Groot Gezin
De kinderhoek
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

2. Kinderboeken

Zwijsen is de uitgeverij van onder andere Maan, Roos, Vis, Dolfje Weerwolfje en Rompompom. Zie https://www.zwijsen.nl/kinderboeken.

Om kinderen te waarschuwen voor gevaren van het internet is er nu een boekje van Suske en Wiske.

Bij www.kidz-club.nl kun je je abonneren op de maandelijkse toezending van een boekenpakket.

Een speciale internet shop voor kinderboeken: www.dekinderboekenshop.nl

Boeken waarin Ot en Sien een hoofdrol spelen vind je op www.otje.net.

Waar zijn ze toch gebleven, die kinderboeken van vroeger. Of dat schoolboekje waar je zelf uit hebt leren rekenen? Misschien vind je het terug op de site Oude Kinderboeken.

Een huis vol herrie: de belevenissen van een groot gezin, beschreven door Marianne Witte, met tekeningen van Jolet Leenhuis. Een voorleesboek voor kinderen. Gebonden, 96 pagina's, AVI 7

Een huis vol herrie
Een huis vol herrie
Leo Witte & Marianne Witte

Voor kinderboeken kun je terecht op deze startpagina.

Kijk eens op de site van Kluitman voor kinderboeken en leuke spelletjes.

Ben je geïnteresseerd in strips? Kijk dan eens op de site Tweedehands Boeken en Stripverhalen. Voor kinderboeken kijk eens op:

  de gouden muis
  kinderlinks (en dan klikken op kinderboeken/verhalen; daar zijn hééééél veel links)

Bij Boektoppers kun je op zoek naar bekende en bekroonde boeken, van peuters tot eindexamenkandidaten.

2.1. Vivian den Hollander: Wie is wie?

Wie is wie ?
Wie is wie ?
Vivian den Hollander

Een boek voor de kleintjes, en gaat over tweelingen op school.

2.2. Sinterklaasboek voor peuters en kleuters

Hallo,

Heb deze week bij de NBClub het "sinterklaasboek voor peuters en kleuters" besteld. Ik vindt hem geweldig! Via dit boek zou zelfs IK weer gaan geloven in de sint!

Leuke tekeningen, leuk verhaal (in vers-vorm) en heel realistisch overgebracht. Vind het een echte aanrader!

Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters
Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters
Marianne Busser & Ron Schr�der

Tekeningen: Dagmar Stam
ISBN: 9789044300741
Kost: ±12.00 euro

groetjes Bianca

2.3. Tuinieren is kindersepl, Francisca Laureijs en Hans Clauzing

Tuinieren is kinderspel is een tuinboek speciaal voor ouders en kinderen vanaf 6 jaar die het leuk vinden om buiten bezig te zijn. Een boek vol met inspiratie en praktische tips voor de vier seizoenen in de tuin of op het balkon. Per seizoen staan er adviezen, ideeën en uitleg over wat je kunt doen in de tuin. Wat is er leuker dan zelf aardappelen poten en na goede zorg te oogsten? Te snoepen van eigen gekweekte frambozen en bessen. Hoe pluk je het mooiste boeket? En wat kun je doen met een heel grote pompoen?

Tuinieren is kinderspel staat vol praktische tips, leuke ideeën en stap voor stap uitleg, recepten, weetjes en vooral heel veel mooie foto’s.

2.4. Een biljet van oneindig, Sanne de Bakker en Dadara

Een biljet van oneindig bedacht, geschreven en geillustreerd door Sanne de Bakker en Dadara, is een absurdistisch sprookje voor jong en oud over de waarde van geld.

Nadat meneer Ping ontdekt dat zijn vermogen heerlijk smaakt, en hij elke keer na het nuttigen van zijn biljetten op verschillende plekken in het bos van Transformania zijn maaltijd er weer uitbraakt, groeien er ineens overal geldbomen. Meneer Utopie, die iets verderop in zijn huisje zijn dromen verzamelt, grijpt na het aantreffen van verschillende geldbomen de kans om zijn dromen te verwezenlijken. Als hij op een dag een knoert van een geldboom ontdekt, kan eindelijk zijn grootste droom in vervulling gaan. Deze droom brengt meneer Ping en meneer Utopie uiteindelijk bij elkaar en dat heeft rampzalige gevolgen...

Een uniek lees- en kijkboek voor jong en oud

2.5. Het muizenfeest, Machteld van Zalingen en Kim den Dulk

Alle dieren in het bos weten dat de muizen een feest gaan geven. Ze worden steeds nieuwsgieriger. Dat die brutale muisjes het op durven te nemen tegen Zwijn, wie had dat gedacht? Oliver en Charlie brengen 's avonds de uitnodigingen rond. Iedereen mag komen, ook Zwijn. Charlie schuift snel de kaart onder de deur door en sprint ervandoor.

De vrolijke muizen Oliver en Charlie zorgen voor veel leesplezier voor jong en oud. De avonturen in het dierenbos hebben vaart en nodigen telkens uit om opnieuw te lezen.

2.6. Kippers feest, Mick Inkpen

Kipper is het liefste hondje van de hele wereld. Hij is vrolijk, nieuwsgierig, grappig en ondeugend. Hij betovert alle kinderen en ouders die eenmaal begonnen zijn met lezen van zijn verhalen. Kipper’s boeken zijn wereldwijd miljoenen keren gelezen en voorgelezen.

