Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

73. Vakantie voor een grootgezinsmanager

Hoe doen jullie dat met vakantiedagen? Ik heb af en toe het gevoel dat ik nooit echt vakantie heb. De was gaat door, het eten moet steeds gekookt worden, etc. Maar er zijn ook andere dingen, zoals het onderhoud van het huis: opnieuw een kamer behangen, de deuren verven, etc. Ik word al moe als ik er aan denk.

Ik weet het wel: "moet ik maar niet kiezen voor zoveel kinderen", roepen de kleinere gezinnen, en dat is misschien ook wel zo. Maar ik zou nu wel eens willen weten hoe anderen grote gezinnen dat oplossen.

groetjes Ingrid

Reactie voor op de website?

73.1. Vakantie op de Camping

Wij hebben dit jaar voor het eerst een sta-caravan. Het is wel een oude maar hij prima voor ons. We hebben hem overgenomen van een vrouw die er altijd met haar 8 kinderen heeft gezeten, maar hem weg deed omdat ze nu allemaal getrouwd zijn. Dit betekent wel dat alles voor een groot gezin aanwezig is, wasmachine, droger, servies, kortom, alles wat je nodig hebt. Want dat gaat gewoon door natuurlijk. Maar de kinderen hebben op deze manier echt vakantie, met zwembad, spelletjes en uitstapjes die er georganiseerd worden. Daarbij kunnen ze daar vrij rondlopen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze onder een auto terecht komen. Hierdoor heb ik zelf ook een soort vakantie en krijg ook eens de kans om iets voor mezelf te doen, hoop ik. Na de zomer zal ik vertellen hoe het in werkelijkheid bevallen is, maar nu zie ik het wel zitten

Groetje Alice

Reactie voor op de website?

73.2. Heerlijk, vakantie!

Hoi, ik ben net terug van 4 dagen vakantie in Zeeland, lekker alleen. John heeft op de kinderen gepast ondanks dat hij niet gemist kon worden op zijn werk. Was met een e-mailvriendin die er ook even tussenuit wilde. Als je eigen man kan oppassen is het erg gemakkelijk om weg te gaan en je hoeft toch niet lang? Voor de kinderen was het ook vakantie want pappa houdt niet zo van aardappelen! Toen we minder kinderen hadden gingen we met zijn tweëen nog wel eens een weekend weg maar nu niet meer. Het kost me teveel moeite om alle kinderen weg te brengen. John houdt trouwens ook niet van vakantie dus dit is een pracht oplossing. En Ingrid, heeft je man omdat hij thuis is gelijk wat tijd voor klusjes waar je met alleen een weekend niet aan toe komt!!

Sandra

Reactie voor op de website?

73.3. Toch jammer

Vanwege de gezinsuitbreiding eind vorig jaar, en de nodige veranderingen aan eerst tuin en later huis, was al vroeg dit jaar besloten om deze zomer niet op vakantie te gaan. Maar naarmate ik meer mensen zie vertrekken hebben we er eigenlijk wel spijt van.

Ik moet eerlijk zeggen dat de kinderen de eerste 2 weken zonder problemen hebben doorstaan, ze spelen veel met elkaar en met de weinig overgebleven vriendjes uit de buurt, en Jos kijkt uit naar de drie weken vakantie die hij waarschijnlijk (dat is bij zijn werk toch altijd nog wat onvoorspelbaar) over 1,5 week heeft, maar zelf heb ik erg het gevoel dat we beter weg hadden kunnen gaan. Voor Jos is het feit dat hij niet heen en weer hoeft te rijden naar Hilversum al vakantie op zich, en lekker met de kinderen rommelen vindt hij ook heerlijk, maar ik heb af en toe het gevoel dat alles gewoon doorgaat. De was, de boodschappen, de kattebak, het eten koken enz.

