Groot Gezin
Het gezin van Ingrid en Jos
ELFAC
Rubriek:   
Hallo grootgezinners,

Degene die ons kennen zullen zich al verbaasd hebben wanneer er nou eindelijk eens een aanvulling zou komen in ons portret. Nou hier is het dan eindelijk. Vorig jaar plaatste ik ons portret in de galerij, en wist toen te melden dat ons gezin met 6 kinderen toch wel als compleet werd beschouwt. Is veranderen echter niet menselijk?? Gelukkig wel, want na verloop van tijd begonnen zowel Jos als ikzelf te twijfelen, en als snel daarna was ik zwanger, wat uiteindelijk resulteerde in de geboorte van onze derde dochter Quiva op 21 december 1998.

Ons gezin even in vogelvlucht: Jos, 36 jaar, heeft een drukke baan als computer animator en maakt daardoor lange dagen, maar als hij thuis is is hij er ook helemaal, en is altijd met de kinderen bezig. In de zomer gaat hij veel met ze skeeleren, en ook zwemmen met het hele stel vindt hij leuk. Als Quiva 's nachts maar een klein kreetje slaakt staat hij al naast haar bed om haar te verschonen, en nog even lekker met haar te kroelen voor ze een borst leeg te drinken krijgt.

Ingrid, 34 jaar, nu nog even met bevallingsverlof, maar vanaf 10 maart weer werkzaam als vaste nachtverpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis, 4 nachten per 2 weken. Een heel afwisselende baan, en prima te combineren met het gezin. Verder rommel ik hier in huis lekker rond met de kinderen, en zie het huishouden meer als een noodzakelijk kwaad. Ik ben voorzitter van de oudercommissie van de peuterspeel-zaal. Verder heb ik een behoorlijk werk aan het maken en inplakken van foto's van alle kinderen, en schrijf veel brieven (of E-mails) met andere grootgezinmoeders.

Mitchell, net 10 geworden, onze oudste zoon.... zo voelt hij dat zelf ook. Hij speelt veel buiten, zit op voetbal, en leest ook erg graag. Hij is dol op zijn kleinste broertje en zusje, vindt koken heel leuk, en probeert graag eens een apart toetje uit. Hij denkt graag na over de serieuze zaken van het leven (soms wel eens te). Vindt het heerlijk om af en toe te gaan logeren bij "oma Jo" (mijn moeder) om daar lekker te genieten van alle rust. Mitchell is een denkertje.... draait op school erg goed mee, en wil altijd het naadje van de kous weten.

Eileen, wordt in februari 9, en kan niet wachten tot het zover is, want ze scheelt nu 2 jaar met Mitchell. Eileen is erg zorgzaam, en kan erg goed met kleinere kinderen overweg. Speelt zeer regelmatig met de kleintjes, en ook met andere kleine kinderen uit de buurt. Ze zit op de gym, en wil binnenkort op de zwemclub. Op school gaat het redelijk, maar ze moet daar wel heel erg haar best voor doen, en doet dat ook wel. Is erg bevriend met Elke, je ziet de een niet zonder de ander, en als dat een dag wel zo is, vraagt ze wel 10 keer op een dag of ze Elke al kan bellen. Vindt het lekker om buiten te spelen, maar kan ook langdurig binnen aan het knutselen zijn. Is erg blij dat ze er weer een zusje bij heeft, want ze vond het niet zo eerlijk verdeeld met al die broers.

Robin, is 7 (eind april wordt hij 8) Hij is keeper bij zijn voetbalteam, en is ook graag in zijn vrije tijd aan het voetballen. Is graag en veel buiten, en laat zich door een regenbui niet weerhouden. Toch kan hij zich ook binnen prima vermaken. Speelt regelmatig met Mitchell, maar kan eigenlijk met iedereen goed opschieten. Op school zit hij in groep 4 en heeft het daar goed naar zijn zin. Hij is erg behulpzaam, en vooral dol op Quiva.

Ian, is 6 (eind mei wordt hij 7) en zit in groep 3, is daar druk doende om te lezen en schrijven. Eerst zag hij het nut er niet zo van in ("jullie kunnen het toch allemaal al, waarom moet ik het dan ook nog leren?") maar komt nu regelmatig thuis met extra werkjes, omdat hij liever schrijft dan tekent. Hij speelt ook wel buiten, maar nooit heel lang achter elkaar. Op het moment gaat hij wel vaak skeeleren, maar verder is het echt een spelletjes dier. Het liefst zit hij de hele dag monopoly en stratego te spelen. Toch wil hij volgend jaar op voetbal, maar gaat nu nog een keer per week naar de gym.

