Groot Gezin
Grootouders
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

4. Hoe pakken grootouders dat aan?

Hoe pak je het aan als grootouder met verjaardagen en kadootjes, logeren en dagjes uit? Is dat te doen en te betalen als je zoŽn 20 kleinkinderen hebt? Wat verwachten de ouders, moeten alle kinderen altijd evenveel krijgen, en in hoeverre passen je je inrichting en spullen aan aan de kleinkinderen? Vinden grootouders dat ze op veel kinderen ook moeten oppassen? Of doen ze zoals mijn moeder: niet meer dan 2 tegelijk logeren bv.

Groetjes, Antoinette

4.1. Hoe pakken ouders dat aan?

Mijn vraag:

Wij hebben 1 kleindochter en zijn er heel erg blij mee, alleen wonen we niet in haar buurt: 100km dus 1uur rijden. Bij haar geboorte zijn we begonnen met haar eerste kado en dat was een bankrekening openen met eenmalig een storting voor haar geboorte en daarna elke maand een vast bedrag. Wij kregen al gelijk te maken met het probleem kado's geven, haar andere opa en oma gooien het kind dood met allehande kadootjes en zijn erg bang dat ze niet de liefste worden (maar wij hebben zoiets liefde kun je niet met kadoos kopen). Maar we zitten daar best mee, als wij dan kwamen dacht die kleine ook altijd dat we wat bij ons hadden, maar dus niet, wij willen dat niet.

Nu hebben namelijk 2 zoons ook aangekondigd dat ze ook een kindje verwachten dus nu krijgen we er ineens 2 erbij, gaaaaaaaf toch! Maar nu het volgende probleem of niet? Wij willen ook weer een boekje openen met de geboorte en verder ook niet te veel kadoos. Wat is jullie mening hierover?

Graag horen wij hier wat over (om van te leren misschien?) of doen wij het goed. Wij willen niet zo overdreven doen, je kunt toch wel fijn grootouders zijn toch!

En dan een vaste dag oppassen, omdat ze echt MOETEN werken, hoe los je dit op een lieve mannier op? Moet wel leuk blijven, oppassen kun je daarna nog genoeg, maar echt vastleggen iedere week, dat weet ik ook niet. Heb het bij de eerste gedaan, maar nu ze ver weg wonen krijg je er toch weinig voor terug. Hoe kan dat dan, hebben ze daar dan geen besef van, dat je 2jaar iedere week er 2dgn voor klaar hebt gestaan? Ik vind dit als oma heel moeilijk, en nu kom ik weer voor die keus te staan bij mijn 2e zoon die woont in de buurt. Maar die 3e zoon die ook een kindje verwacht, woont ook weer ver weg. Hoe los ik dit liefdevol op?

Schoondochters wil ik wel bevriend mee blijven, anders gaat het met mijn zoons ook niet, die blijven ook weg als er problemen zijn. Ze zijn erg snel door een schoonmoeder op de teentjes getrapt hoor! Ik doe altijd zeeeeeer voorzichtig maar wil er wel met veel liefde mee om gaan dus!

Help ons a.u.b., geef goeie raad.

Doei en alvast bedankt. groetjes opa en oma.

4.2. Volg uw hart

Ik las een stukje over een oma die niet naast de deur van een kleinkind woont. Zelf woon ik ook niet in de buurt van mijn ouders, ga waarschijnlijk nog verder weg wonen. Het belangrijkste is dat de kleinkinderen toch een band met u op kan bouwen door bv logeren.Met geld worden ze niet gelukkiger.

Wat oppassen betreft, in geval van nood is het fijn als grootouders kunnen bijspringen, maar structureel hoeft zeker niet, het is hun keuze wat betreft kinderen en u heeft toch zelf ook voor uw gezin gezorgd. Geniet van uw vrije tijd.

Veel succes met uw beslissing,

Groetjes van Eef

4.3. Grootouders

dag Grootouders,

u heeft het bij het rechte eind, kadoos maken een kind niet gelukkig of bouwen geen relatie. Dat u een rekening opent met een bedrag, vind ik al groots. Daar zal het kind later (echt!) blij mee zijn. Onze kinderen hebben ook zo'n rekening die pas beschikbaar komt als ze 18 zijn. Dan hebben ze een prettige start als ze gaan studeren of op zichzelf wonen.

