Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

50. De inhoud van feestvieren

Gedurende het jaar komen we heel wat feestdagen tegen. Wat doe je ermee, gaan ze min of meer ongemerkt voorbij, of probeer je er een diepere zin aan te geven. Zie ook de column!

Reactie voor op de website?

50.1. Feesten van binnen uit

Waarom vieren mensen feest?

Vroegen was dat, omdat ze samen iets te delen, of mede te delen hadden. Na de oogst was het goed feesten. Ook een bruiloft, waarbij twee mensen elkaar beloven hun leven te delen is een feest met een intrinsieke inhoud. Of een religieuse beleving delen, zoals een Heilige communie is waardevol voor degenen die dat oprecht doen.

Merkwaardigerwijs, is men juist het huwelijk als een prive zaak gaan beschouwen, en niet meer als een 'dorpsfeest', en zijn bepaalde 'onzinfeesten' in Nederland tot cultuur verheven (omdat we niks anders hebben, denk ik). Het doel hiervan is gewoon: Consumeren! Ga maar eens naar zuidelijk gelegen landen, en kijk hoe er daar gefeest wordt.

Sinterklaas vieren we alleen omdat de school dat wil, en de hele kleintjes dat leuk vinden. Als die groot groeien, houdt het Sinterklaasfeest gewoon op, behalve als zij zelf zeggen ermee door te willen gaan. En dan is dat vast vanwege de cadeautjes.

Kerst betekent voor ons niets, omdat wij geen christenen zijn. We maken er wel een soort 'midwinterfeest' van, omdat we onze kinderen niet de gezelligheid willen ontzeggen die bij kerst hoort. Dus: lekker eten, lichtjes aan. En lekker eten is eten wat we lekker vinden, en niet wat de tijdschriften ons voorspiegelen.

Ons leukste religieuse feest is aan het eind van de maand Ramadan, (de vastenmaand van moslims, waarbij ze de hele dag niet mogen eten en drinken). Vooral de oudsten vinden het 'cool' om er aan mee te doen. Op basis van vrijwilligheid. Dat feest: het Suikerfeest, is een echt feest. Je voelt je feestelijk, omdat je na een maand vasten weer gewoon ontbijt. Kinderen krijgen cadeautjes en nieuwe kleren. We gaan op familiebezoek. Dat is een feest wat intrinsieke waarde heeft voor ons.

Een wat zwaarder religieus feest, waar we in Nederland moeilijk vorm aan kunnen geven is een ander islamitisch feest, het offerfeest (daar gedenken Moslims het verhaal van de profeet Abraham, die leerde dat de Ene God geen mensenoffers nodig heeft). Binnen moslim kringen wordt dan veel gebeden en zo. Kinderen vinden daar niet zoveel aan, omdat er niks te consumeren valt. Toen wij bijv. eens op familiebezoek waren tijdens dit feest, vroeg een van onze kinderen: waar is het feest? (geen slingers, geen lichtjes, geen cadeautjes)

Zowel christelijke als islamitische feestdagen kunnen alleen inhoud krijgen als je de kinderen vertelt over God, op de manier zoals het geloof dat voorspiegelt. Kun of wil je dat niet, dan zou ik het echt afschaffen. Pasen is voor ons gewoon een lentefeest, waar de eieren goed bij passen. Kerst is het midwinterfeest. Hemelvaart en Pinksteren zijn gewoon vrije dagen. Wij vertellen onze kinderen wel waar deze dagen voor staan.

O ja, en wij vieren alleen de verjaardagen van onze kinderen. Een kinderfeestje, waarbij zij het middelpunt zijn, en een grote mensen feest (voor de cadeautjes, en om de familie te zien (andersom, hoor). Een groot feest voor de drie jarigen in augustus, en een feestje voor ons decemberkind.

En onze eigen verjaardag vieren.... dat gevoel kennen we niet. Soms moet ik echt bij mezelf nagaan hoe oud ik ook alweer ben. Heerlijk toch?

Ik denk dus dat als een feest niet van binnenuit komt, dat je het dan niet moet vieren.

Anja

Reactie voor op de website?

50.2. Een feest van geven

Anja, wat leuk om nu eens te lezen over de moslimfeesten. Ik wist er, buiten de betekenis van Ramadan en het suikerfeest, niet veel van.

Ik ben het met je eens dat een feest een innerlijke betekenis moet hebben. Niet eens ben ik het met je oordeel over het Sinterklaasfeest. Eigenlijk is het een feest van geven en niet van krijgen. Dat is ervan gemaakt. Zoals zoveel feesten verworden tot commerciele behoeften, kijk nu maar eens in de etalages en in folders. En dan die vreselijke muziek. Maar dit even terzijde. Terug naar het feest van geven.

Voor de kleintjes is het goed om voor te lezen hoe Sinterklaas allemaal mensen heeft geholpen. Die verhalen zijn best te vinden. Voor de grote kinderen in ons gezin gaat het erom dat je voor iemand een surprise maakt en een gedicht. Daarin zit ook nog een speciaal gezocht cadeautje, maar dat is niet het belangrijkste.