Megan, is 4,5 en gaat sinds augustus naar groep 1. Heeft het op school prima naar haar zin, en alhoewel ze (erg) klein van stuk is, staat ze haar mannetje wel in de klas. Ze heeft sinds haar geboorte al een hartsvriendin (Nancy) en die zit gelukkig bij haar in de klas. Ze gaan ook samen naar de gym, en spelen natuurlijk regelmatig bij elkaar. Ze speelt graag met haar grote zus en vriendin mee, met bv. de barbies, maar ze kan ook nog heerlijk na schooltijd bij me op de bank kruipen en lekker kroelen. In haar bed liggen zoveel knuffels dat ze er zelf bijna niet meer tussenpast, en daar moet elke avond nog wel even mee gespeeld worden voor ze gaat slapen. Megan zingt veel en graag, en zet zonder moeite allerlei bandjes en cd's op, om dan een eigen optreden te geven.

Davin, is 2,5 en gaat nu sinds een half jaar naar de peuterspeelzaal, een ochtend en een middag. Hij vindt het er heerlijk, en kan het prima vinden met de leidsters, die hij met zijn bruine oogjes wel een beetje om zijn vinger windt. We gaan samen naar de peutergym, en we gingen elke week samen zwemmen. Dat is echt favouriet bij hem... hij spartelt en duikt en zwemt onder water. Nu Quiva er net is kan ik niet met hem zwemmen, maar mijn vriendin heeft dit voor een poosje overgenomen. Hij kan ook in huis lekker spelen, maar is 's middags toch wel erg moe, maar wil niet naar bed. Dan kruipen we lekker op de bank, met een boekje, en soms kijken we lekken filmpjes van Tom en Jerry, want die vindt hij helemaal te gek.

Quiva, vandaag precies 5 weken, onze jongste aanwinst. Na een (onverwacht) lastige bevalling, een blakende, makkelijke baby. Overdag is ze wel regelmatig wakker, maar 's avonds en 's nachts doet ze zoals het hoort: slapen. Wel krijgt ze 's avonds laat nog een (borst) voeding, maar daarna dut ze meteen weer in. Soms wil ze in de nacht ook nog wel een voeding, tot Jos zijn grote vreugde, want dan heeft hij ook nog even de gelegenheid om met haar te kroelen. Door zijn drukke baan is hij vaak al om 6.30 weg, en komt pas 's avonds thuis.

Alles bij elkaar is het toch nog een heel verhaal geworden, maar het is ook erg moeilijk om heel kort iets over je kinderen te vermelden. Ze hebben allemaal hun eigen leuke kanten (en minder leuke ook wel, maar die hoeven hier niet vermeld) en daar kan je toch uren over vertellen. Dat zal ik jullie in ieder geval besparen. Voor wie dat wil: reacties zijn welkom op inkie@wirehub.nl.

Vorige verslag

9 jan 1998

Hallo,

Hier dan een blik in ons gezin. Wij zijn Jos en Ingrid Schuurmans, en samen hebben wij 6 kinderen. Voor de afwisseling begin ik bij onze jongste:

  1. Davin, een zoontje van 1,5 jaar. Hij begint al gezellig te brabbelen, en doet echt alles na wat hij ziet van zijn grote broers en zussen. Ik ga samen met hem naar de peutergym, en sinds kort kan hij zelfstandig koppeltje duikelen, en heeft daar erg veel plezier in. Hij duikelt ook nog wel eens van de bank, en heeft daar al menige buil aan overgehouden. Ook gaan we 1 keer per week naar ouder/kind zwemmen, en ook dat vindt hij heerlijk. Het liefst roetst hij van de glijbaan. Dit lezend lijkt het een superaktief jochie, en alhoewel hij best ondernemend is kan hij ook op zijn gemak priegelen met blokjes, duplo of ander klein speelgoed. In navolging van zijn zus gaat hij ook graag aan de slag met blaadje en verfkwast.

  2. Megan, een meisje van 3,5. Een echt moederskind. Al vanaf haar geboorte wil ze (bijna) alleen bij mij, en heeft een periode werkelijk letterlijk aan mijn been gehangen. Langzaamaan gaat het nu beter. Ze gaat 2 keer per week naar de peuterspeelzaal, en heeft het daar goed naar haar zin, als we van te voren maar heel duidelijk afspreken wie haar brengt, wie daar zijn, en wie haar weer ophaalt. Ze gaat ook mee naar de peutergym, en heeft een hartsvriendin, Nancy....daar speelt ze al mee sinds ze 1 werd. Het is een heel tenger meisje, dat binnen ons gezin haar mannetje toch wel staat. Warm eten heeft ze uit haar woordenboek geschrapt, brood gaat (de laatste tijd) iets beter. Ze speelt graag een spelletje memory, of maakt een prachtige verftekening.

