Groot Gezin
Gezin en geloof
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

5. Geloofsoverdracht

In ons gezin zijn we aan het nadenken hoe we beter/speelser ons geloof kunnen overdragen op onze kinderen. Ik heb pas een paar boeken besteld bij focus on the family, die hiervoor een bepaalde werkvorm hebben bedacht. Het gaat in dit geval om met een bepaalde regelmaat een speciale familieavond te organiseren rondom een bepaald thema.

Ik heb de boeken alleen nog maar doorgebladerd maar 't ziet er wel creatief uit. Zijn er toevallig mensen die hier ervaring mee hebben?

Emmie

5.1. Familybuilders, geloofsoverdracht

Ik heb de boeken ook, maar vind ze voor mijn gezin niet zo geschikt. Wel gebruik ik het materiaal regelmatig als lessen in de zondagschool. Er zijn ook family-builders cursussen, kijk hiervoor eens bij www.familybuilders.nl.

Johanna

5.2. Kinderen naar de kerk

Het moet inderdaad kunnen een kind van vijf jaar mee naar de kerk. Als je thuis goeie afspraken maakt en je vertelt wat er in de kerk gebeurt moet het wel lukken. En ja het ene kind is toch ook weer anders als het andere kind, mijn twee zoons van drie en vijf jaar gaan allebei mee en het gaat heel goed. En wat luisteren betreft, je staat er nog wel eens versteld van wat ze opvangen onder zo'n kerkdienst. Ik denk ook dat het juist heel goed is om als het lukt je kind mee te nemen naar de kerk.

Fleur

5.3. Kinderen naar de kerk

Wij hebben zelf een beetje als regel: met 4 jaar 1 keer naar de kerk, met 6 jaar twee keer.

Per kind wel een beetje verschillend, dus ietwat soepel aanhouden. Wij gaan naar de Ger.Gem. best lange diensten. Je staat er inderdaad versteld van wat ze thuis weten te vertellen. Ook als wij het idee hadden dat ze meer de onderkant van de bank als de bovenkant gezien hadden.

Heeft ook wel mi te maken met hoe er thuis over gepraat wordt. Mijn zus heeft er een van 10, kan met hangen en wurgen 1 keer mee. Dan nog; best veel voor hem. Bij mij kruipt dan altijd een beetje de vraag van binnen: is dat kind niet vol of zo. Kom bij ons in de kerk kijken en er zitten zeker wel honderd kinderen en echt... het lukt

Knuffeltje, snoepje, blokje met pen, klein popje.

Succes ermee.

Lenoesh

5.4. Wat bedoel je nou

Ik vraag me toch werkelijk af wat je met niet vol bedoelt.

Anne

5.5. Mee naar de kerk

Sorry Anne, ik bedoelde met niet vol: heeft hij niet z'n volle verstand. Een kind van 10 kun je toch echt wel het een en ander uitleggen hoe het er in een kerk aan toe gaat. In de klas wordt ook al vanaf groep 1 uitgelegd dat ze onder sommige werkjes stil moeten werken. Zo kun je een kind van 10 toch wel uitleggen dat ze onder een preek stil zijn of in ieder geval dat een ander geen last van ze hebt; ze niet gaan praten.

Lenoesh

5.6. Mee naar de kerk

Ik ben met je eens dat je kinderen van 10 iets kan uitleggen, maar niet alle kinderen vinden het prettig om zo lang te moeten stil zitten. Dat heeft volgens mij niks met je verstand te maken. In de kerk hoort ook daar begrip voor te zijn, anders gaat dat jongentje later nooit meer naar de kerk en dat is toch zeker ook niet wat we willen.

Anne

5.7. Mee naar de kerk

Ook mijn man komt uit een gezin van 16. Wij nemen de kinderen (5 stuks) ook in principe met 4 jaar mee naar de kerk. Sommigen wat later. Ze moeten al wel wat stil kunnen zitten. En met 6 jaar gaan ze twee keer. Maar als ze moe zijn of errug wiebelig mogen ze ook wel eens thuis blijven hoor. Alleen wordt dit niet gewoonte.

Leuk dat ons gezin aardig parallel loopt met Lenoesh (wij noemen ons dochtertje altijd Noesje) Ben benieuwd uit hoe groot gezin zij komt. Ik uit een gezin van 5.

In mijn familie gaan de kinderen toch ook wel met een jaar of 7 twee keer. Ligt er ook een beetje aan hoe laat de dienst is. Mijn zus heeft er een van 9, die gaat volgens mij 1 keer. Misschien ook wel omdat het hun jongste is. De twee oudsten gingen al eerder twee keer. Maar goed, dat moeten ze zelf weten. Wij maken een andere keus.

Marjon

5.8. Mee naar de kerk

Tuurlijk willen kinderen liever buiten rennen dan binnen zo'n tijd stil te zitten. Maar een kind van 10 moet je dat uit kunnen leggen. Marjon, ik kom uit een gezin van 3.

Lenoesh

5.9. Mee naar de kerk

In de kerk wordt eigenlijk altijd gepreekt op het niveau van volwassenen. Het is voor kinderen daarom moeilijk om te luisteren. Ze gaan niet zo graag mee, dat is wel jammer, maar wel begrijpelijk. Ze vinden het wel heel fijn op zondagschool. Ik hoop dat ze alle 6 Jezus zullen lief krijgen.

Corine

U kunt reageren via onderstaand formulier, of via (wel even vermelden (1) waar u op reageert, en (2) de titel van uw bijdrage!). Uw reactie wordt dan op de website geplaatst.

Vragen, aanbiedingen en oproepen worden alleen geplaatst indien een geldig e-mail adres wordt ingevuld.

Uw naam:
Uw e-mail adres:
Titel van uw bijdrage:

Uw reactie:

Soms worden deze formulieren automatisch ingevuld door zogenaamde robots. Om te controleren dat u geen robot bent, vragen wij u de volgende som te maken: drie plus vijf is:. Het is voldoende het cijfer in te vullen.

Geloofsoverdracht

  1. Familybuilders, geloofsoverdracht
  2. Kinderen naar de kerk
  3. Kinderen naar de kerk
  4. Wat bedoel je nou
  5. Mee naar de kerk
  6. Mee naar de kerk
  7. Mee naar de kerk
  8. Mee naar de kerk
  9. Mee naar de kerk
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.