Onze jongste, net negen zou ook mee doen met dit ritueel. Als hij 's middags uit school komt wil hij spelen en is absoluut niet in de mood voor het maken van een surprise. Dat ging zo een aantal dagen. Tot ik hem vroeg hoe hij het zou vinden om een afgeraffeld pakje te krijgen zonder gedicht. Het lichtje ging schijnen en samen hebben we aan zijn titanic-boot gewerkt voor zijn zus. Zelfs een gedicht heeft hij in zijn hanepoten op papier gezet (en voor een groot deel zelfbedacht wat ik weer prachtig vond.) Natuurlijk is zijn surprise niet zo geavanceerd als die van zijn grote technische broer, die in de weer was geweest met lampjes en geluidjes. Toch maakt dat voor de krijgers niks uit.

Ik vind dus Sinterklaas een uitermate sociaal feest, dat veel drukte met zich meebrengt waar ik wel een diepe ademteug voor moet halen, maar wat ik nooit zou willen missen.

Keti

Reactie voor op de website?

50.3. Feest en tradities

Beste Keti en anderen,

Als ik je verhaal goed begrepen heb, komt het Sinterklaasfeest bij jou van binnen uit, hebben jij en je gezin (en misschien nog wel meer mensen) er een sociale betekenis aan gegeven (die het van oudsher misschien ook had). Ik kan zelf die betekenis er niet zo aan geven. Ik beleef geen plezier in het doen van cadeautjes aan leden van het eigen gezin. Zeker niet in de vorm van 'surprises'.

Het sociale aspect zien wij meer in het geven van concrete nuttige zaken aan mensen die het nodig hebben en die het zelf ook wensen. Maar dat is een kwestie van beleving. Ik veroordeel het sinterklaasfeest ook niet, men moet zelf weten hoe men het viert. Alleen zie ik er voor mezelf niet zoveel in. Ik vind het wel leuk met kleine kinderen, omdat je dan zo kunt opgaan in hun belevingswereld.

Anja

Reactie voor op de website?

50.4. Onze manier

Door de jaren heen hebben feesten een eigen betekenis gekregen binnen ons gezin.

Een verjaardag is een dag waarop de jarige extra in het middelpunt staat. Kadootjes van allemaal, zelf het menu kiezen, traktaties voor in de klas, en als ze nog op de basisschool zitten natuurlijk een kinderfeestje.

Het sinterklaasfeest is hier een kadootjesfeest, zolang er nog kinderen zijn die 'geloven' in Sinterklaas, stellen we de surprises uit tot oudjaarsavond. Dan kunnen alle kinderen meedoen.

Anders ligt het bij de kerkelijke feesten. Ik ben katholiek opgevoed, en op deze feestdagen ging ik toch minstens 1 á 2 keer naar de kerk. Het gaf iets extra's aan die dagen. Maar toch als ik erop terugkijk, ook veel twijfels. Wat gebeurde in de kerk was best imponerend, ik had geleerd dat het goed was om daar te zitten. Maar ik begreep er toen weinig van. Later zag ik het meer als een soort bezinning, maar daarvoor hoef ik niet in de kerk te zitten.

Op de basisschool van de kinderen worden deze feesten gevierd vanuit hun oorspronkelijke betekenis. Kerstmis is dan een van de lichtfeesten, die ons door de winter heen helpen. Deze benadering spreekt me meer aan. Binnen ons gezin worden deze dagen gezien als extra vrije dagen, waarin wat meer tijd voor elkaar is.

Nell

Reactie voor op de website?

50.5. Feestdagen

Hallo allemaal,

De feestdagen doen we hier met zijn allen. De ene maakt lekkere hapjes, de anderen de drankjes, de hele dag door, met van alles proeven. Dus erg gezellig!

Op verjaardagen cadeau's van iedereen, taart en eten mogen ze mee helpen maken, en vanaf groep 3 mogen ze een vriendje uitnodigen.

Sinterklaas-inkopen doe ik over het jaar verspreid. We houden het bij het kopen van kleinigheidjes, want Sint geeft bij ons veel, maar wel kleine cadeau's. Erg spannend en leuk. Vaak zijn de leuke artikelen in de zomer het goedkoopst.

groetjes, Ingrid moeder van 10 kinderen.

Reactie voor op de website?

50.6. Familiefeesten

Leuk om te lezen wat anderen doen met feesten als Sinterklaas en Kerst. Voor ons is ook Pasen een belangrijk feest waarbij wij naast het Bijbelse Paasverhaal vooral het nieuwe voorjaar vieren. Vroeger toen ik zelf kind was gingen wij met mijn ouders dan een flink eind wandelen en ergens ver van huis in de weilanden liep mijn vader dan vast vooruit en verstopte wat eieren. Als we de eieren gevonden hadden werd er thee en koffie geschonken uit meegebrachte thermosflessen. Met mijn eigen gezin doen we dit nog steeds. Een van de oudste kinderen is paashaas en verstopt de eieren in het park. Steeds meer vriendjes en vriendinnetjes, buren en familie vonden dit zo leuk dat ze mee gingen. De koffie en limonade nemen we gewoon mee en bij mooi weer zijn we een halve dag in het park. Midden in de natuur, zonder haast, grote mensen praten lekker bij en kinderen eten paasbrood en eieren en dollen in het gras of tussen de bomen.Voor mij is dit het meest ongedwongen feest van het jaar.