Nou wil ik niet klagerig overkomen, maar ik breng het grootste deel van mijn tijd toch door in dit huis, en uitstapjes die ik met de kinderen (alleen) maak zijn toch ook redelijk voorspelbaar. In een heel andere omgeving zie je andere dingen en doe je ook vaak andere dingen. Lijkt erg negatief allemaal, maar ik ben er nog niet depressief van geworden, maar heb wel vast een adres gezocht voor de herfstvakantie. We gaan dan naar een boerderij...lekker tussen de koeien. Hebben we ooit wel eens vaker gedaan. Prima alternatief voor zo'n vakantiepark. Voor deze vakantie heb ik wat foldermateriaal bij elkaar gezocht, en ga gewoon veel uitstapjes plannen, om zo toch het vakantiegevoel te krijgen.

Prettige vakantie allemaal. Ingrid S.

Reactie voor op de website?

73.4. Vakantiedagen

Ik heb net het stukje gelezen over de vakantiedagen van Ingrid. Als Hanny een "vrije dag" wil hebben neem ik daarvoor een snipperdag of compensatie dag. Ik werk af en toe op zaterdag en neem dan een doordeweekse dag vrij.

Voor klusjes in het huis hebben wij een soort kring van mensen opgebouwd waar we over en weer bij elkaar klusjes doen zonder dat dar een vergoeding aan te pas komt. Ikzelf ben bijvoorbeeld handig in allerlei technische klusjes die ik dan in ruil voor andere diensten bij anderen uitvoer. Ik heb pas bij iemand een verwarmingsinstallatie aangelegd en in ruil daarvoor wordt door hem, een schilder, bij ons de zolderverdieping geschilderd en behangen. Iemand anders bij wie ik geholpen met een verbouwing van de keuken die zelf timmerman is doet de aanpassingen op de zolder.

Hanny doet veel kinderkleren zelf maken en doet veel truien breien. In ruil daarvoor komen anderen dan weer andere dingen terug doen zoals oppassen, helpen in de huishouding, de tuin verzorgen, enzovoort.

De basis hierbij is dat alles zonder vergoeding in geld gaat, alleen werkelijke onkosten worden vergoed. En omdat we allebei uit een gezin van vijf kinderen komen en een goede familieband hebben, krijgen en geven we ook veel hulp aan de familie. Als we allebei een dagje weg willen komen de ouders van Hanny of mijn broer en schoonzus graag een dagje oppassen. Voor Hanny haar ouders worden de vier kinderen echter wel een hele belasting. Ook kennissen die hulp hebben ontvangen, komen dan wel op de kinderen passen. En daarnaast moet je natuurlijk vaak toch nog veel geduld hebben. Er is vaak niet genoeg tijd om bepaalde dingen (snel genoeg) te doen of het geld is er even niet voor beschikbaar. Veel wensen houden een mens tevreden en strijdlustig.

Gerrit Jan

Reactie voor op de website?

73.5. Toch vakantie

Vorig jaar konden we naar de stacaravan van iemand op een camping aan de zee. Een bijzet-tentje, een extra vouwcaravan en een extra oude caravan en zie daar: we waren met z'n tienen op de camping. Het vervoer deden we geslitst. Hanneke en de kleintjes (railrunners) met de trein en ik met de groten in de auto met de bagage aanhanger er achter. 2 weken in de hitte aan zee is ons echter prima bevallen.

Nu lag er geen vakantieaanbod. We hebben besloten om daarom zelf een caravan aan te schaffen en voor het eerste jaar niet te ver weg te gaan zodat we met twee keer rijden de bagage en de personen op de camping krijgen. Dan zien we wel hoe het allemaal bevalt en of we de campeerderij nog verder gaan uitbreiden.

Bij ons is het kindertal afnemend, dwz ze willen niet meer allemaal mee. Zo het nu lijkt, blijven er zes thuis en gaan er acht plus pleegzoon mee. Waar we naar toegaan beslissen we een dezer dagen. Ik laat nog wel eens horen hoe deze expeditie heeft uitgepakt.

groeten, Be

Reactie voor op de website?

73.6. Op vakantie voor de kinderen?

Zelf hebben we van huis uit geen vakantiehistorie opgebouwd, zowel Jose als ik hebben nooit die drang naar het vakantiesfeertje gehad. Naarmate de kinderen wat groter worden, op school zitten en dus wat vaker gevraagd wordt naar vakantieverhaaltjes, komt dat onderwerp weer regelmatig ter tafel. Yari heeft zelfs al eens een compleet vakantieweekje op school gefantaseerd om zo te vermijden dat hij als een van de weinigen niets te vertellen zou hebben.

