Groot Gezin
Hete hangijzers
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

67. Zindelijk

Hallo,

Mijn tweeling word op 16 maart vier jaar, maar ze zijn nog niet zindelijk. Mijn oudste twee waren ook vrij laat, maar toch nog ruim voor hun vierde verjaardag.

Ik begin behoorlijk wanhopig te worden, temeer omdat de juf er nogal problemen mee heeft, wat ik me goed kan voorstellen hoor!!!

Nu wil ik vragen of er iemand ervaring mee heeft. Ik heb geloof ik alles al geprobeerd. Nu denk ik zelf in de richting van homeopathie. Heeft iemand hier ook ervaring mee???

Ik wacht met spanning de reacties af!
Groetjes Astrid

Reactie voor op de website?

67.1. Zindelijk worden kun je helaas niet afdwingen!

Hoi Astrid,

mijn dochter van nu ruim 5 en een half ging net een paar maanden naar school toen onze tweeling geboren werd. Op dat moment was ze zo goed als zindelijk, af en toe een ongelukje. Helaas was de geboorte van onze tweeling voor haar (denken we achteraf) emotioneel zo'n belasting dat ze al snel meerdere ongelukjes op een dag had. Op zich deed haar juf er niet moeilijk over, maar na een paar weken hebben wij toen besloten haar maar weer luiers aan te doen. Van die hele dure up-en-go's! Je begrijpt, daar waren wij niet blij mee, maar hoe meer aandacht we eraan besteden, hoe slechter het ging. Eerlijk gezegd weet ik niet meer hoe lang ze die naar school heeft aangehad, maar op een gegeven moment bleef ze droog en wilde ze ze ook niet meer aan.

Ze wordt nu in mei 6 en draagt sinds een paar maanden 's nachts geen luier meer, maar heeft nog regelmatig kleine tot soms grote ongelukjes in haar bed. Ze wordt soms zelf 's nachts wakker en gaat dan naar de wc, haar wakker maken 's avonds laat heeft meestal geen zin. Kortom, bij onze dochter was de enige remedie er niet te veel aandacht en druk op leggen, hoe graag je ze ook zindelijk ziet.

Bij onze zoon van nu 7 ging het bijna van de ene op de andere dag, ik geloof toen hij 3,5 jaar was. Na een paar weken was íe toen ook 's nachts zndelijk. En toen vonden we dat nog laat, kun je nagaan. Ik wens je er veel sterkte mee, en zou me er niet te druk om maken, zonde van je energie en humeur.

groetjes Marieke

Reactie voor op de website?

67.2. Help, mijn potje (of de wc) wordt vies!

Onze Robbe is 2.5 en volgens de juf een van de behulpzaamste kindjes in de klas, hij is wel een tikkeltje hyperactief. Maar schoolgaan doet 'm enorm deugd. Hij zit in een aanpassingsklasje waar kindjes die nog niet zelfstandig eten, nog moeten slapen of nog niet zindelijk zijn, terecht kunnen. Eten doet hij zelfstandig, een dutje vindt hij maar voor babietjes, maar zindelijk is hij voor geen haar. Hij durft tot 12 u per dag zijn urine op te houden en tot 5 dagen lang zijn stoelgang Dan geef ik 'm dus snel een up'n go omdat hij niet ziek zou worden. Hij heeft wel nog een kleine broer en zus die hij pamperkes ziet dragen. Maar hij wil niet op de pot, want dan wordt de pot vuil, ik krijg dit idee niet uit zijn hoofd!!!

Nu, in België liggen de schoolleeftijden wel anders en ik heb het gevoel dat kinderen gedwongen worden zindelijk te worden. Aangezien de schoolleeftijden in NL ander sliggen denk ik dat er minder druk is, hoe hebben jullie dit ervaren?

Veerle

Reactie voor op de website?

67.3. Niet pushen

Hallo Veerle,

Zodra je er op aan begint te dringen dat een kind op de wc of een potje moet plassen of poepen, lukt het voor geen meter. Een kind moet dit zelf aangeven en zo te horen is jouw kindje er gewoon nog niet aan toe. Geef hem dus gewoon een broekluier aan en vraag wel regelmatig of hij moet plassen. Als je hem verschoont moet je hem wel zeggen dat het wel een beetje vies is die poep aan zijn billen. Zo wordt het niet een drama en wanneer hij er zelf vies van is zal hij heus vertellen dat hij naar de wc moet. Meisjes zijn trouwens meestal vlotter dan jongens. Wees geduldig, hij zal het over een poosje best doorhebben.

Sterkte ermee, Yvonne

Reactie voor op de website?

67.4. Ontlasting problemen (4 jaar)

Onze oudste zonen (tweeling) zijn in januari 4 jaar geworden, een van beiden heeft enorme moeite met het loslaten van zijn ontlasting. "Op het toilet plonst het zo... en het potje is te klein voor zijn grote poep" Volgens eigen zeggen.

Wij hebben van alles geprobeerd,samen op het toilet, alleen laten op het toilet, deur open, deur dicht, hand vasthouden, voorlezen, samen boekje lezen, muziekje etc etc...

Sinds twee maanden is het zo dat hij zijn klok voor ontlasting heeft ingesteld op de late avond, begin van de nacht. Hij krijgt s'avonds een luier om, poept hierin, wordt verschoond en slaapt lekker verder...Hoezo poepprobleem??? Gaat toch goed zo??

Voor ons ligt dat wat anders, wij zijn op zoek naar een andere oplossing. Helaas weten we niet hoe, wellicht zijn er ouders die deze problematiek herkennen. Wij zijn op zoek naar tips en adviezen, alvast hartelijk dank.

Groeten, Joke

Reactie voor op de website?

67.5. Poep-poli

Hai

Ik weet niet of je hiermee verder komt, maar het is allicht een idee om hierna te informeren. In Helmond zijn ze in het Elkerliek-ziekenhuis gestart met een speciale poep-poli voor kinderen, hier kan iedereen terecht die een kind heeft die problemen heeft, zowel lichamelijk als geestelijk met de ontlasting of het laten "gaan" van de ontlasting, het is een nieuw projekt pas gestart. Hier kun je misschien ook wat meer informatie krijgen omtrent dit onderwerp, of misschien kunnen ze je wel verder helpen.

Heel veel succes ermee! Mocht je iets willen weten, of een telefoonnummer zoeken, mail me gerust prive.

Groetjes

Noot van de redactie: Het Emma Kinderziekenhuis in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft een eigen Poeppoli.

Noot van de redactie: Een compilatie van berichten in de mailinglist Coeliakie is verschenen onder de naam Kinderen.

Reactie voor op de website?

67.6. Reactie poep poli

Hallo Annette,

Ik ben Iris en ik ben moeder van 3 kinderen. Onze middelste heeft ook een poep probleem. Onze Tim kruist zijn benen en poept op die manier. Hij heeft van de dokter nu al 2 keer het drankje Importal gehad. Ik moet zeggen dat het zachter wordt maar het probleem is hier niet mee opgelost. Zijn ontlasting stinkt altijd heel weeïg. We weten niet of het tussen de oren zit of er echt iets mis is! Wie helpt onze Tim.

Iris

Reactie voor op de website?

67.7. Zindelijk maken?

Onze zoon van 3 jaar en 9 maanden maakt nog geen aanstalten om op het potje of de wc te gaan, wie heeft hier ervaring mee? Want in januari gaat hij naar de basisschool en daar verschonen ze geen luiers heb ik gehoord, dus voor die tijd wil ik wel dat hij zindelijk is, vooral overdag.

groetjes Pascalle

Reactie voor op de website?

67.8. Laten bellen door iemand?

Ik heb het ook gehad met de oudste. Een maand voordat hij naar school ging, droeg hij nog luiers. Omdat het begin december was, heb ik hem door Sinterklaas laten bellen. Dat was ik gewoon zelf, vanaf onze zolder naar beneden met een hele zware stem. Hij heeft het absoluut niet gehoord. Ik heb gezegd dat zijn mamma zich een beetje zorgen maakte, omdat ze wist dat hij zo graag naar school zou gaan. Dat, als hij vanaf nu naar de w.c. ging, hij van Sinterklaas een mooie nieuwe lange broek zou krijgen voor het naar school gaan. En wat denk je? Vanaf de volgende dag ging hij naar de w.c.! En de lange broek heeft hij natuurlijk gekregen.

