelder dat het hier niet gaat over het belang van de kinderen. Wat wilt U? Opspreken en deze moderne gebruiken aan de kaak stellen of verhuizen?

Annemieke

Reactie voor op de website?

36.14. Waarom huilt een huilbaby?

@Annemieke

Volgens mij hebben die kinderen het er over het algemeen prima naar hun zin. Alleen die enkele huilbaby maakt iedereen het leven zuur, andere kinderen komen hierdoor niet aan hun slaap toe.

Bij jouw opmerking over hetgeen die ouders, aangemoedigd door de beleidsmakers, hun kinderen aandoen kan ik mij ook wel wat voorstellen.

Over het algemeen geloof ik dat een aanzienlijk deel van de vrouwen liever voor de kinderen zorgt dan werk verricht dat nauwelijks perspectief biedt. En vervolgens dit geld weer uitgeeft aan een kinderdagverblijf.

Volgens mij hebben de meeste vrouwen een veel betere band met kinderen en zijn zij ook beter toegerust op de zorg hiervoor. Ik vind het jammer dat dit nog steeds zo'n gevoelig onderwerp is, een opener discussie komt volgens mij het kind alleen maar ten goede.

Rob

Reactie voor op de website?

36.15. Een baby huilt niet voor niets

Rob,

Ik denk dat jij wat te oppervlakkig tegen diet verschijsel aankijkt. Die baby's huilen omdat er niet aan hun behoeften wordt voldaan.

Een moeder draagt een kindje 9 maanden lang en wanner het ter wereld komt zijn de hersenen, in vergelijking met de meeste andere zoogdieren, nog slecht ontwikkeld. Geur, geluid, gevoel zijn van het grootste belang. De moeder zoogt en voorziet op die manier in voeding, troost en een gevoel van veiligheid. Geleidelijk wordt het een tikje zelfstandiger en begint het zich ook te hechten aan papa, opa en oma die regelmatig komen, een oudere zus of broer, een hulp in huis. En wat later begint het voor korte tijden te spelen met leeftijdgenoten en ontwikkelt zich een tijdsbesef en het voorstellingsvermogen om te begrijpen dat hij straks weer naar huis wordt gebracht.

Kijk, dit proces kan niet worden geforceerd en baby's die met enkele maanden bij de creche worden afgeleverd zijn daar nog veel te jong voor. Ze begrijpen niet wat er gebeurt, de persoon die ze troost is er niet en ze huilen. En dan houdt het huilen op en berusten ze in hun lot. "Gemakkelijke kinderen zijn dat", wordt er dan gezegd.

Je hebt gelijk wanneer je zegt dat dit een gevoelig onderwerp is; de belangen die in de kinderopvang gevestigd zijn zijn iderdaad enorm. Maar die van de kinderen staan niet zo hoog aangeschreven.

Ik woon in het buitenland en krijg de indruk dat onderzoekingen in het buitenland die niet zo gunstig over dit fenomeen oordelen in Nederland worden genegeerd. Andere landen beginnen zich te bedenken.

Annemieke

Reactie voor op de website?

36.16. Thuis huilen baby's ook

@Annemieke,

Ik constateer slechts (inderdaad oppervlakkig) dat veel kinderen het prima naar hun zin lijken te hebben. Ook is bij mijn weten het fenomeen 'huilbaby' nog steeds een raadsel, ik waag mij er daarom niet aan dit aan dit te toe te schrijven aan stress door de verstoorde ouder-kind relatie.

Dat het achterlaten van kinderen op het kinderdagverblijf negatieve invloed heeft op een deel van de kinderen is iets dat inderdaad door een aantal onderzoeken onderschreven wordt. Het komt mij persoonlijk zuiver en vertrouwd voor wanneer een van de ouders voor het kind/ de kinderen zorgt en de ander voor het inkomen. Maar dan wordt het pas ingewikkeld, wie doet wat en is het verstandig de taken te spreiden, mogen mannelijke- en vrouwelijke eigenschappen een rol spelen?

Volgens de feministische leer is de vrouw die thuis voor de kinderen zorgt ongeemancipeerd en een verrader van de zaak van het vrouwenrecht. De man die zich hierin schikt wordt veelal afgeschilderd al een egoist die slechts zijn dominante positie veilig wil stellen.

De biologische klok van de vrouw is echter onverbiddelijk en gooit zo rond de 30e-35e roet in het eten. Er moet dan toch nog maar een kind (of twee) tussendoor komen. Teneinde aan het maatschappelijke ideaal te blijven voldoen, belanden deze kinderen uiteindelijk op het kinderdagverblijf.

Ik vind het ook niet ideaal, maar moeten wij dan afstand nemen van het feminisme?

Reactie voor op de website?

36.17. Buiten spelende kinderen

Ja leuk maar wat heeft dit nog te maken met de tolerantie voor buitenspelen de kinderen? Volgens mij is dit een hele andere discussie. Nu gaat het weer over baby's die huilen.

De discussie begon wel met een kinderdagverblijf, maar de bedoeling was om het ook te hebben over de tolerantie van buiten spelende kinderen in je buurt. Dus gewoon kinderen die niet naar een kinderdagverblijf gaan. Laten we het daar bij houden.

Ik las deze week weer in de krant dat er speeltuinen komen voor ouderen, om meer te gaan bewegen! Ik hoop dat die ook lekker gaan schreeuwen! Ik hoop dat ook deze vakantie het prachtig weer wordt en onze kinderen weer heerlijk buiten kunnen spelen en schreeuwen en ballen en bij die zeurkousen belletje gaan lellen.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.18. Re: Oh ja

Dit was natuurlijk een geintje,ik hoop alleen niet als kinderen "gewoon" buitenspelen er weer mensen gaan klagen over het lawaai dat buitenspelende kinderen nu eenmaal maken. Daar ging deze discussie namelijk over.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.19. Fenomeen van huilende baby’s in het dagverblijf

Oh Rob, hier heeft Jessica gelijk en betreden we een andere arena. Alledaagse kinderherrie is echter van alle tijden en, wat mij betreft, is mijn leuze "leef en laat leven", maar breng je kinderen niettemin bij dat ze anderen geen overlast mogen bezorgen. En daar hoort bij dat ze geen belletje trekken bij oudere mensen die een opmerking hebben durven maken over wat zij als overlast ervaren. Het zou b.v. mogelijk zijn dat er iemand herstellende is van een ziekte.

Babysmart in de crèche is echter een verschijnsel van deze tijd en daar kinderopvang bij menigeen een heilig huisje is wordt er in beleefd gezelschap niet over geroerd, evenmin als geld, godsdienstige en politieke overtuigingen niet ter sprake dienen te komen.

In politieke kringen viert het feminisme inderdaad hoogtij en men mag daarom beweren dat grootschaalse baby- en kinderverzorging door derden hiervan een manifestatie is en eerder gedreven wordt door ideologie dan persoonlijke voorkeur of overtuiging.