Structureel oppassen hoeft echt niet verplicht, als uw (schoon)kind dat vraagt mag u best vragen of ze een andere oplossing zoeken, bv een buurvrouw, een tante, het Kinderdagverblijf of een aardige mevrouw via een advertentie. U heeft zelf destijds uw kind opgevoed, laten uw kinderen dat ook maar doen. Grootouders kunnen nog wel eens in conflict raken omdat zij anders opvoeden dan de ouders zelf en het moeilijk los kunnen laten. Wanneer ben je leuk en wanneer ben je streng? Dat lijkt mij lastig.

gjes Miep, 6 stiefkinderen, 1 eigen kind

4.4. Hoe pakken grootouders dat aan

Hallo,

Wij zijn opa en oma van een tweeling van 2 jaar, en wij passen heel erg graag op en doen dat sowieso 1 vaste dag per week. Ik vind dus niet dat opa en oma verpicht zijn grote en dure kados te geven, je koopt geen liefde. Liefde geef je en als je dat kunt geven krijg je het ook terug, al woon je er ver vandaan.

Geld maakt niet gelukkig, maar kleinkinderen wel.

Riet

4.5. Ik reageer hier niet op....ik wil mijneigen verhaal vertellen

Wij hebben 2 kleinkinderen een jongen van 8 jaar en een meisje van 4 jaar. Onze oudste dochter is gescheiden, en weer hertrouwd met een Spanjaard. Onze kleinzoon was er al, toen was hij 2 jaar, maar heeft al een hoop mee gemaakt. Wij denken zelf dat Josè (schoonzoon) Arthur niet heeft geaccepteert.

Arthur zit in een medisch kindertehuis. Dat had helemaal niet gehoeven, hij had ook bij ons gekund zeker weten! Dat jochie is zo vernederd en de grond ingetrapt door Josè, Arthur werd op een nacht in paniek wakker en Josè haalde dat jochie uit bed en zette hem op het balkon op zijn blote voetjes in de winter.

Arthur is altijd vanaf zijn vierde maand tot zijn zevende jaar bij ons te logeren geweest, dat werd abrupt afgebroken, veel verdriet hebben we daarvan,Arthur was altijd zo blij als ie bij ons was, vind je het gek met zo'n vader! Als Arthur wat gedaan had moest ie het altijd zeker 6 weken horen wat hij gedaan had. Mijn dochter heeft afstand van ons gedaan, ja en echt in een aangetekende brief, niet te geloven maar waar! We mogen Arthur niet op zoeken in dat tehuis we missen hem heel erg, we zoeken een oplossing of we een keer naar hem toe kunnen, maar hoe? want alles gaat via mijn dochter! Als wij een kaart sturen, neemt zij hem mee naar huis en verscheurd de kaarten, wat zal er in Arthur zijn koppie omgaan: ik hoor maar niks van mijn Opa en Oma? En wat vertellen ze hem?

We willen een rechtzaak beginnen, dit is echt te gek! wat moeten we doen?

Vriendelijke Groeten, Sandra & Andrè

4.6. Hoe pakken ouders dat aan?

Hallo,

Fantastisch dat u die bankrekening heeft geopend voor de kleinkinderen! Ik wou dat mijn ouders en schoonouders dat gedaan hadden. Al die goedbedoelde kado's steeds. De kinderen worden er zelf ook dol van en uiteindelijk hebben ze er niets aan omdat het veel te veel is om mee te spelen! Ik vraag het steeds, maar de kado's blijven komen.

Ik heb zelf een rekening geopend en verkoop nu al het speelgoed dat ze krijgen en waar ze helemaal niet mee spelen. En het geld stort ik weer op hun spaarrekening, dan maar via een omweg.

En over dat oppassen: uw kinderen hebben er zelf voor gekozen om voor een kind te gaan, dus hadden ze toen ook al moeten bedenken hoe ze dat op gingen lossen met oppas en werk. Mijn man en ik zijn allebei minder gaan werken, zodat er helemaal geen oppas nodig is. Ik vind niet dat je er vanuit moet gaan dat grootouders dat maar op moeten lossen, zo zit de wereld niet in elkaar! Een keertje oppassen is leuk, maar structureel, daar moeten ze maar een andere oplossing voor bedenken!

Ik zou als grootouder dan ook duidelijk mijn grenzen aangeven: niet structureel oppassen. En van de andere ouders, de schoonouders, zou ik me niet te veel aantrekken. Als die denken dat ze hun kleinkinderen alleen op die manier kunnen believen, zijn ze ook erg arm. Als de kinderen groter worden, komen ze daar vanzelf wel achter. Ik had ook een betere band met de opa die mij meenam naar zijn moestuintje en niet met de oma die met kado's als een spelcomputer aankwam.

Chawwa

4.7. Ik mag ze niet meer zien

Ik ben op 10 november 80 geworden en mag mijn kleinkinderen niet zien. Het is echt verschrikkelijk, ik heb toch niets gedaan. Mijn zoon is gescheiden, ik niet! Het is mijn laatste wens. Waarom mogen ik en mijn vrouw dit niet? Wat is er toch aan de hand?