Dit jaar echter kwamen onze oppaskinderen echter met een niet te weigeren vraag: Ze gaan binnenkort verhuizen en boden ons ter afscheid een midweek in een bungalowpark aan. Alle 8 kinderen helemaal dol van blijdschap en vader en moeder met wat praktische oplossingen voor het verblijf van drie honden elders. We zijn de week goed doorgekomen en de kinderen hebben nu ook echt het gevoel op vakantie te zijn geweest.

Nu, een week later, zitten we al met de vraag of we het volgend jaar misschien toch maar weer een weekje er tussen uit gaan. Voor mij persoonlijk hoeft het niet, maar als ik zie hoe de acht hebben genoten (zelfs van kippen in de achtertuin) is de kans aanwezig...........

Vader Hans

Reactie voor op de website?

73.7. Vakantie voor een grootgezinmanager

In ons gezin ben ik degene die het liefst met vakantie gaat. Ja het lijkt verslepen van je huishouden maar dat valt in de praktijk erg mee. Wij zoeken heel bewust de zon op, dan maar wat langer in de auto. Voordeel: iedereen de hele dag buiten. De kinderen lopen van vroeg tot laat in badkleding,dus weinig was. Koken doet mijn man in de vakantie. Een paar t-shirtjes uitwassen vind ik niet erg want dan spreek je nog eens iemand en krijgt van leuke tips over de omgeving.

De afwas is het enige knelpunt. Geen vaatwasser dus met de hand. Maar we stellen een rooster op zodat de kinderen ook mee helpen. De caravan houden we bij, maar de tentjes van de kinderen regelen ze zelf. Ik kijk heel bewust niet naar binnen. Ze zoeken het daar zelf maar uit. Het gevolg, na een paar dagen rommel verveelt het en proberen ze het netjes te houden.

O ja we hebben vijf kinderen. Ik vind vakantie heerlijk.

Henny

Reactie voor op de website?

73.8. Vakantie voor een grootgezinmanager

Op vakantie betekent voor mij dat ik zo weinig mogelijk hoef te doen. Simpel koken, wat vaker friet, een bezem door de caravan en voortent, oude kleren die we wat langer dragen. En vooral lezen. Normaal heb ik daar geen tijd voor maar op vakantie lees ik de alles wat ik mee kan nemen. Geen radio, geen T.V., wel wat gezelschapspelen. Ook het feit dat de kinderen elkaar vermaken geeft mij heel wat meer rust. Daarnaast het feit dat je opstaat wanneer je uitgeslapen bent of door de vogels wakker gezongen wordt, en naar bed gaat wanneer je wilt, geeft zoveel ontspanning.

En omdat we de caravan op een seizoensplaats in de buurt zetten, begint onze vakantie al in april en eindigt pas in oktober.

Ans

Reactie voor op de website?

73.9. Vakantiegevoel van een grootgezinmanager

Echt vakantie hebbn we eingelijk als ik heel eerlijk ben, alleen als we soms met zijn tweeen even een langweekend zonder de kinderen wegkunnen. Ook al gaan we met onze kinderen camperen en je hebt niet je huishouden zoals thuis, je bent voornamelijk wel bezig met de kinderen. Zeker als je nog jonge kinderen hebt en die wel op een camping in de gaten moet houden. Dus voor ons niet lekker rustig een boekje lezen (als ze slapen kan dit). Niet dat het erg is om zoveel met de kinderen bezich te zijn maar ik voel het dus niet als een echte vakantie. Ik bedoel zoals vroeger nog zonder kinderen.

Jessica

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Vakantie voor een grootgezinsmanager

  1. Vakantie op de Camping
  2. Heerlijk, vakantie!
  3. Toch jammer
  4. Vakantiedagen
  5. Toch vakantie
  6. Op vakantie voor de kinderen?
  7. Vakantie voor een grootgezinmanager
  8. Vakantie voor een grootgezinmanager
  9. Vakantiegevoel van een grootgezinmanager
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.