Academici en onderzoekingen in het buitenland komen tot de conclusie dat slechts een minderheid van vrouwen (en hieronder vallen helaas de huidige vrouwelijke politici en beleidmakers), d.w.z. 20%, zich volkomen op een carriere wenst toe te spitsen. Anderzijds zijn er 20% die zich volledig aan hun gezin en huis willen wijden en 60% valt ergens tussen die twee groepen in: ze passen zich bij omstandigheden aan en gaan slechts de arbeidsmarkt op wanneer de omstandigheden daarvoor rijp zijn en dan slechts voor zoveel uren als het uitkomt. Zie Dr. Catherine Hakim – Lifestyle Choices in the 21st Century – Preference Theory.

Vorig jaar vond er een Ipsos onderzoek plaats in Duitsland onder 2000 vrouwen van kinderbarende leeftijd. Deze vrouwen waren ofwel nog kinderloos of hadden een kind dat onder de leeftijd van 3 was. Dat onderzoek bevestigde de theorie van Dr. Hakim. Een minuscuul percentage van deze vrouwen wenste een kindje onder 12 maanden naar een crèche te brengen en slechts 20% wenste een kind onder de leeftijd van 3 jaar daar onder te brengen. Zie www.familie-ist-zukunft.de/alte_seiten/IPSOS.htm

Je zegt dat het "huilbaby" fenomeen nog steeds niet helemaal begrepen wordt. Dat mag waar zijn, maar is dat niet een reden te meer om zo’n gespannen kindje vooral zo teder en gevoelig mogelijk te verzorgen i.p.v. het in de handen van vreemden te geven? En als een voorheer kalme en tevreden baby op de crèche voortdurend huilt dan is het toch wel duidelijk wat hem ontbreekt.

Moeten wij hierom afstand nemen van het feminisme? Even stilstaan en nadenken over wat we aan het doen zijn kan nooit kwaad. Maar, realistisch gezien, ben ik van mening dat de tijd dit vanzelf zal uitwijzen. Kijk eens terug op 150 jaar geschiedenis en tel de "ismen" die zijn gekomen en gegaan. Wanneer men collectief tot het besluit begint te komen dat een "isme" zijn tijd heeft gehad en de maatschappij niet dient dan wordt het gematigd en soms verdwijnt het helemaal (en komt er een ander voor in de plaats!).

Annemieke

Reactie voor op de website?

36.20. Kortzichtig

Wat mij opvalt hier zijn de twee kampen. Aan de ene kant ouders en aan de andere kant de klagers. In dit geval ben ik dan een klager. Ik werk in ploegendienst en als je buren zonder te vragen een creche beginnen dan vergaat je het lachen wel. Van s`morgens tot s`avonds hoor je gillende schreewende kinderen en ook huilbabys zijn geen uitzondering. Dus kom ik uit bed of kom ik thuis na hard werken dan wacht mij geen ontspanning met een krantje maar gekrijs en gegil. Na verloop van tijd knaagt dat. De buren ernaast hebben al geklaagd en zij kregen te horen dat ze vol negatieve emoties zat en daar konden ze het mee doen.I k denk wel eens, je kan beter naast een kleuterschool wonen want die hebben een speelkwartier en vakanties. Dat is veel minder lawaai dan mijn tuin.

jan

Reactie voor op de website?

36.21. Je buren hebben een creche

Als de buren het aan jou hadden gevraagd, wat had je dan gezegd? Als jij "liever niet" had gezegd waren ze dan geen creche begonnen? Ik vind het wel vervelend voor je dat je dus niet kan slapen. Trouwens een kleuterschool heeft tegenwoordig niet meer een speelkwartiertje. Zeker als het goed weer is zullen ook deze kinderen jou overdag uit je slaap houden. Ik hoop dat je met een paar goede oordoppen wel kunt slapen.

Reactie voor op de website?

36.22. Bestemmingsplan?

Ik vraag me eigenlijk af of je zomaar een chreche mag beginnen in een *normaal* woonhuis. Voor heel veel bedrijven moet je passen in het bestemmingsplan. Is er voor creches een uitzondering? Ik kan me voorstellen dat niet alle buren er blij mee zijn.

Ik heb een groot gezin, maar zorg er nog altijd voor dat we de buren geen last bezorgen. (andersoms dus ook). En zeker in mijn geval bv in het weekend als de buren vrij zijn, dan let ik er extra op. Een woning is een thuis, rustpunt voor mensen en dan mag je hopen dat je er ook inderdaad rust vind.

Normaal geluid van spelende kinderen moet kunnen. Maar gillende, ruziënde en continu huilende kinderen zijn in mijn ogen ook stoor elementen. Deze kinderen vragen om aandacht omdat hen iets ontbreekt. Aan de ouders/verzorgers de taak daar iets mee te doen.

Ik zou het ook eerlijk gezegd niet op prijs stellen als mijn buren (haha ze zijn al oud) een chreche zouden beginnen, andersmans kinderen opvangen omdat ouders *moeten* werken. Kinderen zijn buiten hun thuissituatie inderdaad vaak anders dan thuis.

Begin je als gastgezin (in een woonwijk) dan heb je de plicht om te zorgen dat de buren geen overlast hebben hiervan. Zij weten wat ze hebben en dat accepteren ze, maar als er dan opeens zo,n 5 kinderen extra zijn elke dag van bv 7 tot 18.00 uur, dan wordt het wel heel anders. Komt het halen en brengen van kinderen nog bij wat vaak met auto's gebeurt.

Hier zijn de officiële KDV's bijna allemaal gevestigd op een bedrijventerrein. Ruimte genoeg. voor de kinderen, de auto,s en voor minder mensen overlast omdat er gewoonweg veel minder mensen wonen.

Marion

Reactie voor op de website?

36.23. De tolerantie voor buitenspelende kinderen

Ik denk dat het naast Jan geen creche is maar gastoudergezin. Een creche zal inderdaad een bestemmings plan moeten hebben. Maar laten we niet afdwalen, hier ging het om de tolerantie van buitenspelende kinderen. Over buren overlast moeten we ergens anders op deze site posten.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.24. Re: samenhang

Hoi Jessica,

Ik denk wel dat het ene en het andere met elkaar te maken hebben. De woonomgeving maak je samen, dus rust als het tijd is en spelende kinderen overdag.

Maar het spelen van kinderen verschuift ook nog al eens bv naar de avonduren. Of pubers met brommers die tot diep in de nacht opstarten, doorstarten etc.

Prima, maar ook de *oudere* mensen hebben recht op hun woongenot en dus rust. En als daar vanuit de jeugd (en hun ouders) minder rekening wordt gehouden, wordt het vanzelf een sneeuwbal effect.

