Groot Gezin
Gezin en geloof
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

2. Groot gezin en gelovig?

Ik zag bij de reacties een stukje staan waarin Liesbeth, zich afvroeg of grote gezinnen gelovig waren ja of nee. Nou wij zijn een gezin met 4 kinderen, wat ik overigens niet groot vind maar een buitenstaander wel, maar wij zijn T0TAAL niet gelovig. Wij zien al op tegen de kerst dat we naar de kerk moeten, omdat de kinderen daar dan wat moeten doen voor school, die zitten op een katholieke school. Dit hebben we gedaan omdat hier op de openbare scholen veel allochtonen zitten. Nu vinden wij dat niet erg maar het wordt een ander verhaal als jouw kind de enigste nederlander is die in de klas zit.

Al met al, gelovig of niet? Nee. (maar mensen die dit wel zijn, prima)

Cindy

2.1. Kinderen van God gekregen

Wij hebben een groot gezin en wij zijn gelovig. Ik kan zelfs zeggen, dat we een groot gezin hebben, doordat we in God geloven. Vanaf het begin hebben we het zo gehad, dat we graag alle kinderen, die God ons wilde geven, zouden aanvaarden. Mét vreugde.

We zijn nu ruim 18 jaar getrouwd en hebben 10 kinderen van God gekregen: 5 meisjes en 5 jongens. Er zit ruim 14 jaar leeftijdsverschil tussen de oudste en de jongste.

We hebben soms best moeilijke tijden gehad, en ik was ook niet altijd meteen blij met een nieuwe zwangerschap, maar omdat ik wist, dat ik nooit te zwaar beproefd zou worden, heb ik het altijd aangekund. En is het voorspoedig gegaan, waarvoor ik enorm dankbaar ben.

In de bijbel is voor mij veel hulp te vinden om de dagelijkse dingen het hoofd te bieden. En daar kan ik wijsheid krijgen om met onze kinderen om te gaan.

In 2004 heeft in de Visie een portret van ons gestaan.


2.2. Maar toch

Ha Ada,

Heel goed van je zeg om zo'n groot gezin te hebben. Mijn man komt uit een gezin van 16. We hebben er zelf 5 gekregen (in 7 jaar tijd) maar vind het best pittig. Vooral de zwangerschappen, overtijd lopen, 21, 13 en 13 dagen, bekkeninstabiliteit, vacuum, gel, pomp, stuit, spoedkeizersnede, geplande keizersnede.

We doen op zich niets met voorbehoedsmiddelen en een kindje erbij zal dan ook heus wel weer gaan, maar toch..

Jah, ik neem m'n petje voor je af.

Heel eerlijk trouwens dat je zei dat je heus niet iedere keer gelijk blij kan zijn met een zwangerschap. (kopje buigen, aanvaarden, daar gaat het om in het geloof en dan wordt je geholpen.

Lenoesh, Geref. gemeente

2.3. Geboortebeperking

Sommige mensen met een christelijk geloof gebruiken geen voorbehoedmiddelen. Is dit een eigen keuze? Door God ingegeven? Wordt dat door de geloofsgemeenschap (kerk) bepaald? Of staat het ergens in de bijbel?

Rebecca

2.4. Je leven in Gods handen leggen

(Reactie op 2.3. Geboortebeperking)

Hallo Rebecca,

Dat is een onderwerp waar ik het mijn man, maar ook samen met vriendinnen van mij die ook christen zijn wel over heb. We vragen ons ook af hoe andere christenen daarmee om gaan, aangezien niet iedere christen zoveel kinderen heeft. Ja, ook wij willen ons leven door God laten leiden. We geloven dat Hij een plan heeft met ons leven en willen Hem daarbij niet voor de voeten lopen.

Zo zitten wij ook met de vraag, mag je zelf de touwtjes in handen houden en een zwangerschap proberen te voorkomen door niet te vrijen op je vruchtbare dagen of door een voorbehoedmiddel te gebruiken?! Of vertrouw je dan niet voldoende op God?!

In ons geval zijn het puur praktische redenen waarom we eigenlijk voorlopig liever niet zwanger zouden willen raken. (Klein huisje, op allebei de slaapkamers slapen al 2 kinderen, de auto heeft geen plek meer over en financieel redden we het nu net, zodat ik thuis kan blijven bij de kinderen bij de kinderen en niet buiten de deur hoef te werken. Maar liefde hebben we genoeg om meer kinderen te ontvangen van Hem en Hij zal ook in die praktische dingen willen voorzien wanneer dat nodig is, geloof ik.

Zoals met alle beslissingen willen we ook deze plannen in Zijn handen leggen. En ik geloof dat wanneer er twijfel in je hart blijft, het niet van God is, wanneer je een weg in slaat die Hij goedkeurt, zal Hij er vrede over geven in je hart, wanneer je zoekt naar Zijn wil en Hem gehoorzamen wilt. Hoe beleven anderen dat in hun relatie met God ?!

Vriendelijke groet van Nathalie

2.5. Aan Nathalie

Beste Nathalie,

Als ik het goed begrijp: nu gebruik je voorbehoedmiddelen, omdat de ruimte en financien voldoende zijn voor 4 kinderen en niet meer. Verstandelijke overwegingen dus. Wanneer verandert dat dan? Als je man salarisverhoging krijgt of jullie krijgen een groter huis aangeboden? Doe je daar dan ook moeite voor? Of laat je dat over aan God? En als de situatie nooit verandert, blijft het dan bij 4 kinderen?

Rebecca

2.6. Gods plan met je leven

Hallo Rebecca,

Op het moment ben ik net bevallen van ons tweede zoontje (daarnaast heb ik een dochter uit een vorige relatie en hebben we een pleegdochter). We zijn nu 2,5 jaar getrouwd.

Wanneer je volledige borstvoeding geeft op afroep, dan is de eerste zes maanden, zolang je nog geen bijvoeding geeft, de kans op een zwangerschap heel klein (1,67 procent). De vorige keer was ik pas 7,5 maand na de bevalling weer vruchtbaar (ik heb het volle eerste jaar toen borstvoeding gegeven). Op dit moment zijn we toch daarnaast voor de zekerheid condooms gaan gebruiken.

Maar rees bij ons de vraag of we God daarmee niet in de weg lopen. Daarom is dit nu een gebedspunt van ons, omdat we God graag gehoorzaam willen zijn. Dit ook omdat we eerder al hebben mogen merken dat God soms andere plannen met je leven heeft dan jij zelf en Hij ook het beste weet wat goed voor je is. Zo hadden wij toen we trouwden het voornemen om zelf geen kinderen te proberen te krijgen, omdat er nog zoveel kinderen zijn die pleegouders nodig hebben. Toch maakte God ons na gebed duidelijk (door een preek, door ons hart te raken, zodat we overtuigd werden van Zijn wil en vervuld werden met verlangen) dat Hij ons wel kinderen wilde geven. Dat wij een kind van Hem mochten opvoeden tot zijn eer.

(Dat klinkt allemaal heel zweverig wanneer je zelf nog niet de leiding van God hebt ervaren in je leven of nog geen persoonlijke relatie met Hem hebt. Ik weet ook niet hoe jij daar zelf tegenover staat. Maar ik probeer dit uit te leggen om duidelijk te maken dat wij als mens ons soms druk maken om dingen die menselijker wijs moeilijk of onmogelijk lijken, om praktische en materieele dingen of gezondheid, terwijl voor God niets onmogelijk is.)