Hoera! Kipper geeft morgen een feest, zijn verjaardagsfeest. Hij is druk bezig met het schrijven van de uitnodigingen. Met een groot penseel verft hij:

  Morgu is mijn ferjaardagfees. Om 12 uur. Kome jullie ook? Maar nie te lat
Hij bakt ook een taart. Hij pakt een grote kom en doet er krenten en eieren in. En bloem en krenten en suiker en nog meer krenten. De volgende dag is het zo ver. Kipper wacht op zijn vriendjes. En hij wacht... Maar er komt niemand. Zelfs zijn beste vriend Tijger niet. En de taart ruikt zo heerlijk. Waarom komen zijn vrienden niet naar zijn feest?

Een heerlijk (voor)leesboek voor ouders en kinderen vanaf 3 jaar.

Mick Inkpen is een van ‘s werelds bestverkopende auteurs en illustrators van prentenboeken voor kinderen. De ‘Kipper’ en ‘Wibbly Pig’ verhalen zijn wereldwijd miljoenen keren gelezen. Mick Inkpen heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen: o.a. ‘the British Book Award‘(2 keer) en ‘the Children’s Book Award‘. Kipper won in 1998 een BAFTA voor beste animatiefilm voor kinderen.

2.7. Kees de jongen, Theo Thijssen: bewerkt door Tiny Fisscher

Dit is ongetwijfeld Thijssens beroemdste roman.

Kees Bakels, bijna 12 jaar is een schoenmakerszoon uit de Amsterdamse Jordaan, die zich in alle tegenslag, ziekte en dood van zijn vader; terugval in armoede van zijn gezin, overeind houdt door te dagdromen over hoe het óók zou kunnen zijn. Veel van die rooskleurig maar soms ook sombere fantasieën betreffen zijn heimelijk begeerde klasgenootje Rosa Overbeek.

Donderdag 2 oktober 2014, tijdens de Kinderboekenweek, wordt een geheel bewerkte versie van Kees de jongen ten doop gehouden in de Amsterdamse Boekhandel. Het beroemde boek over Kees Bakels, een van de mooiste karakers uit de Nederlandse literatuur, is bewerkt door Tiny Fisscher.

2.8. Mijn familieboekje, Annekee Goekoop

Familie is belangrijk voor kinderen. "mijn familieboekje" is het eerste boekje voor kinderen om hun familie nog beter te leren kennen;

je familie kan er van alles in kwijt, bijvoorbeeld waarom ze je speciaal vinden, welke wijze lessen ze je willen meegeven,

in wat jullie op elkaar lijken, maar ook hun eigen-aardigheden en andere leuke weetjes.

Bovendien kun je zelf op onderzoek met originele vragen (van welk familielid zou je schoenen willen lenen, wiens dromen zou je wel willen weten?), een stamboom maken, foto's inplakken en meer...

Dit vrolijke boekje zorgt voor blijvende herinnneringen aan je familie.

Annekee Goekoop

2.9. Daar Komt De Boegieman!, Jeroen Schipper

Liedjes zijn muzikaal educatief onderbouwd, zeer bruikbaar voor thematisch onderwijs én kinderen van leeftijd 4-12 vinden ze heel leuk! Aanstekelijk materiaal. Daarbij: praktische tips voor uitvoering in de klas, bewegingen en met verwerkingsopdrachten.

Vorige boek ('Rood rood mannetje') was ook al top! Deze is nog meer gericht op (vak)leerkracht die muziekonderwijs wil verbeteren. Investering meer dan waard.

2.10. Boek over hoe kinderen met geld kunnen omgaan.

Omdat het de week van het Geld is, wordt er aandacht besteed aan budgetteren voor kinderen. Annelou van Noort schreef het boek: Tel je geld, een zakgeldboek voor kinderen. Meer informatie te vinden op: www.teljegeld.nl.

2.11. Circus Mikado, Karin Somers

Circus Mikado + CD-audio
Circus Mikado + CD-audio
Karin Somers

In circus Mikado heeft ieder zijn taak, de een werkt aan een circusnummer de ander houdt het circus netjes. Hector de rat veegt en schept, deelt limonade en lekkers uit en plakt de posters van Circus Mikado in de stad. Maar niemand weet dat Hector ook een circusnummer heeft. En niemand heeft er aandacht voor. Ten einde raad bedenkt Hector een plan om te kunnen laten zien wat hij kan. Het plan slaagt, eindelijk treedt hij op met zijn bijzondere nummer. Het publiek is dolenthousiast maar vinden de directeur en de andere artiesten het ook geslaagd?

Een nieuw prentenboek van Jolet Leenhouts en Karin Somers met een uitgebreid hoorspel bij de circusprenten op cd achter in het boek. Eerder maakten Jolet en Karin samen De mantel van Sinterklaas, dat bekroond werd met een Pluim van de maand en een tweede druk kreeg.

Een boek met hoorspel voor peuters thuis, op de peuterspeelzaal en in de kinderopvang.

2.12. De ander en ik, Nathalie van Kordelaar

De ander en ik
De ander en ik
Nathalie van Kordelaar

Dit werkboek gaat over omgaan met andere mensen. Het is een werkboek voor kinderen die moeilijkheden ondervinden in hun omgang met andere kinderen (en volwassenen) en om te voorkomen dat kinderen moeilijkheden gaan ondervinden. Er staan veel tips en opdrachten in over het oplossen van problemen, het omgaan met pesten, gevoelens, vriendschappen en hoe je kunt praten met andere mensen. Het boek is klassikaal inzetbaar voor groepen kinderen, en kan ook individueel door de ouder thuis gebruikt worden.