Groetjes, Ellen

Reactie voor op de website?

50.7. Het vieren van feesten

Nu voor de meeste Nederlanders de feestdagen weer voorbij zijn, maken wij moslims ons op voor Ied-ul-fitr (het feest aan het eind van de Ramadan, bij de meeste mensen bekend als het Suikerfeest). Ik ben het er van harte mee eens dat je ergens alleen maar een feest van kan maken voor jezelf en je kinderen als je bewust met het feest omgaat. In deze samenleving is het bovendien niet zo vanzelfsprekend om aandacht te besteden aan Ied-ul-fitr, geen media- en comerciële trekker, dus je moet het echt zelf doen. Zo ervaar ik dat tenminste. In een niet-islamitische omgeving moet je zelf meer initiatief nemen, je eigen weg zoeken en keuzes maken. Dat moet je trouwens bij alle feesten die in de loop van het jaar voorbij komen. Steeds weer moet je voor jezelf bepalen hoe je ermee omgaat en waar je in welke mate aandacht aan besteedt.

Het afgelopen weekend (van Nederlands oud en nieuw) heb ik ter voorbereiding van Ied-ul-fitr eindelijk de moed gevonden om met het huis aan de slag te gaan. Het is namelijk gewenst om, naast geestelijke en lichamelijke reiniging, ook je huis schoon te maken voor het feest, het geeft ook echt een heel goed, opgeruimd gevoel, maar het eind is nog lang niet in zicht... maar goed, er is een begin gemaakt. Deze week tussen de bedrijven door nog op zoek naar wat 'verantwoorde' kadootjes voor de kinderen en nieuwe kleren. Ik moet er daarbij aan denken dat ik mezelf niet oversla en alleen aandacht aan de kinderen besteed.

Ik heb het plan opgevat om samen met mijn zoon van 5,5 jaar deze week slingers te gaan maken, en dan aan het eind van de week de lichtjes (kerstboomlichtjes voldoen prima) in de kamer op te hangen en misschien ballonnen. En ik probeer deze week eindelijk een gordijntje te naaien voor het slaapkamertje, waar nu al meer dan een jaar een oud laken voor hangt. En nu eindelijk eens een schemerlampje te kopen. Dat is bovendien een leuk kadootje. Kortom, ik probeer er op mijn eigen manier iets feestelijks van te maken. Ik vind het belangrijk dat het iets speciaals wordt, het hoeft niet iets heel uitbundigs te zijn, maar ik hoop toch een soort 'familie'traditie op te bouwen en voor ons allen een Ied-gevoel.

We hebben afgesproken met een aantal moslimvrouwen om tijdens Ied bij elkaar te komen. Niet iedereen heeft familie om de feestdagen mee door te brengen en het is belangrijk om ook samen als gemeenschap het feest te beleven. Maandag mag onze zoon trakteren op school en voor het schoolkrantje van deze week probeer ik nog een paar regeltjes te schrijven over het Suikerfeest. Kortom, de voorbereidingen zijn in volle gang.

Groeten van Aisha.

Reactie voor op de website?

50.8. Lichtfeesten

Ik had een vraagje: of u informatie naar mij zou kunnen sturen over lichtfeesten in december zoals.....
-Sint-Maarten
-Sint-Nicolaas
-Kerstfeest
-Driekoningenfeest

Alvast bedankt.

Reactie voor op de website?

50.9. Feestdagen?

Hoi,

Ik wilde mijn verhaal vertellen over sinterklaas en de andere feestdagen. Voor ons is sinterklaas altijd het feest geweest van kleine presentjes, die in de vorm van een surprise werden aangeboden. Dit dan begeleid van een gedicht waarin 1 van de eigenaardigheden van de ontvanger op de hak wordt genomen. Hoe duur de kado's ook bij vrienden en klasgenoten waren, altijd hebben we vastgehouden aan het idee, dat sinterklaas een feest van en voor het kleine was, met nadruk op de aandacht die aan de surprise en gedicht werd besteed. Toen de jongste nog te klein was, was daar de spanning tussen hen die wisten als extra.

Het kerstfeest, heb ik jaren gevierd zoals het me van huis uit was voorgedaan. De laatste jaren stuit me dit erg tegen de borst. Ik ben niet gelovig en waarom extra gezellig met kerst? Dit moet het hele jaar door op bepaalde momenten kunnen. De kerstboom komt er niet meer in. En ik creëer nu extra leuke momenten in het jaar waarop we iets leuks met elkaar doen, zonder vriendjes of vriendinnetjes. Een keer uit eten, een keer samen koken, of gewoon een wandeling samen, of een middag spelletjes. Dit dan met extra aandacht voor elkaar. Ik moet zeggen dat dit door iedereen bijzonder gewaardeerd wordt.