Wat ook wel eens helpt: tegen de tijd dat je kind zindelijk wordt, je merkt bijvoorbeeld dat hij er aan toe is of je vindt hem nu wel 'oud genoeg', dan kan je hem bijvoorbeeld meenemen naar de winkel en hem zelf 2 onderbroekjes en hemdjes laten uitzoeken en kopen. Voelt ie zich een hele piet en het kan net dat duwtje zijn.

Succes ermee! Groetjes, Margriet.

Reactie voor op de website?

67.9. Weigeren om zindelijkheid mag niet

Pascal,

Eigenlijk zit ik met een zelfde probleem. Mijn zoontje Tommy is 3,5 jaar en is absoluut nog niet zinlijk, en hij gaat al van september 2002 naar school. Wat de mensen u wijsmaken in verband met het niet toelaten van kinderen met een pamper, is flauwe kul! Wist u dan niet dat de school de kleutertjes moeten aannemen ook al zijn deze nog niet droog! Dus als de school weigert uw kindje in te schrijven, raad ik u aan eens contact met het CLB op te nemen.

mama van Tommy

Reactie voor op de website?

67.10. Zindelijkheid: hoe pak ik het aan?

Mijn zoontje Tommy is 12 weken te vroeg geboren, wat natuurlijk enkele problemen bezorgt. Hij heeft een ontwikkelingsachterstand van ongeveer 1.5 jaar. Ondanks alles gaat hij naar een gewone kleuterschool + revalidatie en thuisbegeleiding.

Hij heeft veel moeilijkheden met begrijpen en praten, dus is het voor mij heel moeilijk om hem te leren om op het potje te gaan aangezien ik hem niet kan uitleggen waarom. Mijn vraag: is weet er iemand soms hoe ik het op en andere manier kan doen?

mama van Tommy

Reactie voor op de website?

67.11. Niet zindelijk op groep 1

Hallo mama van Tommy

Bedankt voor de reactie. Mijn zoontje gaat nu een paar weken naar school en is nog steeds niet zindelijk. Toen ik dat de eerste dag tegen zijn juffrouw zei, antwoordde ze dat ze niet van plan was om luiers te gaan verwisselen. En dat terwijl in de brief van de creche stond dat ons zoontje nog niet zindelijk is. Ik was dus echt verbouwereerd en zei toen: "dan neem ik hem wel weer mee naar huis." "Dat is ook weer geen oplossing", zei ze. Toen was ik echt kwaad. We hebben al van alles geprobeerd: geen luier aandoen, stickertjes plakken, hij mag iets uitzoeken als hij een paar keer op de wc geweest is. Wij weten het niet meer. Hij geeft wel aan als hij iets moet doen, maar doet het niet op de wc.

groetjes Pascalle

Reactie voor op de website?

67.12. 's Nachts niet zindelijk

Mijn zoon van ruim vijfenhalf is 's nachts nog niet droog en slaapt dus in die peperdure dry nites broekjes van huggies, want hij is ook nog heel flink voor zijn leeftijd. Als wij hem 's avonds uit bed halen om te plassen, is hij vaak al nat. (rond tien uur). Maar ook als hij dan nog droog is, is hij de volgende ochtend toch nat. Het is nu in totaal een keer voor gekomen dat hij niet nat was en toen mocht hij een velletje stickers kopen, net als zijn oudere zus. De afspraak is dat als hij 4 nachtjes droog is aan een stuk, dan mag hij iets kiezen in de speelgoedwinkel. Bij zijn zus was het toen heel snel voor elkaar, binnen twee weken was ze droog (ze was toen ook al zes).

Het probleem is, dat hij heel diep slaapt. Ik krijg hem niet wakker om te plassen, dus doet hij dat dan slapend op de w.c. We zijn daar nu maar weer mee gestopt, omdat ik had gelezen,dat je het bedplassen dan juist bevordert.

Maar ja, hoe laat je een kind wakker worden, dat overal doorheen slaapt?

Misschien heeft iemand een fantastisch idee, ik hoor het graag!

Margriet

Reactie voor op de website?

67.13. Geen controle

Ik wil alleen even benadrukken dat de meeste kinderen er echt geen controle over hebben met in bed plassen. Mijn dochter is 7,5 en plast ook nog in bed. Wij hebben vorig jaar de plaswekker geprobeerd. Erg intensief, maar binnen 2 weken hadden we resultaat. Dit heeft een half jaar geduurd en toen waren we terug bij het bedplassen. Dus weer de dure luiers gehaald.

Ik heb toch altijd mezelf voorgenomen om er geen probleem van te maken en het even voor lief te nemen. Met als gevolg dat we nu samen er over hebben nagedacht wat we er aan kunnen doen, want zij vindt het echt heel erg en vernederend. Ik maak haar al een uur nadat zij naar bed is gegaan wakker en dan plast zij daarna blijft zij droog, dit gaat al twee weken heel goed.

Dus blijf geduldig.

Reactie voor op de website?

67.14. Herkenning

Heerlijk om te lezen dat iemand hetzelfde met zijn kind meemaakt als ik. Mijn zoon bijna 4 en een half, is wel zinnelijk met plassen -ook 's nachts- maar poepen is een probleem. Hij krijgt het niet voor elkaar, vindt het eng op de wc. Gelukking doen ze op school er niet moeilijk over.

Heidi

Reactie voor op de website?

67.15. Niet zindelijk 's nachts

Hallo,

Ook hier vind ik het nu een probleem worden, mijn dochter is net 5 jaar en slaapt met een luier. Als zij wakkert wordt en naar beneden gaat om tv te kijken en wij komen even later ook naar beneden, dan zit ze gewoon met die luier om, en ze plast er dan ook in met haar volle verstand! Een keer zo erg dat de bank nat was. Toen had ze hem de hele ochtend om gehouden. Ze vindt het gewoon echt niet erg! Ik ben het nu een beetje zat.

Wat is nu eigenlijk een normale leeftijd om 's nachts zindelijk te worden? En wanneer kan je over een leeftijd zeggen dat het een probleem is? Alle advies is welkom.

Patricia

Reactie voor op de website?

67.16. Zzindelijk, hoe pak je dat aan

Mijn zoontje wordt in maart 3 jaar en is een paar maanden geleden drie maanden lang zindelijk geweest, overdag. Van de een op de andere dag plast hij weer in zijn broek. Nadat hij 6 keer per dag een natte broek had, hebben wij besloten hem maar weer een luier aan te doen.

We zijn er inmiddels achter gekomen dat de creche waar hij twee ochtenden in de week naar toe gaat, totaal niet meewerkt wat betreft zindelijkheid. Mijn zoon is heel gevoelig voor wat anderen zeggen. Hij heeft op de creche een keer in zijn broek geplast en toen heeft de jufrouw hem een luier aan gedaan. Ik vind dat niet juist. Mijn zoon wist toen niet meer waar hij aan toe was.

Nu proberen we het opnieuw, het is alleen zo frustrerend als je weet dat hij het kan en het toch gewoon niet doet. Wie kan mij vertellen hoe we hier het beste mee om kunnen gaan?

Reactie voor op de website?

67.17. Zindelijk: incontinentie mat

Een tip. Veel kinderen blijven 's nachts in de luier plassen vooral omdat ze toch niet voelen dat ze nat zijn. Wat wij zelf in bed plakken zijn incontinentie matten. Het zijn vrij grote matjes en we plakken ze vast in bed met papier tape. Voordeel: ze liggen lekker te soppen en realiseren zich veel gauwer dat nat zijn erg onplezierig is. Veel mensen hebben zo hun kind binnen twee weken droog gekregen. Ik moet eerlijk zeggen dat onze dochter van 6 ook nog regelmatig nat is, maar een bijkomend voordeel is dat met een beetje mazzel niet het hele bed nat is. Nat matje eruit schoon maatje erin.

Succes Bonny.

Reactie voor op de website?

67.18. Zindelijk.... heb geduld

Ik zie geen naam staan bij de vraag over zindelijk en hoe je het aanpakt. Ik denk dat een kind (en vooral een jongen want meisjes zijn meestal sneller) dat nog 3 moet worden nog niet zindelijk hoeft te zijn. Je kan het een strijdpunt maken maar daar heb je jezelf en je kind mee. Hij zal daardoor alleen maar stress voelen (en jij ook). Uiteraard kan je je kind wel een stuk op weg helpen. Door toch een onderbroek en een broek aan te doen bijv. En wanneer je het warm genoeg stookt in huis, gewoon zonder broek laten lopen. Of wanneer het warmer is in de zomer, in de tuin in zwembroek. En ja, in de winter met de verwarming op 18 zal je misschien de broeken wel 6 keer moeten verschonen.