2.13. Overal en ergens, Arend van Dam

Overal en ergens
Overal en ergens
Arend van Dam

Nederland is meer dan klompen, kaas en tulpen. Overal en ergens reist door de twaalf provincies en vertelt over alles wat ons land zo bijzonder maakt: de duinen, de dijken, de sluizen, de havens, de polders en de bollenvelden. Op speelse wijze vertelt Arend van Dam over het unieke karakter van Nederland in vijftig levendige verhalen: over de grachtengordel van Amsterdam, de droogmaking van de Beemster, het planetarium van Eise Eisinga en De aardappeleters van Vincent van Gogh. Alex de Wolf geeft de verhalen op geheel eigen wijze kleur in zijn sfeervolle schilderijen. Voor de nieuwsgierige lezer is achter in het boek een kaart van Nederland opgenomen, met daarop alle plaatsen die in de verhalen worden beschreven.

2.14. Ouders te koop, Dagmar Stam

Ik ben Bas met handleiding voor ouders
Ik ben Bas
met handleiding voor ouders
Dagmar Stam

Een leuk prentenboek van Dagmar Stam.

2.15. Ouders te koop, Mirjam Mous

Ouders te koop
Ouders te koop
Mirjam Mous

Niels heeft geen geluk met zijn ouders. Zijn vader werkt niet, drinkt te veel bier en rijdt als een gek. Zijn moeder verft haar haren knalrood, loopt in opvallende trainingspakken en kookt nooit. En als klap op de vuurpijl woenen ze in een caravan op de camping! Niels schaamt zich rot. Als hij dan ook nog eens gepest wordt door zijn klasgenoten, ziet hij maar een oplossing...

2.16. De dikke bende van de Korenwolf, Jacques Vriens

De dikke bende van De Korenwolf
De dikke bende van De Korenwolf
Jacques Vriens

Een nieuw en leuk boek van Jacques Vriens. Er is ook een theatervoorstelling van gemaakt! Lees het interview met Jacques Vriens in het verenigingsblad "Groot Gezin"

2.17. Taalcursus kinderen

Prisma kindertaalcursus / Engels
Prisma kindertaalcursus / Engels
-

De serie bestaat uit 3 talen:
 1. Engels
 2. Frans
 3. Spaans
Elke kindertaalcursus zit in een doorzichtige doos. De cursus bestaat uit meerdere onderdelen:
Prisma kindertaalcursus Frans + in doos
Prisma kindertaalcursus Frans + in doos
-

Op een speelse manier maken kinderen (en volwassenen) zich de talen Engels, Frans en Spaans eigen. Met wat hulp van een volwassene is de cursus zelfs geschikt voor jonge kinderen. Oudere kinderen kunnen zelfstandig aan de slag.

Prisma kindertaalcursus Spaans + in doos
Prisma kindertaalcursus Spaans + in doos
-

Gaat u op vakantie in Spanje, Frankrijk of Engeland? Dan is deze cursus een goede voorbereiding op het gebruik van de andere taal. Maar ook als u niet op vakantie gaat zijn deze cursussen geschikt om de kinderen op een speelse manier te laten kennismaken met meerdere Europese talen. Het speels en soepel omgaan met een vreemde taal geeft je een voorsprong in het ontwikkelen van je gevoel voor vreemde talen.

En het is, ook voor kinderen, erg leuk om de vraag van een anderstalige in diens taal te beantwoorden.

2.18. Kinderen in het Mauritshuis, L. van der Vinde

Kinderen
Kinderen
Vinde, L. van der

Het Mauritshuis bezit een groot aantal schilderijen waarop kinderen de hoofdrol spelen. Van de stalende lach van Frans Hals' Lachende jongen tot het ontroerende portret van een meisje bij een kinderstoel door Govert Flinck - het kind is goed vertegenwoordigd in het Mauritshuis.

Dit boek gaat over de geschilderde kinderen in het Mauritshuis. Kinderen in alle soorten en maten, prinsen en prinsessen, prachtig geklede peuters, weesjes en zuigelingen, maar ook mythologische en Bijbelse kinderen. Er wordt bovendien uitgebreid stilgestaan bij de leefwereld van het zeventiende-eeuwse kind; gezinsleven, opvoeding en onderwijs - onderwerpen die ook in de Gouden Eeuw belangrijk werden gevonden. Maar of ze nu braaf zijn of stout, de kinderen in het Mauritshuis weten de kijker altijd weer te vertederen.

2.19. Pap, vertel ‘s! Elma van Vliet

Pap vertel 's
Pap vertel 's
Elma van Vliet

Een heel bijzonder boek.
Het is een boek dat je van je kind(eren) cadeau krijgt. Niet zomaar een cadeau, maar een dat je mag invullen en dan teruggeven. In het boek worden allerlei vragen gesteld over uw jeugd, over uw ouders en over de periode dat uw kind nog te klein was om ervaringen te onthouden. De vragen zijn enkel als richtlijn bedoeld en de open antwoordruimte is ruimschoots voldoende voor uitgebreide antwoorden en eigen creativiteit. Vragen zoals “Wat gebeurde er in de wereld toen jij geboren werd?” en: “Hoe was jij als puber” zijn een aanleiding om met je kind in gesprek te gaan.

