Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

29. Ervaringen met de media

Het grote gezin heeft de afgelopen jaren in de belangstelling van de media gestaan, en misschien zal dat komend jaar ook zo zijn. Daardoor hebben meerdere grootgezinmanagers hier inmiddels ervaring mee opgedaan. Hoe waren die ervaringen, wilt u dat met ons delen?

Kijk eventueel ook op de column Dag 2002, een blik op de media!.

Reactie voor op de website?

29.1. Schooltelevisie

In maart zijn er bij ons thuis opnamen gemaakt voor de schooltelevisieserie "Huisje, boompje, beestje" , dit is op 25 november uitgezonden. De opnamen duurden de hele middag en avond, dit alles voor 2,5 uitzendminuten. Het was toegespitst op mijn dochter Maura, die moest laten zien hoe het bij haar thuis was, in het grote gezin (wij hebben 12 kinderen + 1 pleegkind + 1 inwonend kleinkind).

De uiteindelijke uitzending was leuk, maar de opnames vond ik minder prettig. Drie mannen kwamen bij ons thuis: de regisseur, de cameraman en de geluidsman. Bij binnenkomst vroeg ik of ze iets wilden drinken (ze waren net van Hilversum naar Assen komen rijden), zodat ze ons dan ook uit konden leggen wat precies de bedoeling was. Nou, dat wilden ze niet, ze wilden gelijk aan het werk, namen Maura mee naar buiten, en gingen helemaal hun eigen gang, ons werd niets meer gevraagd of uitgelegd, enkel nog gezegd (niet gevraagd!) wat we moesten doen, of wat juist niet. Ze liepen boven en beneden te filmen, terwijl ik van te voren niet wist dat ze m'n hele huis wilden filmen (niet opgeruimd, ooh, schande, hoewel dat op tv niet echt te zien was, maar toch.......).

Toen de kleintjes al sliepen moest Maura, wel een stuk of 8 keer overnieuw, naar bed gebracht, Dat die kleintjes weer wakker werden interesseerde hen niet, ook toen ik daar een opmerking over maakte werd daar verbaasd op gereageerd van "wij doen gewoon ons werk dus doe niet zo moeilijk".

Al met al vond ik het niet prettig dat mijn huis door hun die middag en avond gewoon beschouwd werd als hun studio en dat er in dat opzicht weinig respect was voor wat ik daar van vond. Als ze aan het begin van de middag maar even hadden uitgelegd wat precies de bedoeling was, dan had ik dat heel anders ervaren, nu heb ik daar een nare nasmaak aan overgehouden.

Maar nomaals, de uiteindelijke uitzending was leuk, wij hebben daar ook alleen maar positieve reacties op gehad.

Hanneke

Reactie voor op de website?

29.2. Filmsterren voor 5 minuten

Je mag wel zeggen dat we ondertussen al flinke camera-ervaring hebben. RTL4, KRO en VARA hebben allemaal al eens een item aan mijn gezin besteed. En ik heb alleen maar positieve ervaringen! Zo gingen alle TV-ploegen met veel respect met ons, ons huis en onze mening om. We hebben alle keren ontzettend veel plezier gehad tijdens de opnames (en ontzettend veel zenuwen voor de uitzending ;-)) Het is gewoon ontzettend leuk om de TV eens van de andere kant te bekijken, om eens te zien hoe zo'n uitzending tot stand komt.

Ik kan het iedereen aanraden! Groetjes, Annelies mv Caroline, Bernadette, Kees, Bart, Astrid en Juliëtte

Reactie voor op de website?

29.3. Spijt en heel erg boos.

Wij hebben ons ooit (14 jaar geleden) eens opgegeven voor een artikel over een groot gezin. Elke maand stond er in het blad Kinderen een foto van een groot gezin met daarbij een interview met de ouders. Het leek ons leuk om daar aan mee te doen. In die tijd was een groot gezin helemaal taboe. We wilden de positieve kanten van een groot gezin graag benadrukken. Na een foto te hebben opgestuurd van onze klub (ik was hoogzwanger van onze 7e) werden we uitgekozen. Als de baby er was zouden ze een middag komen.

Dat gebeurde toen onze baby een paar weken was.