Mijn kinderen gaan naar een peuterspeelzaal (ook 2 ochtenden per week) en daar geldt de regel dat een kind minstens 3 dagen droog is geweest thuis. Zij zullen een kind dan regelmatig eraan herinneren dat het naar het toilet moet om te plassen. Dat zij de kinderen niet zindelijk maken vind ik logisch, dat is namelijk de taak van de ouders. Zij doen andere dingen met de kinderen. Als zij 18 kinderen (met 2 leidsters) zindelijk moeten maken, hebben ze geen tijd meer om leuke andere dingen met de kinderen te doen, en daarom zijn ze op de peuterspeelzaal.

Ellen

Reactie voor op de website?

67.19. Ik ook

Hoi,

Ik heb een dochtertje van 4, ze zit ook net op de basischool, ze was ook nog niet zindelijk toen ze naar school ging. Op school had ze in het begin nog veel natte broeken maar het ging steeds beter en nu is ze zindelijk. Ze plast af en toe nog in haar broek, maar goed.

Hannah

Reactie voor op de website?

67.20. Wanhoop

Onze dochter van 5 jaar oud, is helemaal zindelijk. Zij vindt het echter wel makkelijk om het in haar broek te doen. Vooral tijdens het spelen, wil ze graag "vergeten" te plassen. Er zijn dagen dat zij driemaal in haar broek plast, dit gebeurt meestal aan het eind de dag vanaf een uur of vier.

Wij hebben al op verschillende manieren proberen te reageren, met negeren, boos worden, straffen; niets helpt, ze is het na een kwartiertje weer vergeten.

Wie weet een oplossing?

Mieke

Reactie voor op de website?

67.21. Niet zindelijk op school

Hallo,

Mijn dochter van 7 doet het nog vaak in haar broek, meestal op school. Ze zegt dat ze geen zin heeft om naar de wc te gaan. Maar op school wordt de juf vaak boos. Alle kinderen uit haar klas lachen haar uit, maar ze stopt niet met dat broekplassen. Wat moet ik doen?

Lisanne

Reactie voor op de website?

67.22. Zindelijk maken

Hallo,

Ik wil binnenkort gaan beginnen om mijn zoontje van 2,5 jr proberen zindelijk te maken! Om me goed voor te bereiden ben ik op zoek naar titels van boeken die mij op weg zouden kunnen helpen. Wie kan mij helpen! Bruikbare tips zijn altijd welkom!!

Alvast bedankt! Conny

Reactie voor op de website?

67.23. Vergeten te plassen.

Hoi Mieke,

Ik heb ook een vijfjarige dochter. Gelukkig vergeet zij zo iets niet zo gauw. Maar ik heb ook een zevenjarige zoon die dat in zijn spel ook vergeet. Gelukkig denk ik er zelf wel aan. Voor het eten wil ik dat elk kind geplast heeft. Voor het weggaan wil ik dat elk kind naar de wc is geweest en als ze thuis komen en als ik ze zie springen of druk bewegen in hun spel. En ja ze moeten dan vaak ook.Ik stuur ze gewoon.

Daniële

Reactie voor op de website?

67.24. Zindelijkheid

Ik ben een alleenstaande moeder met een zoontje van 3 jaar en 4 maanden. Hij is ook nog niet zindelijk. Hij heeft wel s'morgens een paar keer op het potje gezeten, maar verder vindt hij het potje leuker om mee te spelen als vervanger van de WC te gebruiken. Ik heb ook een WC-verkleiner gekocht, maar dat is helaas nog niet zo'n succes.

Ik hoor wel vaker dat het van het kind zelf moet komen, maar mijn zoontje geeft nog niet aan dat als hij moet plassen, laat staan moet poepen. Wat zijn jullie ervaringen hieromtrent?

Petra

Reactie voor op de website?

67.25. Ik ken het probleem

Hoi Petra, ik ken het probleem. Ik heb een zoontje van bijna 4 en hij geeft het ook niet aan als hij moet plassen of poepen. Ben er mee naar de huisarts gegaan en die heeft mij doorgestuurd naar een uroloog. Die zei tegen ons dat er dan waarschijnlijk ergen een vernauwing zit. Ze gaan over twee weken een kijkoperatie doen. Als ik je het mag adviseren, ga even langs de huisarts en leg het even voor. Waarschijnlijk stuurt hij je wel door. Voor mijn is zoon is het zo vervelend, want hij wordt hier niet toegelaten op de basisschool en is er zo aan toe.

groet Filiz

Reactie voor op de website?

67.26. re: niet zindelijk op school

Hoi Lisanne,

het lijkt wel alsof je denkt dat je dochter expres in haar broek plast als je zegt 'ze stopt maar niet'. Mijn dochter van 8 plast ook regelmatig in haar broek op school. Het is heel moeilijk voor haar. Boos zijn/ straf geven helpt niet, zo hebben wij gemerkt. Werkt alleen het verstoppen van natte broeken in de hand.

Wat wel (enigszins) hielp is het gesprekje dat de juf (op mijn verzoek) even met mijn dochter had. Ze heeft gezegd: er zit een kaboutertje in jouw hoofd dat je zegt wanneer je moet plassen. Als je dat kaboutertje hoort moet je meteen naar de wc gaan. Het is goed als de juf of de dokter ofzo dat eens tegen je kind zegt.

Met juf is afgesproken is dat ze zonder vragen naar de wc mag gaan. En ik kleed haar warmer aan (door kou plast ze ook eerder in haar broek), en geef extra kleren mee voor als het mis gaat. Ik dacht als het niet lukt geef ik haar zo'n horloge dat om de twee uur een piepje geeft ofzo, zodat ze even naar de wc gaat om te proberen of er nog een plasje zit. maar het gaat nu zo goed dat ik dat niet heb gedaan. Wel plast ze nog in haar broek in spannende tijden, of als er geen wc in de buurt is - bv schoolreisje of partijtje in de duinen ofzo. Dan doen we een luierbroek om, die ze uit doet als ze weer terug zijn.

Het is lastig en je vergeet het soms, maar ik heb er goede hoop op dat ze het eens onder controle krijgt.

Yvonne

Reactie voor op de website?

67.27. Goed overleg met de juf

Ik ben het met Yvonne eens. Goed overleg met de juf hierover is heel erg belangrijk. Onze dochter is net 11 geworden en het gaat nu goed. maar vorig jaar ging het nog regelmatig mis. Plas en poep. Ze had altijd extra kleren op school en Juf had haar goed in de gaten en soms hadden de andere kinderen het niet eens door. Ook heeft de juf er met de kinderen over gepraat terwijl wij voor controle in het ziekenhuis waren. Ze heeft er over gedacht om er een spreekbeurt over te houden. Omdat veel kinderen wel wisten dat ze in de broek plaste maar niet wisten waarom. Je doet het tenslotte niet voor je plezier.

Na een aantal jaren begeleiding van poep en plaspolie, jaren lang grote dosis importal (het is toch wel belangrijk dat je iedere dag poept??) Het heeft niet echt geholpen want onze dochter poepte alleen als zij het wou. Hoe meer aandacht hoe langer het duurde en hoe verdrietiger ze werd. Uiteindelijk kwamen we bij gedragstherapie terecht. Daar werd duidelijk hoe ze mijn aandacht vast probeert te houden met haar gedrag. Dat heb ik toen heel snel omgegooid.

Vaak heb ik haar geholpen om weer lekker schoon te worden als ze vies was. Daar ben ik mee gestopt. Stapels vieze onderbroeken kreeg ik. Ik heb haar toen een lijstje gegeven waarop stond na een vieze onderbroek geen pc meer tot je hebt gepoept en na twee vieze onderbroeken ook geen tv meer. Ze ging meteen naar boven om te poepen. In een half jaar tijd kan ik nu de vieze broeken op een hand tellen en is er meteen gepoept. Ook is ze van alle laxeermiddelen af. Nu dat allemaal beter loopt zijn de natte broeken ook minder. En voor hele spannende momenten gebruiken we voor de zekerheid gewoon depend.

Wat heel erg belangrijk is: probeer er achter te komen waarom het gebeurt. Blijf daar ook om doorzeuren. Pas dan kun je een probleem oplossen.

Gezina

Reactie voor op de website?