Het boek: Pap, vertel ‘s!” is een luxe uitgave. Als het ingevuld is, is het een mooi naslagwerk om te bewaren bij de fotoalbums. De vragen geven aanleiding om na te denken over onderwerpen die ‘vergeten’ zijn en zijn geschikt als gespreksonderwerp. Maar het boek is vooral waardevol voor de kinderen als er een tijd komt dat de vragen niet meer beantwoorden kunnen worden.

2.20. Mam, vertel ‘s! Elma van Vliet

Mam vertel 's
Mam vertel 's
Elma van Vliet

Een heel bijzonder boek.
Het is een boek dat je van je kind(eren) cadeau krijgt. Niet zomaar een cadeau, maar een dat je mag invullen en dan teruggeven. In het boek worden allerlei vragen gesteld over uw jeugd, over uw ouders en over de periode dat uw kind nog te klein was om ervaringen te onthouden. De vragen zijn enkel als richtlijn bedoeld en de open antwoordruimte is ruimschoots voldoende voor uitgebreide antwoorden. Vragen zoals “Wat gebeurde er in de wereld toen jij geboren werd?” en: “Hoe was jij als puber” zijn een aanleiding om met je kind in gesprek te gaan.

Het boek: Mam, vertel ‘s!” is een luxe uitgave. Als het ingevuld is, is het een mooi naslagwerk om te bewaren bij de fotoalbums. De vragen geven aanleiding om na te denken over onderwerpen die ‘vergeten’ zijn en zijn geschikt als gespreksonderwerp. Maar het boek is vooral waardevol voor de kinderen als er een tijd komt dat de vragen niet meer beantwoorden kunnen worden.

2.21. Tinguely, zichtbare muziek, Henk Hofland

Tinguely
Tinguely
Henk Hofland

Tinguely, zichtbare muziek is een boekje over de wereldberoemde Jean Tingyely. Deze kunstenaar maakte bewegende sculpturen, machines van roestig ijzer en afvalmateriaal. Zijn kunstobjecten vertellen knarsend, piepened en ratelend en schuivend ieder en eigen verhaal. Ze toveren bij groot en klein een glimlach op het gezicht.

Henk Hofland, journalist en zelf bouwer van speelgoed van wegwerpmateriaal, vertelt over het kleurrijke leven de de kunst van Jean Tingyely. Hij zag Dylaby, zijn tentoonstelling in 1962 in het Stedelijk Museum Amsterdam.

De vele afbeeldingen met tekst en het hoofdstukje 'Zelf bouwen' zal menig lezertje inspireren om zelf aan de slag te gaan!

De kinderkunstboekenreeks is een initiatief van de kunsthal Rotterdam en Waanders Uitgeverij en vormt een ideale kennismaking voor jong en oud met hoogtepunten uit de wereld van de kunst.

2.22. SprookjesBeelden aan Zee, Marijke Bouwhuis en Martine Letterie

SprookjesBeelden aan Zee
SprookjesBeelden aan Zee
Marijke Bouwhuis & Martine Letterie

Dit leesboekje vertelt, samen met een heleboel foto's, over SprookjesBeelden aan Zee. Er staan 14 sprookjes in, naverteld over verzonnen door Martine Letterie en Marijke Bouwhuis. De beelden zijn te vinden op de Boulevard vanScheevnining, op een groot, openbaar buitenterras en het hoort bij museum Beelde aan Zee. Vanaf de Boulevard ov het museum kun je er zo naar toe lopen, want het is gratis toegankelijk.

Enkele verhalen; Gulliver reist naar Lilliput, de Kikkerprins, De haringeter, Hans Brinker, Horen, zien en zwijgen, de Leeuw en de muis - Wie is de sterkste? Vanaf 10 jaar!

Een leuk boekje van Waanders Uitgevers te Zwolle.

2.23. De kleine geschiedenis van Nederland

Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950
Tijd van wereldoorlogen en crisis 1900-1950
Arie Wilschut

De kleine geschiedenis van Nederland volgt de indeling in tien tijdvakken die functioneert als canon voor het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Elk deel behandelt een van de tien tijdvakken uit die indeling.

De tijd van monniken en ridders, door Ben Speet, geeft een compleet beeld van ontwikkelingenin Nederland tussen 500 en 1000 na Chr. Van Karel de Grote, tot Bonifatius en de Noormannen.

De tijd van ontdekkers en hervormers, door Arie Wilschut, beschrijft de eeuwen tussen 1500 en 1600, met Karel V, de reformatie en de zeeweg naar Indie.

De boeken zijn rijk geillustreerd, zetten alle feiten nog eens op chronolische volgorde en geven literatuursuggesties voor wie er nog meer van wil weten!

Uit de serie 'Kleine Geschiedenis van Nederland', nu deel acht, De Tijd van burgers en stoommachines. (Door Drs. B. Speet, ISBN 978 90 400 8359) De negentiende eeuw is vaak beschreven als een gezapige, brave en burgerlijke tijd. Tegenwoordig wordt daar anders over gedacht. Nederland veranderde, vooral dankzij de Industriele Revolutie, van een gesloten, in zichzelf gekeerde, agrarische samenleving in een open, dynamische en geindustrialiseerde maatschappij. Deze ingrijpende verandering ging gepaard met de opkomst van nieuwe ideeen over de inrichting van de samenleving en de verdeling van de politieke macht. Hierdoor raakte de Nederlandse samenlevig hevig verdeeld. Tegelijkertijd echter kwam het nationalisme ook in ons land op. Dit deel behandelt die fascinerende periode van verandering.