  3. Ian, een jongen van 5,5. Hij zit in groep 2 en heeft heel lang geroepen dat hij nooit naar groep 3 wil. (Hij vindt het spelen veel leuker dan leren lezen) Maar sinds kort is hij toch ook wel geboeid door het geschreven woord. Hij is dol op computerspelletjes, vooral "Hercules" is favouriet, maar kan ook heerlijk buiten achter de bal aanhollen, en wordt vaak op sleeptouw genomen door grotere broers en neef. Hij gaat 1 keer per week naar de gym (en wil daar nooit geholpen worden, ook niet bij de enge oefeningen) en mag bijna diploma zwemmen (ik weet niet wie daar blijer mee is, hij of ik). Lego vindt hij ook erg leuk.

  4. Robin, een jongen van 6,5. Zit in groep 3 en is dus druk in de weer met leren lezen en schrijven. Hij oefent thuis vaak met Eileen, zijn oudere zus. Hij is dol op voetballen, skeeleren en zwemmen, maar kan ook eindeloos met Eileen fantasiespelletjes spelen. Was onlangs nog Robin, het rendier, toen Eileen als kerstman optrad in huiselijke kring. Hij heeft een hamster op mijn kamer, en is daar erg lief voor, en is een grote fan van Bassie en Adriaan. Zijn karakter kenmerkt zich door zijn sociale inslag, hij houdt opvallend veel rekening met anderen, en is nooit te beroerd om te helpen.

  5. Eileen, een meisje van bijna 8. Een echte pittige tante, die de wind er bij haar jongere broers goed onder heeft. Haar oudste broer voelt er minder voor naar haar pijpen te dansen, dus bij vlagen wil dat wel eens botsen. Eileen is een kind van uiterste, het ene moment erger je je groen en geel aan haar, en het andere moment is ze zo lief, dat je haar wil blijven knuffelen. Ze skeelert graag, en is op het moment druk bezig met kleien. Allerlei creatieve dingen vindt ze leuk, kaarten maken, verven, en ze is de drijvende kracht bij allerlei rollenspellen en fantasiespelletjes. Ze heeft een hartsvriendin, Elke, en als we er geen stokje voor zouden steken zaten die 2 dag en nacht bij elkaar.

  6. Mitchell, onze oudste zoon. Volgende week wordt hij 9 en we tellen de dagen af. Mitch is een denkertje, hij is zeer geboeid door het hoe en waarom van veel zaken, en belt regelmatig opa Dick, om even wat te vragen. Hij begint voorzichtig het Internet met zijn mogelijkheden te ontdekken, en is ook niet afkerig van een computerspelletje. Hij wil daarbij wel graag de beste zijn, maar is niet te beroerd om, vooral zijn jongste broer en zus, te helpen. Hij zit op voetballen, en gaat ook graag na schooltijd het veldje op, samen met zijn grote neef Sebastiaan, die bij ons in de straat woont. Hij heeft 2 cavia's die hij in zijn enthousiasme voor andere dingen wel eens vergeet te verzorgen. Iets dat Robin dan vaak ongevraagd van hem overneemt. Vorig jaar stond hij ook fanatiek op zijn skeelers, maar dat is op dit moment een beetje over.

  7. Jos, 35, werkzaam als animator; Het bedrijf waar hij werkt maar voor diverse omroepen computeranimaties. Een drukke baan, een behoorlijk eind van huis en dus minder vaak in de weer met de kinderen dan hij zou willen. Maar als hij er is is hij zeker een leuke vader. Vorige zomer ook vaak op de skeelers en op zondagochtend al vroeg met de jongens aan het basketballen.

  8. En dan tot slot ikzelf, Ingrid, 33 jaar, in een psychiatrisch ziekenhuis werkzaam als nachtverpleegkundige, 4 nachten per 2 weken. Ik ben voorzitter van het bestuur van de peuterspeelzaal, en lid van de ouderraad van de basisschool. Ik schrijf graag brieven, voornamelijk met mede groot-gezinmoeders, en heb mezelf tot taak gesteld van alle kinderen veel foto's te maken en ze allemaal in te plakken. Ook ik doe voorzichtige pogingen me op skeelers voort te bewegen, maar dit verloopt nog niet vlekkeloos. Verder ben ik sinds kort weer begonnen met de onvermijdelijke buikspieroefeningen. Omdat wij ons gezin(op voornamelijk rationele gronden) als compleet beschouwen hoop ik op een blijvend resultaat.
Verder is ons gezin nog in het bezit van de hond Tommie, en van 8 poezen. Ik vind het leuk om E-mail te ontvangen, dus reacties zijn welkom: inkie@wirehub.nl.
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.