En wat mij betreft ook een gastouder gezin moet terdege rekening houden met zijn/haar buren, Tis hoe je het ook went of keert een bedrijfje aan huis (er komt nl inkomen vanaf).

Marion

Reactie voor op de website?

36.25. Buitenspelende kinderen

We dwalen weer af. We zouden het hebben over buitenspelende kinderen en niet over pubers en gastouder gezinnen. Deze groepen bedoelde ik niet met buitenspelende kinderen. Voor alle duidelijkheid ik bedoelde basisschool kinderen die na schooltijd gewoon normaal zonder fratsen of andere rottigheid buitenspelen en dus worden gehinderd door vowassenen die vinden dat ze te veel herrie maken met het "gewoon" buitenspelen.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.26. Gastouderopvang en geluidsoverlast

Mijn buurvrouw vangt als gastouder van 8.00 tot 18.00 uur kinderen op. Ook ik werk in ploegendienst (net als Jan in deze rubriek) en ondervind zeer veel hinder van het altijd met veel gepraat gepaard gaande leveren en ophalen van de kinderen, het gehuil, maar ook van het de vrolijk gillende, hoge kinderstemmentjes waar beslist geen oordoppen tegen helpen. Mijn vrouw was als columniste (thuis achter de pc), maar heeft moeten opzeggen omdat zij zich door het lawaai niet kan concentreren op schrijfwerk. Pas 's avonds kunnen wij met een boekje of krant in de tuin zitten, helaas.

4 jaar geleden hebben wij bewust voor ons dure, maar erg kleine huurhuis (70 m2) gekozen juist omdat er daarom geen (grote) gezinnen in deze straat wonen. We zijn beslist geen kinderhaters, maar ik moet slapen overdag en mijn vrouw had graag haar werkzaamheden behouden. Ik kan me voorstellen dat je als ouder kiest voor kleinschalige opvang, maar ik vind woonhuizen, en al zeker niet zulke waar een groot gezin nooit in zal passen, niet geschikt als opvang.

Ik hoor graag uw reactie.

Met vriendelijke groet, Stijn Brakke

Reactie voor op de website?

36.27. Begrip voor de kritiek, maar...

Beste Stijn,

Je ergernis begrijp ik, maar ik heb toch enkele vragen bij je reactie. Wat heeft de keuze voor je huis te maken met grote gezinnen en overlast? Alsof grotere gezinnen verantwoordelijk zijn voor alle overlast, daar ben ik het zeker niet mee eens.

Ook ik erger me aan de herrie die kinderen kunnen veroorzaken, zoals de kinderen uit de buurt, meestal uit gezinnen van 1 of 2 kinderen die in het weekend al om 7 uur in de tuin staan te gillen dat ze niemand hebben om mee te spelen, Of aan de kinderen die hier in het weekend voor 8 uur aanbellen omdat ze graag hier willen spelen.

Maar ik begrijp jullie keuze niet, waarom kozen jullie niet voor een woonruimte ergens buiten? Als je overdag een rustige omgeving wil kun je beter niet in een wijk met veel kinderen wonen. (Ik neem maar aan dat, als er een kinderopvang in je straat is, de omgeving kinderrijk is.

Roos

Reactie voor op de website?

36.28. Slachtofferrol

Stijn,

ik vind wel dat je jezelf in de slachtofferrol plaatst zeg. Je vrouw heeft opgezegd als columniste. Ze had natuurlijk op een ander moment haar column kunnen schrijven of in de bibliotheek of op een ander rustig plekje gaan zitten. Je had dubbel glas in je ramen kunnen laten plaatsen of bij de woningbouwvereniging kunnen klagen en vragen of zij dit doen. Mijn man heeft ook nachtdienst, slaapt overal doorheen zonder oordopjes. En ik mag toch aannemen dat die kinderen niet de hele dag in de tuin zitten en zeker niet in de periode oktober tot april.

En om nu te zeggen dat in kleine huurwoningen geen kleine kinderen mogen worden opgevangen, gaat me ook echt te ver. Mogen alleen mensen die wel een groot huis hebben, dan wat bijverdienen door kinderen op te vangen. Ik kan het ook omdraaien. Mensen die in een gehorig huis wonen en gevoelige slapers zijn, moeten niet de nachtdienst ingaan maar gewoon overdag werken. Het probleem wordt niet veroorzaakt door de kinderen maar door jouw omgekeerde dag-nachtritme.

Ik hoop dat je dit voldoende reactie vindt,

met vriendelijke groet Amber

Reactie voor op de website?

36.29. Reactie

Wij zijn zeer bewust gaan wonen in een buitenwijk. Bovendien in een straat, waar vrijwel geen enkel gezin woont dat uit meer dan 2 personen bestaat; iha wonen er alleenstaanden. Dubbel glas is aanwezig, oordoppen worden gebruikt. Juist omdat de huisjes hier zo klein zijn, is er niet te ontkomen aan geluidsoverlast. Overigens verdient mijn buurvrouw niet een centje bij; zij runt een bedrijf. Volgens de regels mag dit niet van de woningbouwvereniging, maar het wordt 'gedoogd'. Onze tuinen zijn, bij nader inzien helaas, zo groot dat er permanent een groot assortiment speelwerktuigen opgesteld staat.

Mijn vrouw heeft trouwens haar archief nodig voor haar werk en kan daardoor niet steeds ergens anders gaan zitten werken (al doet ze inmiddels wel moeite, maar het is de omgekeerde wereld). En ja, wij voelen ons slachtoffers, in dit geval van van de beroepsskeuze van onze buurvrouw en van het gedoogbeleid van de verhuurder.

Stijn

Reactie voor op de website?

36.30. Overlast buren

Wij hebben een kinderdagverblijf naast ons als buren en worden daar ook gestoord van. Ik werk in drie ploegen en mijn rust wordt daardoor ook gestoord. Ik vind dat in een rijtjeswoning dat niet toegestaan moest worden. En dat het niet de bedoeling is om van andermans kinderen overlast te hebben. Als men dan gaat klaagen komen de ouders van die kinderen ook nog aan de deur en komen zijn verhaal halen. Wij staan op het punt om stappen te ondernemen.

mvg f krol

Reactie voor op de website?

36.31. Mijn mening

Ik heb zelf drie kinderen en ben zwanger van de 4de maar ik zou er zeker niet voor kiezen om naast of tegen over een kinderdag verblijf te gaan wonen.

Ik heb er een dicht in de buurt en iemand die ik goed ken die woont er pal tegen over (en ze heeft zelf ook kinderen ) en ik hoor niets anders dan dat daar altijd kinderen huilen en dat die leidsters vaker binnen zitten dan bij die kinderen. En een kinderdagverblijf begint smorgens vroeg al en ook in de vakanties waneer wij hier proberen een beetje uit te slapen (voor zo ver het kan met kinderen natuurlijk )

Ik zal er geen problemen mee hebben om bij een speelveld te wonen, kan je ook mooi de boel een beetje in de gaten houden hoe alles daar gaat.