2.24. Beelden liegen niet, Henk Visch

Beelden liegen niet
Beelden liegen niet
H. Visch

Beelden liegen niet, door Henk Visch, is een lees- en kijkboek voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij worden als het ware aan de hand van de schrijver/kunstenaar langs een aantal beelden gevoerd. Beelden ver weg en dichtbij, beelden van nu en vroeger. Deze beschrijft eigen herinneringen en legt uit; wat is bijvoorbeeld 'openbare ruimte?' Welke verhalen vertellen de beelden ons? Voor kunstenaartjes in de dop wellicht boeiend, al spreken andere delen (genoemd op de achterflap) meer tot de verbeelding; De snor van Dali, Het kleine schilderboek, De schilders van Parijs, Escher; Tovenaar op papier, Mondriaans alfabet en De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch.

Beelden liegen niet is een deel uit de kinderkunstboekenreeks van uitgeverij Waanders.

2.25. Cool! Maar hoe werkt het?, Chris Woodford e.a.

Cool ! Maar hoe werkt het ?
Cool ! Maar hoe werkt het ?
-

WinklerPrins maakt bijzondere boeken. De mooie illustraties en de heldere tekst dagen uit om het boek te bekijken. De "waarom" en "hoe kan dat" vragen van een driejarige zijn meestal nog te beantwoorden maar als een 12jarige komt vragen hoe een mobieltje of een echo werkt moeten we meestal het antwoord schuldig blijven. Het boek "Cool! Maar hoe werkt het?" geeft op een duidelijke manier antwoord op de 'technische' vragen van kinderen.

Het boek is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken:

Het boek is perfect voor het onderzoekende kind in de laatste groep van de basisschool of op de middelbare school. De beschrijving bij de onderwerpen zijn goed te begrijpen, niet saai maar geeft toch goede informatie.

Een aanrader, zeker in deze tijd waarin de ontwikkeling van technologie grote sprongen maakt.

2.26. Winkler Prins kinderencyclopedie van de Natuur

Winkler Prins kinderencyclopedie van de Natuur
Winkler Prins kinderencyclopedie van de Natuur
-

De Winklerprins kinderencyclopedieën hebben door hun kleurrijke vormgeving een aantrekkingskracht, niet alleen op kinderen maar ook op volwassenen. De encyclopedie van de natuur is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7. Het belang van kennis van de natuur zal iedereen bevestigen. Natuur leeft, zelfs in dit boek.

Op een manier die voor kinderen duidelijk en sprekend is wordt stap voor stap de natuur van de hele aardbol besproken. Op vragen van kinderen, zoals "Welke dieren zijn er" wordt zowel met tekst als met plaatjes antwoord gegeven. Onder elke bladzijde staat een vraag en de antwoorden staan ernaast.

Het boek bespreekt de volgende onderwerpen:

Ieder hoofdstuk heeft een herkenningstest met een verwijzing naar de vindplaats van de antwoorden. Ieder hoofdstuk laat je kennismaken met de dierenwereld van dat deel van de natuur.

Een mooi en leerzaam naslagwerk voor basisschoolkinderen.

2.27. Winkler Prins E-Encyclopedie

Winkler Prins heeft een mooie encyclopedie voor de Jeugd uitgegeven. Een perfecte serie voor het geïnteresseerde kind. De serie heeft als titel: "Van het boek naar het web en weer terug" Bij ieder deel hoort een speciale website, en via het boek en de website vind je alle informatie over het onderwerp. Een perfecte handleiding voor een Tópspreekbeurt. en/of Tópwerkstuk!

De encyclopedie is als boek een volledig en compleet naslagwerk. Maar wat je niet in een boek kunt zetten is de meest actuele informatie over nanotechnologie, een real-time-weerbericht van de steden die besproken worden, een geanimeerde illustratie van de beweging van het hart of een prachtige kleurenfoto die je in een werkstuk kunt gebruiken. Anderzijds blijkt dat zoeken op internet vaak vreemde resultaten geeft. Type een willekeurig woord in en je krijgt de meest uiteenlopende websites te zien.

De prachtig thematisch ingedeelde encyclopedie behandelt in overzichtelijke pagina's de meest essentiële facetten van een onderwerp. De boeken geven samen met de genoemde websites alle geheimen van de aarde, ruimtevaart, dinosauriërs en mummies weer.

De serie bestaat uit meerdere delen:

 1. Winkler Prins E-Encyclopedie van de aarde
  Winkler Prins E-Encyclopedie van de aarde
  M. Turner

  Website: www.winklerprins.com/aarde
 2. Winkler Prins E-Encyclopedie ruimtevaart
  Winkler Prins E-Encyclopedie ruimtevaart
  Ian Graham

  Website: www.winklerprins.com/ruimtevaart
 3. Winkler Prins E-Encyclopedie van Dinosauriers
  Winkler Prins E-Encyclopedie van Dinosauriers
  Dougal Dixon & John Malam

  Website: www.winklerprins.com/dinosauriers
 4. Winkler Prins E-Encyclopedie van Mummies
  Winkler Prins E-Encyclopedie van Mummies
  Peter Chrisp

  Website: www.winklerprins.com/mummies

2.28. Winkler Prins E-Encyclopedie Planten, David Burnie

Encyclopedie van planten
Encyclopedie van planten
David Burnie

Weer zo’n mooie Encyclopedie van Winkler Prins. Het boek ziet er mooi uit, heeft een harde kaft en zeer mooie foto’s. Bij het boek hoort een website, ook gemaakt door Winkler Prins. Het boek geeft trefwoorden en met die trefwoorden kun je op de website zoeken naar extra informatie.