Zo heeft God toen wonderen gedaan in het eerste jaar van onze eerste zoon. Na zijn geboorte was hij ernstig ziek, o.a. epileptische aanvallen die niet gestopt konden worden, hij kon niet zelf drinken en moest soms beademd worden en bleek geen schildklierhormoon te hebben in zijn bloed, hij zou geen hypofyse hebben. De vooruitzichten waren menselijkerwijs heel somber. Na dagenlang bidden om kracht en troost, gaf God ons de overtuiging in ons hart dat Hij een wonder wilde doen om Zijn macht te laten zien. En toen hebben we ook met veel mensen om een wonder gebeden. Dezelfde avond had onze zoon 'ineens' wel schildklierhormoon in zijn bloed en waren alle andere onderzoeken ook goed. De artsen stonden voor een raadsel, dit viel niet te verklaren. Een paar dagen later mocht hij gezond mee naar huis.

Toen hij 5 maanden was kreeg hij zware epileptische aanvallen, het syndroom van west, zijn ontwikkeling ging achteruit en hij werd van een vrolijke baby, een apatisch en angstig mannetje. Toch kregen we weer die overtuiging dat God dit niet wilde, dat Hij ook deze ziekte wilde gebruiken om te laten zien dat Hij het laatste woord heeft. En ook al was dat medisch gezien niet mogelijk, na 5,5 week stopte de aanvallen en ging zijn ontwikkeling weer langzaam vooruit en was onze zoon weer elke dag vrolijk. Hij is nu al ruim een jaar aanvalsvrij en gebruikt al lang geen medicijnen meer. God heeft die zware periodes ook gebruikt om ons vertrouwen op Hem te doen groeien, dat we mochten merken dat Hij je draagt wanneer je zelf niet kunt, Hij kracht geeft en rust in je hart. Hij grijpt niet altijd in op een manier die wij zouden willen, maar Hij laat nooit alleen. Wanneer je Hem zoekt geeft Hij kracht en rust en vrede, zoals we nergens anders kunnen vinden. Hij heeft een plan met ons en dat plan is goed voor ons.

Dus als God ons meer kinderen wil geven, zal Hij er ook voor zorgen dat we dat aan kunnen. En als we biddend onze praktische noden aan Hem voorleggen zal Hij ook uitkomst bieden. Maar God heeft ons ook een eigen verantwoordelijkheid gegeven. En net zoals als je andere plannen maakt in je leven en die als christen altijd (eerst) biddend aan Hem voorlegt, zodat Hij je bevestigen kan in je keuze of je een andere weg wijzen. Dit door tot je hart te spreken of andere dingen op je pad te laten komen.

Zo hebben wij ook gebeden of God het ons wil laten weten wanneer Hij het niet goedkeurt dat wij voorbehoedsmiddelen (condoom) gebruiken. En de keer erna is de condoom tijdens het vrijen zomaar(?) afgegleden (wist niet eens dat dat kon ?!)... teken van God of toeval ?! Daar zijn we nog niet uit en voorlopig blijft dit een gebedspunt van ons en gebruiken we voorlopig nog even condooms waarschijnlijk, tot we weten wat God met ons voor heeft en dan zullen we die weg ook volgen.

Een lang verhaal, maar nodig om onze beweegredenen duidelijk te maken denk ik.

Vriendelijke groet, Nathalie

2.7. Voor Nathalie

Beste nathalie,

er staat nergens in de bijbel dat je geen of wel een condoom mag gebruiken. Ik denk ook bij deze dat we nuchter moeten zijn in deze wereld. Een kind wekken is mooi en prachtig, maar kunnen we het ook betalen en is het verantwoord om nu een kind te krijgen? Ga eens in gebed en laat je hart spreken en vraag aan god of hij het wil bevestigen. Ik zal voor jullie bidden. Trouwens, wij hebben 6 kinderen.

gods rijke zegen
chris en marleen

2.8. Tja

Ik en mijn man zijn protestant en zitten bij de gereformeerde stroming. Ik ben van mening om nooit meer aan de pil te gaan of wat dan ook en wel te zien wat God met ons van plan is op het gebied van kinderen krijgen. Alleen, is het kwa geld nog wel op te brengen? Nee, dat is het niet, hoe graag ik ook wel voor God 18 kinderen op de wereld zou willen zetten. Maar wij moeten het altijd nog betalen en dat is niet meer te doen. Of de kinderen moeten vanaf hun 16de hun eigen school gaan betalen.

Ik ben 8 keer zwanger geweest, waarvan ik twee gezonde kinderen op de wereld heb mogen zetten. De rest is opgegaan in een miskraam tussen de 6e en 18e week van de zwangerschap. We zijn nu gezegend met een jongen en een meisje. Wij zouden nog graag 3 kinderen erbij willen krijgen, als het mogelijk is. Maar als het niet gebeurt, dan niet, dan had het zo moeten zijn. Wij zijn in onze kerk zowat de enigen die een groot gezin willen. Volgens mij zijn we trouwens ook de enigen die zo streng leven. Wij proberen zo veel mogelijk volgends de Bijbel te leven.

Als geld geen rol had gespeeld, had ik tot mijn 40ste er niets aan gedaan om een zwangerschap tegen te gaan. Maar helaas het is echt niet te doen, dus we stoppen na vijf kinderen. Maar elk kindje is een Gods wonder.

Noëlle

2.9. Plannen ja of nee

Hallo Noelle, Marleen en Nathalie,

Na een lange poos deze rubriek weer eens gelezen. Fijn dat er zulke positieve reakties op staan. Het eerste stukje in dit onderwerp was van mij en daar sta ik nog steeds vierkant achter. God geeft niet teveel, tenminste dat is mijn ervaring.

Noelle, ik weet niet hoe oud je bent, dat schreef je er niet bij, maar het is maar de vraag of je 5 kinderen krijgt! Dat kun jij bedenken, dat dat haalbaar is, maar als je al zoveel miskramen hebt gehad, wie zegt dat het de volgende keren wel goed gaat? Ik wil er maar mee zeggen: geef het gewoon over aan God, dan zorgt Hij met de verdrukking ook voor de uitkomst. Ik geloof gewoon niet, dat als God kinderen geeft, dat Hij dan in de rest van je leven zegt: Zoek het lekker zelf maar uit. Financieel enzo.

Wij zitten soms ook best krap, nu met 4 kinderen op de basisschool, 4 op het voortgezet onderwijs, 1 op mbo en 1 een jaar ertussenuit. Maar ik geloof gewoon vast en zeker, dat het zal lukken. Dat er genoeg geld is om alles wat nodig is, te betalen. En soms worden we daar best op beproefd. Maar dat is niet erg. Ik leer daardoor nog meer om op God te vertrouwen. Kinderen van 16 kunnen een baantje zoeken, en daarvan iets van eigen kleding betalen ofzo.

Er was ook een vraag over voorbehoedsmiddelen. Wij hebben die nooit gebruikt, op basis van de tekst uit 1 Tim 2:15. In de bijbel is altijd een tegengestelde stroming te zien geweest. Er zijn meerdere verhalen bekend, waarin er erg veel leed is bij vrouwen die geen kinderen konden krijgen. Ik voor mezelf zou het niet voor mijn geweten kunnen verantwoorden, de kinderen die God mij wil(de) geven, tegen te houden.

Hartelijke groet van Ada

2.10. Gedoopt

Onze 2 jongste kinderen (VD 5) 9-11 jaar zijn vorige week gedoopt. Wij hebben er een goed gevoel over maar sommige mensen kijken ons er raar op aan.

gr Diana

2.11. Geboortebeperking

Hallo allemaal,

Zelf ben ik gereformeerd vrijgemaakt. Ik denk dat we best aan geboortenbeperking mogen doen. God heeft de mens verstand gegeven, om hier goed mee om te gaan. Volgens mij vraagt God niet van ons allemaal om elk jaar een kind te krijgen. Per gezin, situatie ligt het steeds anders.

