Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

33. Kinderopvang

(30-04-2008) Het aantal economisch actieve vrouwen was in Nederland jarenlang lager dan in de rest van Europa. Ook de ontwikkeling van kinderopvang stond op een laag peil.

Daar moest snel verandering in komen. De hoge prijs van de kinderopvang gaf een drempel om daarvan gebruik te maken. Toen het kabinet met tegemoetkomingen in de kosten van de kinderopvang kwam, werd het gebruik daarvan voor veel mensen toegankelijk.

Het aantal economisch actieve vrouwen steeg en gebruik maken van de kinderopvang werd steeds meer geaccepteerd. Ook gastouders en grootouders mochten gebruik maken van die tegemoetkomingen. Terecht, waarom zouden zij de opvang gratis verzorgen? Dat er allerlei malafide organisaties misbruik maken van die nieuwe regels mag geen reden zijn om ineens de tegemoetkomingen terug te draaien. Het zou een reden moeten zijn om het aanvragen van de tegemoetkomingen veel eenvoudiger te laten verlopen waarbij die malafide organisaties niet nodig zijn.

En ineens schijnt de bodem van de pot met tegemoetkomingen zichtbaar te zijn. Wat nu? Het allermakkelijkste wordt gekozen: Ouders moeten de opvang van hun kinderen maar weer voor een groot deel zelf gaan betalen. De bedragen die hierbij genoemd worden lopen uiteen van €.400,- per jaar tot €.1400,- per kind per jaar. De juiste bedragen zullen nog wel volgen.

Was die tegemoetkoming alleen als lokaas voor ouders bedoeld, of zit er meer achter?

De verdachtmakingen naar ouders vanuit de overheid spelen al een poos. Het begon met kwaliteitsonderzoek naar de opvang door gastouders, er werden eisen gesteld waar gastouders en grootouders aan moeten voldoen als ze kinderen van anderen opvangen. Die eisen gelden alleen als voor de opvang een tegemoetkoming wordt aangevraagd.

Langzaam wordt de dubbele agenda van onze ministeries duidelijk. De vrouwen in Nederland werken wel maar veel te vaak parttime. De extra tegemoetkoming was een lokkertje met voorbedachte rade. Als mensen meer werken verdienen ze meer, en als mensen meer verdienen raken ze zo aan dat bedrag gewend dat ze niet meer zonder dat bedrag kunnen. Door nu een gedeelte van dat geld op te eisen (door het beknibbel op de tegemoetkoming) moeten mensen wel weer meer werken om dat gat op te vullen.

Grootouders? Die behoren volgens ons beleid "GRATIS" op te passen. Daarvoor is die subsidie niet bestemd. En natuurlijk speelt bij dit kabinet het wantrouwen naar ouders een grote rol. Ouders kunnen nu eenmaal niet opvoeden, ook gastouders en grootouders niet, want: Daarvoor hebben we onze "goed" opgeleide professionals.

Toch een vorm van staatsopvoeding?

Wilt u over dit onderwerp meepraten? Dat kan in Terugkeer op de arbeidsmarkt.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.