Ook aan de cult van lekker eten met feestdagen doe ik niet mee, we eten altijd wel lekker en de gezelligheid zit in jezelf.

Bet

Reactie voor op de website?

50.10. Een tegenwicht

Van huis uit gelovig opgevoed, heb ik een speciaal gevoel bij kerstmis. Elk jaar zet ik samen met mijn kinderen het kerststalletje neer en vertel ze dat de zoon van God geboren gaat worden. En hoe speciaal dat was, dat Hij geboren werd in een stal. Ik vind ze nog te klein om de speciale gebeurtenis achter Pasen en Pinksteren te vertellen, maar zal dat zeker doen. Het is uiteindelijk aan hen om het eventueel eigen te maken. Het Sinterklaasfeest is nu nog een feest van cadeautjes krijgen en liedjes zingen bij de open haard. Later wordt dat lootjes trekken en rijmen schrijven.

Verjaardagen worden gevierd met de hele familie. Geboorten, dopen, trouwen, jubileau, diploma's is altijd een moment om weer bij elkaar te komen. Waarom? Om het kille en vluchtige van de huidige maatschappij een tegenwicht te geven in de eigen huiselijke sfeer en om ze gevoel voor samenzijn en ritueel bij te brengen.

Fenne

Reactie voor op de website?

50.11. Tractatie voor bij geboorte broertje/zusje

Wie heeft er leuke tips/ideeen om te trakteren op een peuterspeelzaal als onze dochter een broertje of zusje krijgt?

Linda

Reactie voor op de website?

50.12. Kinderwagen van doosje rozijntjes

Pak een doosje rozijntjes of 'n ander klein doosje in in een gekleurd papiertje. Maak er 4 wieltjes aan van kartonnen rondjes, evt. dropjes. Papieren 1-pers. cake-vormpjes middendoor knippen, en die als kap op het doosje plakken. Klaar is de kinderwagen. Eventueel kan er een klein vingerpopje in. Succes!

H.

Reactie voor op de website?

50.13. Lange vingers met muisjes

Mijn kinderen hebben bij de geboorte lange vingers met het puntje gedoopt in boter en muisjes getrakteerd. Een groot succes!

Mary

Reactie voor op de website?

50.14. Informatie over feesten

Zojuist heb ik gezien dat op de site van www.arkade.nl veel (onderwijs)informatie staat over de lichtfeesten.

M.

Reactie voor op de website?

50.15. Lente(communie)feest

Graag had ik van iemand wat tips gehad voor het geven van een lentefeest. Onze zoon is 6jaar en de communie staat voor de deur. Nu is mijn probleem dat ik het niet geven kan omdat ik een gemengd huwelijk heb. Mijn man voelt er niks voor om het kerkgedeelte te doen. Hoe kan ik dit nu het beste doen zodat mijn familie zich toch op een communicantenfeest voelt? Zij zijn namelijk erg katoliek ingesteld.

Wat kan ik doen om de meter en peter in ere te houden? Een gedicht? Wat geef je tegenwoordig aan de familieleden /grootouders /meter /peter? Ik heb er geen idee van. Wie helpt mij de dag op te vullen?

thanks xxx Aalessandra

Reactie voor op de website?

50.16. Lentefeest/communiefeest

Hoi Aalessandra,

Ik denk dat jouw zoon nog te jong is voor zijn communie. Dat is pas in groep 4 en dan zijn ze 8 à 9 jaar! (weet ik omdat ik dit jaar ook een communikantje heb) Je heb dus nog even om over dit onderwerp na te denken!

Maarre, wat ik me afvraag, waarom vind je dat je een soort van communiefeest moet geven terwijl je zoon zijn eerste communie NIET doet? Volgens mij klopt dat niet! Je haalt dingen door elkaar alleen om je familie tevreden te stellen! Volgens mij is dat niet in de geest van wat een eerste communie inhoudt. Wij hebben zelf ook een gemengt huwelijk. Mijn man (en zijn familie) is Katholiek. Ik ben Ned. Hervormd (en mijn familie ook!). Omdat wij in Noord Brabant wonen hebben EN omdat de (meeste) Katholieke gebruiken mij erg aanspreken, hebben wij ervoor gekozen om te trouwen in een oekumenische kerkdienst, maar onze kinderen (4 in getal) Katholiek te laten dopen en opvoeden. Wij hebben ervoor gekozen omdat wij vinden dat je een kind wel dingen uit verschillende geloofsvormen moet mee geven, maar ze ook maar 1 geloof echt goed kunnen beleiden. Dus dat betekent ook dat ze hun communie doen en later hun vormsel.

Twee jaar terug heeft onze oudste zijn eerste communie gedaan. Daarbij was ook mijn familie aanwezig in de kerk! En hoewel ik van te voren veel vragen kreeg over het hoe en wat van de dienst, de eventuele kadootjes en het feestje achteraf. Iedereen was er, leefde mee het onze zoon en het werd een gezellige feestelijke dag.