Als ik zou zien dat iemand speelgoed afpakt van een kind of een kind wegstuurt, dan zou ik mijn mond open treken. Maar in de zomer in je eigen tuin is je kind niet meer veilig hoor. Ik had twee jaar geleden alleen mijn oudste twee nog, ik was toen zwanger van de jongste. En toen kreeg ik commentaar van een achterbuurman omdat ze hier altijd herrie hoorde. Sindsdien loop ik hier op mijn tenen door mijn eigen huis.

Omdat er gedreigd is met de kinder bescherming. Ik weet niet wat er tegenwoordig zo weinig van elkaar genomen wordt, maar ik kan hier wel behoorlijk boos om worden.

We zijn vroeger zelf ook kinderen geweest en je kan niet van een kind verwachten dat het zn mond houd en netjes op de bank blijft zitten de hele dag. Maar helaas denken mensen tegenwoordig wel zo.

Mama didi

Reactie voor op de website?

36.32. Kinder asiel naast je..

We kunnen allemaal lekker afstandelijk naar ons eigen belang praten, maar het blijft veel hetzelfde. Ik woon in een 70ér jaren rijtjes huis. Naast mij begint aan kinderopvang, niks mis mee denk je. Fout!

Om half 7 komt de eerste, om 1900 gaat de laatste. Tussentijds is het in de ochtend en in de namiddag een keer of 4 a 5 een minuut of 10 rustig als er ouders verwacht worden en verder is het in mijn huis nooit meer rustig.

Minimaal de helft van de tijd liggen er een paar te huilen, of het lijkt of ze aan het verbouwen zijn. Nu zal ik wel de zeikert zijn, maar dit is een woonwijk, en zij maken van een gehorige tussenwoning een bedrijfspand wat duidelijk overlast veroorzaakt. Of je je kinderen tijdelijk kwijt wil of niet. Het lijkt vaak wel op het plaatselijke honden asiel.

Wij zijn bewust in een bescheiden huis gaan wonen zodat we zelf onze kinderen op kunnen voeden, en niet een tiental wildvreemde die eigenlijk ook liever iets anders deden, en dan word je beina je huis uit gepest.

Het is heel simpel, mijn apart fokken ze olifanten, dat is helemaal hun zaak. Maar daar hoef ik geen last van te hebben.! Zo wel, dan dienen zij te vertrekken naar een plaats waar ze met hun gedrag geen overlast voor andere veroorzaken. Simpel.

Mensen dienen gewoon prioriteiten te stellen. Wat is belangrijker een groot huis, een tweede auto en drie keer per jaar op vakantie, of de opvoeding van mijn kind. Dilema dilema..... Wat is het stoerste?

Gegroet, Martijn.

Reactie voor op de website?

36.33. Werken is meer dan geld verdienen

Dag Martijn,

Ik kan me voorstellen dat het vervelend is naast een kinderopvang te wonen. En zover kan ik mij jou frustratie voorstellen. Echter niet alle mensen met een kind of kinderen werken om een groot huis etc. te veroorloven. Sommige mensen vinden het fijn om een bijdrage te leveren aan de maatschappij (ik ben blij dat mijn huisarts werkt...) en dat is maar goed ook, als alle mensen alleen thuis kinderen zouden opvoeden dan zou de wereld er een stuk anders uit zien.

Groet Monique

Reactie voor op de website?

36.34. Ik wil me thuis prettig voelen

Iedereen wil zich thuis prettig en ontspannen voelen. In veel huurovereenkomsten staat dan ook dat bepaalde plichten hebt dat je als huurder recht hebt op ongestuurd woongenot. Wanneer de buren heel veel lawaai maken maakt dat inbreuk op dat woongenot, en dan maakt het voor mij niet uit of dat komt door kinderopvang aan huis, door heel lang heel harde muziek te draaien of door klussen of heel vreemde tijdstippen. Dat de vrouw van Stijn niet meer in de gelegenheid was thuis te werken vind ik te gek voor woorden. Ik vind het echt onzin dat ze dan maar in de bibliotheek zou moeten gaan zitten werken - dat is de omgekeerde wereld. Ik sluit me dus aan bij Stijn en Martijn - ik wil gewoon rustig wonen, me vrij voelen in mijn eigen huis (ook al is het een huurflat).

En kinderopvang is inderdaad een bedrijfsmatig gebeuren, wat niet zonder meer in een woonwijk moet worden toegelaten - zekers niet als het 24 uurs opvang is. Het geeft niet alleen overlast door het lawaai van de kinderen, maar ook door het halen en brengen door de ouders - helaas gaat het meestal per auto.

Zelf heb ik godzijdank rustige buren - ook van de kinderen merk ik over het algemeen weinig - ook niet toen mijn buurvrouw nog aan gastouderopvang deed. Maar mijn vriend (hij woont in een rijtjeshuis) heeft buren die er wel een illegale creche op na lijken te houden, en even rustig in de tuin zitten is er niet meer bij - dus bij mooi altijd gejank en geschreeuw, en dat zeker 8 uur per dag. Waardoor we al niet snel meer vrienden en kennissen uitnodigen, maar eerder op een terrasje in de stad afspreken. Dat was toch niet echt wat hij voor ogen had toen hij dat huis kocht. En ik ben er ook niet blij mee als ik even rustig wil studerenin zijn tuin (balkon in mijn flatje is niet echt geschikt qua zon). Als je in een stad woont, moet je wat lawaai kunnen hebben. Maar er zijn grenzen. Als het van 7.0 tot 18.00 (of nog later) nooit even stil is kan ik me voorstellen dat omwonenden er helemaal gek van worden.

Petra

Reactie voor op de website?

36.35. Mis

"De mensen die klagen zijn waarschijnlijk werkloos of bejaard. Als je de hele dag bezig bent, dan heb je dat niet in de gaten"

kijk, die houding veroorzaakt nou juist hufterig gedrag. Het logische gevolg is dat ook hun kinderen het idee krijgen dat zij belangrijk zijn en de rest niet...

Ik woon aan een binnentuin met 150 huishoudens. Een paar gezinnen die hier recent zijn komen wonen beschouwen hun tuin als verlengstuk van de huiskamer. Ik vind dat asociaal. Ik ben op vakantie in Kroatie op een strand geweest met wel honderd kinderen en samen waren ze vele malen stiller dan de kinderen van mijn buren. Dit overtuigde mij dat opvoeding hier wel degelijk een rol kan en dient te spelen. Gillende kinderen gaan waarschijnlijk ook "gillend van binnen" door het leven als ze eenmaal volwassen zijn, denk ik, dus niemand schiet er wat mee op als de kinderen 12 uur per dag aan het krijsen zijn in de binnentuin. Je hebt toch rekening met elkaar te houden?

