Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

132. De middelbare school.

(31-10-1998) Nog even, en het is weer zover. Groep 8 buigt zich over de citotoets. Echt spannend is het niet, gedurende de basisschoolperiode is al een redelijk beeld ontstaan van wat de leerling aankan.

Dan komt de open dag, alle scholen presenteren zich op zijn best. Het wordt zo leuk gebracht, je zou zelf nog wel terugwillen naar school. Nog even een paar maandjes wachten, afscheid van de basisschool, en ja hoor, het is zover. Op zoek naar een passende schooltas, de eerste boeken worden met zorg gekaft, en daar gaan ze. Met een gevoel van trots, maar toch ook een licht gevoel van heimwee, zwaai je je kind uit. De zorg om de grotere afstand die gefietst moet worden slik je weg. Een nieuwe fase breekt aan.

Een fase die niet altijd even makkelijk is. Je o zo gemotiveerde kind, blijkt in het tweede jaar minder gemotiveerd. Bergen huiswerk worden doorgeworsteld, en zo vaak met de vraag: "Waar heb ik dat voor nodig?" De school blijkt toch iets minder leuk dan op de open dag.

Als de resultaten tegenvallen probeer je ze te stimuleren wat meer tijd aan hun huiswerk te besteden, maar leren en stof opnemen laten zich niet dwingen. In gesprekken op school blijkt het natuurlijk altijd de schuld van de leerling.

Het is in deze periode dat ik geleerd heb wat het betekent naast je kind te staan. Niet tegenover je kind, anders wordt het een periode vol met conflicten. Ze gemotiveerd houden is niet altijd even makkelijk, er zijn zoveel andere belangrijke dingen dan school.

Onze twee oudsten zijn geslaagd, nog vaak denk ik terug aan die eerste open dag. Het leek zo mooi en simpel, maar ik weet nu beter.

Nell

Hoe zijn uw ervaringen met de middelbare school, de schoolkeuze, enzovoorts. Praat mee op de school-pagina!

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.