67.28. Niet zindelijk, niet naar de basisschool

Ik wil alleen een korte opmerking plaatsen, rond het feit dat een basisschool een kind mag weigeren dat niet zindelijk is. Wij hebben dit probleem in het verleden ook aan de hand gehad. Heel vervelend. Maar hoe dan ook een school mag een kind niet weigeren omdat het niet zindelijk is. Informeer maar eens bij de schoolinspectie. Accepteer een plaatsingsweigering niet!

Heel veel sterkte, Elisabeth

Reactie voor op de website?

67.29. Het blijft een probleem

Onze dochter is 6 jaar en eigenlijk nog nooit echt droog geweest overdag. Soms gaat het een tijd achter elkaar best goed maar dan stuur ik haar regelmatig naar het toilet. Vaak onder luid protest. Ze zegt altijd dat ze niet moet plassen maar als ze dan op de wc zit komt er toch een flinke plas uit. Onze huisarts zegt dat ze er met 7 jaar pas wat aan gaan doen op medisch gebied. Sinds ongeveer 2 maanden poept ze ook weer met regelmaat in haar broek en dat heeft ze dus nog nooit gedaan!

Een hoop mensen zeggen dat het over gaat maar ondertussen word ik er wanhopig van. Je kan het zo gek niet verzinnen of we hebben het al geprobeerd en met een beetje pech moeten we dit dus nog 1 jaar doorstaan.

Hannie

Reactie voor op de website?

67.30. Zindelijk

Hoi allemaal,

Ik ken het probleem wat jullie allemaal hebben, mijn dochter Lena is 10 en plast ook nog regelmatig in haar broek. De juf weet hier van en de kinderen weten wel dat ze het wel eens in haar broek doet maar snappen ook niet waarom enz. Ik geef mijn dochter altijd een droog setje mee voor als het mis gaat en ze kan zichzelf verschonen. Meestal merken de kinderen wel dat ze in haar broek plast want ze gaat ook gewoon niet naar de wc. Ze staat dan midden in de klas en opeens plast ze. Ze voelt het dus blijkbaar helemaal niet (of ze is gewoon lui maar dat wil ik niet geloven).

Zelf vind ze het wel erg dat ze in haar broek plast, maar de kinderen uit haar klas pesten haar er niet mee ofzo. Ja heel af en toe wordt er een opmerking naar haar hoofd geslingerd van hee ga jij maar lekker effe pissen want anders plas jij weer IN JE BROEK! Maar ze heeft samen met de juf in de klas verteld dat ze nog in haar broek plast want als je dat soort dingen geheim houdt komen de kinderen van haar klas er toch wel achter en dan pesten ze haar al helemaal.

Het gaat nu al een tijdje wel wat beter, ik heb haar voor haar verjaardag een prachtig horloge gemaakt (nou ja het bandje dat het horloge heb ik gekocht) met allemaal vrolijke kleurtjes en hartjes enz. en daar zit een pieper op en die gaat elk anderhalf uur en dan weet ze dat ze naar de wc moet gaan. Dan lukt het meestal wel, heel af en toe is anderhalf uur te lang maar het gaat al wel een stuk beter. Op feestjes of treinreizen en in de auto doen we haar een luierbroekje aan want dan kan ze meestal niet naar de wc na anderhalf uur.

groetjes Sophie

Reactie voor op de website?

67.31. Dochter van 15

Hoi allemaal,

Beetje een gek verhaal. Mijn dochter van 15 was vorige week met haar vriendin een middagje naar de stad geweest. Toen ze om een uur of 5 thuis kwamen zag ik meteen dat er wat aan de hand was. Wat bleek: ze moest zo nodig en had in haar broek geplast. Ze hadden in de stad wat gedronken en op weg naar huis was het mis gegaan. Het gekke is dat het nu al de tweede keer is. Vorige maand kwam ze met een natte broek uit school (onderweg gebeurd). Daarvoor heb ik nooit gemerkt dat ze moeite had om haar plas op te houden.

Wat moet ik hier nu van denken? Hebben jullie zoiets wel een bij de hand gehad?

groetjes, Christa

Reactie voor op de website?

67.32. Niet eens op het potje zitten

Mijn dochter van bijna drie wil niet op het potje zitten. Het is wel een keer gelukt en toen was ze heel trots. Maar dat was echt een uitzondering, ik heb al van alles geprobeert, belonen, voor de tv, met een boekje, met een snoepje, nix werkt. Ze loopt in haar onderbroek en ik weet dat ze moet, maar ze wordt helemaal hysterisch als we alleen maar al naar het potje toe lopen. Wie weet iets ?

Jolanda

Reactie voor op de website?

67.33. Niet eens op het potje zitten

Hallo Jolanda,

Wij hebben een dochtertje van 5 en een 2ling van 2 jaar. Bij de oudste ging de overgang pampers-potje goed, mede dankzij de hulp van het (veel voorgelezen) boekje "Op het potje, kleine Huppel", iets over een konijntje dat leert op het potje gaan. Onze dochtertje van de 2ling begint er ook mee, maar de jongen wil niét op het potje...

Mijn tips zijn: niks forceren, ze zal er zelf wel achter komen dat pampers eigenlijk vies zijn, niet ieder kind is hierin even snel, laat ze desnoods maar even wat langer in haar vuile pamper lopen zodat ze de hinder ervan ondervindt. Of schakel even over op katoenen luiers, dan voelt ze beter de vervelende nattigheid. Op een potje zien ze ook dat ze eigenlijk iets "kwijtspelen" van henzelf, wat beangstigend kan zijn.

Onze jongen laten we dus voorlopig maar wat spelen met het potje, of we zetten hem op de échte wc, en dat lukt zowaar (soms) beter! Er bestaan ook potjes met muziekjes, wat mij betreft ondingen, maar het kan ook helpen, te bestellen bij bvb BabyWalz. Probeer jezelf er echter niet op te fixeren, je maakt het alleen maar specialer en moeilijker voor haar.

Succes! Ivo

Reactie voor op de website?

67.34. Dochter van 15: ik zou er niets van maken

Dag Christa,

Ik moest met je verhaal plotseling denken aan mezelf. Ik was 18. Ik moest dringend, kwam net te laat bij de wc... vrij vernederend... zo lang het 2 keer gebeurd is, zou ik er niets van maken. Bij mij bleef het bij die éne keer! Toevallig kan het misschien ook eens 2 keer zijn, wie weet...

Is het nog gebeurd ondertussen???

Els

Reactie voor op de website?

67.35. Dochter van 15: ik zou er niets van maken

Hoi Els,

Misschien heb je wel gelijk en moet ik er niks van denken. Ik heb niet gemerkt dat het nog een keer gebeurd is. Maar ik stuur haar tegenwoordig wel geregeld naar de toilet. Voordat ze de deur uitgaat zeg ik dat ze beter even eerst kan gaan plassen voordat het nog een keer misgaat. Het lijkt erop dat dat werkt.

Christa

Reactie voor op de website?

67.36. Plashorloge?

Aangezien mijn zoontje van 6 meerdere keren per dag in zijn broek plast, overweeg ik een zogenaamd 'plashorloge' aan te schaffen. Wie weet daar meer van en weet ook hoe ik daar aan kan komen?

Wilma

Reactie voor op de website?

67.37. Plashorloge

Hoi Wilma,

Mijn zoontje heeft ook een tijd in z'n bed geplast en ik kreeg via de huisarts een aanvraag bij m'n ziektekostenverzekeraar en had binnen een paar weken een "plaswekker" in huis! Ik hoefde er niets extra voor te betalen. Ik weet niet hoe dat is geregeld bij jouw verzekering maar je kan het allicht informeren,en als het goed is dan weet je huisarts ook wel hoe je er aan komt.In elk geval weet ik dat je ze ook bij een thuiszorgwinkel kan huren, maar dan moet je er verplicht onderbroeken bijkopen (een ander systeem dan ikzelf had,daar hoefde geen speciale onderbroekjes bij), maar die mogelijkheid bestaat ook.

Succes, groetjes Marjan.

Reactie voor op de website?

67.38. BLijf positief

Heel vervelend, maar vertel het hem gewoon dat het een vergissing van de juf geweest is. Dat snapt ie heus wel met een leeftijd van 3 jaar. En blijven volhouden, het is moeilijk, maar ook niet boos worden. Blijf positief en hem ook steunen in dit proces, we hebben het allemaal gehad!

Ina

Reactie voor op de website?