Je kunt als moeder lichamelijk of geestelijk niet sterk zijn, de vader kan ook niet sterk zijn, je kunt een ernstig ziek of gehandicapt kindje hebben of erfelijk belast zijn. In 1 Tim 2:15 staat geen aantal kinderen genoemd.

We hebben zelf 6 kinderen. Toen onze jongste anderhalf was, kreeg onze oudste kanker en dan "plan" je toch wel. Maar ik twijfel er niet aan wanneer je wel zwanger wordt op zo'n moment, dat God je er ook door heen zal helpen.

Groeten Ineke.

2.12. Groot gezin een zegen voor God

Indien mogelijk moet een groot gezin binnen onze geloofsgemeenschap aangemoedigd worden. Als gevolg van de ontzuiling en ontkerking zijn er andere geloven welke op agresieve wijzen de leemten trachten op te vullen. Wij Christenen zijn het aan onszelf verplicht het woord God te volgen en onze vrouwen dienen kinderen als evenbeeld van de heer te baren en op te voeden.

Om de balans veilig te houden zouden er 4.5 kinderen per gezin geboren moeten worden. Helaas is het verbod tot gebruik van anticonceptiemiddelen nog niet geheel doorgedrongen maar onze Heer zal hier met een oplossing komen.

Erik van Leeuwenstijn

2.13. Beetje raar

Ik heb deze reakties allemaal doorgelezen en krijg een beetje een raar gevoel bij sommige mensen en hun rijke kinderschare. Ik vind het een heel vreemde redenering om niet aan geboortebeperking te doen omdat God dat wel regelt maar als er niet genoeg inkomsten zijn dan doe je wel aan geboortebeperking. Regelt God de inkomsten dan niet?

God heeft ons ook verstand gegeven en daarmee dus keuzes. Als je in eerste instantie niet blij bent met het kleine kindje in je buik ben je naar mijn idee niet goed bezig. Ik ben zelf moeder van 4 kinderen en zwanger van de 5e. Daar zijn wij heel blij mee en als wij geen kinderen meer willen zullen wij echt wel iets gebruiken om dat tegen te gaan.

Een beetje een warrig verhaal misschien maar ik had wel de behoefte om even te reageren.

Groeten Lucie.

2.14. Zegen?

Lucie, je hebt wel gelijk. sommige mensen hebben een nogal apart idee over christelijk geloof en kinderen krijgen. Die Eric haalt een paar dingen door elkaar. Als christen volg je de Heer na in Zijn houding in vergeving en liefde voor God en de naaste. Als christen heb je die houding ook naar je partner en je omgeving toe. En een mens heeft verstand gekregen om te gebruiken. Hoeveel kinderen je ook krijgt, het blijft een zegen, maar je bent wel geheel verantwoordelijk voor die keuze en voor de opvoeding. 't Moet ook maar kunnen: financieel, praktisch en emotioneel.

Als christenvrouw ben je geen 'fokmerrie' (excusez le mot) om het 'islamitisch gevaar' te weren ofzo met christelijke (lees: witte) kindertjes. Dat hebben onmensen in het Nazi tijdperk ook geprobeerd en dat was echt niet christelijk.

Miep

2.15. Re: beetje raar/zegen

Volgens mij is die reactie van Erik slechts een fake reactie om de boel flink op te stoken. Neem die reactie dus niet zo serieus. En verder ben ik het aardig met Miep eens. Als je kinderen krijgt om een ander doel (terugdringen Islam, uitbreiden van eigen geloofsrichting, bevordering economie of terugdringen vergrijzing) denk je dus niet zozeer aan het toekomstig welzijn van het kind of aan het geluk van je partner.In elke geval heb je dan een andere agenda.

Mijn reformatorische oom wilde ook een groot gezin "om Gods kerk groot te maken"(Dat is tot nu toe niet zo gelukt: van zijn 5 kinderen,nu tussen 37 en 26 jaar oud, zijn er tot nu toe 4 ongehuwd/zonder partner en kinderloos.Een heeft 2 kinderen, en daar blijft het volgens haar bij. Ik bedoel: die kinderen moeten later ook maar aan jouw doel meewerken willen).

Gevaar van dit soort redeneringen is dat je je grote gezin gaat verdedigen met allerlei oneigenlijke argumenten.

2.16. Zit niet op Gods stoel, maar op je eigen stoel

Wat grappig toch weer, deze discussie. We geloven dat God almachtig is, toch? Nou, als ik van Hem een kindje moet krijgen, dan krijg ik het heus wel hoor, al ben ik al over de 80 jaar (denk aan Sarah en Elizabeth). Ik kan dus net zo goed wel voorbehoedsmiddelen gebruiken, want als ik dan "per ongeluk" toch zwanger word, weet ik tenminste zeker dat het niet mijn eigen plannetjes, maar die van God waren.

Ik denk dat God het verlangen naar kinderen gewoon bij mensen en vooral bij vrouwen heeft ingeschapen. Dus als je graag veel kinderen wilt is dat prima. Maarr... vergeet niet dat we in een gebroken wereld leven, waarbij alles niet meer is zoals het zou moeten zijn. Dit geldt dus net zo goed voor gezinsplanning. Als ik niets gebruik, ben ik gewoon ieder jaar zwanger. Ik menstrueer na ongeveer 8 weken alweer, met borstvoeding met nachtvoedingen en al. Ik denk dat dit juist een stukje scheefgroei is na de zondeval. Je bent te vruchtbaar dan goed voor je is en daar moet je verstandig mee omgaan, in het besef dat God machtig genoeg is om je een kindje te geven op een moment dat jij het zelf niet verwacht.

Bovendien speelt er nog iets mee: Je bent wel verantwoordelijk voor de kinderen die je al hebt, maar je draagt nog geen verantwoordelijkheid voor de kinderen die er nog niet zijn.

Het blijft denk ik een heel persoonlijk onderwerp.

Bloem

2.17. Denk om je lijf

En het lijf van de vrouw dan? Denk ik als ik dit alles lees? Ik zie regelmatig vrouwen die streng gelovig zijn en veel kinderen hebben. Tuurlijk zijn zij gelukkig met hun kinderen, daar gaat het niet om maar willen ze zelf zo graag zoveel kinderen en hoe zit dat met hun lijf, is het niet belangrijk om daar ook zorg voor te dragen?

Zeker gezien de verantwoording naar hun kinderen toe? Ik vind het eerlijk gezegd waanzin om zoveel kinderen te krijgen, omdat God het wil. Wat mij betreft is dat je kop in het zand steken.

Thea

2.18. Denk om je lijf

Beste Thea,

Wel een beetje raar, bezorgd om het lichaam van zovele kinderrijke vrouwen en dan heb je het over "lijf"? We zijn geen dieren hoor. Mijn moeder heeft 13 kinderen gekregen en ze heeft voor haar leeftijd nog een behoorlijk gezond "lijf" o pardon lichaam....

Zelf heb ik nu 4 kindjes en een heel gezond lichaam (geen verzakkingen bekkeninstabiliteiten en dergelijke). Ik ken mensen die na 1 of 2 kinderen wel die klachten hadden. Ik bedoel daar verder niks mee hoor, wil alleen maar zeggen dat meerdere zwangerschappen heus niet slecht voor je lichaam zijn. Trouwens, een lichaam als van een fotomodel heb ik niet (zou dat dan gezond zijn enne.... zouden ze gelukkig zijn). Zouden mensen met minder of geen kinderen goed voor hun lichaam zorgen? Ik zie zoveel rokers, drinkers, slechte voedingsgewoonten en weinig bewegen.