Wij hebben eigenlijk niet zoveel bijzonders gedaan. Eigenlijk net zoiets als een verjaardagsfeestje, maar met kleinere kadootjes. Gewoon gezellig dus! Ik ben dan ook van mening dat het doen van je eerste commie niet gaat om de grootte van de kadootjes of het feest, maar om het ontvangen van je eerste communie. Dat hebben we onze kinderen dan ook duidelijk mee gegeven! Want ja, zij hoorde ook van kinderen die een supergroot feest of supergroot kado kregen. Ons kind dus niet en hij vond het oke zoals wij het deden! Hij was TCOH WEL de feesteling!

Dus, bedenk wat het doen van de eerste communie inhoudt, en wat je er zelf voor invulling aan wilt geven! Het WEL vieren, maar GEEN eerste communie laten doen, is denk ik ook niet wat je familie verwacht! En wat vind je ZELF eigenlijk belangrijk??

Je schrijft dat je man niets voor het kerkelijke gedeelte voelt. Is je zoon wel gedoopt? Anders heeft een eerste communie natuurlijk al helemaal niet veel waard! Denk dus goed na! Alleen een communiefeestje geven, zonder naar de kerk gaan om zijn eerste communie te ontvangen is volgens mij geen alternatief! Dan kun je beter eerlijk zijn en je familie uitleggen dat jullie het niet willen en dat dat jullie eigen keuze is!

Succes met je beslissing... enne... ik hoop nog eens te lezen hoe je het hebt opgelost!

Sonja

Reactie voor op de website?

50.17. Communie-lentefeest

Beste Sonja,

alvast bedankt voor je reactie. Even iets uitleggen. Hier in de Limburg doen ze hun eerste communie toch op hun 6-7 jaar hoor. En ons zoontje is gedoopt ja. Wel met tegenwil van mijn man, maar toch. Weet je, hij, (mijn man dan) is 2voudig opgevoed, dus ook gedoopt en communie. Alleen daarna werd hij moslims opgevoed in de mate dat zijn pa hem kon controleren: stiekem toch eten enzo van die dingen.

Op zijn 25ste zijn we getrouwd (niet in de kerk, heel erg voor mij en mijn familie maar ja liefde was blind toen hé). Dus toen kwamen de kids. De oudste is gedoopt op 1.5jaar en moet nu zijn communie dus gaan doen. En daar wringt het dan hé. Hij begint er nu bij stil te staan aan de moslim opvoeding. En ik ben er radicaal tegen omdat hij nooit zo was! Want punt nr 2: ons 2de zoontje is er nu 8 maand en ik wil hem graag dopen, ook tegen die tijd.

Dus, begrijp je nu een beetje mijn standpunt. Of vind je dat ik overdrijf? Ik ben dus wel katholiek. En ik wil dit heeeel graag (italiaanse!) Hij heeft alles meegedaan met ons, maar nu het onze beurt is haakt hij af! En ik kan er niet mee omgaan! Vind het ronduit egoïstisch en stom. Maar alé, ben nu benieuwd naar je antwoord.

Groetjes Alessandra

Reactie voor op de website?

50.18. Wat geef ik aan een jongen

Hoi ik heb een vraagje. Wat geef ik aan een jongen die zijn 1e communie doet? Voor een meisje dacht ik aan een kettinkje met een kruisje of maria afbeelding.

Ik hoop dat u me kan helpen.

groetjes Wijnanda

Reactie voor op de website?

50.19. Wat geef ik aan een jongen?

U kunt bijv. een kettinkje met een naamplaatje eraan geven of een horloge. En anders iets wat ze leuk vinden. Of een goede parkerpen. Dit zijn wat tips waar ze lang wat aan hebben. Of een dagje naar een pretpark naar keuze, dit zal hem lang bijblijven, een dagje alleen met hem.

Succes Anita

Reactie voor op de website?

50.20. Wat geef je aan een jongen

Hoi Wijnanda,

Ook een jongen kun je een (grover) kettinkje met een "stoer" kruisje geven, volgens mij hoor. Andere dingen ... tja ik denk dan aan iets blijvends en van zilver. Bijvoorbeeld een eigen bestek, ring, "stoere" armband met zijn naam erin gegrafeerd. Maar wat onze oudste zoon ook kreeg van een kinderbijbel, lidmaatschap van WNF-rangers. Eigenlijk maakt het volgens mij niet uit wat je geeft, als je het maar met je hart geeft! (vind ik!) Het volgens mij ook niet om de grootte of de financiele waarde van het kado, maar de gedachten erachter!

groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

50.21. Lentefeest/communiefeest

Hoi Alessandra,

Wat zit jij in een moeilijke situatie zeg! Ik begrijp je standpunt nu wel beter, hoor! Maar een echt antwoord heb ik niet voorje, sorry! Het is denk ik wel iets wat je met je man samen zult moeten oplossen! Probeer hem eens goed uit te leggen waarom jij het zo belangrijk vind! Maar probeer ook te luisteren naar de beweegredenen van je man om het niet te willen. Misschien kunnen jullie er door veel en serieus over te praten toch een uitweg in vinden. Maar volgens mij is het (nog steeds) geen optie om wel een communie feest te geven als je zoontje geen communie doet. Eerder zou je er dan voor kunnen kiezen om een soort van doopfeest voor je jongste zoontje te organiseren. Dit is natuurlijk niet hetzelfde, zeker niet voor je oudste zoontje, maar ja, ik vind het echt geen goede zaak om zijn eerste communie te vieren uit naam van je geloof, terwijl hij dat niet heeft gedaan. Ik vind dat huichelen, maar dat is puur mijn mening hoor! Ik bedoel daar niets verkeerds mee naar jou toe. Maar ik bedoel aan te geven dat dat voor mijn gevoel NIET klopt met hetgeen je wilt beleiden. Snap je wat ik bedoel?

