Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

108. Groot gezin/allochtoon

(31-01-2001) Ik ben Nederlandse en Moslim en heb 5 kinderen waarvan één tweeling. Krijg je als Nederlander al regelmatig laatdunkende of kritische blikken en/of opmerkingen over het grote kindertal, als je een hoofddoek draagt wordt het ook nog racistisch. Die lui fokken als konijnen is nog het vriendelijkst. Of ze doen het voor de kinderbijslag. En mocht je kind iets stouts doen of eens niet luisteren dan hoor je achter je rug van dat opvoeden komt toch bij die lui niks terecht, die jong worden allemaal crimineel.

Voor mij is het makkelijk om ze in onvervalst plat Rotterdams van repliek te dienen. Maar als ik aan mijn zusters denk die niet zo assertief zijn en de taal minder beheersen, dan word ik er wel eens verdrietig van. Zo tolerant zijn we hier heus niet hoor. Als je niet in een hokje gestopt kan worden, geeft dat heel veel onbegrip. Ik vraag me af of wij als Nederlander altijd al zo zijn geweest. Onze auto wordt ook wel vleeswagen genoemd. Idioot gewoon. Alsof het een schande is om meer als twee kinderen te hebben.

Nog niet zo heel lang geleden was het heel gewoon om 4 tot 8 kinderen te hebben, er waren wel gezinnen met meer als 10 kinderen. Die mensen hadden het in die tijd financiëel gezien veel moeilijker. Nu is er meer welvaart en zijn er betere voorzieningen, dus een groot gezin heeft het in de regel - uitzonderingen daargelaten - beter dan vroeger.

Waar die ruggemergreflexen - die in iedere bevolkingslaag voorkomen - vandaan komen is mij een raadsel. Angst misschien? Belasten wij de maatschappij teveel met onze kinderen? Als we allemaal een groot gezin hebben blijft er niets meer over? Nederland wordt te "vol" dus alle buitenlanders eruit en een ontmoedigingsbeleid voor een groot gezin?

Het is eigenlijk triest dat ouders van een groot gezin steun bij elkaar zoeken tegen dit soort uitlatingen en gedrag van medemensen. Maar overigens ben ik door zomaar te surfen op deze site terechtgekomen en ik vind het hartstikke goed dat hij er is. En het is bemoedigend dat er ook leuke en fijne reacties vanuit de maatschappij/omgeving komen.

Dit wilde ik even kwijt - groetjes Habiba

Herkent u deze ervaringen, en wilt u ze met ons delen? Doe dat dan in de rubriek Hete Hangijzers bij Groot gezin en allochtoon.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.