Dan doet 't mij wel zeer als ik dan lees dat moeders van een groot gezin niet goed voor hun lichaam zorgen als ze veel kinderen krijgen. Ik zorg wél goed voor m'n lichaam (rook niet, drink niet, eet gezond, beweeg dankzij mijn kroost genoeg) en ik hoop van vele kinderrijke moeders met mij. Ons lichaam is namelijk een tempel van de Heere waar Zijn Heilige Geest in wil wonen en Hij wil dat wij daar verantwoord mee omgaan. Ik lees nergens in de bijbel dat God NIET wil dat wij kinderen krijgen; maar, ik lees ook nergens in de bijbel een verplicht minimum (óf maximum) aantal kindertjes. Lees psalm 128 toch eens!

Wat ik wél heel vaak in de bijbel lees is het volgende: Wij liggen door onze eigen schuld reddeloos verloren in de dood (Genesis 3) en er is verlossing van die dood in het bloed van Gods Zoon Jezus Christus. Iedereen die van die schuld en straf verlost wil worden MOET het behoud in Jezus zoeken. Zoek maar op: Jesaja 1, 53; Mattheüs 5,6 en 7; en nog zoveel me.

Petra

2.19. Moeilijk

Hallo allemaal,

Ik heb zelf ook moeite gehad met het plannen van kinderen en dus met geboortebeperking. Wel weet ik dat ik 2 kinderen snel achter elkaar heb gekregen en het echt niet zie zitten om nu alweer zwanger te worden. Ik denk dat dat mag. Ik raak bijna in paniek als ik eraan denk hoe ik dat allemaal moet gaan doen.

Pas las ik ergens dat vrouwen vroeger maar zo'n 15 keer menstrueerden over hun hele vruchtbare periode. In de Bijbel waren wel grote gezinnen maar hadden mannen dan meerdere vrouwen. De tijden van toen en nu zijn niet meer te vergelijken. Door allerlei toevoegingen aan eten (veel hormonen), gebruik van de pil door veel vrouwen enz is onze hele cyclus veranderd.

Ik denk dat je ook moet denken aan de kinderen die je al hebt gekregen en daar allereerst zorg voor moet dragen. Leg je gevoelens bij God neer! Toen ik een poosje geleden dacht zwanger te zijn heb ik het heel moeilijk gehad, maar ook veel met God gepraat en gevraagd of Hij mij rust wilde geven. Dat gebeurde pas toen bleek dat ik niet zwanger was. Ik had er toen vrede mee om geboortebeperking te gaan gebruiken.

Weet je, je moet je eigen weg hierin zoeken. elke vrouw is anders, elke situatie is anders. Wij werken bijvoorbeeld allebei 3 dagen zodat we ons niet al te grote huis kunnen betalen en toch niet teveel weg te zijn (alleen op woensdag werken we allebei). Dat betekent financieel minder geld. Dat zijn allerlei afwegingen.

Je moet je verstand er zeker bijhouden en het belangrijkste: dicht bij God blijven. Dan vind je zkere je weg wel!

Thea

2.20. Kinderen ondergeschikt aan luxe

Beste Thea,

Je geeft zelf al het antwoord, vroeger menstrueerde de vrouwen 15 a 20 maal gedurende hun productieve vruchtbare leven. God heeft hier 12 maal per jaar van gemaakt en natuurlijk niet zonder reden. Het ervaren van Gods liefde is geen eenrichtings proces waarbij het geven aan god omgewisseld is voor extra luxe, vakantiereisjes etc. God heeft aan jou willen zeggen dat het van levensbelang voor het Christelijk geloof is, dat je meer dan drie kinderen baart.

Van 15 naar ongeveer 360 menstruatie's is een duidelijk van de heer aan jouw niet louter een leeg bestaan gebaseert op liflafjes en tasjes. Staat er niet ga heen en vermenigvuldig u.

Erik van Leeuwenstijn

2.21. Voor ons niet Gods plan

Wel vreemd dat het aantal kinderen gekoppeld zou zijn aan je geloof. Wij zijn niet gelovig en we hebben vijf kinderen en ik zie het niet als een "geschenk van God". Het is onze eigen keuze geweest en niet die van God die ons die kinderen schenkt. Mijn jongste zusje is getrouwd met een dominee en en heeft nu twee kinderen en ze vinden dit echt genoeg. En zeker zij kennen de bijbel en lezen daar echt niet in dat je zoveel kinderen zal moeten krijgen en niet aan geboortebeperking mag doen.

Misschien gaan de Doopsgezinden daar wat anders mee om. Gezien ze daar ook alleen een volwassendoop kennen en er echt overnagedacht wordt. Al ben ik zelf wel Doopsgezins opgevoed, wij als kinderen hebben altijd de vrijheid gehad of we wel of niet de belijdenis en gedoopt wilden worden. Ik wilde geen van beiden. Maar wij hebben er wel voor gekozen om vijf kinderen op deze wereld te zetten. Ik zie het dan ook niet als Gods plan maar ons plan.

Jessica

2.22. Geboortebeperking

Hallo,

Ben moeder van 4 kinderen tussen de 6 jaar en 3 maanden en ben evangelisch. Hoe meer kindjes we krijgen hoe meer ik ga twijfelen over geboortebeperking. Ik ben supervruchtbaar en zou elk jaar een kindje krijgen als ik niets gebruik. We gebruiken wel condoom maar ik begin me steeds meer af te vragen of dat wel de bedoeling is. 2 vriendinnen beginnen er ook steeds meer aan te twijfelen. Heeft er iemand een bijbels advies? Volgens mij zijn er in de bijbel geen vrouwen met meer dan 8 kinderen? Zou reactie erg fijn vinden.

groetjes moeke

2.23. Geboortebeperking

Volgens mij heb je niet voor niets elke maand een vruchtbare periode gekregen. Daar kun je bewust mee omgaan. Je bent niet zo gemaakt dat je maar op elk moment in de maand zwanger raakt. Natural Family Planning (NFP) heeft daar een boekje over gemaakt en je kunt daar ook cursussen volgen om, samen met je man, met je vruchtbaarheid om te gaan. NFP is een christelijke stichting die op bijbelse wijze met deze zaken omgaat.

Ingrid

2.24. Geboortebeperking

En daar kom ik dan met de volgende opmerking. Wij zijn in het rijke bezit van 3 kinderen, na veel verdriet, pijn en onbegrip zijn we een gezin met 3 kids.

Bij ons is het zo dat ten eerste de bevallingen steeds eerder beginnen, dat mijn lichaam het zwaar vindt om zwanger te zijn, bekkeninstabiliteit die steeds erger wordt.

En wat dan?

Ok, als vrouw heb je inderdaad je vruchtbare periode en kun je er gelukkig op een goede manier mee omgaan. Maar op een natuurlijke manier kan het dan altijd nog mis gaan en dan ben je weer zwanger.

Zelf vraag ik me af of het wel Gods bedoeling is om zwanger te raken en dan niet meer op of om kunnen.

Ingrid

2.25. Voor Ingrid

Hoi allemaal.

tja groot gezin.. ik kom uit een gezin van 4, ben zelf in verwachting van onze derde. En ja gelovig. Alleen volgens sommige christenen valt mijn geloof niet onder de hunne.

Op de vragen die je stelt, Ingrid, kan ik heel duidelijk zijn met de bijbel als leidpunt. Volgens de bijbel zijn kinderen idd een zege, nergens staat dat je er 15 moet hebben of zelfs maar 1 om gelukkig te zijn.