Als iemand werkeloos, ziek, bejaard, uit is geweest als student, in ploegendienst werkt, in een bar werkt, een vrije dag heeft, thuis werkt, kantoor thuis houdt, geen dubbele beglazing kan betalen, dan is die persoon dus niet belangrijk?

Sorry hoor, maar die houding leidt nou juist naar verwende huilende krijsende gillende kinderen...

Ik heb geen kinderen, maar ik ga toch ook niet mijn muziek op 20 zetten of mijn sexleven al schreeuwende bespreken in de tuin met mijn partner, met alle (wel of niet) sappige details?

Reactie voor op de website?

36.36. Kinderdagverblijf onder mij is wel degelijk een probleem!

Beste mensen,

ik heb zelf gewerkt als coordinator van een kindercentrum en ben zeker begaan met kinderen in de opvang.

Sinds februari heb ik een nieuwe woning in Den Haag. Tot mijn grote verbazing zit er onder mij een kinderdagverblij met een speelplek op de binnenplaats. Elke ochtend word ik wakker van huilende babies en schreeuwende kinderen en dan heb ik het nog niet over de schreeuwende leidsters.

Ik werk thuis en ik heb wel degelijk last van dit kinderdagverblijf. De speelplaats is op een binnenplaats dus allemaal muren eromheen die het geluid ook nog eens weerkaatsten. De ramen staan de gehele dag open (logisch frisse lucht is belangrijk) maar ook als ze gesloten zijn kan ik zo volgen welk liedje er gezongen wordt of welk kind straf krijgt. Ja idd straf. Want niet alleen het geluid de gehele dag stoort mij in mijn werk (waardoor ik genoodzaakt ben naar een bibilotheek te gaan) maar ook zie ik met mijn eigen ogen hoe slecht de leidsters met de kinderen omgaan. Ze schreeuwen met hoog verheven stem naar de kinderen, en de babies gaan er zelfs harder van huilen. Ze hebben niet de rust in zich om de kinderen rustig te benaderen. Dit geldt trouwens niet voor elke leidster, maar wel de meeste helaas.

Toen ik als coordinator werkte stond ik zelf ook op de groep en heb nooit hoeven schreeuwen naar de kinderen. En al zeker niet naar babies!! Huilbabies zetten ze in de zomer buiten in een stoel en laten ze de gehele dag gewoon janken!! Dat is toch niet normaal? 's Avonds zie ik de ouders op het pleintje gelukzalig met hun kind op de arm staan te luisteren hoe goed het vandaag is gegaan, terwijl ik weet dat dat kind alleen in zijn stoeltje huilend bijna de gehele dag (behalve met slapen en eten) in het stoeltje buiten neer is gezet om het gehuil te mijden.

Er zijn al 7 buren verhuisd vanwege de overlast. Ik wist dan ook niet dat men een kinderdagverblijf met 50 kinderen gewoon in een rijtjes huis mag beginnen. Zijn er dan geen regels voor of moeten de buren het gewoon ontgelden?

In het weekend komen de schoonmakers en nemen ook hun kinderen mee zodat ze lekker kunnen spelen.

Geloof mij, ik ben gek op kinderen, ook al heb ik ze zelf niet. Ik gun ze een gedegen opvang met buitenspeelruimte maar moet dit echt tekosten gaan van mensen die eromheen wonen? Wat zijn de regels en moet ik iets doen als het gaat om de leidsters?

Mvg Kira

Reactie voor op de website?

36.37. In de doofpot stoppen

Kira, het gaat hier om twee verontrustende zaken. Een kinderopvang is een bedrijf dat evenmin als andere bedrijven die aanzienlijk veel verkeer en geluid met zich meebrengen in een woonwijk gevestigd hoort te zijn. Een aanbouw bij b.v. een school of vestiging op een industrie terrein lijkt me passender. Wat schrijf ik hier? Industrie terrein? Zijn we dan werkelijk bezig zelfs de zorg van zuigelingen te industrialiseren?!

Ik twijfel er geen moment aan dat U dol bent op kinderen en begaan bent met hun lot. Persoonlijk ontkom ik echter niet aan de oncomfortabele conclusie dat babies geen enkel belang hebben (tenzij in ware noodgevallen), bij verzorging door betaalde derden. En zinvol spelen met andere kinderen? Dat doen ze pas tegen de tijd dat ze 2 1/2 of 3 worden. Hoogstens 3 uur per dag om te beginnen is mijn persoonlijke ervaring.

Natuurlijk werken er mensen in de opvang die niet schreeuwen en de juiste diploma's bezitten, maar dat zijn niet de enige vereisten: de beste verzorgers zijn mensen die niet van de ene maand op de andere kunnen verdwijnen, die volkomen ingespeeld zijn op een kind en waarop kinderen ook over 15 jaar nog kunnen rekenen. Zeg zelf maar hoe die heten. Iemand die beroepshalve voor kinderen zorgt kan en hoort niet dermate persoonlijk betrokken te zijn.

"Wat zijn de regels en moet ik iets doen als het gaat om de leidsters?" Van de vestigingsregels ben ik niet op de hoogte, maar wat de leidsters betreft neem ik aan dat, als voormalig coordinator van een kindercentrum, U zou moeten weten bij welke instantie U terecht kunt om hun gedrag aan te geven. Maar ik ben pessimistisch gezind: er zijn zo enorm veel persoonlijke belangen gevestigd in kinderopvang dat we bovenstaande taferelen, die zich ongetwijfeld dagelijks in honderden plaatsen afspelen, liever collectief in de doofpot blijven steken.

Annemieke

Reactie voor op de website?

36.38. Overlast

Niet iedereen kan of wil full time werken. En wat te denken van zieken, of zelfs terminale mensen die thuis hun einde afwachten? Dan nog de overlast door het oorverdovende gekwek van leidsters die soms meer met elkaar bezig zijn dan met de hun toevertrouwde kinderen.

Bryan

Reactie voor op de website?

36.39. Kinderen mogen lawaai maken op schoolplein

Buren van scholen en k.d kunnen vanaf 1 Jan 2010 niet meer klagen over schreeuwende kinderen. Geluid van kinderstemmen telt dan niet meer bij het vaststellen van geluids overlast. ( bron). En nu nog een wet voor buiten spelende kinderen.

Jessica

Reactie voor op de website?

36.40. Overlast

Reactie op Niet zo kort door de bocht

Volgens mij heb jij een beetje een bord voor je kop, nog nooit van nachtdiensten of ploegendiensten gehoord? Natuurlijk moeten kinderen spelen wanneer ze kunnen, maar hou er wel rekening dat er zo'n min. 30 kinderen lopen te gieren in je (achter)tuin.

