Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

10. Als konijnen?

De laatste dagen heb ik een paar keer te horen gekregen dat Paus Franciscus zei dat mensen zich niet als konijnen klakkeloos moeten voortplanten. Dat wij een groot gezin hebben wordt blijkbaar zo beoordeeld anders zou het niet zo lacherig en betweterig onder onze aandacht gebracht worden. Het doet extra pijn omdat juist altijd vanuit de Kerk er een positief beeld was van grote gezinnen. De Paus zei ook dat hij een vrouw berispt had toen ze hem (waarschijnlijk trots) vertelde dat ze zwanger was van haar achtste kind en zeven keer een keizersnede had gehad, hij vroeg haar of ze zeven wezen wilde achterlaten en vond het onverantwoord. (tegenwoordig zit er toch geen limiet meer aan het aantal keizersnedes, ze zal toch de risico's wel hebben geweten). Zulke opmerkingen waar je juist steun en waardering zou mogen verwachten voelen toch als een steek in de rug, ik denk dat heel wat ouders van grote gezinnen zich in de kou voelen staan, afgeschilderd te worden als onverantwoordelijke "konijnen".

Antoinette

Reactie voor op de website?

10.1. Wie een stok zoekt

Beste Antoinette,

Mensen die zo reageren, zijn toch al negatief over een groot gezin, en halen nu hetgeen door de paus gezegd wordt uit zijn context om daarmee het gelijk te krijgen waar ze kennelijk zo aan twijfelen.

Volgens mij heeft de paus het gehad over onverantwoord ouderschap, en was dat de essentie van zijn boodschap. Onverantwoord ouderschap tref je aan in allerlei situaties. Volgens mij is in de meeste grote gezinnen juist sprake van verantwoord ouderschap omdat de ouders heel bewust kiezen voor zo'n groot gezin, en daar ook alles voor over hebben.

Vriendelijke groet, Theo

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Als konijnen?

  1. Wie een stok zoekt
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.