Wel staat er heel duidelijk in de bijbel in 1 timotheus 5:8 dat als iemand niet voor de zijnen zorgt en in het bijzonder voor hen die leden zijn van zijn huisgezin, dan heeft hij het geloof verloochend en is erger dan een ongelovige.

Staat er letterlijk. Met andere woorden, kinderen krijgen is een zege, maar dat je toch echt zelf verantwoordelijk bent voor het voorzien in alles voor je kinderen. Zowel fysiek als geestelijk.

Maar een van de mooiste teksten vind ik Efeziërs 5:28. Mannen behoren hun vrouw lief te hebben als hun eigen lichaam. En dat geldt op veel vlakken. Het hangt per gezin af of de grootte niet tenkoste van de moeder of kinderen gaat.

Zelf vind ik dat zolang je zelf er lichaamlijk tegen kan en je kinderen financieel,en geestelijk kan ondersteunen, er niks mis is met veel kinderen hebben.

Maar het is niet zo dat je van de bijbel een groot gezin moet hebben of kinderen uberhaupt. De keuze is aan de mensen zelf, naar gezond verstand.

Ook over geboortebeperking staat niks inde bijbel, al vind ik zelf een verschil zitten tussen voorkomen van bevruchting en verbreken van vrucht, zoals bij een spiraal e.d Omdat ps 139:13-16 al spreekt over dat God het embryo al zag en in zijn boeken had beschreven. Dus voordat het staduim foetus bereikt is.

Natuurlijk is een ieder vrij de geloven en denken wat hij/zij wil. Dit is alleen hoe ik het bekijk.

Fleur

2.26. Voor Fleur.

Ik heb je berichtje gelezen en ik ben er nog steeds niet uit over het hoe en wat Gods bedoeling is.

Wij hebben na 6 jaar wanhoop, verdriet en erg veel onbegrip toch nog drie prachtige kids ontvangen. Elke zwangerschap was spannend en elke keer zijn we gezegend met een pracht zoon of dochter.

Maar als ik naar mezelf kijk, naar mijn handicap, naar mijn mogelijkheden kan ik ons gezin nu het maximale geven wat ik aankan. En we hebben het enorm goed zowel fysiek, geestelijk en de rest.

Eigenlijk is het goed zo. En ik geniet elke dag wel weer van ons drietal, onze drie musketiers.

Maar het is voor iedereen zijn of haar eigen afweging.

Ingrid

2.27. Ingrid

Volgens mij wordt er in de bijbel bergens gesuggereerd, dat je het aantal kinderen, dat je krijgt, aan God over moet laten. Dat is voor mij hetzefde als aan het lot overlaten. Wel heeft Hij de mens zo gemaakt, dat er uit het samenkomen van man en vrouw een kind verwekt kan worden. Als je geen sex hebt, raak je ook niet zwanger. Dat een vrouw maar 12 keer per jaar zwanger kan worden en dat haar lichaam elke keer laat zien, dat ze niet zwanger is door de menstruatie was voor ons een reden om er wel zorgvuldig en verstandig mee om te gaan.

Gods leiding in ons leven is niet, dat Hij wilde, dat mijn man en ik met elkaar trouwden, maar dat we elkaar trouw blijven, nu we er voor gekozen hebben om met elkaar te trouwen. Gods leiding is niet, dat Hij plant wanneer en hoeveel kinderen we krijgen, maar dat we zo gemaakt zijn, dat we kinderen kunnen krijgen, maar ook dat we er verstandig mee om kunnen gaan en bv zorgen niet meer zwanger te raken. Wij hebben 4 kinderen "gepland" gekregen en de vijfde kwam er als verrassing bij. Maar ik echt geen spijt van de tussenliggende jaren, dat ik niet zwanger was. En ik was erg blij met de onverwachte zwangerschap, maar voor ons was het echt niet zo, dat God zei: en nu zul je er nog een hebben! Kortom, we hebben ons verstand gekregen, toch?

Els

2.28. Ha ha

Moet wel een beetje lachen bij de reactie van die Erik zeg. Echt een man, hij hoeft er niet mee te lopen, te bevallen, te voeden etc. etc. Enne... zelf als je er 4 hebt (vind ik trouwens geen groot gezin), heb je echt geen leeg bestaan. Ik denk dat je ook geen leeg bestaan hebt met een kind. 'k word er ook wel een beetje verdrietig van als ik zo'n mening als die van Erik lees. Zo hard, van dit MOET en dat MOET. Jezus zegt: Kom tot mij, allen die vermoeit en belast bent, en ik zal u RUST geven. Gods liefde is in de eerste plaats WEL eenrichtingsverkeer, Hij verwacht niets van ons, wil alleen maar Zijn liefde en vergeving geven en Hij verwacht geen tegenprestatie van ons. Zeker niet in de vorm van een leven dat te zwaar is om te leven.

Gr. Petra

2.29. God is niet alleen van de christenen

Het valt wel op dat de bijdragen in dit topic zijn van christenen of van niet gelovigen.

Als traditioneel Joodse familie met drie (ik, man, wilde wel meer; maar mijn echtgenote niet) zijn wij gelukkig met de zegen die wij kregen van drie gezonde kinderen. Er is voor ons geen verplichting tot veel kinderen. Wel is er de welhaast verplichte traditie dat een rabbijn kinderen moet hebben (Hoe kan hij anders adviseren en zo in zaken die met kinderen en opvoeden te maken heeft).

Het is bij ons min of meer gebruikelijk om door te gaan totdat je minimaal van elke soort (jongen en meisje) er één hebt, maar dat is ook geen verplichting. Het krijgen van kinderen wel! Dat staat namelijk al erg vroeg in het boek Genesis: Weest vruchtbaar en vermenigvuldig je; daaruit volgt dat je minimaal twee kinderen moet hebben.

Hoe dat bij de Islam zit weet ik niet.

Eli

2.30. Igrid en voor Eli

Ja Ingrid dat bedoel ik dus ook met mijn berichtje. Dat niemand zich verplicht moet voelen dat ze maar moet.. Want je mag niet beperken, of keuze maken voor 1 of 10 kinderen of sommige voor geen. Waar ik ook diep respect voor heb.

Vind het soms erg storend dat mensen beweren te zijn en erg met oog kleppen lopen. Want je vrouw heeft maar te slikken, want de man is hoofd van het gezin. (let wel op mijn man is ook hoofd en dus eind verantwoordlijk maar wordt toch wel overleg gepleegd en veel mag ik ook lekker zelf bepalen) De man mag geen tiran zijn en mijn wil is wet.

Dus kinderen krijgen hebben is ieders keuze en hoeveel ook! Als de moeder het nog aan kan en niet ten koste gaat van de kinderen of ouders.

Kinderen zijn echt een zegen maar die moet je wel zelf bekostigen hihihi. Dus ja sorry soms vind ik het best lastig om te denken dat god alles voorbestemt heeft. Want dan is het geen god van liefde vind ik. Hoe kan je nou de mens een eigen wil geven en dan toch lekker alles plannen. En als ik op mijn leven terug kijk en dan dus moet gan bedenken dat god dat alles voorbestemd heeft? Dan zou ik wel even een hartige woordje willen spreken met hem over liefde.

Nee god heeft wel dingen voorbestemd, maar echt niet ieders leven. Meer een groter beeld. Want anders zou god ook verantwoorlijk zijn voor de huidige situatie om ons heen. Nou denk ik daar anders over.

Voor Eli

Leuk een Joods man. Ben qua bloedlijn zelf joodse. En zoals jij weet geef ik dat door aan mijn kinderen. En ik weet dat je vast wel de thora leest. Heb je ook sabbat? En heb je ook 14 nissan (9 april na zonsondergang) een herdenking? gewoon even nieuwsgierig.