Arie

4.8. Levenslang

Elke dag heb ik verdriet, alleen de buitenwereld ziet het niet. Als je getrouwd geweest bent met een alcoholist en je drinkt zelf niet, dan wordt je gestraft. Mijn ex heeft het syndroom van Korsakov. Hij is overal mee geholpen b.v een baan, begeleiding, alles wordt geregeld. Hij krijgt zijn natje en droogje, en ik mag aan de zijlijn toekijken.

Je hebt voor de buitenwereld iemand met een hersenaandoening laten zitten, en dat is niet goed te praten. Dat hij zijn hersens kapot gezopen heeft door de drank dat telt dan niet. Daarnaast mag ik mijn 2 kleinkinderen niet zien, omdat mijn zoon met geld omgekocht is. Ik heb nog een zoon, hij neemt het wel voor me op. Maar dat wil niet zeggen dat hij er ook door gestraft wordt, want hij gaat met zijn moeder om. En dat doe je toch niet als je vader Korsakov heeft.

een verdrietige en zorgzame werkende en lerende moeder en oma

4.9. Het stille verdriet van veel Grootouders.

Het stille verdriet van veel Grootouders.

Eindelijk wat aandacht voor de vaak vergeten groep Grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien.

Als je kind gaat scheiden is het eerste waar je aan denkt de kleinkinderen. Scheiden doet lijden en dat geldt zeker ook voor grootouders.

Beste allemaal, gelukkig zie ik mijn acht lieve kleinkids wel. Maar helaas zijn er heel veel grootouders die dat geluk niet hebben. Voor hun dus deze oproep:

Omroep Max roept Grootouders op zich te melden:

Meer lezen: www.wuz.nl/artikel/54919740.het-stille-verdriet-van-veel-grootouders.html


4.10. Grootouders mogen hun kleinkinderen toch ook zien

Dat de relatie tussen onze zoon en de moeder van onze kleinkinderen stuk liep vonden wij moeilijk. Vooral voor onze kleinkinderen. Die gunden wij zo graag een gelukkige jeugd met twee ouders die van elkaar houden. Helaas mag het zo niet zijn. Met onze ex-schoondochter wilden wij een goed contact blijven houden. In eerste instantie lukte dat ook. Telefonisch contact was er en we mailden. Ze bleef alleen het contact steeds uitstellen. In eerste instantie hadden we daar wel begrip voor, maar ze bleef het maar uitstellen terwijl we met haar en de kleinkinderen wilden gaan winkelen om voor de kinderen kleding en schoenen te gaan kopen. Uiteindelijk heeft ze gezegd dat ze geen contact met ons wil tot alles rond is ivm alimentatie die onze zoon moet betalen voor zijn kinderen.

Onze kleinkinderen zien wij dus alleen maar als ze bij onze zoon zijn. Als het haar uitkomt op zondag. Volgens haar zelfgemaakte afspraak is dat 1x in de 2 weken op zondag, maar meestal verzint ze een smoes waarom die zondag niet door kan gaan. Als we de kleinkinderen dan ooit zien vragen die aan ons waarom wij er zolang niet waren. Wij geven daar maar geen antwoord op. Zeker niet omdat hun moeder vertelt dat wij er niet waren. Door te vertellen dat wij er wel waren maar dat mamma niet wilde dat wij hun zagen, maken wij het leven van onze kleinkinderen alleen maar moeilijker en dat willen we echt niet.

Onze zoon heeft wel de hulp van een advocaat ingeroepen. Kunnen wij dat als grootouders ook doen? Hebben onze kleinkinderen niet het recht om hun afkomst te leren kennen van twee kanten van hun familie. Dat is toch oh zo belangrijk in hun leven. Als dat niet belangrijk is waarom bestaan dan programma's als spoorloos?

Graag reacties, twee grootouders die hun kleinkinderen bijna nooit zien

4.11. Ik tel niet mee

Dolgraag zou ik structureel 1 dag per week of 2 weken op mijn (stief)kleindochter willen passen. Helaas is het niet voor me weggelegd. Ze gaat altijd naar de moeder van onze schoondochter.

We hebben haar en de kleine nu ruim drie weken niet gezien, terwijl ze op 15 minuten rijden woont. Als we zelf langs willen komen valt het niet gelegen. Mijn man en ik hebben hier veel verdriet van.