67.39. Niet zindelijk

Wij hebben een tweeling van vijf en half. De een is al vanaf z'n 3de dag en nacht zindelijk,gaf op een dag zelf aan geen luier meer om te willen en is vanaf dat moment droog! Nooit geen ongelukjes meer.

Zijn broertje heeft 1 á 2 ongelukjes op een dag.En s'nachts is zijn luier iedere ochtend kletsnat. Wel een paar keer sávonds laten plassen maar dan was hij al nat. Hij vind het zelf ook niet leuk .

Wel opvallend vind ik dat als we een dagje weg zijn bijv. naar Artis of familie bezoek paar uur in de auto etc dan is hij wel droog!

Groetjes Mieke

Reactie voor op de website?

67.40. Niet zindelijk

Wij hebben een tweeling van vijf en half. De een is al vanaf z'n 3de dag en nacht zindelijk, gaf op een dag zelf aan geen luier meer om te willen en is vanaf dat moment droog!Nooit geen ongelukjes meer.

Zijn broertje heeft 1 á 2 ongelukjes op een dag. En s'nachts is zijn luier iedere ochtend kletsnat. Wel een paar keer sávonds laten plassen maar dan was hij al nat. Hij vind het zelf ook niet leuk. Wel opvallend vind ik dat als we een dagje weg zijn bijv. naar Artis of familie bezoek paar uur in de auto etc dan is hij wel droog!

Groetjes, Mieke

Reactie voor op de website?

67.41. 4 jaar, durft niet op de w.c. te poepen.

Onze dochter is 4 jaar en gaat sinds 2 weken naar de basisschool. Ze was zindelijk toen ze ongeveer 2,5 jaar was, ze heeft toen 1x op het potje gepoept maar daar was ze zo van geschrokken dat ze niet meer wilde en ik heb het maar zo gelaten, ik vond haar nog best jong. Maar op een gegeven moment hield ze haar ontlasting wel 5 dagen op en als ze dan moest poepen dan deed het zo'n pijn omdat het natuurlijk zo hard was. Als ze moet poepen dan vraagt ze om een luier.

Via de huisarts ben ik toen bij de poep-poli terecht gekomen, daar heb ik wel laxeermiddel gekregen maar verder geen oplossingen omdat ze vinden dat kinderen van 4 nog niet zindelijk behoeven te zijn.

Vorige week was haar eerste schoolweek, ze had 1x een beetje in haar onderbroek gepoept, maar als het vaker gebeurt dan moet ik naar school komen om haar te verschonen (en dat snap ik heel goed!). Maar ik kan echt niet zomaar weg van mijn werk! Ik probeer positief te blijven maar op een gegeven moment ben ik toch weer boos en dan wordt het alleen maar erger. In het ziekenhuis zeggen ze, "hoe koppiger ze is, hoe langer het kan duren". Ik ben bang dat het nog lang kan duren.

Aukje

Reactie voor op de website?

67.42. Zoon van 7 met zindelijkheidsprobleem

De meeste verhalen zijn min of meer herkenbaar en het is prettig om te lezen dat je niet de enige bent met een 'onzindelijk' kind. Onze zoon (middelste kind) is ruim 7 en zowel overdag als 's nachts niet zindelijk. Nooit geweest ook. Overdag plast en poept hij in zijn broek en 's nachts heeft hij luierbroekjes aan.

We zijn vorig jaar onder behandeling geweest bij de poeppoli in het AMC en lichamelijk gezien zijn zijn problemen (hij zat volledig verstopt) daar opgelost. Hij gebruikt wel dagelijks een dosering laxeermiddel (Movicolon). Maar het lijkt of ergens tussen zijn oren de knop niet om wil, terwijl het sociaal gezien toch echt een steeds groter probleem wordt. Gisteren moest ik hem van school halen omdat hij volledig onder de poep zat. En dat is niet de eerste keer. Soms ben ik ten einde raad.

Op advies van de specialist bij de poeppoli gaan we binnenkort naar een orthopedagoog. We hebben net het intakegesprek gehad en half januari gaat onze zoon er naar toe. Ik hoop zo dat er resultaat geboekt wordt, want dit is onze laatste strohalm. Overigens is de oorzaak van dit verstoorde gedrag waarschijnlijk wel verklaarbaar. Hij heeft nl. toen hij 2 was op de creche een ongeluk gehad tijdens het 'verschoningsrondje'. Een slagaderlijke bloeding aan zijn handje doordat hij in de verschoningsruimte is gevallen op een kapotte tegel. Sindsdien wilde hij uberhaupt niet meer poepen. We denken dus dat het toen mis is gegaan qua gedrag. Maar hoe draai je die knop weer om? Straffen, belonen, boos worden, niet boos worden, alles geprobeerd. Maar voor degene met de gouden tip staat champagne klaar!

Nicole

Reactie voor op de website?

67.43. Gelukkig niet alleen

Wat ben ik blij dat wij niet de enige zijn met dit probleem. Onze dochter van 5 was zindelijk toen ze naar school ging en al vrij snel ging het mis. Plassen en poepen in haar broek. We zijn nu onder behandeling van een kinderarts en we komen niet echt verder. We krijgen ook movicolon voor de stoelgang.

Bij onze dochter is het een soort stress, denken we. Ook wij hebben alles geprobeerd en ook bij ons reageerde de school met we zijn er niet voor om jouw stront op te ruimen. Ze willen ons nu vanuit het ziekenhuis een richting op sturen die we echt niet zien zitten.

Nu zijn we zelf naar alternatieven aan het kijken, bijvoorbeeld een speciale poep en plas poli of een orthopedagoog (de knop moet om). Heeft iemand misschien ervaring met orthopedagogen of dergelijke instanties

Wendy

Reactie voor op de website?

67.44. Nachtluiers? Wie heeft er een goeie tip

Sinds een paar weken hebben we een pleegdochtertje van 2,5 jaar. Overdag plast ze niet zo veel, maar 's nachts des te meer. Als ik haar 's ochtends uit haar bedje haal is haar pijama, romper en het beddengoed kleddernat. Bij mijn eigen kinderen deed in 's nachts altijd zo'n rechthoekige inlegluier in de plakluier, maar die zie ik nergens meer. Wie weet of die nog bestaan, en waar ik ze kan kopen, of wie heeft een andere tip voor mij? Alvast bedankt.

Hanneke

Reactie voor op de website?

67.45. Plashorloge

Wie weet er meer over een plashorloge niet over plaswekker voor 's nachts. Wie heeft ervaring met zo'n horloge en waar kun je die kopen?

Yvonne

Reactie voor op de website?

67.46. Re: Nachtluiers? Wie heeft er een goed tip

Hoi Hanneke,

Hoeveel kilo weegt je pleegdochtertje? Ik heb hele goed ervaringen met de luiers van het Kruidvat, tot een jaar of 5.

Nu mijn oudste zoontje van 6 jaar nog steeds 's nachts niet zindelijk is, gebruik ik de dure Dry Nights van Huggies. Hij plast ook erg veel, en de Kruidvat versie van Dry Nights is nu niet genoeg meer. Dan drijft hij alsnog zijn bedje uit. Meestal blijft hij wel droog met die dure Huggies. 10 stuks voor ongeveer E 7,- Verder heb ik 2 incontinentiematten in zijn bed liggen, zodat zijn hele bed beschermd is.

Ik word nooit boos op hem, want ik weet dat hij het zelf ook vervelend vindt als hij een ongelukje heeft. Hij heeft dat ook nog wel eens overdag. Hij verschoont zichzelf dan, ik maar er geen punt van.

Groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

67.47. Plaswekker/horloge

Hoi Yvonne,

De plaswekker/horloge kan je huren bij de thuiszorgwinkel. Wel heb je een briefje van je huisarts nodig ivm de vergoeding. Ik heb er met betrekking tot mijn oudste zoon hele goede ervaringen mee. Hij heeft tot een jaar of 9 snachts in bed geplast en was met de plaswekker zo nachtzindelijk.

Succes grtjzz Janne

Reactie voor op de website?

67.48. 2 maanden op de Basisschool en zoon plast in zijn broek

Hallo,

Sinds 2 maanden zit mijn zoontje van 4 jaar op de Basisschool en plast daar regelmatig in zijn broek terwijl hij sinds een jaar helemaal zindelijk is! Komt dit door spanning op school?

Hoe moeten wij hiermee omgaan? Heeft iemand tips?

Alsvast bedankt!!

Renate

Reactie voor op de website?

