Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

124. Kinderbijslag! Extraatje of noodzaak?

(27-05-1999) Steeds vaker lees ik berichten dat men de kinderbijslag als een extraatje ziet, iets wat je eigenlijk niet nodig hebt. Sommigen stellen dat als je niet voldoende geld hebt, je dan ook maar geen kinderen moet krijgen. En je hoort mensen mopperen dat ze wel moeten meebetalen aan de kosten van kinderen van anderen.

De politiek wil de kinderbijslag inkomensafhankelijk maken. Een enkele partij is er zelfs voorstander van om de kinderbijslag vanaf het derde kind te bevriezen. Kortom: een ontmoedigingsbeleid voor het grote gezin.

Maar de politiek doet meer, ze zien kinderen krijgen als een soort hobby van ouders: de kostenpost rond kinderen wordt hoog gemaakt, en als enige bijdrage staat daar de kinderbijslag tegenover.

Bij het lezen van al die uitspraken komen toch enkele gedachten in me op. Als alleen diegenen met voldoende geld kinderen mogen krijgen, wat voor een maatschappij krijgen we dan. Het is akelig om te merken dat kinderen minder welkom zijn in de wereld van nu. Er is te weinig tijd voor kinderen, kinderen zijn belemmerend voor je ontwikkeling.

Wordt het niet eens tijd dat we wakker worden?

Onze kinderen van nu maken de maatschappij van straks. En hebben we er niet allemaal belang bij dat er straks een generatie mensen klaar staat die het van ons overneemt. Ook al kies je bewust voor een leven zonder kinderen, ben je dan minder verantwoordelijk voor de generatie van straks?

En als je wel kiest voor het grootbrengen van kinderen, lever je dan niet een bijdrage aan de maatschappij waar we straks allemaal van profiteren? Als je je werk met plezier en inzet doet, dan wordt je werk toch niet als een hobby gezien. Waarom is dat bij het opvoeden van kinderen dan zo anders?

Het maken van keuzes is niet makkelijk, je kunt twijfelen over wel of geen kinderen. Je kunt twijfelen over het aantal kinderen. Maar één ding staat vast, als er géén kinderen meer geboren worden, hoeven we ons geen zorgen meer te maken over de wereld van straks.

Nell

Wat is uw mening hierover? Laat het ons weten in de rubriek hete hangijzers.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.