Wat ik me nog afvraag is, waarom heeft jou man wel toegestemd in het katholiek laten dopen van je zoon, als hij hem verder als moslim wil laten opgroeien? Enne...hoe kijk jij tegen het moslim geloof van je man aan? Heb jij je er ooit in verdiept wat het inhoud? -> Dit vraag ik omdat, toen ik me ging verdiepen in het katholieke geloof, ik veel dingen tegen kwam die me toch wel erg aanspraken en waar ik me best (voor het grootste deel) in kon vinden! Misschien geldt dat ook voor jou en kun je samen met je man er consessies in doen? Immers is het niet belangrijk wat je familie vind maar wat JIJ vind en je man natuurlijk ook!

Je noemt het gedrag van je man egoistisch en stom... maar heb je je wel verdiept in de gevoelens van je man omtrent dit onderwerp? Begrijp me goed... ik geef geen oordeel over jou of je man. Het is slechts mijn mening en idee! En natuurlijk heb IK makkelijk praten, ik zit immers niet in jouw moeilijke positie!

Tja... ik wens je veel sterkte en wijsheid in deze (en blijf benieuwd hoe het afloopt!)

Groetjes Sonja

Ps...hier in Noord Brabant doen de kinderen in groep 4 hun communie dat is dus 7 of 8 jaar.

Reactie voor op de website?

50.22. Voor Wijnanda

Bij ons is het de gewoonte dat de oma en opa en/of meter en peter iets gouds geven (niet verplicht natuurlijk het kan ook zijn "eerste" horloge worden). Dat kan dan een armband of ketting zijn. Andere familieleden geven echte jongens dingen hé. Die van ons "verwacht" envelopjes of een fiets (meerdere leggen samen), een klein t.v-tje, of een radio, een video-game, basketring, kleding, quick-tickets(!). Wij gaven telkens iets tussen de 25 en 5Oeuro. En aan 1 neefje een voetbal-uniform met tas. Maar die laatste zin San sonja zou ik maar onthouden!

groetjes en shop-plezier. Alessandra

Reactie voor op de website?

50.23. Sonja

Die Sonja... Waarom hij toen instemde met het dopen van de oudste was voor mijn mama. Omdat hij wist dat ze dat zooo belangrijk vond en voor mij of course. Weet je, hij heeft nooit iets in die zin (het moslimgedoe) gedaan behalve dan dat hij sinds een jaar of 3-4 aan het vasten is. Excuus om af te vallen want hij sport en dan om herinnerd te worden aan de mensen die niets hebben.

Ikzelf wil er niks van. We hebben al een hele tijd niets meer met zijn familie, nooit gehad eigenlijk. Ze hebben de jongste niet eens gezien! We hebben nooit geen feesten of tradities of dergelijke gedaan. Hij kent aleen maar mijn gewoontes al 15jaar (pas op, hij heeft onze gebruiken wel degelijk als opvoeding gehad tot een jaar of 9; door omstandigheden gooide zijn pa het roer van de ene dag op de andere om).

Nu komt ineens zijn geweten aankloppen en wil hij een eis stellen. De besnijdenis en maroc. school en verzen leren. En dat pik ik niet meer. Mijn zoon heeft er schrik van, maar dat weet hij nog niet. De jongen heeft al een moeilijk karakter door die schommelingen enzo... Weet je, de koran op zich is vrij tolerant en in sommige opzichten doenbaar zelfs voor ons katholieken. Maar het wordt hier vreselijk verdraaid en aan alles geven ze een godsdienstige uitleg terwijl dat niet kan. Je kan in deze tijden het heel moeilijk perfect naleven. Doch moet je het proberen.

Maar je moet ook een gulden middenweg leren kiezen. En dan doen de meesten niet, ze dringen zich op om erkend te worden. Ikzelf voel er niks voor. Het komt erop neer dat mijn ventemanneke nooit deze gedragingen heeft gehad. Buiten het vasten dan. Ik heb hem nooit zo bezien maar wel als belg (hij is half belg). Hij dronk en at en al die dingen. Maar dan ineens zijn ze er klaar voor, en gaan ze nadenken over het geloof. SORRY, na alles te hebben uitgeprobeerd? En dan zou ik gewoon moeten volgen?

Ik heb een grote familie waar deze feesten erg belangrijk zijn, ook voor mij!! Nu, welk uitleg geef ik mijn familie? Ten opzichte van 1 persoon (hij zelf dan). Ik vind het niet fair dat ik moet veranderen naar iets wat ik nooit doe of in geloofd heb, terwijl hij al jaren onze gebruiken kent en doet.... niet dan? Ik vind dit vreselijk!!! Want we houden ontzetten veel van mekaar. Stom hé.