67.49. Oplossing poepprobleem?!

Hallo,

Ik wil een algemene reactie geven op verschillende poepproblemen. Wij hebben een dochter Lisa van net 5 die vanaf haar 2 1/2 jaar, problemen heeft gekregen met poepen. Ze was vanaf haar derde helemaal zindelijk maar poepen ging heel moeilijk en nooit op de wc. Als ze moest poepen dan vroeg ze om een luier maar poepen ging heel moeizaam en vond ze verschrikkelijk. Soms poepte ze wel 10 x een klein beetje soms dagen niet en na ongeveer 10 dagen 1 hele grote poep. De laatste dagen voor de grote poep waren altijd dramatisch!

Een aantal keer wat poedertjes e.d. geprobeerd van de arts maar dat werkte niet. Haar poep bleef ook altijd redelijk zacht. Van alles geprobeerd om haar op de wc te laten poepen niets hielp. Ze had ook vaak vieze onderbroeken omdat haar darmen verstopt raakten. Mijn man en ik hadden afgesproken dat als ze 5 zou worden we heel resoluut haar luier niet meer aan zouden doen. Dit ook met haar besproken. Op zich ging ze wel naar het toilet maar het poepen bleef een drama.

Ik kreeg toen via via een tip om eens langs een ostheopaat te gaan. (voor meer info over ostheopathie zie www.ostheopathie.nl) Haar dochter had het zelfde probleem maar na 2 behandelingen was het probleem weg. Wij dachten; baat het niet dan schaadt het ook niet. Dus wij een afspraak gemaakt. Lisa heeft 2 behandelingen ondergaan en ongelofelijk maar waar.... Lisa poept zonder problemen! Was ze eerst doodsbang om te poepen, nu gaat ze zonder enige angst blij naar de wc en poept direct! (wat hiervoor uren kon duren) Lisa zelf is enorm blij en trots dat het zo goed gaat. (wij nog meer natuurlijk) Geen enkele vieze onderbroek meer!

Ik zeg natuurlijk niet dat het een oplossing is voor iedereen maar ik wilde de tip toch even meegeven!

Groetjes, Carla

Reactie voor op de website?

67.50. Poepproblemen

Hallo Carla,

Ik ben blij voor jullie dat het gelukt is! Mijn zoontje net nu 8jaar, kan nog niet loslaten op de wc, alleen in de pamper, wij zijn al jaren bezig, ik ben einde raad, hopelijk vind ik langs deze weg een oplossing,

grtjs Mare

Reactie voor op de website?

67.51. Durft niet op het potje of de wc te poepen

Mijn zoontje is nu pas 3 jaar geworden hij zegt wel dat hij moet plassen en gaat ook op het potje en ook op de grote wc meer zodra hij moet poepen is hij nergens te bekennen en doet hij het in zijn broek en dan trekt hij zijn broek uit en zegt bah gepoept mama schoonmaken. Ik zou graag willen weten wat ik er aan kan doen.

gr van Anita

Reactie voor op de website?

67.52. Plastic broekje

Hoi, Ben je er al uit waar je dat kan kopen ? Graag wil ik het adres van je waar z'n ouderwetse plastic broek te koop is. Alvast bedankt Groetjes Marga

Reactie voor op de website?

67.53. Plastic broeken, waar te koop?

Ik, Moniek, weet het, een tijdje terug vond ik op internet een site van de babywinkel Hartkamp, Jan van schaffelaarstraat 50 in Barneveld, tel. 0342-412951 die dus nog plastic broeken met voorsluiting in de maten S M L en XL= tot 15 kg verkopen waar ik heel blij mee was. Want zeg nou zelf, waar vind je tegenwoordig nog een goeie plastic broek. Dus zegt het voort. PS grotere plastic broeken voor oudere bedplassers koopt U bij de firma Olland Medische Speciaalzaak, een winkel in verpleegartikelen in ZWOLLE voor vele droge nachten.

Moniek

Reactie voor op de website?

67.54. Het KAK-contract

Toen mijn zoon bijna vier was en naar school zou gaan, had hij de akelige gewoonte om iedere dag een paar keer in zijn broek te poepen. Het heeft me op momenten echt wanhopig gemaakt. Een week voor hij naar school ging heb ik daarom het KAK-contract opgesteld: KAK hoort in de wc (met een tekening van een wc) en niet in de broek (met een erg creatieve tekening van zijn onderbroek met een drol er in en een rood kruis erdoor), dan nog een tekening van zijn zusje met een dampende luier waar hij erg om moet lachen: Yenze doet KAK in de luier.

Ik heb hem laten zien wat er op het contract staat en we hebben allemaal het contract getekend (mijn zoon door zijn hand om te trekken, papa en mama door hun naam te zetten en kleine zus door wat krassen te plaatsen). We spraken af vanaf die dag allemaal op de juiste plaats onze behoefte te doen, en: Van drie keer per dag in de broek poepen werd op slag keurig naar de wc gaan. Met het contract heeft hij in de gaten gekregen dat hij groot is... (Een dergelijk contract werkte ook erg goed toen hij van school allerlei vieze woorden meenam...)

Het contract hangt nog steeds in de woonkamer, het eerste schooljaar zit er op, zonder ongelukjes, dus dat contract kan nu in het plakboek...

Hanneke

Reactie voor op de website?

67.55. Poep of plas niet aan voelen komen

Mijn zoontje is al bijna 5 en totaal nog niet zindelijk. we zetten hem al sinds ruim anderhalf jaar meerdere keren per dag op de wc. Soms doet hij bij toeval dan een plas of poept hij. Dan is hij altijd reuzentrots op zichzelf, maar ook heel verbaasd, want hij wist niet dat hij 'moest'. Hij heeft nog nooit zelf aangegeven dat er plas of poep aankomt.

Vaak poept of plast hij ook gewoon weer in zijn luier nadat hij net minutenlang op de wc heeft gezeten. Hij blijft ook gewoon in zijn vieze broek rondlopen en ontkent het dan vaak ook nog dat hij heeft gepoept. Hij lijkt het helemaal niet te voelen. Of hij vraagt zelf aan mij of hij heeft gepoept, terwijl het helemaal niet zo is.

Wie herkent dit probleem? Volgens de huisarts is hij er gewoon geestelijk nog niet aan toe en moet ik het gewoon volhouden. Maar op school is het een probleem en verschonen ze hem niet. Zelf ben ik moedeloos, weet niet meer wat ik kan proberen. Want belonen helpt niet, hij wil wel op de wc, dus dat is het probleem niet.

Nathalie

Reactie voor op de website?

67.56. poepen in broek

Reactie op re: niet zindelijk op school

Mijn Dochter is 9 jaar en poept nu ruim 3 jaar in haar broek, Het is bijna elke dag en soms ook nog eens 3 keer op een dag.
Op school wil ze niet naar de wc omdat het dan stinkt, volgens kinderen, en dus laat ze het maar uiteindelijk gaan in haar onderbroek

Reactie voor op de website?

67.57. Niet zindelijk s'nachts

Mijn dochter is ruim vier jaar en is s'nachts nog niet zindelijk. Ik heb geprobeerd om geen luier meer aan te doen en haar dan om de vier uur wakker maken om te plassen, maar het werkt niet. Ze is dan al vaak nat ook omdat ze zelf niet merkt dat ze in haar bed plast. Waar komt dit door en kan ik het dan beter niet forceren en weer opnieuw de luier aandoen en haar dus gewoon laten doorslapen tot ze er zelf aan toe is?

Ragnhild Admin M ragnhildsmits@live.it Ragnhild Smits

Reactie voor op de website?

67.58. Niet zindelijk s'nachts

Geen zorgen maken.

Mijn zoontje heeft s'-nachts geplast t/m 5 jaar. Ik had alles al geprobeerd, wakker maken, geen drinken meer na een bepaalde tijd, etc. Op een gegeven moment was het echt niet leuk meer voor ons beide dus heb ik het laten rusten. Gewoon weer luiers aan en nu een half jaar later waren de luiers op en heb ik gezegd dat ik ze niet meer wilde kopen. Gewoon een weekje kijken hoe het gaat. En het gaat super. Ik laat hem even plassen voor het slapen gaan.

Het komt dus vanzelf. Probeer het gewoon af en toe zonder luier als het nog niet lukt wacht je gewoon een paar maanden.

Groeten,
D

Reactie voor op de website?