Op de bijbehorende website vind je animaties, virtuele rondleidingen, tijdlijnen en nog veel meer. Het boek is ideaal voor een kind dat meer wil weten over bepaalde onderwerpen. Maar ook ideaal om te gebruiken bij het maken van een spreekbeurt. Kinderen vanaf een jaar of 10, maar ook volwassenen zullen geboeid zijn door deze encyclopedie van Winkler Prins.

2.29. Winkler Prins E-Encyclopedie De oude Grieken, Crisp, P.

Encyclopedie van De oude Grieken
Encyclopedie van De oude Grieken
Crisp, P.

Weer zo’n mooi boek in de serie van Winkler Prins: De E-encyclopedie van de Oude Grieken. Bij het boek hoort een website, ook gemaakt door Winkler Prins. De website is een aanvulling en verdieping op de stof in het boek. Het boek bevat trefwoorden en met die trefwoorden kun je zoeken op de bijbehorende website.

Wat maakt de E-encyclopedie van Winkler Prins zo bijzonder? De uitstraling van het boek, een mooie harde kaft, de hoeveelheid mooie plaatjes en foto’s en vooral het interactieve: “Naar het web en weer terug!”

Het boek is ideaal voor kinderen vanaf 10 jaar en is te gebruiken bij het maken van spreekbeurten en werkstukken maar ook om je meer te verdiepen in een onderwerp dat de interesse heeft. Ook voor volwassenen is het boek interessant. In het boek 'De oude Grieken' komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: Mythen en Helden, Opkomst van de Polis, Athene, Democratie, het leven van de vrouw, slaven, landbouw, Griekse wetenschap en nog veel meer.

Echt een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de Oude Grieken.

2.30. Encyclopedie van het oude Rome, Peter Chrisp

Encyclopedie van het oude Rome
Encyclopedie van het oude Rome
Peter Chrisp

Weer een schitterend boek in de serie van Winkler Prins: De E-encyclopedie van het oude Rome. Bij het boek hoort een website die aanvullende informatie geeft. De website is ook gemaakt door Winkler Prins. Samen met de website geeft het boek een schat aan informatie over het ontstaan en de geschiedenis van het oude Rome.

Wat maakt de E-encyclopedie van Winkler Prins zo bijzonder? De uitstraling van het boek, een mooie harde kaft, de hoeveelheid mooie plaatjes en foto’s en vooral het interactieve: "Naar het web en weer terug!"

Het boek is ideaal voor kinderen vanaf 10 jaar en is te gebruiken bij het maken van spreekbeurten en werkstukken maar ook om je meer te verdiepen in een onderwerp dat de interesse heeft. Niet alleen voor kinderen maar zelfs voor volwassenen is het leuk om meer te lezen over het uitgebreide Romeinse Rijk van voor en na onze jaartelling. Het boek beschrijft de Romeinse Keizers (Augustus, Julius Caesar, Trajanus en anderen) en het ontstaan van het stemrecht . Ook de oorlogen waarmee het Romeinse rijk steeds uitgebreider werd, komen in dit boek aan bod. De stad Rome krijgt een extra hoofdstuk in dit boek. De geschiedenis en de architectuur van de beroemde gebouwen in Rome staat beschreven evenals de Romeinse kunst.

Het boek geeft je inzicht in het gezinsleven, kleding, mode, voedsel, handel, transport, landbouw en het leven van kinderen ten tijde van het Romeinse Rijk. Dat niet iedereen het goed had bleek wel uit het bestaan van slaven, dat door velen als normaal beschouwd werd.

De Romeinse Kalender gebruiken we nu nog, de namen van de maanden vinden hun oorsprong in het Romeinse Rijk.

Kortom: Heeft uw kind interesse in de geschiedenis van Rome, of wilt u zich samen met uw kind verdiepen in het Romeinse Rijk dan is dit boek een buitenkansje.

2.31. Encyclopedie van het weer, John Woodward

Encyclopedie van het weer
Encyclopedie van het weer
John Woodward

Dagelijks hebben we te maken met het weer. We luisteren naar de weersverwachting en houden rekening met sneeuwval, regenbuien, lenteweer of herfststormen. In dit boek kun je alles vinden over de weersverschijnselen.

"Wie of wat veroorzaakt het weer?", "hoe ontstaat zonne-energie?" en "waardoor wordt de aarde verwarmd?" zijn vragen waarop je in dit boek de antwoorden kunt vinden. Zoals bij de andere E-encyclopedieën heeft ook dit boek een website voor meer informatie.

Het boek gaat verder in op de weersverschijnselen op alle oceanen en continenten. Zure regen, smog, opwarming van de aarde, moessons, orkanen, tornado’s, onweer en luchtvervuiling komen allemaal aan bod.