Alessandra

Reactie voor op de website?

50.24. Voor Alessandra

Hoi Alessandra,

Jeetje zeg, het is veel en veel ingewikkelder dan je in je eerste mailtje schreef! Moeilijk joh! Enne, wat ik schreef was zeker niet als kritiek ofzo bedoeld hoor! Ik heb geprobeerd jouw situatie te begrijpen en geprobeerd om het een en ander te relativeren voor jou! Maar nu... ik weet je geen raad te geven.

Ik denk dat ik, als ik in jouw schoenen stond (puur MIJN mening dus!!), toch zou doorzetten dat mijn kind zijn communie deed en zeker NIET zou instemmen met de wensen (eisen??) van jouw man (school keuze, besnijden...). Ja, ook zou ik denk ik serieus overwegen of het wel haalbaar is om op deze basis je relatie met je man overeind te houden. Zeker omdat je steeds schrijft over "hem/hij" en niet (meer) over "mijn man". Snap me goed, ik wil jou (en niemand anders ook) iets aanpraten, maar denk goed na! Nu gaat het over wel/geen communie en wel/geen moslim gewoonte. Hoelang kun/wil je dit volhouden?

Succes met alles!

Groetjes Sonja

Reactie voor op de website?

50.25. Sonja

Ja, erg hé! Na zovele jaren weer dilemma's. Maar nu gaat het over mijn kinderen. Niet over mij. Maar ik denk wel dat ik deze week eens duchtig mijn gedacht ga zeggen. Zonder rond te pot te draaien, of de lieve vrede te bewaren! Ik kan er niet mee leven zo hoor. Maar ja... story of my life... immer vechten voor de kleinste zever die ik heel belangrijk vind maar hem dan niet. Tja er zijn erger dingen in het leven zeker? Ik wil je zeker bedanken voor je steun en een (lezend) oor. Dat had ik even nodig... dank je wel en tot nog eens.

Alessandra

Reactie voor op de website?

50.26. Lente/communiefeest

Voor Sonja

T'Is erdoor. Na lang praten heeft mijn man eindelijk toegestemd met het echt communie-feest! Hij heeft ingezien dat dit toch erg belangrijk voor me was en daarom stemde hij in.

Nu zijn we volle bak bezig met de voorbereidingen. De kaartjes zijn uitgedeeld, er is een springkasteel, we doen een uitgebreide b.b.q. En 2 dagen later zal de kleinste gedoopt worden.

Life is (sometimes) great.

Alessandra

Reactie voor op de website?

50.27. Hoe wordt de verjaardag van een moslim gevierd?

Ik heb een dringende vraag over het vieren van moslimse verjaardagen. Op een islamitische manier. Wij doen een project op school hierover en kunnen er weining op het internet over vinden. Kan iemand mij vertellen hoe zo'n verjaardag gevierd wordt? Wij hebben vernomen dat er een toespraak wordt gehouden door de Imam. Graag zouden wij ook willen weten wat er precies in zo'n toespraak gezegt wordt.

Alvast heel erg bedankt. Groetjes Patricia en de rest

Reactie voor op de website?

50.28. Een verrassingreis

Om een een echte kindvriendelijke dag te maken kan je toch een verrassingreis organiseren aangepast aan het budget. Vb/ Met de familie een dagje in Paradisio en dan ergens een restaurantje waar je kan genieten van een barbecue en waar de kinderen naar hartelust kunnen spelen. Ieder kan samenleggen voor een busje, dierenpark... , samen uit samen thuis.

Je kan kwisjes organiseren voor op de bus, misschien ergens naar een brouwerij gaan zodat de groten lekker kunnen proeven en dan ergens stoppen in een kinderboerderij voor de kinderen.

Tip/Op de bus kreeg ieder lid van onze familie een speelkaart om zijn hals hangen en dan mochten wij de voornaam niet meer gebruiken maar hetgene die op de kaart stond. Vb Harten vrouw, Ruiten 4 enz., iedere keer als we toch een naam hoorden vallen stond er een pot klaar en moest daar een miniem bedrag in gestopt worden. Op het eind van de dag werd 'de volle pot' gebruikt om te trakteren met een glas bier of wijn. Wij hebben ons echt een breuk gelachen.

Daar zijn heel wat mogelijkheden in en geloof me het is vrijwel voor ieder een spontane en aangename ervaring. Dit staat mij trouwens ook te wachten dit jaar want mijn zoontje van 6 doet ook zijn eerste communie!

Veel succes, Kate.

Reactie voor op de website?

50.29. Verjaardag in de Islam

Hoi,

In principe vieren de Moslims geen verjaardagen, omdat een verjaardag geen religieus feest is binnen de Islam. De gezinnen die dat wel doen, hebben dat gewoon overgenomen van andere culturen, omdat ze het leuk vinden. Er is dus ook geen relatie "Islam-verjaardag". Daarom is er ook geen bepaalde manier van verjaardag vieren in de Islam. Een imam heeft er dus helemaal niets mee te maken. En als dat gebeurt, dan is het meer een traditie binnen een bepaalde cultuur dan een religieus feest.