67.59. Zoontje van 7 en zoontje van 4 niet zindelijk

Ik heb 2 zoons, 1 van 7 en 1 van 4, en word er nu helemaal doodziek van. Beiden poepen ze steeds in hun broek en plassen ook! Ik weet het echt niet meer, heb ook al jaren bij de kinderarts gelopen, gewerkt met stikkerschema's, beloningsborden, cadeautjes, straf geven, speelgoed uit hun kamer halen (hun kamer is nu helemaal leeg) onder de koude douche gezet, enz enz. Ik weet het niet meer, word er helemaal gek van! Ik woon in Lelystad trouwens en weet even echt niet meer waar ik naar toe moet of wat ik moet doen.

Jessica

Reactie voor op de website?

67.60. Re: zoontjes niet zindelijk

Hallo Jessica,

is het jouw probleem en zitten je zoons er niet mee? Lekker alleen een broekje aantrekken als het mooi weer is, en plassen ze of poepen ze? Jammer, dat voelen ze zelf en laat ze het zelf maar opruimen. Wedden dat ze dat zo zat zijn? Maar zo'n heerlijke zachte absorberende pamper, daar word je niet door gestimuleerd. En probeer, hoe moeilijk het ook is, een beetje laconiek op te vatten: ben je nat? ga jezelf maar wassen en schoon goed aandoen! Zo maak je het hun probleem! Succes ermee!

Joke

Reactie voor op de website?

67.61. 2 maanden naar school en nu vaak ongelukjes

Hoi,

Nou wij hier precies hetzelfde probleem, ons zoontje is al bijna een jaar zindelijk, zowel dag als nacht. Maar nu hij 2 maanden op school zit heeft hij regelmatig ongelukjes. Ik denk zelf dat hij gewoon te druk aan het spelen is en te laat gaat. Ik overweeg een gesprek met de juf om hem op vaste tijden naar de wc te sturen, maar in een klas met 31 kleuters is dat zo makkelijk nog niet. Wie weet dat een horloge met een plasalarm werkt (weet niet of zoiets bestaat).

Groetjes, Marianne

Reactie voor op de website?

67.62. Re: 2maanden school en ongelukjes

Maak je geen zorgen! Ga er ontspannen mee om. Ik heb dit fenomeen bij 2 van mijn 3 jongens gehad. Bij de eerste was ik er soms wanhopig van, maar bij de tweede zoon met hetzelfde probleem heb ik me er niet meer druk om gemaakt. Het is een fase en het komt vanzelf weer goed. Zorg dat hij thuis geplast heeft voordat hj naar school gaat en stuur hem thuis op vaste tijden naar de wc. Spreek met hem af dat hij voor het buitenspelen op school ( maar ook thuis) even naar de wc gaat. Leg hem uit dat die ongelukjes sosm gebeuren, dat hij wat vaker naar de wc moet gaan. Als hij dan nat naar huis komt, moet hij zelf droge kleding aantrekken en het natte goed op een afgesproken plek neerleggen.

Echt het gaat vanzelf over. Kans dat het bijvoorbeeld in groep 3 bij de start van het jaar weer heel af en toe voorkomt. Zelfde ontspannen houding! Daarna blijft het goed gaan. Je kunt de juf wel vragen of ze hem af en toe naar de wc stuurt. Elke keer dat zij er aan denkt is weer meegnomen.

Onze oudste gaat het komende schooljaar naar de middelbare school. En na het begin van groep 3 is het niet meer voorgekomen. De andere zoon die er last van had gaat nu naar groep 5 en het gaat ook altijd goed, hij is nooit meer nat.

Els

Reactie voor op de website?

67.63. relax!! reactie op niet zindelijk s'nachts

Een plaswekker is een goede uitkomst!! Heb zelf een zoon van 7 die ook erg goed slaapt s'nachts, en dus niet wakker word voor een plas. En ook niet wakker wil worden als je hem probeert wakker te maken!!
De plaswekker is super! Gewoon laten loeien als er een druppel in de onderbroek komt, als reflex stopt hij met plassen, en moet vervolgens toch echt wakker worden om de plaswekker uit te zetten en te gaan plassen.
Uiteindelijk slapen ze toch echt door, weliswaar mijn zoon niet, maar geen pampers enzo voor ons, en de wetenschap dat het ooit overgaat (het zit bij ons in de familie!) en voor nachtjes logeren hebben we een pilletje dat de urine aanmaak vertraagt, en heel goed helpt!
Maar vooral relaxt blijven, want forceren helpt al helemaal niets! succes!!
Saskia

Reactie voor op de website?

67.64. bed en broekplassen

Ons jongste dochter Inge, 6 jaar, plast terug in haar bed .Nu de laatste tijd ook overdag .Ben maar begonnen met luiers en plasticebroekjes. Inge vraagt terug naar een vast bedritueel , de laatste veertien dagen gaat ze terug s'avond om 18u slapen , nu geen enkel problemen meer met haar om te gaan slapen!
Luiers , ik ben voorstander om haar weer katoenen luiers aan te doen, zou dat goed zijn ????? Ze begin meer en meer terug te duimzuigen !
Luiers overdag ??? Kan u mij wat raad geven . Elke

Reactie voor op de website?

67.65. Reactie op 65.64 bed-broekplassen.

He beste Elke, heb jou verhaal over Inge gelezen. Dat ze nog in bed plast met zes jaar is opzich niet zo erg ze is lang de enigste niet die dit nog doet. Er zijn er ook nog genoeg die het op oudere leeftijd nog steeds doen. En dat jij haar nu een katoenen luier omdoet met een plasticbroek is ook helemaal niet erg. Ze zal hierin ook vast de enigste zijn die zo naar bed gaat. Vond ze het niet erg dat jij haar weer een luier en plasticbroek aandeed. Kan mij voorstellen dat je haar in wegwerpluiers hebt gehad vanaf baby tot ze droog was s'nachts.

Dan overdag dit is niet zo leuk dat ze dan ook weer in haar broek plast, dit is niet zo makkelijk op te lossen. Om haar dan ook een katoenen luier en plasticbroek te laten dragen geeft volgens mij toch wel wat problemen zoals op school, vriendinnetjes die zien dat ze verschoont wordt, al de luiers en plasticbroeken weer aan de lijn enz.

Het duimzuigen is toch niet erg er zijn veel meer die dit als moe zijn of lekker voor de TV zitten doen. Een vast bedritueel is toch ook niet erg maar 18.00 uur voor een zes jarige is wel vroeg of niet.

Veel sterkte en succes met de verzorging van Inge.

Hoor wel weer van jou. Karin

Reactie voor op de website?

67.66. Bedplassen ed

Mijn zoon plaste en lang erna steeds een beetje poep in de broek. Met overdag dit gedrag heb ik op de volgend manier opgelost. Vaste momenten om te plassen, ook even melden op school dat ze in de ochtend, bv bij de fruithap even gaan. Thuis, natuurlijk bij het opstaan, bij het koffiedrinken, vlak voor de lunch. Op school halverwege de middag. Of als de juf het vergeet zelf even mee voor het naar huis gaan, of thuis. Voor het avondeten en voor het naar bed gaan.

Ik stel voor wat later naar bed bv 19.00 is er misschien meer rust voor het bedritueel. Bij het poepen heb ik een sticker systeem gedaan,een dag schoon is een sticker bij 10x een klein ijsje bij 40x een magnum, maar ook voor de broertjes en zusjes dus die waren ook enthousiast. Als het een keer mis ging werd er verder niet overgepraat. Dus aandacht voor positief gedrag.

Als je dochter eerst droog was en nu niet meer dan is er wat anders, moeilijkheden op school etc, eventueel kun je de juf te vragen, op te letten of er iets speelt.Mijn zoon plast ook nog in bed. Daar kun je niet zoveel in veranderen. Op tijd laten plassen eventueel nog een keer als jezelf naar bed gaat. Als ze een keer droog is uitgebreid belonen en voor de rest niks.

Ooit komt het goed. Groet,Anne-Mae

Reactie voor op de website?

67.67. re: bedplassen

Hallo,

Mijn zoon heeft t/m zijn 8e jaar in bed geplast. Tot dan toe sliep hij met zijn broertje op de kamer. Zijn broertje is ong. anderhalf jaar jonger. Op een gegeven moment kreeg hij een eigen kamer, deze is op zolder, en het enige toilet dat wij hebben staat beneden. Dit hebben wij opgelost door een campingtoilet naast zijn bed te zetten. Van de ene op de andere dag was meneer zindelijk!!!!

groetjes, Marieke

Reactie voor op de website?