Siep

4.12. Sparen voor (klein)kinderen

Het bijhouden van de aparte spaarrekeningen voor elk kind, kan een hele klus zijn(verjaardag, rapport, bijverdiensten,enz.) Ik heb zelf een spaarrekening (met hoge rente). Deze rekening gebruik ik ook het geld voor de (klein)kinderen. In Excel heb ik een bestand met spaarbladen gemaakt, waarop per kind de inkomsten gelijk bij ontvangst op de PC kunnen wordt gezet. Indien nodig vul ik dan 1x per maand mijn spaarsaldo aan. Wil je graag een kopie van dit Excel bestand, even een mailtje naar .


4.13. Kleinkind onbereikbaar

Hallo Sandra en Andre,

er is een website voor grootouders die hun kleinkind niet mogen zien. Misschien heb je er wat aan. Ik ben ook een oma die haar kleinkind niet mag zien, en weet wat je doormaakt. De website is www.kleinkindonbereikbaar.nl, je moet je daar eerst wel aanmelden.

lieve groetjes, Carolien

4.14. Oproep aan alle grootouders

Ook ik mag mijn kleinkinderen niet zien. Ik heb verschillende politici aangeschreven en ben op zoek naar een goede familierecht advocaat. Ik wil het onder de aandacht brengen bij de 2de kamer en roep iedere grootouder die zijn/haar kleinkinderen op om contact op te nemen op email of een brief te sturen naar Astrid Prins, Gouwe 34, 1703 HN Heerhugowaard. Misschien staan we samen sterk


4.15. In het belang van kinderen

Maak de misstanden bespreekbaar omtrent grootouders die hun kleinkinderen niet mogen zien. Uit eigen ervaring weet ik wat het betekent om na 7 jaar ervoor gezorgd te hebben dat zij ineens niet meer mogen komen en ons zien. Reden: jaloezie. Het is niet gezond en zeer ernstig om zo dit voorbeeld van pestgedrag door te geven. Ik maak met sterk en blijf me inzetten het moet. IN HET BELANG VAN KINDEREN.

Riek

4.16. Onbegrijpelijk

Vreselijk al die verhalen over dat stille verdriet van grootouders. Wij zijn ervan overtuigd hoe waardevol de band is tussen lieve verstandige grootouders en hun kleinkinderen. Hoog tijd dat dit `recht`van kinderen wettelijk wordt vastgelegd.

Het is ook ons overkomen hoewel we dachten dat dit in ons vroeger warme gezin onmogelijk was. We hebben een prachtig kleindochtertje van 6 maanden. Onze dochter heeft tot nu toe niet écht de behoefte getoond met haar kindje bij ons te willen zijn. Vanaf het begin is ze terughoudend geweest. Wij willen veel moeite doen om een band op te bouwen maar een regelmatig moment afspreken is haast onmogelijk. Wel stuurt ze regelmatig fotoos. Dat zijn de kruimels waar we het mee moeten doen. We proberen begrip op te brengen en mee te buigen maar deze harteloze houding is onbegrijpelijk. In onze vriendenkring zien we eigenlijk alleen maar zeer betrokken liefdevolle klein/kinderen en ouders.

In het begin schaamden we ons om dit te moeten vertellen. De verbazing en ontsteltenis van al deze mensen is een schrale troost. We blijven knokken voor dit prachtige kind. Sterkte voor alle lotgenoten!

Maria

4.17. Grootouders hoe doen zij het.

Goededag allemaal, mijn naam is Petra en ben een gezegende (alleenstaande) oma met 15 kleinkinderen van de leeftijden van baby tot 13 jarige.

Ik heb een vraag nu met betrekking met de feestdagen hoe opa en oma's het doen met kadootjes, als alle kleinkinderen allemaal tegelijk bij oma zijn, want het zijn al dure maanden, heeft iemand ervaring hoe dit op te lossen of ideeën zijn welkom.

Graag verneem ik het van u.

Met vriendelijke groeten,

Petra

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Hoe pakken grootouders dat aan?

 1. Hoe pakken ouders dat aan?
 2. Volg uw hart
 3. Grootouders
 4. Hoe pakken grootouders dat aan
 5. Ik reageer hier niet op....ik wil mijneigen verhaal vertellen
 6. Hoe pakken ouders dat aan?
 7. Ik mag ze niet meer zien
 8. Levenslang
 9. Het stille verdriet van veel Grootouders.
 10. Grootouders mogen hun kleinkinderen toch ook zien
 11. Ik tel niet mee
 12. Sparen voor (klein)kinderen
 13. Kleinkind onbereikbaar
 14. Oproep aan alle grootouders
 15. In het belang van kinderen
 16. Onbegrijpelijk
 17. Grootouders hoe doen zij het.

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.