Het boek is rijk en vooral mooi geïllustreerd, de plaatjes sluiten goed aan bij de tekst. Het begrijpen van de weersverschijnselen werkt verhelderend.

Voor kinderen (maar ook voor volwassenen) die meer informatie willen over het alledaagse verschijnsel "het weer" geeft dit boek een handleiding in het zoeken naar antwoorden op de waarom-vragen.

2.32. DierenDingen, F. van der Helm

Van Winkler Prins is een leuke serie boeken verschenen, genaamd DierenDingen. De boeken zijn geschreven door Frans van der Helm (dierpsycholoog en gedragsbioloog). Het zijn geen gangbare boekjes over dieren, maar de boekjes beschrijven bijzonder gedrag van dieren. De boekjes zijn geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar.

Er zijn drie delen:

Winkler Prins Dierendingen / Schele dieren
Winkler Prins Dierendingen / Schele dieren
F. van der Helm

1. Schele dieren (wat dieren met hun ogen doen). In het boek worden leuke eigenaardigheden beschreven, bijvoorbeeld "Wat zien dieren, zien zij hetzelfde als mensen?" De bij ziet veel meer details dan de mens, maar een hond ziet veel minder kleuren dan de mens. Voor een hond is heel veel zwart en wit met veel grijs, en als ze kleuren zien dan is het geel en blauw. Maar het reukorgaan is bij de hond weer veel beter dan bij de mens. Wisten jullie dat er dieren zijn met een paar extra nagemaakte ogen, die alleen dienen voor het misleiden van hun vijanden? Kortom een boek met veel leuke weetjes over dieren.

Winkler Prins dierendingen / Vieze dieren
Winkler Prins dierendingen / Vieze dieren
F. van der Helm

2. Vieze Dieren (lekker vies en heel slim): Waarom kunnen hele jonge vogels spugen, jonge stormvogeltjes zelfs 1,5 meter ver? En waarom stinken de giraffen en waarom rollen honden graag in viezigheid? En als honden rollen in de viezigheid lekker vinden ruiken, welke geur vinden zijn dan vies? Dat is frisse shampoo met nagemaakte dennengeur. Er wordt een heel hoofdstuk gewijd aan de uitwerpselen van dieren, welke betekenis hebben die uitwerpselen?

Winkler Prins Dierendingen / Magische dieren
Winkler Prins Dierendingen / Magische dieren
F. van der Helm

3. Magische dieren (rare dieren van nergens): Dit boek gaat over allerlei eigenaardige wonderbeesten. Al in de Middeleeuwen bestonden de eigenaardige dieren. De wereld was groot en geheimzinnig. Men wist niet eens zeker of de dieren bestonden, een eenhoorn zou zó een echt dier kunnen zijn. Zo'n 700 jaar geleden werd de Basilisk beschreven, een slag die door alleen te kijken z'n prooi al kan vernietigen. Ook de Feniks wordt beschreven, de Mantichora en natuurlijk de draken en de draakjes.

Een erg leuke serie boekjes voor het geïnteresseerde kind. Maar ook voor volwassenen staan er allerlei wetenswaardigheidjes over dieren in.

2.33. Ik onderzoek en ik ontdek, C. Delafosse en C. Allaire

WinklerPrins komt met een leuke serie ontdekboekjes voor jonge kinderen. Er zijn vier titels:
 1. Ik onderzoek de woestijn
 2. Ik ontdek het regenwoud
 3. Ik ontdek de nachtdieren
 4. Ik onderzoek de vijver
Ik onderzoek de woestijn
Ik onderzoek de woestijn
C. Allaire

De boekjes hebben stevige bladzijdes, die gemaakt zijn voor peuter- en kleuterhandjes. De afbeeldingen zijn groot en helder van kleur. Ze zijn heel gedetailleerd opgebouwd en er valt veel te ontdekken.

In ieder boekje is iets leuks verwerkt:

Zo heeft het boekje over Ik onderzoek de woestijn een vergrootglas en enkele zwarte, doorzichtige bladzijdes.

Ik ontdek het regenwoud
Ik ontdek het regenwoud
Claude Delafosse & G. Jeunesse

Het boekje over Ik ontdek het regenwoud heeft een lampje van papier. Met dat lampje valt er nog meer te speuren. Op de 'zwarte' bladzijdes zijn dieren uit het regenwoud verstopt.

Ik ondek de nachtdieren
Ik ondek de nachtdieren
Claude Delafosse & G. Jeunesse

Het boekje Ik ontdek de nachtdieren is mooi opgemaakt in nachtsfeer. Op een witte bladzijdes staat de tekst, voorzien van mooie voorbeelden. Op de zwarte, doorzichtige bladzijdes is het nachtdier 'in aktie' te zien. Ook dit boekje is voorzien van een lamp van papier. Aan bod komen de kat, de uil, de nachtvlinder en nog veel meer.

Ik onderzoek de vijver
Ik onderzoek de vijver
-

Het boekje Ik onderzoek de vijver heeft een vergrootglas. Het boekje heeft mooie doorzichtige bladeren waarmee je een levensecht beeld van dieren in en om de vijver krijgt.

Kortom een serie voor de onderzoekende peuter, maar ook voor kleuters valt er veel te ontdekken. Ik heb de boekjes door een paar kinderen van de bovenbouw laten bekijken. Ze zijn er een half uur geconcentreerd mee bezig geweest en vonden ze erg leuk.