Fleur

2.31. Kids, gezin en geloof

Weer een reaktie van mij.

Ondanks dat het soms kriebelt, vind ik het prima zo met deze drie kids. Na drie miskramen en een gesloten boek voor een eigen zwangerschap, hebben we toch drie prachtige kids uit Gods Hand mogen ontvangen.

En ik merk zeker nu, mijn man werkt in de 24-uur zorg, dat ik het prima aankan. Ook lichamelijk. En dat er af en toe flink gelachen wordt, dat het af en toe een speelgoed-berg is, dat we samen in het grote bed passen.

Ik geniet van ons drietal en kijk met respect naar andere gezinnen die het met meer doen.

Ingrid

2.32. Heeft God de uitvinders van de pil geschapen?

Reactie Nathalie 2.6:

Het valt mij op dat jullie met twee maten meten. Als het gaat om het aantal kinderen, mag je zelf geen invloed uitoefenen, de pil zou bijvoorbeeld geen optie zijn omdat God dat bepalen mag. Aan de andere kant ga je met een ziek kind wel flink in de weer; kennelijk had God hier de hulp van mensen nodig om goed te kunnen doen. Zou het niet zo kunnen zijn dat God sommigen ingeeft aan gezinsbeperking te doen? Heeft God de uitvinders van de pil niet geschapen?

Tot slot voor iedereen; wie geen seks heeft, zal geen kinderen krijgen. Wil je dus voorlopig wegens financieen of lichamelijk problemen even niet zwanger zijn en toch geen voorbehoedsmiddelen gebruiken, dan is algehele of tijdelijke onthouding een goed alternatief! Er zijn bij de drogist tegenwoordig ook testjes te koop waarmee je kunt zien of je vruchtbaar bent of niet.

Met vr. gr.
Pauline

2.33. Uitvinders van de pil?

Ha Pauline,

Even een paar aanvullingen. De reden dat wij de pil of (mirena-)spiraal niet willen gebruiken, is dat onze (christelijke) huisarts ons er op wees, dat er toch een kleine kans bestaat dat er wel een eitje bevrucht wordt en dan afgestoten, een vroege abortus dus in feite. Wij gebruiken daarom nu de pearly, een vruchtbaarheidscomputertje, die dagelijks aangeeft of ik vruchtbaar ben of niet. Het nadeel voor ons hiervan is dat ik een heel korte cyclus heb van ongeveer 24 dagen, waarvan ik 10 dagen ongesteld ben en daarna 10 dagen lang vruchtbaar. (Hoe dat mogelijk is snap ik ook niet?!) Maar ik ben tot nu toe bij alle vier mijn zwangerschappen inderdaad vrijwel direct zwanger geraakt...

En wat onze zieke zoon betreft danken wij de genezing aan onze Heer, Die alles in Zijn hand heeft geloven wij. En ja, we geloven wel dat Hij ook daar ook door de handen van artsen heen wil werken/ voor gebruiken wil. Daarom brachten we onze zoon wel naar het ziekenhuis en hebben we Gods zegen gevraagd over het werk van deze artsen en onze zoon in Gods handen gelegd. In ons geval is onze zoon genezen, terwijl het volgens de diverse artsen niet mogelijk was. Onze zoon is zonder medicijn of ingrijpen van een arts toch volledig genezen.

Daardoor liet God ook aan de medische wereld zien dat Hij altijd nog het laatste woord heeft en konden wij getuigen van Gods grootheid.

P.S. God heeft alle mensen geschapen, maar niet alles wat die mensen doen is naar Gods wil toch? We luisteren niet altijd naar wat God wil wat wij doen. Ook alle mensen die moorden plegen zijn toch door Hem geschapen bv.?!

Nathalie

2.34. De oplossing

Allereerst; op het laatste punt moet ik je natuurlijk gelijk geven, maar wie zijn wij om te oordelen over wat Gods wil is (maw over goed en kwaad?)

Ten tweede; laten we (er vanuitgaande dat het verhaal over de zgn 'vroege abortus'klopt) dan allemaal gebruik maken van het condoom, dan heb je daar zeker geen last van. Ik ben er zeker van dat, mocht Iemand het beste met ons voor hebben, Hij of Zij er voor zorgt dat wij er ook voor kunnen kiezen een periode niet zwanger te raken. Is ons lichaam ook niet een tempel waarvoor wij goed moeten zorgen? En doen we dat wanneer de ene na de andere zwangerschap (niet altijd even gewenst) volgt? Misschien heeft God het condoom ook wel uitgevonden en wie zijn wij dan om die uitvinding te negeren?

Het naddel van een vruchtbaarheidstest is natuurlijk dat sperma nog enkele dagen blijft leven. Dus wanneer je vrijt op een niet vruchtbare dag en dat twee dagen later wel bent, kun je alsnog zwanger worden.

Tot slot vind ik het natuurlijk geweldig voor jullie dat jullie zoon weer beter is geworden. Fijn ook dat jullie een gevoel van steun kregen uit jullie geloof.

Rest alleen nog de vraag; waarom grijpt jullie God niet in bij al die verkeerde keuzes en misstanden, denkt God misschien dat mensen fouten maken voor hun plezier of om Hem te pesten. Zou het niet zo kunnen zijn dat mensen fouten maken door onwetendheid?

Pauline

2.35. Borstvoeding

Een tijdje geleden hoorde ik van een vriendin dat ze het er met de bijbelstudie over hadden dat er in de tijd van de bijbel het de gewoonte was om lang borstvoeding te geven; tot een jaar of 4-5. En ook om de 3 a 4 uur zodat de kans op zwanger worden klein is. Is dat ook niet een vorm van anticonceptie?

Nu weet ik dat er ook mensen zijn die ondanks borstvoeding toch snel weer zwanger worden. Maar is dat niet een gegeven dat anticonceptie zou mogen? Hormonale anticonceptie breekt trouwens ook de vrucht af mocht je toch door de anticonceptie heen zwanger worden. Dus ik denk dat je wel verantwoord met anticonceptie moet omgaan, en in alles de wil van de Heere moet zoeken.

Bianca

2.36. Geboortebeperking?

Hallo allemaal,

Ik zit zo eens te lezen en verbaas me over verschillende uitlatingen. Ten eerste over de tekst van Timotheus 2:15 Waar Paulus schrijft "Zij zal zalig worden in het kinderen baren..". Dat men daarop kan uitmaken dat geboortebeperking niet zou mogen vanuit Gods Woord? Als je het gehele gedeelte doorleest komt het er dus op neer dat men dit doet uit goede werken om op deze manier zalig te worden? Met andere woorden voor eeuwig bij Hem te mogen zijn? Ik kan er niet uit opmaken dat we dan maar steeds opnieuw zwanger moeten/mogen zijn. In de Bijbel staan nog zoveel andere mooie dingen waar wij ons aan kunnen toetsen. Het zal ook niet betekenen dat diegene die geen kinderen uit Gods Hand ontvangen niet zalig zullen worden.......

Ook je leven laten leiden door God ben ik het mee eens, maar dat betekent volgens mij niet dat je zelf niet moet blijven nadenken. Dan zou geen medicijn je meer kunnen helpen. Een ieder heeft verstand gekregen en zal daar ook gebruik van moeten/mogen maken.

Verantwoordelijkheid tonen over je gezin hoort daar ook bij. Je kinderen opvoeden en onderhouden maakt daar ook deel van uit. Hoeveel gezinnen gaan er tegenwoordig niet aan onderdoor. Ook vooral in de Christelijke gezinnen. Hoeveel verborgen leed gaat daarin schuil? Hoeveel vaders/moeders kunnen het niet aan een groot gezin en de daarbij komende verantwoordelijkheden? Een ieder moet bij zichzelf nagaan wat hij of zij aankan en daarbij niet vergeten om te vragen wat Gods wil/plan met zijn/haar leven is.

