Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

59. Ik werk, maar help de vakantie komt eraan!!!!

Ik heb een probleem want ik heb een baan (sinds 1 maand), op zich fantastisch, maar de zomervakantie komt eraan. Wij hebben drie kinderen in de leeftijd van 15, 11 en 9 jaar. Nu is mijn vraag hoe lossen anderen dit op in de grote vakantie? Regelen zij een oppas of hebben ze een andere oplossing gevonden.

Mijn man zegt dat ik me niet zo druk moet maken, want het lost zich waarschijnlijk zelf op, Maar o jee, mijn schuldgevoelens laten weer van zich spreken. Overigens gaat het maar om drie weken, de andere drie gaan we op vakantie, maar ik zie er vreselijk tegenop.

Gerda

Reactie voor op de website?

59.1. Overleg en oppas

Hallo Gerda,

Ik ben destijds voor een zelfde probleem geplaatst door mijn scheiding, mijn jongste was toen 8, de andere 2 kinderen 11 en 12. Ik werkte toen 3 middagen in de week en 1 avond. Mijn oplossing is geweest om in eerste instantie een oppas te vragen en dit langzaam af te bouwen. Aangezien jouw kinderen iets tot veel ouder zijn, kun je samen met je kinderen overleggen wat zij prettig vinden. Het is ook afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je van huis bent. Heel duidelijke afspraken maken met de kinderen, wie er thuis is en wie de verantwoordelijkheid heeft, moet zeker kunnen vooral omdat het maar een korte periode is. Elke dag even nabespreken hoe het gegaan is en wat verbeterd kan worden is ook voor allen prettig. Verder adviseer ik je vertrouwen in je kinderen te hebben. Als tussenoplossing kun je nog overwegen de jongste een paar keer per week uit spelen te laten gaan.

Heel veel succes, schuldgevoel leidt nergens toe.

Bet

Reactie voor op de website?

59.2. Oppas-collectief

Jarenlang organiseerden wij in elke schoolvakantie de "vakantieclub". Juist grotere kinderen vinden het wat saai en kinderachtig als er "zomaar" een oppas komt. Met een aantal ouders in dezelfde omstandigheden informeerden we bij een opleidingsschool (PABO, MDGO) naar studenten die door hun studiekeuze duidelijk geinteresseerd waren in het omgaan met (grotere) kinderen. Gewoon vragen of je een briefje mag ophangen of een kleine advertentie in het schoolblad. Zo'n student paste tijdens de vakanties dat op een groepje kinderen variërend van 4 tot ongeveer 8 (beetje afhankelijk ook van de leeftijden) - in het huis van één van de ouders.

Voordelen: de student kreeg een zeer behoorlijk uurloon, waardoor hij of zij het ook echt als een baan zag die de moeite waard was. De kinderen hadden leeftijdgenoten om mee te spelen en het speelgoed in andermans huis is weer net even iets interessanter. Met zo'n groep kon er bij mooi weer ook lekker naar buiten gegaan worden om daar 'n balspel oid te doen, ze verzonnen vaak de leukste dingen!

Onze kinderen hebben de "vakantieclub" nog heel lang leuk gevonden. Ik stel me voor dat het ook succesvol kan werken met bijv. kleuters.

Veel succes, Conny

Reactie voor op de website?

59.3. Vakantieritme

Hallo allemaal,

Wij hebben 4 kinderen (8, bijna 7, 4 en 2) en werken allebei 4 dagen in de week, 1 dag in de week komt oma bij ons thuis op de kindere passen en de andere twee dagen gaan de kinderen naar kinderdagverblijf (de jongste) en Buitenschoolse opvang (BSO) (de oudste 3). Wij doen dit al jaren zo en het grote voordeel is: in de vakantie loopt alles in dat ritme door: oma komt nog steeds die dag en de BSO is de hele dag open in de vakanties. Ze ondernemen er in de vakantie ook nog allemaal leuke dingen met de kids, dus wat wil je nog meer?

