Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

20. Gastouderopvang: wat wil de PvdA nu eigenlijk?

(29-09-2009) Kinderopvang is iets van de laatste decennia. Daarvoor werd het hooguit informeel geregeld, van professionele opvang was nauwelijks sprake.

In een stroomversnelling is de kinderopvang ontwikkeld, toch voldoet de professionele opvang nog lang niet aan de vraag. Er zijn wachtlijsten, de aanbodtijden sluiten niet aan op de vraag en er is nauwelijks aanbod voor de kinderen van mensen die onregelmatig werken en avond- en nachtdiensten draaien.

Maar ook daar kwam een oplossing voor. Steeds vaker zag je particulieren die zich inzetten voor de opvang van kinderen. Dat had vele voordelen, opvang naar vraag en eventueel ook ís avonds en/of ís nachts. Toen daar ook nog een wettelijke vergoeding voor kwam was de informele opvang rond. Er werd en wordt nog steeds veel gebruik gemaakt van de informele opvang. Vele mensen geven de voorkeur aan opvang in een gezin bij steeds dezelfde persoon.

Iedereen tevreden, behalve de PvdA. Het is een doorn in het oog van de PvdA dat niet iedereen de professionals de voorkeur geeft. En daar komt hun machtswellustig trekje weer boven, typerend voor de PvdA! Ze verlagen de vergoeding en stellen hoge eisen aan de informele opvangouder.

    Deskundigheidseisen:
    U moet in het bezit zijn van een geldig certificaat Eerste Hulp aan kinderen (Oranje Kruis). Daarnaast moet u in het bezit zijn van minimaal het MBO-2 diploma Helpende (Zorg en) Welzijn of een EVC-certificaat waaruit blijkt dat u voldoet aan alle competenties van deze MBO-2 opleiding.
De wet mét uitvoering staat beschreven op: www.minocw.nl/kinderopvang/635/Gastouderopvang.html

Wat betekent die voor de praktijk?
Veel gastouders zullen stoppen met het aanbieden van opvang. Ouders die nog gebruik maken van de informele opvang moeten rekening houden met flinke prijsstijgingen.

Kortom: De PvdA laat weer eens zien dat ze meer vertrouwen hebben in het papiertje van de professional dan in de beoordelingscapaciteiten van de ouders. Wat vindt u van deze veranderingen? Graag horen we uw mening in de discussie Nieuwe wet kinderopvang.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.