2.34. Tijd van pruiken en revoluties 1700-1800, Arie Wilschut

Tijd van pruiken en revoluties 1700-1800
Tijd van pruiken en revoluties 1700-1800
Arie Wilschut

De kleine Geschiedenis van Nederland is een handzaam standaardwerk in tien delen, ingedeeld volgens de opzet van de geschiedenisles in basis- en voortgezet onderwijs. Dit deel behandelt de 18e eeuw, de Pruikentijd.

Tijd van pruiken en revoluties

Net als de andere boeken uit deze serie is deze uitgave een heerlijk boek voor jonge wijsneuzen, boekenwurmen en 'historici in de dop' om 's avonds voor het slapen gaan in te grasduinen. Lezen over de patriotten en de bataven. Ligt lekkerder naast je kussen dan een laptop.

Bernadette

2.35. De tijd van steden en staten, Ben Speet

Tijd van steden en staten (1000-1500)
Tijd van steden en staten (1000-1500)
Speet, B.J.M.

De tijd van steden en staten; Wéér een deel uit de serie kleine geschiedenis van Nederland!

... aan het begin van het tweede millennium bestond Nederland nog voornamelijk uit bos en moeras. Her en der lagen wat boerengemeenschappen. Het gezag over deze dorpelingen werd uitgeoefend door plaatselijke adelijke geslachten. Vijfhonder jaar later was ons land totaal veranderd. Veel bossen waren gerooid en de moerassen gedempt. Vooral in het westen waren steden tot ontwikkeling gekomen dankzij de opbloei van handel en nijverheid. Tegelijkertijd was het gezag over de Nederlanden in handen gereaakt van de hertogen van Bourgondie. Zij werden steeds afhankelijker van de steden. Over deze twee ontwikkelingen gaat het vooral in deel vier van de kleine geschedenis van Nederland.

Door Ben Speet.

2.36. Gratis kinderboeken

Gratis kinderboeken? Zie: www.gratiskinderboek.nl/

Gratis E-books voor kinderen op:

Veel kinderen hebben Dolf Verroen al gevraagd: ‘Schrijf nou eens over de oorlog.’ Dolf:”Ik weet zelf niet waarom ik het niet eerder heb gedaan, maar plotseling kon ik het. Alles wat ik nog wist heb ik opgeschreven. Over spannende huiszoekingen, gratis-boek.nl/dolf-verrroen-als-oorlog-echt-is/

Eline Willemse en Dick Rink – Stan
Geplaatst op september 3, 2013 door gratisboek
Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet je waarom? Stan woont alleen in een huisje op de berg. Een heel mooi huisje! Een huisje waar hij Lees verder op: gratis-boek.nl/eline-willemse-en-dick-rink-stan/

En nog veel meer gratis boeken op: gratis-boek.nl/category/kinderboeken/
en op: www.gratis-nederlandse-ebooks.nl/kinderboeken/

Bij de Hasperschool zijn gratis kinderboeken voor kinderen met leesproblemen en dyslexie: www.hasperschool.nl/actie/gratis-kinderboeken.htm

Veel (voor)leesplezier!

Kinderboeken

 1. Vivian den Hollander: Wie is wie?
 2. Sinterklaasboek voor peuters en kleuters
 3. Tuinieren is kindersepl, Francisca Laureijs en Hans Clauzing
 4. Een biljet van oneindig, Sanne de Bakker en Dadara
 5. Het muizenfeest, Machteld van Zalingen en Kim den Dulk
 6. Kippers feest, Mick Inkpen
 7. Kees de jongen, Theo Thijssen: bewerkt door Tiny Fisscher
 8. Mijn familieboekje, Annekee Goekoop
 9. Daar Komt De Boegieman!, Jeroen Schipper
 10. Boek over hoe kinderen met geld kunnen omgaan.
 11. Circus Mikado, Karin Somers
 12. De ander en ik, Nathalie van Kordelaar
 13. Overal en ergens, Arend van Dam
 14. Ouders te koop, Dagmar Stam
 15. Ouders te koop, Mirjam Mous
 16. De dikke bende van de Korenwolf, Jacques Vriens
 17. Taalcursus kinderen
 18. Kinderen in het Mauritshuis, L. van der Vinde
 19. Pap, vertel ‘s! Elma van Vliet
 20. Mam, vertel ‘s! Elma van Vliet
 21. Tinguely, zichtbare muziek, Henk Hofland
 22. SprookjesBeelden aan Zee, Marijke Bouwhuis en Martine Letterie
 23. De kleine geschiedenis van Nederland
 24. Beelden liegen niet, Henk Visch
 25. Cool! Maar hoe werkt het?, Chris Woodford e.a.
 26. Winkler Prins kinderencyclopedie van de Natuur
 27. Winkler Prins E-Encyclopedie
 28. Winkler Prins E-Encyclopedie Planten, David Burnie
 29. Winkler Prins E-Encyclopedie De oude Grieken, Crisp, P.
 30. Encyclopedie van het oude Rome, Peter Chrisp
 31. Encyclopedie van het weer, John Woodward
 32. DierenDingen, F. van der Helm
 33. Ik onderzoek en ik ontdek, C. Delafosse en C. Allaire
 34. Tijd van pruiken en revoluties 1700-1800, Arie Wilschut
 35. De tijd van steden en staten, Ben Speet
 36. Gratis kinderboeken

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.