Heel veel mensen vinden een groot gezin mooi en kunnen dat goed aan. Anderen daarentegen kunnen dat niet of minder. Ik ben van mening dat God met een ieder van ons een eigen plan heeft en dat dat niet bij iedereen het zelfde is.

Persoonlijk zijn wij gezegend met vier kinderen en gebruiken voorbehoedsmiddelen. (persoonlijk denk ik dat God zo machtig is dat al s Hij persé zou willen dat er nog een kindje opgevoed wordt binnen ons gezin dat hij echt niet schrikt van die voorbehoeds middelen, maar dat terzijde) Ik kan nergens uit de Bijbel opmaken dat dit niet de juiste weg is. Ik wil graag mijn kinderen in alle rust zelf kunnen opvoeden. Van ze kunnen genieten en dat kan ik nu. Een ander kan dat bij minder kinderen en weer een ander kan dat met meer kinderen.

In de Bijbel geeft de Heere ook aan dat wij onze kinderen naar Gods eer zullen opvoeden en het een gaat niet boven het ander.

Ik kan er nog wel veel meer over schrijven, maar dat doe ik niet. Ik hoop dat jullie een beetje begrijpen wat ik hiermee wil zeggen......

Groetjes! Jeanne

2.37. 1 Tim. 2:15

Hoi allemaal,

Gezegend zijn wij, we hebben 4 gezond kinderen mogen ontvangen van God. Mijn man heeft het verlangen naar een 5-de spruit. Mijn man is geen christen, ik wel. Ik twijfel al geruime tijd of ik idd wel een 5-de wil. Is het allemaal haalbaar, ed. De zwangerschap van ons 4-de kindje was erg moeilijk (vooral geestelijk). Het was een tweeling en slechts 1 kindje mocht geboren worden. Het andere kindje stierf in mijn schoot. Als christen heb ik altijd getwijfeld aan het gebruik van voorbehoedsmiddel, vandaar dat jullie me op deze forum treffen.

Nu werd herhaaldelijk 1 Tim 2:15 aangehaald als argument om geen voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Ik lees de HSV en daar staat: Maar zij zal in de weg van het baren van kinderen zalig worden, als zij blijft in geloof, liefde, en heiliging, gepaard met BEZONNENHEID.

Bezonnenheid over hoe te leven of bezonnenheid in het haalbare van het krijgen van kinderen (vooral geestelijk goed voor ze te kunnen zorgen)? Maw kun je deze tekst wel aanhalen om het standpunt te verdedigen?

Bianca

2.38. Tellen?

Wij hadden vroeger een dominee die zei: "niet tellen, maar wegen".

Tineke

2.39. Mijn verhaal....

Met enige bewondering heb ik al deze reacties gelezen, en ik voel dat ik 'mijn verhaal' toch ook even kwijt wil op deze vraag. Ik ben moeder van 5 kids, de oudste is 9,5 en de jongens 19 maanden. 3 meiden en jongste 2 jongens. Heb totaal 4x keizersnede gehad omdat mijn lichaam niet meewerkt wat baren betreft. 1x bevallen via 'natuurlijke' manier voor zover het natuurlijk was, want het was 1 groot drama. Via infuus en geld en toestanden is mijn kind eruit getrokken, was 1 grote slachtpartij. verschrikkelijk! En toch.... God heeft uit- en doorgeholpen.

En na die bevalling hebben we toch nog 3 kids mogen krijgen. Heb me veel afgevraagd wat Gods bedoeling was en of ik een voorbehoedsmiddel mocht gaan gebruiken. Iedereen zei min of meer dat ik nu toch wel iets ging gebruiken en al helemaal na een 3e keizersnede. Mijn gynaecoloog zei dat het scheelde dat ik jong was en er gerust nog een keizersnede mogelijk was. Maar was wel mijn eigen risico, want elke operatie heeft risico. Na vele worstelingen, ook omdat we het financieel behoorlijk slecht hadden, kon ik op een gegeven moment alles uit handen geven en mocht ik biddend de belofte krijgen dat we een zoon zouden krijgen. En hoe wonderlijk, ik mocht zwanger raken en een zoon ontvangen. Hoe slecht we het financieel ook hadden, het komt op het geloof aan. En God heeft hier zo rijk in voorzien.

Na deze geboorte hebben we nog een zoon mogen krijgen. Dit was en is behoorlijk pittig. Maar we zijn zo dankbaar dat we zo rijk gezegend zijn. Het is voor een ieder zo persoonlijk hoe om te gaan met voorbehoedsmiddelen. Ga af op je eigen geweten en ga biddend je weg met God. Een ander kan mooi zeggen dat je niets mag gebruiken, of juist wel.... Toch is het een hele persoonlijke keuze. En ik geloof wel dat als je niet gelooft, ben je niet met deze vragen bezig denk ik omdat je dan geen persoonlijke weg met God gaat. Als je dan financieel aan de grond zit is de keuze makkelijk gemaakt om geen of voorlopig geen kinderen te krijgen. Wat is je weg dan leeg. Een leven met God geeft je zoveel meer rust in deze moeilijke wereld. Ga je weg met God en leef!! Hij kan en wil uitkomst geven, juist in moeilijke tijden. En als je dan 'arm' bent en geen cent denkt te hebben voor een kindje? Wat kan Hij je rijk zegenen. Maar wel op Zijn wijze. Hebben we dat geloof? Hij zal je dan niet beschamen. En gelukkig heeft God geen aantallen genoemd hoeveel kids je 'moet' (of mag??!!) krijgen. Hij gaat met een ieder een eigen weg.

Dit alles wil niet zeggen dat ik het nooit moeilijk vind. Heb zeker wel veel moeilijke momenten..maar wat een troost dat Hij heeft gezegd dat Hij nooit teveel op mijn schouders zal leggen. En ook hiervoor geldt, ook per persoon zo verschillend. Een ander lichaam kan misschien geen 4 keizersnedes verdragen en zal de weg totaal anders verlopen dan bij mij.

En ook ik heb andersom wel eens momenten dat ik soort jaloers ben (of misschien ook meer verdrietig) op vrouwen die wel 'natuurlijk' kunnen baren...daar heb ik moeite mee, maar leg me er steeds maar weer bij neer dat God met mij een andere weg gaat.... en dan is immers altijd goed!

Christina

2.40. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk

Wij hebben 4 kinderen. We wilden altijd een groot gezin. Maar helaas blijkt onze oudste dochter als baby heel moeilijk en onverstaanbaar gedrag te hebben. Uiteindlijk blijkt ze autisme te hebben. Ondertussen is haar broertje geboren 100% gewenst. Hij heeft ook veel problemen zowel lichamelijk als geestelijk.

Geheel onverwacht is er een tweeling achteraan gekomen. De 3e zwangerschap was heel onverwachts, ongepland, we deden aan tellen en condooms (ik weet het, nooit helemaal veilig). Maar goed, met de 10 weken echo waren het er 2!

Ook deze kinderen hadden een probleem, met eten ditmaal.

Nu zijn zij 4 jaar en gebruiken wij nog steeds de telmethode. In mijn ogen, als God wil dat we een kindje krijgen, dan zal dit gebeuren, ook al gebruikten we de pil of spiraal (hoevaak hoor je dat wel niet) en idd nu ben ik aan het zweten, al 4 jaar gaat het goed met condooms. Nu echter afgelopen weekend is het condoom door onze onoplettendheid afgezakt. Midden inmijn vruchtbare periode. Zwanger? Ja misschien wel, maar dan wel alleen omdat God het wil. En zijn we niet zwanger dan is dat omdat God weet wat goed voor ons is.