Eerst het interview. We vertelden een heleboel en lieten duidelijk merken dat we blij met onze kinderen waren. Maar die vrouw stelde nogal rare vragen. Of we verslingerd waren aan de zwangerschap of waarom we anders zoveel kinderen hadden. Ik had het idee dat het niet helemaal lekker liep.

Daarna moesten er heel veel fotos worden genomen om de ene unieke te kunnen publiceren. Onze heel slaapkamer werd omgebouwd met stellages en lampen. We kregen allemaal hele dure kleding aan (kijk uit mevrouw met die duster want die is 150 gulden en moet terug naar de winkel).

Uiteindelijk werden we allemaal op het bed gegroepeerd rond de "kraammoeder en baby van een paar dagen"!!! en werden er rolletjes met fotos geschoten. Daarna gingen de kleren weer netjes in de koffer van het team.

We spraken af dat we, voor het stuk in het blad zou verschijnen, de copy zouden mogen lezen, om onze goedkeuring eraan te hechten. Uiteindelijk gebeurde dat niet. We kregen zelfs geen blad toegestuurd. Ik kon het in de winkel kopen na een seintje van een kennis die als abbonnee het blad al even in huis had.

Maar het ergste volgt nog. Totaal verbijsterd heb ik het artikel gelezen, dat die mevrouw ervan had gemaakt. Ze citeerde mij, maar alles was zo gedraaid dat wat maar enigszins negatief kon zijn erin stond. Vertelde ik (in het echt) dat het zo leuk was dat je alles zoveel keer mocht meemaken, babytijd e.d. maar ook dat je dus de kinderziektes zoveel keer door moest, had zij alleen het laatste gepakt (over die ziektes). Ze breidde alles op een onlogische manier aan elkaar. En zie daar; een heel wrang negatief beeld van waar ik zo blij mee was. Ik ben zo verschrikkelijk boos geweest.

We kregen van alle kanten reacties van mensen, en ik schaamde me vreselijk voor dat stukje. Die verslaggeefster hadden alles zo uit zijn verband gerukt dat het gewoon leugens waren geworden. Gelukkig zeiden sommige mensen; ik dacht al, er klopt niets van het stukje. Maar het deed toch zeer.

Rectificatie kon eigenlijk niet. Uiteindelijk stonden ze toe dat ze een ingezonden stukje van mij zouden plaatsen, maar wie leest dat nou na een paar nummers.

Wij hebben 1 mooie foto gekregen van het hele rolletje en dat was onze beloning.

Ik lees bladen met heel andere ogen en intervews al helemaal. Kijk uit waar je aan begint, zou ik zeggen. Het kan dus vies tegenvallen.

Elies

Reactie voor op de website?

29.4. Puberruil, een teleurstellende ervaring

Afgelopen vrijdag, 7 april, was de uitzending van de aflevering van puberruil waaraan onze dochter Miranda meedeed. Zij heeft 5 dagen doorgebracht in een grote villa in Laren, en daar het de dingen van Robin gedaan, terwijl Robin bij ons, een groot gezin was. We konden zien hoe Miranda naar Robin's school ging, naar hockey ging, en uit eten met haar ruilouders (volgens het programma voor haar de eerste keer).

Dat Robin naar Miranda's school ging is ook gefilmd, maar dat zagen we niet. Dat ik met Robin een taart heb gebakken (dat had ze nog nooit gedaan) zagen we niet. Dat we Robin Hunebedden hebben laten zien, en de Zeehondencrêche, werd niet genoemd. We zagen Robin alleen maar doelloos rondhangen met Miranda's vriendinnen.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat wij de indruk hebben dat de producers vantevoren al een stigmatiserend plaatje in hun hoofd hadden over hoe een groot gezin, en een bemiddeld gezin er uit zien, en dit zo wilden tonen. Met beeldmateriaal van 4 opnamedagen kun je manipuleren en laten zien wat je wilt. De grote gezinnen op deze site zullen zich er ook niet in herkennen, en wij herkennen onszelf er niet eens meer in.

Een teleurgestelde grootgezinsmanager.

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ervaringen met de media

  1. Schooltelevisie
  2. Filmsterren voor 5 minuten
  3. Spijt en heel erg boos.
  4. Puberruil, een teleurstellende ervaring
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.