Groot Gezin
De column
ELFAC
Rubriek:   Onderwerp: 

141. De kant van het kind

(29-03-1998) Met interesse heb ik de rubriek voor grote gezinnen aangeklikt. Ik begrijp natuurlijk wel dat deze bedoeld is voor ouders die in deze tijd een groot gezin hebben, maar ik zie tot dusverre niet de andere kant van het verhaal staan: die van het kind.

Zelf ben ik nu 29 jaar, heb 1 kind, en ben opgegroeid als negende in een gezin van tien kinderen. De reacties van de OUDERS op deze site over het grote gezin dat ze hebben, zijn overwegend positief. Dat is heel herkenbaar, mijn ouders hadden ook geen van hun tien kinderen willen missen, hoe zwaar ze het ook hadden. Bovendien is het praktisch gebleken dat de oudsten zich een beetje konden ontfermen over de jongsten, zoals dat bij ons gezin gebeurde.

Hoewel ik ook heel veel dierbare herinneringen heb aan vroeger, als gezin van twaalf, lijkt het me, gezien de overwegend positieve reacties hier, ook goed om eens de andere kant van de medaille te laten zien: hoe is het om als kind op te groeien in een groot gezin? In mijn jeugd was ik namelijk ook een unicum, en dat in een dorp. Ik denk dat de ouders, die nu een groot gezin willen of hebben, daar hun voordeel mee kunnen doen. Want, als ik meeneem wat mijn broers en zussen erover zeggen, weet ik dat wij, hoe onze ouders ook hun best deden, allemaal al (te) vroeg voor onszelf moesten zorgen, mijn ouders konden zich vanzelfsprekend niet in tienen delen. Maar wij moesten hun aandacht wel elke dag delen.

Dit is slechts één aspect van de andere kant van de medaille, Wij, als kinderen, hebben hierdoor in ons volwassen leven nog iets moeten inhalen. Ik ben heel benieuwd hoe tegenwoordige ouders van grote gezinnen hiermee omgaan, en of er niet een oproep geplaatst kan worden voor meer reacties van "ervaringsdeskundigen": volwassenen van nu die zijn opgegroeid in een groot gezin. Wellicht kunnen er vele tips worden uitgewisseld.

Hetty

Wilt u meepraten over de kant van het kind, kijk dan bij het nieuwe thema.

 
Niets van deze site mag worden overgenomen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. WeCo Web Technology
Voor vragen en opmerkingen kunt u direct contact opnemen met , of via het reactieformulier.