Lisette

2.41. Mijn ervaring van leven in een groot gezin

Hallo allemaal,

Wat geweldig dat jullie al jullie ervaringen en ideeën delen! Vooral de Bijbelteksten vind ik mooi. Ik ben zelf nog maar 17 jaar (en geen moeder ;)) maar kom wel uit een christelijk gezin van 6 gezonde kinderen. Ik ben de oudste en mijn jongste broertje is net 5. Mijn ouders hebben voor zover ik weet nooit aan geboortebeperking gedaan en we zijn allemaal 100% welkom geweest.

Met het aantal heb ik nooit moeite gehad, hoewel er in mijn dorpje maar weinig gezinnen zijn met evenveel of meer kinderen en zo'n beetje iedereen om ons heen vraagt hoe mijn ouders het managen.

Het is inderdaad af en toe best doorbijten met zoveel broertjes en zusjes. We hebben allemaal een pittig karakter. Het is eigenlijk bijna altijd wel druk met vriendjes en vriendinnetjes en op tijd komen is bijna onmogelijk. Ook zijn er veel ruzietjes. Maar eigenlijk kan ik het me niet voorstellen dat er één van de 6 niet was. Mijn jongste broertje is een echt nakomertje, want degene daarboven is nu 10. Hij kwam ook voor mijn ouders als een complete verrassing, maar echt iedereen geniet volop van hem!

Met mijn twee zusjes doe ik ook graag leuke dingen, winkelen kletsen, tuttebellen met maskertjes en nagellakken enzo. Okee, mijn twee broertjes van 14 en 16 hebben zeker geen ideale leeftijden aangezien ze volop aan het puberen zijn, maar met heb ik ook goede momenten.

Qua financiën hebben we het niet heel breed. Mijn vader werkt 5 dagen en mijn moeder past op een aantal kindjes uit de buurt. Het is genoeg om ons van de basisbehoeften te voorzien, maar dure uitspatters, zoals met z'n allen naar bijvoorbeeld de Efteling gaan of dure merkkleding zitten er voor ons niet bij. Maar met kortingskaarten en tweedehandskleding komen we ook een heel eind.

Ik ben ook heel blij met alle mensen om ons heen die ons helpen. We krijgen veel kleding van bijvoorbeeld familie en als mensen leuke spulletjes tegenkomen die ze niet meer hoeven, komen ze vaak even langs om te vragen of wij het wat vinden.

Ook hebben de vier oudsten een krantenwijk of werken we ergens. Op deze manier kunnen we de minder belangrijke en net iets luxere dingen bekostigen, zoals net iets duurdere mobieltjes, (lees)boeken, sieraden, enzovoort. We helpen ook allemaal mee in de huishuishouding, want alleen al met de was die we met z'n allen maken, ben je al een avondje zoet ;)

Even kort samengevat: Ik ben heel blij met al mijn broertjes en zusjes (ook de drukte en leuke dingen eromheen.) En ik denk dat God echt wel in alles voorzien! Hij heeft ons bijvoorbeeld mensen gegeven die om ons heen staan en ons helpen.

Omdat ik zelf (nog) geen zwangerschap heb meegemaakt dus daar kan ik niets over zeggen, maar ik hoop dat jullie toch iets met mijn ervaring kunnen.

Liefs, Anne

PS. Ik was trouwens per ongeluk bij dit forum gekomen. Ik was op zoek naar een christelijk boekje of forum of zoiets, waar ik iets kan lezen over andere mensen die ook uit een groot gezin komen. Hoe zij het beleven of hoe ze er op terugkijken, want af en toe heb ik ook echt momenten waarop ik niet meer weet. Weten jullie toevallig iets?

2.42. Geboortebeperking

Tot nog toe heb ik in de bijbel geen enkele tekst kunnen vinden waarin staat dat geboorteregulatie onjuist zou zijn. Eerder het tegengestelde, als ik lees dat een man met verstand bij zijn vrouw moet wonen, en even met mijn eigen woorden.... dat het belangrijk is om zuinig met je lichaam om te springen.

Iedere vrouw is anders, de een sterk, de ander minder sterk... God geeft ons nooit meer als dat we aankunnen, al lijkt dit soms wel zo. Wij mensen hebben verstand gekregen om dat te gebruiken, en ik denk dat we, als we denken het niet aan te kunnen, dit verstand ook mogen gebruiken om een zwangerschap te voorkomen.(ik heb het hier dan niet over voorbehoedsmiddelen met een abortieve werking zoals het spiraal)

De mens wikt... maar God beschikt. Inmiddels ben ik dwars door de pil heen, zwanger van de vierde. Niet zelf besloten, op een ongunstig moment voor ons, maar ontzettend welkom!

Jo

2.43. Hoeveel kinderen had een gem Bijbels gezin

Wij zijn al een tijd op zoek naar de Bijbelse norm voor het aantal kinderen. Bij de Joden was de gezondheid zorg en reinheid standaard heel hoog, daardoor overleden er maar weinig kinderen. vanaf de 16e eeuw lees je van grote gezinnen waarbij soms meer dan de helft jong stierven. Dit kwam voornamelijk door de slechte gezondheidszorg in tegenstelling tot de Bijbelse voorschriften.

Verder komen we in de Bijbel wel wat grote gezinnen tegen, maar vaak is daar dan meer dan 1 moeder bij betrokken. Bij Hanna lees je dat zij naast Samuel nog 5 kinderen krijgt. de 12 zonen van Jacob waren van meerdere vrouwen. Ook bij David en zijn broers in het niet duidelijk of zijn allen van dezelfde moeder zijn.

Ook lees je dat een kind tot ca 3 jaar borstvoeding kreeg. Gezien de vruchtbare periode van een vrouw kom je dan aan max ca 8 kinderen. Waar is de Bijbelse grond dat sommigen tegen doktersadviezen in toch elke 1,5 jaar een baby krijgen? Zeggen dat je kinder aantal niet wilt plannen, is toch ook een plan?

ik ben heel benieuwd

Julian

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Groot gezin en gelovig?

 1. Kinderen van God gekregen
 2. Maar toch
 3. Geboortebeperking
 4. Je leven in Gods handen leggen
 5. Aan Nathalie
 6. Gods plan met je leven
 7. Voor Nathalie
 8. Tja
 9. Plannen ja of nee
 10. Gedoopt
 11. Geboortebeperking
 12. Groot gezin een zegen voor God
 13. Beetje raar
 14. Zegen?
 15. Re: beetje raar/zegen
 16. Zit niet op Gods stoel, maar op je eigen stoel
 17. Denk om je lijf
 18. Denk om je lijf
 19. Moeilijk
 20. Kinderen ondergeschikt aan luxe
 21. Voor ons niet Gods plan
 22. Geboortebeperking
 23. Geboortebeperking
 24. Geboortebeperking
 25. Voor Ingrid
 26. Voor Fleur.
 27. Ingrid
 28. Ha ha
 29. God is niet alleen van de christenen
 30. Igrid en voor Eli
 31. Kids, gezin en geloof
 32. Heeft God de uitvinders van de pil geschapen?
 33. Uitvinders van de pil?
 34. De oplossing
 35. Borstvoeding
 36. Geboortebeperking?
 37. 1 Tim. 2:15
 38. Tellen?
 39. Mijn verhaal....
 40. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk
 41. Mijn ervaring van leven in een groot gezin
 42. Geboortebeperking
 43. Hoeveel kinderen had een gem Bijbels gezin

Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.