Verhuizen om de overlast? Net alsof iedereen daar zomaar geld voor heeft. Je kinderen ergens bergen omdat jij moet werken, ok, maar waarom moet ik hier last van hebben?

Demile

Reactie voor op de website?

36.41. Overlast

Het recht van kinderen om buiten te spelen en daarbij herrie te maken is geheel legitiem. Maar dat dit om die reden geen overlast is, dat is een niet geldig argument. Het is namelijk wel overlast, alleen de algemene mening is dat dat moet kunnen. Op deze manier wordt een uitzondering gemaakt voor spelende kinderen.

De alternatieve oplossing zou zijn om de kinderdagveblijven niet pal naast bewoning of gehorige binnenplaatsen te bouwen. Uiteraard kan ook een ieder verhuizen die last heeft van het geschreeuw, maar echt fair is dat niet. Overlast is overlast. De klager heeft het recht om daar over te klagen, omdat het voor velen nu eenmaal vervelend is om de hele dag in kindergehuil en kindergeschreeuw te zitten.

Uit het argument dat kinderen dus mogen buiten spelen volgt volgens mij dus niet direct dat dit tot overlast mag leiden, zeker niet als dat de hele dag door gaat.

Ben

Reactie voor op de website?

36.42. Kira en overlast kinderdagverblijf

Reactie op Kinderdagverblijf onder mij is wel degelijk een probleem!

Als je merkt dat het niet goed bij je benedenburen, waarom zou je daar dan geen melding van maken? Want dit is niet normaal natuurlijk. En wist je niet dat ze er zaten toen je er kwam wonen?

Hiernaast zijn ze een school aan het bouwen, hier wisten we ook niets van, helaas. Maar we gaan er het beste van maken.

Ingrid

Reactie voor op de website?

36.43. Kinderlachjes zijn heerlijk!

Jongens alsjeblieft laten we normaal doen.. overlast van gillende kinderen?? Wat denken jullie van klussende buren, rijdende auto's, draaiende wasmachines 's nachts? En dan niet te spreken van blaffende honden, goederenvervoer, vuilniswagens, pratende mensen op straat enz. enz. Ja mensen overdag wordt er geleefd en als je nachtdienst hebt, heb je daar last van.. Maar dát is een bijzondere situatie en niet die spelende kinderen. Ik hoor liever spelende kinderen (wat is er heerlijker dan een lachend en genietend kind??) dan de hogedrukspuit/ frees/ grasmaaier/ schuurmachine enz. die ik continu hoor als ik ff wil relaxen in mijn achtertuin na een dag hard werken. Denk daar eens over na. Verbiedt je de buurman ook zijn gras te maaien als je nachtdienst hebt?

Yvonne

Reactie voor op de website?

36.44. Voor Yvonne

Het wordt bij ons de tweede school naast ons huis, van de eerste hebben we geen last en dus denk ik van de tweede waarschijnlijk ook niet. Lachende en spelende kinderen zijn prima. Maar schreeuwen en overlast is helaas wat anders. Hebben we hier alleen maar lachende en spelende kinderen want dan hoor je me niet...

Ingrid

Reactie voor op de website?

36.45. Belgen steggelen over kinderlawaai

Gelezen op Teletekst:
  Belgen steggelen over kinderlawaai

  De liberalen in het Vlaamse parlement willen wettelijk vastleggen dat lawaai van spelende kinderen geen overlast is. In een wetsvoorstel van de Open VLD staat dat kinderen ongestraft moeten kunnen spelen en schreeuwen.

  De afgelopen jaren zijn er in België verschillende rechtszaken geweest over kinderlawaai. Daarbij werden de klagers vaak in het gelijk gesteld. Zo bepaalde de rechter dat een wijkspeelplaats moest worden gesloten.

  Ook moest een crèche in Brugge in het weekend en op vakantiedagen zijn deuren sluiten nadat één buurtbewoner had geklaagd over geluidsoverlast.

Reactie voor op de website?

36.46. Overspannen van gillende kinderen.

Naast mijn achtertuin is op een afstand van twee meter een speeltuin van 160m2. Toen wij hier kwamen wonen zagen we hier geen kwaad in, wij houden immers van kinderen! In de praktijk spelen hier 's ochtends de kleine kinderen voor wie de speeltuin bedoeld is. Deze kinderen komen vaak met (groot)ouders en blijven ook nooit heel lang. Hier hebben we helemaal geen problemen mee. Maar na schooltijd komen hier kinderen uit de hele wijk en aangrenzende wijken en ze hangen er afgezien van een korte pauze voor het avondeten vaak tot 21u a 22u rond. En dan is het aan de hangjongeren om in de speeltuin te bivakkeren...

Het gegil en geschreeuw rondom ons huis is (ondanks dubbelglas en dichte ramen) overdovend en mijn dochtertje kan er vaak niet van slapen. Mijn man en ik werken regelmatig aan huis en ik doe ook nog een studie, maar zonder oordoppen is concentreren niet mogelijk. Ontspannen en genieten is er nauwelijks bij en de keren die ik afgelopen zomer in de tuin heb gezeten zijn op één hand te tellen. (Ik ben denk ik de enige Nederlander die bidt om slecht weer...) En dan heb ik het nog niet eens over vernielingen, vandalisme en bedreigingen van tieners nadat wij ze op hun luidruchtige gedrag hebben aangesproken. Iedereen schijnt het volkomen normaal te vinden, want "kinderen moeten toch stoom kunnen afblazen?", maar mijn gezin (en onze achterbuurman) gaat hier volkomen kapot aan. Uiteraard willen we graag verhuizen, maar dat gaat niet zo één twee drie als je een koophuis hebt. Bovendien is het toch van de gekke: iedereen heeft toch recht op een normaal aanvaardbaar woongenot zou je zeggen?

Ik vind dat kinderen buiten moeten kunnen spelen, maar ik vind ook dat je heel leuk kunt spelen zonder alsmaar te gillen, te schreeuwen en overlast te veroorzaken. Wat is er gebeurd met "rekening houden met" en "je aanpassen" en "je gedragen"? Deze generatie kinderen groeit mijns inziens op zonder te leren om rekening te houden met anderen en zonder respect voor volwassenen. Deze generatie denkt straks alleen maar rechten te hebben terwijl het niet in ze op komt dat ze ook verantwoordelijkheden naar de samenleving hebben!

Ik zou de mensen die voorvechters zijn van de gillende buitenspelende kinderen graag willen voorstellen om tijdelijk een woningruil te doen. Daarna zullen ze denk ik beter in staat zijn om een objectief oordeel over dit onderwerp te vellen! p> Seline

Reactie voor op de website?