67.68. Zindelijkheid

Ik heb een tweeling waarvan de 1 zelf zindelijk is geworden en de ander zoiets heeft van ik plas en poep gewoon lekker in mn luier. Van alles geprobeerd maar hij wordt en niet warm of koud van. Nu met het mooie weer een toddler voor hem gekocht en laat hem met zijn eerste echte onderboek rondlopen. De eerste week continu druifnat want dit broekje vangt maar kleine scheutjes op. Als ik zag dat hij moest poepen kreeg hij een luier aan en daarna gelijk weer de toddler. En sinds zondag zegt hij, mam ik moet plassen, een paar druppels vangt net broekje op en de rest gaat in het potje!!! En vandaag voor het eerst wilde hij poepen op het potje....klein drolletje en de rest in zn luier maar het begin is er. Nu vertelt hij aan iedereen, kijk ik heb ook een echte onderbroek..... !!!! HOERA HET IS GELUKT. ps de toddler heb ik gekocht bij Prenatal maar kijk anders even op de website www.underwunder.nl

Wendy

Reactie voor op de website?

67.69. vervolg 65.53 plastic broeken/jes

Ik had al een keer een reactie geplaatst waar de plastic broekjes te koop waren. Dit was in Barneveld bij Hartkamp for Kids in de maten S.M.L.en XL. en dan hield het op. Is of was jou kind dan nog niet uit de luiers overdag en of s'nachts hadden we een probleem.

Maar onze familie Hartkamp heeft hier ook een oplossing voor gevonden. Zag van de week toevallig op hun site dat ze er nu 2 maten aan toegevoegd hebben en wel in de maten 38 en 42. Dus het gat wat eerst viel is hiermee mooi opgevuld en voor de jeugd die het s'nacht nog niet droog kunnen houden een zeer welkome oplossing. Al met al vind ik dit een felicitatie voor de familie waard dat ze zo blijven meedenken en oplossingen bedenken. PROFICIAT..

Moniek

Reactie voor op de website?

67.70. Plashorloge gevonden!

Reactie op Plashorloge

Ik heb ze gevonden hoor, de plashorloges. Op www.wobl.nl zijn ze te koop.

Ellen

Reactie voor op de website?

67.71. Zindelijk s'nachts, overdag niet

Reactie op Zindelijk

Ik gooi er ook maar eentje in: Mijn dochter van vier en een half is al ruim een half jaar s'nachts zindelijk, overdag echter niet. Als ze in haar blote billen loopt overigens wel. Medische oorzaak sluit ik dan ook uit. Het zit tussen de oren. Overigens hoe meer aandacht er aan besteed wordt (het er over hebben) des te slechter gaat het weer.

Twee keer gestart met zindelijk worden, eerst keer ziekenhuisopname van mij ivm geboorte broertje; bij tweede poging; broertje opgenomen in ziekenhuis voor twee weken ivm RSvirus; kortom twee keer soort van stressvolle situatie tijdens zindelijk worden. Van alles al geprobeerd; verschillende beloningssystemen, op tijd naar de wc, eigen verantwoordelijkheid aan spreken; eigen vieze broeken schoon laten maken etc etc Tot nu toe bar weinig resultaat.

Zegt zelf bij ongeluk; wat maakt dat nou uit? Terwijl ze het ondertussen wel onprettig vindt dat andere kinderen er wat van zeggen.... Wij zijn van onverschillig, overstimulerend, geirriteerd, naar nu weer neutraal gegaan.

Ik weet niet meer wat ermee te doen. Wie heeft de sublieme tip of oplossing???

B. Vlasblom

Reactie voor op de website?

67.72. Dochter van bijna 4 poept weer in haar broek

Onze dochter word bijna 4 en is, op wat ongelukjes na, nu zo'n 1,5 jaar zindelijk. Overdag en 's nachts. Nu heeft ze sinds 2 weken zo'n 3x per dag een hele vieze poeponderbroek. Ze poept ook gewoon elke dag op de wc. Ik vind het vreselijk smerig en weet niet wat ik er aan moet doen. Ik word meestal kwaad, ik kan dr echt niet tegen. Denk alleen niet dat het echt helpt, lijkt alleen maar erger te worden. Moet ik het dan maar negeren? Wie weet raad?

Arina

Reactie voor op de website?

67.73. Plaswekker

Reactie op Niet zindelijk op groep 1

Probeer eens een plaswekker, heeft ons zoontje heel goed geholpen.

Kaatje

Reactie voor op de website?

67.74. Staken met poepen, 11 jaar

Mijn dochter wil niet meer naar de wc. Het is al een tijd aan de gang en ze liegt er ook over. Vorige keer had ze zelfs bijna een maand lang niet gepoept, het klinkt bijna ongeloofwaardig maar het was echt zo, 2 a 3 weken niet poepen is dan ook normaal geworden voor haar.

Ze zegt dan ook dat ze het naar de wc gaan niet kan en niet wil. Ze heeft liever zware buikpijn, ligt er snachts wakker van, kan soms bijna niet meer lopen, wordt soms misselijk en verstopt vieze onderbroeken. Heb al 2 keer drankjes gehad van de dokter, maar het is niet dat de ontlasting te hard is, ze wilt gewoon hoe dan ook niet poepen.

Als ik er met haar over wil praten loopt ze weg en wil ze er niets over horen. Ze zit verder ook al een tijd niet lekker in haar vel en is vaak depressief. Vraag me dan ook af of haar poepproblemen daar door komen.

Mama

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Zindelijk

 1. Zindelijk worden kun je helaas niet afdwingen!
 2. Help, mijn potje (of de wc) wordt vies!
 3. Niet pushen
 4. Ontlasting problemen (4 jaar)
 5. Poep-poli
 6. Reactie poep poli
 7. Zindelijk maken?
 8. Laten bellen door iemand?
 9. Weigeren om zindelijkheid mag niet
 10. Zindelijkheid: hoe pak ik het aan?
 11. Niet zindelijk op groep 1
 12. \'s Nachts niet zindelijk
 13. Geen controle
 14. Herkenning
 15. Niet zindelijk \'s nachts
 16. Zzindelijk, hoe pak je dat aan
 17. Zindelijk: incontinentie mat
 18. Zindelijk.... heb geduld
 19. Ik ook
 20. Wanhoop
 21. Niet zindelijk op school
 22. Zindelijk maken
 23. Vergeten te plassen.
 24. Zindelijkheid
 25. Ik ken het probleem
 26. re: niet zindelijk op school
 27. Goed overleg met de juf
 28. Niet zindelijk, niet naar de basisschool
 29. Het blijft een probleem
 30. Zindelijk
 31. Dochter van 15
 32. Niet eens op het potje zitten
 33. Niet eens op het potje zitten
 34. Dochter van 15: ik zou er niets van maken
 35. Dochter van 15: ik zou er niets van maken
 36. Plashorloge?
 37. Plashorloge
 38. BLijf positief
 39. Niet zindelijk
 40. Niet zindelijk
 41. 4 jaar, durft niet op de w.c. te poepen.
 42. Zoon van 7 met zindelijkheidsprobleem
 43. Gelukkig niet alleen
 44. Nachtluiers? Wie heeft er een goeie tip
 45. Plashorloge
 46. Re: Nachtluiers? Wie heeft er een goed tip
 47. Plaswekker/horloge
 48. 2 maanden op de Basisschool en zoon plast in zijn broek
 49. Oplossing poepprobleem?!
 50. Poepproblemen
 51. Durft niet op het potje of de wc te poepen
 52. Plastic broekje
 53. Plastic broeken, waar te koop?
 54. Het KAK-contract
 55. Poep of plas niet aan voelen komen
 56. poepen in broek
 57. Niet zindelijk s\'nachts
 58. Niet zindelijk s\'nachts
 59. Zoontje van 7 en zoontje van 4 niet zindelijk
 60. Re: zoontjes niet zindelijk
 61. 2 maanden naar school en nu vaak ongelukjes
 62. Re: 2maanden school en ongelukjes
 63. relax!! reactie op niet zindelijk s\'nachts
 64. bed en broekplassen
 65. Reactie op 65.64 bed-broekplassen.
 66. Bedplassen ed
 67. re: bedplassen
 68. Zindelijkheid
 69. vervolg 65.53 plastic broeken/jes
 70. Plashorloge gevonden!
 71. Zindelijk s\'nachts, overdag niet
 72. Dochter van bijna 4 poept weer in haar broek
 73. Plaswekker
 74. Staken met poepen, 11 jaar

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.