Maar ja, ik lees in je berichtje dat jouw kinderen al wat ouder zijn en de BSO leeftijd een beetje voorbij zijn (de oudste in ieder geval). Overleg lijkt me dan een goede optie. Wie weet wat voor creatieve ideeen ze zelf hebben. En gaat het om fulltime weken dat ze opgevangen moeten worden, of een paar dagen per week. Als het een paar dagen is, is er vast iets met vriendjes/vriendinnetjes af te spreken of logeren bij opa/oma/oom/tante enz? Wie weet wil de oudste wel een vakantiebaantje (en is dus ook overdag onder de pannen)? En vaak kun je bij een BSO ook allen vakantieopvang aanvragen (krijg je nog een deel van de kosten vergoed ook)

Veel succes! Ingrid

Reactie voor op de website?

59.4. Lang leve oma

Hallo Inge,

Dank voor je leuke reactie! Voor ons is die verdeling van werken/zorgen een prima balans, al is het ook voor ons soms best schipperen nu de kinderen meer gaan doen aan clubjes en sporten. Maar goed, tot nu toe is het allemaal op te vangen (heel prettig, die haal/breng ruiltjes met andere ouders!).

Nee, wij werken niet de hele vakantie door. We gaan deze zomer twee weken op vakantie. Ik heb die week ervoor nog vrij en Edwin die week erna. Vorig jaar hadden we dat omgedraaid, maar dat kwam toch niet zo lekker uit met inpakken (hoe goed de zorg en huishouding ook verdeeld is, dat blijft bij ons toch mijn klusje). Dus dit jaar maar weer andersom. Ik laat de kinderen dan wel die twee dagen naar de BSO gaan, maar oma komt die week niet. Heb ik zowel een dag met de kids extra, als de rust om in te pakken.

Maar ik kan me voorstellen dat het voor jullie inderdaad een stuk lastiger is. Als oma al genoeg 'uren draait' en er geen andere opvangmogeijkheden zijn. Tja, zie er dan maar eens uit te komen. Ik weet niet of de kinderen al oud genoeg zijn om op kamp te gaan? Of een nachtje bij een vriendje kunnen slapen als jullie beiden moeten werken? En nou ja, zoals ik in mijn eerdere berichtje al schreef: alleen opvang in vakanties is op de meeste BSO's ook mogelijk. en mocht je dat niks vinden: lang leve oma, dan!

Gaan jullie nog op vakantie?

Groetjes van Ingrid

Reactie voor op de website?

59.5. Vakantie Ingrid

Hallo Ingrid!

Wij willen 2 weekjes naar Spanje gaan. We hebben een eigen vouwwagen en daar gaan we al jaren mee weg! Dat is harstikke gezellig! De oudste 2 slapen in een eigen tentje. We nemen kratjes mee voor de boodschappen, zoals koffie,toiletpapier, keukenrol, suiker, thee en dat soort dingen.

En in vakantie tijd komt oma altijd de dieren bij ons thuis verzorgen. Maar als we terug komen staat er dan wel altijd een groot cadeau voor oma klaar, zoals een goed gevulde boodchappentas met allemaal lekkere dingetjes. En vorig jaar hadden we haar een nieuwe fiets cadeau gedaan, ze was toen reuze blij! Want ze stapt s'morgens vroeg al vroeg op de fiets om naar ons toe te komen. Dus moet ze ook goed vervoer hebben toch? Ik hoop nog gezellige tips van je te ontvangen of leuke vakantie tips!

vele groetjes ,Inge

Reactie voor op de website?

59.6. Vakantierooster?

Hoi alle ouders,

Ik moet zelf ook in de vakantie werken, niet iedere dag maar een paar dagdelen en mijn man full-time. Mijn zoon zegt dat andere kinderen alleen mogen thuis blijven en naar het zwembad mogen gaan (hij is 12), maar toch durf ik dat niet goed! Stel dat er tussentijds iets gebeurt.

Wij hebben wel samen 3 weken vakantie. Wat doen jullie zoal in de vakantie? eerst huis netjes opruimen en dan weg,of alles in de vakantie wat makkelijker met eten enz?

groet Ellen

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Ik werk, maar help de vakantie komt eraan!!!!

  1. Overleg en oppas
  2. Oppas-collectief
  3. Vakantieritme
  4. Lang leve oma
  5. Vakantie Ingrid
  6. Vakantierooster?
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.