36.47. Sodemieter op met je kinderen

Reactie op Veel plezier in de vakantie met het buitenspelen

Ja, dat is echt niet normaal hoeveel lawaai er tegenwoordig wordt gemaakt! Helaas in de vakantie`s is het niet uit te houden, ik kan niet meer in de tuin zitten werken! Snap werkelijk niet waarom er zoveel lawaai gemaakt moet worden, toen ik klein was kreeg ik op mijn donder als ik dat deed, verder was ik ook een heel rustig kind, die er toen al niet van hield als kinderen schreeuwende en dat is nog steeds niet veranderdert! Pas nog een kind bekogelt met eieren, dat gejank die hele dag voor mijn huis, ga lekker bij hun ouders in de tuin janken en niet bij mij voor. Lekker makkelijk he mevrouw waar ik nu op reageer, dat uw kind niet bij u loopt te janken maar lekker bij andere mensen, die ook nog niet gevraagt hebben om uw gedrocht!

L Rubriek: kwesties - Discussie: 030607x

Reactie voor op de website?

36.48. voor alles wat te zeggen

Ik heb wat reacties gelezen en vind eigenlijk iedereen gelijk hebben. Kinderen moeten gewoon kind kunnen zijn. Maar kinderen moeten ook gecorrigeerd worden als ze teveel lawaai maken: gillen is net zo erg als een feestje tot laat in de avond met té harde muziek.
Rekening houden met een ander is een gave die niet iedereen van nature heeft. Voel je niet persoonlijk aangevallen als iemand zegt last te hebben van iets. Iedereen is nu eenmaal anders en men hoort gewoon rekening te houden met elkaar. Helaas is het een gegeven dat dit nu eenmaal onvoldoende voorkomt. Er is ergens wel een grens: een grasmaaier of boor kan niet harder of zachter gezet worden. Het tijdstip waarop dit in gebruik genomen wordt is wel weer te sturen. Maak het elkaar niet zo moeilijk en ga van je eigen fatsoen uit. Ligt dit wat lager dan de buurman en komt deze naar je toe, luister gewoon en houdt rekening met elkaar. Goed communiceren is ook een ding. Dus, zonde van die eieren. Ook daar kun je andere dingen mee doen. Steek je korte lontje voortaan zelf aan met een lucifer. Hebben anderen er ook nog plezier van :).

Anna

Rubriek: kwesties - Discussie: 030607x

Reactie voor op de website?

36.49. Rekening houden met de buren

Reactie op De tolerantie voor buiten spelende kinderen

Natuurlijk moeten kinderen buiten kunnen spelen maar ik verbaas me in toenemende mate over de vanzelfsprekendheid van krijsende kinderen, althans in de ogen van de ouders. Weer een voorbeeld van de Dikke Ik, die blijkbaar norm is geworden in Nederland. Net terug uit Frankrijk, constateren mijn vrouw en ik dat kinderen bij de zuiderburen ook buitenspelen, plezier hebben, een blije indruk maken en – meer dan bij ons – overal mee naartoe worden genomen, zelfs naar de betere restaurants. En het aardige is dat wij daar totaal geen last van hebben, als inmiddels gezin-af (volwassen zoon woont alweer enkele jaren op zichzelf). De verklaring is simpel: Franse ouders voeden hun kinderen op en houden rekening met anderen. Nederlandse ouders vinden dat hun kroost – hun prinsen en prinsesjes – de hele dag moeten kunnen blèren, gillen, dreinen en om aandacht vragen.

Wij wonen op een bovenste verdieping in een prachtig appartement, met helaas een al even mooie binnentuin. Gezinnen in woningen die aan de binnentuin grenzen maken daar volop gebruik van. De tuin is ideaal voor kleine kinderen. En dus... u raadt het al, zitten wij met een beetje mooi weer met de balkondeuren potdicht (wat niet eens voldoende is om het gegil volledig buiten te sluiten). Urenlang gekrijs van kleine kinderen is namelijk net zo irritant als een overvol caféterras naast je deur of voorbij denderend verkeer. Lawaai is lawaai, ook ziet de bron er nog zo schattig uit.

Het zou fijn als ouders van kleine kinderen zich eens zouden realiseren dat hun grote vreugde niet altijd de vreugde van anderen is. Kwestie van kinderen aanleren dat spelen, zeker binnenshuis en in tuinen/speelplaatsen met aangrenzende woningen, ook zónder gegil en gekrijs kan. Opvoeden heet dat. Of vindt u echt dat kinderen geen rekening met anderen hoeven te houden?

Joop

Reactie voor op de website?

36.50. Rekening houden met buren

Ik vind wel dat je rekening moet houden met buren. Ik heb zelf ook 5 luidruchtige kinderen en ben blij dat ik vrijstaand woon en dus binnen niemand tot last ben! En zelfs bij hard schreeuwen o.i.d. niemand last van ons heeft! Zodra het mooi weer is en ze de tuin ingaan is t anders, dan roep ik constant sst!, stil zijn enz. Ze mogen wel spelen en natuurlijk kan dat niet geruisloos, maar constant gillen, roepen enz. sta ik niet toe. Ook bij hard gehuil van mijn jongste grijp ik in en haal haar naar binnen. Ze mag wel huilen maar dan binnen, hoeft niet de hele buurt van mee te genieten. Je schaamt je dan toch ook als ouders als je kinderen zo veel herrie maken? Ik in ieder geval wel. Je wil toch niemand tot last zijn!

Cis

Reactie voor op de website?

36.51. Geruïneerd door Gekrijs

Hallo,

Ik woon al 25 jaar op hetzelfde adres. Naast mijn huis zijn 2 basisscholen. Beide hebben verbouwd en zijn daarbij uitgebreid en verplaatst, dichter bij mijn huis. Met name de laatste (welke een christelijke school was) heeft het schoolplein nu 20 meter van mijn slaapkamer. Beplanting is verwijderd.

Dit gebeurde vrijwel op hetzelfde moment als de verandering van de wet dat klagen niet meer mogelijk is. Mijn twee dochters zijn hier opgegroeid en gingen naar laatstgenoemde school, voor de "vernieuwing".

Sindsdien ging mijn leven in rap tempo kapot. Ik zal niet zeggen dat dit de enige reden is, maar... ik weet het niet.

Ik begon te klagen over het gekrijs en gegil, maar er was niemand die iets wilde doen, of enig begrip had. Ik moest me maar niet aanstellen. Kinderen moesten zich kunnen uiten. De christelijke school is sinds toen, een "brede" school geworden, met een andere "populatie". Speelkwartier bestaat niet meer, het is de hele dag door speelkwartier en 10 van nu maken net zoveel herrie, of meer, als 100 vroeger.

Ik was en ben continu gestressed en kon niets meer ondernemen. Het ging erg fout en ik moest 3 jaar weg. Het eerste dat me opviel, was dat ondanks de stressvolle situatie waar ik inzat, ik rustiger werd. Het was .. stil. Ik maakte weer wat plannen, maar toen ik thuiskwam begon het weer opnieuw. Alleen mijn zus, die hier enkele dagen was geweest had wat begrip en zei "ik snap nu wat je bedoelt".