Bennasar

Reactie voor op de website?

50.30. Islamitische verjaardag

Nu, om het heel duidelijk te zeggen, een islamitische verjaardag bestaat niet. Geen enkele practiserende muslim viert zijn verjaardag. Daarom kon je er ook niets over vinden!

groeten Umm Yousaf

Reactie voor op de website?

50.31. Islamitische feesten

Hoi, voor een opdracht van school wil ik graag weten wat er precies gedaan, wat feesten betreft, wordt in islamitische gezinnen met: geboorte, doop, huwelijk, besnijdenis. Als het kan graag uitgebreid beschreven!

alvast bedankt

Reactie voor op de website?

50.32. Gezellig en goedkoop sinterklaasfeest

Heeft u ook niet veel te besteden aan de sint. Maak dan uw eigen sintspel. Door zelf een spel te maken en de kado's te verstoppen in huis kun je met weinig kadootjes toch langer dan een bv half uur sinterklaas vieren. Het kost even tijd, maar het is de moeite waard. Voor meer info kunt u mailen. (ik verkoop niets, alles uw eigen invulling)

Reactie voor op de website?

50.33. Sinterklaasfeest

Heeft u voor mij misschien de spelregels van het sinterklaas feest? Ik weet dat iedereen twee cadeautjes mee brengt en dat er met een dobbelsteen gegooid wordt. En dat de ogen van de dobbelsteen voor bepaalde opdrachten staan.

Alvast bedankt, Janneke

Reactie voor op de website?

50.34. Spelregels sinterklaasfeest

Hoi Janneke,

Wij hebben dit spel vorig jaar met Sinterklaas ook gedaan. We hebben de regels zelf verzonnen, ik weet niet of er echt speciale regels voor zijn. Bij een bepaald aantal ogen kreeg je een opdracht, namelijk:

 1. Niets, de volgende mag dobbelen.
 2. De gene rechts van je mag een kado uitpakken
 3. De gene links van je mag een kado uitpakken
 4. Dobbel nog een keer
 5. Sla 1 beurt over
 6. Doe een opdracht (de rest mag de opdracht bedenken, bijvoorbeeld iets uitbeelden, een liedje zingen enz.) Doe je de opdracht goed, dan mag je een kado uitpakken.

Ik hoop dat dit een beetje is wat je bedoelt! Veel plezier!

groetjes Daantje.. =)

Reactie voor op de website?

50.35. Sinterklaas bestaat niet...

Lieve mensen,

Met enige verbazing lees ik bovenstaande reaties over vieren van sinterklaas. Waarom vieren we überhaupt sinterklaas? Hoe bestaat het dat volwassen mensen kinderen wekenlang meeslepen in allerlei leugens. En daar schijnen die volwassenen nog een groot genoegen aan te beleven ook. Ik snap werkelijk niet hoe je dit als volwassene kan volhouden naar je kind(eren). Kinderen hebben vanuit zichzelf al een rijke fantasie en daar wordt tijdens sinterklaas misbruik van gemaakt. Kinderen kunnen het sinterklaasverhaal namelijk niet relativeren en geloven alles wat er wordt gezegd. Wanneer het kind uiteindelijk zelf gaat zien dat het allemaal op leugens is gebaseerd, wat moet het kind daar dan mee?

Waarom zou het kind jou als ouder dan nog geloven in andere dingen die je zegt of in het verleden hebt gezegd. Ik wil iedere ouder met kleine kinderen waarschuwen voor dit gevaar. Wees zuiver (open en eerlijk) naar je kind en wees zuinig op het zuivere vertrouwen van je kind(eren).

Erik

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

De inhoud van feestvieren

 1. Feesten van binnen uit
 2. Een feest van geven
 3. Feest en tradities
 4. Onze manier
 5. Feestdagen
 6. Familiefeesten
 7. Het vieren van feesten
 8. Lichtfeesten
 9. Feestdagen?
 10. Een tegenwicht
 11. Tractatie voor bij geboorte broertje/zusje
 12. Kinderwagen van doosje rozijntjes
 13. Lange vingers met muisjes
 14. Informatie over feesten
 15. Lente(communie)feest
 16. Lentefeest/communiefeest
 17. Communie-lentefeest
 18. Wat geef ik aan een jongen
 19. Wat geef ik aan een jongen?
 20. Wat geef je aan een jongen
 21. Lentefeest/communiefeest
 22. Voor Wijnanda
 23. Sonja
 24. Voor Alessandra
 25. Sonja
 26. Lente/communiefeest
 27. Hoe wordt de verjaardag van een moslim gevierd?
 28. Een verrassingreis
 29. Verjaardag in de Islam
 30. Islamitische verjaardag
 31. Islamitische feesten
 32. Gezellig en goedkoop sinterklaasfeest
 33. Sinterklaasfeest
 34. Spelregels sinterklaasfeest
 35. Sinterklaas bestaat niet...

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.