Ik begrijp die persoon hier boven ergens heel goed die zegt "ik ben waarschijnlijk de enige Nederlander die hoopt op regen". Nee hoor, ik hoop dat het giet, elke dag! Het heeft mij alles gekost en kan niets meer, met als gevolg dat ik ook geen geld heb om te verhuizen, of energie. Ik zal hier wel doodgaan neem ik aan. Het was een paar dagen stiller omdat de zomervakantie begon. Net was het weer, het gegil, nu nog. Ik stap naar buiten en het hele schoolplein is vol met "spelende" kinderen. Er loopt een volwassene. "Het was toch zomervakantie", vraag ik. "Nee hoor, 'zomerschool', wij gaan nog 3 en halve week door". Ik kan wel janken.

Dit kan niet mensen. Er moet iets gebeuren.

Jack

Reactie voor op de website?

36.52. Gekrijs en zo meer

Ik kan mij dit levendig voorstellen, wat een ellende zeg. Ik woon tegenover een christelijke school. Ik ben al twee jaar aan het schrijven over het voetballen en iedere keer dat die bal tegen mijn auto en in mijn tuin. Ik werk thuis en heb bij het werk waarin ik mensen begeleid veel rust nodig. Eerst had de school een rek dat ze als doel gebruikte en ondanks mijn klacht hierover hebben ze besloten om er nu een compleet voetbalveld van te maken. Dit alles midden in een woonwijk.

Als ik vriendelijk vraag of ze misschien op het grotere voetbalveld willen gaan spelen waar een groter hek om heen zit, resulteert zich dit in getreiter door die kinderen. Joelen aan het hek, door mijn tuin rennen en aanbellen en zo veel meer. Terwijl ik door "die kinderen toch al heel wat schade aan mijn auto en tuin heb" en dat is nog maar een lagere school.

Tegenwoordig lijkt het of ze alles maar mogen, anders zijn ze "zielig". Rekening met anderen houden is er niet meer bij. Sterker nog, een grote bek kan je krijgen. Ligt toch duidelijk aan de opvoeding, waarin ze alles mogen. Het geschreeuw is nu dus ook nog erger geworden. Niet te geloven wat kunnen die overdreven hard bleren en krijsen om niets. Zelfs die jochies gillen als een meid tegenwoordig. Niet om aan te horen.

Zouden ze thuis niet genoeg aandacht krijgen. Heel fijn dan, daardoor heeft de buitenwereld hier last van en moet dit zogenaamd maar "net zo normaal" vinden als die ouders die hier achter staan en zelf niets durven te zeggen tegen hun eigen kinderen. Ze worden zelfs hysterisch als een ander vriendelijk vraagt aan hun kind of het iets rustiger mag. Echt werkelijk te gek voor woorden. Reageren hun frustratie dan af op de mensen die er wel wat van durven te vinden.

Zet die scholen en opvangdingen lekker in op een plek waar niemand woont. Dan is er ook nog genoeg ruimte voor auto's want ouders vergeten dat kinderen beentjes hebben om op te lopen of zijn zelf te lui om te fietsen. Echt super egoistisch zijn die ouders tegenwoordig en opvoeden ho maar (degenen met kinderen die wel rekening met anderen houden helemaal top en wel sociaal).

Mensen hebben niet in de gaten dat het psychisch zeer ongezond is om constant in herrie te zitten. Als ze dit perse wel willen dan durven ze niet naar hun innerlijke gevoel te kijken ze zijn bang voor gezonde en broodnodige stilte of lopen gewoon als een stel domme schaapjes achter elkaar aan. Let maar eens op: sommige hebben constant herrie om zich heen nodig en als het stil wordt vinden ze het eng en zetten zelf herrie op. Dan zijn ze bang voor hun eigen gedachten. Ik zou zeggen: gun de ander zijn rust.

Het is niet altijd mogelijk uit uit deze herrie situatie weg te komen. Houd rekening met elkaar en neem die ander serieus. Niet iedereen zit vindt die herrie geweldig en het is super ongezond zo ook voor de concentratie. Wat een onzin dat daar niets van gezegd mag worden. slikken of stikken noem je dat. In veel gevallen is het ook nog zo dat die ouders blij zijn dat ze overdag van die kinderen af zijn. Zo schepen ze er anderen wel mee op, daarom willen ze vaak niet horen dat het schreeuwen vervelend is. Zelf zijn ze ook niet eens blij dat ze die hele lange vakantie met ze samen moeten zijn! Er zijn zat ouders die overspannen worden van hun eigen kinderen.

Jolanda

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De tolerantie voor buiten spelende kinderen

 1. Niet zo kort door de bocht
 2. Helaas zeer herkenbaar
 3. Overlast kinderdagverblijf
 4. Buitenspelende kinderen
 5. Buiten spelende kinderen
 6. Veel plezier in de vakantie met het buitenspelen
 7. Buitenspelende kinderen
 8. Binnen spelende kinderen is ook al een probleem!
 9. Onderzoekje
 10. Re het bewuste artikel
 11. Meer speelplekken voor kinderen
 12. Huilende kinderen
 13. Waarom zouden die kinderen zo huilen?
 14. Waarom huilt een huilbaby?
 15. Een baby huilt niet voor niets
 16. Thuis huilen baby\'s ook
 17. Buiten spelende kinderen
 18. Re: Oh ja
 19. Fenomeen van huilende baby’s in het dagverblijf
 20. Kortzichtig
 21. Je buren hebben een creche
 22. Bestemmingsplan?
 23. De tolerantie voor buitenspelende kinderen
 24. Re: samenhang
 25. Buitenspelende kinderen
 26. Gastouderopvang en geluidsoverlast
 27. Begrip voor de kritiek, maar...
 28. Slachtofferrol
 29. Reactie
 30. Overlast buren
 31. Mijn mening
 32. Kinder asiel naast je..
 33. Werken is meer dan geld verdienen
 34. Ik wil me thuis prettig voelen
 35. Mis
 36. Kinderdagverblijf onder mij is wel degelijk een probleem!
 37. In de doofpot stoppen
 38. Overlast
 39. Kinderen mogen lawaai maken op schoolplein
 40. Overlast
 41. Overlast
 42. Kira en overlast kinderdagverblijf
 43. Kinderlachjes zijn heerlijk!
 44. Voor Yvonne
 45. Belgen steggelen over kinderlawaai
 46. Overspannen van gillende kinderen.
 47. Sodemieter op met je kinderen
 48. voor alles wat te zeggen
 49. Rekening houden met de buren
 50. Rekening houden met buren
 51. Geruïneerd door Gekrijs
 52. Gekrijs en zo meer

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.